Sabtu, 30 Januari 2010

Umno - BN Diselubungi Ketakutan Melampau

Iklim ketakutan atau climate of fear makin menyelubungi negara. Umno-BN, yang sudah lama memerintah, memperkuatkan lagi cengkamannya agar nafas Demokrasi, Kebebasan dan Karamah Insan di negara ini mulai sesak. Minggu kebelakangan ini keresahan memuncak apabila adanya percubaan untuk merekayasa ketegangan antara kaum dan agama. Siri serangan ke atas rumah ibadat mengejutkan rakyat Malaysia kerana ada di antara kita demi kelansungan politik segelintir, sanggup menggadai keamanan dan keharmonian negara ini.

Kita dikejutkan lagi dengan berita bahawa adanya tangkapan secara beramai-ramai minggu lalu menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri(ISA), kononnya untuk memerangi pengganas. Sekiranya tidak didedahkan oleh Gerakan Mansuh ISA, pastinya kerajaan akan mendiamkan perkara ini agar tidak diketahui umum. Persoalannya jika ada bukti kukuh, mengapa menggunakan ISA? Saya menggesa agar kerajaan segera membawa mereka ke muka pengadilan dan diadili secara bebas tanpa menurut telunjuk sesiapapun.

Manakala tohmahan diperhebat terhadap Pakatan Rakyat, dibantu pula oleh ”lidah rasminya,” yang mengabaikan segala prinsip serta integriti kewartawanan, keadaan ternyata semakin memburuk. Dipaparkan kononnya pimpinan umno-bn sedang berusaha memulihkan negara dari kemurungan ekonomi dan sedang cuba membawa perubahan, walhal pada masa yang sama, mereka yang bangkit menyatakan perbezaan, dibantai serta cuba dialahkan menggunakan taktik keji.
Lihat sahaja apabila kerajaan sanggup membiarkan anak-anak mahasiswa kita diberkas dan diugut. Apa erti slogan perubahan jika suara mahasiswa dibungkam dan mereka ditakut-takutkan. Lebih menyedihkan kemurnian kawasan universiti dicemar apabila pihak keselamatan menceroboh lalu angkuh mempamirkan kekuatan. Tidak sedarkah kamu wahai pemerintah! Yang cuba ditakut-takutkan ini adalah penzahiran dari damir perjuangan bangsa! Mahasiswa dan anak muda adalah generasi pemberani yang tidak gentar walau hanya berbekal genggaman tapak tangan apabila berhadapan kekuatan pemerintah.

Jelas kelihatan kepada kita, iklim ketakutan dimunculkan demi mengalih pendangan rakyat dari isu sebenar. Apatah lagi kerana kemurungan ekonomi yang belum berlalu, kebobrokan rasuah yang semakin memualkan, kehakiman yang tidak bebas serta peningkatan ketidakyakinan rakyat terhadap kepimpinan Umno.

ANWAR IBRAHIM

Tulang Besi Tukar Pendirian:
Zul Nordin ALAT UMNOBenar. Tulang Besi mengubah pendirian dalam isu Zulkifli Nordin. Kalau sebelum ini Tulang Besi mengatakan dia adalah “Barua UMNO”. Sekarang Tulang Besi mengatakan beliau adalah “ALAT UMNO”

Beliau menjadi alat UMNO untuk memecah belahkan PAkatan Rakyat serta memecah-belahkan sesama parti PKR. (Rujuk artikel RPK di bawah)

Sememangnya dalam PAS sendiri cukup ramai orang yang telah memberitahu Tulang Besi betapa mereka tidak mempercayai Zulkifli Nordin.

Malahan, sewaktu kes Liwat Anwar 1, Tulang Besi dapat maklumat dari ahli keluarga Anwar Ibrahim bahawa banyak cerita yang diceritakan oleh Zul Nordin dalam ceramah-ceramah beliau adalah “auta” semata-mata. Antara contohnya kesah Anwar sewaktu terkena racun arsenik. Kononnya Anwar meletakkan kepala beliau di atas bahu Zul Nordin dan menangis. Rupa-rupanya cerita tu cerita auta. Tak caya pergilah tanya adik-beradik Anwar Ibrahim.

Beliau pusing kampung kononnya beliaulah juara dalam “Dream Team” Anwar. Kononnya Anwar Ibrahim begitu bergantung pada beliau. Maklumat yang saya dapat, semuanya auta semata-mata.

Kesah Ustaz Fadzil tak percaya pada Zul Nordin telah pun dikhabarkan oleh Penarik Beca. Dari segi saya pula, saya mendapat maklumat dari seorang pemimpin PAS Kawasan sendiri yang pernah rapat dengan Zul Noordin ini.

Pemimpin PAS Kawasan ini cukup rapat satu masa dahulu dengan Zul Noordin. Dan beliau adalah seorang yang berakhlak mulia serta menjaga solat. Pemimpin PAS KAwasan ini memberitahu saya dengan tiada ragu bahawa Zul Noordin ini adalah agen SB.
Bagaimana dia tahu, saya tak boleh cerita lah tapi cukup setakat itu.

Dan kita semua tahu betapa “desperate” UMNO untuk memecahbelahkan Pakatan Rakyat serta PAS. Isu kalimah Allah ini memang telah dirancang sejak awal 2009 ( rujuk pendedahan email Mahaguru58 yang saya buat). Mereka mahu menggunakan isu ini supaya PAS rasa tidak selesa dan akhirnya keluar Pakatan Rakyat.

Dan Zul Noordin yang tiada asas agama Islam ini cuba menunjukkan beliau lagi pandai dari Qardhawi telah melanggar semua etika dan tatasusila berjemaah dan berkawan. Beliau sanggup buat repot polis pada Khalid Samad di atas kenyataan Khalid yang diputar belit media.

Jelas sekali Zul ni adalah ALAT UMNO dan wajib Anwar Ibrahim menghalau beliau.Benar kata Raja Petra, Anwar Ibrahim takkan tak belajar dari peristiwa Saiful Bukhari. Saiful Bukhari dihantar UMNO semata-mata untuk menjadi agen mereka MEMFITNAH ANWAR.
Mengikut maklumat Raja Petra, Zul Nordin telah di “turn-over” sewaktu beliau ditahan ISA buat kali kedua. Malahan, saya dapat maklumat, Ezam Mat Nor juga telah di’turn-over” pada waktu itu. Sewaktu Ezam meringkuk dalam Penjara Kajang, galang ganti orang UMNO datang berjumpa dengan beliau. Ertinya di waktu dalam penjara Kajang lagi Ezam Mat Nor telah menyertai UMNO.

Hanya kerana seorang pemimpin tu lantang bersuara maki UMNO tidak bermakna mereka itu BUKAN ajen UMNO. Lihatlah betapa lancangnya mulut Ezam memaki UMNO. Tiba-tiba datang jilat balik ludah dia dahulu. Manusia yang tidak bermaruah dan tidak mengenang jasa.

Anwar WAJIB membuang sampah bernama Zulkifli Noordin dari PKR demi perpaduan serta kesatuan Pakatan Rakyat. Belajar lah dari peristiwa Saiful Bukhari.
Pendapat saya pula adalah UMNO telah sampai ke tahap “desperate”. Mereka terpaksa menggunakan KESEMUA agen mereka secara maksima sehingga Zul Noordin terpaksa menunjukkan “wajah” UMNO beliau yang sebenar.

Tulang Besi

ps Ramai tidak sedar bahawa Zulkifli Nordin ini memulakan karier politik beliau dengan menjadi Ahli UMNO Bahagian Bukit Bintang. Sama geng dengan Azalina Othman dan Hamid Albar
KENYATAAN MEDIA PARTI KEADILAN RAKYAT

SI COMEL LOTEANASIR DARI UMNO DAN POLIS TERLIBAT DENGAN INSIDEN KEPALA BABI?

Banyak pihak mengkritik Naib Presiden KEADILAN Azmin Ali mendedahkan bahawa beberapa anggota Umno terlibat dalam pembakaran sebuah gereja di Desa Melawati. Beliau akan mengumumkan nama mereka pada ketika yang sesuai. Mungkinkah kerana itu pihak Menteri Dalam Negeri dan polis tidak mahu memanggil beliau untuk siasatan?

Berikutan peristiwa kepala babi hutan diletakkan dekat masjid di Taman Datuk Harun dan Seri Sentosa pula didapati banyak perbualan mengenainya di kalangan orang ramai setempat. Sehubungan perbualan-perbualan di Taman Medan beberapa kesimpulan dapat dirumuskan, antaranya:

Pertama, kawasan di sekeliling masjid di Taman Medan itu didiami oleh orang Melayu dan tidak mungkin bagi seorang bukan Melayu yang dikenali atau tidak dikenali berani memasuki kawasan untuk membuat kerja buruk ini.

Kedua, kepala babi hutan itu dimasukkan dalam plastik dan diikat dengan tali, menunjukkan kemungkinan besar ia diletak dekat masjid oleh seorang atau lebih Muslim yang tidak mahu memegangnya kerana tahu ia dilarang dalam Islam.

Ketiga, ramai penduduk Taman Medan menganggap kerja ini mungkin dilakukan oleh beberapa orang extremis, termasuk ahli Umno, kerana mereka biasa dengan cara lama Umno ini untuk mengapikan kemarahan kaum.

Keempat, KPN Musa Hassan mengandaikan bahawa kepala babi itu mungkin dibeli dari restoran, dan ekoran dari andaian ini ramai penduduk mengesyaki ada anasir polis yang boleh jadi terlibat, kerana mereka saja – tidak orang biasa – yang boleh mendapatkan empat kepala babi hutan dari restoran sekaligus.

Saya menggesa pihak-pihak berkuasa menyiasat dengan segera dan teliti segala kesimpulan orang ramai ini sebelum ia merebak sebagai yang sebenarnya.

DR SYED HUSIN ALI
Timbalan Presiden KEADILAN

E - UNDI = E - KELENTONG - MAHASISWA BANGUN MELAWAN

MUSNAHKAN E-KELENTONG


PELAJAR UKM DI TANGKAP
E-UNDI = E - KELENTONG
POLIS DALAM KAMPUS UKM
KEPUTUSAN PILIHAN RAYA KAMPUS UM DI GANTUNG - mStar

Keputusan pilihan raya kampus Universiti Malaya (UM) yang julung kali menggunakan e-undi digantung sementara waktu sehingga siasatan mengenainya selesai dijalankan berhubung dakwaan berlaku penyelewengan.

Naib Canselor UM, Profesor Dr Ghauth Jasmon hari ini membuat keputusan tersebut selepas mengadakan perbincangan selama tiga jam dengan wakil kumpulan Pro-Mahasiswa (Pro-M) yang sebelum itu berhimpun di depan bangunan Canselori membantah keputusan pilihan raya kampus yang dimenangi barisan Pro-Aspirasi (Pro-A).

Malah, beliau berjanji akan menyiasat aduan tersebut secara terperinci.


TERBUKTI E-UNDI INI MENIPU

MAHASISWA DIJADIKAN TIKUS CUBAAN…

INI BARU TESTING E-UNDI…

NAMPAK MENIPU…LEPAS NI NAK PAKAI DI PILIHANRAYA UMUM

INGAT… SIAPA JAGA SERVER… DIA MENGAWAL UNDI

nota:
tukar tiub minta maaf
tersalah lapor. di ukm cara mengundi
masih cara lama bukan e-undi. bantahan berlaku
bukan kerana e-undi tetapi kerana sengaja undi
dilupuskan. kiraan pertama pro mahasiswa dapat
kemenangan cemerlang. tapi bila sampai ke tnc
undi berubah. itu pasal mahasiswa naik bengang


nota:
pelajar yang ditahan semua telah dibebaskan
salut untuk anak muda yang berani !
TINDAKAN DISIPLIN TERHADAP KU LI

MELAUT WARGA KELANTAN MENUNTUT ROYALTI MINYAK - MENDENGAR UCAPAN KU LI

UMNO TELITI TINDAKAN PADA KU LI - malaysiakini

Umno masih meneliti kandungan ucapan seorang pemimpin veterannya Tengku Razaleigh Hamzah yang menyertai perhimpunan menuntut royalti minyak Kelantan di Kota Bharu semalam.

Katanya, beliau masih belum menerima kandungan ucapan tersebut bagi menentukan tindakan sepatutnya ke atas ahli parlimen Gua Musang itu.
.
"Kita sedang meneliti, belum dapat apa yang diperkatakan oleh Tengku Razaleigh jadi bagi tempoh masa kepada kita untuk dapatkan laporan apa yang diucapkannya," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat majlis tertinggi parti itu di Kuala Lumpur hari ini.

Jelasnya lagi, kandungan ucapan Tengku Razaleigh itu juga akan dibincangkan lanjut oleh parti.

"Pendirian kita, mesti patuh kepada disiplin parti. Tetapi macam mana pun kita akan bincang perkara ini," tambahnya lagi.

KU LI KENA DISPLIN PULAK

ZAMAN INI SEMAKIN RAMAI YANG KENA DISPLIN…

DALAM PKR ADA GEROMBOLAN

DALAM GEROMBOLAN ADA PAKATAN…


KALAU MACAM INI KENA GONCANG DADU SEKALI LAGI

KALAU MACAM INI TANGGUK DAN TAPIS SEKALI LAGI


BANYAK NAK TUKAR RUMAH…


SAYA BERHAK BERSUARA - TENGKU RAZALEIGH - melayau

Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah menegaskan beliau berhak untuk menyuarakan pandangannya tentang royalti petroleum yang dituntut oleh kerajaan negeri.

Bekas Menteri Kewangan itu berkata, beliau bebas untuk bersuara selagi ia tidak melanggar undang- undang dan disiplin parti walaupun berada di atas pentas pembangkang malam tadi.

“Saya bebas dan boleh bersuara apa yang saya suka asalkan tidak melanggar perlembagaan dan undang-undang yang terpakai di negara ini serta disiplin parti.

“Saya bukan pak turut, malah pada zaman Tunku Abdul Rahman, Tun Razak, Tun Hussein Onn dan Tun Dr. Mahathir Mohamad, saya tidak pernah menjadi pak turut. Kalau orang ajak kita masuk ‘rok’ (semak), kita masuk ‘rok’ lah ,” katanya.
TERKINI - GEDUNG KARTUN - PENGUMUMAN

JANGAN BERHENTI KETAWA - KETAWA DIMALAYSIA MASIH BELUM DIHARAMKAN LAGI !

DARI ZUNAR

Saya minta maaf.

Majlis pelancaran majalah 'Isu Dalam Kartun'
yang dirancang esok Sabtu petang
di Dewan Perhimpunan China
dibatalkan.

Tarikh baru akan diberitahu.

nota
sesiapa yang merancang hendak datang sila
pergi ke kedai buku dapatkan buku zunar
yang lain. jangan berhenti ketawa kah kah kah.


nota
jangan lupa beli cather in the rye.TERKINI - TERNOW - TT PEMECAH BERITA

JAM 7.03 PETANG

ANGKA NAIK LAGI

Demo bantah pilihan raya UKM, 5 pelajar ditahan.


DUA PELAJAR DI TANGKAP DI UNIVERSITI KEBANGSAN

Dua orang pelajar yang ditangap pada tengah hari tadi
kerana membantah keputusan e-undi pilihanraya MPP UKM
telah di bawa ke rumah pasong IPD Kajang.

Pada ketika ini belum diketahui nama atau dari
fakulti mana pelajar ini.

TT akan melapor jika ada berita baru.

Jumaat, 29 Januari 2010

Ku Li Setuju Kelantan Tolak Jawatankuasa Wang Ehsan

Mantan Pengerusi Petronas, Tengku Razaleigh Hamzah turut menyokong tindakan Kerajaan Kelantan menolak penyertaan sebagai wakil kerajaan negeri dalam Jawatan Kuasa Wang Ehsan yang akan dikendalikan Jabatan Kerajaan Persekutuan (JPP).

Bercakap pada sidang media selepas berucap di Stadium Sultan Muhammad IV malam tadi, beliau yang lebih mesra dengan membahasakan dirinya Ku Li menegaskan bahawa 'royalti' bukan 'wang ehsan' dan 'wang ehsan' bukan 'royalti'.

"Baguslah tu, kalau Kerajaan Negeri buat sikap begitu.

“Jangan tanya saya,tanya rakyat Kelantan ,mereka terima atau tidak wang tersebut, yang jelas sekarang rakyat Kelantan telah menolak cadangan mereka yang hendak salurkan wang tersebut pada JPP dan kalau kerajaan Kelantan tak mau terima ia tidak ada gunanya” ujar beliau lagi.

“Itulah saya katakan (bahawa) kita semua walau pun (dianggap) miskin di Kelantan ni, (namun) kita bukanlah tok fakir (peminta sedekah),” katanya yang juga bekas Menteri Kewangan.

Mengulas tindakan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, Datuk Mustapa Mohamed yang menafikan hak Kelantan mendapat royalti dan hanya mendapat wang ehsan, Ku Li berkata, Mustapa hanya pengampu kerajaan.

“Jangan sebut lagi nama Mustapa, bosan saya mendengarnya dan dia tu pengampu” katanya.

Royalti jelasnya adalah hak Kelantan mengikut perjajian yang dibuat kerajaan negeri itu dengan Petronas di bawah Akta Pembangunan Petronas 1974 (PDA) sewaktu beliau menjadi pengerusi.

“Kerajaan Persekutuan tawarkan wang ehsan, sama ada dia nak ambil daripada wang minyak yang dimiliki oleh Petronas atau pun daripada punca lain, itu dia punya pasal.

“Tetapi soalnya, yang utama ialah royalti yang menjadi hak. Ini ‘sovereign rights’ rakyat Kelantan,” katanya.

Ahli Parlimen Gua Musang itu juga turut menyatakan kesanggupannya menjadi ‘jambatan’ antara kerajaan negeri, kerajaan persekutuan dan Petronas.

Selain itu beliau turut memaklumkan bersedia menjadi Pengerusi Kaukus Parlimen berhubung perkara tersebut.

“Saya sedia menerimanya, namun saya belum dapat pengesahan daripada Ahli-Ahli Parlimen yang saya telah jumpa untuk ajak bersama dalam Kaukus itu.

Malam tadi puluhan ribu memenuhi stadium bagi mendengar penjelasan Ku Li berhubung tuntutan royalti minyak Kelantan.

Program tersebut anjuran Gerakan Bertindak Kembalikan Royalti Rakyat (Gegar) dengan kerjasama kerajaan negeri.

Ku Li dalam ucapannya sebelum ini memberitahu Kelantan berhak mendapat royalti minyak sebanyak RM2 bilion seperti perjanjian yang telah dibuat dengan Petronas.

Ianya sama seperti perjajian yang dibuat antara Sabah dan Sarawak yang memperoleh royalti dari Petronas.

Satu memorandum berhubung tuntutan itu akan diserahkan kepada Pemangku Raja dan Perdana Menteri dalam masa terdekat.

Hadir sama pada program malam tadi Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob dan barisan exco kerajaan negeri.

ROYALTI : Orang Buat Undang-Undang Kata Berhak Tapi Orang Yang Baca Pula Kata Lain ...

Kelantan Berhak Terima Royalti 5 % - KuLi

Sambil menegaskan kehadirannya pada sesi penerangan malam ini mendapat perkenan Istana Kelantan, Tengku Razaleigh Hamzah (gambar) berkata, negeri itu berhak menerima royalti petroleum lima peratus.

“Saya maklum kepada tuanku perkara ini, tuanku perkenan. Pemangku Raja kata bagus tok li, bagus,” kata beliau pada program penerangan isu tuntutan royalti di sini.

Justeru Pengasas Petronas itu mengesahkan Kelantan berhak menerima bayaran wang royalti sebanyak lima peratus.

Pada masa yang sama Tengku Razaleigh juga berkata beliau tidak mempedulikan apa jua tomahan orang berhubung kehadirannya malam ini.

“Kalau ada orang kata, jawapan saya, peduli apa...,” kata beliau sambil menambah, kehadirannya adalah demi rakyat.

Terdahulu Tengku Razaleigh tiba di Stadium Sultan Mohd IV di sini kira-kira 9.30 malam tadi dengan diarak 50 beca sebagai simbolik 'usaha' kerajaan negeri itu membawa pertikaian bayaran royalti.

Kehadiran beliau untuk memberi penerangan mengenai isu berkenaan diiringi oleh Exco Kerajaan Negeri Datuk Husam Musa.

Difahamkan iringan beca adalah kehendak penarik beca Kelantan sendiri untuk membawa Tengku Razaleigh sebagai tanda sokongan penerangan beliau terhadap tuntutan royalti negeri.

Menjelang program penerangan isu tuntutan royalti malam ini, Stadium Sultan Mohd IV mula dibanjiri orang ramai sejak pukul 6 petang tadi.

Tengku Razaleigh akan berucap memberi penerangan mengenai isu itu.

Pengerusi bersama program Gegar ini, Dr Abdul Halim Yusof menjangkakan tidak kurang 50,000 orang akan mengikuti program tersebut.

“Tengok pada keadaan sekarang saya rasa lebih dari 50,000 akan hadir,” kata beliau ketika ditemui di kawasan stadium kira-kira 6.30 petang tadi.

Difahamkan program akan dimulakan dengan solat maghrib berjemaah, solat hajat dan kuliah royalti.

Kira-kira 7 petang tadi, Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hadir dengan diiringi timbalannya dan exco-exco kerajaan, wakil rakyat serta pegawai kerajaan negeri.

Bukti Pemuda UMNO Terlibat ...Mengapa Hishamuddin Ketakutan ...

Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein mengeluarkan kenyataan "anih" selaku Menteri Dalam Negeri apabila mengumumkan polis tidak akan mengambil keterangan daripada Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Azmin Ali berhubung dakwaannya beberapa ahli Pemuda Umno terbabit dalam kes serangan gereja di Desa Melawati awal bulan ini.

Hishamuddin menuduh Azmin sebagai membuat "kenyataan politik" namun hakikat ialah sebagai Menteri bertanggungjawab atas keselamatan, beliau harus mendesak polis menyiasat kesahihan dakwaan berani yang dibuat Azmin.

Sebaliknya Hishamuddin berkata Azmin bebas untuk membuat kenyataan namun polis tidak akan mengambil keterangannya.

"Azmin hanya orang politik yang boleh membuat andaian dan tuduhan yang bermacam-macam," kata Hishamuddin.

Beliau diminta mengulas mengenai kenyataan Azmin semalam yang mendakwa beliau mempunyai maklumat tentang penglibatan Pemuda Umno Bahagian Gombak dan Ampang dalam kes membakar Gereja Metro Tabernacle di Desa Melawati, Kuala Lumpur, pada 8 Januari lalu.

Azmin yang juga Ahli Parlimen Gombak berkata beliau sedang berusaha mendapatkan nombor kad pengenalan dan nombor keahlian anggota Umno yang didakwa terbabit.

Hishammuddin yang juga Naib Presiden Umno menolak keperluan polis untuk menyiasat kenyataan Azmin yang tentunya mempunyai bukti untuk membuat pendedahan sebegitu.

Sebaliknya Hishamuddin berkata Umno juga boleh membuat tuduhan kepada PKR sekiranya mahu, namun "kerajaan mahu menumpukan untuk mengumpul bukti dan fakta terlebih dahulu."

Kenyataan Hishamuddin itu tentunya akan menguatkan persepsi bahawa pimpinan tertinggi kerajaan dari Umno sekali lagi menutup atau menghalang polis daripada menyiasat segala aspek bersabit serangan terhadap rumah ibadat sejak tiga minggu lalu.


T-Shirt Fabrik berkualiti untuk tempahan
Pembunuhan beramai-ramai kerja UMNO rupanya..


Pendapat "Sudah ramai yang terbunuh.. Model Monggolia, Teoh malah binatang seperti lembu dan babi yang tidak berdosa telah dibunuh untuk menjayakan strategi politik sempit seseorang. Sebelum ini, model Altantuya sudah dibom sehingga berkecai dan mahkamah mensabitkan dua pengawal Najib dengan hukuman mati. Sehari dua ni, penulis pulak yang terbunuh rasanya..

Pembunuhan model Moggolia, Altantuya Sharibu dan penglibatan UMNO tidak boleh dipertikai. Mahkamah sudah menjatuhkan hukuman gantung sampai mati kepada 2 pengawal Najib. Penganalisis politik UMNO dan rakan baik Najib Razak turut didakwa tetapi akhirnya dibebaskan lalu segera membuat sidang media bahawa dirinya boleh tahu bahawa Najib tak terlibat. Oleh itu, kaitan UMNO ada la jugak memandangkan Najib tu bos UMNO no.1.

Kaitan pembunuhan Teoh dengan UMNO pun ada. Eh..Eh.. Apa kaitannya? Yelah, Teoh tu musuh politik UMNO. Kematian misterinya yang berlaku sehari sebelum majlis perkahwinannya menimbulkan curiga masyarakat. Lepas tu doktor/koroner pakar dari Thailand pula mengesahkan bahawa kemungkinan dibunuh ialah 80%. Kasihann..

Kemudian, berlaku pembunuhan kejam lembu di mana kepala lembu yang sudah mati dibunuh dipijak-pijak oleh ahli UMNO dalam cubaan gagal untuk menimbulkan ketegangan agama.

Rancangan gagal. Terkini, kepala babi dicampak ke dalam masjid termasuk di Petaling. Orang PAS yang kaki masjid sayang dan tidak buat begitu kepada masjid. Pakar mendapati ini kerja orang Melayu kerana babi tersebut merupakan babi hutan. Kalau Cina punya kerja, dia tak perlu susah payah cari babi hutan, dia ambil sajalah babi yang tidak habis dimakannya.. Hmm

Cubaan bakar isu agama oleh UMNO gagal lagi. Tapi, ramainya yang sudah mati. Tapi, kita semua janganlah bimbang sangat. Kalau kita tidak kena bunuh pun, kita akhirnya mati juga. Tapi mati orang yang perjuangkan Islam membawa ke syurga sedangkan mati manusia rasuah yang perjuangkan perut dan nasionalisme/perkauman sempit tempatnya di neraka.

Wassalam

kepada UMNO: kita sama-sama orang Islam, bertaubatlah..


Milik siapakah MAHLIGAI ini?


PERCAYAKAH ANDA… sebuah rumah banglow mewah dua tingkat berwarna biru serta dihiasi langskap persekitaran yang menarik ini merupakan rumah seorang pemimpin tertinggi Umno Terengganu.

Wah!! Kaya betul pemimpin tersebut sehingga boleh buat rumah dan ‘Istana’ yang hebat-hebat. Siapa pun pasti akan mengenali pemimpin tersebut.

Awang sedia maklum bahawa pemimpin ini sebenarnya datang dari keluarga miskin dan susah. Ayahandanya seorang ‘penyadak nyior’ (pengait kelapa) yang miskin serba kekurangan tetapi mampu melahirkan seorang anak yang kaya-raya.

Pemimpin Umno tersebut diperingkat bahagian politik merupakan Ketua Umno Bahagian di hujung negeri Terengganu Darul Iman.

Jika diperingkat negeri pula jawatan politiknya agak besar iaitu sebagai orang nombor dua di negeri ‘Darul Runtuh’ ini.

Manakala, jawatan dalam kerajaan dan eklusifnya dia (pemimpin) merupakan Menteri Besar (MB) Terengganu pilihan ‘Istana’ dan bukan pilihan pemimpin bawahan atau pertengahan Umno negeri..
Tol dijangka naik lagi!


Menurut laporan kajian Maybank investment bank, terdapat 10 lebuh raya dalam negara yang akan dikaji semula harga tol-nya pada Januari tahun ini. Menurut kontrak konsesi lebuh raya, lapan lebuh raya sepatutnya menaikkan harga pada tahun 2009, tetapi ditangguhkan selama setahun.

Menurut jadual waktu, kadar tol lapan lebuh raya berikut akan dikaji semula pada Januari tahun ini, iaitu NKVE, Federal Highway R2, Kajang Ring Road, SPRINT, NPE, Besraya, Penang Bridge dan Ampang Elevated.

Selain itu, dua lebuh raya yang ditangguhkan kenaikan tolnya pada tahun 2008 dan 2009, dengan pampasan oleh kerajaan, iaitu PLUS’ North South Expressway dan East Coast Expressway 1, juga dijangka akan dikaji semula kadar tolnya pada tahun ini.

Antaranya, PLUS’ North South Expressway yang dijangka menaikkan kadar tol sebanyak 10% pada tahun 2008, telah ditangguhkan selama dua tahun, dengan pampasan daripada kerajaan sebanyak RM375juta (telah dibayar RM278juta). Di samping itu, East Coast Expressway 1 juga dibenarkan menaikkan tol pada kadar 10% tahun 2009 menurut perjanjian, tetapi ditangguhkan buat setahun.

Menurut laporan kajian bank pelaburan tersebut, hasil kaji semula kadar tol sepatutnya dihabiskan pada Disember tahun lalu, dan dijangka akan dibincangkan dalam mesyuarat kabinet seterusnya. Oleh kerana kadar tol isu yang "sensitif", yang perlu dikendalikan kerajaan secara berhati-hati, maka hasilnya diramalkan akan diumumkan pada akhir Januari atau awal Februari, tahun ini.

Seandainya kerajaan menyerap "penambahan" kadar tol tersebut, maka kerajaan perlu mencari keseimbangan, antara kesan kenaikan tol kepada ekonomi secara keseluruhannya, dengan mengurangkan subsidi untuk meringankan tekanan defisit (perbelanjaan melebihi pendapatan).

Kenaikan tol ringankan beban kerajaan

Kerajaan persekutuan terpaksa mengemukakan pakej ransangan ekonomi sebanyak RM67 bilion untuk berdepan dengan krisis ekonomi global. Lantaran itu, defisit belanjawan negara kita melonjak ke 7.4%, paras tertinggi dalam tempoh 22 tahun kebelakangan.
BAGAIMANA TUAN SARJAN BOLEH BOLOS 2 ENJIN JET?
MUNGKIN ADA BATU DI BALIK UDANG?MUNGKIN Tuan Peguam Negara buat jenaka terbaik dengan menyatakan kehilangan enjin jet itu di lakukan oleh seorang sahaja anggota tentera yang berpangkat Sarjan? Betul-betul lawak, mengalahkan rancangan Raja Lawak. Nampak gayanya pelawak-pelawak tanahair tidak dapat cari makan lagi. Cuba kita fikir menerusi minda terbuka dan ikhlas. Percayakah kita sekiranya kenyataan tersebut terkeluar dari seorang yang intelektual 2 enjin jet dicuri oleh seorang? Ia bukan sebesar kotak mancis.

Dua enjin jet hilang dek kerana seorang punya kerja ? Dari mengeluarkan dari stor simpanan sehinggalah di bawa ke luar negara tidak ada seorang pun yang menyedari tuan sarjan ini mengeluarkan enjin tersebut ? Hebat sungguh. Entah-entah sarjan itu anak murid 'Ayah Pin' dari kuasa Kerajaan Langit. Sebab boleh kaburkan semua mata semasa mencuri 2 enjin jet tersebut.

Kalau begitulah kepakaran sarjan tersebut, dia tidak sepatutnya didakwa tapi di naikkan pangkat kepada Jenderal. Sebab beliau seorang yang berotak intelligent. Kepakaran beliau 'memboloskan' enjin jet tanpa ada seorang pun yang menyedarinya. That was damn cool !!

Sarjan ini juga nampaknya ada 'access' untuk kesemua bahagian. Dari stor simpanan, ke lapangan terbang, access keluar dari negara ini dan inilah yang membuktikan bahawa kebalnya dan gagahnya Sarjan ini. Kalah kuasa Jenderal, agaknya Sarjan ini ada menuntut ilmu ghaib.

Tuan Peguam Negara, kalau ya pun mahu 'cover-line seseorang', kenyataan yang di keluarkan biarlah dalam lingkungan bertaraf munasabah. Kenyataan yang beliau berikan, hatta orang kampung sekali pun ketawa mendengarkannya.

Kalau kenyataan Peguam Negara itu menyatakan, kehilangan enjin tersebut di lakukan oleh beberapa orang pun masih tidak masuk akal. Kerana access untuk mengeluarkan enjin tersebut dari negara ini pun memerlukan 'sokongan' orang-orang berkuasa kerana enjin tersebut bukanlah sebesar sebiji bolasepak, yang boleh di sembunyikan dalam bagasi pakaian. Ketara benar penerangan yang meragukan dilakukan demi untuk menyelamatkan 'seseorang' yang hanya 'mereka dan keluarga' mereka sahaja yang tahu. Ini mungkin sahaja boleh terjadi gitu gitu.

Kita tidak pasti sampai bilakah rakyat Malaysia harus dikelirukan terus-menerus ? Apabila berlaku sesuatu perkara, kita terus di perbodohkan dengan pelbagai kenyataan yang jika kita selami, kita akan tahu bahawa kenyataan itu semata-mata untuk melindungi 'seseorang' yang berkepentingan. Entah siapa? Tapi seolah-olah.

Kalau 2 buah enjin jet kapal terbang dalam kawalan keselamatan tentera yang ketat 'strictly tight security' dapat dibolos oleh tuan sarjan dan rakan rakan kata Azmi Khalid Pengerusi 'PAC' tidak mustahil kalau senjata senjata seperti bomb C4, meriam, bazooka dan M16 sudah di bolos keluar negara untuk dagangan oleh orang orang yang sama? Di mana penjaga gate tentera tidak memeriksa kenderaan keluar masuk? Hermmm. Ini mesti ada 'batu dibalik udang". Bukan 'udang dibalik batu'.

Seperti kes Altantuya, banyak juga keraguan timbul disana sini. Bagaimana dua orang anggota UTK itu mendapat access untuk bawa keluar bom C4 ? Sedangkan C4 dalam kawalan tentera. Bukan polis? Bagaimana dua orang UTK ini boleh kenal dengan Altantuya ? Dan kenapa Peguam Negara tidak buat rayuan ke Mahkamah Rayuan setelah Mahkamah Tinggi buat keputusan 'No Case To Answer?' Begitu sahaja Razak Baginda dibebaskan tanpa syarat? Kenapa pasport Razak Baginda terlalu di cepat cepatkan diserahkan kepadanya? Disini ada sesuatu yang missing?

Begitu juga dengan kes mendiang Teoh Beng Hock. Mengapa pula seorang yang sedang diambang perkahwinan dan tunangnya sedang mengandungkan anaknya, mahu membunuh diri dengan terjun dari tempat yang tinggi ?

Pelbagai kemungkinan mungkin terselindung disebalik setiap satu kejadian. Terpulang kepada rakyat semua untuk menilai dan menafsirkannya. Wallahwallam bisawab.
Gambar Ini Najib Tak Suka Tengok
(foto: Bernama)
(foto: Harakahdaily) Foto-foto di atas menggambarkan kemesraan di antara TG Nik Aziz yang beramah mesra dengan sebahagian tetamu yang hadir dalam majlis perjumpaan dengan ketua-ketua penganut agama di Kota Bharu sebentar tadi. Perjumpaan itu turut dihadiri ketua-ketua Majlis Perundangan Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Tao Malaysia, K. Kamalanathan dan Ketua Kesatuan Agama Kristian Malaysia, Bishop Ng Moon Hing.

Perdana Menteri 1Malaysia yang ingin menonjolkan dirinya sebagai jaguh perpaduan kaum di sebalik kebakaran gereja dan surau serta pembuangan kepala babi hutan di masjid tentu tidak berapa senang melihat gambar kemesraan pelbagai kaum sebegini.
Polis dan KDN rampas buku kartun ZunarPolis dan KDN petang tadi merampas buku '1 Funny Malaysia' di kedai buku Popular di Penang dan Melaka. Rampasan dibuat di saat buku terbaru "Isu Dalam Kartun" menemui pembaca

**************************************

Ini mengenai buku terbaru saya, "Isu Dalam Kartun"

Penerbitan komik "Isu Dalam Kartun"
Kenyataan Media oleh Zunar

SAYA dengan ini mengumumkan penerbitan komik "Isu Dalam Kartun (IDK)", sebuah majalah kartun satira yang mengupas isu-isu semasa secara santai.

Seperti "Gedung Kartun" dan "Perak Darul Kartun", IDK sarat dengan karya-karya kartun dengan kritikan pedas terhadap isu seperti kes kehilangan enjit jet, penggunaan perkataan Allah, rasuah, GST, tol dan sebagainya.

Selain itu, dalam keluaran ini saya dan pasukan kartunis mempersembahkan dua cerita satira utama iaitu "Sumpah di Bumi Komisen" dan "Dari PD ke Mongoria".

"Sumpah di Bumi Komisen" adalah sebuah cerita fantasi di negeri antah berantah dibawah pemerintahan Datuk Komis dan isterinya Nek Mah. Datuk Komis dikatakan mempunyai hubungan cinta secara sulit dengan seorang gadis yang berasal dari Ular Batok, Antootuya. Malangnya Antootuya dibunuh di Puncak Segala Alam.

Cerita menjadi gawat apabila negeri itu dilawati hantu jelmaan Antootuya. Kartunis Jonos (Nor Azlin Ngah), Art (Azhar Saad) dan Lan (Azlan Isa) berpadu tenaga merelisasikan lukisan cerita yang memenuhi 29 muka surat ini diatas kertas, sementara skrip digarap oleh saya sendiri dan Ronasina (Apandi Ramli) yang bertindak sebagai Editor.

Manakala "Dari PD ke Mongoria" juga cerita rekaan mengisahkan bagaimana operasi sulit yang dilakukan oleh pemerintah sebuah negeri, Menteri Kecik untuk menyelamatkan sepasang kekasih yang tertangkap basah di sebuah hotel di selatan tanah air. Ia dilukis oleh kartunis Oly (Olihairi Othman).

Kartunis Enot (Zainal Misran) pula mengemukakan tujuh teori dari perspektif beliau sendiri mengenai kehilangan enjit jet dan pihak yang mencurinya. Enot juga meneruskan karyanya bertajuk “Nostalgia 98” yang mengimbas kembali sejarah ketika gelombang reformasi tercetus.

Kartunis Haili (Nor Halim) pula mengkritik pihak yang mempertahankan perkataan Allah dan dalam masa yang sama melakukan korupsi serta salah guna kuasa. Beliau juga mengulas isu isteri pembesar yang membazir jutaan ringgit untuk membeli-belah diluar negara.

Hishamuddin Rais meneruskan kisah satira popular "Riwayat Jantan Takubin" sementara Rahmat Haron menyambung nukilan bersiri "Bercakap Dengan Puaka." Pyan Habib menyingkap di sebalik tabir kontroversi majalah Gedung Kartun dalam kolumnya “Racau.” Peguam Puspa Ros memberi informasi kesedaran rakyat tentang hak-hak mereka yang termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan.

Saya juga suka mengumumkan bahawa "Isu Dalam Kartun" adalah sebuah majalah yang mempunyai permit penerbitan yang dikeluarkan oleh Kementerian Dalam Negeri (PP16565/12/2010(026185)).

IDK mempunyai ketebalan 84 muka surat ermasuk kulit dan dijual dengan harga RM10 setiap naskhah. Cetakan pertama adalah sebanyak 15, 000 naskhah dan akan diedarkan ke seluruh negara. Ia juga boleh dibeli secara online melalui website cartoonkafe.com atau berhubung terus dengan pejabat saya 03-22744931.

Majlis pelancaran akan disempurnakan oleh Ahli Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar pada hari Sabtu 30 Januari jam 5 petang di Dewan Perhimpunan Cina, Jalan Maharajalela, Kuala Lumpur. Majlis ini terbuka kepada semua.

Zunar
Pengarah Urusan/Ketua Pengarang
Sepakat Efektif sdn bhd
28 Januari 2010

BUKU TERBITAN MALAYSIAKINI DIRAMPAS

HANTU AL TUUUNTUUUYA JEMPUT SEMUA DATANG KE DEWAN PERHIMPUNAN CINA ESOK

BUKU ZUNAR TERBITAN MALAYSIA KINI DI RAMPAS

Authorities seize books published by Malaysiakini

The authorities have confiscated two books published by Kinibooks, a subsidiary of Malaysiakini, in separate operations conducted in Malacca and Penang.

The books - '1FunnyMalaysia' and 'Where is Justice?' - were seized from the Popular Book Store at the Melaka Shopping Centre, Malacca today, while an earlier operation was conducted at another branch of the bookstore in Gurney Plaza, Penang on Jan 7.

According to the authorities, the books "could pose a threat to public order, morality, security”. A total of 64 copies of the books were seized in both operations.


KENYATAAN ZUNAR

Polis dan KDN petang tadi merampas buku saya '1 Funny Malaysia' di kedai buku Popular di Penang dan Melaka. Rampasan dibuat di saat buku terbaru "Isu Dalam Kartun" menemui pembaca

**************************************


KENYATAAN AKHBAR ZUNAR - ISU DALAM KARTUN


SAYA dengan ini mengumumkan penerbitan komik "Isu Dalam Kartun (IDK)", sebuah majalah kartun satira yang mengupas isu-isu semasa secara santai.

Seperti "Gedung Kartun" dan "Perak Darul Kartun", IDK sarat dengan karya-karya kartun dengan kritikan pedas terhadap isu seperti kes kehilangan enjit jet, penggunaan perkataan Allah, rasuah, GST, tol dan sebagainya.

Selain itu, dalam keluaran ini saya dan pasukan kartunis mempersembahkan dua cerita satira utama iaitu "Sumpah di Bumi Komisen" dan "Dari PD ke Mongoria".
"Sumpah di Bumi Komisen" adalah sebuah cerita fantasi di negeri antah berantah dibawah pemerintahan Datuk Komis dan isterinya Nek Mah. Datuk Komis dikatakan mempunyai hubungan cinta secara sulit dengan seorang gadis yang berasal dari Ular Batok, Antootuya. Malangnya Antootuya dibunuh di Puncak Segala Alam.

Cerita menjadi gawat apabila negeri itu dilawati hantu jelmaan Antootuya. Kartunis Jonos (Nor Azlin Ngah), Art (Azhar Saad) dan Lan (Azlan Isa) berpadu tenaga merelisasikan lukisan cerita yang memenuhi 29 muka surat ini diatas kertas, sementara skrip digarap oleh saya sendiri dan Ronasina (Apandi Ramli) yang bertindak sebagai Editor.

Manakala "Dari PD ke Mongoria" juga cerita rekaan mengisahkan bagaimana operasi sulit yang dilakukan oleh pemerintah sebuah negeri, Menteri Kecik untuk menyelamatkan sepasang kekasih yang tertangkap basah di sebuah hotel di selatan tanah air. Ia dilukis oleh kartunis Oly (Olihairi Othman).

Kartunis Enot (Zainal Misran) pula mengemukakan tujuh teori dari perspektif beliau sendiri mengenai kehilangan enjit jet dan pihak yang mencurinya. Enot juga meneruskan karyanya bertajuk “Nostalgia 98” yang mengimbas kembali sejarah ketika gelombang reformasi tercetus.

Kartunis Haili (Nor Halim) pula mengkritik pihak yang mempertahankan perkataan Allah dan dalam masa yang sama melakukan korupsi serta salah guna kuasa. Beliau juga mengulas isu isteri pembesar yang membazir jutaan ringgit untuk membeli-belah diluar negara.

Hishamuddin Rais meneruskan kisah satira popular "Riwayat Jantan Takubin" sementara Rahmat Haron menyambung nukilan bersiri "Bercakap Dengan Puaka." Pyan Habib menyingkap di sebalik tabir kontroversi majalah Gedung Kartun dalam kolumnya “Racau.” Peguam Puspa Ros memberi informasi kesedaran rakyat tentang hak-hak mereka yang termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan.

Saya juga suka mengumumkan bahawa "Isu Dalam Kartun" adalah sebuah majalah yang mempunyai permit penerbitan yang dikeluarkan oleh Kementerian Dalam Negeri (PP16565/12/2010(026185)).

IDK mempunyai ketebalan 84 muka surat ermasuk kulit dan dijual dengan harga RM10 setiap naskhah. Cetakan pertama adalah sebanyak 15, 000 naskhah dan akan diedarkan ke seluruh negara. Ia juga boleh dibeli secara online melalui website cartoonkafe.com atau berhubung terus dengan pejabat saya 03-22744931.

Majlis pelancaran akan disempurnakan oleh Ahli Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar pada hari Sabtu 30 Januari jam 5 petang di Dewan Perhimpunan Cina, Jalan Maharajalela, Kuala Lumpur. Majlis ini terbuka kepada semua.

ZUNAR


PILIHANRAYA KAMPUS - PRO MAHASISWA MENANG DI UKM

PRO MAHASISWA MENANG DI UKM

PILIHANRAYA UKM KENA KELENTONG

Keputusan yang seharusnya diumumkan selewat lewat jam sembilan
telah ditangguh. Pelajar yakin ada kong kalikong.

Lalu 600 pelajar mengepong pejabat TNC dari jam sembilan malam
hingga berita ini ditulis – jam 2.25 pagi - masih ada 500 pelajar
yang mengepung pejabat TNC . Mereka tidak mahu ditipu.

Pelajar yakin inilah apa yang dikatakan e-undi
e-undi ini ialah kira sampai menang untuk pembodek gerombolan.

FRU dan polis telah dipanggil datang tetapi pelajar berkeras.
Mereka menuntut pimilihan diadakan sekali lagi.

Mahasiswa percaya mereka telah di kelentong.

JAM : 2.28 Pagi

Keputusan diambil esok jam 10.00 pagi
perundingan akan diadakan. Ini adalah cara
kelentong TNC untuk membeli masa.

Pelajar bersurai jam 2.30 pagi


KEMPEN FACEBOOK – KEMENGAN DIBATALKAN - malaysiakini

Tujuh calon pro-mahasiswa di Universiti Putra Malaysia (UPM) dibatalkan kemenangan mereka dalam pilihan raya kampus itu Selasa lalu.

Pembatalan itu susulan mereka didakwa berkempen secara berkumpulan dan menggunakan Internet melalui laman sosial Facebook.

MACAM MACAM CARA NAK MENIPU

MULA MULA TAK BOLEH BERI GAMBAR

KEMUDIAN TAK BOLEH BERKUMPULAN

NANTI AKAN ADA UNDANG UNDANG KEMPEN TAK BOLEH BERCAKAP…

APA NAK JADILAH NEGARA INI

BILA LAH ORANG MELAYU NAK SEDAR

HARTA KEKAYAAN NEGARA SEMUA KENA REMBAT

TINGGAL KERAK KERAK…DAPAT KETUANAN MELAYU

KALAU LAPAR BOLEH DIGULAI MASAK ASAM KE KETUANAN MELAYU NI

nota:
melayu – sepanjang hidup kena tipu
pagi meminta
tengah hari berharap
hidup dengan harapan
mati kering menunggu janji

BILA GEMBIRA UNTUK PEMINAT FILEM ANIME

INI BARU TRANSFORMER


NAJIB LANCAR PELAN HALA TUJU TRANSFORMASI KERAJAAN – beriya hairan

Najib Razak, hari ini melancarkan kerangka penting dalam usaha mentransformasikan kerajaan bagi menambah baik sistem penyampaian perkhidmatan kepada rakyat selaras dengan dasar pentadbiran beliau iaitu "satu Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan".

Pelan Hala Tuju Program Transformasi Kerajaan (GTP) itu adalah langkah penting dalam perjalanan negara untuk mencapai aspirasi Wawasan 2020 bagi mencapai status negara maju.

KEPALA BANA APA MAKNA TRANSORMASI

MAK CIK FELDA TAL FAHAM LAA

MAT REMPIT FAHAM INI FILEM TRANSFORMER

MACAM MANA HALA TUJU TRANSFORMASI KERAJAAN JADI: GTP PULAK

KENAPA TAK JADI HTTK …ATAU HOTTAK KAU

CAKAP NAK MURTABAK KAN ROTI BAHASA MELAYU
KUTTY MENIPU LAGI

KASUT KASUT PUN FIRAUN BAHAM


MELAYU BERPECAH : MADEY SALAHKAN PAS ,PKR – malaysianinsider

Mahathir Mohamad menuding jari ke arah PAS dan PKR — dua komponen Pakatan Rakyat dengan mendakwa kedua-dua parti berkenaan telah memecahbelahkan masyarakat hanya kerana kuasa.

Mahathir berkata adalah satu fakta sejarah Umno merupakan parti politik pertama yang bersatu dan melawan British untuk mempertahankan hak orang Melayu.

Disebabkan kerana perpaduan orang Melayu dalam menyokong Umno menyebabkan British keluar dari Tanah Melayu dan menggugurkan rancangan mereka untuk menubuhkan Malayan Union selepas Perang Dunia Kedua.

MENIPU LAGI

PARTI YANG MULA MULA LAWAN BRITISH BUKAN GEROMBOLAN

JANGAN LAH MENIPU

DULU BOLEH LAAA… ZAMAN TAK ADA INTERNET

SEKARANG SEMUA DAH TERBARAI

nota:
parti melayu yang pertama ditubuh ialah KMM – KESATUAN MELAYU MUDA
di tubuh di kuala lumpur pada tahun 1938 oleh IBRAHIM YACOB
slogan KMM ialah PANJI MELAYU RAYA
KMM ialah gerakan anti imperialis anti british
gerombolan asal hanya ditubuh pada tahun 1946
gerombolan yang ada pada hari ini ditubuh pada 1988
jangan lah nak menipu
itu lah pasal jangan cari bini botak
sampai tua mennyesal badan


WOIT BACA BAWAH INI APA ENTOT ENTOT CAKAP

PEMBACA BERALIH KE INTERNET JIKA MEDIA TRADISIONAL TIDAK BERUBAH – malaysian insider

Para pembaca semestinya akan beralih kepada internet untuk mendapatkan berita sekiranya media tradisional kekal dengan gaya penulisan lama yang menampilkan laporan berdasarkan apa yang dirasakan oleh editor perlu dibaca oleh orang ramai sahaja, atau menjadi alat propaganda semata-mata.

Rais Yatim berkata internet yang mencetuskan satu fenomena perubahan baru di seluruh dunia, membolehkan orang ramai membaca apa sahaja yang ingin dibaca mereka.

SELAMAT JADI KERTAS PEMBUNGKUS…INI KERJA TAMBY MELAKA

IBU BAPA WAJIB AWAS !


PEMUDA PAS PERSOAL DAFTAR PUTERI UMNO DI SEKOLAH – harakah daily

Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (DPPWP) mempersoalkan kewajaran tindakan Umno Bahagian Segambut dan Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Segambut yang membuat kempen pendaftaran Puteri Umno kepada pelajar-pelajar sekolah.

Expo Pendidikan Jalinan Mesra 1 Malaysia yang dianjurkan sebenarnya hanyalah gimik pihak sekolah dan Umno Bahagian untuk mengambil kesempatan ke atas pelajar-pelajar sekolah.

DPPWP kesal dengan kecurangan yang ditunjukan oleh pihak Sekolah yang bersekongkol dengan Umno untuk mempolitikan pelajar sekolah. DPPWP mengesa agar pengetua sekolah berkenaan diambil tindakan tatatertib di atas tindakan beliau membenarkan Umno mendaftarkan Pelajarnya sebagai anggota Puteri Umno.

BAGUSLAAA…

MINTA TAMBI KECIK JADI TUKANG REKRUT

LAGI BANYAK DAPAT AHLI

KALAU DAPAT DUA PULUH AHLI

DALAM SEMBILAN BULAN BOLEH JADI EMPAT PULUH AHLI

nota:
ini sudah desprate
nak buat macam mana
anak muda tak nak sokong
kenalah pergi cari di tadika

Khamis, 28 Januari 2010

Awas! BN mula mengganas

Pada 23 Januari, satu artikel tersiar di Malaysia Today tentang perancangan BN untuk melumpuhkan blog-blog pembangkang. Dalam siri lawatan Najib ke India, delegasi Najib telah berunding untuk mendapatkan khidmat pakar-pakar IT untuk melumpuhkan blog-blog pembangkang. Seramai 200 hackers akan diambil dengan bayaran RM300 juta setahun. (Lihat disini)

Semalam, aku menerima dua sms dari pembaca Perakex. Mereka bertanya mengapa dah lama Perakex tidak dikemaskini. Aku pun heran sebab Perakex dikemaskini setiap hari. Tetapi setiap kali mereka mengakses Perakex, mereka akan melihat laman yang di kemaskini pada 22 Januari 2010. Dimana artikel “Dimana Allah Berada” pada muka depan.

Aku mengandaikan bahawa IP mereka telah di block dari mengakses Perakex. Salah seorang dari mereka mencuba laman Penarik Beca dan Tukar Tiub dan mendapati perkara yang sama berlaku dimana dia mengakses laman lama. Dia kemudian mencuba menggunakan komputer CC dan tak ada masalah. Kesimpulannya, IP beliau telah di halang dari mengakses laman-laman blog pro-PR yang utama.

Blog-blog pro-PR semakin mendapat perhatian kebelakangan ini dengan jumlah pengunjung yang meningkat dengan begitu banyak. Tetapi harus berhati-hati kerana kita tidak mahu apa yang berlaku kepada Suara Keadilan Online pada tahun 2008 berlaku kepada blog-blog pro-PR.

Aku bukan pakar dalam blog, tetapi kenaikan pengunjung yang mendadak menyebabkan beberapa blog di gantung oleh Blogspot seperti yang berlaku kepada blog Matsamankati aku dulu. Begitu juga dengan blog Notoumno kepunyaan Radenjowo.

Aku perhatikan, beberapa blog naik dengan mendadak. Blog Albanjari meningkat dengan cepat. Begitu juga dengan blog Penarik Beca yang sudah lebih popular dari blog Anwar Ibrahim. Sekiranya itu satu kenaikan yang normal kerana pengunjung semakin meminati blog tersebut, tak apa..aku ucapkan tahniah. Tetapi apa yang aku risau, bila tiba masa yang diperlukan untuk menghadapi pilihanraya, blog hangpa kena suspend. Buat back-up dan lakukanlah apa yang patut.

Najib sanggup menghabiskan ratusan juta untuk menutup blog pembangkang dengan mengimpt pakar-pakar IT dari India. Apa macam kalau pakar-pakar IT dan hackers dari Malaysia pula bergabung melawan Umno? Ada sapa-sapa nak cadangkan?

Sementara itu, perkhidmatan Streamyx dan CELCOM semakin teruk. Semalam, sehari suntuk aku tak boleh nak access internet di Kuala Kangsar. Mungkin selepas ini, Telekom dan CELCOM juga akan menjadi sebahagian dari jentera pilihanraya BN.

Hari ini, seramai 50 orang telah ditahan dibawah ISA (Malaysiakini)

Fifty individuals, including university students and a few foreigners, have been nabbed nationwide under the Internal Security Act in an apparent counter-terrorism blitz.

According to Abolish ISA Movement (GMI) lawyer Edmund Bon, the 50 were detained last Thursday and taken to Bukit Aman federal police headquarters.

Apa pula selepas ini?

Hampir Sah: Pilihanraya DUN Perak Mac 2010.

Pilihanraya DUN Perak semakin hot. Zambry dan Najib sudah bertemu di Riyadh untuk membincangkan tentang pilihanraya DUN.

Zambry tak mahu DUN dibubarkan kerana takut kehilangan jawatan Menteri Besar. Najib sudah cuci tangan. Dia mau membersihkan imejnya di Perak dan mahu menyingkir Zambry dari jawatan Menteri Besar.

Semua orang tau, rampasan kuasa di Perak dirancang oleh Najib. Tiga ekor katak yang melompat, dibayar oleh Najib dan semasa perisytiharan mereka sebagai calon bebas, ketiga-tiga calon PR itu diapit oleh Najib.

Semasa mula-mula BN merampas kuasa di Perak, Najib telah berjumpa Sultan untuk menghantar nama Menteri Besar Perak pada pukul empat petang. Tetapi pada pukul enam petang, Pak Lah memintas perancangan Najib dengan mencalonkan Zambry sebagai Menteri Besar.

Lembu punya susu, sapi dapat nama. Najib kerja keras, Zambry jadi Menteri Besar.

Keputusan mahkamah Persekutuan telah pun diketahui. Keputusan lima orang hakim yang mengadili kes Nizar Zambry telah lama menghantar keputusan kepada Ketua Hakim Negara, Zaki Tun Azmi.

Ketua Hakim Negara meminta keempat-empat hakim yang memihak kepada Nizar supaya menimbang semula keputusan tersebut tetapi mereka tetap tidak berganjak. Ini bukan lagi menjadi rahsia. Tanya Nizar kalau tak percaya.

Menurut sumber, Sultan Perak telah dimaklumkan tentang perkara ini dan Sultan juga bersetuju supaya DUN dibubarkan, untuk mengelakkan perkara yang tak diingini berlaku sekiranya DUN bersidang lagi. Imej Sultan dan Negeri Perak sudah teruk dan sekiranya DUN tidak dibubarkan, maka imej Sultan juga akan terus merudum.

Najib mahu mengembalikan imejnya untuk persiapan menghadapi pilihanraya umum akan datang dan Perak menjadi liabiliti kepadanya. Lagi pun, Zambry bukanlah orang pilihannya. Najib mahu mengadakan pilihanraya DUN Perak untuk menyingkir Zambry, tetapi dalam masa yang sama, dia mahukan kemenangan BN di Perak.

Dalam masa Pakatan Rakyat sibuk berceramah tentang rampasan kuasa di Perak, BN sibuk mengatur strategi untuk menang dalam pilihanraya DUN akan datang dengan bantuan SPR dan Jabatan Pendaftaran Negara.

Sejak Mac 2008 sehingga kini, seramai 100,000 pengundi baru telah didaftarkan di Perak. Siapa mereka? Yang ini, petugas Pakatan Rakyat kena buat kerja.

Ramai pengundi telah dipindahkan tanpa pengetahuan mereka. Sebagai contoh, lihat komen dibawah.

fadzliamir January 20th, 2010 15:45 edit :

Baru tadi semak dengan SPR, mengejutkan…!!!! sebab sebelum ni dah dua kali mengundi ( semenjak umur 21 ) iaitu di Parlimen Bruas dan DUN Pengkalan Baru…Tup,tup dah tukar ke Bukit Gantang( parlimen ) dan DUN Trong…???????? Ajaib sungguh…

Dah call SPR Perak, dan ajukan masalah diatas, nak tau apa dia cakap….( setelah dia semak dan menelefon kembali) Kesilapan teknikal yang mana kampung Padang Serai, Batu Hampar adalah bersempadanan antara Parlimen Beruas Dan Bukit Gantang, jadi dalam mengemaskinikan file diorang telah tanpa sengaja terpindahkan keseluruhan kampung ke Parlimen Bukit Gantang. Dan mengambil masa 3 bulan untuk memperbetulkannya semula…Adakah wajar untuk membuat laporan POLIS?????? Tolong bagi pendapat….

Ini satu konspirasi!! Umno cuba menghilangkan pengundi Pas di Pengkalan Baru kerana Umno cuma menang dengan 14 undi dalam Pilihanraya Umum yang lalu!!

Di Sungai Siput, Calon BN sudah mula bermalam di kampung-kampung orang Asli. Ahamad Pakeh Adam sudah mula tinggal di kampung Orang Asli untuk memastikan Orang asli menyokong BN.

Tapi satu perkara yang ramai tidak tahu ialah, anggota-anggota polis dan tentera sekarang diarahkan untuk membuat Mykad. Apa alasannya?

Sebaik saja selesai pilihanraya DUN Perak nanti, harga petrol akan dinaikkan. Sekarang ini, semua tuntuan duit minyak yang dibuat oleh anggota polis dibekukan.

Selepas ini, kerajaan akan mengeluarkan arahan supaya semua anggota polis dan tentera yang membuat tuntutan duit minyak mesti menggunakan Mykad. Itu cuma alasan saja. Apa yang aku nampak, mungkin dalam pilihanraya DUN kali ini, anggota polis dan tentera boleh mengundi dua kali. Sekali sebagai pengundi pos, dan sekali lagi sebagai pengundi awam. Tak percaya? Cuba tengok senarai dibawah.

Senarai nama pegawai PDRM Manjung yang memohon membuat mykad di JPN Manjung pada 14.01.2010 jam 8.30 pagi

SJN YUSOFF BIN MAT RF70863 k/p 5235145 cawangan komunikasi
KPL ROSLI BIN SHAHBUDIN RF 71390 K/P5544522 KOMUNIKASI
L/KPL ZAINAL ABIDIN BIN OSMAN RF96108 K/P6298330 KOMUNIKASI
KPL ABU AZMI BIN NGAH MAT DAUD RF 63290 K/P4927682 PENGANGKUTAN
KPL MOHAMMAD TAHIR BIN HARUN RF 86350 K/P6244000 PENGANGKUTAN

Ini yang berlaku di Manjong kerana mereka mahu menyingkir Nizar dari DUN Pasir Panjang.

Satu peringatan kepada semua petugas pilihanraya Pakatan Rakyat. Jangan asyik sibuk dengan sapa nak jadi calon, tapi tengok juga apa yang dilakukan oleh Umno/Barisan Nasional.

Selepas ini, kalau tak ada tindakan proaktif yang dibuat oleh Pakatan Rakyat Perak, jangan harap hangpa nak menang. Sebab Umno sudahpun membuat pelbagai cara untuk menang dengan menggunakan SPR, PDRM dan anggota Tentera. Semuanya perancangan Najib dan Zahid Hamidi.

Adakah Nasib Baik Akan Sentiasa Menyebelahi Najib 1malaysia?.

Artikel Saya berani mengatakan bahawa Perdana Menteri 1Malaysia Datuk Seri Najib sebenarnya hanyalah mempunyai nasib yang agak baik. Begitu juga dengan nasib Datuk Seri Zahid Hamidi. Seorang lagi penjawat awam iaitu Tan Sri Gani Patail - lagi-lagilah amat bernasib baik

Mengapa?. Saya berkata demikian adalah kerana mereka menjadi pemimpin dan penjawat awam di sebuah negara yang bernama Malaysia. Kerana mereka tidak menjadi pemimpin dan penjawat awam di negara-negara maju seperti United Kingdom, Amerika dan Swirtzeland. Di negara-negara tersebut, orang-orang seperti Najib, Zahid dan Gani Patail - kalaulah layak, mungkin hanya setakat menjadi ketua cawangan parti sahaja.

Kenyataan ini bukan hanyalah rekaan dan cubaan semata-mata kerana selama menjadi PM, Menteri dan Peguam Negara, apa yang telah mereka tunjukkan kepada rakyat hanyalah kualiti kepimpinan yang sama taraf dengan ketua cawangan parti, kalaupun tidak lebih buruk daripada itu.

Di Malaysia, dengan taraf kemajuan yang disebut sebagai negara dunia ke tiga, orang seperti Najib sudah dikira amat layak untuk menjadi pemimpin tertinggi negara dan disanjung sebegitu rupa sehingga kita sendiri dapat menyaksikan bagaimana tangannya dicium ‘seolah-olah sampai nak tercabut seluar' oleh kuli-kuli bawahan semata-mata kerana ingin membodek.

Di dalam situasi negara dunia ke tiga juga, kepintaran dan kecerdikkan seseorang pemimpin bukanlah aset utama untuk dilantik menjadi pemimpin. Di Malaysia khususnya, jawatan sebagai pemimpin itu datang terlebih dahulu berbanding kepintaran dan kecerdikkan pemimpin tersebut.

Anda merasa kurang jelas?. Begini sahajalah. Kita biasa mendengar persepsi rakyat yang mengatakan - sebagai contoh Datuk Seri Nazri Aziz adalah seorang Menteri sebab itulah dia seorang yang ‘cerdik'. Maksudnya jawatan itu yang datang dahulu dan kemudiannnya di sebabkan jawatan itulah, maka beliau dikaitkan sebagai seorang yang cerdik. Kalaulah beliau bukan seorang Menteri, adakah cerdik tersebut akan dikaitkan dengan beliau?. Dan didalam keadaan seseorang pemimpin itu diragui kecerdikkan dan kepintarannya - tiba-tiba menjadi Menteri, adakah kita dapat mengatakan bahawa kecerdikkan dan kepintaran yang dimilikinya adalah suatu yang asli dan bukannya palsu sebagaimana gigi palsu?. Nampak kuat tetapi dengan senang boleh tercabut?.

Ini boleh dibuktikan dengan isu ‘Allah' yang sedang berlaku. Perhatikan sahaja gelagat para pemimpin negara yang kelihatannya begitu gelabah menanganinya terutama Datuk Seri Hissamuddin Hussien. Ironinya, seluruh dunia sedang mentertawakan mereka termasuklah budak-budak sekolah rendah Uganda.

Keadaan ini adalah terbalik dengan negara-negara maju dan mengamalkan demokrasi yang tulen. Di negara-negara tersebut, cerdik dan pintar haruslah datang dahulu dan barulah layak dilantik sebagai pemimpin. Persepsi rakyat mereka mengatakan bahawa seseorang pemimpin itu adalah seorang yang cerdik dan pintar, maka disebabkan itulah dia adalah layak dipilih dan dilantik sebagai seorang Menteri. Kalaulah seseorang pemimpin itu bukan seorang menteri sekalipun, maka cerdik itu masih ada pada dirinya sebab masyarakat itu sendiri berjaya melahirkan individu yang cerdik dan pintar kerana pengamalan demokrasi yang tulen dan nampak tulen. Nampak bezanya bukan?.

Pendek cerita, di sebabkan kita mempunyai mentaliti masyarakat negara dunia ke tiga inilah terutamanya orang-orang UMNO yang secara langsung yang telah memilih mereka, maka orang-orang seperti Najib, Zahid Hamidi, Hissamuddin, Nazri Aziz dan Gani Patail berpeluang untuk menjadi pemimpin dan penjawat awam tertinggi negara.

Sebagai pemimpin negara, tanpa gagal - mereka sentiasa berpeluang dan berusaha untuk memperbodohkan rakyat apabila setiap kali isu timbul untuk menutup kesalahan di pihak kerajaan. Isu terbaru kehilangan enjin jet F5E yang membawa kepada penangkapan hanya 2 orang pegawai bawahan dan secara tiba-tiba pula kes sudah pun dianggap selesai?.

Adakah begitu mudah mereka menyelesaikan kes yang sebegini besar?. Ini bukanlah kes raba punggung yang boleh selesai dengan hanya sedikit ‘pampasan'!.

Apakah pegawai bawahan yang ditangkap itu telah tiba-tiba menjadi terlalu genius sehingga boleh memperdayakan pegawai atasan termasuklah Panglima TUDM? termasuklah Menteri Pertahan ketika itu?. Sehingga kecurian enjin yang hampir sebesar anak Lembu itu tidak diketahui oleh sesiapapun?. Mungkin inilah hasil 1Malaysia. Global dan Lokal menjadi Glokal. Enjin yang menjadi lokal dan dijual secara global. Apakah kita tidak mahu ‘berbangga' apabila enjin tersebut telah menjadi glokal?.

Sebab itulah, saya ingin mengatakan sekali lagi bahawa saya tidak pasti apakah nasib mereka berlima apabila sekiranya kes ini berlaku di Thailand ataupun Filipina dan ditakdirkan pula kesemuanya mereka ini menjadi pemimpin dan penjawat awam di sana. Di negara-negara tersebut, dengan satu isu sahaja, seseorang pemimpin sudah boleh jatuh, dipaksa untuk meletakkan jawatan dan tidak mempunyai harapan untuk naik lagi. Lihat sahajalah apa yang berlaku kepada Thaksin dan Joseph Estrada.

Malangnya disini, mereka masih mampu tergelak besar dan tidak perlu risau akan ada demonstrasi secara besar-besaran yang mahu menyuruh mereka meletakkan jawatan. Malah, mereka masih berdiri tegak didalam jawatan masing-masing tanpa rasa sedikit bersalah pun. Apakah mereka masih mempunyai maruah dan harga diri?. Saya amat yakin, majoriti ramai di antara rakyat Malaysia merasa amat malu mempunyai pemimpin seperti mereka termasuklah saya sendiri secara peribadi.

Saya juga tidaklah pasti, apakah gred Matematik yang Zahid perolehi didalam peperiksaan SPM beliau (atau yang setaraf dengannya) apabila sekejap menyatakan enjin jet tersebut berharga RM50 juta. Kemudian yang terbaru hanyalah RM300 ribu lebih sahaja.

Terlalu besar perbezaannya. Apakah beliau tahu mengira?. Kalau tidak tahu, anak saya yang berumur 6 tahun boleh tolong ajarkan. Dia ingat, apa sahaja yang beliau katakan itu, rakyat terus percaya?. Mungkin sahaja selepas ini beliau akan berkata pula sebenarnya enjin jet itu hanyalah berharga RM2 sahaja kerana telah diberi subsidi oleh Amerika kerana kita mempunyai hubungan yang sungguh istimewa dan intim dengan negara tersebut. Jadi tidaklah perlu risau sangat tentang kehilangan enjin tersebut. Haha.

Inilah hasil dan akibat mempunyai pemimpin yang sentiasa ingin membenggongkan rakyat. Sedikit masa lagi, kita akan menjadi lebih benggong apabila GST dilaksanakan, petrol naik, barang naik,cukai naik dan semuanya naik. Dan ketika itu perhatikan sahaja carta peratus kenaikkan orang sakit mental yang semakin bertambah akibat mempunyai pemimpin yang juga benggong malah langsung tidak mempunyai nilai integriti sedikitpun.

Namun sebenarnya, inilah yang membezakan mereka dengan Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Datuk Nik Abdul Aziz, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Saudara Karpal Singh, Saudara Lim Kit Siang dan Saudara Lim Guan Eng yang sedang mara menuju ke Putrajaya, InsyaAllah!.