Sabtu, 14 April 2012

Aziz Bari : Pembaziran Melampau BN Yang Akan Mufliskan Negara

SHAH ALAM, 12 APR : Dakwaan pemimpin Umno-BN bahawa negara bakal muflis dalam tempoh dua tahun sekiranya Pakatan Rakyat (PR) memegang tampuk pemerintahan dan menunaikan tiga janji mereka adalah tidak tepat.

Sebaliknya Umno-BN ‘terlupa’ bahawa perkara yang menyumbang kepada negara muflis adalah pengurusan tidak telus, pembaziran melampau dan subsidi yang terlalu besar kepada kroni mereka.

Pakar Perlembagaan, Dr Abdul Aziz Bari berkata pentadbiran Umno-BN sepatutnya mengambil iktibar daripada cara pemerintahan Pakatan terutamanya di Selangor.

Di negeri itu pengurusan yang lebih telus, berhemat serta berjimat telah mengembalikan hasil negeri kepada rakyat.

“Sebagai contoh di Kedah, kerajaan PR menurunkan cukai tanah dan dapat meningkatkan hasil balak daripada pentadbiran yang telus.

“Begitu juga di Selangor, agenda Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) seperti Skim Mesra Usia Emas (SMUE), Tawas dan sebagainnya yang dilaksanakan untuk rakyat tidak menjadikan negeri itu muflis.

Bahkan kalau kita tengok, simpanan tunai di Selangor juga meningkat walaupun pelbagai program kebajikan dilaksanakan. Justeru, tidak timbul soal bangkrup,” ujarnya apabila ditemui di sini.

Tegasnya, tiga janji yang ditawarkan Pakatan, penghapusan kutipan tol, gaji minima RM1,500 sebulan dan pemansuhan Pinjaman Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), tidak akan merugikan negara.

Tambahnya, kenyataan yang dibuat Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli baru-baru ini berhubung mekanisma untuk memansuhkan PTPTN juga meyakinkan rakyat bahawa ekonomi negara akan bertambah baik di masa hadapan.

“Sekiranya kerajaan berupaya membersihkan amalan rasuah dan kronisme yang diamalkan dalam pentadbiran negara, maka ekonomi dapat berkembang dengan baik, sekaligus menjadi jaminan untuk mengelakkan negara muflis,” jelasnya.

Mengulas lanjut, Aziz berkata, keadaan ekonomi negara yang merudum juga menunjukkan bahawa kerajaan sekarang kurang berdaya saing dengan negara luar sehingga mengakibatkan kos pentadbiran semakin tinggi.

“Saya tidak nampak bagaimana mereka (Umno-BN) boleh mengubah sikap mereka seperti yang dijanjikan kerana kita lihat sendiri program transformasi yang diwar-warkan juga gagal.

“Dari segi itu sudah cukup untuk menunjukkan bahawa mereka bukanlah pemerintah yang baik.

“Jadi, rakyat sudah cukup jelas bahawa kerajaan sekarang perlu digantikan supaya Pakatan dapat tunjukkan satu formula dan pendekatan lebih baik, murah, kompetetif untuk mengurus tadbir negara,” katanya.

Khamis, 12 April 2012

Hutang PTPTN hanya RM24.7 bilion bukan RM43 bilion – Rafizi

Dakwaan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak kononnya kerajaan akan menanggung RM43 bilion jika pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dimansuhkan, adalah satu pembohongan besar, kata Pengarah Starategi KEADILAN, Mohd Rafizi Ramli.

Menurut beliau, jumlah pinjaman yang dibayar kepada peminjam sehingga 2011 adalah RM27.5 bilion, manakala jumlah pinjaman yang dikutip sehingga 31 Disember 2010 sebanyak RM2.2 bilion dan anggaran yang dikutip pada 2011 adalah RM0.6 bilion.

“Setelah ditolak RM27.5 bilion dengan RM2.2 bilion dan RM0.6 bilion bermakna jumlah hutang yang ditanggung kerajaan hanya RM24.7 bilion dan bukan RM43 bilion,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika memberi taklimat pada program Runding Cara: PTPTN dan Masa Depan Pembiayaan Pendidikan Tinggi di Shah Alam, semalam.

Pada 7 April lalu, Utusan Malaysia melaporkan, Perdana Menteri berkata kerajaan akan menanggung RM43 bilion jika pinjaman PTPTN dimansuhkan.

Najib mendakwa sekiranya PTPTN dimansuhkan ia akan menjadi beban kepada kerajaan.

Selain itu beliau mendakwa salah satu negara yang memberi pendidikan percuma adalah Norway tetapi negara itu mengenakan cukai yang tinggi kepada rakyatnya.

Mengulas perkara itu, Rafizi berkata, walaupun negara luar mengenakan cukai yang tinggi kepada rakyatnya, mereka tidak perlu membayar banyak cukai tidak seperti di Malaysia yang mengenakan pelbagai cukai dalam ‘diam’.

“Sebagai contoh saya pernah tinggal di United Kingdom dan memang di sana cukai agak tinggi. Cukai dikenakan adalah 40 peratus ditambah dengan 10 peratus insuran nasional, tapi apa bezanya, pertama tidak ada satu perkhidmatan yang perlu saya bayar, tidak ada tol, tiada cukai perkhidmatan dan segala-galanya percuma.

“Walaupun cukai ditolak awal-awal daripada pendapatan, baki pendapatan yang kita ada itu kita masih boleh mmebeli kereta BMW, cukup untuk kita tinggal di kondominium. Sebab itu tidak timbul isu cukai yang tinggi.

“Apa bezanya dengan kita, kebanyakan kita tidak membayar cukai… tetapi kita dikenakan cukai tol, cukai kereta yang tinggi di dunia. Tidak ada negara yang cukai kereta 100 peratus… ubat di hospital kerajaan pun kena cukai,” katanya.

KEADILAN cadang guna pendapatan Petronas langsaikan pinjaman PTPTN

Rafizi menjelaskan mekanisma pelangsaian hutang di Shah Alam semalam

SHAH ALAM 11 April: Dakwaan Barisan Nasional (BN) kononnya pemansuhan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) akan menyebabkan negara muflis ternyata tidak berasas apabila pemimpin Pakatan Rakyat telah menemui kaedah terbaik bagi melupuskannya.

Antara kaedah yang dikenal pasti untuk melupuskan RM24.7 bilion hutang PTPTN itu adalah dengan memperkenalkan pelaburan tetap dalam sektor pendidikan sebanyak RM2 bilion setahun daripada hasil minyak Petronas.

Memberi taklimat pada program Runding Cara: PTPTN dan Masa Depan Pembiayaan Pendidikan Tinggi di Shah Alam, malam semalam, Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli (gambar) menjangkakan dengan adanya tabung itu semua hutang PTPTN mampu dibayar kerajaan dalam jangka masa 15 tahun.

“Sejak 2006 hingga 2009 kerajaan mendapat hasil daripada petronas sebanyak RM236 bilion manakala sejak Petronas ditubuhkan pada 1974 Petronas memberikan sebanyak RM431 bilion kepada kerajaan.

“Malaysia adalah satu-satunya negara yang tidak menggunakan wang hasil minyak untuk melabur dalam sektor masa hadapan, sedangkan di negara-negara pengeluar minyak lain menggunakan hasil minyak untuk melabur dalam sektor itu termasuk pendidikan dan penyelidikan.

“Oleh itu kita cadangkan supaya kerajaan menubuhkan satu pelaburan tetap daripada hasil Petronas untuk sektor pendidikan,” katanya.

Selain itu katanya, kerajaan juga boleh menerbitkan bon yang lebih panjang tempoh pembayarannya untuk memenuhi jadual pembayaran hutang yang diambil alih.

Katanya, bon itu boleh dibayar dalam jangka masa 10 tahun iaitu kira-kira RM2 bilion setahun untuk melangsaikan hutang PTPTN berjumlah RM24.7 bilion.

Wujudkan sistem pendidikan percuma

Antara yang hadir semalam

Menurut Rafizi, fokus utama Pakatan Rakyat bukanlah melupuskan hutang PTPTN semata-mata, tetapi yang lebih penting ialah mewujudkan sistem pendidikan percuma daripada peringkat rendah hingga ke institusi pengajian tinggi.

Menurutnya, setiap rakyat wajar mendapat tempat di institusi pengajian tinggi secara percuma mengikut minat dan keperluan. Konsep percuma itu meliputi yuran pengajian dan juga kemudahan tempat tinggal.

Tambah beliau, sekiranya kerajaan dapat menampung kedua-dua aspek itu, rakyat yang melanjutkan pengajian di institusi pengajian tinggi dapat menjimatkan kira-kira 90 peratus daripada jumlah keseluruhan pengajian.

“Bila kemudahan tempat tinggal tidak disediakan dengan baik, siswa terpaksa menanggung kos tempat tinggal yang tinggi, jadi pendapat saya, paling kurang minima setidak-tidaknya perlu membiayai yuran dan tempat tinggal,” katanya.

Rafizi berpendapat, sistem pendidikan tinggi tidak perlu dikomersialkan atau sebagai medium untuk mendapat keuntungan semata-mata.

Katanya, kerajaan dilihat cuba lepas tangan dalam memberi pengajian tinggi percuma apabila mengkomersialkannya kepada pihak swasta.

“Apabila rakyat tidak mendapat tempat di institusi pengajian tinggi yang disediakan kerajaan, rakyat tidak mempunyai pilihan lain untuk melanjutkan pengajian ke institusi pengajian tinggi swasta.

“Hal ini tidak berlaku sekiranya kerajaan memikul tanggungjawab untuk memberikan pengajian tinggi percuma kepada rakyat, dan rakyat bebas untuk melanjutkan pengajian tinggi mengikut minat dan keperluan,” ujarnya.

Model Pembiayaan Masa Hadapan

Justeru, Rafizi mencadangkan kerajaan memikul semua tanggungjawab menyediakan institusi pengajian tinggi. di negara ini.

Hal itu boleh dicapai dengan menubuhkan 10 buah IPTA baru dalam tempoh 10 tahun, dengan sasaran 100,000 tempat pengajian

“Perbelanjaan di IPTA perlu ditanggung kerajaan untuk yuran dan kemudahan tempat tinggal. Kerajaan perlu menubuhkan tabung pendidikan baru untuk IPTS dan perbelanjaan sara hidup.

Selain itu, beliau berkata, konsolidasi (penyatuan) IPTS perlu dilakukan untuk mengurangkan jumlah IPTS yang selama ini menelan pembiayaan PTPTN.

Menurut beliau, konsolidasi akan meningkatkan daya saing IPTS, seterusnya menurunkan yuran dan kos pengajian.

“Kita mahu IPTS yang betul-betul berprestij diwujudkan dan bukan sekadar IPTS yang dibuat di atas rumah kedai. Kalau institusi pengajian tinggi percuma banyak dinegara ini, maka IPTS akan bersaing sesama mereka dan akan memberikan perkhidmatan yang terbaik sahaja,” katanya.

Selasa, 10 April 2012

Pusing kot mana pun hujah BN sekarang nie last balik kot MELAYU...

Hapus PTPTN Melayu Tergugat Alasan Pak Pandir

Sekali lagi Umno cuba berlindung di sebalik Melayu akan terjejas jika PTPTN dihapuskan. Pelik bin ajaib, inilah kenyataan Pak Pandir yang keluar daripada Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin . Apa kena mengena dengan Melayu?.

Bukankah yang meminjam ini majoriti Melayu. Bukankah yang miskin ialah orang Melayu. Alasannya, akan menjejaskan IPTS (Institut Pengajian Tinggi Swasta). Apa kaitan IPTS dengan orang Melayu? Ini semuanya kaitan dengan kroni Umno.
Nampak sangat apa yang Umno lakukan semuanya untuk kepentingan beberapa kerat Melayu yang menjadi kroni Umno. Peminjam PTPTN hampir 1.87 juta. Begitulah juga kerajaan sibuk untuk mengurangkan subsidi sehingga menyebabkan majoriti rakyat terseksa. Sebaliknya subsidi untuk syarikat Independent Power Producer ( IPP), melebihi RM10 bilion setiap tahun tidak pernah diusik.. Memang tepatlah Umno ini memperalatkan Melayu ketika tersepit.

Menggunakan kaedah Melayu tergugat adalah talian terakhir Umno untuk menyelamatkan kuasa mereka. Sewaktu ada kuasa, Melayu tidak dibela. Ditangan mereka Melayu tergadai dan terpinggir selepas negara merdeka hampir 55 tahun. Umno merancang supaya Melayu susah dengan ini boleh dijadikan modal ketika kuasa tergugat.

Jika kerajaan BN tidak mampu mencari wang RM43 bilion untuk hapus PTPTN maka lebih baik serahkan kuasa kepada Pakatan Rakyat untuk buktikan. Najib rasa bimbang isu PTPTN adalah isu anak muda yang menjadi penentu di dalam PRU akan datang.

Bukan mustahil Najib akan istiharkan PTPTN akan dimansuhkan jika kuasa mereka tergugat. Terbaru mereka sudah menghapuskan tol Cheras-Kajang pada 2 Mac 2012. Walaupun sebelumnya mereka mengejek PR berjanji hendak menghapuskan, kerana ini melibatkan perjanjian.

BN sudah lemas dengan janji HAPUS PTPTN... itu yang meroyan habis tuuu

Penghapusan PTPTN Ancaman Baru Buat UBN

http://www.selangorku.com/wp-content/uploads/2012/04/PTPTN-Grafik.jpg

Janji Pakatan Rakyat untuk menghapuskan hutang PTPTN sekiranya gabungan itu menang telah memeningkan kepada UBN. Janji itu menarik perhatian anak-anak muda khasnya mereka yang berhutang dengan Tabung Pendidikan Tinggi. Janji itu memberi jalan dan harapan baru kepada mereka khasnya yang masih belum bekerja tetapi diburui surat lawyer yang akan mengheret mereka ke mahkamah.

Betapa sebelum ini wang itu telah mengekang kehidupan mereka. Hutang itu menjadi musuh yang mengejar mereka sepanjang hari. Ibu bapa yang tidak arif dengan undang-undang pula akan menggeletar apabila mendengar anaknya akan diheret ke mahkamah kerana hutang itu.

Ada yang tidak boleh ke luar negara kerana ditahan dan passport tidak dikeluarkan gara-gara hutang belajar itu. Yang 'bagero'nya hutang bukan ratusan juta, cuma RM43 pun disekat untuk ke luar negara. Ironisnya yang hutang berbillion bebas berfoya-foya dan makan angin di luar negara.
Ha Najib Razak dan Udin anak Yassin nampaknya terkial-kial untuk menjawab dan melepas isu ini. Kata Udin anak Yassin mereka yang hendak hapuskan hutang tabung itu tidak bertanggungjawab. Dalam bahasa 'slangka'nya, hendak menjahamkan negara. Anihnya yang bagi wang RM250 juta dan beli lembu tidak dikategorikan jahat murakab.

Kata Najib pula hutang PTPTN sebanyak RM43 billion. Sedangkan angka sebenarnya ialah sekitar RM28 billion sahaja. Mengapa Najib besarkan kerak nasi? Macam mana Najib boleh jadi PM kalau matemetik pun tidak lulus. PM seperti ini sikat dan kira bulu betis bini bolehlah.

Selagi rakyat mendengar hitungan (metametik) seperti ini, maka selama itulah rakyat akan jadi pendek akal dan kecil lubang hidung serta menjadi sesak nafas dengan tiba-tiba.

Kenapa sampai begitu sekali perdana menteri dan timbalan resah dan gelisah mengenai isu berkenaan. Semua pemimpin UBN juga berkokok kononnya negara akan bankrup jika cadangan Pakatan Rakyat itu dilaksanakan. Mereka yang mencanangkan demikian ternyata yang otak pendek tidak tahu untuk mengatasinya. Atau mereka sengaja canang begitu untuk gelapkan pemikiran rakyat.

Ada juga yang dulu beriya-iya agar wang PTPTN ditukar status kepada biasiaswa kini beriya pula agar wang itu dipungut balik. Orang seperti ini gila kerana dia boleh berjalan undur ke belakang dan mengiring ke kiri dan kanan. Hasilnya semua kata-kata dan ucapannya tidak boleh dipercayai.

Sama ada bankrup atau tidak cubalah beri peluang kepada PR memimpin sekali. Apakah negara bankrup atau pun tidak. Kalau tidak cuba tidak tahu. Anwar Ibrahim kata negara tidak akan jadi bankrup dengan wang itu malahan wang itu akan dapat terus diberikan kalau ada penjimatan kerajaan. Kenapa wang itu mahu dipungut balik dan tidak boleh dihapuskan kerana banyak berlaku ketirisan dan ketembusan tabung wang negara.

Apa yang berlaku sekarang ini kerana berlaku ketirisan menyebabkan perbelanjaan untuk pembangunan, pendidikan dan sebagainya tidak mencukupi. Apa yang berlaku dalam projek lembu gemuk (NFC) menunjukkan berlakunya ketirisan itu.

Apa tidak bertanggungjawabnya duhai Udin anak Yassin. Pemimpin Pakatan Rakyat berani untuk menghapuskannya tentulah mereka ada jalan dan kaedah untuk mengatasinya. Ada perkiraan bagaimana hendak gantikan wang itu untuk pembangunan negara. Inilah dikatakan kemampuan dan wibawa pemimpin.

Udin anak Yassin dan Najib tidak sewajarnya merasakan mereka saja yang merasakan mereka yang bijak. Usahlah tiru perangai dan stail cakap Mat Maslan itu. Jenis pemimpin mendabik dada begitu jenis hidung tinggi tetapi jambul berselerak.

Kita tidak tahu sejauh mana kemampuan dan kebolehan seseorang. Baik Najib atau Udin anak Yassin mereka tidak wajar mempertikaikan cadangan PR itu tetapi sebaliknya berusaha untuk mengatasi. Jangan malu untuk menciplak formula orang lain demi untuk kebaikan rakyat. Tirulah kalau demi rakyat tidak mengapa.

Yang ternyata UBN panik dalam isu wang PTPTN ini. Mereka sudah tidak tahu bagaimana formula untuk mengatasinya lantaran itu mereka mudah menghukum negara akan bankrup kalau wang PTPTN itu dilupuskan. Kalau kita bodoh janganlah pula cuba memperbodohkan orang lain. Itu namanya dua kali bodoh. Takkan keldai pun kita nak jadi, himar pun kita nak jadi juga

Laa kencing Lagi...Canang 1Malaysia kata RM43billion tapi akhirnya kantoi..rupanya RM28billion sahaja...

Datuk Husam Musa
Naib Presiden Pas, Datuk Husam Musa berkata, penegasan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk tidak menghapuskan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), seperti diumumkan kelmarin, menunjukkan kepupusan daya kreativiti pemimpin Barisan Nasional (BN).


Justeru kata beliau, jumlah RM43 bilion yang disebut oleh Perdana Menteri juga adalah tidak benar dan mengelirukan.

Menurut Husam, dengan jumlah peminjam seramai 1.9 juta orang, jumlah keseluruhan pinjaman yang dikeluarkan sejak ia mula dikeluarkan sehingga akhir 2012 hanya RM28 bilion.

"Bukan RM 43 bilion seperti disebut," kata beliau dalam satu kenyataan media hari ini.

Sehubungan itu soal beliau, "mengapa Perdana Menteri sanggup memberikan angka yang silap?"

"Adakah sengaja untuk mengeliru dan menakutkan rakyat jelata?" kata beliau yang juga Exco Kerajaan Negeri Kelantan.

Dalam kenyataannya kelmarin, Najib berkata, kerajaan perlu membelanjakan RM43 bilion jika PTPTN dimansuhkan.
Najib nerkata, tindakan memansuhkan PTPTN itu akan hanya membebankan kerajaan.

Parti-parti pembangkang bercadang mahu memansuhkan PTPTN jika mereka memenangi pilihan raya umum akan datang.

"Hanya ada tiga buah negara di dunia yang menanggung sepenuhnya pengajian tinggi rakyatnya seperti Norway. Tetapi Norway mengenakan cukai yang tinggi terhadap rakyatnya," kata Najib.

Beliau yang juga Menteri Kewangan berkata kerajaan tidak mahu membebankan rakyat dengan mengenakan cukai yang tinggi berikutan keputusan untuk menghapuskan PTPTN.

"Kita tidak mahu membebankan rakyat dengan cukai yang terlalu tinggi," katanya.

Sebaliknya jelas Husam, jumlah keseluruhan RM28 bilion sehingga akhir tahun lalu tidak semestinya dilunaskan serta-merta keseluruhannya sebaik Pakatan Rakyat mengambil alih kuasa.

"Antara tindakan yang boleh diambil ialah mengambil alih pinjaman PTPTN atau memberikan jaminan pembiayaan tahunan sama jumlah dengan tanggungan PTPTN kepada institusi kewangan yang memberikan pembiayaan kepada PTPTN.

"Dengan itu kos tahunan kepada kerajaan adalah masih dalam tahap kemampuan kerajaan pusat sebagaimana PTPTN mempunyai jadual pembayaran tahunan yang tertentu," kata Husam lagi.

Husam juga berkata, gambaran bahawa negara tidak mampu kerana menjelaskan RM43 bilion sekali gus adalah amat mengelirukan dan menunjukkan Perdana Menteri tidak memahami mekanisme kewangan yang lazim diamalkan termasuk memberi 'undertaking' dan menjadual semula pinjaman.

Isnin, 9 April 2012

Tony Phua: Projek Kroni Zaman Najib lebih Buruk


Tranformasi Kerajaan yang ingin membawa persekitaran ekonomi baru yang kukuh dengan menghapuskan amalan kroni dan rasuah ternyata sebagai ucapan politik semata-mata.

Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua berkata demikian bagi mengambarkan hipokrasi kerajaan hari ini dalam menjanjikan sesuatu yang indah kepada rakyatnya.

Sebelum ini kebanyakan projek-projek lebuhraya samaada di era Tun Abdullah dan Dr Mahathir amalan memberi projek kepada para kroni telah menjadi budaya kepada kerajaan.

Malah wawasan tranformasi Perdana Mneteri Najib Razak juga meneruskan segala legasi tidak bermoral tersebut secara lebih menebal berbanding terdahulu

“Lebuhraya Maju Expressway (MEX) dibina pada tahun 2004 dengan kos RM 1.32 billion dan di swastakan kepada ‘tauke’ melayu, Tan Sri Abu Said Mohamad.

“Malangnya, kerajaan ketika itu memberi geran sebanyak RM976.7 juta, ini bermaksud hampir 74 peratus kos pembinaan kerajaan yang bayar menggunakan duit rakyat untuk kroninya, dan apabila siap, rakyat juga yang kena bayar untuk menggunakan lebuhraya itu,”jelas Pua.

Menurut Pua, sikap untungkan kroni ini terus diwarisi oleh Najib apabila Lebuhraya Pantai Barat yang sedang dibina ini menerima habuan yang sama.

“Kerajaan telah memberikan projek bernilai RM3 billion ini kepada sebuah syarikat kecil pada tahun 2007 dengan konsesi selama 33 tahun, bila syarikat ini tidak layak membuat pinjaman dari bank, rundingan semula dilakukan.

“Runding sehingga tiga tahun, bawah kerajaan Najib hari ini, projek bernilai RM3 billion meningkat kepada RM7.1 billion dengan jangka masa konsesi 60 tahun, sekali lagi syarikat kroni dibantu dengan pinjaman kerajaan sebanyak RM22 billion dengan faedah serendah 4 peratus sahaja. Inikah yang dikatakan tranformasi ekonomi?,”soal Pua yang juga Pengarah Publisiti DAP.

Tindakan Mantan Menteri Besar Selangor, Khir Toyo menuduh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berbohong berhubung perlaksanaan Geran Selangorku mendapat reaksi Setiausaha Politik Menteri Besar, Faekah Husin.

Berikut adalah petikan penuh kenyataan Faekah.

Tindakan Khir Toyo yang menuduh Tan Sri Khalid berbohong benar-benar tidak melambangkan sifat seorang mantan Menteri Besar. Beliau yang mengulas berkenaan pelaksanaan Geran Selangorku kononnya beliau hairan mengapa geran digunakan untuk projek infrastruktur bukan bantuan kepada peniaga kecil.

Khir Toyo sepatutnya menjadi orang terakhir yang boleh komen pasal Geran Selangorku. Dua sebab saya katakan sedemikian;

Geran Selangorku adalah wang yang diperolehi oleh Pakatan Rakyat hasil dari kutipan hutang yang gagal beliau kutip semasa pentadbirannya. Hutang Talam yang kesemuanya lebih 400 juta berjaya dikutip kerajaan hari ini melalui pembayaran tunai dan perolehan aset.

Wang itu jugalah yang kita salurkan semula kepada rakyat melalui 17 program utama. Kegagalan Khir yang dengan sengaja tidak mengutip hutang tersebut sepatutnya menjadikan beliau malu untuk menyebut apa-apa yang berkenaan Geran ini, apatah lagi mencela pelaksanaannya.

Sebab kedua ialah kerana Khir gagal menghadirkan diri semasa Dewan bersidang. Malah upacara pembukaan Dewan oleh DYMM Tuanku juga sanggup di kesampingkannya. Khir Toyo tidak ubah umpama orang buta takutkan tongkat. Lebih tepat lagi, bodoh sombong.

Lain kali elok bertanya jika rasa ragu bukan sekonyong-konyong menuduh orang lain menipu. Sikap Khir yang suka ponteng Dewan, menjadikannya begitu naÔf dengan program-program yang berada dalam ruang lingkup Geran Selangorku.

Sepanjang yang saya lihat hanya separuh hari sahaja Khir datang ke Dewan itupun bagi menutup malu kerana ditempelak Adun Sekinchan beliau memohon cuti sakit tetapi aktif mengeluarkan kenyataan di blog; laman sosialnya.

Meskipun hebat di dalam Blog namun semasa hadir selama separuh hari tersebut, tidak ada satu patah perkataanpun yang dikeluarkannya di dalam Dewan, jauh sekali untuk berbahas ataupun memberi pandangan bernas. Malang sekali rakyat Sungai Panjang bila Adunnya hanya mampu bermonolog di blog.

Untuk pengetahuan Khir, infrastruktur adalah sebahagian dari program Geran Selangorku dan hanya melibatkan 50 juta, selebihnya adalah untuk belia, wanita termasuklah program keusahawanan.

Kalau Khir boleh memaparkan carta geran, ini bermakna Khir boleh mendapat maklumat tepat tentang Geran. Nampaknya Khir sengaja menulis di blog sekadar untuk mengadu domba dan berniat jahat.

Geran Selangorku mempunyai Jawatan Kuasa Pemandu yang terdiri daripada pegawai kerajaan dan golongan professional termasuk Timbalan Pengarah JKR, Jurutera JKR dan QS JKR. Mengatakan ianya diterajui pegawai MB memang tersimpang sekali. Apatah lagi, Datoí Menteri Besar langsung tidak terlibat di dalam pemilihan projek mahupun pemilihan kontraktor.

Perlaksanaan geran ini pula dikendalikan oleh Pejabat Tanah Dan Daerah dan PBT yang menjalankan proses tender. Tidak ada satupun projek yang dilakukan secara runding terus. Sekali lagi Khir cuba memperlekeh kewibawaan pegawai kerajaan yang cuba menjalankan tugas dengan telus.

Nampaknya Khir sukar mempercayainya dan begitu janggal sekali. Masakan tidak, semasa pentadbirannya ratusan juta projek dilaksanakan secara runding terus dan lebih hebat lagi projek diberikan kepada pemaju dan kontraktor yang sama. Inilah yang dikatakan orang, jika seseorang itu biasa mencuri, maka dia selalu menyangka orang lain juga akan mencuri sepertinya.

Khir juga sanggup berbohong apabila berkata semasa menjadi MB, tiada projek kerajaan yang tidak melibatkan Setiausaha Kerajaan Negeri dan Pegawai Kewangan.

Baru 4 tahun tidak menjadi MB, beliau lupa bahawa projek di bawah ICU langsung tiada jawatankuasa. Semua projek dilaksana setelah mendapat unjuran dari Adun melalui Pengarah Pembangunan Negeri untuk disampaikan kepada ICU untuk dipilih dan pengeluaran waran peruntukan. Ianya langsung tidak melibatkan Pegawai Kewangan mahupun Setiausaha Kerajaan Negeri.

Kerajaan Selangor terpaksa menyediakan Geran untuk infra kerana setelah PR mengambil alih negeri, banyak peruntukan untuk infra tidak disalurkan oleh Kerajaan Persekutuan. Malah tuntutan Jabatan Pengairan dan Saliran ( JPS ) bagi Rancangan Malaysia Ke-10, sejumlah 1 bilion juga tidak diutamakan.

Apabila banjir berlaku semua pemimpin UMNO-BN Selangor bertempik kononnya pegawai kerajaan tidak cekap mengawal banjir. Bagaimana JPS mahu melaksanakan tugas mereka dengan berkesan jika wang peruntukan penyelenggaraan sungai dan tebatan banjir tidak disalurkan.

Butiran Geran Selangorku telah dibentang pada Exco dan semua data diberikan kepada ADUN semasa Dewan. Hanya ADUN yang benar-benar prihatin kepada kebajikan rakyat akan ambil pusing perkara ini. Bagi ADUN yang suka ponteng, pasti tiada maklumat. Barang pasti golongan ini akan malu bertanya tetapi mahu menunjuk pandai. Golongan inilah yang dikatakan sebagai bodoh sombong, umpama si buta bencikan tongkat.

Faekah Husin.
Setiausaha Politik
Menteri Besar Selangor

Altantuya punya pasal...Najib tidur tak lena...Tutup di Malaysia...Terbuka di Paris....

Anwar dakwa kes Scorpene akan bongkar kes Altantuya

http://1.bp.blogspot.com/--DwNmtShX8I/T1bQ7H_ARDI/AAAAAAAAaLM/j9tH-xmCnVs/s1600/altantuya%2Bscorpene.jpg
Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa siasatan ke atas pembelian kapal selam Scorpene yang dibangkitkan di mahkamah Perancis akan membongkar semula kes pembunuhan wanita Mongolia Altantuya Sharibuu.

Ketua pembangkang itu juga mendakwa siasatan ke atas kes tersebut akan membongkar dakwaan rasuah melibatkan pemimpin Umno.

"Kes (ini) tutup di Malaysia, siasat pun tidak. Tetapi Kerajaan Perancis, kerana pendakwaan dibuat pasal rasuah kapal selam, telah melantik dua hakim bebas untuk menyiasat, kisah kapal selam.

"Saya percaya, dengan kes ini berbangkit, rasuah yang melibatkan pemimpin Umno, dan kes pembunuhan Altantuya (akan) terbongkar semula.

"Di Malaysia tutup, (tetapi) dibuka di Paris... Najib tidur tak lena," kata Anwar dalam ceramah sempena sambutan Jubli Perak PAS Shah Alam malam tadi.

Mahkamah Perancis membuka siasatan kes ke atas syarikat pertahanan lautnya, DCNS, selepas menerima saman sivil yang dikemukakan ke atas syarikat berkenaan oleh NGO hak asasi Suaram.

Suaram memfailkan saman berkenaan ke atas DCNS atas dakwaan bahawa syarikat itu membayar komisen kepada pemimpin di Malaysia.

Kapal selam Scorpene itu dibeli pada tahun 2002 oleh kerajaan Malaysia ketika Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bertugas sebagai menteri pertahanan.


Perimekar, syarikat yang dikaitkan dengan Abdul Razak Baginda - orang kepercayaan Najib - dibayar 114 juta euro atau RM570 juta, untuk bertindak sebagai ‘orang tengah' dalam urus niaga penuh kontroversi itu.

Kerajaan bagaimanapun berkata, pembayaran besar kepada Perimekar untuk perkhidmatan "koordinasi dan sokongan'.

Abdul Razak dan dua pengawal peribadi Najib telah didakwa dan dibicarakan ekoran pembunuhan Altantuya Sharibuu pada tahun 2006.

Abdul Razak bagaimana kemudiannya dibebaskan, manakala dua yang lain didapati bersalah dan dihukum mati.

Jika jimat RM45b, tiada masalah mansuh PTPTN

Jika RM45 bilion setahun dapat dijimatkan, tidak ada masalah lagi hendak membelanjakan RM43 bilion jika Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dimansuhkan, kata Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu (gambar).


"Persoalannya sekarang, mengapa kerajaan nampak benar tidak mahu mengambil sebarang daya usaha untuk menjimatkan sekurang-kurangnya RM45 bilion setahun itu.

"Kerajaan lebih suka bebankan rakyat, bebankan pelajar dan menjadikan pelajar sebagai buruan PTPTN," kata beliau.

Mohamad menjelaskan, jika dapat dijimatkan wang dari subsidi RM17 billion setahun menangung Penjana Tenaga Bebas (IPP) dan RM28 bilion setahun yang rugi akibat kelemahan pengurusan kerajaan seperti yang ditegur oleh laporan Ketua Audit Negara, RM45 bilion setahun dapat dijimatkan dan negara sepatutnya tidak ada masalah lagi hendak menanggung RM43 bilion jika PTPTN dimansuhkan.

Malah, katanya lagi, itu belum lagi diambil kira jika dapat diselamatkan RM10 bilion setahun kerugian yang ditanggung oleh negara akibat rasuah seperti yang didedahkan oleh agensi kerajaan sendiri, Pasukan Petugas Khas Pemudahcara Perniagaan (Pemudah).

"Dan lebih dari itu semua, semua angka yang saya nyatakan itu adalah angka rasmi yang diberikan oleh agensi-agensi kerajaan sendiri.

"Kalau diambilkira angka tidak rasmi, saya tak tahu berapa banyak yang dapat dijimatkan jika dilaksanakan pentadbiran yang bersih dan tidak khianat," kata Mohamad.

Dengan sedikit angka yang diberikannya itu, beliau berharap rakyat dapat melihat sendiri keengganan kerajaan mengambil langkah yang sepatutnya untuk membantu rakyat yang memerlukan.

"Kerajaan Umno bukan sahaja tidak mahu mengambil langkah yang sepatutnya untuk meringankan beban rakyat terutama yang berpendapatan rendah, malah jika menang lagi dalam pilihan raya akan datang, mereka mahu menghempuk kepala rakyat dengan cukai barangan dan perkhidmatan (GST), pemotongan pelbagai subsidi termasuk subsidi minyak yang tentu mengakibatkan kenaikan harga barang yang sangat menyiksa rakyat," kata Mohamad.

Sebelum ini, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata: "Persoalannya ialah masa. Saya berpendapat apabila tiba masanya, dalam masa terdekat... kemungkinan selepas pilihan raya akan datang, kami akan memperkenalkan GST".

Mengulas keengganan kerajaan menghapuskan PTPTN, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim pula menggesa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak meletak jawatan sekiranya tidak mampu menyedia kos RM43 bilion untuk hutang pelajar.

Anwar berkata hutang melalui PTPTN itu boleh diselesaikan jika kerajaan mengelak daripada menanggung ketirisan perbelanjaan dan menolak perbuatan rasuah.

Anwar mempertikaikan kos berkenaan memandangkan kerajaan didakwa mampu menanggung kerugian seperti dalam isu pembelian saham MAS dan dalam projek National Feedlot Corporation.

Najib sebelum itu berkata, tindakan memansuhkan PTPTN itu akan hanya membebankan kerajaan kerana terpaksa membelanjakan RM43 bilion jika tabung itu dimansuhkan,