Sabtu, 26 Februari 2011

NAJIB TIBAI QARADAWI

HEBAT MAT MONGOL


nota:
untuk bodek amerika
mat mongol sanggup
basuh seluar dalam saifoolNAJIB BAYANGKAN IKHWAN PENGANAS DAN MENCURIGIA SOSOK QARADAWI


Laporan National Review ada memetik ucapan Dato' Sri Najib Razak di Turki yang dikatakan sarat dengan prasangka buruk terhadap ulama terkemuka Sheikh Yusuf al Qaradawi dan Ikhwanul Muslimin. Perdana Menteri dilaporkan menggesa agar Ikhwanul Muslimin disisihkan dari agenda Perubahan di Mesir kerana masih terlibat dengan keganasan. Pendapat seperti ini malahan dikritik oleh pelbagai institusi dan intelektual. Dunia kini menggesa agar Amerika Syarikat dan Eropah untuk tuntas bekerjasama dengan Ikhwan.

Saya terpanggil untuk menegur Perdana Menteri kerana pandangan sebegini jelas dianggap terpencil dan mewakili pandangan dasar luar ektrem kanan di Amerika Syarikat. Adakah ini sebahagian dari agenda syarikat penasihat demi membaiki imej Najib di Amerika Syarikat?

Kenyataan terbaru Najib Razak juga membuka pekung kecurigaaan pemimpin tersebut terhadap ulama dan gerakan Islam seluruh dunia yang kini kian giat menyertai proses demokratisasi. Sekiranya Perdana Menteri mempunyai kebimbangan terhadap sosok seperti Sheikh Yusuf al Qaradawi, mengapa anugerahkan beliau Tokoh Maal Hijrah Kebangsaan tahun 2009/1431? Sekiranya terbukti benar tohmahan Najib Razak terhadap Sheikh Yusuf al Qaradawi, saya menuntut Perdana Menteri agar segera memohon maaf dari ulama tersebut.

ANWAR IBRAHIM

Jumaat, 25 Februari 2011

PERGI MAMPOSLAAAA SAPA PEDULI

INI MAHAFIRAUN


nota:
orang melayu kata
macam macam auta keling
semua nak menipu melayu


TEGURAN NIK AZIZ PERSOAL ISLAM SAYA TUDUHAN SERIUS, KATA MADEY
- minsider

Mahathir Mohamad bertanya Nik Abdul Aziz Nik Mat berapa banyak bukti yang Murysidul Am PAS itu perlukan untuk mendakwa beliau dan Umno adalah “kafir.”
Malah pada masa yang sama Mahathir berkata tindakan Nik Aziz menidakkan keislamannya juga “satu tuduhan amat serius.”

“Apa lagi bukti yang dikehendaki oleh Nik Aziz yang dia telah mengkafir saya dan Umno kerana kami nasionalis yang tidak sokong PAS,” kata bekas perdana menteri dalam tulisan terbaru blognya hari ini.

Tulisan Mahathir itu menjawab kenyataan Nik Aziz bertanya apa bukti dia mengkafir Umno baru-baru ini.

“Kepada soalannya, dia sendiri menjawab, “tolak agama ambil nasionalis, apa nama kerja ini. Jadi nasionalis Umno didakwa oleh Nik Aziz menolak agama. Dan, dia bertanya, ‘apa nama kerja ini’.”

“Tolak agama bermakna kafir. Jadi Nik Aziz tuduh Umno kafir,” katanya lagi.
Kata Mahathir, Nik Aziz menuduh beliau “fikir agama ini sembahyang, puasa, nikah kahwin, tengok anak bulan, itu sahaja agama saya.”

…APA PEDULI MAMAK INI KAPIR KE….LAKNAT KE…...

TAK PERLU AMBIL POT….…

DIA KAPIR KE.. DIA KAPAK KE… BUKAN ISU…..

YANG JADI ISU… DIA SUDAH SEBAT 90 BILION RINGGIT….…

..YANG JADI ISU… ANAK DIA REBAT HARTA RAKYAT…...

… YANG JADI ISU… BETUL KE MALAON INI MELAYU….

nota:
malaoan ini sahaja nak perangkap pas
untuk berdebat sama ada dia islam atau tidak
tujuan untuk tunjukan pada orang melayu
bahawa nik aziz tuduh umno kapir
ini tujuan untuk memenangi hati orang melayu
agar jangan sokong pas

jelas niat kapiak malaon iniMALIKUL BERFATWA LAGI

RAKAYAT DITINDAS DI MALAYSIAnota:
lihat dan perhatiankan
kezaliaman dua rejim ini
tidak bukan saja sama
malah serupa!!!
RAKYAT TERTINDAS TURUN KE JALAN RAYA DI MESIR
MALIKUL SEMBAB MESIR
MALIKUL SEMBAB MALAYSIA
MESIR ADA FIRST LADY DI BENCI
MALAYSIA ADA FAT LADY DIBENCI
PERGOLAKAN TAKKAN MEREBAK - meloya

Muhyiddin Yassin menolak andaian pihak tertentu bahawa pergolakan politik yang berlaku di Asia Barat ketika ini akan merebak ke Malaysia.

Muhyiddin yang sedih dengan perkara itu berkata, andaian pihak tersebut bahawa kerajaan negara ini yang dipilih oleh rakyat akan tumbang adalah tidak berpijak di bumi nyata dan tidak bersandarkan kepada dalil yang kukuh.

"Politik di negara kita sama sekali berbeza dengan politik di beberapa buah negara Asia Barat kerana kerajaan kita dipilih oleh rakyat dalam pilihan raya yang demokratik dan kompetitif.

"Disebabkan pilihan raya yang kompetitif inilah yang menjadikan kerajaan kita lebih responsif kepada rakyat," katanya.

MULA KATA MESIR TUNISIA TAK SAMA DENGAN MALAYSIA…...

KEMUDIAN KATA TAK AKAN MEREBAK KE SINI…...

MARI SINI LIHAT …. SAMA ADA MESIR SAMA DENGAN MALAYSIA ATAU TIDAK….…

- MESIR DI BAWAH REJIM YANG SAMA SELAMA 30 TAHUN
- MALAYSIA DI BAWAH REJIM YANG SAMA SELAMA 53 TAHUN

- MESIR DI BAWAH UNDANG UNDANG DARURAT – semenjak 1981
- MALAYSIA DIBAWAH UNDANG UNDANG DARURAT – semenjak 1948,1969,1974

- MESIR ADA PENJARA TANPA BICARA
- MALAYSIA ADA PENJARA TANPA BICARA

- MESIR GUNAKAN ISLAM EXTREMIS BODEK AMERIKA
- MALAYSIA GUNAKAN ISLAM EXTREMIS BODEK AMERIKA

MESIR SWASTAKAN HOSPITAL
MALAYSIA SWASTAKAN HOSPITAL

MESIR SWASTAKAN LETERIK
MALAYSIA SWASTAKAN LETERIK

DI MESIR KESATUAN BURUH DI MUSNAH
DI MALAYSIA KESATUAN BURUH DI MUSNAH

DI MESIR PELAJAR DI BAWAH AKTA
DI MALAYSIA PELAJAR DI BAWAH AKTA

tak cukup lagi:

MESIR PENUH DENGAN RASUAH
MALAYSIA LAGI PENUH DENGAN RASUAH


tak cukup lagi:

- PILIHANRAYA DI MESIR TIPU
- PILIHANRAYA DI MALAYSIA TIPU


- tak cukup lagi:

DI MESIR RAKYAT BENCI FIRST LADY
DI MALAYSIA RAKYAT BENCI FAT LADY


MESIR ADA UNDANG-UNDANG DARURAT - MALAYSIA ADA UNDANG-UNDANG DARURAT

MESIR DAN MALAYSIA SAMA
nota:
mesir ada undang undang darurat
malaysia ada undang undang darurat
mesir ada first lady
malaysia ada fat lady

MANSUHKAN SEMUA UNDANG-UNDANG DARURAT, SELAMATKAN PENDUDUK BATU ESTET


Merujuk kepada kes Estet Batu, kami ingin melahirkan rasa terkejut dengan tindakan pihak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) yang telah sekali lagi terpaksa menggunakan Kuasa Darurat untuk mengusir rakyat miskin dari tanah mereka. Pihak DBKL telah mengeluarkan notis kepada pemilik tanah di bawah Ordinan (Kuasa-Kuasa Perlu) Darurat 1969: Peraturan-Peraturan Perlu (Pembersihan Setinggan-Setinggan 1969) supaya mengosongkan rumah dan meninggalkan tanah mereka. Pihak DBKL juga mengarahkan penduduk supaya merobohkan rumah-rumah mereka sendiri sebelum meninggalkan tanah tersebut. Arahan ini perlu dilaksanakan menjelang minggu depan.

Kuasa-kuasa Darurat sebelum ini digunakan sewaktu menghadapi situasi darurat selepas rusuhan 13 Mei 1969; dan bukannya dalam isu berkaitan tanah dalam tahun 2011. Ini bukan kali pertama peruntukan Darurat digunakan oleh pihak berkuasa untuk mengusir rakyat dari tanah mereka.

Sejak sekian lama, kuasa luar biasa di dalam peruntukan ini telah digunakan oleh pihak berkuasa yang menyokong pemaju kaya dan menzalimi rakyat miskin yang berjuang untuk mencari rezeki. Kenapa pihak berkuasa perlu campur tangan dalam pertikaian yang melibatkan rakyat yang memiliki tanah dengan pemaju yang sewajarnya diselesaikan melalui rundingan atau proses perundangan di mahkamah?

Masanya telah tiba agar semua peruntukan Kuasa Darurat dan undang-undang yang bersifat jahat dimansuhkan. Beberapa undang-undang Darurat yang dibuat antara 1964 dan 1977 tetap berlaku, termasuk undang-undang tahun 1964 bertujuan untuk menangani konfrontasi dengan Indonesia dan undang-undang Mei 1969 selepas rusuhan Mei 13.

Ordinan (Kuasa-Kuasa Perlu) Darurat 1969: Peraturan-Peraturan Perlu (Pembersihan Setinggan-Setinggan 1969) hanya salah satu daripada 92 ordinan yang digubal dibawah Perisytiharan Darurat 1969. Kewujudan dan penggunaan undang-undang Darurat jelas sekali melanggar norma-norma antarabangsa. Perjanjian Antarabangsa mengenai Hak Sivil dan Politik 1966 (ICCPR) menyatakan bahawa undang-undang Darurat hanya boleh digunakan jika ianya 'benar-benar diperlukan bergantung kepada tahap situasi’. Apa yang pasti, isu tanah penduduk Estet Batu pada masa ini tidak termasuk di dalam kategori tersebut.

Kami terkesan dengan laporan berita bahawa kabinet Algeria baru saja mengumumkan pemansuhan undang-undang Darurat yang telah dilaksanakan selama 19 tahun di negara itu dan memulihkan semula kebebasan politik negara itu.

Sebaliknya, undang-undang Darurat Malaysia yang berusia lebih setengah abad bukan saja tidak dimansuhkan bahkan diperkuat dengan beberapa perubahan dan penambahan-penambahan tertentu. Ini merupakan sesuatu yang memalukan ditambah pula dengan kecenderungan kerajaan yang suka membandingkan tahap pentadbiran mereka dengan beberapa pemerintahan diktator di Afrika Utara yang terburuk. Kami menyeru kepada kerajaan supaya tidak menggunakan undang-undang luar biasa dan tidak adil ini terhadap rakyat biasa di Estet Batu yangbekerja keras mencari rezeki. Kami juga mengegsa kerajaan supaya mengambil langkah segera untuk memansuhkan peisytiharan dan undang-undang Darurat yang hingga ke hari ini masih menghantui dan menekan rakyat di negara ini.

N. SURENDRAN
Naib Presiden
Parti Keadilan Rakyat

PEMIMPIN UMNO DAN BN MELAKA SEMUANYA BANGSAT-SIRI 1

Orang Melayu Melaka, selepas Johor dan Pahang, sebahagian besarnya adalah terdiri daripada golongan manusia ‘bangsat’, bodoh bagaikan lembu, buta mata hati, otak otak udang tidak mampu berfikir dan masih tebal dengan fikiran JAHILLIAH (hanya sebahagian kecil sahaja yang cerdik menerima hidayah dan dibuka mata hati oleh Allah swt), tetapi tidak kepada bukan Melayu khususnya di kalangan kaum Cina yang politiknya lebih cerdik dan licik.

Melayu Melaka adalah Melayu bangsat semenjak dari sejarah kesultanan Melaka sampailah ke hari ini, fikiran mereka masih tetap tidak berubah, mentaati memimpin melebihi mentaati Allah dan RasuNya. Perkataan yang saya gunakan ini sangat kasar dan menaikkan darah orang Melayu Melaka, tetapi itulah hakikat yang patut mereka terima dari persepsi Melayu luar dari negeri-negeri yang saya sebutkan itu.

Sejak Melaka di bawah pemerintahan beraja, Melayu Melaka boleh menentang Hang Tuah yang banyak berjasa kerana fitnah pembesar yang dengki-kianat dan memusuhi Hang Jebat yang bangkit menentang kezaliman dan ketidakadilan dan membela kehidupan mereka. Melayu Melaka boleh menyangjung dan mendaulatkan Sultan Mahmud Shah yang zalaim membunuh Tun Perak yang bijaksana bersama keluarganya sekali (kecuali Tun Fatimah kerana Sultan gilakan seks). Melayu Melaka boleh menerima seorang Bendahara yang lumpuh (Tun Mutahir) demi tidak mahu menderhaka kononya. Akibat kezaliman dan penindasan yang melampau, serta tiada ada seorang pun rakyat Melaka yang berani bangkit menentang kezaliman tersebut, maka Allah swt mendatangkan bala bencana dihapuskan system beraja Melaka dan seterusnya Melaka dijajah oleh bangsa barat selama 400 tahun.

Sekarang, ala pemerintahan kesultanan Melaka kembali muncul di tanah air kita, tetapi dalam bentuk yang berlainan. Penjajah telah memperkenalkan system demokrasi menggantikan system beraja untuk mentadbir Negara ini. Kuasa raja-raja telah beralih tangan kepada UMNO yang dipimpin oleh oleh orang-orang berperangai dan berkelakuan seperti Raja-raja dahulu kala berkonsepkan “beraja di mata, bersultan di hati”.

Oleh kerana PRK DUN Merlimau, Melaka akan diadakan pada 6 Mac nanti, maka tulisan ini akan cuba menyingkap kembali sejarah lama bagi menunjukkan kepada umum bahawa fikiran Melayu Melaka masih lagi kekal bersama fikiran dengan datuk moyang mereka dahulu tetap menyembah raja zalim, walau pun raja itu zalim memperhambakan rakyat. Begitulah, Melayu Melaka sekarang pun tetap menyokong kepimpinan yang zalim, rasuah dan menyalahgunaan kuasa untuk kepentingan peribadi. Bermula dengan Yang DiPertuanya, pada 3 April 2001, Fauzi Abdul Rahman, ketika itu ADUN Beserah (beliau juga bekas Timbalan Menteri) telah membuat laporan polis terhadap Khalil Yaakob, ketika itu Setiausaha Agung UMNO dan Menteri Penerangan juag bekas MB Pahang di balai polis Kuantan. Ketua Polis Daerah Kuantan masa itu, ACP Ghazali Md Amin telah menerima laporan tersebut. Fauzi juga melaporan kepada BPR bahawa Khalil dituduh mengagihkan kawasan balak tanpa mengikut kuota yang ditetapkan Dasar Perhutanan Negara ketika memimpin Pahang antara 1986 hingga 1999. Akibat perbuatannya itu menjejaskan sumber kewangan dan aliran tunai kerajaan Pahang sebanyak di antara RM300 juta hingga RM900 juta setahun. Kes ini tidak disiasat dan hilang entah ke mana. Adakah Allah swt terlepas pandang kes ini di akhirat kelak (makan harta rakyat) sebagaimana UMNO menggunakan kuasanya melepaskan kes ini di dunia.

Ketua Menteri, Mohd Ali Rustam lebih dashat lagi, tetapi UMNO terlepas pandang juga kerana kuasa ada ditangannya sepertimana Firaun gunakan kuasanya bertindak mengatasi kuasa Allah swt. Mohd Ali Rustam, ketika ia Naib Presiden UMNO pada 18 Mc 2009 didapati bersalah mengikut Perkara 10.1 Tataetika Ahli UMNO kerana kesalahan rasuah dan politik wang yang dilakukan oleh ejennya. Atas kesalahan itu, Mohd Ali dikenakan larangan bertanding jawatan Timbalan Presiden UMNO pada pemilihan parti pada tahun 2009. Mohd Ali bersama 14 lagi anggota UMNO yang didapati bersalah termasuk Naib Ketua Pemuda UMNO masa itu, Khairy Jamaluddin, hanya diberi amaran dan dibenarkan bertanding Ketua Pemuda UMNO (begitulah sikap double standardnya UMNO kerana Khairy adalah menantu Pak Lah dan Pak Lah adalah Presiden UMNO ketika itu.

Kita buka balik laporan yang dibuat kepada polis dan BPR supaya satu penyiasatan rapi dibuat dan buat pembetulan ynag mana salah. Tujuan membuat laporan polis dan BPR bukan semata-mata untuk menghukum, tetapi sebaliknya ia sebagai teladan kepada pemimpin lain supaya tidak melakukan kerja terkutuk dan paling hina disisi Allah swt yang telah dilakukan oleh Mohd Ali kerana ia tidak amanah terhadap rakyat dan negerinya.

Berulang kali Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dan isterinya, Betty Wong, Ketua Pembangkang di DUN Melaka (ADUN Sungai Durian) membuat laporan polis dan BPR terhadap Mohd Ali selaku Ketua Menteri yang menyalahgunakan kedudukan dan melakukan amalan rasuah.

Ali juga didapati membazirkan duit rakyat sebanyak RM250,000 setiap tahun dengan memberi setiap ADUN [termasuk Exco] RM13,000.00 untuk mengadakan rumah terbuka dan menyambut hari perayaan lainnya. Ini adalah wang rakyat, wang saudara-saudara, bukankah ini merupakan satu penyalahgunaan kuasa kerana ia dibelanjakan untuk tujuan politik. Sepatutnya kos makanan dan minuman ADUN dan Exco yang mengeluarkannya, tetapi sebaliknya bukanlah keluar dari kocek mereka, tetapi daripada wang rakyat sendiri.

Mari kita rujuk laporan Ketua Audit Negara 1998. Menyelewengkan duit Yayasan Melaka berjumlah RM1.2 juta. Mendapat perolehan sebanyak RM640,000 tanpa tender terbuka dan membuat perolehan tanpa sebut harga sebanyak RM254,000.00 Perbelanjaan barangan mewah dalam tahun 1997 dan 1998 adalah seperti berikut:

2,500 unit beg sekolah @RM21/unit sebanyak RM52,500 dan 2,800 unit beg sekolah @RM19/unit sebanyak RM53,200 untuk sumbangan pelajar miskin berjumlah RM105,700;
600 helai tali leher sutera @RM98 sehelai berjumlah RM58,800;
500 unit tie-clips/cuff-links/key chain/gold-plated brass c/w designer box @ RM175 each berjumlah RM87,500;
Percetakan: 3,000 brochure untuk Auditorium RM24,210 dan4,000 naskah buletin Yayasan RM25,210
200 helai tudung sutera RM14,000
25 unit Pierre Cardin Briefcase@RM1,550 seunit RM38,750

Floor Mat untuk bilik tandas RM11,000
27 pasang blazer @ RM1,650 sepasang RM44,550
58 helai blazer@RM676 sehelai RM39,234
10 helai lounge suits@RM1,250 sehelai RM12,500
2 unit akuarium marin dan kelengkapan akuarium RM20,040.
Menukar dan memasang satu pintu pejabat Yayasan RM25,000.
Menyalahi Peraturan Kewangan Dengan Tidak Memanggil Sebutharga Dan Tender.

Perbelanjaan Atas Kegunaan Peribadi Dan Urusan Tidak Rasmi Projek-projek mewah kerajaan negeri yang merugikan rakyat seperti:

• Projek Lebuhraya Sungai Udang Ke Durian Tunggal sebanyak RM 280 juta sepanjang 21 km atau RM 14 juta sekilometer di mana hanya separuh adalah 4 lorong kereta;
• Projek Hang Tuah Mall sebanyak RM 8.5 juta;
• Projek air terjun Bukit Bruang sebanyak RM 1.7 juta;
• Projek pintu gerbang MBMB sebanyak RM 2.7 juta;
• Jeti Parameswara sebanyak RM 13 juta;
• Satu yunit tandas sebanyak RM 125,000/-
• Bandaraya Mall (Taj Mahal di Bangunan MBMB) sebanyak RM 4.5 juta;
• Projek pesiaran kaki Jonker Walk sepanjang 600 meter sebanyak RM 1.8 juta atau RM 300 sekaki;
• Bunga pasu sebanyak RM800 sebuah di sepanjang Jalan Bendahara;
• Air pancut dan pesiaran kaki di depan Mahkota Parade sebanyak RM 2 juta dan jalan berbatu yang rosak sebaik ia disiap sebanyak RM 2.5 juta.

Pemberian wang peruntukan kawasan yang tidak ada akauantibilti menyebabkan banyak penyelewengan berlaku seperti berikut:

Contohnya pada 2001 DUN Bandar Hilir, Durian Daun dan Tengkera masing-masing diberikan RM 50,000 manakala DUN Duyong memperolehi RM 150,000/-. Cara ia dibelanjakan sungguh tidak bertanggungjawab sekali contohnya dalam tahun 2001 bagi:

a) DUN Tengkera sebanyak RM 50,000RM 26,400 untuk pergi melancong dan melawat, termasuk ke negeri Kelantan yang dikuasai oleh PAS ataupun lebih 50% daripada peruntukan tahunan; dan jamuan makan dan kenduri sebanyak RM 6,000/-.

b) DUN Bandar Hilir sebanyak RM 50,000Membekalkan 25 buah hamper Hari Raya sebanyak RM 1,000; danMembeli 11 pasang lounge suit ahli Persatuan Angkat Berat sebanyak RM 6,160 atau RM 560 sepaang dari peruntukan DUN Bandar Hilir;

c) DUN Durian Daun sebanyak RM 50,00Membiayai aktiviti kumpulan tarian dan kebudayaan MCA Melaka yang diterima oleh Encik Chong Yong Keong sebanyak RM 2,000/- dari DUN Durian Daun; dan Membekalkan 25 buah hamper Hari Raya sebanyak RM 1,000;

d) DUN Duyong sebanyak RM 150,00010 pasang lounge suits untuk ahli atlet Persatuan Angkat Berat Negeri Melaka sebanyak RM 5,600/- atau RM 560 sepasang;

55 buah hamper Hari Raya sebanyak RM 2,200/-; dan RM 37,000 untuk makan angin di Sarawak.

Pada tahun 2000, RM 1,770 dibelanjakan dari peruntukan DUN Duyong untuk membeli telefon bimbit untuk pejabat ADUN Duyong pada masa itu. Jelas sekali penyalahgunaan sedemikian amat ketara sekali sehingga membeli hamper, makan angina, jamuan makan, telefon bimbit untuk kepentingan pejabat peribadi dan juga untuk tujuan politik MCA.

Apa faedah kepada rakyat?

Berjuta-juta ringgit digunakan untuk elaun dan tuntutan Ketua Menteri, Ahli EXCO dan ADUN setiap tahun.

YAB Ketua Menteri mendapat elaun bulanan RM 6,750 daripada menghadiri mesyuarat dan subsidi perbelanjaan Hari Raya adalah mengikuti perbelanjaan sebenar yang boleh sampai RM 50,050 pada tahun 2000.

Speaker dan Ahli-ahli EXCO menerima subsidi perbelanjaan hari perayaan masaing-masing RM 10,000 setiap orang, dan untuk ADUN BN sahaja RM 5,000 setiap orang. Malah subsidi hari perayaan setiap tahun hampir RM 250,000/- membazirkan wang rakyat tanpa memberikan sebarang faedah.kecuali membolehkan setiap ahli EXCO dan ADUN BN untuk mengadakan rumah terbuka dan menyambut Hari Raya masing-masing secara percuma.

Memandangkan ia adalah wang rakyat, bukankah ini merupakan satu penyalahgunaan kuasa kerana membolehkan ia dibelanjakan untuk tujuan politik BN. Rumah terbuka yang diadakan oleh ADUN BN adalah wang rakyat. Disamping itu, tuntutan elaun perjalanan oleh ADUN-ADUN Melaka.

Contohnya menurut jawapan rasmi dalam mesyuarat Dewan Undangan Negeri Melaka oleh YAB pada 4hb April 2001, ADUN Duyong Datuk Wira Gan Boon Leong telah membuat tuntutan elaun perjalanan bukan atas kerja awam tetapi kepentingan peribadi.

Sekiranya benar, ia boleh dianggap sebagai satu penyalahgunaan wang awam yang sukar direstui umum. Elaun perjalanan sepatutnya dibuat atas urusan rasmi. Adalah keterlaluan sekiranya tuntutan elaun perjalanan disalahgunakan sehingga merangkumi urusan peribadi atau urusan yang dijalankan di dalam rumah sendiri seperti: mempengerusikan sidang akhbar di rumah sendiri;menghadiri majlis perkahwinan;menghadiri mesyuarat politik parti MCA di Kuala Lumpur;melawat kawasan berhampiran rumahnya;melawat pesakit di hospital; danmenerima rawatan sebagai pesakit di hospital.

Tuntutan pakaian, elaun perjalanan dan pembaikan kereta dari YAB Ketua Menteri, Ahli EXCO, ADUN dan setiausaha politik dan setiausaha sulit untuk 2001 dan 2002 melebihi RM 1.2 juta. Elaun perjalanan sahaja untuk YB Macap ialah RM 45,658.85 pada tahun 2001.

Dengan elaun, tuntutan dan penyalahgunaan peruntukan pembangunan sedemikian tepatlah peribahasa Cina, “Jadi wakil rakyat, jadi kaya”, di mana slogan pilihanraya besar MCA, “orang dalam kerajaan senang buat kerja” patut diubah kepada “orang dalam kerajaan senang cari makan”
.
Jualan Kereta mewah dengan harga rendah :

Pembeli

Datuk Seri Abu Zahar Hj Isnin, Datuk Noordin bin Hj Yaani, Datuk Hj Mohd Sharif Mohd Drus, Datuk Hj Yasin Mohd Sharif, Datuk Gan Boon Leong

No Kereta

ML 3 , MAF 5 , ML 4, MU 9 dan ML 9

Model :

Mercedes E230(A) Mercedes E220(A) Mercedes E220(A) Mercedes E230(A) dan Mercedes E230(A)

Tarikh Daftar : 14.8.96, 14.9.95, 30.9.95, 21.8.96, dan 7.8.96
Harga Beli (RM) : 181,522, 140,133, 140,133, 181,522 , 181, 522, dan 824,832 (A)

Harga Pasaran JKR (RM): 114,000, 79,000, 77,000, 100,000, 114,000 dan 484,000 (B)

Harga Yang Dijual Kpd EXCO

68,400 , 47,800 , 46,200 , 60,000 , 68,400 dan 290,800 (C)
Perbezaan(A-B) 45,600 31,200 30,800 40,000 45,600 dan 193,200 (D)
Nilai No. Kereta 20,000, 20,000 – 20,000 , 20,000, 80,000
Jumlah Kerugian(C+D) 65,600 ,51, 200, 30, 800, 60,000, 65,600, 273,200

Diskaun yang diberikan adalah 40% daripada harga pasaran*
penjualan tidak termasuk nombor pendaftaran

Kalau nilai nombor kereta bertuah sebanyak RM80,000 diambilkira, kerajaan negeri dan rakyat Melaka telah rugi sekurang-kurangnya RM273,000.

Akan tetapi, isu yang lebih besar adalah betapa tidak bermoral dan tidak beretika untuk membenarkan bekas Ahli EXCO menikmati harga jualan yang begitu rendah ini.

Penyelewengan Tabung Kebajikan oleh YAB Ketua Menteri Melaka sebanyak RM 908,243.33 sejak 19 Disember 2001.YAB Ketua Menteri Melaka telah mendirikan satu Tabung Kebajikan peribadi di atas nama peribadinya sendiri demi membolehkan bantuan kewangan dihulurkan kepada pesakit miskin dan berkeperluan untuk kos dan perbelanjaan hospital dan perubatan.

Adalah difahamkan sejak 19.12.2001 bila RM 5,000 dimasukkan, sebanyak RM 908,242.33 telah dimasukkan dan digunakan sehingga 31 Mac 2005 iaitu:. RM 122,950 pada tahun 2001/2002;. RM 286,000 dalam tahun 2003;. RM 449,292.33 dalam tahun 2004; dan. RM 50,000 setakat 31 Mac 2005. Sumber wang Tabung misteri ini berasal dari UMNO Negeri Melaka sebanyak RM 368,283.82 dan bakinya sebanyak RM 539,958.51 adalah diperolehi daripada derma orang awam yang dipungut oleh YAB Ketua Menteri Melaka.

YAB Ketua Menteri mendakwa di suratkhabar berkali-kali bahawa Tabung ini diselenggarakan oleh Southern Hospital (kini digelarkan Hospital Putra) untuk membolehkan orang awam yang miskin memohon bantuan kewangan perubatan baik di hospital swasta atau kerajaan.Akan tetapi siasatan ke atas maklumat yang diperolehi bahawa sepanjang tiga tahun Tabung misteri ini beroperasi, lebih daripada RM 590,000 (65%) digunakan untuk orang kaya bergelar Datuk-datuk dan ahli keluarga YAB Ketua Menteri Melaka sendiri.

RM 365,000 atau 40% digunakan untuk ahli keluarga YAB Ketua Menteri sendiri termasuk isteri, anak-anak, abang ipar, mak mertua, kakak dan allahyarharmah emaknya. Manakala RM 225,000 atau 25% digunakan untuk pesakit bergelar datuk ataupun isteri datuk. Amat menghairankan mengapa ahli keluarga seperti isteri dan anak perlu mengambil kesempatan dalam tabung misteri ini dan menafikan hak orang miskin bila rawatan perubatan memang diberikan secara percuma oleh kerajaann kepada ahli keluarganya selaras dengan kedudukannya sebagai YAB Ketua Menteri Melaka.

Isu ini adalah berkepentingan awam kerana melibatkan tiga perkara penting:

a) Sumber wang adalah daripada orang awam dan dikutip atas matlamat murni membantu orang miskin dan golongan tidak berada;

b) Bantuan wang tidak dihulurkan semua kepada orang miskin dan golongan tidak berada sebaliknya kepada golongan berada bergelar Datuk dan ahli keluarga YAB Ketua Menteri Melaka sendiri; dan

c) Tidak ada sebarang pengumuman awam bahawa pesakit miskin boleh memohon bantuan atau kriteria kelayakannya sehingga orang awam hanya tahu tentang tabung misterinya selepas tiga tahun didirikan.

Siri kedua Kisah Abdul Rahim Tamby Chek pula.InsyaAllah.

HARAM JADAH SUNGGUH PEMIMPIN INI

BMF senarai 49 firma berkait Taib di seluruh dunia
NGO yang berpangkalan di Switzerland - Tabung Bruno Manser (BMF) hari ini mengeluarkan senarai 49 firma di empat benua di seluruh dunia yang didakwanya berkaitan dengan ketua menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud dan keluarganya.Senarai itu termasuk 13 syarikat di Malaysia, 10 di Australia, sembilan di Kanada, tujuh di Hong Kong, empat di Amerika Syarikat, tiga di British Virgin Islands, satu di pulau Jersey dan dua lagi di United Kingdom."Tujuan senarai ini adalah untuk membantu pihak berkuasa pencegahan rasuah dan pengubahan wang haram di negara-negara berkenaan mengenal-pasti dan membekukan aset Taib,” kata pertubuhan itu dalam satu kenyataan.


Senarai itu disiarkan di lamanweb anti-rasuah barunya dan dikemaskini dari semasa ke semasa.BMF juga melancarkan petisyen di lamanwebnya mendesak pihak berkuasa di negara-negara berkenaan bagi menyiasat kedudukan kewangan Taib dan keluarganya serta membekukan aset mereka.Petisyen itu juga akan dihantar ke pihak berkuasa di Australia, the British Virgin Islands, Kanada, Hong Kong, Jersey, Malaysia, United Kingdom dan Amerika Syarikat serta Kumpulan Pengubahan Wang Haram Asia Pasifik yang mempunyai keahlian 139 negara.


Antara syarikat Malaysia yang disenaraikan itu termasuk Borsarmulu Resort Sdn Bhd, Cahya Mata Sarawak Sdn Bhd, K&N Kenanga, Kumpulan Parabena Sdn Bhd, Mesti Bersatu Sdn Bhd, Sarawak Energy Bhd, Naim Holdings dan Kumpulan Ta Ann.Sesetengah syarikat berkenaan dimiliki sebahagiannya oleh kerajaan negeri dan terbabit dengan projek yang disokong oleh kerajaan negeri seperti Royal Mulu Resort dan empangan Murum.Sebahagian besar firma yang disenaraikan itu membabitkan syarikat yang terbabit dalam hartanah, termasuk Sakti International Corporation Incorporated, yang berpangkalan di Amerika Syarikat.


Negara-negara UNCACDokumen yang disiarkan oleh lamanweb Sarawak Report menunjukkan syarikat itu bernilai lebih kurang RM250 juta.Juga disenaraikan adalah kumpulan syarikat-syarikat di Kanada, Sakto yang didakwa Sarawak Report mempunyai hartanah bernilai lebih RM300 juta.Gesaan yang sama dibuat oleh BMF ke pelbagai pertubuhan di Kesatuan Eropah untuk membekukan aset milik bekas presiden Mesir, Hosni Mubarak yang telah melarikan diri ke luar negara.Semua negara, termasuk Malaysia - di mana syarikat-syarikat yang disenaraikan oleh BMF itu terletak telah menandatangani dan mengesahkan perjanjian Konvensyen Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu mengenai pencegahan rasuah (UNCAC).Semua negara-negara UNCAC diwajibkan untuk menyelaras dengan satu sama lain dan membekalkan bantuan perundangan di mana kes dana-dana tertentu dikaitkan dengan jenayah, termasuk mendapatkan perintah ekstradisi ke atas orang yang dituduh.

NAJIB PEMIMPIN PERALIHAN, BUKAN PEMIMPIN PERUBAHAN

Meskipun "transformasi" menjadi istilah yang sering diungkapkan Perdana Menteri Najib Razak, namun beliau lebih dilihat sebagai pemimpin dalam zaman peralihan, dan bukannya pemimpin perubahan. Najib tidak menunjukkan kepimpinan untuk menyelesaikan isu yang berbangkit sejak zaman Reformasi, dan mungkin mengulangi nasib Abdullah Ahmad Badawi - pemimpin peralihan yang terpaksa berundur.


Demikianlah penilaian ahli parlimen Bukit Bendera-DAP, Liew Chin Tong terhadap Perdana Menteri yang hampir dua tahun menerajui tampuk kerajaan ini. Pemimpin muda DAP ini melihat Najib cuba menampilkan diri sebagai "pengurus" (manager) yang cekap, tetapi apa yang lebih diinginkan rakyat sekarang adalah kepimpinan (leadership).


Liew Chin Tong memberi contoh bagaimana Najib mengambil alih peranan Setiausaha Agung UMNO, misalnya mengadakan perjumpaan dengan ahli parlimen, ADUN, wakil rakyat di Sarawak dan Ketua Bahagian UMNO - kerja-kerja yang sebelum ini dikendalikan Setiausaha Agung UMNO. Liew menganggap pendekatan "manager" ini tidak berguna, apabila situasi ekonomi menuntut satu perubahan atau transformasi.


Sambil mendakwa tiada pertikaian bahawa kita memerlukan reformasi (a need to reform), Liew Chin Tong melontarkan satu persoalan, "Sama ada Najib adalah pemimpin perubahan (transformasi), atau pemimpin peralihan (transition) seperti Abdullah Ahmad Badawi?"


Perbandingannya menggunakan nama Abdullah Ahmad Badawi menggelakkan kira-kira 150 orang yang hadir untuk forum "Kebangkitan Rakyat: Harapan untuk Demokrasi di Timur Tengah?" anjuran MerdekaReview, bersama Free Public Forum dan Pemuda Dewan Perhimpunan Cina KL-Selangor, semalam. Liew Chin Tong mengulas sedemikian ketika mengaitkan apa yang berlaku di Mesir dengan senario di Malaysia.


Isu yang sama sejak zaman Reformasi


Abdullah Ahmad Badawi adalah PM keempat di Malaysia, selepas Mahathir Mohamad berundur berikutan tekanan gerakan Reformasi di tanah air pada akhir tahun 1990-an. Abdullah yang mengambil alih jawatan PM pada akhir tahun 2003 cuba menampilkan diri sebagai pembawa perubahan, bagaimanapun gagal berbuat demikian, malah terpaksa berundur setelah kekalahan UMNO-BN (hilang majoriti dua pertiga dalam parlimen, dan lima kerajaan negeri) dalam PRU pada tahun 2008.


Liew Chin Tong berkata, untuk 12 tahun sejak zaman Reformasi, rasuah, ketidaksamarataan, keterbukaan, reformasi politik, kebebasan media, reformasi sistem pilihan raya adalah antara isu yang berulang kali dibangkitkan, sehinggalah hari ini. Bagaimanapun, beliau menganggap isu-isu yang sama ini tidak pernah diselesaikan secara terbuka, walaupun dalam zaman pemerintahan Najib.


Beliau memberi amaran bahawa Najib mungkin dijatuhkan seandainya tidak berhati-hati dalam menyelesaikan isu-isu tersebut. Liew mengambil Mahathir pada awal tahun 1990-an sebagai contoh bandingan "pemimpin perubahan", sungguhpun dipertikaikan kemudiannya.


Mahathir wujudkan suasana "perubahan"


Tiga bulan selepas pilihan raya umum pada tahun 1990, Mahathir mengumumkan Wawasan 2020-nya. Ini kerana keputusan PRU kelapan itu menyedarkan Mahathir bahawa seandainya kehilangan undi Cina secara mendadak, sementara pengundi Melayu berpecah di tengah-tengah (50:50), maka beliau akan hilang kuasa, ulas Liew Chin Tong.


Walaupun "transformasi" Mahathir didapati "palsu" kemudiannya, namun Liew Chin Tong tetap menganggap bahawa beliau berjaya mewujudkan suasana "perubahan", sehingga masyarakat Cina yang melihat Mahathir sebagai ekstremis pada tahun 1980-an, berubah persepsinya sebagai "wira" pada zaman 1990-an. Zaman 1990-an mewujudkan satu suasana di mana ekonomi bertambah baik, ada keterbukaan dan kemajuan.


Bagaimanapun, pandangan Liew Chin Tong mencungkil respon hadirin, Josh Hong yang cuba memberi konteks zaman pemerintahan Mahathir, berbading zaman Najib. Menurut Josh Hong dalam sesi soal-jawab, pesaing Mahathir pada tahun 1990-an ialah Tengku Razaleigh Hamzah, yang kurang berkarisma banding Mahathir. Malah, pakatan pembakang tidak semantap hari ini, dengan PAS yang kurang progresif ketika itu dan DAP yang dilihat kurang mesra untuk Melayu pada zaman 1990-an.


Liew Chin Tong bagaimanapun bersetuju dengan pandangan Josh Hong, di mana kerjasama pembangkang hari ini lebih mantap dan matang berbanding zaman 1990-an, dan kini pembangkang menggalas tugas untuk menggarap imaginasi pengundi middle ground.


Senario sedemikian sememangnya berbeza dengan zaman di mana DAP lebih dilihat sebagai pembangkang Cina, dan PAS yang membina kubunya di Utara Semenanjung Malaysia. Liew Chin Tong berkata, senario sedemikian menuntut Najib untuk menjadi pemimpin transformasi, namun beliau tidak menganggap bahawa Najib mampu melakukannya.


Beliau berkata, BN, khususnya UMNO masih menganggap bahawa keputusan PRU 2008 sebagai sesuatu yang luar biasa, dan mereka masih menginginkan kemenangan besar seperti tahun 2004, yang dianggap "normal" dari kaca mata UMNO-BN. Beliau menganggap pemimpin UMNO-BN masih tidak insaf dari PRU 2008. Justeru itu, beliau melihat Najib lebih sebagai "pemimpin peralihan", dan bukannya "pemimpin perubahan".

SEKALI LAGI NEGARA GEMPAR DENGAN AKHLAK MENTERI KARBINET NAJIB TUN RAZAK

Negara dikejutkan lagi dengan satu sumber berita dari internet menyebut “A GAY MINISTER IN CABINET AND JOHOREAN ...

Looking at the progress at Jalan Duta, there will be a prima facie case against Anwar Ibrahim and he has to prove himself as innocent.Anwar is up against DNA forensic evidence, and Saiful steady testimony in court to be supported by the three doctors that attend to Saiful, other witnesses and the CAMERA.


He will need to prove he has alibi to claim he is somewhere else. Can he proof the camera wrong? Can his six alibis show they were around with Anwar when the camera proves otherwise?Anwar is set for Bamboo River. Sodomy is a crime punishable by imprisonment.

Back in 1998, Tun Dr Mahathir dismiss him from Cabinet on a justifiable reason of moral and indecent behaviour before Anwar was brought to trial.Will Najib dismiss a member of his cabinet if found to be gay?

Dato Seri ... as far as we can remember, this talk have been going on for more than three years.There is a Cabinet Minister from Johor that is in the habit of going out socially with pretty young boys to restaurants and nite clubs in Kuala Lumpur and Johor baru.

Source from his UMNO Division described him as intimately close with his Political Secretary, described as jambu by fellow youth member in the Division.The Minister could be seen as touching the thigh of his Setpol and massaging his neck and shoulders with soft sensuous touch that made those witnessing as uncomfortable.

One reliable source claim that there is a particular pretty boy that is particularly close with teh Minister.They pretty boy used to work for at the corporate affair department of a major Bank in Kuala Lumpur but have moved to an International Invesment company.

The source claim to personally view an intimate telephone conversation between the 20 something former bank corporate affair officer and the Minister on the other side of the conversation.The source verified the handphone number at the receiving end.The conversation was intimate as they talked about indiscreet subject like performing the mandi wajib.

The pretty boy was so close with the Minister that he could request for RM20,000 with ease.The pretty boys revealed to our source that he used to meet the Minister at Nikko Hotel.

He had laid bare his shirt to massage the Minister.But the source's story stop short at the interesting part.There will be no name revealed.In case, anyone is guessing as Dato Seri Hishamuddin Hussein because this blog used to call him pondan for his indecisions at MInistery of Internal Affirs.

Our answer is No. It is not Hishamuddin.The story is already much talked within UMNO Johor. Don't tell me Najib doesn't know. In case he doesn't, he should get this investigated.If Anwar had to face many ordeals for his criminal sexual orientation, this Minister can't stay on. He could be a major embarassment to Najib's transformational cabinet.Morality must never be set aside.

KOMEN :

Jika diteliti gambar yang disiarkan dalam blog ini, pastinya ialah Menteri Dalam Negeri, Hishamuddin Tun Hussein.
Cuba bandingkan dengan gambar ini :
Jangan lupa pada tahun 2009, menteri ini didakawa menghadiahkan sebuah kereta jenis MPV mewah bernilai RM1.5 juta kepada seorang seorang penyanyi lelaki popular yang amat diminatinya.


Perlakuan menteri itu tersebar dalam dunia blog dan internet dan menjadi topik perbualan di kalangan wartawan.Ini kerana artis berkenaan menonjolkan hadiah keretanya dikhalayak ramai, sekali gus menimbulkan spekulasi mengenai bagaimana dia memiliki kenderaan jenis MPV itu.


Bekas Ahli Parlimen Parit Sulong, Datuk Ruhanie Ahmad dalam tulisan blognya, Kuda Kepang, bertarikh 21 Januari 2008 mendedahkan kewujudan DVD yang memaparkan seks songsang seorang Menteri, yang ketika itu menganggotai kabinet mantan Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Ruhanie memetik tulisan blogger Datuk Kamal Amir yang mendakwa seorang menteri terbabit dalam isu "percaturan moral sewaktu kunjungannya ke Singapura" ketika itu. Malah menteri berkenaan kini memikul jawatan lebih kanan dalam karbinet Najib

Tidak berapa lama kemudian sebuah blog bernama ‘Selamatkan UMNO’ mendedahkan Menteri Kanan itu adalah Menteri Dalam Negeri – Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dan artis itu adalah Anuar Zain.

Kes itu hilang begitu sahaja kerana yang melakukan perkara itu ialah Hishammuddin, sepupu kepada Najib Tun Razak yang menguasai Malaysia kini.

Apakata yang melakukan perbuatan itu bukan saudara atau musuh politik Najib. Pihak polis, SPRM dan Peguam Negara merupakan orang yang paling sibuk, berusaha sedaya-upaya mencarinya sampai ke lubang cacing mengumpul bukti secara sah atau tidak sah tidak menjadi soal, asalkan orang yang dituduh itu didakwa di mahkamah, ditelanjangkan semahu-mahu dan dipenjarakan.

Dalam kes terbaru ini pun, saya penuh yakin apabila Hishammudin tampil membuat penafian, maka berakhirlah kes itu di situ. Trend ini kini sudah menjadi amalan dan budaya (seperti perlakuan rasuah, menyalahgunaan kuasa dan merompak harta rakyat) para pemimpin UMNO yang dituduh terlibat dalam sesuatu skandal, yang dituduh itu akan tampil membuat penafian dan skandal itu pun ditutup kerana tidak kes untuk dibuat pendakwaan selanjutnya.

UMNO, khususnya Najib tidak memerlukan pasukan polis, PSRM untuk membuat penyiasatan, Najib juga tidak perlukan Peguam Negara dan mahkamah untuk menjatuhkan hukuman, memadai orang yang tertuduh itu sendiri akan menjadi polis, PSRM, Peguam Negara dan mahkamah menyatakan yang ia tidak bersalah dan apa yang beliau cakap itu adalah benar, tidak ada yang tidak benar melainkan yang benar-benar belaka.

YA ALLAH YA TUHAN KU. Engkau lihatlah betapa zalimnya UMNO memerintah. Undang-undang dipermainkan. Kami hidup cukup tersiksa dibawah regim UMNO memerintah. Pendawaan dilakukan secara terpilih. Begitu juga hukuman dijatuhkan tidak adil. Orang-orang bawahan seperti kami ini dan musuh-musuh politik UMNO akan dihukum berat, manakala orang-orang kaya, berkedudukan dalam masyarakat dan berkuasa yang menjadi kroni elit politik yang berkuasa dibela dan dibebaskan. Mahkamah telah dijadikan kandang sarkis dan tempat untuk ‘pembersihan’ pembesar UMNO yang dituduh melakukan berbagai skandal.

Kami memohon pada Mu Ya Allah, Engkau hancurkanlah para pemimpin UMNO dan UMNO itu sendiri dari turus menzalimi kehidupan kami. Para memimpin UNNO siang-malam memperbodohkan dan memperlembukan kami seluruh rakyat Malaysia. Mereka penipu, memakan harta rakyat dengan sewenang-wenangnya, menyalahgunaan kuasa dan pecah amanah serta jual amanah yang rakyat berikan. Meraka hidup dilingkungi dengan kekayaan dan kemewahan berlimpah-ruah, sedangkan kami rakyat hidup semakin susah diperhambakan oleh para pemimpin UMNO.

Ya Allah runtuhkanlah regim UMNO yang sudah 54 tahun memerintah, agama MU dipinggirkan. Engkau hancurkanlah seperti Engkau meruntuhkan regim Zine El Abidin Ben Ali, di Tunissia dan regim Hosni Mubarak di Mesir.

Ya Allah kami bersyukur kedapa MU sekiranya Engkau hancurkan regim UMNO sepertimana Engkau hancurkan tentera Abrahah, kami yakin dengan pertolongan Mu Ya Allah. Pada Mu kami berserah.

AMIN. YA RABALL ALAMIN.

Anwar tidak bersumpah kerana dilarang alim Ulama

Perbuatan Saiful bersumpah dalam kes yang berkaitan dengan Jinayah Islam adalah Bidaaah yang sangat sesat. Teringat kepada hadeeth Nabi SAW yang bermaksud:

"Semua Bidaah adalah sesat. Semua kesesatan adalah di dalam neraka".

Perbuatan Saiful itu TIDAK PERNAH dibuat orang dalam sejarah 1400 tahun sistem jinayah Islam. Saiful mencipta "syariat" sendiri dan bersumpah tidak kena pada tempat.

Adapun Anwar Ibrahim telah dilarang oleh para alim ulama terutamanya Sheikh Yusuf Al Qardhawi supaya JANGAN bersumpah dalam kes liwat beliau.

Ini kerana mereka tidak mahu Anwar Ibrahim terlibat dalam kancah bidaah yang bakal membawa beliau ke dalam neraka.

Bagi orang UMNO, mereka tak heran pasal bidaah. Kalau judi dan arak mereka boleh halalkan, apatah lagi bidaah.

Yang haram bagi UMNO hanya makan babi. Jual babi tak haram.

Bawah regim zalim, hak asasi binatang terjaga dan manusia dibinatangkan

Dunia Arab bergolak. Dari Tunisia ke Mesir dan biarlah ia menjalar ke seluruh pelusuk daerah yang dikuasai oleh rejim yang zalim; yang menghina agama, menghisap darah rakyat, memundurkan negara, memerintah untuk kepentingan kroni dan keluarga, mengaut kekayaan peribadi sedangkan rakyat dalam kemiskinan.

Memang sepatutnya telah lama ia bergolak. Persis seperti kata ‘Ali bin Abi Talib r.a:

“Sesungguhnya binasanya manusia terdahulu kerana mereka menghalang kebenaran sehingga ianya dibeli. Mereka membentangkan kezaliman sehingga ianya ditebus”. (Ibn Muflih, Al-Adab al-Syar‘iyyah, 1/201, Beirut: Muassasah al-Risalah).

Rakus

Dunia Islam adalah dunia yang kaya. Kedudukan negara-negara umat Islam amat strategik. Malangnya, ramai para penguasa yang zalim dan korupsi menguasai politik. Lihatlah Tunisia, walaupun majoriti penduduknya muslim tetapi pemimpinnya di samping zalim dan khianat, mempersendakan agama; memperlekehkan puasa Ramadan, mengharamkan tudung kepala (hijab) ke atas wanita dan pelbagai lagi.

tunisia_first_lady_leila_ben_ali.jpg

First Lady Tunisia - Leila Ben Ali

Isteri Ben Ali bekas Presiden Tunisia yang diusir oleh rakyatnya bernama Leila al-Tarabulusi yang dulu ‘First Lady Tunisia’, dilaporkan oleh media Perancis membawa lari emas Tunisia ke Dubai seberat 1.5 tan. Semasa berkuasa, beliau atas nama suami bermewahan dengan harta negara. Padah perbuatan suami, ditambah dengan sikap ‘berlebihan’ isteri dan keluarga.

Lihatlah Mesir, jika pemimpinnya amanah betapa besar kekayaan yang dapat dikaut dari hasil Suez Canal atau Terusan Suez yang menghubungkan antara Laut Mediterranean dengan Laut Merah. Tax dari terusan tersebut jika diuruskan dengan betul menjadi sumber yang amat besar untuk negara itu. Bahkan dikatakan mampu membiayai setiap warga Mesir.

Mesir ada gas. Mubarak salurkannya kepada negara haram Israel. Israel membeli gas Mesir lebih murah dari rakyat Mesir sendiri. Sungai Nil yang subur tidak diusahakan secara bersungguh oleh Kerajaan Mesir, bahkan mereka masih mengimport makanan dari luar. Rakyat Mesir ramai yang hidup dalam kemiskinan. Dilaporkan lebih 42 peratus dari 81 juta lebih rakyat Mesir berada di bawah paras kemiskinan. Jutaan rakyat hidup tanpa rumah dan makan. Peranan Mubarak hanyalah menjaga kepentingan diri, kroni, Israel dan Amerika!

Itu di Mesir, di sana masih ada lagi Syria, Yaman, Morocco dan lain-lain yang hampir sama keadaannya. Malang sekali, di bawah rejim-rejim yang berkuasa itu media dibisukan, fakta dibohongi dan rakyat diperbodohkan. Nyawa dan darah rakyat begitu murah. Mereka menyeksa dan membunuh pengkritik. Gambar rejim-rejim ini diangkat dan disanjung secara upah ataupun paksa. Rakyat hidup menderita dan kelaparan. Kekayaan dibahagi secara songsang. Harta setiap pemimpin dan keluarga mereka mencecah ratusan billion dolar, sedangkan pendapatan rakyat tidak sampai satu dolar pun sehari. Bahkan ada pendapatan yang tidak sampai seratus ringgit Malaysia sebulan.

Bohong

Para pemimpin yang selekeh dan tidak amanah menguasai kebanyakan Dunia Islam dan Arab. Mereka diagungkan oleh golongan yang berkepentingan dan disokong oleh segelintir rakyat yang diperbodohkan. Barat yang kononnya inginkan demokrasi disebarkan, namun mereka hipokrit dalam masalah Dunia Islam. Mereka membiarkan pemerintah kuku besi terus di tampuk kuasa selagi kepentingan mereka dijaga. Jiwa kapitalis Barat melebihi kehendak demokrasi mereka. Jadi, Dunia Islam bak kata Nabi s.a.w:

“Akan datang kepada manusia tahun-tahun yang penuh tipu daya. Ketika itu didustakan orang yang benar, dianggap benar orang yang dusta, dianggap khianat orang yang amanah, dianggap amanah orang yang khianat, dan bercakap ketika itu al-Ruwaibidoh. Para sahabat bertanya: “Siapakah al-Ruwaibidoh?” Sabda Nabi s.a.w.: Orang lekeh yang berbicara mengenai urusan awam (orang ramai).” (Diriwayatkan oleh al-Imam Ahmad, al-Hakim dll. Al-Hakim menyatakan isnadnya sahih dan ini disetujui oleh Al-Zahabi).

Salah Sasaran

Malang sekali, ulama-ulama ‘pro rejim’ seperti Mufti Mesir yang hari ini sibuk menasihati rakyat agar jangan berdemonstrasi dan mengalu-alukan langkah Hosni Mubarak untuk proses pembaharuan, tidak pula selama ini membantah kerakusan kuasa yang berlaku. Pada hari pemerintah mengaut dan menghisap darah rakyat, mereka sibuk membahaskan isu-isu ketaatan rakyat kepada pemimpin dan tidak pula bertegas tentang kewajipan pemimpin menunaikan hak rakyat. Jika Hosni gagal membuat perubahan dalam masa 30 tahun memerintah, apakah mungkin dia boleh melakukannya dalam masa 7 bulan yang dijanjikan?! Jika mampu pun, bererti dia selama ini khianat kerana tidak melakukan pembaharuan itu dalam masa 30 tahun tiba-tiba hari ini dia menyatakan ia boleh dilakukan dalam masa 7 bulan!.

mubarak-image.jpg

Gambar Hiasan

Hari ini golongan agamawan khususnya dari aliran ‘salafi’ sibuk membahaskan tentang demokrasi dan demonstrasi bukan dari ajaran Islam. Bagi saya itu adalah persoalan persepsi bagaimana kita memahami demokrasi dan dalam konteks apa demokrasi itu dilihat. Kita patut bertanya mereka apakah pemerintahan otokrasi atau kukuh besi itu dari ajaran Islam? Apakah membiarkan pemerintah menghisap darah rakyat tanpa membantah itu dibenarkan oleh Islam?

Persoalan falsafah dan konteks demokrasi dan demonstrasi memang patut dibincang dan dihalusi di sudut fekahnya. Namun adalah tidak adil apabila rakyat bercakap soal demokrasi dan demonstrasi lalu fatwa haram atau bid’ah dikeluarkan, sedangkan ketika pemerintah mengamalkan kuku besi, kezaliman, rasuah dan merompak hasil negara, golongan agama ini muncul dalam media untuk hanya mengingatkan rakyat tentang syurga dan neraka, tetapi tidak pula membaca nas-nas agama yang mengingati pemerintah bahawa kezaliman mereka adalah dosa yang amat besar dan neraka yang bakal menanti. Apakah agama hanya candu untuk rakyat bawahan supaya dapat melupakan kerakusan orang atasan?! Nabi s.a.w bersabda:

“Sesungguhnya selepasku ini akan adanya para pemimpin yang melakukan kezaliman dan pembohongan. Sesiapa masuk kepada mereka lalu membenarkan pembohongan mereka dan menolong kezaliman mereka maka dia bukan dariku dan aku bukan darinya dan dia tidak akan mendatangi telaga (di syurga). Sesiapa yang tidak membenar pembohongan mereka dan tidak menolongan kezaliman mereka, maka dia dari kalanganku dan aku dari kalangannya dan dia akan mendatangi telaga (di syurga)” (Riwayat Ahmad, al-Nasai dan Ibn Abi ‘Asim. Dinilai oleh al-Albani. (lihat: Ibn Abi ‘Asim, al-Sunnah, tahqiq: Al-Albani, hlm 337-339).

Mengapakah golongan pro-rejim tidak mengingatkan pemimpin mereka tentang hadis Nabi s.a.w: “Allah tidak lantik seseorang hamba itu menguasai sesuatu rakyat kemudian hamba itu mati dalam keadaan dia menipu rakyatnya, melainkan Allah haramkan untuknya syurga” (Riwayat Muslim).

Demonstrasi Aman

Ya, tiada siapa yang bersetuju dengan demonstrasi ganas. Rakyat diharapkan keluar ke jalan dengan aman sebagai tanda bantahan atas kezaliman rejim-rejim mereka. Ia salah satu dari menzahirkan bantahan terhadap kemungkaran. Dalam hadis seorang lelaki datang mengadu kepada kepada Rasulullah s.a.w, katanya:

“Sesungguhnya jiranku menyakitiku”. Sabda Nabi s.a.w: “Keluarkan baranganmu dan letakkannya di jalan”. Maka lelaki itu mengambil barangannya dan letak di jalan. Lalu, setiap orang yang melintas bertanya: “apa yang berlaku kepadamu?”. Dia menjawab: “Jiranku menyakitiku”. Maka mereka berkata: “Ya Allah laknatilah dia, Ya Allah hinalah dia”. Dengan sebab itu, jirannya berkata: “Kembalilah ke rumahmu, aku tidak akan sakitimu lagi”. (Riwayat al-Bazzar dan al-Hakim dalam al-Mustadrak. Ahmad Syakir menilainya sebagai sahih).

Demikian, Nabi mengajar bahawa kadang-kala cara menyelesaikan kezaliman dengan mendapat sokongan ramai di jalan. Bantahan orang ramai boleh menakutkan orang yang zalim. Jika sekadar kezaliman jiran kita boleh bertindak sedemikian, apatahlagi kezaliman rejim yang jauh lebih besar dan sukar disingkirkan. Pasti sokongan yang lebih besar dan bantahan di jalan yang lebih hebat diperlukan. Apa yang penting, penunjuk perasaan tidak boleh menumpahkan darah sesama umat Islam dan rakyat, juga tidak merosakkan harta awam dan mereka yang tidak bersalah.

Dunia Arab dan Islam mesti berubah. Eropah telah lama menyingkirkan pemimpin mereka yang korupsi dan kuku besi. Kadang-kala hak binatang yang dinikmati oleh Barat lebih baik dari hak manusia yang hidup di bawah rejim-rejim yang berkuasa di Dunia Arab dan Islam. Jatuh! Jatuh! Jatuhlah segala rejim!

Awas Rakyat Malaysia

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Ismail Sabri Yaakob baru membuat kenyataan bahawa harga RON 95 tidak akan naik. Percayakah kita semua? Kalau percaya tak mengapa jangan merungut kalau harga minyak naik.

Awas buat rakyat Malaysia. Harga minyak akan naik selepas pilihanraya kecil atau pilihanraya umum nanti. Najib pasti akan menaikkan harga minyak. Kita harus bijak membuat penilaian ketika tiba masanya mengundi nanti. Jika kita terus membenarkan BN berkuasa ini bermakna harga minyak akan naik sesuka hati.

Awas rakyat Malaysia. Jangan tertipu dengan janji manis si mulut merah ini. Dia suka menjanjikan perkara yang menyebabkan kita leka. Leka dengan janji manis yang tak pernah ditunaikan. Dulu masih ingat dia berjanji tidak akan menaikkan harga minyak RON 95. Dari RM 1.80 kepada RM 1.85 dan sekarang RM 1.90. Nampak tak jahatnya Najib ini.

Oh ya Perkasa dan Pemuda Umno yang bengap. Bagus, teruskan menjerit ketuanan Melayu. Melayu yang sekarang terasa sangat dengan harga barang yang meningkat naik. Tahniah usaha murni anda. Sokongan padu maut telah membuahkan hasil dengan kesan kenaikan harga minyak RON 95. Bagus!!

Buat rakyat Malaysia. Ingat dan waspada. BN sedang menunggu peluang menaikkan harga minyak. Semuanya kerana negara sudah tidak punya wang. Kenapa tidak punya wang. Sebab rasuah berleluasa dikalangan Ahli Parlimen dan ADUN BN. Kita sekarang menanggung derita.

Awas rakyat Malaysia...awas!!

Nik Aziz atau Mahathir yang kafirkan umno?

APABILA membaca Utusan Malaysia Online, sekali lagi Mahathir berjaya mempamirkan kejahilannya di usia yang semakin senja. Amat malang sekali, di usia sebegini Mahathir masih buta tentang Islam namun masih mahu bercakap tentang hukum Islam. Maka, memang tepatlah kata Tuan Guru Nik Aziz bahawa orang seperti Mahathir yang masih setia kepada Umno ini adalah golongan Jahil.

Beliau cuba menafsirkan kata-kata Tuan Guru Nik Aziz yang sering menyebut bahawa barangsiapa yang menolak Islam itu adalah kafir. Itu jugalah yang disebut di dalam Amanat Haji Hadi suatu ketika dahulu.

Tuan Guru Nik Aziz dan juga Tuan Guru Hj Hadi tidak pernah mengkafirkan orang-orang Umno, tetapi Mahathir mempunyai tafsirannya sendiri. Berikut adalah tafsiran Mahathir seperti yang dipetik di dalam Utusan Malaysia Online:-

"Tolak Islam ini apa? Kalau anda tolak Islam anda jadi apa? Maksudnya samalah dengan mengkafirkan orang yang sokong UMNO walaupun Nik Abdul Aziz kata mana bukti dia mengkafirkan orang UMNO. "Pas ini kalau boleh mereka nak kita mengucap tiga syahadah, baru Islam kerana syahadah yang diucapkan sekarang tidak cukup bagi mereka. Pertama mengakui Allah tuhan yang satu, Nabi Muhammad SAW pesuruh Allah dan tambah yang ketiga iaitu hanya ahli Pas, Islam dan boleh masuk syurga," katanya menyindir (Utusan Malaysia Online).


Nah, lihat. Siapa yang sebut Umno Kafir? Bukankah Mahathir yang sebut? Saya mahu tanya Mahathir dan juak-juaknya, jika tolak Islam, apakah hukumnya? Masihkah beriman dengan Islam atau kafir? Jawab sendiri. Apa yang Mahathir sebut di atas, seolah-olah Mahathir mengakui sememangnya Umno tolak Islam. Jadi, penyokong-penyokong Umno patut marah kepada Mahathir.

Mengucap tiga Syahadah seperti yang Mahathir sebut itu adalah satu hujah paling bebal dari seorang bekas PM yang mengaku Islam. Beliau bukan sahaja jahil dari segi agama, bahkan jahil tentang dasar parti PAS yang beliau sendiri kenal lama dengan parti ini. PAS adalah sebuah parti atau wadah untuk menegakkan hukum Islam di negara ini. Tiada parti lain yang menjadikan Islam sebagai dasar perjuangannya di negara ini melainkan PAS. Bahkan, sekutu PAS seperti PKR dan DAP juga tidak meletakkan dasar sama seperti PAS tetapi mereka membantu PAS di dalam perjuangannya terutamanya di dalam nilai-nilai murni yang dituntut di dalam Islam seperti kebebasan kehakiman, penghapusan rasuah, keadilan dan beberapa nilai yang baik untuk sejagat. Ini tidak ada pada Umno jauh sekali dasar Islamnya.

Umno bukan sebuah parti Islam, tetapi sebuah parti sekular yang bersifat nasionalis. Islam di dalam Umno dihadkan di dalam beberapa perkara iaitu ditempelkan sepertimana wanita menempel gincu pada bibirnya. Berapa lama gincu itu boleh bertahan? Kena semangkuk sup, gincu itu akan hilang. Islam adalah Syumul, mesti dilasksanakan secara menyeluruh dan ini lah yang PAS mahu perjuangkan. Jika Umno tidak mahu menegakkan Islam, sekurang-kurangnya Umno menyokong usaha PAS ini tetapi ini tidak berlaku. Jika Umno tidak mahu bersama PAS, tetapi PKR dan DAP sanggup membantu PAS, apakah PAS mesti memilih Umno juga sebagai rakan semata-mata Umno itu parti Melayu?

Saya teringat apa yang diperkatakan oleh MP dari Shah Alam, YB Khalid Samad yang bertanya, jika ada kawan kita orang Melayu Islam mengajak kita pergi kedai arak untuk minum arak, di dalam masa yang sama ada kawan kita bukan Melayu Non Muslim mengajak kita kena teh tarik, agak-agak mana satu yang mesti kita ikut? Melayu Islam itukah atau bukan Melayu Non Muslim itu?

Apa pula kena mengena dengan tiga Syahadah seperti Mahathir perkatakan itu? Islam hanya mengucap dua kalimah Syahadah, beriman dengan Allah dan Rasulnya. Apa yang Allah suruh diikut dan apa yang Allah larang dijauhi. Rasul pembawa apa yang Allah perintahkan, selepas ketiadaan Nabi dan Rasul, maka para sahabat serta Alim Ulamak. Al-Quran yang sama digunapakai bukan Al-Quran yang ingin ditafsir semula seperti yang pernah Mahathir ingin lakukan dahulu.

Saya tidak hairan Mahathir boleh menghina PAS atau Tuan Guru Nik Aziz kerana beliau suatu ketika pernah menghina Nabi dan hukum hudud. Siapa tidak ingat Mahathir pernah berkata, Nabi tidak cukur janggut kerana di zaman dahulu tiada pisau cukur. Jika Hudud dilaksanakan maka orang-orang Islam akan mundur kerana ramai tangan orang Islam akan dipotong. Saya tidak tahu samada Mahathir sudahj bertaubat atau belum atas perkataan beliau itu, tetapi saya berharap beliau sudah bertaubat kerana usia beliau di penghujung senja.

Jika Umno masih kabur dengan perjuangan PAS, adalah lebih baik Umno mengadakan muzakarah dengan PAS tentang Islam ini bukan muzakarah tentang perpaduan Melayu semata-mata atau berbincang hanya untuk menubuhkan Kerajaan Perpaduan sahaja. Silalah bermuzakarah, dan letaklah Al-Quran di tengah-tengah sebagai Hakim. Masalahnya, mahukah Umno? Jika tidak mahu, jangan salahkan jika ada yang mengatakan bahawa menyokong Umno itu sebagai Jahilliyyah.

SATU LAGI PROJEK TIPU RAKYAT

BAHAN BUKTI TERCICIR


nota:
bulu ada
air mani ada
pancut atas perut
atau pancut dalam mulut
FITNAH :ANWAR MEMANG HADIR DI KONDO ,TAPI UNTUK TAKLIMAT EKONOMI
– berita keadilan

KUALA LUMPUR: Setiusaha Agung KEADILAN, Saifuddin Nasution Ismail berkata, kehadiran Anwar Ibrahim di Kondominium Desa Damansara pada 26 Jun 2008 bukan bererti beliau bersalah atas tuduhan yang dilemparkan ke atas beliau.

Dalam mahkamah hari ini, pihak pendakwa akan membawa CCTV yang diambil dari kondo tersebut.

Seorang pakar, saksi kerajaan telah mengesahkan bahawa beliau dapat mengecam no plat kereta yang dipercayai milik Anwar dan Saiful dalam CCTV itu.

“Memang kita tidak pernah menafikan Anwar hadir di kondo tersebut pada 26 Jun 2008. Kita juga tidak menafikan kehadiran Saiful kerana memang ketika itu beliau bertugas sebagai pembantu Anwar.

“Tetapi kehadiran Anwar pada hari itu adalah untuk program taklimat ekonomi oleh sekumpulan pakar-pakar ekonomi,” kata Saifuddin.

Ditanya kenapa kondo tersebut dipilih sebagai lokasi, beliau menegaskan: “Sebahagian dari pakar-pakat tersebut masih berkerja dengan kerajaan ketika itu. Jadi adalah menjadi kelaziman bagi mereka untuk mengadakan pertemuan dengan tokoh pembangkang di tempat yang di kira jauh dari pandangan umum. Kerana itu Kondominium Desa Damansara.”
Anwar kini sedang menghadapi fitnah kedua bagi menjatuhkan kareir politik beliau.

Pada tahun 1998, Dr Mahathir Mohamad mengetuai sebuah konsprasi bagi merekacipta dan memfitnah bekas timbalannya itu dengan tuduhan liwat.

Konspirasi ini diteruskan lagi di pemerintahan Najib Razak. Ramai berpendapat konspirasi kali ini bertujuan memenjarakan Anwar sebelum pilihanraya Umum ke 13 kerana itu perbicaraan mesti dijalankan dalam keadaan terdesak dan tergopoh-gapah.

Khamis, 24 Februari 2011

Menanti Kepulangan Najib Dari Turki

PADA masa ini Najib Razak dan Rosmah Mansor bersama beberapa orang menteri sedang berada di Turki dalam misi lawatan rasmi. Semalam Najib dilaporkan telah berjumpa dengan Recep Tayyip Erdogan, Perdana Menteri Turki. Kurang pasti apakah pertemuan dua perdana menteri itu adalah kali pertama atau tidak. Tetapi saya rasakan lawatan Najib ke Turki dan menemui Erdogan itu adalah kali pertama.

Tentu Najib gembira dengan kunjungan itu. Apa lagi Rosmah Mansor. Peluang itu memboleh beliau memperkenalkan dirinya sebagai wanita pertama Malaysia. Apa lagi kalau dapat duduk bersama Najib menghadap Erdogan dan isteri, lebih mengembirakan. Cuma janganlah dalam siri lawatan kali ini Rosmah terjumpa barang kemas isteri Erdogan dalam mana-mana kapal perihatan kemudian akan diberikan hadiah berupa wang atas insiden begitu.

Sesuatu lawatan pembesar ke sesuatu negara itu ada tujuan dan pengertiannya tersendiri. Ia akan memberi nostalgia buat kedua pihak. Ia bukan dibuat saja-saja. Bayangkan untuk membolehkan Najib ke Turki, bukan mudah. Pelbagai protokol harus dilalui dan berbagai prosude perlu dituruti.


Sudah tentu para diplomat kita membuat tinjauan terlebih dahulu. Buat selidikan apakah kunjungan Najib itu tidak menimbulkan apa-apa masalah kepada Turki. Kalau Erdogan menerima Najib tetapi kalau rakyat Turki tidak menerima ia menjadi masalah juga. Pernah berlaku rakyat mengadakan tunjuk perasaan sebagai membantah kunjungan seseorang pembesar negara lain ke negara mereka. Alhamdulilah tidak berlaku kepada Najib di Turki.


Biasanya maksud lawatan seperti itu adalah untuk kebaikan kedua buah negara. Ia akan membawa manfaat untuk kedua buah negara. Dalam hal ini tentulah mengenai ekonomi. Kunjungan seseorang pembesar negara ke atas negara lain samalah dengan pemergian seorang bapak ke hutan atau lautan, mereka pergi untuk mencari makan untuk anak dan isteri. Demikian taraf pemergian Najib lebih kurang begitulah, menjalankan tanggungjawab sebagai PM.


Bagaimana pun bagi saya kunjungan Najib itu bukan setakat itu saja. Ia bukan mencari pelaburan tetapi ada motif dan niat lain yang lebih penting dan tersirat. Menandatangani beberapa MoU tidaklah penting sangat dan bukan itu matlamat peribadinya. Mungkin rakyat boleh menerima setakat itu saja, berpandukan apa disiarkan media massa, tetapi bukan dari pemerhati politik yang mengetahui apa yang ada di sebalik tabir dan mampu menterjemahkan setiap gerak geri orang politik.


Justeru kedatangan Najib ke Turki dan berpelung berjumpa dengan Erdogan bukan saja setakat mahu minum kopi atau makan nasi kukus berkambing ala Turki tetapi ada perkara lain lebih penting dari itu.


Umum sudah mengetahui mengenai hubungan Erdogan dengan Anwar Ibrahim. Mereka adalah sahabat baik dan selalu berhubung dengan telefon macam sepasangan kekasih. Mereka bebas untuk bercakap bila-bila masa saja. Kebebasan ini menandakan mereka sangat akrab dan saling bantu membantu di antara satu sama lain.


Peristiwa Anwar lari sewaktu polis hendak 'tangkap' apabila laporan liwat kedua di buat ke atasnya, menjelaskan betapa hubungan beliau dengan Erdogan sangat baik. Dalam keadaan tergesa-gesa untuk menyelamatkan diri malam itu katanya Anwar tidak tahu untuk berlindung di mana. Ketika inilah Erdogan memberi kebenaran agar kedutaan Turki di Jalan Ampang memberi perlindungan kepada Anwar. Sempat sehari semalam juga Anwar tidur di kedutaan Turki.


Kejadian ini memecah mata semua orang. Ia menunjukkan keakraban di antara keduanya. Tentulah bagi Najib melihat hakikat ini merasa sesuatu yang tidak enak. Apa lagi Anwar selalu berjumpa dengan Erdogan di pentas-pentas forum dunia. Kekerapan Anwar berjumpa Erdogan ini dipantau oleh Najib dan dilaporkan oleh para diplomatik kita.


Najib cukup bimbang keadaan ini. Sebagai musuh Anwar tentulah Najib akan berfikir lebih jauh dari itu. Manakala sebagai rakan baik Erdogan tentu Anwar akan menggunakan Erdogan untuk kepentingan politiknya. Ini yang Najib bimbang dan curigai. Lebih jauh apa yang ditakuti Najib ialah Erdogan akan membantu Anwar. Jadi kunjungan Najib ke Turki antara lain untuk menjinakkan Erdogan.


Sebelum ini pun sudah ada bisik-bisik mengatakan Anwar mendapat bantuan kewangan dari Erdogan. Walaupun pada masa ini ia hanya sebagai dakyah tetapi tidak mustahil kalau Erdogan membantu Anwar termasuk kewangan berdasarkan kepada hakikat itu.


Jadi kedatangan Najib ke Turki itu adalah sebahagian dari untuk mendakwah Erdogan agar tidak begitu mempercayai Anwar dan membantu dari segi kewangan. Apakah misi Najib ini berjaya? Sama-sama kita akan dengar ulasan Najib sebaik kembali dari Turki kelak.


Apakah yang bakal Najib perkatakan? Di sini saya boleh agakkan apa yang akan diucapkan Najib. Saya juga yakin wartawan akhabr arus perdana sudah menyiapkan intro untuk berita ulasan Najib itu. Ianya akan lebih kurang berbunyi begini; Najib berpuas hati dengan sambutan Erdogan ke atasnya. Erdogan berpuas hati dengan penjelasannya mengenai senario politik Malaysia termasuk isu pendakwaan Anwar dalam kes liwat kedua.


Selain itu akhbar pula akan mengatakan Erdogan setelah mendengar penjelasan Najib mulai faham akan tindak tanduk dan sikap oportunis Anwar Ibrahim mengenai Islam. Atau dijelaskan selama ini rupanya Erdogan tidak mendapat penjelasan sebenar di sebalik isu liwat dilakukan Anwar.


Berita itu juga nanti akan ditambah, Erdogan akan membuat lawatan ke Malaysia dalam masa terdekat ini. Ia akan disudahi kunjungan itu berjaya membawa balik berbillion pelaburan dari Turki. Kita dengarlah nanti.
Kita dengar

Umno Tak Pernah Jawab Saham Bumiputera RM52 Bilion Lesap

Sejak saham Bumiputera RM52 Bilion lesap dan dibangkitkan banyak pihak termasuk bukan Melayu, pemimpin Umno yang jadi berlagak dan tunjuk hero perjuangkan nasib umat Melayu langsung tak pernah jawab isu tersebut.NGO songkok tinggi dan pro Umno juga buat tak tahu sebab kerja depa hanya pertahankan Umno daripada tumbang dalam pru 13 akan datang.Kalau Umno aniaya atau dajjalkan bangsa Melayu dengan kikis duit saham Bumiptera mampoih pi la janji Umno terus berkusa dulu kini dan selamanya.

Kalau ada kes libatkan PR walaupun sebesaq hama mereka akan meluru sakan tonjolkan diri menjerit-jerit macam tak makan 3 hari kononnya PR derhaka Raja, seleweng duit tapi tapi bila diminta bukti mula meloroih ke belakang sebab rasa 'kemaluan'.Kalau betoi sungguh PR seleweng duit rakyat baguih la kita pakat hentam ni tak taw hujung pangkal main terpa sebab nak nama ja tak lebih daripada tu.Orang Melayu yang berfikiran waras tidak akan termakan mainan kotor puak-puak ni.

Mana NGO Gaps, Perkasa dan yang seangkatan dengannya dalam isu saham RM52 Bilion hilang kalau betoi nak perjuangkan nasib bangsa Melayu?Mari kita bersatu desak Umno di mana hilangnya saham RM52 Bilion kepunyaan Bumiputera.

Kenapa sejak Dasar Ekonomi Baru diperkenalkan hingga DEB dihapuskan dan diganti dengan macam-macam dasar untuk majukan bumiputera kita orang Melayu terus dianggap miskin walaupun kita mendakwa negara ini kepunyaan kita?Sebenarnya kita orang Melayu kena tipu dengan Umno, kena kencing dengan Umno ...Umno mahu kita orang Melayu bertongkatkan Umno sampai bila-bila supaya Umno terus berkuasa di negara ini kayakan kroni Umno, kayakan kroni MCA dan MIC.

Tunggulah 100 tahun lagi pun kita akan terus dianggap miskin kalu terus bertongkatkan Umno, berpayungkan Umno, yang miskin kita yang kaya Umno!Zaman Tun Mahathir 22 tahun perintah didakwa perabih RM100 Bilion, lepas tu Tun Mahathir pulak kata zaman Tun Abdullah perabih duit RM270 Bilion kalau takat RM52 Bilion lesap apa kita nak heran...semua pakat telan yang teruk kita orang Melayu pakat terhegeh-hegeh nak perjuangkan Melayu sementara yang di atas pakat sapu kenyangkan kroni.Ada anak-anak pemimpin Umno hidup melarat minta sedekah sana -sini?Mereka semua kaya cik oii jadi jutawan lagi.Kalau kaya duit titik peluh sendiri tak pa la tapi kalau kaya dengan songlap duit rakyat , seleweng duit rakyat ok ka?

Tu baru kira duit saham Bumiputera belum kira isu tanah Rezab Melayu yang tinggal sekangkang kera,persempadanan semula kawasan pilihanraya 2003 yang menghiris hati orang Melayu dengan tidak perbanyakkan kawasan parlimen untuk kerusi Melayu..semua ni Umno tak berani jawab dan berani debat.

Kalau yang RM52 bilion lesap pun Umno buat tak reti tambah yang RM1.5 Bilion diagihkan kepada sapa yang dapat takkan Umno nak cakap.

Rabu, 23 Februari 2011

Anwar Serang Kerdau, Bikin Najib Kacau

Artikel
"MESKIPUN kes Liwat yang dipertuduhkan ke atas DS Anwar menjadi perhatian umum, namun kes tersebut sedikitpun tidak menjejaskan sokongan terhadap Ketua Umum PKR merangkap Ketua Pembangkang itu. Kelihatan semakin ditekan, semakin gagah dan mara tokoh bangsa ini berbeza dengan Najib dan gerombolannya yang semakin hilang arah selain dari menggunakan media dan jentera kerajaan untuk mempertahankan maruahnya.


(Foto Atas) Sekitar ceramah Anwar di Kerdau, baru-baru ini

Anwar menyampaikan tazkirah di sebuah Masjid di Batu 1, Temerloh

Di sebalik kes Liwat yang semakin mengarut itu, DS Anwar muncul di Dun Kerdau untuk mengingatkan rakyat akan pembohongan Najib. Tidak seperti program ceramah Najib yang rata-rata hadir untuk mengisi perut atau terpaksa kalaupun tidak untuk mendengar berapa juta peruntukan yang mahu Najib taburkan, program ceramah DS Anwar dihadiri puluhan ribu rakyat yang datang dengan perbelanjaan sendiri malahan menderma pula untuk tabung PR. Ini beza perjuangan yang ikhlas dengan perjuangan mengisi perut.

Ke hulu ke hilir Najib dan Muhyiddin mendakwa DS Anwar kini tiada pengaruh akibat beberapa ekor katak dan mereka yang kelaparan di dalam PKR keluar parti. Cuba Najib kira, semenjak beberapa ekor katak ini wujud, berapa ribukah ahli-ahli PKR yang keluar parti? Mungkin Najib juga turut tertipu dengan propaganda TV 3 suku dan Utusan Meloya yang setiap hari menyiarkan ratusan ahli PKR keluar parti.

Hakikatnya kita lihat, tiada beza sokongan terhadap DS Anwar walau ke mana jua beliau pergi. Rakyat dapat menilai siapa pemimpin yang jujur sebenarnya. Pemimpin yang jujur sanggup berdepan dengan sesiapa atas apa jua isu bahkan isu peribadinya. Tetapi Najib dan Muhyiddin? Mereka maha pengecut dan tidak berani untuk mempertahankan dakwaan mereka terhadap DS Anwar. Gelanggang mereka hanyalah di depan kamera TV 3 suku atau RTM dan di depan wartawan Utusan Meloya./