Khamis, 19 Mei 2011

DSAI: Bersiap sedialah

Pendapat
"Assalamualaikum ....

Mata ini tak dapat nak tidur walaupun dipejam-pejamkan. Susah plak rasanya nak lelapkan mata kali ini. Tak tahu kenapa, tapi apa yang pasti tetiba aku diberi idea oleh Allah yang mencurah-curah yang terpaksa juga aku bangun untuk menulisnya juga disini.

Entahkan benar entahkan tidak, yang penting aku kena tulis juga beberapa fakta yang aku rasa penting malah ianya amat ajaib sekali jika kita renunginya dalam-dalam. Bila kita selidiki halus-halus perkembangan mutakhir ini, maka dapat disimpulkan bahawa kuasa manusia dan kuasa Allah, hanya Allah sahaja yang mampu melenyapkan kuasa manusia yang rakus dan tamak haloba ini. Mengapa tajuk DSAI: Bersiap sedialah diberi nama? Mari kita lihat mengapa DSAI harus bersiap sedia.

Ilham yang aku dapat pada malam ini adalah berkenaan sejarah DSAI dan macamana Allah aturkan perjalanannya sehingga kesaat ini malah mungkin keperingkat yang lebih tinggi lagi insyaAllah.

Semasa beliau diperingkat pelajar sehingga mengetuai ABIM, sinar politik beliau begitu menyerlah. Beliau ini begitu arif dengan permasalahan masyarakat setempat dan hatinya dengan orang kampong amat kuat dan rapat. Gaya percakapan dan perbahasan amat memberi keyakinan kepada sesiap yang mendengarnya. Ketika kemuncak mogok lapar diBaling Kedah pada tahun 70an, dimana DSAI mengepalai kempen tersebut agar kerajaan membela nasib rakyat disana yang kebuluran dan kekurangan makanan. Disebabkan kes tersebutlah, maka DSAI dipenjarakan agar beliau tidak lagi menghasut rakyat melawan kerajaan ketika itu. Disini logik yang pertama yang kita harus ambik perhatian adalah, DSAI telah dipenjarakan. Bermaksud kerajaan mahu matikan watak DSAI dari pentas politik negara bukan? Adakah perancangan mereka berjaya?Fikirkan. .

Setelah dibebaskan daripada penjara, sinar DSAI tetap bergermerlapan malah lebih memancar. Masakan tidak memancar sehingga Dr M sendiri memujuk DSAI kedalam UMNO. Bagi Dr M, dengan memasukkan DSAI kedalam UMNO, ianya akan memanjangkan lagi jangka hayat UMNO dipersada politik negara. Dan ianya terbukti sehingga kini UMNO masih lagi bertahan dalam kerajaan hari ini. Sekira DSAI tidak menerima pelawaan Dr M ketika itu, rasanya kita pada hari ini mungkin diperintah oleh parti yang lebih hebat dari parti yang memerintah sekarang. Walaupun DSAI mengkhianati perjuangan rakan-rakannya diABIM dan PAS ketika itu, sahabat-sahabatnya tetap mendoakan agar DSAI selamat pergi dan selamat kembali.

Didalam UMNO, DSAI mendaki tangga kepuncak begitu cepat dan menakjubkan. Misi perjuangan beliau tidak dapat dibendung oleh sesiapa didalam UMNO itu sendiri. Dengki khianat dan pelbagai ragam didalam parti itu telah ditempoh dengan tenangnya oleh beliau. Sehinggakan beliau berjaya menjawat jawatan pemangku perdana menteri selama beberapa ketika. Ini bermakna hanya menunggu masa sahaja untuk beliau menjadi PM yang sebenar. Tapi Allah Maha berkuasa dan Allah telah tidak izinkan beliau menjadi PM. Hanya Allah sahaja yang mengetahui mengapa Dia lakukan begitu. Mungkin ada hikmah yang lebih menanti dihujung sana.

Sessi untuk mematikan watak DSAI berlaku untuk kali kedua agar beliau tidak berjaya menjadi PM yang ke5. Pelbagai jentera perang dan para pengikut parti berpakat dengan gigihnya agar DSAI tidak benar-benar menjadi PM. Ini kerana mereka percaya bahawa jika DSAI menjadi PM maka habislah periuk nasi mereka yang selama ini mereka ratah dari dapur negara. Mereka mengetahui bahawa DSAI bukan jenis yang leka dengan wang ringgit ini. Maka demi untuk menguburkan kerjaya politik beliau, fitnah berkenaan akhlak dicipta. Dengan fitnah yang menggila iaitu tuduhan meliwat dan pelbagai macam benda buruk dilakukan keatas DSAI. Jika sekali pandang, dengan tuduhan tersebut sudah pasti DSAI boleh berehat dipenjara buat selama-lamanya. Adakah perancangan mereka itu berjaya seperti yang mereka harapakan?Atau Allah telah merancang yang lebih ajaib daripada itu? Pelik tapi logik. . Lihat bagaimana keajaiban kedua ini tetap berlaku. Dengan terpenjaranya DSAI buat kali kedua disebabkan fitnah yang direka itu, maka PR(PKR, DAP dan PAS) mendapat memerintah negeri setiap satu iaitu Selangor untuk PKR, Penang untuk DAP dan Kedah untuk PAS sementara Perak berkongsi bertiga sekali walaupun sekejap. Kelantan tetap kekal ditangan PAS. Pelikkan. Sepatutnya setelah direka bermacam cerita buruk tentang DSAI, maka prestasi PR pasti terbenam. Ini tidak, apa yang mereka rancangkan tetap tidak menjadi malah memberi lagi kelebihan kepada DSAI menyinar diarena politik negara.

Sekarang, DSAI diaibkan lagi. kali ini memang lagi gila dibuatnya. Belum habis kes liwat, mari plak kes video seks. Puak-puak yang mereka cipta fitnah ini pasti berpuas hati kerana DSAI pasti akan terjerat dan akhirnya berkubur dengan PR nya pada kali ini. Mereka masih tidak nampak bagaimana Allah susun perancanganNya sehingga berjaya menafikan 2/3 kuasa UMNO diparlimen disebabkan fitnah mereka yang tidak menjadi. Cuma kali ini apa yang tergerak dihati kecil ini ialah jika DSAI dipenjara buat kali ketiga disebabkan fitnah yang direka ini, maka bersiap sedialah untuk menerima keajaiban yang ketiga yang mana kita semua nantikan selama ini. Daripada sebuah negeri iaitu kelantan, kini menjadi 4 negeri tidak termasuk PErak yang dirampas secara pintu belakang, dan juga KL yang dikuasai PR 90%, Negeri sembilan yang tidak mendapat 2/3 kerusi oleh BN. Hanya ayat 'BERSIAP SEDIALAH' untuk kemungkinan keajaiban yang ketiga ini berlaku, InsyaAllah.

Mereka merancang dengan liciknya dan tanpa jemunya, Allah juga merancang dengan KuasaNya. . Semakin dicerca hamba Allah itu semakin bersinar jalan kejayaan nya. . Mana tau mungkin negara kita akan mendapat seseorang yang menjadi PM dengan hanya keluar dari penjara seperti terjadi pada Nelson Mandela diAfrika Selatan.

Walluaklam.

Re: DSAI: Bersiap sedialah
by ujungdunia on Wednesday, May 18 @ 18:28:06 PDT

DSAI ini begitu arif dengan permasalahan masyarakat setempat dan hatinya dengan orang kampong amat kuat dan rapat. Gaya percakapan dan perbahasan amat memberi keyakinan kepada sesiapa yang mendengarnya

Lawan tetap Lawan.
Re: DSAI: Bersiap sedialah
by green14 on Wednesday, May 18 @ 18:49:18 PDT

Gua menghormati semangat juang yg begitu tinggi.Re: DSAI: Bersiap sedialah
by ahliperihatin on Wednesday, May 18 @ 19:03:14 PDT

Kalau mengikut logik akal sudah lama DSAI menjadi arwah tetapi ALLAH masih belum mengizinkan iya nya berlaku

Pertama: Kipas halikopter tercabut.

Kedua: Halikopter yang sepatut nya di guna oleh DSAI terpaksa di guna oleh pemilik kerana kematian ibu nya di Terengganu. Akhir nya halikopter tersebut terhempas di Janda Baik dan meragut nyawa si pemilik. Terbukti bahawa halikopter tersebut di sabotage dan ALLAH melindunggi DSAI dari menjadi mangsa.

Ketiga: Tyre kereta Mec yang kerap di gunakan oleh DSAI tercabut semasa dalam perjalanan di lebuh-raya Utara-Selatan. Tujuan mungkin untuk membunuh DSAI tetapi insan tersebut tiada di dalam kereta.

Manusia UMNO yang bersifat iblis laknatullahakan pasti akan terus berusaha untuk "MEMBUNUH" DSAI ada kemungkinan nya. Lihat saja perbicaraan kes liwat II pelbagai keraguan telah berjaya di ketengahkan oleh pehak pembela, semua nya di tolak tepi oleh Hakim yang kelihatan tidak "BERIMAN" kepada ALLAH tetapi "BERIMAN" kepada segelintir manusia yang berperanggai lebih buas dari binatang. Untuk si hakim, mengapa tidak di jadikan iktibar cara kematian Mokhtar Abdullah. Ingat, siksaan yang maha pedih telah ALLAH sediakan sekira nya kamu masik nak menegak kan benang yang sebenar nya sudah lencun, bukan basah.

Semalam semasa di kedai gunting rambut, "KES DSAI" menjadi topik perbualan. Mungkin kerana geram dengan sang penguasa yang zalim, salah seorang yang berada di kedai tersebut bersuara dengan nada geram, "Kalau benci sangat dengan DSAI, mengapa Najib tidak perintahkan saja para pahlawan beliau untuk meletupkan saja DSAI se isi keluarga sebaik mengetahui mereka semua berada di dalam rumah.

Edaran video lucah di masjid masjid juga menjadi topik. "Apa jenis manusia yang sanggup mengedarkan video video tersebut, mereka tak ingat mati ke?" keluhan seseorang.

"Kalau sudah di mesjid pun mereka sanggup, apa kata kita suruh puak puak UMNO membekal kan T.V dan C.D player ke setiap masjid di seluruh Negara. Main kan cd porno sebagai ganti khutubah" salah seorang yang ada mencelah.

Perbulan kami terhenti sebaik saja seorang persara yang seusia dengan dukun Maha-Thir. Beliau mempunyai darah yang berkarat biru, tetapi lupa kerana sehingga kini masih menumpang di tanah orang, ke hulu ke hilir dengan basikal buruk. Sebaik saja beliau masuk beliau bersuara, "Hey kamu semua tak pergi melawat DSAI ke? kelihatan dia dalam kesusahan" Sebaik saja mendengar perkatan tersebut saya pun beredar sambil berkata di dalam hati, "Dah tua dan merempat pun masih tidak mahu mencari kebenaran, mungkin masih ramai lagi spesisi sedemikian di dalam UMNO, mereka lupa akan balasan untuk mereka yang setia bersekongkol dengan penguasa yang zalim"
Re: DSAI: Bersiap sedialah
by kawan_tranung on Wednesday, May 18 @ 19:39:58 PDT

melayu cerdik tak mungkin sokong umnokRe: DSAI: Bersiap sedialah
by indraputra80 on Wednesday, May 18 @ 19:54:15 PDT

Gua cuma teringat ustaz bagi tazkirah selepas Asar beberapa hari yg.lalu.

Katanya di hari perhitungan di hadapan Allah smua org.akan di tanya apa yg.di lakukan walaupun semasa hidup nya dia saorang penderma yg.baik lagi beriman.

Tetapi ada sesaorang yg.tidak di tanya maksudnya melepasi dari soalan soalan itu, kerana di dunia dia di hina di aibkan atas ketaqwan dan keimanan nya dgn Allah.

Mungkin apa yg.berlaku pada Anwar sebahagian dari apa yg.di gambarkan dlm cerita itu.

Wallahua'lam
Re: DSAI: Bersiap sedialah
by manskrew on Wednesday, May 18 @ 20:17:16 PDT

perghh....kupasan yg jauh merentasi pemikiran kebanyakkan...moga menjadi kenyataan dikemudian hari...

Cabang Kehakiman adalah anjing suruhan Eksekutif

Di mana-mana negara yang mengamalkan corak pemerintahan demokrasi, pada dasarnya terdiri daripada tiga cabang yang bertindak secara bebas dan menjadi pengimbang dan penyemak antara ketiga-tiga cabang - Legislatif, Eksekutif dan Kehakiman. Kekebasan setiap cabang dapat menjamin agar satu bentuk pemerintahan yang adil, telus dan berakauntibiliti dapat dijalankan.

Ini akan menguntungkan banyak pihak khususnya Rakyat kerana kehidupan seharian Rakyat akan lebih terjamin, kemakmuran hasil negara dapat dinikmati bersama.

Yang lebih penting, kebebasan ketiga-tiga cabang berkenaan akan dapat mempastikan hak setiap Rakyat yang menjadi warganegara dapat dilindungi. Keadaan ini sekali gus dapat meningkatkan keyakinan dan hubungan dengan negara luar.

Dalam keadaan negara yang ditadbir secara caca-marba, di mana cabang eksekutif dilihat (dan memang terbukti) menguasai cabang-cabang yang lain, urus-tadbir negara menjadi tempang. Hak-hak Rakyat dicabuli sesuka hati. Hasil kekayaan negara dibolot oleh 'golongan terpilih' tanpa ada sebarang sekatan atau halangan. Rakyat hidup dalam keadaan tertekan terutama akan berhadapan masalah ekonomi dan keselamatan. Pelabur luar seboleh-bolehnya akan menjauhkan diri daripada terlibat membuat pelaburan yang dilihat amat berisiko dalam sesebuah negara yang diurus secara tempang.

Terkini, sebuah badan (mahkamah) di bawah cabang kehakiman telah membuat satu keputusan terhadap kes Liwat 2 yang terang-terangan dilihat sebagai menyebelahi cabang eksekutif. Kes berprofil tinggi ini bukan sahaja diikuti oleh cerdik-pandai dalam negara, tetapi turut diikuti oleh pelbagai pihak luar yang mempunyai kepentingan dua-hala dengan negara ini.

Keputusan Hakim Iyakan Sistem Kehakiman Alat Kerajaan

SHAH ALAM 17 MEI : Keputusan hakim Mahkamah Tinggi yang memutuskan Ketua Pembangkang, DatuK Seri Anwar Ibrahim membela diri bersabit tuduhan meliwat bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan, “memalukan dan tidak mempunyai kredibliti”.

Pengamal undang- undang yang juga aktivis Lawyers For Liberty, Fadiah Nadwa Fikri ketika dihubungi Tv Selangor berkata, keputusan itu adalah tamparan hebat kepada sistem kehakiman di Malaysia sekaligus mengiyakan institusi ini sebagai alat kepada kerajaan pemerintah untuk mengekalkan kuasa.

“Ini adalah sesuatu yang sangat menghina sistem kehakiman di Malaysia terutamanya sistem keadilan jenayah dan ini meletakkan kita semua Rakyat malaysia di bawah satu ancaman dimana kehakiman itu sendiri tidak telus dan tidak bebas sebab juri-juri terbabit melebihkan untuk memepertahankan kuasa pemerintahan BN (Barisan Nasional) daripada mendaulatkan undang-undang dan mempertahankan kehakiman yang bebas,” katanya.

Menurut Fadiah, sejak awal lagi proses ini pincang dan usaha pembelaan disifatkan sia-sia ditambah dengan sistem perundangan yang tidak adil dan sudah dicabuli.

“Sebenarnya sistem itu sendiri sudah tidak adil dan sudah dicabuli. Kalau kita nak cakap kenapa pula orang yang dituduh itu perlu membela diri sedangkan proses yang dari mula itu sendiri sudah tidak telus dan tidak adil. Jadi perkara yang dibangkitkan ini adalah sia-sia sebab kita membela kepada sesuatu yang tidak adil, soa apa yang kita nak bela,” katanya.

Ujar beliau lagi, pembelaan berlaku sekiranya sesuatu kes itu mempunyai asas dan untuk kes ini banyak bukti- bukti bercanggah ditambah dengan saksi yang tidak mempunyai kreadibiliti.

“Kalau ikut perundangan sebenar kes ini tidak ada ‘prima facie’ atau asas langsung dan sepatutnya dibuang setia tiada pembelaan. Pembelaan ini berlaku sekiranya ada asas dan bukti-bukti yang diketengahkan pada peringkat pendakwaan itu ada asas. Kita lihat bukti-bukti bercanggah, saksi tidak kreadibel, jadi apa yang emreka cuba buktikan sekarang,” katanya.

Hakim Mohamad Zabidin semalam menetapkan 6 hingga 30 Jun untuk Anwar membela diri.

Pasukan pendakwaan diketuai oleh Peguam Cara Negara II Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden, dan dianggotai oleh timbalan ketua bahagian pendakwaan Nordin Hassan dan Mohd Hanafiah Zakaria, serta timbalan pendakwaraya CK Wong dan Noorin Badaruddin.

Pihak pembelaan pula terdiri daripada peguam kanan Karpal Singh dan dibantu oleh Param Cumaraswamy, Sankara Nair, CV Prabhakaran, Marissa Christopher Fernando dan Ram Karpal Singh.

Pada 7 Ogos 2008 Anwar, 63, mengaku tidak bersalah terhadap dakwaan melakukan liwat bertentangan dengan peraturan alami di Kondominium Desa Damansara di Bukit Damansara antara 3.10ptg dan 4.30ptg 26 Jun, 2008.

Tuduhan itu dikemukakan di bawah seksyen 377B Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara hingga 20 tahun dan sebat.

Ratusan ribu guru diperbodoh jua akhirnya...

Versi dikemaskini: 'Berita gembira' yang kononnya dinanti-nantikan lebih 400 ribu warga pendidik sempena sambutan Hari Guru 2011 akhirnya muncul dengan berita basi mengenai peluang kenaikan pangkat yang hanya melibatkan beberapa ribu guru sahaja.

Kalau mengikut apa yang dinyatakan oleh Najib, jelas membuktikan satu pembohongan: "Kerajaan mendapati sekarang ini, majoriti guru yang bertungkus lumus di bilik darjah hanya akan mengakhiri perkhidmatan mereka cuma pada Gred DG48 setelah sekian waktu menabur bakti selama 25 tahun,".

Untuk pengetahuan Najib, yang bertungkus-lumus di bilik darjah adalah merupakan guru-guru biasa, Gred DG44 ke bawah, yang tidak menyandang sebarang pangkat atau jawatan pentadbiran seperti Guru Kanan atau pun Guru Penolong Kanan. Tak berapa kerat sangat guru biasa yang bertungkus-lumus dalam kelas termasuk guru-guru yang mengajar di Tingkatan Enam, menyandang Gred DG48.

Kononnya kerajaan Najib bersimpati kepada 'guru-guru yang bertungkus-lumus di dalam bilik darjah, tetapi insentif yang diumumkan hanya akan memberi faedah kepada golongan profesional, pengurusan dan pentadbiran Gred DG48 ke atas, BUKAN kepada golongan ratusan ribu guru biasa yang bertungkus-lumus di dalam bilik darjah yang berada pada Gred DG44 ke bawah!

Mereka yang berpeluang menikmati kenaikan pangkat pula, bukanlah sepenuhnya dilaksanakan secara automatik tetapi perlu melalui beberapa karenah birokrasi malah ada yang berhadapan tindakan pilih kasih di pelbagai peringkat pengurusan. Janganlah seronok sangat....

Kononnya juga, guru-guru juga berpeluang 'menikmati' kenaikan gaji tahunan - sedangkan kita tahu bahawa semua kakitangan kerajaan tanpa mengira jabatan, 'menikmati' kenaikan gaji tahunan melainkan kes-kes tertentu dan terpencil hingga menyebabkan gaji mereka ditahan. Bagi golongan yang telah mencapai tahap gaji maksimum, apa yang dapat mereka nikmati melainkan kekal pada tahap gaji yang sama untuk beberapa tahun sebelum bersara.

Memetik kata-kata Dr. Halimah Ali yang mengulas isu ini:

"Adakah amalan guru yang 'bernasib baik' naik pangkat adalah di antara kaedah yang tersirat dan TIDAK TERSURAT selama ini ialah hanya guru-guru yang diperhambakan oleh UMNO/BN untuk tujuan politik mereka seperti menggunakan ruang sekolah untuk UMNO mengadakan mesyuarat agung atau program UMNO/BN."

Maka tak hairanlah jika sehari-dua selepas 'pengumuman yang menggumbirakan guru-guru' ini, telah muncul lelucon di kalangan para pendidik yang mengatakan, "Ada pengetua yang jatuh pengsan kerana terkejut sebab baharu sahaja mereka menerima kenaikan pangkat, kini peluang kenaikan pangkat datang sekali lagi!". Maklumlah, golongan ini baharu sahaja dinaikkan daripada Gred DG44 ke DG48, kini ditawarkan kenaikan ke gred yang lebih tinggi dalam tempoh waktu yang singkat. Yang penting, kesanggupan dan kesediaan golongan ini menjadi hamba kepada umno/BN seperti yang diulas oleh Dr. Halimah Ali.

Akhirnya, berita gembira yang dinanti-nanti, yang diumumkan sempena Hari Guru, hanyalah berita basi yang hanya dapat memanfaatkan sebilangan kecil warga pendidik yang 'bernasib baik'. Maaf ya, cikgu pun tertipu dengan 'berita gembira'. Pengumuman Perdana Menteri amat jauh daripada kesediaan kerajaan Pakatan yang menjanjikan kenaikan gaji RM500 sebulan kepada kesemua warga pendidik dalam tempoh 100 hari berjaya mengurus dan mentadbir Putrajaya.

Ayoh ratusan ribu guru yang telah terpedaya dengan pengumuman Najib, mari bersama-sama Rakyat Malaysia meletakkan Pakatan Rakyat ke Putrajaya pada PRU-13 nanti. InsyaAllah dalam tempoh 100 hari, guru-guru akan dapat menuai hasilnya pada setiap bulan. Ini belum termasuk semakan dan penyelarasan gaji dan perkhidmatan yang kita percaya akan dilakukan dengan cara yang lebih adil, saksama dan telus oleh kerajaan Pakatan Rakyat.

Najib, kalau nak tipu dan bohong ahli-ahli umno karat dan sebahagian penduduk Felda, bolehlah. Tapi, kalau guru-guru pun ditipu dan diperbodohkan seolah-olah guru-guru ini adalah ahli-ahli umno yang dungu, silap besarlah! Dan yang telah ditipu dan diperbodohkan, bukan setakat seribu atau dua ribu orang guru, tetapi ratusan ribu guru-guru, agak-agakla..

Kepada para pemimpin Pakatan Rakyat, secara teknikalnya, Najib telah pun menyerahkan 'tempayan emas' untuk dimanfaatkan dalam PRU-13. Pandai-pandailah menguruskannya....

Kepada para pendidik yang telah membaca artikel ini, kongsikan dengan seberapa ramai rakan di Facebook dan kumpulan-kumpulan sosial yang anda sertai. Cetak dan sebarkan di kalangan rakan pendidik di sekolah. Warga pendidik perlu kembali ke era di mana para pendidik adalah merupakan agen perubahan dalam masyarakat setempat. Suara pendidik lebih dihormati. Lakukanlah apa yang sepatutnya demi Agama dan negara.


Grafik tema Hari Guru PR: Blog
Dr. Halimah Ali

Berkaitan:

Insentif Guru : Kesatuan Sekerja Kecewa

KUALA LUMPUR 17 MEI : Beberapa kesatuan sekerja perkhidmatan guru mendesak kerajaan meneliti semula insentif yang diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak semalam, yang disifatkan sebagai tidak memenuhi permintaan dan keperluan utama warga pendidik keseluruhan peringkat.

Desakan Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP), Kesatuan Kebangsaan Guru-guru Lepasan Maktab Semenanjung Malaysia (KKGLMSM) dan Gabungan Majlis Guru Besar Malaysia (GMGBM) lahir daripada rasa tidak puas hati terhadap insentif yang disifatkan tidak memberi manfaat kepada keseluruhan guru.

Laporan Berita Harian hari ini memetik mereka kecewa kerana enam tuntutan yang dikemukakan kepada Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Menteri Pelajaran pada pertemuan 28 April lalu tidak diberi perhatian termasuk tuntutan kenaikan gred guru besar di sekolah kurang murid.

Selain itu, tuntutan supaya kerajaan mewujudkan jawatan gred DG40 iaitu gred tertinggi dalam Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Lepasan Diploma (PPPLD), selain memperluaskan gred DGA38 kepada semua guru besar dan pengelola kementerian, Jabatan Pelajaran Negeri dan Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) gagal dilakanakan.

Mereka mendakwa kerajaan juga tidak memberi perhatian terhadap tuntutan gred jawatan pegawai pelajaran daerah di sebanyak 139 PPD membabitkan gred DG52 serta pelaksanaan nisbah seorang guru dengan tujuh murid khususnya bagi Kurikulum Standard Sekolah Rendah.

Dalam perutusan sempena Hari Guru semalam, Najib berkata, sebagai kesinambungan kepada keperluan transformasi kecemerlangan dalam perkhidmatan perguruan dan dalam memartabatkan profesion keguruan di samping mengambil kira keunikan fungsi tugas guru, kaedah kenaikan pangkat khususnya ‘time-based’ perlu diberi nafas baru.

“Kerajaan mendapati sekarang ini, majoriti guru yang bertungkus lumus di bilik darjah hanya akan mengakhiri perkhidmatan mereka cuma pada Gred DG48 setelah sekian waktu menabur bakti selama 25 tahun.

“Makanya, kini sampai masanya laluan kerjaya guru ditambah baik demi memastikan mereka yang membentuk modal insan negara diberi pengiktirafan dan ganjaran sewajarnya,” katanya.

Oleh itu kata beliau, kerajaan memperkenalkan kaedah baru kenaikan pangkat khusus kepada guru yang terlibat dalam pengajaran dan pembelajaran atau PDP yakni Guru Wibawa dan Pendeta Guru di mana guru akan dikategorikan mengikut empat lapisan jawatan iaitu Guru Biasa, Guru Kanan, Guru Wibawa dan Pendeta Guru.

“Jelasnya, pewujudan empat lapisan jawatan tersebut akan membolehkan peningkatan ke gred yang lebih tinggi berdasarkan kecemerlangan,” kata Najib.

Selain itu, melalui konsep Guru Wibawa dan Pendeta Guru ini, laluan kerjaya guru dalam bidang pengajaran dan pembelajaran akan diperluaskan sehingga mencapai ke gred 54 dalam tempoh perkhidmatan 25 tahun dengan memenuhi tahap kecemerlangan serta lain-lain syarat yang ditetapkan Lembaga Kenaikan Pangkat Perkhidmatan Pendidikan.

Najib berkata, mereka juga boleh mencapai Gred Khas C dan ke atas sebelum bersara.

“Namun, untuk guru-guru yang tidak dinaikkan pangkat ke Gred Khas, mereka masih berpeluang untuk menikmati Pergerakan Gaji Tahunan.

“Untuk ini, kerajaan bersetuju menambah lagi jawatan Gred Khas C bagi laluan pengajaran dan pembelajaran sebanyak 100 peratus dengan menambah jumlah sebanyak 72 jawatan berbanding 36 jawatan sedia ada di bawah konsep Guru Wibawa dan Pendeta Guru,” kata beliau.

Selanjutnya, Najib menambah, sebagai membuktikan lagi kesungguhan kerajaan dalam memartabatkan profesion keguruan, kerajaan bersetuju untuk menaikkan gred jawatan semua Pengetua Sekolah Menengah Gred DG48 ke Gred DG52 yang melibatkan 1,228 jawatan.

Sementara itu, semua Guru Penolong Kanan (GPK) Pentadbiran, Hal Ehwal Akademik dan Kokurikulum Sekolah Menengah Gred DG44 dinaikkan ke Gred DG48 akan melibatkan 6,585 jawatan.

Seterusnya, semua GPK Pentadbiran, Hal Ehwal Akademik dan Kokurikulum di sekolah rendah Kluster dinaikkan dari Gred DGA32 ke Gred DGA34 yang melibatkan sejumlah 99 jawatan.

Dalam pada itu, Presiden NUTP Hashim Adnan berkata insentif yang diberikan tidak membabitkan guru yang mengajar di sekolah rendah dan menengah, walhal permintaan sudah beberapa kali disuarakan sebelum ini.

Dipetik akhbar harian itu, beliau berkata, NUTP kecewa kerana kenaikan gred hanya dikuatkuasakan bermula 1 Januari depan, menyebabkan pengetua dan GPK yang bersara tahun ini tidak dapat menikmati insentif berkenaan.

Yang Dipetua GMGBM Ruslan Madon pula berkata apa yang diperjuangkan gabungan itu sejak empat tahun lalu gagal direalisasikan sedangkan kenaikan gred bagi guru besar sekolah kurang murid jika dilaksanakan hanya membabitkan RM5 juta stahun.

Sementara itu, Presiden KKGLMSM Jamale Paiman memberitahu pihaknya berharap kerajaan mengambil tindakan segera bagi memastikan kebajikan 160,000 PPPLD daripada jumlah keseluruhan 430,000 guru terjamin.

PELIK TETAPI BENAR

HOTEL INDAH LAGI MEWAH


nota:
pelik tetapi benar
dalam hotel mewah ini
maksiat tidak pernah berlaku
maksiat hanya berlaku
di hotel pak pong di chow kitDARI ARKIB : 25 April 2010

MAUT JATUH APARTMEN ELAK DITANGKAP KHALWAT
- berita hairan

KUALA LUMPUR: Hanya kerana mahu mengelak ditangkap berkhalwat, seorang pemuda terbunuh selepas terjatuh dari rumah sewa teman wanitanya di tingkat lima Apartmen Jelutong, Selayang Heights, di sini awal pagi semalam.

Dalam kejadian jam 1.40 pagi itu, mangsa yang berusia 21 tahun dan masih menuntut di Kolej Komuniti Selayang dikatakan cuba mengelak ditahan dengan melarikan diri melalui tingkap sebaik pintu rumah diketuk sepasukan pegawai pencegah maksiat dari Jabatan Agama Islam Selangor (Jais).

Bagaimanapun, pemuda itu dipercayai tergelincir ketika cuba meniti tembok luar bangunan yang licin sebelum terjatuh dan mayatnya ditemui terperosok dalam longkang di tingkat bawah pangsapuri berkenaan.

Timbalan Ketua Polis Daerah Gombak, Superintendan Rosly Hassan, ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu dan memaklumkan pelajar terbabit mati di tempat kejadian akibat kecederaan parah di kepala dan beberapa bahagian badan.


MATI JATUH BANGUNAN ELAK DI CEKUP KHALWAT - tiewnama

KUALA LUMPUR: Seorang bekas anggota polis maut selepas terjatuh dari tingkat 16 sebuah hotel di ibu negara ketika cuba mengelak daripada dicekup sepasukan anggota Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JAWI) yang melakukan operasi cegah maksiat di hotel berkenaan awal pagi ini.


Ketika cuba melarikan diri melalui tingkap biliknya yang terletak di tingkat 16 hotel itu di mana dia menginap dengan pasangannya, mangsa yang berumur 49 tahun itu terjatuh di beranda tingkat lima bangunan dalam insiden kira-kira jam 2 pagi itu


Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Zulkarnain Abdul Rahman yang dihubungi Bernama hari ini mengklasifikasikan kematian itu sebagai mati mengejut.

Beliau berkata, mangsa mati serta-merta di tempat kejadian dipercayai akibat mengalami kecederaan parah di bahagian kepala.

Mayat mangsa dihantar ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk bedah siasat.

Zulkarnain berkata, pihak JAWI mengambil keterangan daripada pasangan mangsa yang dipercayai janda berumur lingkungan 40-an untuk membantu siasatan dan beliau enggan mendedahkan identiti pasangan terbabit.

SUSAH IKUT AGAMA ISLAM INI…...

SAMPAI MATI … ORANG KENA PAKSA PERGI SYURGA…

. TAK NAK PERGI SYURGA TAK BOLEH KE?......

…. BOLEH PAKSA SAMPAI MATI UNTUK PERGI SYURGA….

TAKUT ORANG KAPIR BILA BACA BERITA INI…...

YANG PELIK TU… MENTERI KAKI RASUAH…. MENTERI KAKI ROGOL…. TAK BERANI DEKAT PULAK….

KES BUNUH ALTANTUYA… TAK BERANI KOMEN APA-APA…...

KES KOMISEN KAPAL SELAM… TAK KATA APA APA PUN….

... ASIK ASIK KHALWAT......

... HARI MERDEKA TANGKAP KHALWAT.....

... HARI VALENTINE TANGKAP KHALWAT......

.... HARI TAHUN BARU TANGKAP KHALWAT......

... SEMUA YANG DI TANGKAP... ORANG MISKIN.....

... YANG KAYA...DALAM HOTEL MAHAL... KENA HALAU KALAU DTANG.....

...ORANG KAYA DALAM KONDO MEWAH...KAT GATE PUN TAK LEH MASUK......

... SUSAH JADI MISKIN... NAK PANCUT PUN ADA YANG KAWAL....

…. LECEH ADA PEGAWAI POTONG STIM….


BERITA YANG HENDAK KITA BACA

CIIIT PANDDY KUTTY
KESAL BANYAK KES DADAH LIBATKAN ORANG MELAYU
- meloya

SHAH ALAM 18 Mei - Seorang hakim Mahkamah Tinggi di sini hari ini melahirkan kekesalannya apabila melihat banyak kes dadah di negara ini melibatkan orang muda berketurunan Melayu dan beragama Islam.

Hakim Datuk Abd Rahim Uda berkata, orang Melayu telah dididik sejak kecil bahawa dadah itu adalah haram kerana ia seperti perbuatan membunuh diri yang sememangnya tidak dibenarkan dalam agama Islam.

"Masalahnya kita orang Islam tetapi tidak menghayati apa erti Islam sebenarnya. Islam menekankan bahawa yang utama ialah ilmu dan apabila ilmu tiada kita main-mainkan hukum agama.


KESAL BANYAK KES MAHKAMAH HAKIM MELAYU MENIPU - melayu

SHAH ALAM 18 Mei – Awang bin Sudin di Mahkamah Tinggi Jalan Duta di sini hari ini melahirkan kekesalannya apabila melihat banyak kes kes hakim menerima rasuah dan hakim menyalah guna kuasa dalam negara ini yang melibatkan hakim tua berketurunan Melayu dan beragama Islam.

Awang bin Sudin berkata, orang Melayu telah dididik sejak kecil bahawa rasuh dan salah guna kuasa itu adalah haram kerana ia seperti perbuatan membunuh diri yang sememangnya tidak dibenarkan dalam agama Islam.

"Masalahnya kita orang Islam tetapi tidak menghayati apa erti Islam sebenarnya. Islam menekankan bahawa yang utama ialah ilmu dan apabila ilmu tiada kita main-mainkan hukum agama.

Awang bin Sudin dari Kuala Jerai telah berkata demikian di luar mahkamah sateah dia mengikuti perbicaraan kes liwat Anwar Ibrahim.

INI BUKAN BERITA LAWAK

INI LAPORAN BERITA
JIKA DEDAH IDENTITI , POLIS DITUDUH BERPOLITIK - meloya

Timbalan Ketua Polis Negara, Abu Bakar berkata tiada keperluan dari segi undang-undang bagi pihaknya untuk mendedahkan identiti pelaku dalam video seks yang didakwa membabitkan pemimpin sebuah parti pembangkang.

Katanya, kes tersebut disiasat mengikut Seksyen 292 Kanun Keseksaan yang menjurus kepada keselahan mengedar dan mempamer video lucah, di mana tiada keperluan di pihak polis untuk mendedahkan identiti pelakunya.

"Tiada keperluan undang-undang untuk mendedah pelakunya. Jikalau kita mengambil tindakan yang lebih daripada had undang-undang, kita akan dituduh pula terlibat di dalam politik."

UMANG AAAIIII…. JUJUR NYA MAT MATA INI……

INI MAT MATA DARI MANA?......

…. BETUL KE MAT MATA INI TIDAK BERPOLITIK….…

SEMINGGU SEKALI MATA INI AKAN BERCAKAP TENTANG VIDEO INI….…

MINGGU INI MAT MATA INI KATA – PELAKON TELAH DI KENALI…...

MINGGU DEPAN… KENYATAN YANG VIDEO INI TULIN…...

. MINGGU DEPAN DEPAN… VIDEO INI HANTAR KE KOREA…...

MINGGU DEPAN DEPAN DEPAN… VIDEO INI HANTAR KE AMERIKA….

KEMUDIAN TIAP MINGGU VIDEO INI AKAN DI HANTAR KE NEGARA BARU…..

...ADA 105 NEGARA DI BAWAH BANGSA BANGSA BERSATU......

... 105 MINGGU MAT MATA INI AKAN BECAKAP DI MEDIA......

..INI UNTUK MEMASTIKAN MAT MATA INI AKAN TERUS BERCAKAP DI MEDIA….…

INI UNTUK MEMASTKAN RAKYAT MALAYSIA TAK LUPA TENTANG VIDEO BOROI INI…. ..

..BILA PARLIMEN DI BUBAR…...

...MAKA AKAN KELUAR LAH KENYATAAN MAT MATA INI BAHAWA LELAKI ITU IALAH ANWAR IBRAHIM…...

LANCOW TAK BERPOLITIK….

Rabu, 18 Mei 2011

Hakim/Pendakwaraya Bersekongkol, Kata Aziz Bari

SHAH ALAM 17 MEI : Keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini menerima segala keterangan saksi pendakwaraya dilihat sebagai sebagai sebahagian daripada agenda untuk menjayakan pendakwaan politik terhadap Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar, kata Professior Dr Aziz Bari.

Pensyarah Undang-Undang Universiti Islam Antarabangs itu berkata keputusan Hakim Zabidin Mohamad Diah mengarahkan Anwar membela diri atas tuduhan liwat adalah satu keperluan untuk memastikan beliau disabit kesalahan fitnah itu bagi kali kedua.


"Rakyat melihat bahawa hakim dan pendakwaraya mencari seboleh-bolehnya ingin mengenakan Anwar ini kerana terdapat saksi dan bukti yang mana selalunya tidak diterima, jadi untuk kes Anwar ini jelas kes yang ganjil," kata Dr Aziz kepada TvSelangor.

"Dakwaan dan tuduhan yang dikenakan keatas Anwar ini jelas satu pendakwaan politik," tambah beliau.

Hakim Zabidin pagi tadi mengejutkan ramai pihak apabila menerima semua keterangan saksi-saksi pendakwaraya walaupun ada antaranya mencurigakan dan bercanggah antara satu sama lain.

Peguam Anwar, Sankara Nair berkata hakim gagal menyaring keterangan saksi dengan cermat. Pertubuhan Peguam Untuk Kebebasan pula menyifatkan perbicaraan Anwar sebagai "memalukan."

Aziz berkata keputusan Zabidin sekali lagi menunjukkkan badan kehakiman negara ini masih belum belum adil dan bebas terutama jika ia melibatkan pemimpin pembangkang.

"Sesiapa pun yang mengikuti perjalanan kes ini dari awal termasuk orang biasa yang tidak tahu undang-undang sekali pun sudah menjangkakan atau merasakan ada sesuatu yang tidak kena dengan perbicaraan itu,"katanya.

Pendakwaan terhadap Anwar, kata Dr Aziz, adalah berasaskan kepada keperluan melumpuhkan karier politik Ketua Pembangkang itu dan bukannya dibuat atas pertimbangan undang-undang.

"Apa yang berlaku dan dihadapi oleh Anwar ini berbeza dengan pertuduhan untuk orang lain, pada cara beliau diburu polis, cara beliau dilayan mirip dengan kes ketika beliau dipecat dari kerajaan oleh Perdana Menteri ketika itu, Tun Dr mahathir Mohammad,"ujar beliau.

Perbicaraan kes liwat fitnah itu akan bersambung 6 Jun. Jika disabit kesalahan, Anwar boleh dihukum penjara hingga 20 tahun.

Melayu hancur jika masih sokong UMNO..

SHAH ALAM – Orang Melayu akan terus mundur dan terpinggir jika mereka enggan berubah, malah akan terus menjadi peminta serta dipergunakan parti pemerintah sekarang.

Demikian kata Profesor Dr Abdul Aziz Bari ketika membentangkan kertas bertajuk ‘Tahap-Tahap Kritikal dalam Sejarah Perlembagaan Malaysia’ pada Bengkel Asas Perlembagaan di sini baru-baru ini.

Program anjuran bersama Persatuan Ulama Malaysia dan Persatuan Peguam Muslim Malaysia itu dihadiri para pemimpin dan anggota NGO Islam.


Dalam bengkel berkenaan, Aziz berkata Umno masih lagi bercakap soal peruntukan perlembagaan mengenai Islam dan Melayu selepas lebih 50 tahun merdeka.

Ia katanya, adalah bukti yang menunjukkan mereka gagal menjalankan amanah yang diberi selama ini.

“Orang Melayu perlu nekad dan berani berubah kerana mereka sudah terlalu lama dikecewakan. Dan sekarang mereka diancam dengan pelbagai jenis ugutan dan kebimbangan yang tidak pun wujud seperti kononnya Kristian akan dijadikan agama rasmi Malaysia,” jelasnya.

Jalan di hadapan, tambahnya, ialah orang Melayu perlu membuat perubahan kerana selama ini mereka jelas tidak ke mana-mana.

Aziz berkata sekarang ini wujud pula satu aliran yang kononnya hendak mempertahankan perlembagaan, termasuk Perkara 153 yang memperuntukkan kedudukan istimewa Melayu.

“Kita jangan menganggap peruntukan perlembagaan itu semacam tangkal dan azimat yang digantung di muka pintu dengan harapan membawa faedah dan berkat.

“Peruntukan itu akan tinggal peruntukan yang tidak mempunyai makna apa-apa sekiranya orang Melayu tidak bekerja kuat dan bebas berfikir,” tegasnya.

Dalam pembentangan selama sejam itu, Aziz menghuraikan beberapa krisis perlembagaan termasuk krisis antara kerajaan persekutuan di bawah pentadbiran Mahathir dengan Raja-Raja pada 1983 dan 1993.

Beliau juga turut menyentuh krisis kehakiman yang membawa kepada pemecatan Bekas Ketua Hakim Negara, Tun Salleh Abas pada 1988.

Krisis kredibiliti yang menyelubungi pelbagai institusi awam selepas pemecatan Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 1998 juga disentuh.

“Ketika reformasi dan Pilihan Raya Umum ke 12 pada 2008 menunjukkan bahawa rakyat mempunyai sumbangan dan peranan dalam perkembangan perlembagaan negara,” tegasnya.

RON 95 Naik Sukarkan Hari-Hari Terakhir Najib..

Pengumuman Ismail Sabri Yaakob disusuli pula dengan kenyataan Muhyiddin Yassin bahawa kenaikan petrol jenis RON 95 dan kenaikan sekali ganda nilai subsidi dari RM10.38 bilion kepada 20.58 bilion sebenarnya tidaklah mengejutkan.

Sudah dijangka, malah ada di antara penganalisis ekonomi "menyindir" kabinet Najib Altantuya dengan mengatakan mereka sudah "tidak sabar-sabar" untuk melihat harga petrol khusus dijual untuk rakyat Malaysia itu dinaikkan lagi bagi mengimbangi defisit kerajaan yang sangat tinggi, sekitar 5.7 peratus dari Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) seperti yang dinyatakan dalam unjuran suku tahun pertama 2011.


Bermula dengan kenaikan harga gula di pasaran sebanyak 20 sen sekilogram atas nama "rasionalisasi subsidi", kini Malaysia bakal menghadapi saat-saat penentuan kenaikan bahan bakar bersubsidi yang kini berharga RM1.90 seliter.

Harga semasa RON 95 tanpa subsidi kerajaan adalah RM2.80 seliter.

Bermakna, setiap liter petrol RON 95 yang mengalir masuk ke dalam tangki kereta atau motosikal rakyat Malaysia, 90 sen ditanggung kerajaan.

Akan tetapi dengan kenaikan berterusan satu lagi jenis produk petroleum tanpa subsidi, RON 97, bermula dari RM2.30 sehingga yang terkini berharga RM2.90, apakah kerajaan kini sudah tidak mampu membiayai subsidi yang sepatutnya menjadi tanggungjawab mana-mana kerajaan yang memerintah di dunia ini??

Kegagalan tadbir urus kerajaan sendiri dikatakan menjadi punca berlakunya pembaziran dan ketirisan dalam perbelanjaan kerajaan hinggakan setiap kali berlakunya tekanan harga komoditi di pasaran dunia, tidak lain tidak bukan akhirnya rakyatlah yang terpaksa menanggung segala beban yang dilepaskan kerajaan!

Jangan diungkit berapa banyak kerajaan perlu berbelanja untuk subsidi rakyat, kerana itu adalah tanggungjawab hakiki yang mesti dilaksanakan untuk mengekang inflasi dan menstabilkan harga optimum barang keperluan seharian.

Tetapi, kesan inflasi yang berterusan terhadap ekonomi negara bakal mempengaruhi keputusan Najib Altantuya untuk memanggil pilihanraya umum yang pada awalnya dijadualkan sekitar Jun atau Julai tahun ini.

Sekiranya Najib Altantuya menaikkan juga harga RON 95 dahulu sebelum pilihanraya, kesannya terhadap keputusan pilihanraya umum amat besar, walaupun Barisan Najis berjaya membentuk kerajaan persekutuan atau sebaliknya.


Akan tetapi sekiranya dia menahan kenaikan petrol dan membubarkan parilmen, dan memilih untuk menaikkannya selepas Barisan Najis memperoleh mandat (harap BN kalah), kesannya terhadap prestasi Barisan Najis dapat diminimumkan.

Penganalisis ekonomi, penasihat-penasihatnya di Kementerian Kewangan serta sumber dalaman Jabatan Perdana Menteri meramalkan Najib Altantuya akan memilih cara kedua walaupun berisiko.

Tetapi dengan kekangan kewangan kerajaan yang semakin kritikal, Najib Altantuya akan terpaksa juga manaikkan harga petrol RON 95 secara berkala walaupun telah menjangkakan berlaku kecaman Pakatan Rakyat terhadap kerajaan seperti mana keputusannya menaikkan RON 97 sebanyak tujuh kali dalam tempoh kurang dua tahun.

Dilema Najib Altantuya menentukan sama ada agenda apakah yang perlu dilakukannya dahulu, antara naikkan RON 95 dan berdepan dengan bantahan rakyat, atau kekalkan harga sekarang dan kantung kerajaan makin terhimpit sehingga defisit bakal mencecah 7 peratus, semakin dapat dirasakan.

Maka tidak harianlah semasa berucap di Universiti Oxford, London, semalam, Najib Altantuya menghina rakyat Malaysia sebagai "penagih candu tegar" yang merujuk kepada rakyat Malaysia tetap mahukan subsidi diteruskan walau apapun keadaan semasa kewangan kerajaan.

Seperti kata Setiausaha Publisiti DAP, Tony Pua, meramalkan Najib Altantuya hanya akan memanggil pilihanraya selepas pembentangan Belanjawan 2012 pada 7 Oktober tahun ini atau paling lewat akhir suku pertama 2012, iaitu sekitar Mac.

Akan tetapi, semakin lama Najib Altantuya menangguhkan pilihanraya, sebenarnya hanya akan mengundang padah buat Barisan Najis kerana Pakatan Rakyat akan terus menerus menyerang kelemahan pentadbirannya yang hanya lebih banyak akronim "gah" daripada manfaatnya terhadap rakyat terbanyak.

Yang pasti, hari-hari terakhir pemerintahannya semakin "disulitkan" dengan keputusan sama ada mahu atau tidak petrol RON 95 dinaikkan atau sebaliknya.

Sama-samalah kita tunggu "pengumuman rasoinalisasi subsidi" sekali lagi sekembalinya dari luar negara sebagai "Perdana Menteri Malaysia yang terakhir dari Umno-APCO"!!

Altantuya : WikiLeaks Dedah Campur Tangan Politik Selamatkan NajibSHAH ALAM 18 MEI : Kedutaan Amerika Syarikat di Kuala Lumpur mengesyaki campurtangan politik untuk melindungi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak daripada dikaitkan kepada perbicaraan kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu, menurut kabel-kabel diplomatik yang dibocorkan oleh WikiLeaks.

Kabel-kabel itu berasaskan maklumat yang diberikan kepada kedutaan itu oleh sumber-sumber Pejabat Peguam Negara, pemimpin kerajaan dan pembangkang, menurut Asia Sentinel yang menyiarkan kabel-kabel berkenaan.Malah wakil kedutaan AS juga membincangkkan kemungkinan Perdana Menteri ketika itu Abdullah Ahmad Badawi menggunakan perbicaraan Altantuya untuk “mengenakan” Najib.Altantuya dijumpai mati dibom di pinggiran hutan Puncak Alam pada Oktober 2006. Dua daripada pegawai polis yang berkhidmat dengan pejabat Najib ketika itu, Cif Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar di dapati bersalah membunuh warga Mongolia itu.Bagaimanapun rakan karib Najib, Abdul Razak Baginda yang mengaku mengadakan hubungan sulit dengan Altantuya dibebaskan dari tuduhan itu walaupun beliau bersetuju menggunakan khidmat dua anggota polis berkenaan.Kabel-kabel WikiLeaks mendedahkan pegawai-pegawai kedutaan percaya wujud campurtangan politik untuk menentukan bagaimana pihak pendakwaraya mengendalikan kes itu.Pembunuhan Altantuya dikaitkan dengan pembelian bernilai USD 1 Billion atau RM3.5 bilion kapal selam Scorpene dari Perancis oleh Kementerian Pertahanan, yang ketika itu diterajui Najib.

Altantuya dikatakan berkhidmat sebagai penterjemah transaksi tersebut yang membolehkan syarikat Perimekar Sdn Bhd pimpinan Razak Baginda menerima komisyen lumayan lebih RM 534.8 juta.

Kabel WikiLeaks juga turut mengandungi maklumat mengenai pertemuan antara Ketua Bahagian Politik Kedutaan AS, Mark D Clark yang diberitahu oleh seorang timbalan pendakwaraya kes itu bahawa “hampir pasti tidak ada peluang untuk mensabitkan Razak Baginda atas tuduhan (membunuh).”Selain itu Timbalan Menteri Dalam Negeri ketika itu Wan Ahmad Farid Wan Salleh juga memberitahu kedutaan AS bahawa beliau yakin pendakwaraya hanya akan membataskan siasatan kepada suspek dalam perbicaraan dan bukan kepada pihak-pihak lain atau pun dakwaan-dakwaan rasuah berkaitan pembunuhan itu.

Pada tahun Januari 2007, pejabat kedutaan AS juga menunjukkan minat kepada affidavit Razak Baginda yang mengaku beliau meminta pertolongan pegawai pengiring Najib, Musa Safri, untuk memastikan Altantuya tidak lagi mengganggunya.

Musa bagaimanapun tidak pernah dipanggil untuk memberi keterangan di mahkamah.Perkara-perkara lain yang menarik minat kedutaan adalah tindakan Peguam Negara Tan Sri Gani Patail secara tiba-tiba untuk menggugurkan Ketua Pendakwaraya kes itu Sallehudin Saidin dan menggantikannya dengan seorang yang kurang berpengalaman.Kabel diplomatik WikiLeaks itu juga merujuk kepada pendedahan Anwar Ibrahim tentang dakwaan-dakwaan rasuah yang dikaitkan kepada Najib dan Razak Baginda berhubung pembelian kapal Scorpene dan Jet Sukhoi Su-MCM-30.Dalam kabel 24 Januari 2007, kedutaan AS merumuskan bahawa “tanggapan berlakunya salah laku oleh pendakwaraya dan mahkamah serta dakwaan bukti-bukti tertentu dimusnahkan , mencadangkan kepada ramai bahawa kes (pembunuhan Altantuya) menghadapi tekanan politik yang bertujuan melindungi Najib.

Mansuh tol: Kerajaan dituntut perjelas pampasan pemegang konsesi

KUALA LUMPUR: Kementerian Kerja Raya (KKR) dituntut memberikan penjelasan sama ada pampasan berjumlah RM 180 juta akan diberikan sepenuhnya kepada pemegang konsesi, berikutan pemansuhan kutipan tol di plaza tol Cheras dan Petaling Jaya di Lebuh Raya Hubungan Timur-Barat (Metramac).

Sekiranya pampasan diberikan, bermakna pemegang konsesi mendapat ‘durian runtuh’ tanpa perlu menunggu tujuh tahun perjanjian konsesi yang hanya akan tamat pada 31 Mei 2018, kata Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail.

“Perkara ini diibaratkan seperti ‘telunjuk lurus, kelingking berkait. Pemansuhan tol dari satu sudut dilihat seolah-olah menguntungkan rakyat. Namun sebenarnya tidak, kerana kerajaan perlu membayar pampasan kepada pemegang konsesi.

“Menurut anggaran, perolehan yang bakal diterima oleh Metramac Corporation Sdn Bhd dari kutipan tol bagi tempoh 7 tahun adalah RM 180 juta. Manakala, kos pembinaan lebuh raya ini berjumlah RM 125 juta dan mula dibuka kepada lalu lintas semenjak 1 Ogos 1995,” kata Azan.

Menurutnya lagi, sekiranya diukur dari tarikh perjanjian konsesi antara kerajaan dengan Metramac Corporation Sdn Bhd yang ditandatangani pada 13 Februari 1992, beliau yakin pemegang konsesi telah mendapatkan kembali modal kos pembinaan.

“Jadi, adalah tidak munasabah sekiranya kerajaan masih ingin meneruskan bayaran pampasan,” kata Azan kepada Keadilandaily.com

Justeru, Azan menyeru Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk melakukan siasatan sekiranya wujud imbuhan atau percubaan untuk menyalahguna dana awam.

Dalam pada itu Azan mengesyaki sekiranya wujud pembayaran pampasan, tidak mustahil ia merupakan kaedah terbaru Barisan Nasional mendapatkan dana bagi menghadapi pilihan raya umum ke-13.

“Apakah mungkin wujud imbuhan dalam transaksi tersebut, apatah lagi dalam suasana politik negara yang cenderung untuk diadakan pilihan raya?” soalnya yang turut menyatakan komitmen untuk membangkitkan isu itu dalam sesi Dewan Rakyat akan datang.

“Rakyat jangan tertipu dengan pengumuman-pengumuman politik seperti ini. Pemansuhan tol yang diumumkan ini tidak didatangkan dengan rasional dan kajian terperinci. Mungkin sahaja wujud elemen-elemen penyelewengan.

“Pemansuhan tol yang diumumkan Menteri Kabinet dilihat cara baru Najib untuk melepaskan tanggungjawab dan tidak kelihatan ‘terlalu’ meniru ‘Buku Jingga’. Kemudian dia keluar negara dan menyerahkan tugas pengumuman tersebut kepada orang lain,” ujar Azan.

Menurut Azan, banyak cadangan Pakatan Rakyat yang terkandung dalam Buku Jingga ditiru bulat-bulat, termasuk antaranya konsep Skim Rumah Pertama kepada golongan muda.

“Tidak hairan, Najib akan meneruskan ‘sikap’ menirunya itu,” ujar Azan.

Putuskan Anwar bela diri, mahkamah berat sebelah- Suaram

KUALA LUMPUR: Suara Rakyat Malaysia (Suaram) menyatakan rasa kesal dengan keputusan hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mengarahkan ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim membela diri dalam kes fitnah II.

Koordinator Suaram, Hasbeemasputra Abu Bakar berkata prosiding perbicaraan terhadap Anwar dijalankan secara berat sebelah.

“Sepanjang perbicaraan kes Anwar, Suaram mendapati mahkamah berat sebelah terutamanya apabila menafikan akses peguam Anwar kepada laporan perubatan dan lain-lain dokumen yang merupakan hak asas mereka dalam perbicaraan.

“Hal ini lebih melucukan apabila hakim beranggapan Saiful Bukhari adalah “saksi yang jujur dan boleh dipercayai” sedangkan Saiful sendiri berulang kali memberikan kenyataan bercanggah malah didapati menjalinkan hubungan sulit dengan salah seorang pendakwa raya ketika perbicaraan berlangsung,” kata Hasbeemasputra dalam kenyataannya semalam.

Katanya, Suaram juga tidak bersetuju dengan penerimaan hakim tentang kesaksian tiga doktor, di mana ada percanggahan jelas dalam kesaksian mereka yang mengatakan wujud penetrasi.

“Tapi kemudian hakim menunjukkan keputusan yang tidak konsisten apabila dari awal menolak untuk menerima sampel DNA yang diperolehi daripada lokap di mana Anwar ditahan.

“Ini senario tidak masuk akal berdasarkan keterangan doktor apabila disoal peguam bela merujuk kepada laporan perubatan yang dibuat keatas Saiful,” kata beliau.

Dalam pada itu, beliau menyifatkan keputusan hakim, Mohamad Zabidin perlu dipertimbangkan semula kerana wujud elemen konspirasi politik dalam kes itu.

“Penting untuk diberikan perhatian bahawa asas penghujahan peguam Anwar adalah wujud konspirasi politik untuk menjatuhkan Anwar.

“Berkali-kali Suaram menyuarakan bahawa mahkamah telah dijadikan boneka oleh kerajaan yang memberikan keputusan berat sebelah bukan berdasarkan kepada keadilan,” tegasnya.

Subsidi: Kroni IPP diselamatkan, rakyat dimangsakan – Rafizi

KUALA LUMPUR: Setiap kali harga minyak dinaikkan, kerajaan akan menjadikan rakyat sebagai mangsa dengan mengurangkan subsidi tetapi tidak berbuat demikian terhadap syarikat kroni seperti Penjana Tenaga Bebas (IPP).

Pengarah Strategi Keadilan, Rafizi Ramli berkata, terbaru kerajaan turut menarik subsidi gula bernilai RM116 juta, tetapi mengekalkan peruntukan RM19 bilion setahun kepada syarikat IPP seperti YTL Corporation Berhad, Malakoff Corporation Berhad dan Genting Sanyen.

“Mengapa kerajaan masih tidak menarik subsidi gas kepada penjana tenaga bebas (IPP) yang berjumlah RM 19 bilion setiap tahun?

“Sedangkan beban kenaikan minyak dikenakan langsung terhadap rakyat. Bahkan, ia mengakibatkan peningkatan kos perkhidmatan dan barangan keperluan harian,” katanya kepada Keadilandaily.com.

Rafizi menjelaskan, harga minyak mentah adalah sekitar USD 105 hingga USD 130 setong dan berubah mengikut pasaran dunia. Terbaru, harga minyak semasa di pasaran Asia turut jatuh kepada USD 101 setong pada Selasa lalu.

Kerajaan Umno pada minggu lalu menaikkan harga minyak RON97, sebanyak 20 sen kepada RM2.70 seliter, menjadikan kenaikan itu kali ke tujuh sejak ia diapung mengikut pasaran semasa.

“Persoalannya, mengapa logik yang sama tidak digunakan dengan meneruskan pemberian subsidi kepada rakyat. Kemudian kerajaan beralasan bahawa pemberian subsidi kepada IPP kononnya untuk mengekalkan kos operasi tarif elektrik yang rendah,” Soal Rafizi.

“Di Thailand, penjana kuasa bebas di sana membayar mengikut harga pasaran dan lebih rendah daripada Malaysia. Ini adalah tidak adil kerana penarikan subsidi tersebut melibatkan orang ramai secara langsung dan poket syarikat korporat kroni diselamatkan,” ujarnya.

Dalam pada itu, Rafizi berkata, beban kehidupan rakyat akan bertambah berikutan langkah kerajaan memperkenalkan Cukai Barangan Dan Perkhidmatan (GST).

“Alasan Najib bahawa pengenalan GST diimbangi penurunan cukai pendapatan tidak relevan kerana kelompok yang membayar cukai pendapatan di negara ini hanyalah sekitar 10%.

“Sedangkan mereka yang akan membayar cukai GST adalah seluruh rakyat Malaysia, termasuk mereka yang tidak bekerja dan melibatkan semua jenis barangan dan perkhidmatan.

Rafizi berkata, perbezaan Malaysia dengan negara yang mempunyai cukai GST seperti Singapura dan Australia, kedua-dua negara tersebut mempunyai skala penduduk yang berpendapatan tinggi, iaitu sehingga 60% hingga 70 %.

“Sedangkan di Malaysia hanya 10% sahaja di kalangan mereka yang berpendapatan tinggi, justeru membolehkan mereka mampu untuk membayar cukai pendapatan.

“Bakinya, iaitu 10 juta orang yang tidak dikenakan cukai pendapatan akan berhadapan dengan cukai GST yang akan diperkenallkan.Dalam masa yang sama, akta gaji minimum di negara ini tidak dikuatkuasakan,” katanya.

Najib jumpa Ketua Hakim Negara selama 6 jam?

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, didakwa bertemu Ketua Hakim Negara, Tan Sri Zaki Tun Azmi baru-baru ini, yang dikatakan mempunyai hubungkait dengan keputusan kes Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Penulis politik dan juga Ketua Editor akhbar Siasah, Sayuti Omar di dalam blognya memberitahu, pertemuan tersebut didedahkan seorang tokoh dan juga bekas pemimpin kanan negara.

Pertemuan itu tulis sayuti, berlaku selama enam jam dan mempunyai kaitan dengan keputusan Hakim Mohamad Zabidin Mohd Diah semalam, yang memutuskan supaya Anwar membela diri dalam kes fitnah liwat yang dihadapinya.

“Bohong dia (tokoh itu) bohonglah saya. Tetapi dengan ketokohan dan kredibiliti yang ada kepada sang tokoh ini saya percaya dia tidak berbohong. Sebelum ini pun banyak maklumat sulit yang beliau perolehi, baik disebut atau tidak ternyata benar.

“Hubungan beliau sebagai bekas pemimpin kanan negara juga meletakkan dirinya sebagai berstatus boleh dipercayai. Berpandukan kepada track rekodnya tahap kebolehpercayaan itu melebihi 90 peratus dan lebih baik dari Dr Mahathir,” tulis beliau.

Tan Sri Zaki Tun Azmi

Tulis Sayuti, menurut tokoh berusia lebih 70 tahun itu, pertemuan itu diatur sebelum Najib berlepas ke luar negara baru-baru ini.

Namun tokoh berkenaan tidak menyebut di mana pertemuan itu berlaku samada di pejabat Perdana Menteri atau di tempat lain.

Sayuti berkata, tokoh itu juga memberitahu adalah menjadi amalan biasa apabila Perdana Menteri bertemu individu penting seperti Ketua Hakim Negara atau Ketua Polis Negara sebelum berlepas ke luar negara.

Namun kata tokoh berkenaan tempoh pertemuan selama enam jam itu terlalu lama dan beliau yakin pertemuan itu membawa tujuan dan maksud yang besar.

Selain itu, Sayuti berkata, beliau juga difahamkan Najib turut berbincang mengenai blogger, Raja Petra Kamaruddin dan beberapa perkara lain.

Ia berhubung kemungkinan Raja Petra tidak dikenakan apa-apa tindakan undang-undang selepas dikatakan berpaling tadah dan ‘menjilat segala ludahnya’ selama ini.

Skandal Scorpene: Gelombang Perancis bermula

LAPORAN kemas kini tiga kumpulan hak asasi Malaysia, Suara Rakyat Malaysia (Suaram) menjangkakan tuntutan mahkamah berkenaan rasuah yang difailkan ke atas syarikat senjata api tentera laut Perancis DCNS akan didengari di mahkamah terbuka dan perbicaraan akan bermula pada Mei atau Jun ini.

Ini akan membuka jalan bagi rakyat Malaysia untuk akhirnya mendapatkan akses kepada butiran yang boleh dipersoalkan mengenai perjanjian kapal selam RM6.7bilion yang ditandatangani oleh Kementerian Pertahanan mereka pada tahun 2002, dan terus dirahsiakan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

DCNS merupakan vendor kapal selam tersebut dan Najib telah dituduh memberi keuntungan kepada teman rapatnya, Razak Baginda dengan komisen 114 juta euro melalui perjanjian tersebut.

“Terdapat bukti kukuh mengenai rasuah dan antaranya adalah maklumat baru mengenai rasuah baru yang didedahkan semasa penyiasatan.

“Sebahagian daripada ini boleh menjadi sesuatu yang sensitif atau memalukan kepada kerajaan Malaysia tapi ini adalah sebahagian daripada proses untuk membantu pembayar cukai Malaysia mendapatkan semula wang mereka yang hilang melalui perjanjian korup,” kata Pengarah Urusetia Suaram, Cynthia Gibrael kepada Malaysia Chronicle.

Pada Disember 2009, Suaram memfail tuntutan awal terhadap DCNS di mahkamah Paris untuk ‘rasuah aktif dan pasif, pertukaran untuk pertolongan dan penyalahgunaan aset syarikat’ selepas gagal membuat sebarang kemajuan dengan kerajaan Malaysia, yang enggan memberikan sebarang butiran walaupun tidak henti-henti didesak oleh ahli-ahli pembangkang di Parlimen.

Perjanjian yang dipersetujui antara Najib yang merupakan Menteri Pertahanan ketika itu, dan DCNS melibatkan penjualan dua kapal selam Scorpene dan satu kapal selam Agosta kepada kerajaan Malaysia.

Di bawah konvensyen OECD 2000 di mana Perancis merupakan ahli, mana-mana individu rakyat Perancis ataupun syarikat Perancis yang didapati terlibat dalam perjanjian korup dengan kerajaan asing boleh dihukum 10 tahun penjara dan didenda 150,000 Euro.

Keputusan ini memberikan ruang terhadap permohonan Suaram untuk mencuba dan mendapatkan kembali wang pembayar cukai yang hilang melalui transaksi yang salah.

“Kami telah memohon agar hakim siasatan untuk mempengerusikan perbicaraan terbuka. Ini akan membuat perbicaraan itu lebih bebas dan kami pasti akan mendesaknya untuk mengarahkan lebih banyak penyiasatan dan siasatan yang lebih terperinci,” kata Cynthia dipetik.

Sememangnya, seorang hakim yang dilantik kerajaan Perancis mungkin kurang neutral memandangkan DCNS yang berpengaruh ini merupakan salah satu syarikat terbesar di Perancis.

Seks dan pembunuhan C4 Altantuya

Aspek sensasi dari perjanjian taruhan tinggi ini adalah pembunuhan rakyat Mongolia berusia 28 tahun, Altantuya Shaariibuu, seorang penterjemah dan perantara yang dipercayai bertindak sebagai orang tengah kepada Razak Baginda dan syarikat Perancis tersebut.

Dia dibunuh di Kuala Lumpur dengan bahan letupan C4 di hutan cerang di Shah Alam setelah dia dikatakan cuba mengganggu Razak untuk bahagiannya daripada komisen tersebut.

Dua daripada bekas pengawal Najib telah dijatuhi hukuman gantung bagi pembunuhan itu, tapi perbicaraan mahkamah mereka telah dikecam sebagai tidak adil.

Bekas-bekas polis itu mendakwa mereka dibayar RM100,000 untuk membunuh Altantuya, tetapi testimoni ini telah ditolak oleh hakim perbicaraan Malaysia, yang juga menangkis segala usaha oleh peguam pembela untuk bertanya tertuduh, siapa yang memerintahkan mereka untuk membunuh Altantuya.

Akhbar Perancis – La Liberation melaporkan bahawa si rupawan Altantuya, yang boleh bercakap empat bahasa termasuk Russia, memberitahu kedua-dua pembunuh itu bahawa dia mengandung dan telah merayu agar dirinya tidak diapa-apakan sebelum mereka menembaknya di kepala, mengikat C4 di tubuhnya dan kemudian meledakkan bahan letupan yang hanya tersedia untuk tentera di Malaysia.

Seorang penyiasat persendirian yang diupah oleh Razakmenyatakan bahawa Najib yang bertemu Altantuya di pameran berlian di Singapura, dan mereka mempunyai hubungan sebelum beliau ‘melepaskan’ Altantuya kepada Razak.

Tetapi Altantuya akan dipertonjolkan dalam perbicaraan Perancis itu, bahagian yang lebih besar dari perbicaraan itu akan berpusat kepada kapal selam dan kos transaksi antara DCNS dan kerajaan Malaysia.

Kos perjalanan Razak dan Altantuya 2.5 juta Euro

Kemungkinannya, di antara saksinya adalah bekas pengurus pentadbiran dan kewangan DCNS, Gerard-Philippe Menayas, yang telah disoal siasat oleh polis Perancis melibatkan kes serupa di Pakistan. Gerard telah mengaku mempunyai bukti untuk menyokong sogokan yang terlibat dalam perjanjian Malaysia tersebut.

Pada mulanya, Amaris, anak syarikat DCNS dan Thales, telah disyaki membayar komisen sebanyak 114 juta euro kepada sebuah syarikat Malaysia bernama Perimekar, yang diterajui oleh isteri Razak.

Namun, maklumat terkini menunjukkan bahawa bukan Armaris tetapi kerajaan Malaysia yang telah membayar 114 juta euro kepada Perimekar, untuk membolehkan syarikat Perancis itu memintas konvensyen OECD.

Perlu diambil perhatian bahawa ia bercanggah dengan penjelasan yang diberikan oleh Timbalan Menteri Pertahanan, Zainal Abidin Zin di Parlimen pada tahun 2006 di mana Zainal mengatakan bahawa kerajaan Malaysia yang telah membayar US$100 juta komisen bagi perjanjian untuk membeli tiga kapal selam tersebut.

Sementara itu, dua bukti baru yang telah ditemui, termasuk bayaran 30 juta euro oleh DCNS kepada salah satu syarikatnya sendiri dan bayaran 2.5 juta euro kepada perantara yang masih tak dikenali.

“Para penyiasat kami masih menyiasat perantara tersebut tetapi kami mendapati bahawa sebuah syarikat bernama Gifen telah ditubuhkan di Malta oleh seseorang bernama Jean-Marie Boivin untuk memudahkan pemindahan kewangan bagi tujuan membiayai perjalanan Baginda dan Altantuya,” tambah Gabriel.

* Rencana ini dipetik dan diterjemah dari Malaysia Chronicle.

Petrol RON95: Kerajaan tak peduli beban rakyat

KUALA LUMPUR: Kerajaan memang tidak pernah memegang janji berhubung soal kenaikan barangan dan terbaru petrol RON 95 yang dijangka mengalami nasib yang sama, kata Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP), Abdul Rahman Yusof.

Menurutnya, kerajaan tidak pernah memikirkan bebanan rakyat yang terpaksa menanggung implikasi daripada kenaikan petrol terhadap barangan lain.

“Kerajaan tidak pegang janji kerana menterinya sendiri mengumumkan supaya rakyat bersiap sedia untuk menghadapi kenaikan petrol RON95 yang rata-ratanya digunakan rakyat kelas pertengahan dan rendah.

“Implikasi kenaikan petrol akan memberikan kesan yang besar kerana semua barangan keperluan dinaikkan harga. Mangsanya adalah rakyat yang terpaksa menanggung beban selain menambahkan hutang isi rumah,” kata Abdul Rahman ketika dihubungi Keadilandaily.com.

Dalam pada itu, beliau turut mengecam kerajaan yang acap kali menaikkan harga barangan keperluan dan petrol sedangkan gaji rakyat tidak dinaikkan.

“Pendapatan rakyat tidak dinaikkan, tetapi yang naik harga barang keperluan. Alasan kerajaan untuk mengurangkan subsidi kerajaan, tapi subsidi kepada syarikat kroni seperti Penjana Tenaga Bebas (IPP) tidak ditarik.

“Sekiranya mahu kurangkan subsidi, sepatutnya kerajaan kurangkan subsidi kepada syarikat kroni supaya rakyat tidak dijadikan mangsa dengan menanggung kenaikan harga. Tapi yang berlaku sebaliknya kerana kerajaan mementingkan kroni-kroni mereka,” kata beliau.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini mengumumkan akan mengkaji semula semua harga produk petroleum termasuk petrol RON95 bulan depan bagi menentukan harga sedia ada akan kekal atau sebaliknya.

Beliau berkata kajian semula oleh kementerian itu bersama-sama agensi lain seperti Kementerian Kewangan dan Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (PEMANDU) akan menentukan sama ada harga sedia ada kekal atau dinaikkan berdasarkan tanggungan subsidi kerajaan.

Sebelum ini kerajaan memberi jaminan harga petrol RON95 akan ditangguhkan sama ada berlaku kenaikan ataupun tidak sehingga selepas pilihan raya umum.

TEKA - SIAPA JANTAN ITU?

ANAK RAZAK ATAU CUCUK RAZAK?nota:
gambar klasik ini
menimbulkan banyak persolaan

seluruh alam dunia bertanya:
anak razak atau cucuk razak

SIAPA ORANG KETIGA BERSAMA RAZAK BAGINDA DAN ALTANTUYA KE MALTA?
– keadilan daily

Pemilik KS Ombak Laut Sdn Bhd, Abdul Razak Baginda dan warganegara Mongolia yang dibunuh dengan kejam Altantuya Shariibu pernah dikatakan bersama seorang lagi individu menaiki penerbangan ke Malta bagi urusan pembelian komisyen kapal selam Scorpene.

Perkara itu didedahkan akhbar rasmi Parti Keadilan Rakyat, Suara Keadilan yang memetik kenyataan Pengarah Urusetia Suara Rakyat Malaysia (Suaram), Cynthia Gibrael.

Dalam laporan itu, Cynthia berkata, dua tiket penerbangan itu disahkan atas nama Abdul Razak dan Altantuya.

“Siasatan mendapati Gifen- sebuah subsyarikat kepada DCNS berpengkalan di Malta, berperanan sebagai pembuat bayaran. Mereka jumpa bayaran e-tiket melibatkan Razak baginda, Altantuya dan seorang lagi,” kata Cynthia.

Maklumat lanjut mengenainya disiar menerusi Suara Keadilan, edisi ke 16 yang boleh diperoleh di pasaran mulai hari ini.

SIAPA AGAKNYA?......

INI MESTI DATUK ESKAY…...

…. DALAM KAPAL YANG SAMA KERANA NAK BUAT FILEM PORNO?.....

TAPI… MUSTAHIL DATU ESKAY… YANG ALIM LAGI WARAK…..

SIAPA AGAKNYA?.... JANTAN ATAU BETINA?....…

…INI MESTI JANTAN YANG MINAT MINAH CUN YANG SLIM…...

…. SILA TEKA…. SIAPA JANTAN YANG MINAT MINAH SLIM?....….

nota:
adakah jantan ini amt ezam?
tak mungkin kerana tak ada kotak?

adakah jantan ini zul nordin?
tak mungkin kerana ketika itu bisul belum melatus

adalah jantan ini rais yatim?
tak mungkin kerana rais yatim sedang merogol

TURUN BERAMAI-RAMAI
JUMAAT JAM 2.00 PETANG KUMPUL DI KLCC

KUALA LUMPUR: Satu perarakan bagi membantah projek Lynas Advanced Materials Plant (LAMP) akan diadakan pada Jumaat 20 Mei 2011, jam 2 petang dari KLCC hingga ke kedutaan Australia.

Penganjur memaklumkan, wakil pertubuhan bukan kerajaan (NGO), termasuk kumpulan pencinta alam akan menyerahkan memorandum kepadaPesuruhjaya Tinggi Australia.

Memetik kenyataan Jawatankuasa Bertindak Alam Sekitar Kuantan: Pahang Don’t Need Hazardous di laman facebook, mereka menyeru seluruh rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa, agama serta status sosial untuk turun beramai-ramai bagi menyatakan bantahan mereka terhadap rancangan yang memudaratkan keselamatan penduduk setempat terutamanya di bandar Kuantan

BERITA GUMBIRA

TEKA SIAPA JANTAN INI

nota:
jujur pada diri sendiri
tengok betul betul
apakah ini muka melayu
yakinkah muka ini akan
berjuang untuk ketuanan melayu
kah kah kah


SELESAIKAN SEGERA MASALAH DALAMAN - TPM - meloya

Muhyiddin Yassin menggesa semua pimpinan UMNO di peringkat bahagian, cawangan dan sayap menyelesaikan segera masalah dalaman yang wujud selepas beliau mendapati masih terdapat bahagian-bahagian UMNO dibelenggu dengan isu tersebut.

Muhyiddin berkata, semua pihak terbabit perlu mengambil serius berhubung perkara tersebut kerana Pilihan Raya Umum Ke-13 mungkin boleh diadakan pada bila-bila masa.

Dia berkata, meskipun sokongan rakyat terhadap UMNO dan Barisan Nasional (BN) telah mula kelihatan, namun ia belum cukup kuat dan meyakinkan apatah lagi dalam situasi beberapa bahagian UMNO tidak menunjukkan perubahan seperti yang diharapkan.

..INI BERITA BAIK UNTUK SEMUA...

GEROMBOLAN SEDANG GADUH SESAMA SENDIRI…...

SEMUA NAK BUNUH SAMA SENDIRI….…

PERLIS:
shaidan nak bunuh isa
isa nak bunuh razi
razi nak bunuh azmi khalid

GANU:
geng deris nak bunuh geng mb
semua dah sedia nak lari masuk pas

N.SEMBILAN
semua nak bunuh mb adik beradik
semua nak bunuh kaki rogol
di jelebu kaki rogol sesak bernafas

KEDAH
orang kedah tak suka
orang sabah baaaaa..
orang kedah nak eeee

PERAK
eee zamby akan dinobat
lawan eee kj
dua dua hitam
dua dua eee

PAHANG
mat mongol nak tendang adanan


JOHOR
tak payah cakap
berebut kerusi dengan cukong mca
muhyiddin nak bunuh hishamuddin
azalina nak bunuh akasi

semua geng nak bunuh syed hamid


SELANGOR
ezam nak bunuh toyo
toyo nak bunuh mat noh
lokman adam nak bunuh ezam

DAN DAN
rosmah nak bunuh muhyiddin
muhyiddin nak sembelih rosmah
tapi tak jumpa leher kah kah kah

BERITA BARU MASUK
dari pulau pinang di beritakan
lim guan eng akan masuk islam
dia akan jadi melayu
masuk gerombolan


MAKAN TANGGUNG - BERAK CANGKUNG

YA AMPOOON !!!nota:
inilah dia raja yang sebenar
siapa pemilik kilang
dia pemilik buruh
siapa pemilik buruh
dia pemilik politikus
siapa pemilik politikus
dia pemilik negara

dibelakang kuasa politikus kita
ialah duit judi

nota:
nak cakap apa?
kalau tak ambil duit judi
pilihanraya kalah nanti

JANGAN PERTIKAI AGAMA , KONTRAK SOSIAL - meloya

Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail mengingatkan rakyat supaya tidak mempertikai atau mempersoalkan isu agama dan kontrak sosial kerana ia merupakan asas utama pembentukan negara.

Titah baginda, pembentukan negara menerusi amalan sistem Raja Berperlembagaan dan Demokrasi Berparlimen membolehkan rakyat daripada pelbagai etnik hidup dalam keadaan aman dan harmoni.

“Marilah kita mengimbau kembali sejarah pembentukan negara yang terbina di atas sistem Raja Berperlembagaan dan Demokrasi Berparlimen,” titah baginda.

Baginda bertitah demikian pada Istiadat Pengurniaan Darjah dan Pingat Kebesaran Negeri Perlis sempena Ulang Tahun Hari Keputeraan Ke-68 Raja Perlis di Istana Arau di sini hari ini.

MEMANG LAH TAK NAK PERTIKAI…..

SIAPA YANG NAK PERTIKAI KAN…...

KALAU DAPAT MAKAN TANGUNG… BERAK CHANGKUNG

KEMBANG PUNGGUNG…

ENTOT BERSAMBUNG SAMBUNG….

... TIDOO TERAPUNG.......

...HARI HARI MELEBONG......

...CUKUP BULAN PUNGUT DUIT MASUK KANTUNG....

…. SEMUA RAKYAT TANGGUNG…...

KALAU MEK NGOK DAN MEK JOH DAPAT MACAM INI…...

... SAMPAI KIAMAT TAK AKAN PERTIKAI….