Rabu, 18 Mei 2011

RON 95 Naik Sukarkan Hari-Hari Terakhir Najib..

Pengumuman Ismail Sabri Yaakob disusuli pula dengan kenyataan Muhyiddin Yassin bahawa kenaikan petrol jenis RON 95 dan kenaikan sekali ganda nilai subsidi dari RM10.38 bilion kepada 20.58 bilion sebenarnya tidaklah mengejutkan.

Sudah dijangka, malah ada di antara penganalisis ekonomi "menyindir" kabinet Najib Altantuya dengan mengatakan mereka sudah "tidak sabar-sabar" untuk melihat harga petrol khusus dijual untuk rakyat Malaysia itu dinaikkan lagi bagi mengimbangi defisit kerajaan yang sangat tinggi, sekitar 5.7 peratus dari Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) seperti yang dinyatakan dalam unjuran suku tahun pertama 2011.


Bermula dengan kenaikan harga gula di pasaran sebanyak 20 sen sekilogram atas nama "rasionalisasi subsidi", kini Malaysia bakal menghadapi saat-saat penentuan kenaikan bahan bakar bersubsidi yang kini berharga RM1.90 seliter.

Harga semasa RON 95 tanpa subsidi kerajaan adalah RM2.80 seliter.

Bermakna, setiap liter petrol RON 95 yang mengalir masuk ke dalam tangki kereta atau motosikal rakyat Malaysia, 90 sen ditanggung kerajaan.

Akan tetapi dengan kenaikan berterusan satu lagi jenis produk petroleum tanpa subsidi, RON 97, bermula dari RM2.30 sehingga yang terkini berharga RM2.90, apakah kerajaan kini sudah tidak mampu membiayai subsidi yang sepatutnya menjadi tanggungjawab mana-mana kerajaan yang memerintah di dunia ini??

Kegagalan tadbir urus kerajaan sendiri dikatakan menjadi punca berlakunya pembaziran dan ketirisan dalam perbelanjaan kerajaan hinggakan setiap kali berlakunya tekanan harga komoditi di pasaran dunia, tidak lain tidak bukan akhirnya rakyatlah yang terpaksa menanggung segala beban yang dilepaskan kerajaan!

Jangan diungkit berapa banyak kerajaan perlu berbelanja untuk subsidi rakyat, kerana itu adalah tanggungjawab hakiki yang mesti dilaksanakan untuk mengekang inflasi dan menstabilkan harga optimum barang keperluan seharian.

Tetapi, kesan inflasi yang berterusan terhadap ekonomi negara bakal mempengaruhi keputusan Najib Altantuya untuk memanggil pilihanraya umum yang pada awalnya dijadualkan sekitar Jun atau Julai tahun ini.

Sekiranya Najib Altantuya menaikkan juga harga RON 95 dahulu sebelum pilihanraya, kesannya terhadap keputusan pilihanraya umum amat besar, walaupun Barisan Najis berjaya membentuk kerajaan persekutuan atau sebaliknya.


Akan tetapi sekiranya dia menahan kenaikan petrol dan membubarkan parilmen, dan memilih untuk menaikkannya selepas Barisan Najis memperoleh mandat (harap BN kalah), kesannya terhadap prestasi Barisan Najis dapat diminimumkan.

Penganalisis ekonomi, penasihat-penasihatnya di Kementerian Kewangan serta sumber dalaman Jabatan Perdana Menteri meramalkan Najib Altantuya akan memilih cara kedua walaupun berisiko.

Tetapi dengan kekangan kewangan kerajaan yang semakin kritikal, Najib Altantuya akan terpaksa juga manaikkan harga petrol RON 95 secara berkala walaupun telah menjangkakan berlaku kecaman Pakatan Rakyat terhadap kerajaan seperti mana keputusannya menaikkan RON 97 sebanyak tujuh kali dalam tempoh kurang dua tahun.

Dilema Najib Altantuya menentukan sama ada agenda apakah yang perlu dilakukannya dahulu, antara naikkan RON 95 dan berdepan dengan bantahan rakyat, atau kekalkan harga sekarang dan kantung kerajaan makin terhimpit sehingga defisit bakal mencecah 7 peratus, semakin dapat dirasakan.

Maka tidak harianlah semasa berucap di Universiti Oxford, London, semalam, Najib Altantuya menghina rakyat Malaysia sebagai "penagih candu tegar" yang merujuk kepada rakyat Malaysia tetap mahukan subsidi diteruskan walau apapun keadaan semasa kewangan kerajaan.

Seperti kata Setiausaha Publisiti DAP, Tony Pua, meramalkan Najib Altantuya hanya akan memanggil pilihanraya selepas pembentangan Belanjawan 2012 pada 7 Oktober tahun ini atau paling lewat akhir suku pertama 2012, iaitu sekitar Mac.

Akan tetapi, semakin lama Najib Altantuya menangguhkan pilihanraya, sebenarnya hanya akan mengundang padah buat Barisan Najis kerana Pakatan Rakyat akan terus menerus menyerang kelemahan pentadbirannya yang hanya lebih banyak akronim "gah" daripada manfaatnya terhadap rakyat terbanyak.

Yang pasti, hari-hari terakhir pemerintahannya semakin "disulitkan" dengan keputusan sama ada mahu atau tidak petrol RON 95 dinaikkan atau sebaliknya.

Sama-samalah kita tunggu "pengumuman rasoinalisasi subsidi" sekali lagi sekembalinya dari luar negara sebagai "Perdana Menteri Malaysia yang terakhir dari Umno-APCO"!!

Tiada ulasan: