Sabtu, 8 Mei 2010

Bila Lembu Bersongkok Tinggi Berdemo

Assalamualaikum wmbk Tuan Webmaster dan sekelian Muslim/Muslimat juga semua warga marhaen Malaysia yang dihormati !

Macam satu trend sejak beberapa bulan ini bila lembu-lembu pun pandai dan berani dengan memakai 'songkok tinggi' berdemo,menunjuk perasan, membakar efigi juga mengheret kepala kawan sendiri kesana sini demi memperjuangkan hak-hak 'orang-orang Melayu dan Raja-raja Melayu'!

Bila masa hak-hak dan kuasa raja-raja Melayu diperlekehkan ? Dengan tidak ada maruah dan malu berteriak bagai anjing menyalak bukit 'konon' hak dan kuasa raja dipersoalkan, soalan bersopan dianggap menghina raja dan sebagainya! Tapi lupa kah lembu-lembu bersongkok tinggi ini siapakah pengkhianat besar menghina sultan dan raja tempoh hari ?

Barua mana yang menjadi menteri perdana selama lebih 22 tahun melucut kuasa raja-raja sambil memalukan mereka ? Lupa kah apa parti UMNO-UMCO yang 'konon' sebagai pejuang yang kuat mempertahankan institusi raja melekeh dan melondeh mengaibkan raja-raja !

Sebagai imbasan kembali kerana bekas mamak menteri perdana ada berkata Melayu mudah lupa yang ditujukan pada ahli UMCO iaitu kerja-kerja telus mereka kepada sultan dan raja-raja :


* Pada tahun 1991 dalam Persidangan Agung Umno, Sultan Kelantan dihentam secara terbuka kerana menyebabkan Umno kalah di Kelantan.

* Tahun 1983, Umno membelasah Raja-Raja Melayu di Parlimen kerana menolak cadangan supaya kuasa Yang DiPertuan Agong mengenai pengistiharan darurat dikurangkan.

* Umno turut berdemo dan menghantar memorandum kepada Sultan Kelantan sebagai tanda protes serta mendesak harta DiRaja disiasat.

* Umno juga cuba merampas kuasa dengan menabalkan Tengku Ibrahim Inderaputera untuk mengganti Sultan Ismail Putera pada 29hb April 1993 di Ketereh Kelantan.

* Dato’ Zahid Hamidi yang menjadi Ketua Pemuda Umno ketika itu mencabar supaya Sultan Kelantan Ismail Petra turun takhta.

* Pada 2008 Umno Terengganu mengumpulkan ahli-ahlinya untuk berdemo membantah tindakan Sultan yang kini menjadi Yang DiPertuan Agong kerana memilih Dato’ Mohd Said sebagai Menteri Besar dan menolak cadangan Umno yang mahukan Datuk Idris Jusoh dilantik semula. Kain rentang menghina Sultan dan memanggil baginda sebagai “Binatang” diarak dalam demontrasi itu.

* Pada tahun yang sama Perlis menyaksikan Sultannya di boikot oleh Bekas Menteri Besar, Dato' Seri Shahidan Kasim yang ditolak Istana dalam Istiadat perlantikan Menteri Besar Baru, Datuk Seri Mohd Isa Sabu.

Banyak lagi kisah-kisah penderhakaan Umno yang tidak pernah serik memaki hamun Sultan hingga ke hari ini. Ternyata sikap Umno terhadap Istana begitu jauh berbeza dari apa yang disalakkan !

Umno menganggap tindakan sesiapa saja yang bertanya secara baik atau pendapat sebagai menghina Sultan dan dalam masa yang sama mereka menganggap tindakan mereka memaki dan menghina Sultan sebagai teguran baik kepada Istana.

Dengan angkuh dan sombong sebab mungkin dari parti yang menguasai PDRM berlagak juara konon membela raja dan sultan tapi lupa penderhakaan sebenar mereka , menyalak agar Zaid Ibrahim dihalau dari Selangor yang hanya memberi pendapat dari pandangan undang-undang dan perlembagaan, ibarat mahu menjadi batu api meniup api hasad dengki supaya terjadi konfrantasi antara pihak istana dan PR !

Barua-barua inilah juga gerombalan yang memalukan Melayu Islam dengan mengheret kepala rakan sendiri (iaitu kepala lembu) dahulu di Selangor, gerombolan ini jugalah bersekongkol dengan geng mamak-mamak Penang yang hilang hak keatas ' projek-projek ' sub-kon ' dari kerajaan PR Pulau Pinang hingga pergi berdemo dan menyalak didepan Komtar tempoh hari . Dengan disertai oleh juga kepala seekor lagi lembu perkauman dan raja sub-kon yang baru-baru ini juga mencetuskan isu 13 Mei di DUN Pulau Pinang !

Tapi mungkin ada dua standard bagi PDRM jika dari geng UMco dibolehkan berdemo hingga kiamat kot tapi jangan sekali-kali dari Pakatan Rakyat atau rakyat biasa siaplah dengan terajang dan tendangan mengalahkan pemain bolasepak pro !

Inilah Malaysia yang berselogan 'rakyat didahulukan' kerana rakyatlah didahulukan penendang dan sepak terajang ! Apabila kuasa mutlak ditangan dengan segala bala dan agensi kerajaan (baca hak rakyat) maka inilah hasilnya mengkorup sekorup--korupnya.

Dengan berdemo dan membakar patung Zaid lembu-lembu ini berharap rakyat marhaen mudah diperbodohkan dengan fitnah supaya Zaid dibenci dan dimalukan disamping menolak dia sebagai pemimpin berwibawa dari Pakatan Rakyat. Tapi kini rakyat bukan mudah terpedaya dengan fitnah lembu-lembu songkok tinggi ini yang penuh dengan sifat riak, perkauman melampau dan kaki ampu UMco totok yang bersubahat dengan penasihat zionis !

Lihat saja berapa ekor yang datang berdemo !

Moga Allah SWT melindungi rakyat Malaysia yang tidak berdosa ,wassalam
SEGALANYA TELAH DITAKDIRKAN


Bukanlah sesuatu yang menggembirakan apabila kita terpaksa menunjukkan sedikit ketegasan ke atas ahli-ahli keluarga kita bagi memastikan mereka tidak tergelincir dari landasan yang ditetapkan, namun itulah ajaran dan tuntutan agama Islam ke atas setiap umatnya yang bertaqwa.

Sehubungan dengan itu, kita ingin merakamkan jutaan kesyukuran ke hadrat Ilahi di atas anugerah kekuatan dalaman yang dilimpahkan ke atas YMM Pemangku Raja Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra, sehingga membolehkan Baginda mengambil langkah-langkah yang lebih proaktif bagi menyelesaikan kemelut yang telah melingkari Istana Kelantan selama ini.

Sesungguhnya kesediaan YMM Pemangku Raja Kelantan menggunakan kuasa yang diperuntukkan kepada Baginda oleh Perlembagaan Negeri Kelantan untuk mengeluarkan titah-titah diraja (royal decrees) kepada pihak-pihak tertentu bagi menyelesaikan kemelut ini amatlah disanjung oleh seluruh lapisan rakyat Kelantan yang telah sekian lama menanti-nantikannya.

Ketegasan YMM Pemangku Raja Kelantan di dalam menjaga nama baik institusi kesultanan Kelantan dari dicemari sangat menggembirakan rakyat Kelantan yang sebelum ini sudah sedia menyanjungi Baginda di atas sifat-sifat ketaqwaan, keadilan, kerendahan hati, ketinggian ilmu dan keprihatinan terhadap masalah rakyat jelata yang sentiasa ditunjukkan oleh Baginda.

Berhubung dengan ketaqwaan Baginda khususnya, tidak perlulah dinyatakan lagi betapa kasihnya ahli-ahli jemaah Masjid Muhammadi terhadap YMM Pemangku Raja Kelantan di atas kekerapan Baginda berjemaah di masjid itu sehingga ada di antara mereka yang tanpa segan silu terus sahaja menggelarkan Baginda dengan panggilan “al-malikul saleh” (raja yang saleh).

Betapa dekatnya Baginda dengan Allah juga dapat disaksikan apabila pernah, ketika malam sudah begitu larut, sewaktu berkereta meninjau keadaan Bandar Kota Bharu, YMM Pemangku Raja Kelantan menitahkan kepada Yang Dipertua Majlis Perbandaran Kota Bharu, Dato’ Ahmad Mahmood, supaya menjaga baik-baik Masjid Muhammadi kerana “masjid ini masjid kita”.

Di dalam konteks inilah maka rakyat Kelantan amat memahami bahawa ketegasan YMM Pemangku Raja Kelantan kali ini sudah semestinya dipandu oleh pertimbangan rasional dan petunjuk Ilahi. Keluar dari seorang yang mempunyai jiwa yang amat lembut, mereka percaya keputusan ini dibuat dengan berat hati oleh Baginda setelah segala pilihan lain tidak berhasil.

Percayalah, rakyat Kelantan tetap akan berdiri teguh di belakang YMM Pemangku Raja Kelantan di dalam menghadapi kemelut ini. Mereka cukup memahami betapa remuknya hati Baginda bila Baginda langsung tidak diizinkan untuk bersua muka secara bersendirian dengan ayahanda tersayang semenjak ayahanda Baginda dibawa pulang dari Singapura pada 4 Mac 2010.

Sesungguhnya rakyat Kelantan tidak akan sesekali terpengaruh dengan tohmahan segelintir pihak bahawa YMM Pemangku Raja Kelantan telah berlaku kejam ke atas ayahanda Baginda dengan menghalang pemergian ayahanda Baginda ke Singapura pada 4 Mei 2010 kerana mereka tahu kerana Baginda terlalu kasihkan ayahanda Bagindalah maka Baginda berbuat demikian.

Anak manakah yang tidak sayu hatinya melihatkan ayahandanya yang kegeringan diusung ke sana ke mari di dalam keadaan tidak berdaya oleh pihak-pihak tertentu semata-mata untuk memenuhi keinginan mereka? Sesiapa pun yang berada di tempat YMM Pemangku Raja Kelantan sudah pasti tidak akan tergamak membiarkan ayahandanya diperlakukan sebegitu.

Sehubungan dengan usaha untuk membawa KDYMM Tuanku Ismail Petra ke Singapura pada 4 Mei 2010, timbul pertanyaan mengenai motif sebenar ia dibuat kerana sewaktu Baginda dibawa pulang ke Kelantan pada 4 Mac 2010 beberapa kenyataan telah dibuat bahawa Baginda kini hanya perlu menjalani rawatan susulan fisioterapi di Istana Mahkota, Kubang Kerian, sahaja.

Berasaskan kepada beberapa kenyataan pihak-pihak tertentu pada waktu itu, rakyat Kelantan diyakinkan bahawa KDYMM Tuanku Ismail Petra akan kembali sembuh setelah menjalani rawatan susulan fisioterapi di Istana Mahkota, Kubang Kerian, dan langsung tidak berbangkit pada waktu itu persoalan mengenai keperluan untuk Baginda dibawa kembali ke Singapura.

Sebab itulah beberapa pertanyaan timbul di kalangan rakyat Kelantan apabila perkhabaran bahawa KDYMM Tuanku Ismail Petra akan dibawa kembali ke Singapura untuk menjalani rawatan susulan di Hospital Mount Elizabeth tiba-tiba muncul: Apakah keadaan kesihatan Baginda semakin teruk? Tidak bolehkah pakar perubatan di sana diterbangkan ke sini sahaja?

Kami percaya persoalan mengapa KDYMM Tuanku Ismail Petra tiba-tiba sahaja mahu dibawa kembali ke Singapura ini boleh dirungkaikan jika kita dapat menyemak apa-apa peristiwa signifikan yang berlaku di antara tarikh kepulangan Baginda ke Kelantan, iaitu pada 4 Mac 2010, dan tarikh usaha untuk membawa Baginda ke Singapura dibuat, iaitu pada 4 Mei 2010.

Terselit di antara pelbagai peristiwa yang berlaku di dalam tempoh ini ialah ziarah Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail, ke atas KDYMM Tuanku Ismail Petra di Istana Mahkota, Kubang Kerian, pada 23 April 2010, dan kami percaya bahawa Peguam Negara mungkin sahaja telah menyampaikan apa-apa perutusan kepada pihak-pihak tertentu di dalam ziarahnya itu.

Persoalan apa perutusan yang mungkin telah disampaikan oleh Peguam Negara kepada pihak-pihak tertentu ini juga boleh dirungkaikan jika kita dapat mengenal pasti isu sebenar di sebalik kemelut yang telah melingkari Istana Kelantan selama ini. Jika diamat-amati, adalah amat jelas bahawa isunya hanya satu sahaja, iaitu status sebenar kesihatan KDYMM Tuanku Ismail Petra.

Perlu diingati bahawa setelah KDYMM Tuanku Ismail Petra mengalami kegeringan, Kerajaan Kelantan telah melantik satu panel enam pakar perubatan untuk membuat penilaian status kesihatan Baginda. Pakar-pakar perubatan ini adalah terdiri daripada:
1. Prof Dato’ Dr Mafauzy Mohamed: Profesor Perubatan dan Pengarah Kampus, Kampus Kesihatan Universiti Sains Malaysia (USM), Kubang Kerian, Kelantan.
2. Prof Dato’ Dr Wan Mohamad Wan Bebakar: Profesor Perubatan dan Ketua Jabatan Endokrin, Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian, Kelantan.
3. Prof Madya Dr Kamaruddin Jaalam: Pensyarah Perubatan dan Penyelaras Fasa III, Jabatan Anestesiologi, Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian, Kelantan.
4. Dato’ Dr Md Hanip Rafia: Ketua Jabatan Neurologi, Hospital Kuala Lumpur, Kuala Lumpur.
5. Dato’ Dr Rosli Mohd Ali: Pakar Perunding Kardiologi, Institut Jantung Negara, Kuala Lumpur.
6. Dr Rosemi Salleh: Ketua Jabatan Perubatan, Hospital Raja Perempuan Zainab II, Kota Bharu, Kelantan.

Kerajaan Malaysia, melalui Kementerian Kesihatan, pula, di samping turut memperakui enam pakar perubatan yang telah dilantik oleh Kerajaan Kelantan ini, turut memasukkan empat lagi pakar perubatan tambahan ke dalam panel ini. Pakar-pakar perubatan ini adalah terdiri daripada:
1. Dato’ Dr Suam Singh a/l Jasmit Singh: Ketua Jabatan Psikiatri, Hospital Bahagia, Perak.
2. Dr Badi’ah Yahya: Pakar Perubatan Psikiatri, Hospital Permai, Johor.
3. Prof Madya Dr Teoh Hsien Jin: Pakar Psikologi, Sunway University College, Petaling Jaya, Selangor.
4. Nooraini Darus: Pegawai Psikologi Klinikal, Hospital Kuala Lumpur, Kuala Lumpur.

Di dalam cubaan pertama mereka untuk menemui KDYMM Sultan Kelantan di Hospital Mount Elizabeth, Singapura, pakar-pakar perubatan yang dilantik oleh Kerajaan Kelantan untuk membuat penilaian status kesihatan Baginda ini malangnya telah tidak dibenarkan berbuat demikian menyebabkan laporan yang mereka sediakan pada 24 Disember 2009 dipertikaikan.

Sebelum KDYMM Sultan Kelantan dibawa pulang ke Kelantan pada 4 Mac 2010, pakar-pakar perubatan yang dilantik oleh Kerajaan Kelantan ini telah sekali lagi cuba menemui Baginda di Hospital Mount Elizabeth, Singapura, pada 3 Mac 2010, tetapi cubaan mereka ini juga turut menemui kegagalan disebabkan oleh halangan yang dikenakan oleh pihak-pihak tertentu.

Malah, sehari sebelumnya, iaitu pada 2 Mac 2010, Menteri Kesihatan dan Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Datuk Seri Liow Tiong Lai dan Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican, sendiri cuba menemui KDYMM Sultan Kelantan di tempat yang sama, tetapi cubaan mereka ini juga turut menemui kegagalan disebabkan oleh halangan yang dikenakan oleh pihak-pihak tertentu.

Setelah KDYMM Sultan Kelantan dibawa pulang ke Kelantan pula, gabungan pakar-pakar perubatan yang dilantik oleh Kerajaan Kelantan dan Kerajaan Malaysia telah cuba menemui Baginda di Istana Mahkota, Kubang Kerian, pada 10 April 2010, tetapi cubaan mereka ini juga turut menemui kegagalan disebabkan oleh halangan yang dikenakan oleh pihak-pihak tertentu.

Bukan setakat itu sahaja, cubaan YMM Pemangku Raja Kelantan dan YAB Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, mendapatkan laporan-laporan perubatan KDYMM Sultan Kelantan dari Hospital Mount Elizabeth, Singapura, pada 15 Januari 2010 juga telah ditolak oleh ketua pegawai eksekutif hospital itu, iaitu Dr Kelvin Loh, pada 1 Februari 2010.

Halangan demi halangan yang dikenakan oleh pihak-pihak tertentu dan kegagalan demi kegagalan yang dialami oleh pakar-pakar perubatan di dalam menentukan status sebenar kesihatan KDYMM Tuanku Ismail Petra menimbulkan satu persoalan besar kepada seluruh rakyat jelata: Apakah ada apa-apa perkara yang cuba disembunyikan dari pengetahuan mereka?

Sebagai seorang Sultan, KDYMM Tuanku Ismail Petra bukanlah sekadar menjadi milik peribadi sesiapa sahaja kerana Baginda juga sebenarnya adalah menjadi milik seluruh rakyat jelata. Pakar-pakar perubatan sepatutnya dibenarkan menemui Baginda supaya rakyat jelata dapat memperolehi maklumat tepat mengenai status sebenar kesihatan Baginda dari masa ke semasa.

Apa yang berlaku sekarang menunjukkan bahawa pihak-pihak tertentu berada di dalam ketakutan untuk membenarkan pakar-pakar perubatan menemui KDYMM Tuanku Ismail Petra sedangkan, jika mereka benar-benar ikhlas, mereka sepatutnya membuka ruang seluas-luasnya kepada pakar-pakar perubatan ini, mahupun kepada pakar-pakar lain, untuk berbuat demikian.

Selain untuk memastikan rawatan susulan terbaik dapat diberikan kepada KDYMM Tuanku Ismail Petra, tindakan membenarkan pakar-pakar perubatan menemui Baginda juga adalah amat penting sekali kerana keengganan pihak-pihak tertentu berbuat demikian inilah yang menjadi penyebab utama kepada berlakunya insiden-insiden yang menjejaskan keharmonian di dalam negeri.

Berbalik kepada ziarah Peguam Negara ke atas KDYMM Tuanku Ismail Petra di Istana Mahkota, Kubang Kerian, pada 23 April 2010, kami percaya bahawa Peguam Negara mungkin sahaja telah meminta pihak-pihak tertentu untuk membenarkan pakar-pakar perubatan menemui Baginda di dalam tempoh yang ditetapkan atau untuk menghadapi tindakan undang-undang.

Sama ada motif sebenar usaha untuk membawa KDYMM Tuanku Ismail Petra ke Singapura ini adalah untuk tidak membenarkan pakar-pakar perubatan menemui Baginda, untuk melarikan diri dari dikenakan tindakan undang-undang atau untuk apa sahaja tujuan lain, seluruh rakyat Kelantan tetap berdiri teguh di belakang YMM Pemangku Raja Kelantan yang mereka kasihi.

Semua pihak perlulah menerima dengan tenang takdir Ilahi ini. YMM Pemangku Raja Kelantan sendiri tidak pernah meminta untuk dilahirkan sebagai anak lelaki pertama kepada KDYMM Tuanku Ismail Petra, sebagai Tengku Mahkota dan sebagai Pemangku Raja, tetapi apabila Allah mentakdirkan ia berlaku maka adalah menjadi tanggungjawab Baginda untuk menerimanya.

Usahlah digentari akan cubaan mana-mana peguam untuk mencabar kesahihan tindakan YMM Pemangku Raja Kelantan. Segala tindakan Baginda ini adalah didasarkan kepada kuasa yang diperuntukkan kepada Baginda oleh Perlembagaan Negeri Kelantan di mana titah-titah diraja (royal decrees) adalah bersifat mengikat (binding) kepada pihak-pihak yang menerimanya.

Akhirnya, marilah kita sama-sama memanjatkan doa ke hadrat Ilahi agar mengurniakan YMM Pemangku Raja Kelantan dengan ketabahan untuk menghadapi detik-detik yang paling mencabar di dalam kehidupan Baginda ini. Semoga Baginda tetap tenang menghadapi segala tekanan yang maha hebat, termasuklah laporan mengenai kewujudan komplot untuk membunuh Baginda, ini.

Percayalah, kebenaran akan muncul juga akhirnya.

Hanya kepada Allah kita menyerahkan diri kita.

A. Petikan kenyataan media Pengelola Istana DiRaja, Dato’ Abdul Halim Hamad, pada 5 Mei 2010:

“YMM Pemangku Raja Kelantan telah mengeluarkan titah arahan kepada YDH Dato’ Ketua Polis Kelantan supaya segala pergerakan KDYMM Tuanku Al-Sultan perlulah mendapat ampuni perkenan YMM Pemangku Raja Kelantan. YDH Dato’ Ketua Polis Kelantan juga dititah untuk memastikan keselamatan KDYMM Tuanku Al-Sultan diberi perhatian berat dan langkah-langkah perlu diambil sekiranya keadaan memerlukan bagi menjaga keselamatan dan kesihatan Baginda. Berdasarkan titah-titah arahan tersebut maka, bermula pada 4 Mei 2010, pihak polis telah mempertingkatkan kawalan. Ini disebabkan peristiwa yang berlaku minggu lepas.”

“KDYMM Tuanku Al-Sultan telah dimasukkan ke Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian, pada 4 Mei 2010. Baginda sedang dirawat oleh pakar di HUSM. Baginda telah dibawa ke HUSM dengan iringan ketat polis dan ditempatkan di Wad DiRaja supaya doktor pakar dapat memeriksa dan memberi pandangan kepada YMM Pemangku Raja Kelantan dan Kerajaan Negeri untuk rawatan dan tindakan selanjutnya. Sebelum pada ini, pihak-pihak tertentu juga telah menghalang doktor-doktor pakar dari membuat rawatan susulan dan terapi untuk pemulihan KDYMM Tuanku Al-Sultan.”

“YMM Pemangku Raja Kelantan amat prihatin dan amat menyayangi KDYMM Tuanku Al-Sultan dan akan berusaha untuk membuat yang terbaik bagi kebahagiaan dan kesejahteraan KDYMM Tuanku Al-Sultan yang masih gering dan makanan masih diambil menggunakan ‘tubing’.”

B. Petikan laporan akhbar The Malay Mail pada 5 Mei 2010:

“Police believe the attempted murder on a Kelantan palace guard last Friday was part of a conspiracy to assassinate Kelantan Regent, Tengku Muhammad Faris Ismail Petra. The Malay Mail was informed that it was for this reason that police detained the Regent's younger brother, Tengku Temenggong Kelantan Tengku Muhammad Fakhry, and his bodyguards outside Istana Mahkota in Kubang Kerian about 7.30pm yesterday. Muhammad Fakhry and his bodyguards were released later but police seized firearms found on them. The Malay Mail was also informed that investigations into the shooting of 50-year-old palace guard, Ramli Mohamed, revealed that he was targeted as he knew of the alleged assassination plot.”

“Polis percaya cubaan membunuh ke atas seorang pengawal keselamatan Istana Kelantan Jumaat lalu adalah sebahagian daripada satu konspirasi untuk membunuh Pemangku Raja Kelantan, Tengku Muhammad Faris Ismail Petra. The Malay Mail dimaklumkan bahawa atas sebab inilah maka polis menahan adik lelaki Pemangku Raja, Tengku Temenggong Kelantan Tengku Muhammad Fakhry, dan pengawal-pengawal peribadi beliau di luar Istana Mahkota di Kubang Kerian pada kira-kira pukul 7.30 malam semalam. Muhammad Fakhry dan pengawal-pengawal peribadi beliau dibebaskan kemudiannya tetapi polis merampas senjata-senjata api yang ditemui pada mereka. The Malay Mail juga dimaklumkan bahawa siasatan-siasatan terhadap penembakan ke atas pengawal keselamatan berusia 50 tahun, Ramli Mohamed, menunjukkan bahawa dia dijadikan sasaran kerana dia mengetahui tentang dakwaan plot pembunuhan itu.”

Jumaat, 7 Mei 2010

SATU LAGI PROJEK TIPU MELAYU

PROJEK CANARY WHARF DI TIMUR LONDON PALING BESAR


PROJEK HARTANAH TERBESAR DI DUNIA – berita hairan

KABINET LULUSKAN PENUBUHAN PERBADANAN PEMBANGUNAN KAMPUNG BARU


Kabinet meluluskan cadangan untuk menubuhkan Perbadanan Pembangunan Kampung Baru yang akan bertanggungjawab untuk melaksana dan menyelia pelan pembangunan semula kawasan itu yang bakal menjadi antara projek pembangunan hartanah yang terbesar sekali di dunia.

Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin, berkata penubuhan perbadanan itu adalah antara tiga perkara yang dipersetujui oleh Kabinet, kelmarin mengenai konsep dan kaedah pelaksanaan pembangunan Kampung Baru yang dikemukakan Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar (KWPKB) dalam memorandumnya kepada Kabine

Katanya, KWPKB akan mengemukakan satu rang undang-undang di Parlimen bagi membolehkan penubuhan perbadanan berkenaan yang akan diletakkan di bawah kementerian berkenaan.

“Perbadanan itu antara lain akan memastikan ciri-ciri kebudayaan Melayu perlu ada dalam setiap reka bentuk... beberapa ciri Melayu mesti dikekalkan tetapi dalam suasana moden, ia tidak boleh seperti sekarang," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Perayaan Hari Pekerja anjuran Persatuan Penduduk Bangsar Baru di Dewan Besar Kompleks Sukan Bangsar di sini, semalam.

Projek pembangunan Kampung Baru meliputi kawasan seluas 151.57 hektar iaitu lebih luas daripada projek Kuala Lumpur City Centre (KLCC) iaitu 40 hektar yang juga antara projek pembangunan hartanah yang terbesar sekali di dunia.

Selain itu, Raja Nong Chik berkata, Kabinet turut bersetuju bahawa pembangunan Kampung Baru akan menggunakan konsep pembangunan semula secara komprehensif atau menyeluruh yang akan menggunakan zon guna tanah Perdagangan Pusat Bandar dengan nisbah plot 1:10.

Katanya, kabinet juga bersetuju cadangan untuk melantik Perbadanan Nasional Berhad (PNB) atau Yayasan Amanah Harta Bumiputera (YAHB) atau badan-badan lain yang berkaitan sebagai ejen pembangunan dan penjaga amanah orang Melayu dalam melaksanakan pembangunan semula Kampung Baru.

Raja Nong Chik berkata, beliau dijangka bersemuka dengan semua pihak yang mempunyai kepentingan di Kampung Baru termasuk penduduk, pemilik tanah dan penjaja pada penghujung bulan ini.

Katanya, dalam perjumpaan itu, beliau akan membentangkan syor serta perancangan kementerian mengenai pelan pembangunan semula itu di samping mendapatkan persetujuan mereka mengenai pelantikan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) tertentu yang akan bertanggungjawab membangunkan kawasan itu.

Beliau juga ingin mendengar sendiri segala cadangan atau apa saja pandangan daripada pemilik tanah Kampung Baru bagi memastikan usaha itu memberikan manfaat kepada semua pihak.

"Saya harap dalam tahun ini semua proses dapat diselesaikan, untuk membolehkan pemilik tanah jelas mengenai konsep itu, perbadanan diwujudkan, GLC dilantik...pada penghujung tahun itulah sasaran saya sebelum kita meneruskan dengan proses perundangan," katanya.

Katanya, segala maklum balas akan diambil kira untuk dimasukkan dalam perancangan kementerian itu sebelum dibentangkan sekali lagi kepada Kabinet

PERTAMA … MALAON INI TIDAK PERNAH DI PILIH OLEH MANA MANA WARGA IBU KOTA

KEDUA….. BETUL KE MALAON INI RAJA?

ADAKAH MALAON INI SAMA SEPERTI TUNKU ADNAN…. TUKAR NAMA

ATAU MACAM SANGKARAN PILLAI…. TUKAR NAMA JADI CHANDRA MUZAFAR

AWAS !..... SELIDIKI BETUL BETU


BETUL KE IJAZAH MALAON INI TIDAK DI BELI

SEPERTI IJAZAH ALIAS OMAR YANG KLIM JADI DOKTOR ALIAS OMAR

ATAU MACAM SULAIMAN WISKI KLIM JADI SULAMIAN RANDERS

ALIAS OMAR, SULAIMAN RANDER TUNKU ADANAN ... SEMUA NAK TIPU MELAYU DALAM BANDAR

SEMUA INI PROJEK NAK REMBAT TANAH ORANG MELAYU

CUKONG MANA DI BELAKANG MALAON INI

INGAT … BEREMBANG LESAP

INGAT … SETUL LESAP

INGAT….. CHU BADAK LESAP

ORANG MELAYU DENGAN TANAH TAK BOLEH PISAH

KERANA ITU NEGARA INI NAMA NYA PERSEKUTUAN TANAH MELAYU

APNO JUAL SIANGAPURA PADA LEE KUAN YEW

SEKARANG JUAL JOHOR SELATAN PADA ISREAL

SEKARANG NAK JUAL KAMPONG BARU PADA CUKONG MANA?kah…

TOLONG JANGAN TIPU ORANG MELAYU…. KATAKAN INI TERBESAR DALAM DUNIA

DOCKLAND DI LONDON PUN BESAR

DUBAI PUN BESAR…. JANGAN LAH BODOH KAN MELAYU

ORANG MELAYU INI MALAS MEMBACA... SUKA MENDENGAR... JANGAN BODOHKAN MEREKA

ZIONIS DARI APNO

KENYATAAN DARI TANJUNG


Bangkitkan 13 Mei:
Dato’ Azhar Cetus Ketegangan Kaum!

Sekretariat Pemuda Pakatan Rakyat Negeri Pulau Pinang (
SPPRPP) pada hari ini akan membuat laporan polis untuk menyiasat kenyataan berbaur hasutan Ketua Pembangkang DUN Pulau Pinang, YB Dato’ Azhar Ibrahim dalam Sidang DUN semalam.

Beliau yang mendapat peluang mencelah untuk membahas Ucapan Penggulungan Ketua Menteri telah dengan penuh tidak bertanggungjawab, membangkitkan sentimen perkauman dengan memberi amaran kepada rakyat, 13 Mei akan berlaku jika rakyat menafikan peranan polis. Beliau juga seakan mengugut rakyat Pulau Pinang ini agar menerima tentera menjaga keselamatan mereka jika rakyat sudah tidak mahukan polis lagi, dan yang paling mengecewakan, beliau kata adalah lebih senang suasana Mageran diwujudkan kembali.

Sekretariat Pemuda Pakatan Rakyat Negeri Pulau Pinang (SPPRPP) pada hari ini juga mahu pihak berkuasa khususnya Polis Diraja Malaysia (PDRM) bertindak ke atas kenyataan YB Dato’ Azhar Ibrahim yang berbaur hasutan dan jelas sekali, ketua pembangkang itu telah melanggar peraturan 46 DUN yang melarang mana-mana anggota DUN menyebut perkataan yang berunsur hasutan dan memberontak serta bermusuhan antara kaum.

Walaupun beliau telah dirujuk ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Dewan di atas sikapnya itu, Sekretariat Pemuda Pakatan Rakyat Negeri Pulau Pinang (SPPRPP), tetap mahukan beliau disiasat dan dibawa ke muka pengadilan, kerana sidang DUN ini telah diikuti secara langsung oleh seluruh rakyat Pulau Pinang dan tindakan beliau ini dikhuatiri bakal menimbulkan ketegangan kaum.

Bagi Sekretariat Pemuda Pakatan Rakyat Negeri Pulau Pinang (SPPRPP), kami tetap menghargai akan peranan dan tanggungjawab yang dimainkan oleh pihak Polis dalam menjaga keselamatan rakyat, namun dalam masa yang sama, mahu Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan meletakkan jawatan beliau, atas siri-siri kegagalan beliau dalam mengurustadbir pasukan polis dan menangani jenayah di negara ini.

Kami Yang Membawa Amanah Rakyat


nota:

maloan ini lah yang
jadi zionis tempatan
yang keluar dewan
semasa tt bderucap.

tengok muka dah kenalLAWAK PAGI JUMAAT

WOIT ! APA JADI DENGAN ISLAM HADARI?


INI ZAMAN BODEK ISTERI ROSMAH
INI ZAMAN BODEK MAHAFIRAUN
RTM NAFI CAMPURTANGAN POLITIK DALAM RANCANGANNYA – mkini

RTM menafikan berlakunya campur tangan politik dalam penentuan sesuatu program yang disiarkan di stesen kerajaan itu.

Menurut Ketua Pengarah Penyiaran, Ibrahim Yahaya, RTM khususnya, Bahagian Berita Ehwal Semasa, tidak pernah menyekat petugasnya untuk berkarya secara objektif dan kreatif.

Katanya, dalam kenyataan media semalam, apa yang berlaku ialah Pengarah Bahagian Berita Ehwal Semasa RTM meminta penerbit membuat suntingan semula program berkenaan agar lebih mantap.

MALAON INI BUAT LAWAK BODOH PAGI JUMAAT NI BUAT APA?

INGAT SATU MALAYSIA INI CHUTIA KE?

INGAT SATU MALAYSIA INI BODOH MACAM TELOOOO KE?

NGAKU AJE LAAA…. BUKAN RAKYAT MARAH

RAKYAT SUDAH ADA TV SENDIRI

RONALAD REAGAN YANG BAGI

TAK KAN TAK TAHU TV BARU MALAYSIA DIPANGIL YOUTUBE

NANTI TAK LAMA LAGI SATU LAGI TV BARU NAMA TUKARTIUB

NOTA AKHIR SANG SUAMI

CINTA YANG AGUNG ADALAH CINTA YANG GAGAL


LELAKI MATI TINGGAL NOTA UNTUK ISTERI

Akibat tidak dapat menahan tekanan berikutan hidup dalam kemiskinan dan kehilangan pekerjaan mendorong seorang lelaki berusia 41 tahun mengambil keputusan drastik untuk menamatkan riwayat hidup sendiri.

Dengan hanya beberapa ringgit dalam kocek seluar serta sekeping nota yang ditinggalkan untuk isteri dan anak berusia lima bulan, Khairudin Wazir Khan ditemui terbaring berlumuran darah di tilam oleh rakan sebiliknya di Flet Sri Kolam di sini, kira-kira jam 12.15 pagi semalam dengan kesan tikaman di dada dipercayai menggunakan sebilah pisau lipat.

Ketua Polis Daerah Kuala Terengganu, Asisten Komisioner Zamri Shamsudin, berkata setakat ini polis menolak kaitan jenayah dengan kematian itu tetapi siasatan diteruskan.

Khairudin dipercayai meninggalkan keluarganya di Setiu dan bekerja sebagai pengawal keselamatan hingga dua bulan lalu apabila dia diberhentikan kerja.

Rakan sebiliknya yang tidak mahu dikenali berkata, Khairudin berkahwin semula dengan isterinya lebih setahun lalu selepas mereka berpisah selama 10 tahun.

Bagaimanapun, selepas kehilangan pekerjaan sebagai pengawal keselamatan, dia masih gagal mendapat kerja baru walaupun sudah puas mencari kerja di daerah ini.

Seorang jiran, Alias Muhammad, 43, berkata beberapa jam sebelum itu, Khairudin menceritakan kisah sedih kehidupannya kepada beberapa penduduk flet itu di gerai makan berhampiran.

Katanya, Khairudin memberitahu mereka dia sudah berhutang sebanyak RM160 dan masih terhutang wang sewa rumah.

nota dari aku:

kau bacalah berita ini. ulangi sekali lagi. bila aku membacanya petang tadi ayer mata aku meleleh. pipi aku panas dan basah

hati aku koyak berderai.

lihatlah kesah cinta ini. inilah kesah cinta yang agung. inilah kesah uda dan dara. inilah hikayat laila dan majnoon. inilah roman ali dan nina. inilah cinta romeo kepada juliet.

bertapa setianya sang suami kepada sang isteri.

sepuluh tahun mereka berpisah. sepuluh tahun mereka diduga. sepuluh tahun mereka memendam rasa. sepuluh tahun cinta terhalang.

pastilah terpisah kerana pencarian. pastilah terpisah kerana pekerjaan. akhirnya mereka bertemu kembali untuk memulakan penghidupan baru.

bayangkan senyuman yang meliar.
bayangkan ketawa di hati.
bayangkan janji janji yang telah dilafazkan.
bayangklan kata kata lunak yang terhambur.
setelah sepuluh tahun berpisah pastilah janji janji diikat untuk membina istana yang baru.

bukan janji untuk bercuti ke kota paris
atau berjanji membeli sepasang prada
atau masuk ke pavilion untuk minum secawan kopi
jauh sekali untuk ke dubai membeli anting anting

berjanji bersetia untuk satu kehidupan
berjanji bersetia untuk mencari pekerjaan
berjanji bersetia untuk menjadi sang suami yang baik
berjanji bersetia untuk menjadi sang isteri yang sempurna

hidup ini
hidup ini
hidup ini satu perjalanan yang maha panjang

kau baca berapa ringgit ditemui dalam saku sang suami
pasti tidak dapat membeli secangkir anggur merah
berapa ringgit agaknya yang akan diwariskan untuk anaknya yang baru berumur lima bulan.

kau sedarilah sang suami ini tidak memiliki saham pnb
sang suami ini tidak pernah tahu tentang ketuanan melayu
sang suami ini tidak tahu yang jackie chan dan
michelle yeoh telah membeli harta di seberang takir

ketika monsoon cup dahulu dimana agaknya sang suami
apakah ketika itu sang isteri sarat mengandung
atau sang suami memimpin sang isteri melihat betapa
lumayannya perahu di sungai duyung

tapi - tengkujuh dan taufan bukan yang mereka cari
hanya sepinggan nasi dan samangkok gulai untuk pendiding diri.


kau ingat sang suami ini tahu tentang duit petronas?
kau ingat sang suami ini tahu tentang wang ehsan?
kau ingat sang suami ini tahu tentang kontrek masjid kristal?
kau ingat sang suami ini tahu tentang stadium yang runtuh?

nah! kau hitung berapa hutang yang belum terbayar?
sekali lagi kau ulang baca
lihat berapa hutang sang suami yang belum dibayar?

jangan kau terperanjat
hutang sang suami hanya seratus enam puluh ringgit
tidak cukup untuk membeli sebatang havana

jangan kau terperanjat
hutang sang suami hanya seratus enam puluh ringgit
tidak cukup untuk melayan happy hours

demi zeus
apakah agaknya nota akhir untuk sang isteri
apakah yang ditulis hanya selamat tinggal wahai kekaseh ku
apakah yang ditulis kucupan akhir untuk sang anak

demi zeus
aku tahu
sampai kiamat pun
aku tidak akan dapat tahu
apakah nota terakhir dari sang suami

demi zeus
aku bersumpah
sambil aku berkelana
kesah ini akan aku bawa
sepanjang perjalanan hidup ku

untuk kau
kau yang menjadi kawan aku
jika kau membaca kesah ini
jika tercarik hati mu
jika koyak air mata mu
jika tertekan nafas sedeh mu
jika sebak dada mu
maka aku tahu
sebenarnya kau memilik hati suci seorang komunis
hanya kau tidak menyedari bahawa hati kecil mu
adalah degupan yang sentiasa membawa kebaikan.BERITA BOHONG LAGI

SILA JANGAN TIPU MELAYU - BANYAK MELAYU SUDAH BODOH !

nota:
ramai tanya apa bendanya s46 ini?
nak tahu sila tanya lebai google

UMNO SAMBUT ULANG TAHUN KE 64 SELASA INI - mStar

Selasa ini genap 64 tahun usia Umno sebagai sebuah parti politik yang berjuang mendukung cita-cita kebangsaan Melayu demi mengekalkan maruah dan martabat bangsa, agama dan negara.

Bagi mengingati hari bersejarah itu, tunjang parti pemerintah itu akan mengadakan sambutan untuk meraikan Hari Umno di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra.

INI PUN NAK TIPU ORANG MELAYU

MALAYSIA DI KATAKAN BEMULA 31 OGOS… INI BOHONG

APNO DI KATAKLAN 64 TAHUN… INI BOHONG

KALAU 64 TAHUN MACAM MANA MAHAFIRAUN DAPAT KAD AHLI NO 1

KALAU 64 TAHUN MACAM MANA BINI MAHAFIRAUN DAPAT NO AHLI NO 2

JANGAN LAAA BODOHKAN ORANG MELAYU

Malaysia boleh dipaksa mendedahkan maklumat yang diperlukan untuk menyelesaikan dakwaan kes rasuah membabitkan penjualan dua kapal selam Scorpene oleh syarikat Perancis, DCN.

Joseph Brehem , salah seorang peguam Perancis yang menyaman DCN bagi pihak NGO hak asasi manusia Suaram, mungkin memohon mendapatkan ‘waran geledah antarabangsa’ supaya pegawai Malaysia mendedahkan maklumat mengenai imbuhan yang diterima oleh individu-individu tertentu.

Brehem, yang berada di sini selama dua hari untuk mengumpulkan maklumat berhubung kes tersebut berkata, beliau boleh membuat permohonan supaya Perimekar – syarikat milik isteri Abdul Razak Baginda yang merupakan teman rapat Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak – supaya mendedahkan akaunnya dan menjelaskan baagaimana ia memperolehi Euro114 juta tanpa berbuat apa-apa, tetapi hanya kerja “pentadbiran”.

Razak dibebaskan daripada tuduhan bersubahat dalam pembunuhan jurubahasa Mongolian, Altantuya Shaariibuu pada 2006.

“Sebaik sahaja hakim membuat keputusan, beliau boleh mengeluarkan satu arahan yang dikenali sebagai ‘waran geledah antarabangsa’ dan waran itu akan dihantar kepada badan kehakiman Malaysia,” kata Brehem, dalam satu wawancara eksklusif dengan Malaysiakini di Kuala Lumpur semalam.

Kes Kapal Selam: Peguam Perancis Tak takut Ugutan

Peguam Perancis, Joseph Breham percaya akan wujudnya “tekanan dan ugutan” sepanjang usahanya menyiasat pembelian dua kapal selam buatan negaranya kepada Malaysia. Namun menurut Breham, beliau tidak gusar kerana tumpuan antarabangsa kepada kes berkenaan semacam memberikan perlindungan untuk beliau.

“Sebagai contoh, sekiranya berlaku sesuatu kepada saya di Malaysia, ia akan menarik perhatian media antarabangsa, tekanan politik dan sebagainya, ini akan menjadikan lebih produktif.

“Saya bukan penterjemah Mongolia. Sekiranya terdapat masalah, semua media berbahasa Perancis akan memaparkan tajuk seperti ‘Peguam Perancis yang menyiasat dakwaan rasuah hilang di Malaysia’. Tiada siapa yang boleh terima perkara ini,” kata Breham dalam satu wawancara baru-baru ini.

Breham dan dua lagi rakannya yang mewakili Suara Rakyat Malaysia (Suaram) – sebuah NGO hak asasi manusia – memfailkan aduan di sebuah mahkamah di Paris berhubung pembelian dua kapal selam Scorpene daripada firma pertahanan Perancis DCN.

Walaupun tujuan siasatan itu untuk mengenal-pasti sama ada berlaku perkara yang disangsikan berhubung penjualan kapal selam itu, namun ia juga secara tidak langsung merancakkkan kembali perbincangan terhadap pembunuhan wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu.

Berikut adalah sedutan wawancara Malaysiakini dengan Joseph Breham:

Sila jelaskan kepada kami mengenai latar belakang anda dan bagaimana anda boleh terlibat dengan kegiatan hak asasi?

Joseph Breham: Saya peguam dari Perancis yang mempunyai kepakaran dalam undang-undang jenayah antarabangsa dan hak asasi manusia. Saya juga merupakan pensyarah universiti dalam bidang undang-undang jenayah antarabangsa di Toulouse.


Pakatan Rakyat memuji Suara Rakyat Malaysia (SUARAM) kerana memulakan aduan rasuah di Mahkamah Perancis berhubung urus niaga bernilai RM 4.7 bilion di antara Kerajaan Malaysisa dan DCN, konglomerat senjata terbesar Perancis. Urus niaga ini melibatkan Razak Baginda, yang dikenali sebagai penasihat kepada Perdana Menteri Najib Razak sehinggalah berlakunya pembunuhan penterjemah Mongolia, Altantuya Shariibuu di Malaysia.

Sistem keadilan Malaysia, secara khususnya SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) gagal mengenal pasti isu-isu rasuah yang kini sedang dibawa SUARAM ke dalam sistem perundangan Perancis. Amat mengaibkan, rakyat Malaysia terpaksa pergi ke Perancis untuk mendapatkan penjelasan dan ketelusan terhadap rasuah yang membazirkan berbilion ringgit duit orang ramai.

Namun demikian, ia bukan hanya tentang kegagalan SPRM.

Pembunuhan Altantuya juga masih belum diselesaikan. Seluruh negara tahu bahawa dua orang anggota polis yang disabitkan kesalahan, Azilah Hadri dan Sirul Azhar hanyalah perkakas yang digunakan untuk membunuh Altantuya. Ibarat telah ada alat sepucuk pistol tetapi siapa yang menarik picu melepaskan peluru? Kesemua lembaga-lembaga negara kita – polis, Jabatan Peguam Negara dan Kehakiman telah gagal, secara sengaja atau akibat kecuaian untuk memberikan jawapan kepada soalan mustahak ini.

Beberapa soalan penting yang masib belum berjawab berkaitan dengan urus niaga kapal selam dan pembunuhan sensasi:

Apakah peranan Perdana Menteri Najib Razak dalam urus niaga kapal selam tersebut, hubungan dengan penasihatnya Razak Baginda yang membuat keuntungan luar biasa daripada urusniaga itu dan penglibatannya dalam pembunuhan Altantuya Shariibuu?

Apakah yang dimaksudkan dengan meminta bantuan yang dibuat Razak Baginda kepada Musa Safri, Ketua Pengawal Najib pada malam 19 Oktober 2006 melalui telefon selepas Sirul dan Azilah sampai dengan seorang anggota polis wanita, Lans Koperal Rohainaza serta membawa pergi Altantuya dari hadapan rumah Razak di Bukit Damansara dan tidak ditemukan lagi selepas itu? Siapa yang mengarahkan anggota polis terbabit ke sana?

Apakah yang dibuat pegawai khas Najib Tun Razak selama 20 tahun, Nasir Safar memandu kereta Proton merah yang muncul di hadapan rumah Razak, beberapa ketika sebelum anggota polis tersebut muncul dan membawa Altantuya pergi?

Apakah Nazim Razak menawarkan sejumlah wang yang besar kepada penyiasat persendirian Balasubramaniam (gambar kiri) dan juga mengancam keluarganya apabila dia bertemu Bala pada malam 3 Julai 2008 selepas Bala mengeluarkan pengakuan bersumpahnya yang pertama?


Kerajaan BN memang tidak pernah memandang halal atau haram sesuatu perkara yang dilakukan yang penting duit 'masyuk'. Sebab itulah lesen judi terus dikeluarkan walaupun yang sedia ada sudah melimpah ruah.

Sehari dua ini kemungkinan besar satu lagi lesen judi akan diluluskan.

Kerajaan Umno-Barisan Nasioal sedang mempertimbang mengeluarkan lesen untuk membenarkan pertaruhan atas kejohanan bola sepak Piala Dunia 2010 awal bulan depan dalam satu lagi langkah yang dikhuatiri akan membawa kepada pelbagai masalah social dan keselamatan kepada negara.

Alasan untuk pertimbangan itu, menurut Timbalan Menteri Kewangan Awang Adek Hussein, ialah bagi mengelak berleluasanya aktiviti perjudian dan pertaruhan haram di negara ini.

Kalau dilihat kepada jawapan Awang Adek ('Menteri Besar' Kelantan yang kempunan ini) kita dapat simpulkan bahawa judi yang diberi lesen oleh kerajaan BN HALAL dan judi yang tiada lesen HARAM. Kitab mana dan hadis mana yang Umno BN pakai ini. Ada judi HALAL dan ada yang HARAM.

Minta tolong Mufti Perak, Sahibus Samahah Harussani Zakaria keluarkan fatwa adakah judi yang dilesenkan oleh kerajaan BN HALAL di sisi ISLAM?

SETELAH BUAT KERJASAMA DENGAN APCO NAK HALAL JUDI PULAK

Datuk Dr Awang Adek Hussein, Timbalan Menteri Kewangan berkata kerajaan akan mempertimbangkan untuk memberi lesen judi bola sepak sempena Kejohanan Piala Dunia Jun ini.

Di Kelantan, siapa yang tak kenal dengan Awang Adek? Nama yang dicanang dan disebut-sebut oleh Umno Kelantan sebagai pemimpin bersih dan masa depan untuk merampas kerusi Menteri Besar dari kepimpinan Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Apa juga alasan dan hujahnya untuk membenarkan judi bolasepak, judi tetap haram. Tak ada judi halal dan judi haram. Hanya zaman Umno berada dalam kerajaan maka diperkenalkan istilah judi halal dan judi haram.

Rakyat Malaysia amnya dan Kelantan khasnya boleh menilai sendiri sikap pemimpin Umno seperti Awang Adek yang sering bercakap dan menyerang Pas kononnya memperalatkan Islam tetapi terbukti mereka sendiri sangat jahil tentang tuntutan dan apa yang dicegah oleh Islam.

Kalau kenyataan itu dikeluarkan oleh pemimpin MCA, Gerakan atau MIC saya tak pelik kerana mereka bukan Islam.

Tetapi bila kenyataan ini walaupun dalam bentuk cadangan keluar dari mulut seorang yang mengaku Islam ia merupakan sesuatu yang sangat memalukan.

Jadi tak hairanlah apabila pemimpin Umno yang turut meneguk arak dan memiliki saham judi serta terlibat dengan skandal memperlekehkan dan menghina sejarah lampau hidup Dato Zaid Ibrahim semasa pilihan raya kecil Hulu Selangor kerana bagi pemimpin Umno seperti itu umpama mengesahkan bahawa dalam Umno dalam bab tertentu arak dan judi adalah halal.

Maka dalam pilihan raya kecil itu kita dapat menyaksikan ramai pemimpin Umno yang maksum!

Khamis, 6 Mei 2010

Sultan Kelantan diheret seperti lembu,
Permaisurinya bermalam di lantai wad
Sedih dan terkejut dengan apa yang dilaporkan oleh Raja Perempuan Kelantan terhadap layanan yang mereka terpaksa terima dari pihak Polis. Saya pun tak berani nak komen banyak tentang hal penangkapan Tengku Fakhry dan juga penahanan Sultan Kelantan di Hospital USM, Kubang Kerian. Tengku Anis juga dilaporkan terpaksa berlindung di Hospital itu bagi mengelakan ditahan. Apa yang berlaku hanya kerabat istana sahaja tahu. Kita sebagai rakyat hanya mampu memerhati dan mendoakan yang terbaik. Jika Sultan mereka boleh layan begitu, siapalah kita sebagai rakyat biasa ini….

Raja Perempuan kata diheret seperti ‘lembu’

Raja Perempuan Kelantan, Tengku Anis Tengku Abdul Hamid mendakwa beliau terpaksa ‘mendapatkan perlindungan’ di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, malam semalam kerana kuathir ditangkap polis dan supaya berada di samping suaminya.

Menurut laporan The Malay Mail, Tengku Anis juga mendakwa Sultan Kelantan ditahan tanpa kerelaan baginda dan polis mengabaikan perintah baginda supaya dibawa ke istana.

Akhbar tabloid itu juga memetik Tengku Anis sebagai berkata “polis mengheretnya seperti lembu” dalam usaha memaksanya ke balai polis.

Katanya, pada kejadian kira-kira jam 7.45 malam semalam di luar Istana Mahkota di Kubang Kerian, anggota dan pegawai polis dari Unit Tindakan Khas (UTK) yang lengkap bersenjata menghalang perjalanan baginda dan Tuanku Sultan Kelantan ke Lapangan Terbang Ismail Petra Airport di Pengkalan Chepa.

Keluarga diraja itu dikatakan cuba berlepas ke Singapura bagi mendapatkan rawatan susulan untuk Sultan Kelantan.

“Kami begitu takut apabila polis menyerbu kereta kami dan UTK secara paksa cuba mengeluarkan Tuanku walaupun baginda berulang kali bertitah ingin kembali ke Istana, tetapi polis membawa baginda ke Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) di Kubang Kerian,” titah Tengku Anis.

Raja Perempuan Kelantan itu juga mendakwa terpaksa bermalam di lantai di luar Wad Diraja di HUSM tetapi kemudiannya berjaya memasuki wad berkenaan sebelum menguncikan dirinya.

Sementara itu, peguam Sultan Kelantan, Mohamed Haaziq Pillay dan Gobind Singh Deo, tiba bagi di Kota Bharu, pagi ini bagi melepaskan baginda dari hospital berkenaan.

Menurut seorang daripada peguamnya, Mohamed Haaziq Pillay, permohonan writ habeas corpus akan difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur jika mereka gagal melepaskan baginda.

Kemelut Istana Kelantan semakin kusut apabila malam semalam, Tengku Temenggong, Tengku Muhammad Fakhry Petra (kiri) dilaporkan ditahan oleh sepasukan anggota dan pegawai polis dipercayai dari Unit Tindakan Khas (UTK) yang memakai topeng di luar Istana Mahkota, Kubang Kerian, Kota Bharu, malam semalam.

Tengku Fakhry terbabit dengan kancah warisan taktha Kelantan yang membabitkan kekandanya, Tengku Faris yang juga adalah Pemangku Sultan.

Tengku Faris kemudiannya bertindak menyingkirkan adindanya Tengku Fakhry daripada Majlis Perajaan negeri itu.

Kejadian malam semalam itu juga dimuatkan dalam Kosmo hari ini dengan laporan Tengku Fakhry ditahan bersama dua orang doktor dan beberapa orang pengawal peribadi Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra.

Ak
hbar itu yang memetik sumber istana memberitahu, putera Sultan Kelantan itu ditahan ketika beliau bersama dua orang doktor dan sekumpulan pengawal peribadi sultan menaiki beberapa buah kenderaan.

Bernama pula malam semalam melaporkan yang Sultan Kelantan Tuanku Ismail Petra dimasukkan ke HUSM Kubang Kerian untuk menjalani rawatan susulan masalah jantung.

Berita itu disahkan oleh Pengelola Istana Diraja Kelantan, Datuk Abdul Halim Hamad.

LATAR BELAKANG KELUARGA DIRAJA KELANTAN

Sultan Kelantan

Sultan Ismail Petra, yang diserang angin ahmar sejak Mei tahun lalu dan dilaporkan masih belum pulih sepenuhnya.

Raja Perempuan

Tengku Anis Tengku Abdul Hamid
Elia Suhana Ahmad (isteri kedua). Permohonan cerai difailkan pada 9 Mac lalu oleh Sultan melalui pihak ketiga.

Anak

Anak lelaki pertama: Tengku Muhammad Faris Petra (Pemangku Sultan)
Anak lelaki kedua: Tengku Muhammad Faiz Petra
Anak lelaki ketiga: Tengku Muhammad Fakhry Petra (beliau mencabar pelantikan kekandanya dan disingkirkan dari Majlis Perajaan. Baginda juga terbabit dengan kontroversi berhubung dakwaan penderaan ke atas isterinya, Manohara Odelia Pinot)
Anak perempuan: Tengku Amalin A’ishah Putri

Bapa Saiful kaki judi, pernah cuba melacurkan isteri!

Azlan Mohd Lazim (gambar kanan), bapa Saiful berasal dari Janda Baik, Pahang pernah bertugas sebagai General Manager di hotel Merlin Inn di Johor Baharu. Kemudian berhenti kerja kerana dia adalah seorang yang kuat berjudi.

Ibu Saiful, Halina Alif terpaksa melakukan berbagai kerja untuk membantu keluarga, termasuk menjadi pelakon tambahan dalam bebarapa buah filem Melayu dan drama.

Halina memohon cerai daripada Azlan, apabila Azlan cuba memaksa beliau menjual tubuh dan menjadi pelacur. Perceraian berlaku ketika Saiful berumur empat tahun. Azlan kemudiannya menghilangkan diri.

Selepas bercerai, Halina melakukan berbagai kerja dan akhirnya melalui hubungan kerja dengan Pengerusi MCA Terengganu, Datuk Lau, ekonomi Halina kembali stabil dan beliau membeli polisi insuran AIA untuk anak-anak beliau, Saiful dan adiknya Tati. Halina kemudiannya berkahwin dengan

seorang duda bernama Haris.

Halina meninggal beberapa tahun lalu di Hospital Pantai, Kuala Lumpur akibat barah payudara. Ketika itu Saiful menuntut di Uniten.

Kos rawatan perubatan Halina dibiayai melalui polisi insurannya, begitu juga rumah mereka di yang beralamat di No 78, Jalan 7/6, Bandar Utama, Damansara, PJ. Hasil insuran ibunya juga, Saiful dan Tati mendapat RM2000 setiap orang setiap bulan. Saiful dan Tati bakal mendapat RM 1 juta setiap orang hasil insuran tersebut.

Tati, pada umur 19 tahun berkahwin dengan anak Tan Sri Sulaiman Sujak, bekas Panglima Tentera Udara. Mereka ada chalet di Terengganu, tetapi akhirnya bercerai.

Pada 17 Mei 2008, Saiful bertunang dengan Janna Shariza, anak kepada Mumtaz Jaafar, bekas pelari pecut tahun 70'an. Ketika itu, Saiful beliau bertugas di pejabat Anwar. Mumtaz adalah setiausaha peribadi kepada Rosmah. Apabila mengetahui Saiful bekerja dengan Anwar, maka konspirasi pun dirancang melibatkan puluhan juta ringgit. Dan ketika ini, Azlan yang sudah lama menghilangkan diri muncul kembali.

Ingat, di awal rencana dinyatakan Azlan sanggup melakukan apa saja untuk mendapat wang, walau pun cuba memaksa isteri jadi pelacur. Menggunakan anak untuk memfitnah Anwar adalah peluang pendapatan lumayan bagi Azlan. Ketika inilah berlaku pertemuan di Putrajaya dalam bilik bacaan melibatkan Najib, Rosmah, Mumtaz, Saiful dan seorang lagi yang tidak dikenali.

Antara tugas upahan Saiful yang diberi oleh Najib ialah:

  • Mendapat maklumat dan fail mengenai MP Umno/BN yang ingin menyertai PR. (Dan dia berkaya menyeludup sekurang-kurangnya 5 fail kepada Najib).
  • Mengaku diliwat untuk menghalang Anwar dari bertanding dalam PRk Permatang Pauh
  • Mengaku diliwat bagi menghalang Anwar menjadi PM
  • Mengaku diliwat memastikan Anwar terpenjara.


Tidak lama selepas itu, iaitu pada 28 Jun, Saiful pun membuat laporan polis kononnya beliau diliwat. Dan pada ketika ini Azlan muncul di khalayak ramai, iaitu dalam masjid Wilayah dan berlagak sebagai 'Bapa Mithali'.

(Anehnya, pertunangan Saiful dengan Janna masih kekal walau pun Saiful mengaku diliwat).

Berapakah wang yang diperolehi oleh Saiful dan Azlan untuk melakukan kerja kotor ini? Allah Maha Kaya. Dengan petunjuknya, akan didedahkan kemudian.

- Dr. Hidayah Jr.

Isnin, 3 Mei 2010

BIAR MEREKA TIDAK DAPAT PERGI KE LONDON DAN PARIS

KAPAL SELAM MEMBAWA BALA DAN BALA

BERKENAAN SIASATAN MAHKAMAH PERANCIS TERHADAP SKANDAL URUS NIAGA PEMBELIAN KAPAL SELAM BERJUMLAH RM 4.7 BILION

Pakatan Rakyat memuji Suara Rakyat Malaysia (Suaram) kerana memulakan aduan rasuah di Mahkamah Perancis berhubung urus niaga bernilai RM 4.7 bilion di antara Kerajaan Malaysisa dan DCN, konglomerat senjata terbesar Perancis. Urus niaga ini melibatkan Razak Baginda, yang dikenali sebagai penasihat kepada Perdana Menteri Najib Tun Razak sehinggalah berlakunya pembunuhan penterjemah Mongolia, Altantuya Shariibuu di Malaysia.

Sistem keadilan Malaysia, secara khususnya SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) gagal mengenal pasti isu-isu rasuah yang kini sedang dibawa Suaram ke dalam sistem perundangan Perancis. Amat mengaibkan, rakyat Malaysia terpaksa pergi ke Perancis untuk mendapatkan penjelasan dan ketelusan terhadap rasuah yang membazirkan berbilion ringgit duit orang ramai.

Namun demikian, ia bukan hanya tentang kegagalan SPRM.

Pembunuhan Altantuya juga masih belum diselesaikan. Seluruh negara tahu bahawa dua orang anggota polis yang disabitkan kesalahan, Azilah Hadri dan Sirul Azhar hanyalah perkakas yang digunakan untuk membunuh Altantuya. Ibarat telah ada alat sepucuk pistol tetapi siapa yang menarik picu melepaskan peluru? Kesemua lembaga-lembaga negara kita - polis, Jabatan Peguam Negara dan Kehakiman telah gagal, secara sengaja atau akibat kecuaian untuk memberikan jawapan kepada soalan mustahak ini.

Beberapa soalan penting yang masib belum berjawab berkaitan dengan urus niaga kapal selam dan pembunuhan sensasi:

Apakah peranan Perdana Menteri Najib Tun Razak dalam urus niaga kapal selam tersebut, hubungan dengan penasihatnya Razak Baginda yang membuat keuntungan luar biasa daripada urusniaga itu dan penglibatannya dalam pembunuhan Altantuya Shariibuu? Apakah yang dimaksudkan dengan meminta bantuan yang dibuat Razak Baginda kepada Musa Safri, Ketua Pengawal Najib pada malam 19 Oktober 2006 melalui telefon selepas Sirul dan Azilah sampai dengan seorang anggota polis wanita, Lans Koperal Rohainaza serta membawa pergi Altantuya dari hadapan rumah Razak di Bukit Damansara dan tidak ditemukan lagi selepas itu? Siapa yang mengarahkan anggota polis terbabit ke sana?

Apakah yang dibuat pegawai khas Najib Tun Razak selama 20 tahun, Nasir Safar memandu kereta Proton merah yang muncul di hadapan rumah Razak, beberapa ketika sebelum anggota polis tersebut muncul dan membawa Altantuya pergi?

Apakah Nazim Tun Razak menawarkan sejumlah wang yang besar kepada penyiasat persendirian Balasubramaniam dan juga mengancam keluarganya apabila dia bertemu Bala pada malam 3 Julai 2008 selepas Bala mengeluarkan pengakuan bersumpahnya yang pertama?

Apa pula penglibatan Deepak Jaikishan yang dikenal rapat dengan Rosmah Mansor dalam pembuatan akuan bersumpahnya yang kedua, serta peranannya dalam mengaturkan pertemuan di antara Nazim Tun Razak dan Bala?

Bagaimana dengan kewujudan gambar yang diperkatakan Burmaa OyunChinmeg, sepupu Altantuya, yang menunjukkan Najib, Razak dan Altantuya makan malam bersama di sebuah restoran di Paris? Kenapa Arnaud Dubus, wartawan Perancis, berkata bahawa bapa Altantuya memberikan gambar tersebut kepada bekas Konsul Kehormat Kedutaan Mongolia di Malaysia, Datuk Syed Abdul Rahman Alhabshi dari Wisma Putra Malaysia. Abdul Rahman kemudiannya memberikan gambar tersebut kepada pihak polis yang akhirnya hilang selepas itu.

Kenapa syarikat yang baru ditubuhkan Razak Baginda, Perimekar terlibat dalam urus niaga kapal selam ini memandangkan ianya tidak memiliki keupayaan, kemampuan kewangan atau kepakaran untuk mendokong pemberian kontrak tersebut?

Mengapa kerajaan tidak berurusniaga secara langsung dengan konglomerat senjata Perancis tersebut?

Siapa yang memberi arahan untuk membunuh kerana dua orang pengawal tersebut tidak mempunyai motif untuk membunuh Altantuya?

Kenapa penyiasat persendirian Balasubramaniam yang membuat perakuan bersumpah dan dakwaan lainnya terhadap penglibatan Najib dan para pegawainya (Musa Safri dan Nasir Safar) lari dari Malaysia? Apakah yang perlu dilakukan bagi menjamin keselamatan Bala untuk ikut terlibat dalam penyiasatan ini?

Mengapakah pembantu Najib, Musa Safri dan Nasir Safar tidak dipanggil untuk memberi keterangan dalam perbicaraan?

Pakatan Rakyat amat menyokong penyiasatan ini dibuat atas kepentingan keadilan serta ketelusan. Pakatan Rakyat juga mendesak kerajaan dan institusi-institusi negara yang berkenaan untuk memberikan kerjasama sepenuhnya serta jujur dalam penyiasatan ini.


nota:

siasatan ini akan memastikan
nama nama yang terlibat ini
akan dipanggil untuk memberi keterangan.
seperti ariel sharon yang dituduh sebagai
penjenayah di mahkamah beligium telah tidajk berani
datang ke brusells.

dalam kes malaysia nama razak baginda, najib razak, isteri
razak baginda , rosmah mansor - pasti akan di minta
oleh mahkamah peranchis untuk memberi keterangan.

raja petra telah sedia ada di eropah untuk membantu sisatan.

padan muka tak dapat shopping

padan muka... ingat terlepas malaysia selamat

ZIONIS TEMBAK ARAB DI GAZA - APCO BAWA TEKNIK INI KE PDRM

LAGI KEGANASAN POLIS

POLIS SERBU PROGRAM BELIA SELANGOR , SEORANG PELAJAR CEDERA-malaysiakini

Seorang pelajar kolej cedera malam tadi kerana didakwa ditendang oleh seorang anggota polis yang menyerbu program belia anjuran kerajaan negeri Selangor di Dataran Shah Alam.

Bercakap dalam sidang akhbar di pejabatnya, ahli parlimen Shah Alam, Khalid Samad menyifatkan tindakan polis itu sebagai tidak bertanggungjawab terhadap satu perhimpunan aman.

Beliau mendakwa, mereka datang seolah-olah hendak berperang, dengan tiba-tiba menyerbu tempat tersebut tanpa sebarang amaran.

Mohd Nazrul Anwar Mohamad Adli, 20, yang mengikuti pengajian diploma dalam kejuruteraan elektrik dan elektronik di Kolej PTPL, adalah antara belia yang menyertai program anjuran kerajaan negeri Selangor itu.

POLIS TAK ADA KERJA LAIN KE?

SERBU… TEMBAK…. SEPAK … TERAJANG

JANGAN LUPA… GANJI ITU DUIT CUKAI DARI ORANG RAMAI

KALAU ORANG RAMAI HABIS KENA TEMBAK MATI... SIAPA NAK BAYAR GAJI POLIS.

TAK KAN NAK MAKAN DUIT RASUAH SEPANJANG HIDUP

SEMENJAK ISREAL MASUK PDRM INI...TEKNIK ZIONIS MAKIN MENJADI JADI

GST = GASAK SAMPAI TERBURAI

ORANG RAMAI MENUNGGU - GASAK SAMPAI TERBURAI

CADANGAN KURANGLAN TAMPARAN GST

Ketika penunjuk perasaan berhimpun di Kuala Lumpur bagi menentang cukai barangan dan perkhidmatan (GST) hari ini. Majlis Penasihat Ekonomi Negara (MPEN) pula sedang mempertimbangkan kaedah terbaik bagi melaksanakannya.

Menurut ahli majlis tersebut Danny Quah - yang juga profesor daripada Sekolah Ekonomi London (LSE) - majlis tersebut mencadangkan pengurangan cukai pendapatan dan korporat untuk mengurangkan kesan GST.

Kami cadangkan pengurangan satu peratus daripada cukai korporat dan cukai pendapatan setiap tahun untuk tempoh tiga hingga lima tahun lagi, pada masa yang sama dilaksanakan cukaibroad-based seperti GST," katanya.

TAK PAYAH LAAA NAK KAJI KAJI

SEMUA INI NAK TIPU MELAYU

BUAT LAH GST INI

ANAK MUDA SUDAH LAMA TUNGGU

ANAK MUDA GIAN NAK TURUN KE JALAN RAYA

NAK BERDEMO GASAK SAMPAI TERBURAI

PROJEK MENIPU MELAYU LAGI

NAJIB MAHU SIASATAN KES AMINULRASYID DIJALANKAN SECRA TERBUKA DAN TELUS - minsider

Najib Razak mahu siasatan berhubung insiden remaja berusia 15 tahun Aminulrasyid Amzah, yang mati akibat terkena tembakan polis pada 26 April lepas, dijalankan secara terbuka dan amat telus.

“Kita tidak boleh bersikap mempertahankan diri kerana orang ramai mahukan jawapannya. Saya pasti polis akan memberi kerjasama penuh (dengan siasatan itu) bagi memuaskan hati keluarga mangsa, yang ingin tahu apa yang sebenarnya berlaku,” katanya.

KENAPA DENGAN AMINULRASYID

KENAPA PEMBUNUHAN ALTANTUYA…. SENYAP SAJE

KENAPA KES BUNUH RAZAK BAGINDA …. HAKIM NEGARA TIDAK MERAYU

TAPI KES MAHASISWA TUNJUK PERSAAN HAKIM NEGARA MERAYU

HAKIM MERAYU ... HINGGA MAHKAMAH TINGGI... NAK BUANG PELAJAR

RAZAK BAGINDA BUNUH... KENAPA TIDAK MERAYU ULANG BICARA

JANGAN TIPU MELAYU… MELAYU DAH LAMA KENA TIPU

TERBARU TERKINI

BERKUMPUL DI BUKIT AMAN JAM 3.00 PETANG