Khamis, 10 Mei 2012

Luahan Anak Felda Generasi ke 3 yang di herdik bila bertanya banyak bab 'durian runtuh'

 
saya generasi ke-3 Felda. hal ni bukan fitnah. ini mmg benar2 berlaku & itulah borang yg diberikan kepada kami.

kakak saya di antara waris yg enggan menurunkan tandatangan pada borang tersebut & telah dihalau balik kerana terlalu banyak bertanya semasa sessi penerangan tersebut berlangsung.

bukannya apa, sebab dia takut pakcik makcik yg tak tahu apa2 ni terpengaruh & terikut2 tak mau tandatangan sama. mmg terpaksa halau waris balik dulu la supaya lagi senang dia nk bt kerja, lagi mudah nak pengaruh pakcik makcik peneroka ni supaya setuju & turunkan tandatangan.

dalam sessi 'penerangan' yg berlangsung 3 jam itu, cerita yg diulang2 berpuluh kali hanyalah jumlah keuntungan yg bakal diterima sahaja sedangkan semua org tahu pasaran saham ini ada turun & naiknya. namun apabila ditanya bagaimana pula keadaannya bila saham jatuh? pegawai Felda mengelak2 untuk menjawab. lain ditanya, lain yg dijawab. sikit pun tak mahu disentuh & tidak diterangkan pula segala risiko yg bakal ditanggung oleh peneroka.

perkara besar mcm ni sepatutnya felda perlu bagi masa sikit kepada peneroka & waris utk buat penelitian & pertimbangan. benda complicated dan besar mcm ni tak boleh mendesak org supaya bersetuju dlm tempoh penerangan 3 jam sahaja.

kenapa perlu tergesa2 & memaksa sampai begitu sekali sedangkan ini adalah isu yg besar?

nampak sangat ada agenda tersembunyi dan ini semua adalah muslihat. jangan anggap semua org ni bodoh & nk menurut saja segala apa yg pihak pengurusan Felda cakap.

kalau kita kaji semula rekod FGVH sebelum ni pun mmg fail dah. melabur luar negara sebelum ni RM1.75 Billion, RM500 juta rugi, duit lebur begitu sahaja. jangan tak tahu fakta ini.

jadi, atas dasar apa org nak percaya kpd FGVH pulak kali ni? siapa percaya Isa Samad? sila angkat tangan.

khas buat Najib & Isa Samad, kami generasi baru Felda bukan bodoh lagi...!

Rabu, 9 Mei 2012

PDRM Ikut Perintah Datin Rosmah Mansor


Umum tahu 'Bersih 3.0' amat berjaya menyatu dan menyampaikan lapan tuntutan Bersih untuk kerajaan sekutu apco yang perkuda SPR juga lain-lain agensi/jabatan termasuk PDRM.
Kejayaan 'Bersih 3.0' tersebar di serata dunia hingga ke puncak Himalaya sampai ke Mekah, seluruh dunia melihat bagaimana rakyat Malaysia yang cintakan keamanan, ketelusan juga keadilan diganasi dan diperlakukan seperti haiwan oleh alat rejim UMNO-APCO-BN iaitu PDRM, hanya kerana hasad dengki campur dendam kesumat melihat kejayaan perhimpunan berbagai kaum tanpa batas umur dan agama.
Dengan kelicikan pemikir rejim UMNO-BN yang memang sangat terkenal cerdik dalam manipulasi jahat, dilepaslah 'anjing-anjing gila' memprovokasi para peserta yang aman seperti dubuk meratah mangsa!
Tanpa perikemanusiaan dan belas kasihan apalagi iman, mereka melakukan kebiadapan terlampau terhadap insan kerdil yang cintakan keamanan. Para pendemo bukan kutu haprak atau upahan kaki dadah dan rempit berakal lembu, songkok tinggi tapi para peserta Bersih 3.0 adalah terdiri daripada kalangan profesional, akademia, doktor, peguam, pensyarah, penuntut universiti dan orang awam yang prihatin terhadap isu keadilan dalam pemilihan juga daftar pemilih untuk mengundi.
Mereka-mereka ini termasuk makcik-makcik, pakcik-pakcik, auntie, amoy daripada bangsa Melayu, Cina dan India disepak terajang tanpa hati perut oleh polis. Tidak cukup itu, dirampas segala barangan seperti kamera, handphone termasuk memory card, macam penyamun jalanan.
Apa kejadah undang-undang digunapakai? Bodoh baghalkah polis dan bos mereka? Atau tekanan daripada tangan-tangan ghaib pengkhianat daripada kalangan pemimpin parti biru mereput teratas bila lihat demo ini akan menjejaskan prestasi UMNO-APCO-BN!
Kezaliman alat rejim UMNO-APCO-BN bukan setakat pukul terajang, tanpa provokasi daripada peserta Bersih dan tanpa memberi amaran, menembak gas pemedih mata, seburan air berasid pada mereka yang tanpa perlindungan dan melawan langsung.
Kerana takut kezaliman dan kekejaman dilihat dunia, habis disamun dan dirampas kamera serta memory card untuk melupuskan bukti khianat mereka. Hingga berita di media pun disekat bukan setakat media pengampu mereka sendiri sahaja, CNN, BBC dan AlJazeera pun disensor menyebabkan mereka memprotes pada rejim UMNO-APCO-BN!
Mengapa takut dunia tahu demokrasi Malaysia yang konon 'rakyat didahulukan' itu? Didahulukan sepak terajang dan kena lanyak sesuka hati oleh 'anjing-anjing gila' yang dibela UMNO-BN!
Dengan sogokan sedikit wang untuk umpan pada kakitangan awam baru-baru ini, mereka ingat rakyat mudah lupa yang mereka sauk berjuta-juta malah berbilion pun ada. Nampak sangat segala pengkianatan seperti salahguna kuasa dan harta negara/rakyat difaraidkan sesama kroni, duit rakyat guna untuk anak bertunang, beli handbag harga gila, cincin berjuta harga, duit pinjaman lembu dijoli sakan, hutang Tajudin dibailout, skandal besar kapal susah selam Scorpene sapu berjuta komisyen, skandal PKFZ dan berbagai-bagai macam lagi skandal penyelewengan.
Tapi pada otak lembu, otak bawah tempurung lutut semua mereka tidak nampak, mereka nampak apa yang tv dan radio pecacai tunjukkan saja. Mereka kata pendemo memang jahat, baling batu pada polis, jahanamkan harta benda awam dan berbagai fitnah tapi lupa menyiasat siapa punya angkara.
Mujur era kini berteknologi tinggi membantu untuk mendedahkan kebenaran. Jadi segala bukti kebiadapan mereka terlalu banyak tapi teluskah mereka mahu menyiasat dan ambil tindakan!
Lupakah mereka sejarah di Malaysia sudah ada demontrasi sebelum merdeka lagi? Tapi pemimpin UMNO-APCO-BN memang degil bak rejim zionis. Jadi, moga Bersih '4.0' jika ada, rakyat terpaksa ikut rentak rejim zalim juga dalam menentang kezaliman lawan kezaliman. Mereka mengajar rakyat supaya jadi seperti mereka bila berdemo cara aman akan terima ugutan, ancaman dan provokasi.
Pendemo terpaksa bersedia seperti juga 'anjing-anjing gila' bersedia dan mungkin terpaksa melawan bila diperlakukan sebegitu zalim, seperti Bersih 3.0 yang secara aman tapi diambil kesempatan merembat dengan ganas tanpa had pada yang tua atau muda!
Bodohlah mereka yang menuduh para peserta Bersih ganas kerana mereka hanya menuntut hak mereka yang benar seperti yang termaktub dalam Perlembagaan untuk mengundi secara adil, bukan mahu merampas kuasa. Boleh dikatakan bahawa jika peserta ada niat dari mula mahu menganas, entah berapa anggota polis akan jadi arwah!
Bayangkan jumlah lebih dua ratus ribu boleh buat apa! Mahu kencing seluar nanti polis jika mereka benar-benar mahu mengganas atau balas dendam!
Ingatlah gaji anda dibayar pembayar cukai iaitu rakyat tapi anda jadikan rakyat sebagai penjenayah dan membelot terhadap amanah membela rakyat dan negara! Janganlah jadi macam anjing gila demi menurut perintah sang penggila kuasa membabi buta.
Atau mereka menganggap taktik menzalimi rakyat adalah salah satu nasihat dari brother APCO!
Teringat juga satu ketika dulu ada demo lagi ganas daripada rakyat Indon tapi tiada langsung polis samseng! Tiada provokasi serta penyamaran untuk mengacau mereka. Tiada kereta polis dengan pemandu berseluar pendek dan berhelmet! Melanyak peserta konon atas alasan kena baling objek,tapi tahukah siapa yang punya kerja?
Apakah PDRM takut pada pendemo Indon dari peserta Bersih ?
Kesimpulannya mudah. Bila demo Bersih tamat tanpa sebarang kekacauan dengan aman, maka sang pengkhianat-pengkhianat dari uMNO-APCO-BN tiada pilihan lain untuk menjahanamkan demo melainkan mencetuskan kekecohan agar senang bertindak atas alasan keselamatan. Dengan peralatkan PDRM yang bak gengster tanpa tag nama dan nombor siri bermaharajagila sesukahati, kini ada juga berita bahawa masa akan datang pihak tentera juga akan dilibatkan.
Kini kita sudah nampak ke'zionisma'nya UMNO-BN. Jadi rakyat Malaysia mesti waras memilih selain parti sekutu APCO untuk kesejahteraan kita dan anak cucu kita. Wassalam.
Allahu Akhbar

Durian Runtuh - Peneroka Tak Tersandar Dalam Kejutan

'Durian runtuh': Peneroka tak tersandar dalam kejutan
'Durian runtuh' yang diumumkan perdana menteri di Felda Jengka 8 semalam sangat di alu-alukan.

Namun tidak memeranjatkan saya. Ia telah dimaklumkan 4 hari lalu kepada saya dan telah pun saya sebut dengan tepat dalam kenyataan media saya dan diulang dalam ceramah-ceramah saya.

Meskipun jumlah 1.689 bilion yang diagihkan kepada 112,635 orang peneroka Felda agak besar, tetapi tidaklah sampai 'peneroka tersandar dalam kejutan' seperti perdana menteri katakan sebelum ini di Felda Triang 3, Bera.

Ia diberi dalam tiga fasa untuk peneroka, penerokawati dan generasi kedua. Bonus khas dua bulan setengah gaji untuk 23,000 kakitangan Felda sesuatu yang tidak berbaloi dengan pengorbanan mereka lebih 25 tahun berkhidmat.

Prsatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK) tidak pernah menolak sebarang pemberian atau insentif yang mahu diberikan kepada para peneroka. Tetapi biarlah kita berhujah secara matang. Kenapa baru sekarang setelah lebih 55 tahun Felda ditubuhkan?

Adakah ini sandiwara politik kerana bimbang akan senario perubahan sikap warga Felda kepada BN?
Siri-siri saman di Kemahang 3, Gugusan Serting, Bera, Jengka, Maokil dan yang terkini di Gugusan Chini, kawasan parlimen Pekan - tempat perdana menteri sendiri?

Gelombang kebangkitan anak-anak muda Felda dapat disaksikan melalui sokongan mereka bersama program-program ANAK dan ceramah Pakatan Rakyat. Saya yakin ini dalam makluman perdana menteri dan membimbangkan beliau. Jumlah 54 Parlimen yang ada Felda kubu terakhir BN.

Bagaimanapun, memandang ke hadapan; adakah berbaloi gula-gula one off seperti ini?
Berapa lama lagi BN nak bermain politik dengan taktik lama untuk mendodoikan rakyat agar terus menyokong mereka?

Atau, ini dilakukan untuk 'menutup mulut' peneroka agar jangan mempersoalkan keghairahan kerajaan menyenaraikan Felda Global Venture di Bursa Malaysia?

Penipuan mereka melalui tujuh buah bank yang diperalat membiayai pinjaman tawaran saham FeIda Global Ventures Holdings Sdn Bhd (FGV) sangat ketara. Borang pinjaman yang dikosongkan jumlah pinjaman, faedah 5 peratus, borang dalam bahasa Inggeris, tidak ditaklimatkan isi kandungannya dan tidak dinyatakan risiko kerugian seperti 'Surat Tanggung Kerugian' antara penipuan dan pengkhianatan kepada para peneroka!

Seramai 125 peneroka Felda sebahagian daripada ribuan lagi peneroka yang telah tertipu kerana menandatangani borang perjanjian pinjaman yang mereka tidak tahu apa-apa. Mereka tidak dapat membezakan antara 'durian runtuh' dengan pinjaman saham FGVH. Mereka memfailkan injunksi di Mahkamah Tinggi Seremban kelmarin kerana teramat bimbang daripada risiko pinjaman yang boleh sahaja tergadai aset mereka.

Perdana Menteri beri jaminan tanah peneroka tidak akan tergadai. Adakah PM tidak membaca hampir 70 muka surat dalam borang pinjaman FGVH yang secara jelas dinyatakan dengan terperinci nasib peneroka jika harga saham merudum dan segala risiko di tanggung peneroka?

Adakah perdana menteri tidak mengambil iktibar dariapda nasib Felda Cahaya Baru, Felda Sg Buaya, Felda Labu Johnson dan Sendayan yang hilang tanah mereka dan hidup menderita seperti pepatah 'menang sorak kampung tergadai'?

Mana pergi pemimpin BN tatkala amanah saham negeri-negeri gulung tikar hingga menyebabkan rakyat hilang harta dan diisytiharkan muflis kerana meminjam bank untuk melabur?

Adakah perdana menteri, Ahmad Maslan dan Isa Samad boleh beri jaminan bertulis yang saham FGVH tidak rugi sepertimana nasib pelabur amanah saham negeri-negeri dan juga saham-saham lain seperti KUB dan BERNAS.

Perdana menteri tidak perlu sebut "haram jadah" yang diulang dua kali dalam ucapannya kalau dia rasional. Datuk Ahmad Maslan tidak perlu hentam dan cabar saya seperti diungkapkannya. Kenapa terlalu marah hingga tega memaki hamun di hadapan khalayak ribuan warga Felda.

Sebagai pemimpin biarlah ada wawasan. Peneroka Felda sudah ada tanah dan rumah. Untuk kelangsungan hidup, telah memadai. Daripada 1.6 juta warga Felda, 65 peratus generasi kedua. Ini tempoh peralihan yang sangat kritikal untuk mereka.

Mana dia hala tuju anak muda Felda? Perumahan mereka, pendapatan yang lebih stabil atau mereka cuma penonton yang melihat para kroni pemimpin BN memunggah kekayaan setiap hari?
Fikir dulu mana rumah kenerasi kedua daripada beri peruntukan RM5 ribu untuk orang lain.

Tidakkah kewujudan Techno Plant Sdn adalah untuk tembolok pemimpin Umno? Sama juga wujudnya FGVH bagi tujuan memindahkan harta peneroka berbilion ringgit untuk digunakan Umno/BN bagi pilihan raya umum ke-13?

Saya cabar perdana menteri umum peruntukan RM1,689 bilion datang dari mana? Berapa yang kroni bayar kepada penasihat?

Mereka ini ibarat Sadeq Sigara dalam Filem Tiga Abdul yang membuat untung dengan menipu peneroka. Akhirnya peneroka dilelong dengan harga yang murah!

ANAK konsisten dengan perjuangan bagi kehidupan generasi kedua Felda. Para cendekiawan, intelektual dan umumnya anak-anak peneroka bersedia untuk menerajui perubahan di Felda. Seharusnya mereka diberi peluang merencana transformsi di Felda.

Kenapa Isa Samad dilantik perdana menteri sebagai pengerusi Felda? Mana perginya karisma puluhan ribu cerdik pandai anak-anak peneroka? Tidak layakkah mereka jadi Pengerusi Felda dan memegang jawatan penting dalam anak-anak Syarikat Felda? Kenapa semuanya dibolot Isa Samad dan kroni-kroninya?

Seharusnya hala tuju Felda diterajui oleh anak Felda. penambahbaikan Koperasi Felda, pengendalian kebun peneroka, aktiviti tanam semula, pembangunan infrastruktur dan pengembangan anak-anak syarikat.

Berilah kepercayaan dan amanah ini kepada mereka. Bukan diterajui oleh ' para lanun' yang tidak ada seinci tanah pun di Felda!

Pengumuman perdana menteri bukan transformasi. Sebenarnya beliau dan pemimpin BN 'jaguh kampung' yang tidak punya kreativiti strategik. ANAK dan Pakatan menawarkan gagasan seperti Buku Jingga yang bersifat menyeluruh untuk tempoh yang panjang. Pengagihan Tanah Felda Plantation, penubuhan Universiti Felda, Kuota penguasaan anak peneroka dalam anak-anak syarikat Felda; hakikatnya inilah pemikiran global yang menjanjikan kehidupan lebih meyakinkan untuk Anak-anak peneroka Felda.

Bagi saya, pengumuman perdana menteri tidak lebih untuk mengekalkan kuasa politik BN di Felda semata-mata. Ia mungkin menyukakan peneroka tetapi amat mengecewakan anak muda Felda.

Generasi kedua dan ketiga akan terus termenung panjang memikirkan nasib mereka pada hari-hari mendatang yang kian samar.

Fitnah lucah jadi modus operandi Utusan, TV3 pertahan Umno

KUALA LUMPUR: Utusan Malaysia dan TV3 menggunakan modus operandi hina dan tidak bermaruah apabila menyiar berita fitnah dan lucah yang tidak disahkan kesahihannya.
 
Presiden Kelab Anwar Ibrahim (AIC), Saifuddin Shafi Muhammad kesal kerana media itu menjadi ‘pelaburan’ Umno untuk menghadapi kemarahan rakyat terhadap kegagalan pentadbiran mereka.
Beliau menyifatkan modus operandi itu digunakan bagi menganggu tumpuan Timbalan Presiden, Mohamed Azmin Ali dalam memimpin jentera pilihan raya KEADILAN.
“Utusan DAN TV3 semakin tidak bermaruah apabila mengheret ibu  Azmin bagi melaga-lagakan keharmonian keluarga mereka.
“AIC juga mempersoal tanggungjawab Utusan sebagai akhbar yang sanggup menggadaikan daya fikir anak muda dengan menyiar berita yang belum sahih.
“Utusan dan Buletin Utama boleh terus menyalak tetapi sedarlah salakan media ini tidak lagi memberi impak kepada rakyat,” katanya yang percaya kebiadapan itu sudah sampai kepada noktahnya.
Melalui kenyataan media, Saifuddin berkata, AIC memandang tinggi kepada keampuhan semangat dan iltizam politik Azmin meskipun diheret ke kancah politik fitnah dan lucah.
“Anak muda pasti memandang tinggi komitmen Azmin dan menghumban budaya fitnah serta lucah,  sekaligus menguburkan Umno BN,” katanya.

Dari mana Felda ambil wang bayar durian runtuh?


Semalam, Perdana Menteri mengumumkan di Felda Jengka 8 seramai 112,635 peneroka Felda akan mendapat durian runtuh RM5,000 setiap orang. Isteri mereka – dibayar kemudian – akan juga mendapat RM5,000 se orang. Kemudian, anak-anak mereka akan mendapat RM5,000. Kalau keluarga peneroka mempunyai 5 orang anak, anak-anak mereka akan mendapat RM1,000 se orang.  Jumlah kesemuanya RM15,000 bagi se tiap keluarga peneroka. Kalau setiap keluarga mempunyai ahli seramai 7 orang (ayah, ibu dan lima orang anak), maka secara puratanya, mereka akan mendapat RM2,143 seorang.   Satu jumlah yang biasa sahaja, tidak memeranjatkan.

Dengan membayar durian runtuh RM15,000 bagi setiap keluarga, Felda akan membelanjakan RM1.69 bilion. Ini bayaran “one-off” yang boleh meringankan beban kewangan peneroka sekadar sementara.  Wang itu bolehlah digunakan untuk menampung belanja kenduri kendara, melupuskan hutang atau belanja pergi umrah untuk dua orang. Bagi peneroka yang cermat, bolehlah meningkatkan tabungan. Namun, majoriti peneroka yang menerima bayaran “one-off” ini akan membelanjakan wang ini untuk penggunaan, bukan pelaburan. Maklumlah, ini “rezeki terpijak.”

Tentu rasa sayang peneroka kepada kerajaan UMNO-BN terus bersemarak, maklumlah ini kali pertama dalam 55 tahun sejarah Felda, peneroka mendapat wang tunai yang begitu besar, walaupun pada hakikatnya, nilai wang ini tidak seberapa dalam ukuran sekarang. Satu ekar tanah di Felda sekarang sudah berpuluh ribu malah dalam ratusan ribu harganya. Undi mereka sudah dibeli dengan harga murah (demolition price) dan Perdana Menteri cukup yakin, majoriti peneroka akan terus mengundi UMNO-BN di dalam PRU13 yang bakal diadakan bila-bila masa sahaja sekarang, besar kemungkinan dalam bulan Jun ini. Dengan bayaran ini, UMNO-BN mengharapkan 58 kerusi yang menjadi simpanan tetapnya akan terselamat dari disambar Pakatan Rakyat.

Dari manakah datangnya wang sebanyak RM1.69 bilion yang akan ditaburkan kepada peneroka itu?

Felda Global Ventures Holdings Berhad akan mengapungkan 2,188,890,900 unit saham di Bursa Malaysia pada harga Tawaran Awam Awal - TAA (Initial Public Offer – IPO) RM4.65 se saham. Ini bermakana, ia akan menjana RM10.18 bilion.  Dari jumlah ini, Felda akan mendapat RM5.62 billion. Ini kerana sebahagian besar, iaitu, 1,208,890,900 unit saham adalah milik Felda. FGVHB akan hanya menjana RM4.56 bilion dari pengapongkan saham ini.  Jumlah ini relatif kecil untuk bercatur di dalam perniagaan peringkat global. Lagi pun, sebahagian besarnya akan diguna untuk membayar hutang dan kos penanaman semula.

Dengan melupuskan kesemua kepentingannya kepada FGVHB, Felda Badan Berkanun hanya mendapat RM5.65 bilion. Dari jumlah ini, RM1.69 bilion akan dibelanjakan untuk membayar RM15,000 durian runtuh kepada setiap keluarga peneroka. Baki yang ada pada Felda BB hanyalah RM3.96 bilion. Harus diingat bahawa Felda BB berbelanja kira-kira RM2 bilion setahun. Wang yang baki itu hanya cukup untuk menampong perbelanjaan 2 tahun. Selepas itu, wang pembayar cukai perlu disuntikkan kembali kepada Felda BB.

Harta yang dilupuskan kepada FGVHB adalah harta peneroka. Ia akhirnya akan dipindah milik, melalui jual beli saham di pasaran, kepada pelabur-pelabur bukan peneroka termasuklah taukeh-taukeh besar dan pelabur-pelabur asing yang memang sudah sedia kaya. Maknanya, yang dijual adalah harta peneroka. Oleh itu, wang yang dikatakan durian runtuh itu sebenarnya adalah hak peneroka. Tidak ada durian runtuh sebenarnya. Felda menjual hak peneroka kepada orang lain, dan sebahagian kecil dari wang itu diberikan kepada peneroka. Peneroka menerima wang yang dijana dari titik peluh mereka sendiri.

Siapakah yang sebenarnya mendapat untung besar dari pengapongan saham FGVHB?

Pada awalnya, harga TAA ditetapkan pada RM5.85 se saham. Di dalam prospektus yang dipaparkan dalam sesawang Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, harga TAA diturunkan kepada RM4.65 se saham, iaitu, penurunan sebanyak RM1.20 se saham atau diskaun sebanyak 20.5%.  Ini bermakna, sebelum diapongkan, Felda BB telah rugi RM1.45 bilion. Penurunan harga ini bakal menguntungkan pelabur-pelabur dalam negera dan asing yang membeli saham FGVHB ini pada harga lebih murah, iaitu, diskaun 20.5%.  Bila saham FGVHB mula dijual beli di pasaran nanti, akan ada pelabur-pelabur kaya tunai yang akan mengutip setiap unit saham yang dijual oleh pelabur runcit dan juga pelabur institusi sehingga mereka berjaya menguasai 30% daripada jumlah saham. Ketika itu, mereka akan berkuasa ke atas FGVHB dan kepentingan peneroka akan mengambil tempat duduk belakang.

Pelabur Bumiputera yang diluluskan MITI, majoritinya kroni pemerintah dan penama UMNO, bakal  mengaut untung besar. Golongan pelabur terpilih ini diperuntukkan 419,537,000 unit saham  atau 11.5% dari jumlah saham yang diapongkan. Mereka, sebagai satu kumpulan, membeli saham ini pada harga RM1,950,847,050 (pada harga RM4.65 se saham). Jika harga naik ke RM5.85 sesaham (+RM1.20), mereka sudah mendapat untung  RM503 juta. Kalau harga naik sebanyak RM2.40 (ke RM7.05 sesaham), golongan pelabur Bumiputera terpilih ini akan untung RM1 bilion. Ini tidak mustahil.  Pembiayaan tidak menjadi masalah kepada mereka kerana disediakan oleh bank-bank. Pembeli saham pun tidak menjadi masalah kerana badan kerajaan kaya tunai seperti Tabung Haji, KWSP, PNB dan lain-lain sudah sedia untuk membeli dari mereka.   Inilah dana PRU13 untuk UMNO.

Bila saham FGVHB yang aset utamanya tanah diapongkan, harta peneroka – tanah ladang dan kilang-kilang pemprosesan sawit – akan bertukar tangan secepat putaran jual beli saham di pasaran saham. Tiada siapa boleh menjamin harta bernilai peneroka ini tidak akan terlepas kepada pelabur asing yang rakus dan tamak. Peluang untuk memiliki tanah tidak ternilai ini dan menguasai minyak sawit, komoditi makanan yang amat penting di dunia hari ini, yang selama ini mereka intai, sudah sedia untuk digenggam.

PENEROKA FELDA KENA TIPU OLEH MAT MONGOLDUSUN DURIAN AKAN TERGADAI

PENEROKA FELDA BERHAK MENDAPAT RM50,000 SATU KELUARGA, BUKANNYA RM15,000

Pengumuman yang dibuat Dato’ Seri Najib Tun Razak bahawa setiap peneroka FELDA akan mendapat ganjaran RM15,000 selepas penyenaraian FELDA membuktikan sekali lagi bahawa pentadbiran Barisan Nasional membolot kekayaan sesama mereka, sedang rakyat diberikan hampas dan imbuhan kecil sahaja.

KEADILAN telah meneliti prospektus penyenaraian Felda Global Ventures (FGV) untuk menentukan berapakah nilaian sebenar ganjaran yang sepatutnya diperolehi oleh peneroka FELDA. Proses ini turut melibatkan perbincangan dengan penganalisa pasaran untuk menentukan prestasi FGV dan harga setiap unit saham apabila disenaraikan kelak.

Berdasarkan prospektus penyenaraian, dana yang akan dikutip oleh FELDA selepas penyenaraian berjumlah RM5.6 bilion, sementara FGV pula akan mendapat suntikan dana tambahan berjumlah RM4.557 bilion.

Ini berikutan urusniaga berikut:

1. FELDA akan menjual 59% dari pegangannya sedia ada di dalam FGV (bersamaan 1,208,890,900 saham) kepada pelabur-pelabur baru

2. FGV akan menerbitkan saham baru berjumlah 980,000,000 yang akan dijual kepada pelabur-pelabur baru

3. Harga penyenaraian setiap unit saham adalah RM4.65

4. Dana tambahan yang dikutip oleh FELDA adalah RM4.65 X 1,208,890,900 = RM5.6 bilion

5. Dana tambahan yang dikutip oleh FGV adalah RM4.65 X 980,000,000 = RM4.557 bilion

Jumlah keluarga peneroka FELDA di seluruh negara adalah 112,635 yang berhak mendapat keuntungan dari proses penyenaraian ini kerana tanah-tanah seluas 840,603 ekar yang diusahakan oleh Felda Plantatians Sdn Bhd adalah milik mereka. Tanah ini dipajakkan kepada FGV yang memberi nilaian besar kepada penyenaraian ini. Tanpa tanah yang diambil oleh FELDA atas nama peneroka ini, penyenaraian FGV akan gagal.

Oleh yang demikian, KEADILAN berpendapat Dato’ Seri Najib Tun Razak harus berterusdana yang dikutip akan diagihkan kepada peneroka. Jumlah keseluruhan agihan ini terang kepada rakyat bahawa hanya 30% (berjumlah RM15,000 setiap keluarga) dari adalah RM1.689 bilion.

Bakinya yang lebih besar (iaitu 70% dari jumlah dana yang dikutip) berjumlah RM3.942 bilion akan disimpan dan digunakan oleh pentadbiran beliau.
Maka, reaksi pertama KEADILAN kepada pengumuman beliau pada hari ini adalah:

1. Dato’ Seri Najib Tun Razak wajib mengagihkan KESEMUA dana yang dikutip oleh FELDA kepada peneroka. Ini bersamaan dengan RM50,000 setiap keluarga, bukannya RM15,000 yang diumumkan. KEADILAN mencabar beliau mengumumkan agihan keseluruhan RM50,000 ini; dan

2. Pentadbiran Barisan Nasional mestilah memperincikan bagaimanakah baki RM3.942 bilion akan dibelanjakan supaya ada ketelusan dan amanah.
Ini bukanlah kali pertama Dato’ Seri Najib Tun Razak berpura-pura mendahulukan rakyat sedangkan di belakang beliau dan suku sakat mengaut keuntungan besar dengan menggunakan nama rakyat.

MOHD RAFIZI RAMLI
PENGARAH STRATEGI KEADILAN

WONG CHEN
PENGERUSI, BIRO PERDAGANGAN DAN INDUSTRI
8 MEI 2012

Selasa, 8 Mei 2012

Fatwa haramkan demo ikut buku Umno, ulangi taktik Hosni Mubarak

Keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan yang menetapkan perhimpunan sebagai haram kepada umat Islam, dibuat berpandukan buku Perlembagaan Umno, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Memetik kenyataan ulama terkenal dunia, Sheikh Yusof al-Qaradawi, Ketua Umum KEADILAN itu , berkata amalan berhimpun sudah diamal Khalifah Umar al-Khattab ketika menyebar risalah Islam.
“Buktinya kupasan Yusof Qaradawi menyebut Saidina Umar Al Khattab – masa Islam mula berkembang, ada siri rahsia di rumah Arqam, tempat di mana orang berkumpul dan sampaikan risalah.
“Kemudian, Saidina Umar mahu tunjuk rasa dengan berjalan bersama beberapa kawan dan terang-terang membawa mesej Islam daripada rumah Arqam ke Masjidil Haram.
“Jadi, Jawatankuasa Majlis Fatwa baca buku mana? Adakah buku Perlembagaan Umno?” katanya depan kira-kira 5,000 orang pada ceramah Merdeka Rakyat di Padang Kampung Baru, Batu Caves tengah malam tadi.
Mengulas lanjut, Ketua Pembangkang itu kesal kerana Majlis Fatwa sanggup menjadi alat Umno sedangkan berhimpun menuntut keadilan tidak dilarang dalam Islam.
“Ini semua alat perkakas murahan, tiada pendirian. Kita kena ingat ikrar kita untuk bawa perubahan lebih 300,000 yang berhimpun itu belum selesai. Itu satu permulaan, kalau perlu kita buat lagi.
“Ada kata demonstrasi bukan budaya Islam, bukan budaya Arab. Ada kata demonstrasi import dari luar. Saya mahu jawab.
“Yang ditulis dalam buku Yusof Qaradawi dan disertakan ayat al-Quran bermaksud, harus kita sama dalam menegakkan kebaikan dan cari jalan satu tunjuk rasa bila kerajaan zalim,” katanya.
Anwar turut mempersoal kewibawaan Majlis Fatwa yang hanya menetapkan ‘haram’ kepada perhimpunan tetapi tidak sensitif isu semasa melibatkan umat Islam.
“Patut tanya dulu dari mana timbul kekacauan. Tapi, yang rasuah – tak haram, bunuh orang – tak haram, pukul orang – tak haram, rogol orang – tak haram,” sindirnya.
Beliau juga mengingatkan rakyat betapa perbuatan mengharamkan perhimpunan sudah dilakukan regim Hosni Mubarak ketika masih Presiden Mesir.
“Undang-undang ini di Mesir sudah dibuat. Hosni Mubarak bawa fatwa mengatakan tunjuk perasaan hendak gulingkan kerajaan itu haram. Hanya pemimpin Umno ala-Mubarak ini tidak faham-faham sampai sekarang,” katanya

Senator Australia saman NST, Utusan

Senator Nick Xenophon dari Australia akan mengambil tindakan undang-undang ke atas New Straits Times (NST) dan Utusan Malaysia, yang mengambarkannya sebagai anti-Islam dan pejuang hak gay.
Dalam kenyataannya di News.com.au, beliau berkata: “Laporan itu palsu sepenuhnya. Ia fitnah dan saya akan ambil tindakan”.
NST melaporkan, Xenophon anti Islam semasa berucap dalam Parlimen Australia padahal katanya, dalam ucapan itu beliau menggunakan perkataan ‘Scientology’ dan bukannya Islam.
Xenophon berada di Malaysia termasuk hari perhimpunan Bersih 3.0 dan membuat kenyataan menyesali kejadian dalam perhimpunan itu dengan berkata: “Ia aman (sehingga pendemo diprovokasi)”.
Beliau mengkritik laporan berat sebelah media arus perdana terhadap Bersih 3.0 kerana mementingkan wajah Datuk Seri Najib Razak di Sabah daripada perhimpunan terbesar di Malaysia.
“Media perdana memihak dan tidak adil,” katanya yang kemudian dipetik media Australia menyatakan: “Saya terkejut ada yang pergi hingga sebegitu rendah.”
NST kemudian mendakwa sedang menyiasat laporan wartawannya ekoran bantahan itu dan membuang berita berkenaan dari laman web.
Utusan Malaysia milik Umno pula yang menerbitkan berita yang sama dan memutar belitkan kenyataan Xenophon, telah mengeluarkan laporan itu di laman webnya tetapi tidak memohon maaf.
Xenophon merupakan sebahagian daripada pasukan tujuh anggota pemantau antarabangsa dalam misi pencarian fakta mengenai sistem pilihan raya Malaysia.

Adakah Majlis Fatwa tahu apa itu Bersih 3.0?“Macam mana satu fatwa dikeluarkan tanpa mengetahui tasawwur (gambaran) sebenar mengenai hukum yang hendak diputuskan?” tanya AJK PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad.


Beliau juga mempersoalkan bagaimana suatu fatwa boleh dikeluarkan jika suatu isu tidak dilihat secara menyeluruh.

Misalnya, kata beliau kalau yang bertanya itu apa hukum minum ‘tuak’ oleh orang Kelantan kepada ustaz daripada Selangor.

“Maka sudah tentu ustaz itu akan menjawab haram. Tetapi jika diberi penjelasan bahawa tuak dibuat daripada pokok nipah, jikalau di sebelah utara menyebut nira, maka sudah tentulah hukumnya halal.

“Kerana apa ustaz dari Selangor itu menjawab haram,  kerana istilah tuak ialah benda yang memabukkan, tetapi setelah mendapat penjelasan, maka hukum itu berubah,” ujarnya kepada Harakahdaily sebagai respons kepada kenyataan Majlis Fatwa Kebangsaan mengenai Bersih 3.0.

Menurutnya, Majlis Fatwa Kebangsaan hanya mendapat maklumat di sebelah pihak sahaja yang sepatutnya perlu bertanya dan bincang dahulu apa itu Bersih 3.0.

“Jangan mereka hanya faham ‘Bersih’ itu hanya air mutlak dalam bab feqah sahaja iaitu air yang suci, lagi menyucikan,” katanya lagi.

Justeru, ujarnya amat malang rakyat Malaysia apabila kewibawaan Majlis Fatwa yang sepatutnya mempertahankan kredibiliti mereka yang dianggotai oleh 14 mufti dan ulamak di negara ini telah mengeluarkan hukum tanpa mendapat penjelasan daripada pihak kedua.

“Apakah ini disiplin Majlis Fatwa Kebangsaan?” tanya beliau.

Beliau menambah, amat malang sekali fatwa yang dikeluarkan hanya kes yang terpilih.

“Kenapa Majlis Fatwa tidak bincang apa hukum pilihanraya tipu?

“Apakah hukum kerajaan yang membazir wang rakyat?” soalnya.

Beliau juga bertanya apakah hukum demonstrasi yang dibuat oleh penyokong Umno di negeri Pakatan Rakyat seperti demo kepala lembu di Selangor sehingga boleh mencetuskan pergaduhan kaum dan agama.

Baginya, sudah cukuplah banyak institusi kerajaan yang dipertikaikan kewibawaannya seperti badan kehakiman, SPR, PDRM dan SPRM.

“Jangan pula rakyat memandang rendah kepada kewibawaan Majlis Fatwa yang hanya sanggup menjadi alat dan membincang perkara yang menguntungkan pemerintah walaupun tanpa merujuk kepada pihak kedua untuk mendapat penjelasan supaya berlaku adil,” katanya lagi.