Khamis, 26 Mei 2011

MAIN SANDIWARA PULAK

BANGUN DAN LAWAN !WASPADA KEMUNGKINAN BANJIR
- meloya

Penduduk negeri ini diingatkan mengambil langkah berjaga-jaga terhadap kemungkinan banjir berikutan cuaca yang tidak menentu akhir-akhir ini.

Menteri Besar, Seri Adnan Yaakob berkata, penduduk perlu berpindah ke tempat lebih selamat termasuk ke pusat pemindahan banjir yang disediakan jika diarah berbuat demikian oleh pihak berkuasa.

"Jangan tunggu banjir menjadi serius baru hendak berpindah kerana tindakan yang lewat boleh mengundang padah dan kehilangan nyawa.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit… TENTANG BANJIR MALAON INI TAHU PULAK BERI INGATAN…. kah kah kah…

kah kah kah… TENTANG LOJI LYAKNAT ITU… BUAT BUAT DONNO…. kah kah kah..

kah kah kah…NAMPAK MACAM ADA HATI PERUT…. kah kah kah..

kah kah kah….NI KERANA MESTI KERANA PILIHANRAYA NAK DATANG… kah kah kah..

kah kah kah…NI MESTI KERNA MALAON INI DAH TAHU…AKAN KENA TENDANG OLEH BIK MAMA… kah kah kah

woit…LOJI GI GEBENG INI LEBIH BAHAYA DARI BANJIR… kah kah kah

TANAMKAN DI GEBENGDUIT TRAAAAAAK

HABIS LINGKUP


GAJI GURU: KERAJAAN TAK MAMPU SEBAB KRISIS KEWANGAN – mkini

Isu kenaikan pangkat guru yang menimbulkan perasaan tidak puas hati di kalangan pengamal profesyen itu menunjukkan bahawa negara kini berdepan dengan krisis kewangan, kata seorang ahli parlimen PAS.

Mahfuz Omar juga mendakwa, langkah kerajaan yang hanya memberikan kenaikan pangkat kepada golongan guru berpendapatan tinggi itu menunjukkan bahawa kerajaan berusaha untuk menipu golongan cerdik pandai itu.

Mahfuz berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan menteri pelajaran Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Jumaat lalu yang sekadar meminta supaya kumpulan guru yang tidak menikmati kenaikan gaji itu supaya bersabar.

Muhyiddin juga sebelum ini menjelaskan bahawa kerajaan bertindak demikian sebagai langkah penjimatan perbelanjaan dan juga untuk mengurangkan defisit kerana kenaikan pangkat itu melibatkan jumlah guru yang ramai.

Mahfuz yang juga naib presiden PAS turut menegaskan bahawa langkah penjimatan melalui pengurangan subsidi itu juga akhirnya akan menyebabkan rakyat menanggung kos yang lebih tinggi.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

nota:
kepada anak anak muda
yang masih belajar di universiti dan kolej dan dalam, sekolah
yang akan keluar dalam masa satu dua tahun
adalah di maklumkan bahawan semua PEKERJAAN dan JAWATAN
dlam kerajaan telah di BEKUKAN

kenapa?

kerana:
duit taraaak kah kah kah

duit sudah membazir:
beli kapal selam – setiap tahun 1 bilion ringit penjagaan
nak beli 257 kereta kebal dari syarikat DEFFTECH Sdn Bhd – harga 8 bilion ringgit
membazir projek plkn
membazir buat istana baru

dan paling membazir setiap tahun beri cukong 19 bilion ringgit
kah kah kah

NOTA:
tak lama lagi gaji kaki tangan kerajaan
pun tak cujkup kah kah kah

NOTA:
sila selidik syarikat defftech ini
kroni yang mana ?
kah kah kah

KAKI SONGLAP

Subsidi IPP: Lagi pembohongan, penipuan BN

DAP melahirkan rasa kurang senang dengan kenyataan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Peter Chin Fah Kui bahawa RM19 bilion yang dinikmati oleh pengeluar tenaga bebas (IPP) dan Tenaga Nasional Berhad setiap tahun bukan satu bentuk subsidi.

NONESetiausaha agung DAP Lim Guan Eng menganggap kenyataan itu satu lagi bentuk 'pembohongan dan penipuan besar-besaran' oleh BN.

“Jika untung RM19 bilion terpaksa dilupuskan oleh Petronas setiap tahun bagi membantu IPP dan TNB bukan satu bentuk subsidi, apakah istillah yang betul bagi menggambarkan kerugian ini?” soal Lim dalam satu kenyataan.

“Kuasa yang dijanakan oleh IPP memenuhi 60 peratus daripada keperluan tenaga negara manakala TNB membekalkan 40 peratus. Ini tanda jelas bahawa IPP mendapat manfaat paling besar daripada RM19 bilion yang diperuntukan itu,” katanya.

Lim yang juga adalah ketua menteri Pulau Pinang berkata jika Petronas boleh menjual gas pada harga pasaran, tentunya RM19 bilion yang diuntung setiap tahun boleh digunakan untuk memanfaatkan 27 juta rakyat Malaysia.

Sikap tak bertanggungjawab BN

“Persoalan yang sebenar yang harus dijawab oleh Peter Chin dan BN ialah mengapa tarif gas yang dijual kepada IPP tidak boleh naik lebih tinggi sedangkan harga gula, diesel dan petrol yang dijual kepada orang awam dan rakyat Malaysia biasa boleh naik dengan pengurangan subsidi? soalnya.

Dua hari lalu, Chin menafikan IPP menikmati subsidi gas bernilai RM19 bilion setiap tahun daripada kerajaan.

azlanKatanya RM19 bilion adalah “keuntungan” yang terpaksa "dilepaskan" oleh Petronas kerana terpaksa menjual gas di bawah harga pasaran, iaitu pada RM10.70 bagi setiap Juta Unit Termal British (MMBtu), yang ditetapkan kerajaan kepada Petronas kepada IPP dan TNB untuk menjana kuasa serta sekaligus memastikan tarif elektrik yang rendah.

Menurut Lim, perkara itu hampir sama dengan kejadian sebelum ini - di mana kerajaan berkeras mempertahankan bahawa RM540 juta yang diberikan kepada Perimekar Sdn Bhd bukan komisyen kerana mengaturkan pembelian dua kapal selam bernilai US$972 juta (RM3.68 bilion) untuk Tentera Laut Diraja Malaysia.

“Ini adalah sikap tidak bertanggungjawab walaupun Pakatan pasti dapat melakukannya sekiranya Pakatan mempunyai sumber yang sama seperti mana BN yang mengawal Petronas dan TNB.

Tipu diri sendiri

“Lagipun kerajaan negeri di bawah pemerintahan Pakatan ternyata lebih banyak manfaat sosial dan bantuan telah diberikan kepada masyarakat berbanding dengan yang diberikan oleh kerajaan BN sebelum ini,” katanya.

azlanSebagai contoh, menurut Lim kerajaan negeri Pakatan Rakyat Pulau Pinang berbelanja berjuta- juta dalam usaha untuk membasmi kemiskinan, RM20 juta untuk pemberian RM100 untuk program penghargaan warga emas, ibu tunggal dan orang kelainan upaya (OKU), RM12 juta untuk bantuan tahunan kepada Sekolah Agama Rakyat, Cina dan Tamil. Semua ini, katanya tidak diberikan oleh kerajaan negeri BN sebelum ini.

“Peter Chin boleh menipu dirinya sendiri bahawa kerugian RM19 bilion oleh Petronas itu adalah bukan subsidi kepada IPP dan TNB. Tetapi beliau tidak akan berjaya menipu masyarakat bahawa kekayaan IPP adalah hasil daripada penderitaan yang terpaksa dibayar dari kenaikan harga barangan.

“Kegagalan BN untuk memastikan IPP membayar tarif gas mengikut harga pasaran dan menghentikan kenaikan harga pasaran yang dijangka bermula Jun 2011 menunjukkan bahawa rakyat adalah sasaran BN untuk menanggung beban atas kenaikan harga,” katanya lagi.

INI YANG DI TUNGGU TUNGGU

BUAT LAGI - KAMI TAK MARAH


JANGAN MASUK CAMPUR URUSAN JPA,PERKASA BERI MCA DAN MIC AMARAN - minsider

Perkasa hari ini memberi amaran kepada MCA dan MIC agar tidak campur tangan dalam isu pemberian biasiswa kepada kesemua pelajar yang mencatatkan keputusan cemerlang dalam peperiksaan SPM untuk belajar di luar negara.

Justeru tegas Presiden Perkasa Datuk Ibrahim Ali, pihaknya mendesak Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) agar tidak tunduk kepada tekanan yang dibuat parti-parti politik termasuk dari Barisan Nasional (BN).

“Perkasa mendesak agar JPA tidak tunduk kepada tekanan mana-mana parti politik dalam soal urusan pemberian biasiswa.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


nota:
adalah dimaklumkan dari hari ini
adalah diberitahu kepada semua rakyat
jelata sida dan kura kura bahawasanya
latuk paduka baginda tan seri tun ibrahim ali
adalah sahabar ikrab pakatan rakyat

adalah diberitahu bahawa latuk paduka baginda tun ibrahim ali
adalah pembawa undi terbaik untuk pakatan rakyat

ada lah diberitahu
hendaknya digalakan kan lagi
latuk seri paduka baginda tun ibrahim ali memberi amaran
kepada mic dan mca

nota:
kepada mic/mca
padan muka
sokong gerombolanTAK PERLU TIPU TIPU

BERSEDIA!SUBSIDI IPP: LAGI PEMBOHONGAN, PENIPUAN BN - mkini

DAP melahirkan rasa kurang senang dengan kenyataan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Peter Chin Fah Kui bahawa RM19 bilion yang dinikmati oleh pengeluar tenaga bebas (IPP) dan Tenaga Nasional Berhad setiap tahun bukan satu bentuk subsidi.

Setiausaha agung DAP Lim Guan Eng menganggap kenyataan itu satu lagi bentuk 'pembohongan dan penipuan besar-besaran' oleh BN.

“Jika untung RM19 bilion terpaksa dilupuskan oleh Petronas setiap tahun bagi membantu IPP dan TNB bukan satu bentuk subsidi, apakah istillah yang betul bagi menggambarkan kerugian ini?” soal Lim dalam satu kenyataan.

“Kuasa yang dijanakan oleh IPP memenuhi 60 peratus daripada keperluan tenaga negara manakala TNB membekalkan 40 peratus. Ini tanda jelas bahawa IPP mendapat manfaat paling besar daripada RM19 bilion yang diperuntukan itu,” katanya.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit…TAK PAYAH LAAAA TIPU….. kah kah kah..

kah kah kah…..SEMUA ORANG TAHU…. kah kah kah…

kah kah kah…. ORANG RAMAI DAH TAHU….. kah kah kah…

kah kah kah... ORANG RAMAI DAH TAHU HARIBULAN BERAPA... kah kah kah

woit…TUNGGU JAWAPAN PADA SEMBILAN JULAI NANTI…. kah kah kah…

kah kah kah…. ANAK MUDA BERSEDIA!.... kah kah kah

KAKI TIPUKEPENTINGAN RAKYAT - KEPALA BANA!

SATU LAGI PROJEK TIPUHARGA RON95 KEKAL – mStar

PUTRAJAYA: Kerajaan mengekalkan harga petrol RON95, diesel dan gas petroleum cecair (LPG), kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Ismail Sabri Yaakob.

Katanya, Kabinet memutuskan untuk tidak menaikkan harga petrol RON95, diesel dan LPG buat masa ini setelah rasionalisasi subsidi dibincangkan dengan mendalam dan teliti dalam mesyuarat mingguan Kabinet, Rabu.

"Keputusan ini dibuat kerana kerajaan mengambil kira kepentingan rakyat," katanya pada sidang akhbar di kementerian berkenaan di sini.

Ismail Sabri berkata, pada masa sama kerajaan akan meneruskan kajian rasionalisasi subsidi secara menyeluruh berikutan peningkatan harga minyak dan gas di pasaran global.


KABINET PUTUSKAN HARGA MINYAK RON95 , DIESEL, LPG KEKAL - meloya

PUTRAJAYA 25 Mei - Kabinet hari ini memutuskan untuk tidak menaikkan harga minyak RON95, diesel dan gas petroleum cecair (LPG) buat masa ini.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Ismail Sabri Yaakob berkata, keputusan tersebut dibuat kerana kerajaan mengambil kira kepentingan rakyat.

"Kerajaan tidak tetapkan jangka masa berapa lama harga ini akan dikekalkan tapi buat masa sekarang keputusan kerajaan ialah mengekalkan pemberian subsidi terhadap bahan bakar ini.
"Namun, pada masa yang sama kerajaan akan tetap meneruskan kajian rasionalisasi subsidi secara menyeluruh berikutan peningkatan harga minyak dan gas di pasaran global," katanya dalam sidang akhbar di pejabatnya di sini hari ini.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit...KEPALA BANA KEPENTINGAN RAKYAT.... kah kah kah..

kah kah kah..KALAU KEPENTINGAN RAKYAT KENAPA BELI KAPAL SELAM?.... kah kah kah..

kah kah kah...KALAU KEPENTINGAN RAKYAT...KENAPA BUAT KILING RADIOAKTIF.... kah kah kah...

kah kah kah...LANCHOWWWWW LAAAA..... kah kah ka

nota:
apa yang diramalka oleh tukar tiub tepat dan betul
harga tidak akan dinaikkan
heboh heboh tentang harga minyak akan naik adalah strateji
heboh ini dilakukan agar semua rakyat marah

cuba ingat bila harga minyak naik
ada zaid hamidi bersuara
ada kj bersuara
tak ada seorang pun yang bersuara
tapi kali ini banyak suara malaon heboh dan bising
rakyat pun ikut bising
meloya dan berita hairan buat laporan saolah olah minyak akan naik harga
semua ini adalah sebahagian dari taktik dan strateji untuk menipu orang ramai
kemudian tidak ada harga yang naiak
orang ramai merasa lega
orang ramai merasa bahawa kerajaan ini perihatin terhadap orang ramai
kerajaan ini tidak menaikkkan harga minyak dan gas dan harga leterik

awas!

jangan terperangkap
harga akan naik sebaik sahaja gerombolan menang dalam pru 13

sesudah pru13 – semua harga bahan makanan dan kos hidup
akan naik – tak percaya?
sila undi gerombolan sekali lagi
kah kah kah

LANCHOW LAAA

Rabu, 25 Mei 2011

SUNNAH WAL RASUAH

HANYA DI MALAYSIA YANG UNIK

nota:
dalam dunia ini hanya malaysia
yang menangkap shia
ini adalah ajaran sunnah wal rasuah
kah kah kah


nota:
malaysia unik
dan ini adalah untuk guiness book of record
kah kah kah


EMPAT ANGGOTA SHIAH DI TAHAN JAIS - mkini

Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) akhirnya menangkap empat anggota ajaran Syiah di Gombak, termasuk ketuanya Mohd Kamil Zuhairi dalam sambutan ulangtahun kelahiran puteri Nabi Muhammad di Gombak sebentar tadi.

Jurucakap majlis itu Radin Ahmad Faizul berkata, selain Mohd Kamil, beliau sendiri ditahan dan dibawa ke ibu pejabat polis daerah (IPD) Gombak.

NOTA DARI PEMBACA

Nakshahbandi Ibni Sahar Qassemi Works at Pinang Shipping Agency Sdn. Bhd.
sambutan ulangtahun kelahiran puteri Nabi Muhammad saw (malaysiakini).

PON KENA TANGKAP... HADOIIIIII....DUNIA~~~~

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit…MUSIM UJAN MAT SEKODENG TAK ADA KERJA…. kah kah kah..

kah kah kah...KALAU MALAM VALENTINE MESTI SIBUK... kah kah kah..'

kah kah kah…APA LAGI…. TANGKAP ORANG LAAAA…. kah kah kah..

nota:
bila agaknya kedutaan iran akan ditutup?


KENYATAAN RESMI

25 MEI 2011, 12.30 PAGI

AR RIDHA DESAK GUGUR PERTUDUHAN EMPAT ANGGOTA SYIAH

GOMBAK: Ar Ridha, sebuah badan bukan kerajaan (NGO), membantah
tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) menyerbu majlis jamuan
makan dan kesenian yang di adakan di Dataran Rakyat, Taman Sri Gombak
dekat Kuala Lumpur hari ini.

Majlis tahunan itu diadakan sebagai memperingati hari ulangtahun
kelahiran Fatimah Az-Zahra, puteri Rasulullah SAW.

Ketika serbuan itu berlaku, lebih 1,000 tetamu daripada pelbagai
bangsa dan agama dalam konteks 1Malaysia sedang menjamu selera dan
tindakan ini adalah sesuatu yang memeranjatkan dan tidak wajar.

Ini kerana pihak penganjur telah mendapat kelulusan daripada Majlis
Perbandaran Selayang, Polis Diraja Malaysia dan Kementerian Dalam
Negeri (Rela) untuk menganjurkan majlis tersebut.

Dalam serbuan tersebut, empat anggota bermazhab Syiah telah ditahan
dan dilepaskan dengan ikat jamin pada petang tadi. Mereka ialah Mohd
Kamilzuhairi Abdul Aziz, Radin Ahmad Faizul, Syed Mohd Shafiq Syed
Husin dan Mohd Asyraf Ahmad.

Mereka dituduh menyebarkan ajaran mazhab Syiah walaupun majlis itu
hanya sekadar majlis jamuan makan yang biasa diadakan setiap tahun.

Tindakan Jais ini dilihat sebagai satu tindakan yang biadap dan
merupakan suatu penindasan kerana Jais bertindak tanpa waran dan tidak
mengikut saluran undang-undang yang betul.

Oleh yang demikian, kami mendesak Jais menggugurkan segala pertuduhan
ke atas mereka kerana majlis itu dianjurkan dengan mendapat kelulusan
daripada pihak berkuasa.

Tindakan Jais dalam membuat serbuan dan menahan empat anggota Syiah
adalah bercanggah dengan Artikel 11, Perlembagaan Malaysia, yang
menyebut agama Islam sebagai agama rasmi dan penganut-penganut agama
lain bebas untuk mengamalkan ajaran agama mereka.

Mereka akan dihadapkan ke Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timor, Kuang,
Selangor pada 7 Jun depan.

Sementara itu,laporan polis telah di buat berhubung dua artikel
berunsur fitnah tulisan Hasliza Hassan di akhbar Berita Harian pada 23
Mei 2011 bertajuk "Masyarakat mesti disebar luas bahaya Syiah" dan
bertajuk "Tiada sebab terima Syiah di Malaysia" pada 24 Mei 2011.

Sementara itu anggota mazhab Syiah telah menganjurkan solat hajat di
seluruh negara atas sikap biadap Jais.

Ar Ridha
Pengarah,
Mohd Kamilzuhairi Abdul Aziz


INI LANGKAH YANG TEPAT

PADANG BOLA GEROMBOLANnota:
lihat dan lihat
inilah padang bola gerombolan
inilah padang bola yang diminta pakatan bermain

spr gerombolan punya punya
padang gerombolan punya
mata mata gerombolan punya
refree gerombilan punya
media gerombolan punya

semua berat sebelah
sampai kiamat tak akan menangPEMBANGKANG ENGGAN BUBAR DUN DI 4 NEGERI
- berita hairan

pembangkang yang kini mentadbir empat negeri iaitu Selangor, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan tidak akan membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) masing-masing sekiranya Pilihan Raya Umum ke-13 diadakan tahun ini.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng, berkata ia antara lain bertujuan memastikan jentera pilihan raya pakatan pembangkang bersedia sepenuhnya menghadapi Barisan Nasional (BN) selain menumpukan perhatian untuk menawan kembali Perak.

“DAP akan mencadangkan kepada kepemimpinan tertinggi pakatan pembangkang tidak membubarkan DUN sekiranya pilihan raya umum diadakan tahun ini.

“Keputusan (cadangan) ini dicapai pada mesyuarat Jawatankuasa Eksekutif Pusat DAP yang berlangsung semalam. Bagaimanapun, keputusan bersama mengenainya akan dibuat secara bersama oleh pimpinan pakatan pembangkang tidak lama lagi.

“Pucuk pimpinan DAP juga mengulangi pendirian bahawa kita tetap menyokong kepemimpinan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar sekiranya pakatan pembangkang kembali menguasai Perak,” katanya pada sidang media di sini, semalam.

Pengerusi DAP Perak, Datuk Ngeh Koo Ham, pula berkata kajian dilakukan pihaknya mendapati pakatan pembangkang mampu memenangi 33 daripada 59 kerusi DUN Perak pada pilihan raya umum akan datang.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit…INI BARU BETUL…. kah kah kah…

kah kah kah…. GEROMBOLAN AJAK MAIN BOLA…. JAWABNYA : SIBUKLAAA BEEB… kah kah kah..

kah kah kah…GEROMBOLAN TETAP KAN MASA MAIN..JAWABNYA: SOORI BEEB GUA ADA HAL… kah kah kah..

woit… APA SAJA CADANGAN GEROMBOLAN… SEMUA NYA TIPU…. kah kah kah..

kah kah kah…GEROMBOLAN KATA OXYGEN PERLU UNTUK HIDUP…. INI PUN TIPU…kah kah kah..

kah kah kah…GEROMBOLAN KATA RADIO AKTIF TAK BAIK…. INI PUN TIPU…. kah kah kah..

woit…. INI KERANA SEMUA RANCANGAN GEROMBOLAN ADALAH RANCANAGN TIPU UNTUK TERUS BERKUASA….. kah kah kah..

kah kah kah.... YAHUDI ADA HOLOCOUST.... kah kah kah..

kah kah kah...WARGA PALESTIN ADA NAKBA... kah kah kah..

kah kah kah…GEROMBOLAN ADALAH MALAPETKA - NAKBA DAN HOLOCOUST - UNTUK ORANG MELAYU…. kah kah kah..

KAKI TIPU
SALUT UNTUK ANAK MUDA

OMBAK RAKYAT TIDAK TERKALAH

MUBARAK DI DAKWA MEMBUNUH

ini adalah berita baik
ini adalah berita kemenangan untuk anak anak muda
ini adalah berit baik untuk para penunjuk perasaan

ini membuktikan bahawa tunjuk perasaan membawa jawapan

lihat dan baca peranan anak muda
lihat bagaimana dataran tahrir sedang mengubah dunia arab
lihat bagaimana dataran tahrir sedang mengubah dunia

first lady juga akan di dakwa
anak mubarak juga akan di dakwa

kepala spesial branch mata mata mubarak sempat lari
nak lari ke mana?
nak relax di bukit bintang dengan amoi?
kah kah kah

nota:
apa khabar dengan fat lady of malaysia?
apa khabar dengan madey?
apa khabar dengan daim?
bila baca berita ini
terberak tak sangkut ke
kah kah kah


HOSNI MUBARAK CHARGE WITH MURDER – guardian london

Egypt referred Hosni Mubarak to court on Tuesday over the killing of protesters and other charges, defying speculation that Egypt's new military rulers would spare the former president public humiliation.

Mubarak was ousted from power on 11 February after mass demonstrations demanded an end to his 30-year rule. He was then detained by prosecutors investigating corruption during his rule and a crackdown on the protesters.

His two sons, Alaa and Gamal, – the latter of whom many had believed was being groomed by his father to replace him, – were also referred to the criminal court on a range of charges, the public prosecutor said in a statement.

The decision was announced before another demonstration planned for Friday in Cairo's Tahrir Square, the heart of the uprising. Activists have called for a big turnout to demand faster reforms and a public trial for Mubarak and others.

"Every time the youth threaten to go to Tahrir Square again with a huge number of protesters, I think they make some concessions," said Hassan Nafaa, a political scientist and longtime critic of Mubarak.

The crimes listed by the prosecutor included "intentional murder, attempted killing of some demonstrators ... misuse of influence and deliberately wasting public funds and unlawfully making private financial gains and profits".

The prosecutor charged the former intelligence chief Hussein Kamal al-Din Ibrahim Salem, who has fled, with the same crimes.

Pemimpin silih berganti, dari yang lemah kepada yang bertambah lemah

Kali ini mungkin banyak reaksi yang tidak menggemari pandangan saya tentang isu pembangunan negara. Saya tidak akan menyebut angka-angka secara ‘quantitative’ kerana ia akan membawa banyak lagi ‘confusions’ di kalangan yang membaca komen saya terhadap isu yang akan saya sebut ini. Sejak Najib mengambil alih kepimpinan negara bermacam-macam telah di umumkan oleh beliau dengan ‘jargon-jargon’ yang besar untuk mengambil hati rakyat. Najib hendak menunjukan perbezaan beliau dengan pimpinan sebelumnya.

Tiada satu pun di antara initiatif yang beliau umumkan akan berjaya dilaksanakan dan ianya akan tetap tinggal sebagai retorik kosong yang tidak akan membawa apa-apa munafaat kepada rakyat kecuali kepada beberapa kerat yang berada di dalam senarai kroni yang disayangi.

Sebaliknya apa yang kita dengar ialah penarikan balek subsidi kos tambahan kepada rakyat yang tua-tua dan yang tidak mempunyai pekerjaan dengan membeli barangan yang terkandung di dalamnya kos dari cukai ‘GST’.

Saya sengaja menyebut isu ini kerana apa yang saya katakan kali ini akan berhadapan dengan kebenarannya. Mungkin banyak pihak yang akan membidas saya tetapi itu tidak mengapa kerana akhirnya nanti apa yang saya katakan ini akan terbuktikan kebenarannya.

Semasa Abdullah Badawi menjadi PM dahulu rakyat mula mempersoalkan kewibawaan beliau setelah 2 tahun memgang tampok kuasa yang dipusakakan oleh Dr Mahathir. Malahan semasa beliau menjadi Timbalan PM lagi sudah ramai di antara rakyat yang bercakap secara senyap-senyap mempersoalkan kemampuan beliau mentadbir sebuah negara seperti Malaysia ini kerana kepada pandangan ramai beliau hanya seorang yang baik tetapi bukan seorang pemimpin yang baik.

Salah seorang dari rakan saya yang sekarang berada di dalam kabinet sekarang ini berkata menyatakan, jika orang baik seperti Abdullah ini di jadikan pemimpin dia (Abdullah) akan jadi pemimpin yang tidak baik. Orang baik dengan pemimpin yang baik ada dua perkara yang berlainan. Seorang yang baik tetapi tidak pemimpin yang baik jika diberikan tanggungjawab untuk memimpin dia akan akhirnya menjadi orang dan pemimpin yang kurang baik.

Tetapi itu bukan kesalahan Abdullah, kerana beliau lantik oleh Dr Mahathir. Begitu ramai yang mempersoalkan kemampuan Abdullah Mahathir seorang yang mengatakan Abdullah itu boleh memimpin. Tetapi sesiapa yang ada roh politik UMNO yang kuat akan memahami kenapa Dr Mahathir berkehendakan Abdullah untuk menggantikan beliau walaupun beliau (Mahathir) tahu yang Abdullah bukan seorang pemimpin yang berwibawa untuk menjadi PM.

Ramai yang berfikir yang bercakap, apabila seseorang pemimpin diambil alih oleh yang lebih lemah darinya, pemimpin seterusnya yang akan mewarisi pimpinan negara akan datang dari mereka yang bertambah lemah. Bukan tidak ramai yang berkata semasa Abdullah mengambil alih kepimpinan negara, “bermula dari saat ini kepimpinan negara akan bertambah lemah dan lemah. Yang menggantikan Abdullah akan lebih lemah dari Abdullah dan sesiapa yang menggantikan pengganti Abdullah itu akan lagi bertambah lemah dan seterusnya begitulah sehingga parti dan pimpinan Melayu itu akan rebah dan tersungkur”.

Apabila pemimpin lemah mengambil alih negara, dia akan cuba menutupi segala kekurangan yang ada pada dirinya melalui penerampilkan diri yang cantik serta ‘disposition’ yang menarik. Kelemahannya akan ditutupi dengan perwatakan serta ‘personality’ yang hebat dan sebagainya. Pemimpin lemah akan mengutamakan ‘form’ dari ‘substance’ kerana ‘form’ itu berkemampuan untuk membina persepsi yang baik untuk dirinya walaupun ‘substance’nya tiada.

Tetapi menghadapi rakyat ramai, cara dan kaedah penerampilan secara ini tidak akan kekal. Akhirnya rakyat akan bertanya, “apa yang kita capai secara organiknya dalam pentadbiran ini?”

Apakah faktor yang memulakan kelemahan ini bercambah dan bercambah? Ianya bermula apabila Dr Mahathir tidak membentuk barisan pelapis yang boleh diyakini rakyat. Beliau lebih menumpukan untuk mengekalkan kuasa dan menerima siapa sahaja yang boleh memberikan dukongan serta sokongan terhadap beliau. Semua pemimpin yang seangkatan dengannya telah dinyahkan secara sistematik dan akhirnya hanya beliau dan kroni pemimpin yang lemah serta penuh dengan elemen negatif yang membinasakan negara.

Yang penting mereka-mereka ini menyokong beliau (Mahathir)..tidak kira mereka itu rasuah, lemah, politik wang penjenayah dan sebagainya. Selama 22 tahun beliau berpolitik secara begini, manakan nak jumpa lagi orang yang boleh memimpin kerana tidak seorangpun yang beliau didik untuk menjadi pemimpin yang berguna untuk negara.

Selebihnya pembaca boleh meneruskan apa-apa yang sauadara nampak tentang impak atau ‘consequence’ terhadap cara dan kaedah Mahathir memimpin negara. Salah satu sumbangan Dr Mahathir kepada negara ialah untuk membunuh dan membinasakan benih-benih baik untuk kepimpinan negara. Benih-benih baik ini merimaskan beliau untuk melakukan apa yang beliau suka dan kehendaki. Akhirnya beliau bejaya memerintah secara beliau selama 22 tahun tetapi tak dapat dipastikan samada pimpinan UMNO kepada negara ini akan kekala beberapa tahun lagi.

Sekarang ini kita berhadapan dengan cara Najib mentadbir yang penuh dengan retorik dan manisan mulut yang mengenakan. Bemacam-macam initiatif yang dilakukan tetapi ianya hanya tinggal sebagai initiatif di atas kertas. Ramai lah yang beriya-iya menyokong tetapi sudah ramai juga yang telah berfikir dan menganggap segala yang dilakukan oleh kepimpinan hari ini hanyalah ‘hiasan’ untuk mencantikan wajah buat sementara.

Apabila hendak tidur, segala hiasan dan kosmetik di muka dibasuh barulah kita sedar nampak segala lopak dan lubang-lubang di muka yang telah dilindungi oleh bedak hiasan dan ‘foundations’ yang ditempelkan kemuka kita siang tadi.

Besok kita bubuh kembali foundation untuk menghilangkan lopak dan lubang-lubang tadi dan malam nanti akan nampak kembali lopak dan lubang-lubang itu apabila foundation muka itu dibasuh.

Sampai bila nak sabar dengan keadaan ini?

UMNO BN Perkuda Eskay Serang AnwarSHAH ALAM 24 MEI : Ahli Parlimen Sungai Petani Datuk Johari Abdul menganggap temuramah salah seorang trio 'Datuk T', Datuk Syazryl Eskay Abdullah sebagai 'kuda tunggangan' UMNO BN yang digunakan bagi tujuan memfitnah Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Malah menurut Johari, temuramah ekslusif Eskay yang disiarkan dalam Utusan Malaysia hari ini sebagai tidak benar dan bercanggahan dengan fakta.
Johari turut menegaskan PKR akan mendedahkan kepincangan Eskay tidak lama lagi.
"Kena tanya orang Kedah siapa dia Eskay yang kami kenal. Kami tahu habuan yang dia dapat mungkin dari bekas Perdana Menteri, Mahathir. Kami juga tahu cara dia berniaga, yang akan didedah dalam sedikit masa lagi. Bagi saya UMNO BN gunakan Eskay sebagai kuda tunggangan mereka," katanya.
Eskay sebelum ini ditemani bekas Menteri Besar Melaka, Rahim Thamby Chik dan bekas bendahari PERKASA, Shuib Lazim, mengangkat sumpah 'laknat' di Masjid Amru Al-As pada 29 April lalu kononnya beliau dan Anwar terlibat dalam skandal seks seperti mana yang didedahkan mereka 21 Mac lalu.
Walaubagaimanapun, Rahim dan Shuib tidak membuat sumpah laknat.
Utusan hari ini, muka surat 12, menyiarkan temuramah ekslusif mereka dengan Eskay yang digambarkan sebagai seorang yang mesra dan berakhlak mulia malah digambarkan sebagai hero.
Menurut temuramah tersebut, Eskay yang menjadi Konsul Kehormat Diraja Thailand dikatakan terlibat dan bertanggungjawab dalam memeterai Peta Keamanan (Peace Road Map) melibatkan semua wakil puak pemisah di bawah naungan organisasi yang dinamakan BERSATU termasuk pertubuhan Pembebasan Bersatu Pattani (PULO), Gerakan Mujahiden Islam Pattani (GMP) dan Barisan Revolusi Nasional-Kongres (BRN).
Namun Johari yang juga bekas Pegawai Tinggi Kerajaan Pusat menegaskan, apa yang terpapar diruangan Rencana itu tidak benar sama sekali.
"Dalam hal-hal keselamatan seperti ini, kita tak gunakan konsul, Konsul general kehormat dan konsul general berbeza. (Eskay) konsul Langkawi sahaja, bukan Malaysia. Fungsi Konsul General Kehormat adalah berkaitan pelancongan, kebudayaan dan sewaktu dengan itu.
"Ini bukan peranan Konsul General Terhormat. Ini peranan yang dimainkan Majlis Keselamatan Negara, Polis, Tentera dan lain-lain. Saya yakin mereka yang terlibat turun akan berdiam diri kerana perkara ini 'Top Secret' (Rahsia Sulit) Kerajaan," tambah Johari.
Menurut Johari fungsi Eskay hanyalah seperti 'Pengurus Acara' atau Pemandu Pelancong semata.
"Saya yakin, kalau ada Menteri-menteri atau VIP ingin ke Thailand Datuk Eskay boleh jadi 'tour guide' tapi terlibat dalam hal seperti ini...seperti saya kata, saya bekas Pegawai Tinggi kerajaan," kata Johari lagi.
Justeru, Johari mencabar Eskay yang menyatakan Anwar ke Thailand dengannya secara berseorangan menjelaskan dengan terperinci tarikh kedatangan Anwar ke Thailand jika benar semua tuduhan sebelum ini.
"Saya nak cabar Eskay, beritahu bila tarikh Anwar ke Thailand. Sebab dia kata Anwar pergi sendirian. Sedangkan saya tahu tujuan Anwar ke Thailand dan dengan siapa dia pergi dan apa yang dia bincangkan. Dia tak akan pergi sorang," kata Johari.

MACAM MACAM CARA NAK MENIPU PILIHANRAYA

BILA LAPORAN AKAN KELUAR


nota:
kes mati ini pun nak tipu lagi
tak habis habos nak menipu
tak sedar sekarang maklumat
tak boleh disimpan kah kah kah

SATU LAGI TAKTIK NAK TIPU RAKYAT


masih ku ingat lagi. sekitar tahun 1990-an aku dilantik oleh SPR sebagai salah seorang petugas pilihan raya umum negeri Sabah di sebuah pusat pembuangan undi. sebelum bertugas kami diberikan taklimat oleh pegawai SPR.

yang aku paling ingat ialah kami diingatkan supaya menerima sesiapa sahaja yang datang untuk membuang undi ASALKAN nama mereka ada dalam daftar pemilih dan mereka menunjukkan kad pengenalan. kami sangat-sangat diingatkan supaya tidak mempertikaikan kesahihan kad pengenalan mereka yang datang hendak membuang undi.

kami diingatkan lagi bahawa tugas kami hanyalah membantu mengendalikan pilihan raya - bukan menentukan kesahihan kad pengenalan para pengundinya .

kami diingatkan lagi bahawa tugas menentukan kesahihan sesuatu kad pengenalan ialah tugas Jabatan Pendaftaran Negara - bukan tugas Suruhanjaya Pilihan Raya. aku masih ingat lagi semasa hari pengundian. memang tak ada pendatang asing dalam daftar pemilih. yang datang mengundi pun semua ada kad pengenalan. tetapi aku dapat melihat muka-muka asing datang mengundi. di antaranya muka Indon, Filipino dan Pakistan!!!

takkanlah aku begitu bodoh untuk mengenali mereka. malangnya aku dan rakan-rakan setugas tak leh buat apa-apa. sebab kami sudah dingatkan dan diingatkan. lagipun kami sedar diri bahawa kami hanyalah petugas yang membantu mengendalikan pilihanraya. ironinya, BN tak juga menang dan tak dapat mengalahkan PBS dalam pilihan raya itu. hanya selepas beberapa orang ADUN PBS melompat masuk UMNO barulah kerajaan PBS tumbang dan BN menubuhkan kerajaan di Sabah.

Oleh Tanpa Nama pada SATU LAGI PROJEK NAK TIPU MELAYU pada 11/05/24


SPR TIMBANG 3 OPSYEN ELAK KEPUTUSAMN TIDAK RASMI DI HEBAHKAN
– berita hairan

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sedang mempertimbangkan tiga opsyen bagi mengelak sebarang keputusan tidak rasmi dihebahkan pada pilihan raya umum akan datang berikutan insiden yang berlaku pada pilihan raya negeri Sarawak 16 April lalu.

Pengerusi SPR, Abdul Aziz Mohd Yusof, berkata tiga opsyen itu adalah sama ada menguatkuasakan larangan membawa telefon bimbit ke pusat penjumlahan undi, deklarasi bersumpah untuk tidak membuat apa-apa hebahan, atau semua undi dikira lewat walaupun pusat mengundi ditutup lebih awal.

Katanya, perkara tersebut akan diputuskan bulan depan.

"Pengalaman kita di Sarawak, ada satu parti yang tidak bertanggungjawab yang bukan sahaja menghebahkannya tetapi juga membohongi rakyat dan pengundi Sarawak dengan menyatakan partinya memenangi pilihan raya tersebut.

"Perhubungan ini dibuat adalah melalui telefon bimbit. Justeru, kita mungkin nak tahan telefon bimbit atau mungkin ada deklarasi bersumpah atau mengira semua undi pada jam 5 petang, tidak ada kira awal walaupun pusat mengundi ditutup awal," katanya dalam satu temubual khas di pejabatnya di sini, baru-baru ini.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit… SATU LAGI PROJEK NAK TIPU RAKYAT…. kah kah kah..

kah kah kah…TAK NAK BAGI RAKYAT TAHU KEPUTUSAN.... kah kah kah

woit…. INI NIAT TAK BAIK…. kah kah kah…

kah kah kah…. SEKALI TENGOK DAH TAHU…. ADA NIAT BUSUK…. kah kah kah..

kah kah kah…NAT NAK ALIH KEPUTUSAN…. kah kah kah..

kah kah kah…NIAT NAK PASTI KAN GEROMBOLAN MENANG…. kah kah kah…

kah kah kah...NAK PASTIKAN GEROMBOLAN KIRA SAMPAI MENANG…. kah kah kah

nota:
kalau pilihanraya boleh mengubah apa apa
sudah lama pilihanraya di haramkan!!!

KENAPA LAPURAN TAK KELUAR2

BILA LAPORAN AKAN DI UMUMDARI ARKIB – 6hb April 2001

Pegawai Kastam mati jatuh bangunan SPRM

2011/04/06
KUALA LUMPUR: Seorang pegawai kastam yang membantu siasatan kes rasuah membabitkan cukai tidak dibayar, ditemui mati dipercayai jatuh dari tingkat tiga bangunan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Jalan Cochrane, di sini pagi ini.

Mayat beliau ditemui di tingkat bawah bangunan itu pada jam 10.15 pagi.
Difahamkan, mangsa yang dibebaskan dengan ikat jamin kelmarin, adalah seorang pegawai kanan Kastam Selangor.

Pengarah Penyiasatan SPRM, Mustafar Ali, dilaporkan berkata pegawai Kastam berkenaan ke pejabat suruhanjaya itu hari ini untuk menemui pegawai penyiasat.

Katanya, pegawai penyiasat meminta pegawai Kastam berkenaan menunggu sementara pergi mengambil fail kes.

Bagaimanapun, katanya, apabila kembali semula pegawai penyiasat berkenaan mendapati pegawai Kastam terbabit sudah tiada.

NOTA
punya lama menunggu laporan
apa punya tuuur
takkan nak tunggu lepas pilihanraya ke 13

atau nak tunngu saampi 9 julai

SEKALI LAGI KWSP KENA ROMPAK

TELAH DIPESANFELDA PINJAM KWSP RM6 BILION, ANAK TUNTUT PENJELASAN NAJIB – keadilan daily

Najib Razak dituntut memberi penjelasan segera mengenai tindakan Felda memohon pinjaman RM6 bilion daripada Kumpulan Wang Simpanan Simpanan Pekerja (KWSP).

Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman mendedahkan bukti itu yang terkandung dalam minit mesyuarat Jawatankuasa Kemajuan Rancangan Felda Nitar 2, Mersing Johor.

Beliau mempersoalkan tujuan pinjaman itu kerana sebelum ini, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan menafikan kenyataan Pakatan Rakyat bahawa Felda berdepan krisis kewangan yang kian parah.

“Sebelum ini Ahmad Maslan berkata Felda memiliki kewangan yang kukuh, jika betul apa tujuan pinjaman ini kerana bebanan akhir akan ditanggung peneroka,” katanya ketika mengadakan sidang media di Pejabat Agung Pas, Jalan Raja Laut Kuala Lumpur tengahari tadi.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH AKH


woit… DULU SUARA KEADILAN TULIS FELDA BENGKRAP…. kah kah kah..

kah kah kah…. SUARA KEADILAN DI HARAMKAN…. kah kah kah..

kah kah kah… SUARA KEADILAN DI SAMAN…. kah kah kah..

kah kah kah…TARIK LESEN SUARA KEADILAN…. kah kah kah…

woit… HARI INI MAT MOGOL ROMPAK DUIT KWSP UNTUK FELDA… kah kah kah..

kah kah kah... ERTINYA BETUL KAH FELDA BENGKRAP... kah kah kah

kah kah kah…INI KEMBALI MACAM ZAMAN FIRAUN…. kah kah kah…

kah kah kah….DULU FIRAUN NAK SELAMATKAN SYARIKAT ANAKNYA… kah kah kah…

kah kah kah... FIRAUN REMBAT DUIT KWSP... kah kah kah..

kah kah kah...BILA ANWAR MENTERI KEWANGAN TAK SETUJU.... KELUAR BONTOT AZIZAN... kah kah kah

kah kah kah...KALI INI MAT MONGOL PULAK YANG REMBAT.... kah kah kah..

kah kah kah… TAK KAN NAK DUIT BELIKAN BRA UNTUK SUAMINYA PULAK…. kah kah kah…

KAKI REMBAT


KETUANAN MELAYU - TAPI CUKONG YANG LEBIH POWER

SIAPA REMBAT TANAH INI ?


nota:
kita lihat dan tunggu
kita nanti dan baca
siapa akan rembat tana ini?


PENJARA PUDU: UDA JANGAN BOHONGI RAKYAT
- meloya

KUALA LUMPUR 23 Mei - Pengurusan UDA Holdings Bhd. diminta supaya jangan membohongi rakyat kononnya tiada syarikat bumiputera yang mampu membangunkan Penjara Pudu kecuali syarikat hartanah dari China.

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang, Musa Sheikh Fadzir berkata, berdasarkan maklumat, terdapat lima syarikat bumiputera yang layak serta mempunyai keupayaan dan kepakaran.

Pada masa yang sama, beliau juga mendesak pengurusan UDA Holdings supaya jangan menghukum syarikat bumiputera lain hanya kerana kegagalan projek Bandar Wawasan dan Plaza Rakyat di ibu negara.

"Saya dimaklumkan lima buah syarikat bumiputera ini bukan sahaja mempunyai pengalaman tetapi juga berkemampuan dari segi kepakaran dan modal. Jadi kenapa syarikat ini langsung tidak diberi peluang.

"Saya beri peringatan kepada pengurusan UDA Holdings terutamanya Nur Jazlan Mohamed (pengerusi) supaya jangan membohongi rakyat," katanya.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH AKH


woit… KESIAN KONTREKTOR BUMI…. kah kah kah…

kah kah kah… BUKAN SAHAJA CUKONG YANG TIPU…. kah kah kah…

kah kah kah…UDA YANG BERSUNAT PUN TIPU KONTREKTOR BUMIPUTERA ….. kah kah kah..

kah kah kah...UDA YANG PANDAI PERGI UMRAH PUN TIPU KONTREKTOR BUMI.... kah kah kah..

kah kah kah... NAMPAK SANGAT SIAPA BEKUASA... kah kah kah..

kah kah kah..CUBA TANYA.... kah kah kah

kah kah kah… TANAH TAPAK PENJARA PUDU SIAPA DAPAT?.... kah kah kah

woit…BETUL KE LEBAI VIINCENT DAPAT?.... kah kah kah…

LIHAT DAN DENGAR

PERDANA MENTERI YANG DINAFIKAN

NOTA:
lihat dan dengar
ucapan dari sosok yang telah dinafikan
manusia yang bernama ku li ini
telah dijadikan mangsa oleh mahathir muhamad

sosok yang memiliki fikrah dan ketrampilan
sosok yang memilik pandangan dunia yang luas
sosok yang memiliki keupayaan memimpin anak semua bangsa

dengar bahasa pengucapan ku li
dengar betul betul
dengan bahasa melayu yang tepat
dengan tidak mencampur adukan dengan so eees dat i know

ahli ahli gerombolan terbukti bebal
ditipu oleh saekor eee
ditipu oleh pandy kutty
yang memangsakan pemimpin melayu

mungkin ahli gerombolan lupa
tetapi sejarah tidak akan lupa
bagaimana lampu padam
bagaimana undi bertambah
bagaimana mahathir telah menipu untuk menang

kalau warga yahudi ada holocoust
kalau warga palestine ada nakba
kalau manusia melayu ada malapetaka

nakba dan holocoust melayu ialah
gerombolan memerentah tanah melayu
31 ogos 1957 adalah permulaan nakba untuk manusia melayu!

Selasa, 24 Mei 2011

Kisah Ketua Menteri Pulau Pinang seorang Bekas Banduan

Artikel
Satu kisah yang menarik diceritakan oleh Zairil Tan Sri Khir Johari yang merupakan Setiausaha Politik Ketua Menteri Pulau Pinang mengenai perjalanan hidup seharian Lim Guan Eng yang serba sederhana dan begitu komited menjalankan tugas sebagai pemimpin negeri.

Iktibar Politik Daripada Seorang Bekas Banduan

23 May, 2011

Bekas banduan, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, Minum teh tarik percuma

“Saya bekerja untuk Lim Guan Eng.”

Ayat ringkas di atas itu tidak pernah gagal mendapatkan saya sekurang-kurangnya secawan teh tarik percuma. Tiada sesiapa yang tidak ingin mengetahui dengan lebih lanjut mengenai insan yang kini menjawat sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang.

Bagaimanakah perwatakan beliau? Adakah benar cerita ini atau cerita itu? Kerap kali soalan-soalan yang diajukan ternyata kurang munasabah, tetapi begitulah jadinya apabila saluran maklumat di negara kita menjadi mainan propaganda pihak yang berkuasa.

Jika berkesempatan, saya akan menerima minuman yang ditawarkan. ‘Bayarannya’ hanya sekadar meluahkan sedikit masa untuk menceritakan sedikit tentang seorang personaliti yang dikenali tetapi mungkin tidak difahami ramai. Jadi, sebelum saya bermula, terima kasihlah atas kemurahan hati anda.

Teh tarik kurang manis satu! Amat sukar untuk saya membayangkan kedinginan dan kesepian seseorang yang terpaksa mendiami bilik yang berjeriji besi atau kesuraman yang pasti menyelubungi sesebuah jiwa dalam ringkukan, dan sememangnya itu bukan suatu pengalaman yang saya citai.

Yang pastinya, jika saya dihantar ke penjara, apatah lagi tanpa melakukan apa-apa kesilapan, dan tambahan pula kerana menjunjung kebenaran, sudah tentu saya tidak akan mudah melepaskan kesumat dalam hati.

Namun manusia tersebut yang saya kenali hari ini tidak menyimpan walau segumpal perasaan benci atau dendam terhadap pihak-pihak yang telah menzaliminya.

Pernah beliau berkata kepada saya, dan sememangnya jarang perkara ini ditimbulkan, sewaktu dalam perjalanan pulang setelah selesai satu malam berceramah di kawasan pedalaman: “Saya tidak sesekalipun mengingini perkara yang sama akan menimpa kepada mereka. Jalan kebenaran mungkin dipenuhi keperitan, tetapi kejayaan pasti menunggu.”

Begitulah ulasan seorang bekas banduan yang dua belas tahun lalu terpaksa bercangkung dengan tahanan-tahanan lain sambil berpakaian baju Pagoda dan seluar pendek warna putih. Walaupun jasadnya ketika itu menjadi kurus dan kendengkik, jiwanya tidak pernah patah dan kini beliau sudah berjaya menawan jawatan tertinggi di negeri Pulau Pinang. “Lagipun, pengalaman pahit saya tidak seberapa jika dibandingkan dengan kesengsaraan Nelson Mandela yang terpaksa meringkuk hampir selama tiga dekad.

Tetapi sekarang kita sudah lihat. Akhirnya, kemenangan akan berpihak kepada yang benar.” Itulah falsafah yang dipikul Saudara Lim Guan Eng, dan itulah pengajaran pertama saya. Setelah beberapa bulan menjadi pegawainya, sudah tidak mengejutkan lagi jika telefon berdering ketika tengah malam buta ataupun sebelum berkumandangnya azan Subuh.

Malah sudah menjadi perkara biasa. Sesungguhnya sesiapa yang bekerja untuk Lim Guan Eng itu harus bersedia mengikut jadual kerjanya yang memaksimumkan setiap detik dalam setiap hari. Tetapi inilah kehidupan pejuang politik. Masa kita milik rakyat. Kepentingan ramai selalu diutamakan daripada kepentingan peribadi.

Petua ini wajib dijadikan panduan kita, yakni ‘utara benar’ dalam perjuangan politik. Dan dasar itulah yang menjadi pegangan Ketua Menteri Pulau Pinang.

Baginya, jawatan yang disandang adalah satu amanah yang cukup berat untuknya. Kerana itu, segala perbelanjaan wang rakyat hendaklah dilakukan dengan penuh ikhtiar dan tanggungjawab.

Antara tindakan yang pertama yang dijalankannya sebaik sahaja mengambil alih pejabat Ketua Menteri adalah untuk melaksanakan dasar tender terbuka dalam semua kerja pembekalan dan pemerolehan awam.

Cara yang telus ini membawa keuntungan kepada pengusaha dan kontraktor yang tulen dan bekerja keras, dan menimbulkan kesukaran kepada syarikat-syarikat kroni yang bergantung kepada modus operandi ‘subkontrak’. Selepas tiga tahun berlangsungnya sistem tender terbuka di Pulau Pinang, sudah jelas terbukti faedahnya apabila ramai kontraktor Melayu yang dahulunya tidak mendapat peluang kerana kurang ‘kabel’ sekarang telahpun berjaya melalui kebolehan dan daya saingan sendiri untuk membekalkan perkhidmatan dan produk mereka kepada Kerajaan Negeri.

Sesungguhnya kejayaan juga akan memihak kepada yang jujur dan bekerja keras. Kebenaran dan ketelusan sememangnya menjadi ciri-ciri khas kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang. Tetapi apakah rahsia disebalik penjelmaan semula Pulau Mutiara yang telah berlaku dalam masa tiga tahun yang lepas? “Semuanya bermula dari kepala,” tegas Lim Guan Eng.

“Apa-apa perubahan hanya boleh dilakukan jika dipandu dari pucuk pimpinan.” Begitulah caranya berlaku reformasi dalaman dalam Kerajaan Negeri. Sesiapa yang pernah melawati Pulau Pinang dalam tempoh tiga tahun yang lepas ini pasti terkagum dengan kebersihan yang ketara, apa-apa lagi di sebuah negeri yang dahulunya diberi imbuhan ‘Darul Sampah’.

“Saya tidak menukar pekerja-pekerja Pihak Berkuasa Tempatan. Pekerjanya masih sama. Tetapi yang ditukar adalah pimpinannya, di mana saya telah memilih pegawai yang paling cekap dan berdisiplin untuk melaksanakan tugas dan tanggungjawabnya.” Kedua-dua Yang DiPertua MPPP (Majlis Perbandaran Pulau Pinang) serta MPSP (Majlis Perbandaran Seberang Perai) sudah menjadi punca kebanggaan Lim Guan Eng. Kebetulan juga mereka berdua merupakan wanita.

“Jika kepala bersikap bersih dan tegas, anggota yang lain akan mengikut secara sendiri.” Prinsip ini juga mewarnakan cara pimpinan beliau sebagai Ketua Menteri. Salah satu tanggungjawab yang paling penting bagi seorang pemimpin adalah untuk menunjukkan teladan yang konsisten. Pernah sekali saya mengikuti beliau ke luar negara, di mana kita telah berjumpa dengan seorang saudagar asing.

Kerana mengejar sebuah projek yang bernilai besar di Pulau Pinang, jadi bermesralah si saudagar itu dengan Ketua Menteri. Namun, apabila cubaannya untuk memujuk Ketua Menteri nyata tidak berjaya, saudagar itu pun membuka mulut menawarkan sejumlah wang ringgit yang tidak kurang menakjubkan, sebagai dorongan untuk mendapatkan projek tersebut.

Dengan air muka yang jengkel, Lim Guan Eng menjawabnya dengan ringkas: “Saya bukan seperti menteri-menteri lain dari Malaysia. Jika anda hendakkan projek itu, anda boleh menyertai proses tender terbuka. Selain daripada itu, saya tidak boleh membantu.” Sambil tersenyum malu, sambil ahli peniaga itu meminta diri. Itulah yang dikatakan memimpin melalui teladan.

Sebagai kepala Kerajaan Negeri, Lim Guan Eng tidak pincang dalam perlakuannya. Dugaan silamnya tidak diendahkan, justeru tumpuan sepenuhnya dicurahkan ke atas jalan di hadapan, iaitu jalan yang akan membawa kemajuan dan keadilan kepada seluruh rakyat Pulau Pinang secara khusus dan rakyat Malaysia secara am.

Yang pasti, segala jenis dakwaan dan tuduhan tidak akan berhenti dilemparkan kepadanya. Namun begitu, iltizamnya tidak akan gentar. Seperti yang ditegaskan beliau, kebenaran itu adalah mutlak. Walau apa pun cabaran, jangan kita terpesong daripada ‘utara benar’, iaitu asas perjuangan politik kita. Dan kini berakhirlah cerita saya, sepertimana habisnya teh tarik yang terlebih kurang manisnya. Terima kasih kerana mendengar.