Sabtu, 29 Mei 2010

PENGHAPUSAN SUBSIDI KERAJAAN UMNO/BN
YANG DERITA ADALAH RAKYAT


Kerajaan UMNO/BN kini menghadapi satu lagi dilema ekonomi Negara seperti mana yang di nyatakan oleh Datuk Idris Jala, beliau merupakan seorang Menteri berbangsa sakai bukan Islam adalah 'pakar ekonomi' yang terkenal di Malaysia.

Menurut analisa dan anggaran beliau, Malaysia berkemungkinan menghadapi bahana kebangkrapan dalam tahun 2019. Idris Jala sebelum ini merupakan seorang CEO Mas yang berjaya menyelesaikan kemelut kewangan Mas yang sebelum beliau merundum cemas..

PM 1Malaysia, Najib Tun Razak kini dilihat agak gusar dengan fenomena ini dan sedang menimbangkan sama ada kos subsidi minyak dan subsidi barang makanan rakyat perlu dikekalkan atau dihapuskan. Pendapat dari orang ramai ada yang pro dan ada yang kontra yang begitu mengusutkan fikiran PM Dato Najib Razak.

Dari pandangan logik rakyat Malaysia, kita dapat mengandaikan Kerajaan akan mengambil langkah drastik yakni menghapuskan semua subsidi merangkumi kos subsidi minyak petrol dan barangan makanan demi untuk mengatasi masalah kewangan yang kian meruncingkan Negara Malaysia.

Memandangkan juga ada anggaran yang menyatakan bahawa Kerajaan akan memperolehi keuntungan RM beratus billion seandainya penghapusan kos subsidi minyak petrol dan barangan makanan dilaksanakan tapi rakyat yang akan menanggung bebanan kerana keborosan para pemimpin Negara, mana tidaknya peruntukan Negeri Negeri diMalaysia kerap bolos dan cair di tangan individu bak kata pepatah "kapal karam yu yang kenyang".

Bagi mereka yang berada di 'kedudukan' di atas seperti ahli-ahli korporat UMNO/BN serta usahawan-usahawan dagangan barangan makanan yang memperdagangkan kepada rakyat Malaysia, langkah penghapusan subsidi ini pasti amatlah dialu-alukan. Ini memandangkan keuntungan berlipat-ganda pasti akan menjadi milik mereka. Malah golongan 'atas kayangan' ini pasti menantikan 'moment' yang amat bernilai buat mereka.

Para pak-pak Menteri juga tidak akan merasakan kesan penghapusan subsidi walau sedikitpun memandangkan gaji dan “ serba kemudahan” yang mereka kecapi setiap bulan tidak mensasarkan apa-apa masalah seandainya berlakunya kenaikan harga petrol dan barangan makanan.

Yang akan mendapat tempias yang hebat adalah para pengundi yang berpendapatan RM3,000 ke bawah. Kos pembelanjaan bulanan mereka pasti terjejas dengan segala kenaikan ini dan bebanan ini pasti di tambah seandainya mempunyai anak-anak yang bersekolah melebihi dua orang.

Golongan yang paling dahsyat memikul bebanan ini adalah penduduk-penduduk kampung pedalaman. Pendapatan mereka yang terhasil dari kerja-kerja kampung, nelayan, petani dan peladang amat terhad dan sudah pasti budget kehidupan mereka pasti tersasar dari landasan seandainya penghapusan subsidi minyak petrol dan kos makanan di laksanakan oleh Kerajaan UMNO/BN.

Jika di amati, kita dapat melihat dengan jelasnya bagaimana punca berlakunya kemerosotan kewangan negara. Terlalu banyak pembaziran telah di lakukan oleh Kerajaan UMNO/BN untuk program-program yang hanya berkepentingan untuk UMNO/BN.

Bermillion ringgit di belanjakan untuk melobi “pertemuan” dengan Presiden Amerika Syarikat. Untuk apa ? Untuk “tunjuk glamour” ? Begitu juga peruntukan untuk memperkenalkan kempen 1Malaysia kepada rakyat Malaysia. Tidak cukup dengan slogan dan iklan-iklan 1Malaysia, peruntukan di keluarkan juga untuk kroni kroni 1Malaysia. Bukankah ianya satu pembaziran yang amat ketara ? Begitu juga program juara rakyat yang kononnya untuk rakyat, tapi jika di selidiki dengan jelas, “kumpulan orang-orang berkepentingan” sahaja yang senang-lenang dengan program-program sebegini.

Program PLKN menelan RM beratus juta, hasilnya untuk apa? Sahaja untuk orang orang UMNO yang berkepentingan. Tidak kurang juga wang untuk "beli katak" walaupun bukan wang Kerajaan tapi wang dari "Macai" yang dapat kontrak melalui "tender runding" untuk diberikan kepada kroni kroni dengan harga yang lebih mahal. Cara ini juga wang Negara boleh bolos.

Dengan segala keuntungan penghapusan subsidi yang RM beratus billion, Kerajaan UMNO/BN akan membelanjakan wang tersebut untuk menaik-taraf kota dan bandar dan untuk merealisasikan pembangunan kemodenan kota dan bandar, maka akan terhasillah negotiate tender. Dan negotiate tender pastinya menjadi suatu 'anugerah' untuk kontraktor-kontraktor “kroni” yang bakal “memadatkan” lagi akaun-akaun peribadi mereka.

Yang putih mata siapa ? Yang terkebil-kebil mata menahan kesusahan kehidupan siapa ? Bukankah penduduk kampung dan pengundi yang tidak “mampu” untuk merasa segala kemodenan kota dan bandar ? Maka, beringatlah, berubahlah sebelum kita lebih jauh terjerumus dalam kancah kemiskinan sementara “orang-orang bangsawan” akan terus menerus menikmati kehidupan mereka yang penuh gemerlapan dan keindahan.


- Halik Zaman

1997: Anwar Telah Menolak “Bail-Out”.
Anwar Dituduh Sebagai ...
Anwar Ibrahim, pada 1997, telah menolak semua usaha untuk “Bail Out” kroni-kroni Mahathir dan Daim yang melarat pada masa itu. Sebelum 1997, para kroni seperti Halim Saad, VinSetan, Anandha Krishnan, Tajuddin Romli, Wan Azmi Gendut, Tajuddin Othman dsbnya, hidup dalam kemewahan menikmati kekayaan negara yang diberikan kepada mereka. Sedikit pun rakyat Malaysia tidak merasai nikmat yang dinikmati oleh kroni-kroni ini.

Tapi, bila bisnes mereka terlungkup, maka rakyat Malaysia terpaksa membayar kerugian kroni-kroni ini. Anwar sebagai Menteri Kewangan pada masa itu, telah menentang usaha-usaha menyelamatkan kroni-kroni ini dengan duit rakyat.

Tindakan Anwar ini telah menyebabkan Anwar dilabel sebagai Agen IMF

Ini kerana, sekiranya kita melihat contoh Korea Selatan yang telah mengambil pinjaman IMF, mereka telah membiarkan syarikat-syarikat Korea Selatan bangkrap dan tidak diselamatkan oleh kerajaan(dipanggil chaebol.)

Syarikat seperti Kia Motors dibiarkan bangkrap dan dibeli oleh Hyundai. Samsung Motors dibiarkan ditutup begitu sahaja. Malahan, syarikat pembuat minuman Korea, telah dijual kepada Coca Cola.

Dari 30 lebih “cheabol” yang wujud sebelum 1997, hanya 18 sahaja yang mampu bertahan. Kerajaan Korea Selatan tidak mengambil apa-apa tindakan untuk menyelamatkan syarikat-syarikat yang bangkrap. Tidak seperti Mahafiraun yang menyelamatkan syarikat2 yang rugi dan tidak berdaya maju.

Kerajaan Korea telah membuat reformasi keatas "chaebol"2 ini. Mana yang tidak berdaya maju, telah ditutup selaras dengan kehendak dan syarat2 IMF. Hanya yang berdaya maju sahaja dibiarkan hidup.

Anwar Ibrahim tidak setuju dengan “bail-out” Mahafiraun. Duit rakyat patut digunakan untuk membantu rakyat Malaysia diwaktu kesusahan yang begitu teruk pada masa itu akibat kejatuhan ekonomi 1997.

Tapi Mahafiraun mahu duit rakyat digunakan menyelamatkan kroni-kroni beliau. Rakyat Malaysia boleh pergi jahanam.

Kalau kita lihat syarat IMF pada tahun 1997 kepada mereka yang mendapat bantuan IMF adalah:

“the maintenance of a sound fiscal policy, including through providing for rising budgetary costs of financial sector restructuring, while protecting social spending. Once the severity of the economic downturn in the affected countries became clear, fiscal policy was oriented toward supporting economic activity and expanding the social sector safety net.”


Ini bermakna negara yang mendapat bantuan IMF tidak dibenarkan menyelamatkan syarikat-syarikat yang bangkrap dan tidak mampu menyelamatkan diri mereka pada masa berlakunya krisis 1997.

Inilah sebabnya Anwar dituduh sebagai pro IMF.

Tapi, Korea Selatan berjaya membayar balik pinjaman IMF yang mereka buat dengan tidak mengamalkan “bail-out” ala Mahafiraun. Mengikut laporan di bawah:

South Korea on Thursday paid back the remaining $140 million in debt it owed the International Monetary Fund (IMF), part of $6 billion in stand-by loans the country received from the IMF following the Asian financial crisis of late 1997.

The government said repayment of the bailout loans extended by the international lending agency was carried out well ahead of the original debt service timetable set for May 2004, reflecting the country's progress in recovering from the crisis.

The original IMF rescue package for South Korea totaled $19.5 billion, comprising the $6 billion in stand-by loans and $13.5 billion in supplemental reserve facility (SRF) loans.

Jadi, mereka yang kata IMF akan menghancurkan Malaysia nampaknya salah. Kalau Korea Selatan boleh hidup dan menjadi lebih maju dengan bantuan IMF, mengapa tidak Malaysia?

Tapi, demi menyelamatkan kroni2 Mahafiraun, maka terpaksalah kita hidup dalam eknomi yang tersedak seperti sekarang.

Kita sanggup fitnah Anwar Ibrahim semata-mata Anwar tidak mahu menggunakan wang rakyat untuk menyelamatkan kroni2 Mahathir dan Daim yang tidak reti meniaga.

Sekarang ni, minyak Malaysia dah habis dan kesan krisis 1997 masih lagi terasa sampai sekarang. Nasib kitalah rakyat MAlaysia dipimpin UMNO yang mementingkan kroni lebih dari rakyat.

Rabu, 26 Mei 2010

Malaysia's Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Tanjung Pagar railway station sits on the background of a signboard in Singapore on May 24, 2010. Malaysia and Singapore announced a plan to jointly redevelop prime chunks of real estate in the city-state as part of efforts to settle issues dating back to their separation. The statement said Malaysia had agreed to relocate a railway station from downtown Singapore to the border with Malaysia by 2011. The station could finally be relocated within Malaysian territory by 2018.

Malaysia’s Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Tanjung Pagar railway station sits on the background of a signboard in Singapore on May 24, 2010. Malaysia and Singapore announced a plan to jointly redevelop prime chunks of real estate in the city-state as part of efforts to settle issues dating back to their separation. The statement said Malaysia had agreed to relocate a railway station from downtown Singapore to the border with Malaysia by 2011. The station could finally be relocated within Malaysian territory by 2018.

A picture shows Malaysia's Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Tanjung Pagar railway station in Singapore on May 24, 2010. Malaysia and Singapore announced a plan to jointly redevelop prime chunks of real estate in the city-state as part of efforts to settle issues dating back to their separation. The statement said Malaysia had agreed to relocate a railway station from downtown Singapore to the border with Malaysia by 2011. The station could finally be relocated within Malaysian territory by 2018.

Two western women buy train ticket at the Malaysia's Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Tanjung Pagar station in Singapore on May 24, 2010. Malaysia and Singapore announced a plan to jointly redevelop prime chunks of real estate in the city-state as part of efforts to settle issues dating back to their separation. The statement said Malaysia had agreed to relocate a railway station from downtown Singapore to the border with Malaysia by 2011. The station could finally be relocated within Malaysian territory by 2018.

Two western women buy train ticket at the Malaysia’s Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Tanjung Pagar station in Singapore on May 24, 2010.

Commuters arrive at the Malaysia's Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Tanjung Pagar train station in Singapore on May 24, 2010. Malaysia and Singapore announced a plan to jointly redevelop prime chunks of real estate in the city-state as part of efforts to settle issues dating back to their separation. The statement said Malaysia had agreed to relocate a railway station from downtown Singapore to the border with Malaysia by 2011. The station could finally be relocated within Malaysian territory by 2018.

Commuters arrive at the Malaysia’s Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Tanjung Pagar train station in Singapore on May 24, 2010. Malaysia and Singapore announced a plan to jointly redevelop prime chunks of real estate in the city-state as part of efforts to settle issues dating back to their separation. The statement said Malaysia had agreed to relocate a railway station from downtown Singapore to the border with Malaysia by 2011. The station could finally be relocated within Malaysian territory by 2018.

Tanah KTMB – siapa yang menang sorak?

Setelah hampir 20 tahun tertangguh, isu tanah milik Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) di Singapura akhirnya selesai, itulah yang dinyatakan oleh kedua-dua Perdana Menteri Malaysia dan Singapura.

(Foto Makam Habib Noh di Tanjong Pagar, Singapura yang gagal dipindah oleh pemerintah Singapura, Lee Kuan Yew, malangnya stesen KTMB berjaya dipindahkan oleh anaknya, Lee Hsien Loong)

Dalam persetujuan yang dicapai antara DS Najib Tun Razak dan Lee Hsien Loong di republik itu hari ini, stesen utama KTMB di Tanjong Pagar akan dipindahkan ke Woodlands tahun depan.

Sistem transit aliran ringan akan diwujudkan antara Tanjong Putri di JB dan Woodlands dan apabila ianya beroperasi, stesen KTMB di Woodlands boleh dipindahkan ke JB. Ini bermakna berakhirlah riwayat KTMB di Singapura.

Kita sedia maklum bahawa Singapura terlalu ingin mengambil balik tanah KTMB di Tanjong Pagar kerana nilainya yang tinggi. Stesen KTMB Tanjong Pagar terletak dalam kawasan daerah perniagaan pusat (CBD) terutama Shenton Way dan jika dibangunkan, ia pasti memberi pulangan berbilin dolar Singapura.

Malangnya, Singapura tidak boleh berbuat apa-apa selagi tanah milik KTMB di republik itu digunakan untuk perkhidmatan tren. KTMB memiliki tanah antara Tanjong Pagar hingga ke Woodlands termasuk stesen di Bukit Timah yang bernilai tinggi.

Oleh itu, pengunduran KTMB dari Tanjong Pagar ke Woodlands dan kemudiannya keluar terus dari Singaopura ke JB, merugikan Malaysia.

Sebuah syarikat usaha-sama antara Khazanah Nasional (60 peratus) dan Temasik Holdings (40 peratus) akan dibentuk untuk memajukan tanah KTMB tetapi kenapa Malaysia perlu menyerahkan ekuiti 40 peratus? Kenapa tidak 20 peratus kerana kita adalah tuan tanah!

Malaysia begitu mudah menyerah kalah sama seperti isu penyerahan dua blok telaga minyak luar pantai Limbang kepada Brunei.
Nampaknya Malaysia menang sorak, kampung tergadai.

……………………………………………………………………………………………………………………..

Sudah tergadaikah tanah KTMB di Tanjong Pagar?

Tanah milik KTM tetapi dibangunkan oleh syarikat usaha sama Malaysia-Singapura dikenali M-S Pte Ltd..

Kenapa perlu dibangunkan dengan kerjasama Singapura yang memegang 40% kepentingan?

Dibangunkan di Singapura.. tak kiralah apa jenis pembangunanpun yang dibuat yang pasti hak milik tanah itu akan bertukar akhirnya..

Sudah tergadaikah tanah KTM itu???

……………………………………………………………………………………………………………………………….

Malaysia setuju pindah stesen KTMB ke Woodlands

Malaysia bersetuju memindahkan stesen Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) di Tanjong Pagar di Singapura ke Pusat Pemeriksaan Kereta Api Woodlands (WTCP) menjelang 1 Julai 2011.

Malaysia akan juga menempatkan kemudahan kastam, imigresen dan kuarantin (CIQ) kereta apinya di WTCP.

Keputusan itu dicapai pada pertemuan Datuk Seri Najib Razak dan rakan sejawatannya dari Singapura Lee Hsien Loong di Hotel Shangri-La Hotel di Singapura.

Pada sidang akhbar bersama itu, kedua-dua pemimpin berkenaan berkata tanah yang akan dikosongkan itu akan dimajukan oleh sebuah syarikat usaha sama Malaysia-Singapura dikenali M-S Pte Ltd yang akan ditubuhkan sebelum 31 Dis tahun ini.

Syarikat itu melibatkan Khazanah Nasional Berhad dari Malaysia yang akan memegang 60 peratus kepentingan, dan Temasek Holdings Limited, cabang pelaburan kerajaan Singapura, yang akan memegang baki 40 peratus ekuiti dalam syarikat usaha sama itu.

Menurut satu kenyataan bersama, pertemuan Najib dan Lee banyak berkisar kepada Perkara-perkara Dipersetujui (PoA) mengenai tanah KTMB di Singapura yang menjadi penghalang kepada hubungan baik antara kedua-dua negara.

Tanah KTMB di Tanjong Pagar, Kranji dan Woodlands serta tiga keping tanah tambahan di Bukit Timah, yang kesemuanya berjumlah 271 hektar, akan diserahkan kepada syarikat berkenaan untuk dimajukan.

Menurut kenyataan berkenaan, tanah-tanah yang dimajukan itu boleh ditukar, berdasarkan nilai masing-masing, dengan tanah di Marina South dan Ophir Rochor di Singapura.

Kedua-dua negara akan membuat penilaian masing-masing, dan Lee dijangka melawat Kuala Lumpur dalam tempoh sebulan ini, dengan cadangan mengenai penukaran tanah itu untuk pertimbangan Malaysia.Bernama

TUN PUN TAKL ADA KEKLAS

TUN TAK ADA KELAS - MAHARAJA BARU ADA KELAS


ANAK SAMY : AYAH SAYA TOLAK GELARAN TUN, JAWATAN DUTA - minsider

Ketika ramai beranggapan Datuk Seri S. Samy Vellu mengharapkan ‘ganjaran’ gelaran “Tun” dan jawatan sebagai duta sebelum bersara, anaknya mendedahkan Presiden MIC itu sebenarnya telah menolak kedua-dua tawaran itu ketika ‘kompromi’ dicapai berhubung isu calon pilihan raya kecil Hulu Selangor bulan lalu.

Sehubungan itu, S. Vell Paari mempertahankan ayahnya dengan berkata, ia menunjukkan “ayah saya tidak mahu kekal memegang jawatan politik atau kerajaan sebagaimana didakwa oleh sesetengah pihak.”

“Ia menunjukkan ayah saya bukan seorang yang ingin kekal dalam jawatan yang dipegangnya buat selama-lamanya... ini tidak benar, saya bersama beliau, saya tahu,” kata beliau ketika dihubungi The Malaysian Insider.

“Saya hendak memberitahu anda hari ini, ayah saya menolak apabila pegawai khas Perdana Menteri datang jumpa dengan ayah saya ketika pilihan raya kecil Hulu Selangor (bulan lalu) dengan tawaran gelaran “Tun” dan jawatan dilantik sebagai duta.

“Ayah saya kata tidak, beliau tidak mahu terima kedua-dua tawaran ini,” katanya ketika timbul pelbagai spekulasi di sebalik perubahan calon Barisan Nasional (BN) pada minit-minit terakhir untuk diturunkan di Hulu Selangor dan pelan peralihan kepimpinan dalam MIC.

“Beliau memberitahu pegawai khas Najib bahawa keutamaan beliau ialah menyelesaikan isu Maika Holdings,” katanya.

BARU KAU ORANG SEDAR BETAPA JUJUR NYA SAMY INI

DATUK SERI INI ADA KELAS…. MEMAMG ADA KELAS

TUN PUN DIA TOLAK

STANDFARD TUN SUDAH JATUH

MANA ADA KELAS … SAMY PUN TAK HAIRAN DENGAN TUN

nota:
padan muka tun madey
padan muka tun daim
padan muka tun hanif
padan muka tun dolah
padan muka tun dzaidin
padan muka tun saleh abas

ciiiit…. semua tak ada kelas
ciiiit…..semua kena kencing
salut untuk samy yang berani


HANYA JAWAB SATU SOALAN

GAMBAR MACAM INI ADA ATAU TIDAK ADA PADA LEE KUN YEW


TANAH KTMB : GHANI NAFI MALAYSIA RUGI
– mkini

Malaysia tidak rugi apa-apa apabila Stesen Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) di Tanjung Pagar, Singapura diserahkan kembali kepada republik itu.

Malah, perpindahan stesen itu ke Woodlands pada 2011 berjaya menyelesaikan banyak isu sensitif yang mengekang hubungan kedua-dua negara sejak 20 tahun lalu, kata Abdul Ghani Othman.

laysia juga mendapat ganti kepada 271 hektar tanah KTMB yang berselerakan di republik berkenaan dengan dua bidang tanah di kawasan Marina South dan Ophir-Rochor yang sama nilainya dengan keseluruhan tanah KTMB itu.

"Rakyat perlu faham, KTMB tetap perlu keluar dari Tanjung Pagar, seperti yang dipersetujui pemimpin kedua negara dalam intipati perjanjian pada 1990, berdasarkan Perjanjian 1918.

"Bagaimanapun, melalui perjanjian yang dibuat Najib Razak dengan Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong, kita keluar dari Tanjung Pagar dan memperoleh tanah baru yang dikelilingi pembangunan bertaraf antarabangsa," katanya pada persidangan akhbar di kediaman rasminya di Johor Baharu.

TAK PAYAH CAKAP BANYAK

JANGAN TIPU MELAYU… SAMPAI TAHUN 1918

SELURUH MALAYSIA NAK TANYA SATU SAHAJA

GAMBAR ITU ADA ATAU TAK ADA DI TANGAN LEE KUAN YEW

JAWAB SATU SOALAN INI SAJA

JANGAN PUTAR PUTAR ... SAMPAI ZAMAN RAFFLES

MALAON INI KE YANG BUAT PERJANJIAN... ATAU JADI BARUA SAJA

KENAPA MAT MONGOL TAK JAWAB

DULU ZZZZ TAK BERGERAK .. SEKARANG ZZZZZZZZZZ BERGERAK GERAK.

GAG - GERAK ANTI GELAP

BERANI RAPAT - MAT GELAP INI SIAP PENUMBUK

INI LAGI MAT GELAP DARI GUNUNG RAPAT
PEMUDA UMNO PERAK DESAK VELL PAARI MINTA MAAF - melayau

Pergerakan Pemuda UMNO Perak hari ini mendesak anak Presiden MIC, S. Vell Paari meminta maaf secara terbuka kepada Presiden UMNO berikutan tuduhan liar yang dibuat terhadap parti itu.

Sambil menyifatkan tuduhan tersebut sebagai tidak `masuk akal', ketuanya, Maslin Sham Razman berkata, permohonan maaf perlu bagi menjamin perpaduan di kalangan parti komponen Barisan Nasional (BN).

Tegas beliau, Vell Paari tidak sepatutnya menuding jari kepada orang lain dengan masalah kepimpinan yang dihadapi MIC, sebaliknya membantu menyelesaikan kemelut tersebut dengan cara lebih bijak.

``Pemuda UMNO Perak kesal dengan kenyataan Vell Paari yang jelas tidak menghormati semangat perpaduan di kalangan parti komponen BN selama ini,'' katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

PASAL APA NAK MINTA MAAAF

INI SUDAH LEBIH

INI MACAM PERLI MAT GELAP

TAK SUKA ORANG GELAP KE?

INI KETUK VELL PAARI NAK DUKU ZAMBRI

INI ADALAH KUMPULAN GAG - GERAKAN ANTI GELAP

MACAM MANA ORANG GELAP BOLEH JADI MELAYU ?

KHAIRY KEPADA VELL PAARI : KITA SEKELUARGA – malaysikini

Pemuda Umno Malaysia hari ini membidas sekeras-kerasnya kenyataan ahli jawatankuasa kerja pusat MIC, Vell Paari yang mendakwa Umno menjadi dalang gerakan untuk menjatuhkan bapanya yang juga presiden MIC, Datuk Seri S. Samy Vellu.

Umno berpegang kepada prinsip kekeluargaan dalam BN, lantas sentiasa menghormati hak parti-parti komponen lain untuk menentukan hal dalaman mereka tanpa campurtangan luar," katanya ketuanya, Khairy Jamaluddin.


INI JUJUR... GELAP DENGAN GELAP SATU KELUARGASENYUM PAGI2

DARI BILIK MAKMAL KAJI HAYAT


NOTA:
Pengkaji dan pelajar dari
sebuah universiti luar negara
telah ditemui satu jenis
katak yang amat unik di malaysia.

Katak selalunya akan mengelembongkan
mulut sebelum melompat. Tetapi katak
yang unik ini mengelembong kan mulut
sesudah melompat.

Kajian masih diteruskan.
Malah kajian ini amat
memeranjatkan kerana katak
jenis ini sering di temui
menyorok dalam kotak.

Untuk penkajian katak jenis
ini telah di namakan Senatak


KATAK JENIS INI NGELEMBUNG MULUT SEBELUM MELOMPAT

KATAK JENIS INI NGELEMBUNG MULUT SESUDAH MELOMPAT
MAHAFIRAUN BERFATWA PULAK

INI TANJUNG UNTUK DI JUAL
INI PAGAR UNTUK DI JUAL
JUAL AP PENGKHIANAT NEGARA : MADEY- mStar

Mahathir Mohamad menggelar mereka yang menjual permit import (AP) sebagai pengkhianat negara.
Bekas Perdana Menteri itu menegaskan, perbuatan menjual kemudahan yang dianugerahkan kerajaan itu dianggap perbuatan jahat yang tidak sepatutnya dilakukan.
"Orang Melayu diberli peluang memperoleh AP tetapi ada di kalangan mereka yang menjualnya.

FIRAUN .... MACAM MANA DENGAN YANG JUA: TANJUNG

BAGAIMANA DENGAN YANG JUAL PAGAR

TAK KAN JUAL AP SAHAJA PENGKHIANAT

BUAT PERJANJIAN RASHIA DENGAN CASPERWAIN BURGER... OK KE?

BAGI TENTERA AMERIKA MASUK TANAH MELAYU TAK KHIANATI KE?

ATAU FIRAUAN NI... SEDANG MERANCANG

KALAU FIRAUN MERANCANG... BIK MAMA AKAN HILANG 10 KG
Tanjung Pagar: Singapura akui Untung Besar dan Bersejarah
Analisis Isu
"
Lee Hsien Loong dan Najib mengumumkan perincian persetujuan yang dicapai dalam POA kepada pihak media di Hotel Shangri-La, semalam. Perhatikan betul-betul senyuman mereka. Perdana Menteri Singapura ketawa gembira dan puas kerana rundingan itu menguntungkan negaranya. Najib tersengeh kerana terpaksa akur menjual dan gadai warisan negara kerana dia mendapat tekanan daripada Amerika, Perancis dan Singapura lantaran kesemua skandal Sex, Rasuah dan Pembunuhan yang terkait dengan Najib menjadi pertaruhan mereka. Ini juga hasil nasihat yang diberikan olih Apco kepada Najib.


SELEPAS hampir 20 tahun dipertikaikan, Singapura dan Malaysia akhirnya mencapai kata sepakat bersejarah untuk menghuraikan isu-isu tertunggak dalam Butiran Perjanjian (POA) melibatkan tanah Kereta api Tanah Melayu Berhad (KTMB).
Dalam satu pertemuan retreat antara Perdana Menteri, Encik Lee Hsien Loong, dengan rakan sejawatannya dari Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak, kededua pihak bersetuju antara lain memindahkan stesen KTMB di Tanjong Pagar ke Pusat Pemeriksaan Kereta api Woodlands (WTCP) menjelang 1 Julai tahun depan.

Singapura dan Malaysia juga bersetuju menyerahkan tiga bidang tanah di Tanjong Pagar, Kranji dan Woodlands serta tiga lagi di Bukit Timah milik KTMB kepada sebuah syarikat M-S Pte Ltd bagi melaksanakan pembangunan.

Dalam sidang media bersama selepas retreat itu di Hotel Shangri-La semalam, Encik Lee menyifatkan pertemuannya dengan Datuk Seri Najib sebagai satu pertemuan membuahkan hasil.

'Saya dan Najib (Datuk Seri) mengadakan perbincangan dan perjanjian yang membuahkan hasil pagi ini (semalam). Kami membincangkan pelbagai bidang.

'Fokus kami ialah untuk meningkatkan hubungan dua hala pada masa kita menghadapi banyak cabaran dalam dunia yang tidak menenentu dan sedang melalui proses globalisasi pesat,' kata Encik Lee.

Datuk Seri Najib pula berkata persetujuan yang dicapai merupakan satu detik bersejarah kerana isu-isu tertunggak POA selama 20 tahun seharusnya dapat dihuraikan.

'Hari ini adalah hari bersejarah kerana kita dapat melihat cahaya di hujung jalan berhubung isu-isu tertunggak berlarutan selama hampir 20 tahun,' katanya.

POA ditandatangani pada 1990 antara Perdana Menteri Singapura ketika itu, Encik Lee Kuan Yew, dengan Menteri Kewangan Malaysia, Tun Daim Zainuddin.

Dalam POA itu, KTMB perlu memindahkan stesennya di Tanjong Pagar ke Bukit Timah dan selepas pemindahan itu tanah di Tanjong Pagar boleh dibangun secara bersama tetapi pelaksanaan perjanjian itu dipertikaikan kededua pihak.

Dalam kenyataan bersama yang dikeluarkan selepas retreat itu, kededua pemimpin bersetuju menyerahkan pembangunan bersama tanah-tanah KTMB itu kepada sebuah syarikat M-S Pte Ltd bagi melaksanakan pembangunan.

Syarikat yang akan dibentuk secepat mungkin tetapi tidak selewat-lewatnya pada 31 Disember 2010 itu akan dimiliki oleh Khazanah Nasional Berhad dengan 60 peratus taruhan dan Temasek Holdings Limited 40 peratus taruhan.

Singapura begitu cekap menyempurnakan perancangan agar selari dengan pembangunan di Kampong Melayu Geylang Serai dan Tanjong Katong yang akan dirobohkan apabila tempoh pajakannya berakhir dalam 2011.

Penyerahan tanah-tanah itu kepada M-S Pte Ltd pula akan berkuatkuasa pada masa ketika KTMB meninggalkan Stesen Kereta api Tanjong Pagar (TPRS).

Malaysia juga akan meletakkan pusat pemeriksaan Imigresen dan Kuarantin (CIQ) kereta apinya di WTCP, dengan Singapura membantu memudahkan pemindahan itu dan memastikan khidmat bas antara Stesen KTMB di WTCP dengan stesen MRT berdekatan disediakan untuk keselesaan penumpang.

Lihatlah wahai rakyat Malaysia bagaimana pengkhianat negara meleburkan harta negara. Tanah kita di Singapura diberi kepada Singapura. Pusat pemeriksaan Imigresen dan Kuarantin (CIQ) keretapi kita juga mesti dibuat di WTCP, juga di Singapura, sedangkan beratus juta ringgit wang rakyat telah dibelanjakan olih harami umno/BN untuk membangunkan pusat yang sama di Johor Baru tetapi tidak digunakan.

Dalam kenyataan itu, kededua pemimpin juga bersetuju untuk menugaskan sebuah pasukan pelaksana bersama, diketuai Setiausaha Agung Kementerian Ehwal Luar Malaysia dan Setiausaha Tetap Kementerian Ehwal Luar Singapura, membincangkan butiran pelaksanaannya.

Ini termasuk penubuhan rangka kerja bagi mentadbir M-S Pte Ltd, melaksanakan sistem perhubungan gerak cepat antara Johor Bahru dengan Singapura dan menempatkan CIQ di WTCP.

Sistem perhubungan gerak cepat ini adalah milik Singpura dan pastinya aliran wang keuntungan daripada sistem ini akan menguntungkan Singapura.

Pasukan pelaksana itu akan menyelesaikan kerja-kerja mereka menjelang 31 Disember ini dan hasil yang dicapai akan ditandatangani selepas diluluskan kededua pemerintah.

Encik Lee Hsien Loong yakin Malaysia akan akur kepada ketetapan yang dicapai ini memandangkan Malaysia di bawah pentadbiran Najib (Datuk Seri) lebih mudah untuk berunding.

Sementara itu tanah dan bangunan Terminal Penumpang Stesen Kereta api Tanjong Pagar yang akan diserahkan kepada Singapura juga akan dikekalkan memandangkan ia mempunyai ciri-ciri sejarah penting, bahkan bakal menjadi pusat utama bagi pembangunan yang disarankan itu. Bangunan lama Stesen Kereta api Bukit Timah di Blackmore Drive juga boleh dikekalkan dan ianya akan menjadi lambang warisan sejarah Singapura.

sultan kami suka PM buat WPI. Baginda yang rasmi WPI. MB lagi suka, dia dah bosan tinggal dalam johor kerajaan m'sia. teringin gak nak jadi orang s'pore. orang johor memang tak kisah kalau johor tergadai pada s'pore.
Stesen KTMB di Tanjong Pagar akan dipindahkan ke WTCP menjelang 1 Julai 2011.

Tiga bidang tanah di Tanjong Pagar, Kranji dan Woodlands serta tiga lagi di Bukit Timah dibangunkan olih Syarikat M-S Pte Ltd.

Syarikat M-S Pte Ltd dibentuk bagi membangunkan tanah-tanah itu.

Penyerahan tanah-tanah itu kepada M-S Pte Ltd berkuatkuasa apabila KTMB meninggalkan Stesen Kereta api Tanjong Pagar.

Sistem kereta api gerak cepat antara Tanjung Puteri (JB) dengan Singapura akan dibangunkan.

Bangunan Terminal Penumpang Stesen Kereta api Tanjong Pagar yang akan menjadi milik Singapura akan dikekalkan dan dipulihara.

Syarikat usaha sama Khazanah Nasional Berhad dan Temasek Holdings Limited dibentuk bagi menjalankan projek pembangunan ikonik di Iskandar

Bayaran tol di laluan Linkedua akan dikurangkan.

Khidmat bas rentas sempadan di pertingkat manakala peraturan khidmat teksi dilonggarkan.

# # # #

Nota:
- Tiada satupun isi perjanjian yang menguntungkan Malaysia dalam jangka panjang. Tol di laluan Linkedua dikurangkan agar lebih ramai, mudah dan murah bagi rakyat Singapura masuk dan berurusniaga di Iskandar Johor yang yang telahpun menjadi wilayah antarabangsa.

- Tidak berapa lama dulu Singapura telah berjaya mendapat Pulau Batu Putih dari Malaysia.

- Tidak berapa lama dulu juga Malaysia di bawah kerajaan Umno/BN telah menjual sebahagian daripada negeri Johor untuk dijadikan wilayah antarabangsa dan diberi nama Iskandar Johor. (Tanah di Iskandar Johor bukan lagi milik negara. Ia bolih dibeli olih sesiapa sahaja termasuk yahudi. Permitnya hanya satu - DUIT)
Alahai!! Noh Omar [Syarikat Kroni Noh Didakwa Monopoli Benih Padi ]
Berita
"Ahli Dewan Undangan Negeri Sekinchan, Ng Swee Lim mendakwa dua buah syarikat yang dikatakan mempunyai kaitan dengan Menteri Pertanian dan Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar memonopoli bekalan benih padi menyebabkan beban harga kepada golongan petani.

Sehubungan itu petani yang marahkan kegiatan tidak bermoral dua buah syarikat tersebut akan mengadakan protes di kilang BERNAS Sekinchan terhadap Beras Padi Nasional bagi menyatakan bantahan mereka.

Menurut Swee Lim yang dihubungi Suara Keadilan harga padi musim ini merosot secara mendadak daripada RM1,380 setan kepada RM1,150 setan.

"Harga pasaran beras di kedai runcit dan pasar raya tidak turun tetapi Bernas membeli padi daripada petani di sini dengan harga yang murah.

"Di sini, Bernas adalah satu-satunya agen yang dibenarkan oleh kerajaan, jadi petani tidak mempunyai pilihan.

"Tahun ini, Bernas mengimport beras dengan harga yang lebih murah menyebabkan harga padi yang dibekalkan petani kepada Bernas merudum," kata beliau.

Tambahnya, tindakan syarikat tersebut membuat golongan petani tertekan kerana terbeban dengan harga padi yang lebih tinggi pada tahun lepas.

Swee Lim juga mendakwa tindakan Noh yang juga merupakan Ahli Parlimen Tanjung Karang memberikan kuota hak benih padi kepada syarikat kepunyaan kroninya juga mendatang kemarahan petani.

Dua syarikat ialah Haji Mat Nor Sendirian Berhad (Ahli Jawatankuasa Umno Tanjung Karang) dan Kejora Desa Sendirian Berhad (rakan Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin).

"Sebelum ini dua syarikat tersebut diberikan 5,000 tan benih tetapi selepas Noh dilantik sebagai menteri, mereka diberikan 17,000 tan sedangkan kapasiti benih padi yang mampu mereka hasilkan hanya 5,000 ke 6,000 tan padi sahaja," kata beliau.

Swee Lim berkata demonstrasi itu juga akan mendesak Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak supaya meminta Noh meletak jawatan sebagai Menteri Pertanian dan Asas Tani kerana didakwa telah menyeleweng kuota benih padi serta tidak menjaga periuk nasi petani yang bergantung kepada hasil penjualan padi kepada Bernas.

Seramai 300 orang petani dijangka akan menghadiri bantahan tersebut.

Gambar Mahathir Tipu Barry Wain.
Analisis Isu
Wain: Mahathir berwajah dua. Ketika Malaysiakini menyiarkan wawancaranya bersama Barry Wain yang terkenal kini apabila bukunya Malaysian Maverick: Mahathir in Turbulent Times yang merekodkan kepincangan pentadbiran mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad. Wain berkata, semua maklumat didalam bukunya itu termasuk dakwaan penyelewengan berjumlah RM100 bilion oleh Dr Mahathir itu disokong oleh bukti. Beliau hadir ke Malaysia untuk mempromosikan bukunya itu yang bakal diulang cetak kali keenam dan diterjemahkan ke bahasa Melayu dan Cina.

Ketika mengimbas kembali drama yang berlangsung ketika Mahathir menangis ketika memberi ucapan terakhir sebagai presiden Umno di perhimpunan parti itu, Wain berkata linangan air mata itu bukanlah dibuat-buat. "Saya langsung tidak fikir dia berlakon semata-mata. (Mahathir) menangis kerana hatinya benar-benar diruntun emosi," katanya lagi.

Amacam Barry Wain. Kita Tengok Sapa yang Kenaaaa....


Penulis tergelak keseorangan. Betapa rupanya orang yang teliti seperti Barry Wing pun terpesona dengan 2 wajah Mahadhir. Ia gagal mengesan lakonan berkesan Mahathir dalam ucapan akhirnya dalam Perhimpunan Agung UMNO untuk pura-pura meletak jawatan. Usaha test market beliau itu berkesan sehingga ramai yang terpesona. Ketua Wanita UMNO sendiri sampai tercabut kasut merayu supaya jangan letak jawatan. Kita tidak menyalahkan Barry Wain atas kegagalannya mengecam air mata buaya Mahathir. Sebab mungkin ia bukan melayu. Ia tidak menyangka bahawa di Malaysia ini ramai pelakon yang boleh mengalahkan primadona Hollywood. Apatah lagi adanya darah bollywood yang mengalir dalam tubuh Mahadhir. Lagilah power. Barry Wain tidak boleh membezakan airmata buaya dan airmata raksasa

Hanya satu saja tangisan ahli politik seperti Mahadhir yang benar-benar mengeluarkan air-mata. Itupun kerana terpaksa iaitu peristiwa beliau disembur gas ketika baru keluar dari pintu Sultan Ismail Petra Airport, Kota Bahru, Kelantan pada 28 Julai 2007. Semburan itu biasanya digunakan oleh wanita untuk menyembur perogol tetapi Mahadhir dan Ibrahim Ali yang kena bahananya. Barry Wain! Itulah airmata Mahadhir yang bukan lakonan. Siap meleleh air hidung sekali.

Apalah orang yang keras hati, pendendam serta pengamal pragmatis itu tahu tentang jiwa dan perasaan. Orang yang menghina hukum Islam, sanggup menyumbat siapa sahaja yang menentangnya ke ISA, tangan dibalik tabir darah-darah pejuang di Memali, orang yang sanggup merobek demokrasi yang dicanangnya, perampas royalty rakyat Terengganu… lihatlah dendam kesumatnya terhadap Pak Lah dan Anwar Ibrahim. Ingatkan usia sudah dihujung julai.. tau jugak untuk bertobat. Tetapi mungkin ia ingin menongkat langit.

Ramai lagi pelakon air-mata yang mengalahkan Nordin Ahmad maupun Azean Irdawaty. Tengok sendirilah. Kenapa begini? Tidak lain dan tidak bukan ianya adalah demi kepentingan politik peribadi masing-masing. Kalaulah demi perjuangan pun ianya hanya sekadar airmata nasionalisme yang tidak pergi kemana-mana. Mana satu airmata taqwa dan mana satu air mata buaya?

Menurut Imam Ibnul Qayyim al-Jauziyyah, tangisan boleh diperincikan menjadi 10 jenis mengikut pelbagai maksud dan tujuan. Tangisan kasih sayang, ketakutan, gembira, kegundahan, cinta dan rindu, kesedihan, tidak berdaya, kemunafikan, orang upahan dan tangisan ikut-ikutan.
Satu tangisan yang istimewa dianugerahkan Allah SWT kepada hambaNya. Tangisan ini tidak bersifat melemahkan semangat, bahkan ia boleh menghidupkan jiwa yang sudah lama mati. Ia tidak mendatangkan rasa putus asa dan kesakitan, bahkan air mata ibarat gelombang membangkitkan rasa optimis, kecekalan dan azam bergelora.

Tangisan itu membawa satu janji untuk hidup lebih bererti dan ia mampu mencelikkan pandangan mata hati meneroka alam lebih jauh lagi. Alam ghaib tidak nampak di mata kasar, hanya hati yang beriman boleh merasai kebenarannya. Tangisan itu dianugerahkan kepada Nabi dan Rasul, syuhada dan orang salih. Mereka berhak mendapat perlindungan Allah pada hari yang tiada perlindungan, selain perlindungan-Nya.

Ianya adalah air mata taqwa. Airmata yang takut kepada Allah Swt. Takut akan azabnya. Takut akan hari kiamat kelak. Sebagaimana Sabda Rasulullah Saw:-

“Dan seseorang yang berzikir mengingati Allah dalam keadaan sendirian, lalu berlinanganlah air matanya kerana takutkan Allah.” (Hadis riwayat al-Bukhari)


Ataupun mata yang berjihad di jalan Allah Swt. Berjaga malam dengan kerja-kerja kearah menegakkan Islam dan berjuang kearahnya.عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ قَالَ : سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ عَيْنَانِ لَا تَمَسُّهُمَا النَّارُ عَيْنٌ بَكَتْ مِنْ خَشْيَةِ اللَّهِ وَعَيْنٌ بَاتَتْ تَحْرُسُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ


Daripada Ibn Abbas r.a berkata bahawa aku mendengar Rasulullah Saw bersabda: Dua mata yang tidak disentuh oleh api neraka. Mata yang menangis kerana takut kepada Allah dan mata yang berjaga malam fi Sabilillah.


Menurut Hasan bin Muhammad Ba’Mu’aibid dalam bukunya iaitu ‘Hikmah terapi air mata menangis kerana Allah’. Ia menyebut bahawa air mata boleh memanjangkan umur, airmata boleh melegakan tekanan dan emosi. Tetapi dalam banyak-banyak airmata adalah yang paling berbisa. Iaitu antaranya airmata ibu-bapa dan juga airmata orang yang zalim.

Tangisan orang zalim adalah kepentingan politik mereka. Tiada taqwa disebaliknya. Ianya sebagai strategi untuk mencapai matlamat yang tersembunyi. Disebalik tanggisan itu tergumpal seketul daging didalam dadanya yang penuh dengan nafsu, kezaliman, penindasan dan tiadanya keinsafan.


Semoga Allah menyelamatkan kita dari menjadi mangsa kepada sang buaya yang mengalirkan airmata.

Selasa, 25 Mei 2010


PAKATAN RAKYAT WAJIB BERTINDAK

Tanah KTM di Tanjung Pagar dilaporkan akan bertukar tangan.

Tanah ini adalah hartanah yang nilainya cukup mahal. Tanah ini dilaporkan
akan diganti.

Kenapa ini berlaku?

Justeru PKR, PAS dan DAP dalam Pakatan Rakyat wajib mempersoalkan hal ini. Ini bukan jual beli ubi dengan keledek.

Pakatan Rakyat wajib:

- menuntut pekara ini dibincang di parlimen
- menuntut agar semua perjanjian dibuka dengan telus
- memastikan orang ramai tahu hal ini

Jika ada perjanjian beli ini berat selah:

Maka Pakatan Rakyat wajib mengeluarkan kenyataan yang ianya akan
menolak perjanjian ini jika Pakatan Rakyat mentabir Malaysia.


KENA PAU OLEH SINGAPURA

REHAT DALAM AMAN ALTANTUYA

MALAYSIA , SINGAPURA TUBUH SYARIKAT MAJUKAN TANAH KTMB - melayau

Najib Razak berkata, tanah Keretapi Tanah Melayu Bhd. (KTMB) di pulau republik ini mungkin akan ditukar ganti dengan tanah yang lebih bernilai dan mudah dimajukan apabila Malaysia dan Singapura menubuhkan sebuah syarikat usaha sama sebelum 31 Disember 2010 ini.

Kedua-dua negara, katanya, bersetuju untuk menubuhkan M-S Pte. Ltd. bagi tujuan membangunkan tanah-tanah milik KTMB di Tanjong Pagar, Kranji, Woodlands dan Bukit Timah di sini.

Beliau berkata, Khazanah Nasional Bhd. akan menguasai 60 peratus kepentingan dalam syarikat terbabit manakala baki 40 peratus lagi dimiliki pihak Singapura melalui Temasek Holdings Ltd.

nota:
tanah ktm itu adalah di wilayah yang amat berharga.
kenapa perlu di ubah suai ke beduk atau ke gelam
apa yang kena pegang hingga kan harta tanah yang amat
mahal ini di tukar kepada tanah yang kurang nilai.

persoalan timbul – begaimana ini berlaku?

apa yang ada pada singapura hinngakan najib sanggup?
apakah ini ada sangkut paut dengan gambar najib dan altantuya
di singapura?


mengikut akuan bersumpah bala:

najib ada bersama altantuya di singapura
melihat pamiran intan berlian.
pasti mata mata rashia singapura tahu hal ini
singapura pernah memerangkap seorang kenamaan
ini memang selalu dilakukan bukan sahaja oleh singapura
malah oleh semua negara.

sukarno pernah cuba di pau oleh cia
tetapi cia kurang faham bahawa bung karno ialah
bapa kemerdekaan bukan bapa judi atau bapak mirzan


sesebuah negara yng pemimpinnya ada masalah adalah
terus kena pau. tunggu dan lihat – kita akan membeli
eurokoter dari peranchis – tunggu dan lihat kita akan
beli lagi kapal terbang dari russia –


persoalan akan terus timbul:
apakah semua ini ada bersangkutan dengan altantuya
.

orang melayu wajib sedar
negara ini akan terjual habis lingkup
jika pemimpin terus kena pau

ini lah akibat jika
pemimpin suka makan pau kaya china
atau pun pau kaya mongolia

PAHANG MENDAHULUI DUNIA DENGAN BAHASA BARU

INI BAHASA TANDA ASLI DARI PAHANG

INI BAHASA TANDA YANG BARU
ADUN KERDAU SANGAT STABIL – MB PAHANG - melayau

Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob berkata, keadaan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kerdau, Datuk Zaharuddin Abu Kassim yang dirawat di Institut Jantung Negara (IJN) kini sangat stabil.

Beliau berkata, wakil rakyat Barisan Nasional (BN) itu bagaimanapun masih tidak boleh bercakap dan tetapi mampu berkomunikasi melalui tindak balas mata.

PUNYA TAKUT NAK BUAT PILIHANRAYA KECIL

NAZAK PUN DI ANGGAP SEHAT

SEKARANG SUDAH BOLEH BERKOMUNIKASI?

KALAU MACAM INI BOLEH DATANG MESYUARAT

ADA BRILLE UNTUK YANG TIDAK MELIHAT

ADA PAKAI ISYARAT UNTUK YANG PEKAK BISU

UNTUK DEWAN UNDANGAN PAHANG ADA BAHASA BARU

BAHASA MAIN KELIP KELIP MATA

nota:
macam macam punya gila negara ini
macam punya cara untuk menipu

haji menipu
lebai menipu
imam menipu
tok kadi menipu
mufti menipu


hanya al hafizi vincen ten yang tak tipu
dia ada judi halal


apa akan jadi kepada orang melayu
duduk tersenyum kerana suka kena tipu


SATU LAGI PROJEK TIPU MELAYU

PELANCUNG DARI BANGLA MENUJU KUALA LUMPUR

PELANCUNG INDIA HENDAK DATANG KE MALAYSIA
KEMUDAHAN TRANSIT TANPA VISA DIBERI SEMULA 1 JULAI – mStar

Kerajaan akan memberi semula kemudahan transit tanpa visa kepada warga India, Sri Lanka, Pakistan dan Bangladesh mulai 1 Julai depan, kata Muhyiddin Yassin.

Dia berkata keputusan memberi semula kemudahan tersebut adalah kerana kerajaan mendapati ia memberi faedah kepada industri pelancongan negara.
"Satu ketika dulu, pernah diadakan (kemudahan transit tanpa visa ini) tetapi atas sebab-sebab tertentu, ia ditarik balik.

"(Perkara ini) kita bincang semula kerana daripada segi faedah pelancongan, kita dapati adanya faedah," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Pelancongan di sini semalam.

INI SATU LAGI KERJA GILA

TAK CUKUP DENGAN MASAALAH

TAK ADA KERJA …CARI BALA

INDIA, PAKISTAN, BANGLA…. BUKAN DATANG BERCUTI

INI NEGARA MISKIN

DATANG SINI MASUK KEMUDIAN TAK PULANG PULANG

KEMUDIAN RASUAH IMIGRISEN…BELI KAD PENGENALAN

CAKAP KETUANAN MELAYU… INI NAK BERI NEGARA PADA ORANG INDIA PULAK

SEDARLAA…. WARGA ASAL INI DAH MAKIN SESAK


NAK BUAT APA BAWA MASUK LAGI ORANG

INI BUAT GAJI BURUH TEMPATAN LAGI MURAH

nota:
alih dasar ini mesti
hasil lobi para towkay
yang mahu buruh gaji murah
hancurlaaa negara ini
melayu masih lagi tak sedar
tebal sangat kulit kepala
daging sampai ke muka
hinggakan tak dapat berfikir


PAU TERBARU - PAU PANAS

SATU LAGI SEJARAH DI LUPUS - BILA MELAYU NAK SEDAR NEGARA TERJUAL KERANA BURET

PEMIMPIN MELAYU SUKA MAKAN PAU KAYA MONGOLIA SELALU KENA POW
STESEN KTM TG PAGAR DIPINDAH KE WOODLANDS JULAI 2011 – minsider

Najib Razak dan rakan sejawatannya Lee Hsien Loong bersetuju untuk memindahkan stesen kereta api Tanjung Pagar berusia 78 tahun ke Woodlands, Singapura.

Stesen kereta api itu dikendalikan oleh Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB).
Pemindahan akan berkuat kuasa 1 Julai 2011.

TANAH DI STESEN ITU SAPA REMBAT

ITU TANAH NEGARA


BETUL TAK RAMALAN TT…HARTA NEGARA SUDAH KENA JUAL


SUDAH KENA POW

MANA DIA PEKASAM

MANA DIA GABAM

MANA DIA PUKIPM

MANA DIA GENG SONGKOK TINGGI

MANA DIA ZUL NORDIN ... PEJUANG ISLAM... NEGARA KENA JUAL

MANA DIA GPMS

nota:
bahaya jika pemimpin negara
yang ada masaalah pribadi
akan kena pow selalu