Sabtu, 9 April 2011

Ke Mana Proton Selepas AFTA 2015?


Sekali lagi persoalan keisiapsagaan negara khususnya kereta nasional Proton dan Perodua menjadi satu yang dipertikaikan. Persoalan besar rakyat yang menantikan jawapan dari kerajaan masih tidak lagi terjawab.

Umum tahu bagaimana selama ini kerajaan telah melindung kereta nasional dengan mengenakan regim tarif dan eksais yang tinggi atas kereta-kereta impot dan tempatan sehingga harga kereta-kereta impot termasuk kereta nasional kita contohnya model Waja tempatan adalah dua kali ganda berbanding di saudi Arabia.

Perlindungan itu juga datang dalam bentuk grant R&D dari kerajaan. Tinjauan laporan kewangan untuk tiga tahun mutakhir PROTON mendapati bahawa andainya tidak dibantu dengan pemberian grant, maka PROTON akan berada dalam defisit dan kerugian (in the red).

Dalam tahun 2008, laporan tahunan menyebutkan keuntungan bersih (nett profit) sebanyak RM184.5 juta tetapi melaporkan juga tentang grant R&D dari kerajaan sebanyak RM193.7juta. Kalau tidak tentunya rugi sebanyak RM9.2 juta.

Tahun 2009 melaporkan keuntungan bersih sebanyak RM301.8 juta. Gran R&D diberikan sebanyak RM80.7 juta. Tahun 2010 melaporkan keuntungan bersih RM289 juta tetapi dalam waktu yang sama mendapat gran R&D sebanyak RM143 juta yakni setengah dari keuntungan bersihnya.

Kerajaan diingatkan bahawa negara-negara jiran telah pun besiap dengan pelbagai pendekatan. Malaysia sehingga kini masih belum nampak bersedia.

Thailand contohnya, akan meningkatkan dan bakal mengeluarkan sebanyak 3 juta unit kereta dalam tahun 2015. 2 juta adalah keperluan ekspot dan 1 juta unutk keperluan domestik. Terdapat 7 syarikat antarabangsa - 2 dari Amerika Syarikat (Ford dan General Motor) dan 5 dari Jepun (Toyota, Nissan, Mitsubishi, Honda dan Isuzu). Mereka jelas memilikki dayasaing dan berjaya mendapat penglibatan pengeluar-pengeluar besar automobil antarabangsa.

Begitu juga Indonesia yang telah merangka langkah-langkah konkrit untuk berdepan dengan persaingan yang lebih sengit selepas penguatkuasaan AFTA nanti. Indonesia akan meningkatkan pengeluaran mereka sebanyak 2 juta unit - 1juta untuk ekspot dan 1juta untuk keperluan domestik.

Perlu diketahui bahawa peningkatan ini dipacu sebagai pemangkin utamanya oleh SMEs dari negara Jepun dan bukan syarikat-syarikat besarnya seperti yang disebut tadi. Jelasnya Indonesia juga telah berjaya mengamit pelaburan dari SMEs dari Jepun sekaligus membuktikan bahawa mereka lebih 'kompetitif' atau berdaya saing berbanding kita sendiri.

Persoalan besar dan strategik yang menjadi kritikal kepada kereta nasional sekarang ini adalah tergantung kepada faktor 'economy of scale' atau faktor 'skala ekonomi'. Persaingan selepas penguatkuasaan AFTA pada tahun 2015 tidak lagi akan mengizinkan kereta nasional dilindungi dengan dasar "Protectionism" samada dengan kaedah Tariff dan Eksais mahupun pemeberian gran termasuk pelbagai lagi cara.

Saya juga menyedari akan usaha kerajaan meningkatkan daya saing pengeluar komponen dan alat ganti serta meningkatkan sumbangannya dalam industri automotif dan ekonomi, dana Pembangunan Automotif (ADF) dan Dana Penyelarasan Industri (IAF) akan diteruskan.

Namun persoalan besar sehingga kini adalah kegagalan Proton mendapatkan rakan strategik yang sekaligus akan mampu melonjakkan sektor automobil ini menjana 'skala ekonomi' atau economy of scale' dengan memenafaatkan keupayaan teknologi 'niche' rakan strategiknya seperti kereta elektrik contohnya, serta rangkaian pasaran yang lebih luas dan 'branding' global rakan berkenaan..

Malaysia diingatakan bahawa kita hanya mampu menjual sejumalah 620,000 unit tahun lalu. Tuntutan 'economy of scale' menuntut supaya kita mengeluarkan paling tidaknya 10,000 unit sebulan. Kalau benar-benar kita mahu mendayasaingkan kereta nasional kita selepas AFTA 2015, maka tidak ada caranya untuk kita lakukan kecuali dengan mendapatkan rakan strategikyang hebat sekaligus menyelamatkan 250 syarikat vendor dan 'dealers' dalam sektor automobil nasional ini.

Berdepan dengan penguatkuasaan AFTA, saya dari PAS dan Pakatan Rakyat, tidak nampak kerajaan mengambil langkah-langkah konkrit ke arah mendepani cabaran AFTA-2015 dan menggesa kerajaan supaya memberi fokas kepada penyelesaian ini termasuk menganjurkan kaedah "Merger dan Acquisition" samada di antara Proton dan Perodua serta juag di antara syarikat vendors dan dealers bagi meningkatkan dayasaing dalam matlamat rasionalisasi dan konsolidasi.

Dr Dzulkefly Ahmad ,Ahli Parlimen Kuala Selangor

Serang-balas Anwar akibatkan Kabinet 'tarik hand-brake'

JERAT yang dipasang oleh DS Anwar mengena dan berkesan. Saya telah menulis bagaimana mereka terjerat apabila terus mendesak agar ditubuhkan Suruhanjaya Bebas menyiasat kes video seks kununnya yang melibatkan Anwar dengan seorang pelacur.

Nazri Aziz orang yang paling bersemangat untuk mendesak agar Suruhanjaya Bebas ini ditubuhkan, begitu juga dengan beberapa pencacai yang lain termasuk raja katak dari Pasir Mas. Apabila Najib bersuara semalam yang seolah-olah bersetuju dengan Nazri, maka inilah yang ditungu-tunggu oleh Anwar.

Satu `ledakan peluru' tepat ke muka Najib apabila Anwar menyebut beliau tidak hairan sedikit pun tentang hajat mereka untuk menubuhkan Suruhanjaya Bebas berkenaan. Tetapi menurut Anwar, ada kes yang lebih besar dari itu iaitu kes wanita Monggolia yang dibom dengan menggunakan C4, kes moral tokoh penting negara di sebuah hotel Port Dickson dan terbaru kes kematian Pegawai Kastam di bangunan SPRM. Kesemuanya itu hendaklah ditubuhkan juga Suruhanjaya Bebas sebelum mahu bercerita pasal video seks lelaki berperut boroi itu.

Sekarang kita menanti apa jawapan Najib. Ternyata, serang balas Anwar mengejutkan Najib dan terbaru kabinet hari ini memutuskan kes video lucah itu akan dibawa ke Suruhanjaya Bebas SEKIRANYA pelakunnya telah dikenalpasti. Dilaporkan kenyataan Nazri, "Kerajaan akan hanya menubuhkan sebuah Suruhajaya Diraja (RCI) bagi menyiasat video seks yang didakwa membabitkan seorang lelaki yang dikatakan mirip ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim selepas polis mengenalpasti pelaku dalam rakaman pita berkenaan" (Malaysiakini).

Jika sudah dikenalpasti pelakunnya, perlu apa lagi Suruhanjaya Bebas untuk menyiasat? Mahu siasat apa lagi? Adakah jika pelakun yang berperut boroi itu dikenalpasti bukan Anwar, maka tiada Suruhanjaya Bebas? Jika mereka anggap sememangnya Anwar, baru tubuh Suruhanjaya Bebas? Kita hairan, Suruhanjaya Bebas ini untuk apa sebenarnya? Perlukah wujud Suruhanjaya Bebas semata-mata mahu selamatkan air muka mereka yang sudah semakin jelek itu?

Apa pun, jelas cabaran Anwar agar ditubuhkan juga Suruhanjaya Bebas di dalam kes Altantuya khususnya berkenaan `siapa yang mengarahkan' wanita Monggolia itu dibunuh amat memberi kesan sehingga ada `tarikan handbreak' pada keputusan kabinet hari ini. Syabas Anwar.

KASTAM JADI MANGSA - MENTERI TAK KENA TANGKAP

SATU NEGARA TAK PERCAYA BUNUH DIRI

nota:
mat mongol nak tipu siapa?
mat mongol kata kes ini lain
lain macam mana?

dengar klip ini
jelas yang kastam
sedang dijadikan
biawak hitam untuk
selamatkan gerombolan


KESATUAN KASTAM : BERSIHKAN NAMA SARBANI, JANGAN DAKWA BUNUH DIRI - minsider

Kesatuan Kastam memutuskan untuk mendapatkan penjelasan daripada Najib Razak dan mahu nama agensi itu dibersihkan selepas seorang penolong pengarahnya, yang disoal siasat di bawah Operasi 3B, ditemui mati di pejabat SPRM.

Kesatuan Pegawai-pegawai Kastam Semenanjung juga mahu SPRM membuat penjelasan mengenai kematian Ahmad Sarbani Mohamed di aras satu pejabat SPRM Wilayah Persekutuan di Jalan Cochrane kelmarin dan membersihkan namanya daripada dilabel “kes bunuh diri.”

“Kami berharap nama Sarbani akan dibersihkan daripada perkataan bunuh diri,” kata presidennya Ibrahim Ahmad kepada pemberita selepas pertemuan kira-kira dua jam dengan Cuepacs, badan induk kesatuan sekerja awam itu di Kelana Jaya dekat sini.

Turut hadir pada majlis hari ini ialah Persatuan Pengawai-pegawai Kanan Kastam, Kesatuan Pegawai-pegawai Kastam Sarawak.

“Kami mahu mengadakan pertemuan dengan perdana menteri untuk dapatkan penjelasan dan membersihkan nama Kastam,” kata beliau.

“Kami juga mahu bertemu dengan ketua SPRM dan dapatkan penjelasan dan apa yang SPRM mahu lakukan selepas ini,” kata Ibrahim.

Beliau juga meminta SPRM supaya bertindak profesional dalam proses soal siasat mereka dan tidak menyebabkan sebarang kecederaan ke atas saksi dan suspek.

Ibrahim juga berkata, adalah tidak adil bagi SPRM menyasarkan pegawai-pegawai Kastam berhubung laporan kehilangan hasil cukai negara, didakwa RM108 bilion setiap tahun.
“Kami secara konsisten mengemukakan laporan hasil kami dan setiap tahun kami memperoleh sekitar RM28 bilion, jadi adalah tidak logik untuk kami bertanggungjawab bagi (kehilangan) RM108 bilion,” kata beliau.

Ahmad Sarbani ditemui mati di aras satu pejabat SPRM Wilayah Persekutuan di sini kelmarin.

MEMANG BETUL…. BAGUS APA YANG BERLAKU…...

PEGAWAI KASTAM SILA BUKA CERITA BIK MAMA ……

BIK MAMA BAWA MASUK TUJUH KONTENA PERABUT DARI ITALI TANPA CUKAI….…

….. BUKA CERITA RAJA GOPAL BAWA MASUK LAMBOURGINI TANPA CUKAI… …

KASTAM.. BUKA CERITA MAT HASSAN BAWA LARI DUIT KE LONDON….…

BAGAIMANA RASUAH KHIR TOYO….…

BAGAIMANA RASUAH ALI RUSTAM…..

BAGAIMANA RASUAH ISA SAMAD……

BAGAIMANA KES BUNUH ALTANTUYA… KENAPA TAK SIASAT SAMPAI MATI….

... KENAPA CICAK KUBIN KENA TANGKAP... MENTERI TAK ADA KENA TANGKAP......

nota:
masanya telah sampai
masanya telah tiba
masanya cukup tepat
untuk pegawai katam buka semua cerita
kah kah kah.
.

nota:
apa jadi dengan ketua kastam pahang
yang terlibat dalam kes pasirBERDITARI - BERDIRI DALAM TANGAN SENDIRI

INI POKO POKOnota:
berpoco poco lah kamu
sebelum kamu di poco poco kan
MUFTI : LETAK JAWATAN TANDA PROTEST, ADA MEDIA SENDIRI
– harakah daily

PAS mencadangkan Jabatan Mufti negeri-negeri seluruh negara mengeluarkan media sendiri bagi menyuarakan pandangan mereka agar tidak lagi dipermainkan oleh Umno melalui media mereka.

Mufti juga dicadangkan agar meletakkan jawatan sebagai tanda protes, kerana tiada guna ujud jabatan mufti kalau sekadar untuk dilihat mengiakan pandangan kerajaan.

Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, kejadian yang berlaku terhadap Mufti Perak, Datuk Seri Harussani Zakaria amat jelas bagaimana para mufti dipermainkan oleh media Umno khasnya Utusan Malaysia.

Ekoran tindakan media Umno menggelapkan kenyataan mufti mengenai sikap mereka dalam isu video seks, para mufti telah difitnah seolah-olah memperkatakan isu remeh seperti poco-poco sahaja.

Padahal, Harussani sendiri berkata, beliau telah membuat kenyataan mengecam tindakan mengedarkan video itu kepada Utusan tetapi kenyataan itu tidak disiarkan oleh akhbar itu.

TALK EASY…. CAKAP SENANG…...

MACAM MANA NAK DAPAT DATUK… NAK DAPAT TAN SERI….…

ATAU JADI PENASEHAT BERBAYAR ESQ…. KALAU LAWAN GAMIN….…

ADA GAJI.. ADA PENCEN…. ORANG CIUM TANGAN…...

NASIB NASIB BAIK… AIR TANGAL BOLEH JUAL….…

…. AGAMA SATU INDUSTRI…. INDUSTRI PALING AWAL….

nota:
baca doa kapada raja gopal pun
akan dapat fuluuus


MAKAN SEDAP ENTOT PUN SEDAP

HURU DAN HARAKAN MEREKA
nota:
kes rasiah ini sednag berjalan
di paris - tak lama lagi
naa mat mongol dan suaminya
akan muncul di mahkamah paris

padan muka!
tak dapat shopping d paris
kena pergi dubai
BUKAN ARMARIS BAYAR PERIMEKAR TETAPI KERAJAAN
– harakah daily

Laman web Perancis, Rue89 mendedahkan, syarikat Perancis, Armaris tidak pernah membayar Perimekar Sdn Bhd sebanyak RM493 juta sebagaimana didakwa tetapi ia sebenarnya dibayar oleh kerajaan Malaysia sendiri.

Rue89 melaporkan perkara itu berdasarkan perbicaraan kes rasuah pembelian kapal selam Scorpean yang sedang berjalan di Perancis sekarang.

Perimekar adalah syarikat yang dikaitkan dengan rakan Perdana Menteri, Abdul Razak Baginda yang terlepas dari kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu. Pemegang saham majoriti Perimekar adalah isteri Razak, Mazlinda.

Altantuya Shaariibuu, wanita Monggolia yang menjadi penterjemah antara pihak Malaysia dan Perancis kemudiannya mati dibunuh dan badannya diletupkan dengan peledak C4 di Puncak Alam.

Abdul Razak dan dua anggota polis yang bertugas sebagai pengawal keselamatan di pejabat Perdana Menteri telah didakwa terlibat dengan kes ini.

Namun mahkamah kemudiannya telah membebaskan Abdul Razak dan hanya dua pegawai polis ini sahaja yang didapati bersalah dan kini menunggu hukuman mati.

BUKAN KERAJAAN YANG BAYAR….…

YANG KAYAKAN MAT MONGOL DAN BIK MAMA IALAH KITA SEMUA….…

MALAON MALAON INI MAKAN SEDAP..ENTOT SEDAP… TIDOOR SEDAP……

YANG JADI KULI BATAK…. RAKYAT MALAYSIA….…

BILA AGAKNYA ORANG MELAYU NAK SEDAR?.....

Jumaat, 8 April 2011

MINTA PROJEK

BERSENAM UNTUK 3 MAT BOROI


nota:
bakal bakal pelakon filem
tiga mat boroi
sedang discreen test

filem ini dijangka siap
sebelum pilihanraya yang
akan datang kah kah kah
SELANGOR TAK ADA DASAR BANTU PERNIAGA MELAYU
- meloya

SHAH ALAM 7 April - Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Selangor (DPMMS) menyifatkan kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor tidak mempunyai dasar yang jelas bagi membantu peniaga bumiputera meningkatkan ekonomi mereka.

Yang Dipertuanya, Rozali Ismail berkata, faktor itu menyebabkan peniaga bumiputera tidak memberikan sokongan terhadap kerajaan negeri, khususnya melibatkan usaha meningkatkan taraf pendapatan dan ekonomi di Selangor.

''Di Selangor tidak ada polisi yang membantu peniaga Melayu, itu yang susah sedikit. Kalau kita lihat Kerajaan Persekutuan, Najib Razak telah mewujudkan pelbagai program, transformasi dan pakej-pakej untuk membantu orang Melayu," katanya.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Agung DPPMS Ke-24 dan Forum Program Transformasi Ekonomi (ETP) dan Unit Peneraju Agenda Bumiputera (Teraju) di Hotel Concorde, di sini hari ini.

..MEMANG BETUL ..TADA ADA DASAR BANTU MELAYU?.....

...INI SAMA MACAM DI PULAU PINANG.......

..TAPI MELAYU JENIS APA?........

... MELAYU JENIS GEROMBOLAN......

... MELAYU JENIS CARI KOMISEN....

.....MELAYU JUAL KONTREK.......

..TERUTAMA MELAYU YANG NAK CEKIK RAKYAT JUAL AIR......

...PADAN MUKA......

... BERI MEREKA BORANG KONTREK TAPI....

... TAPI.. BILA ISI BORANG TANYA : SOKONG ISA ATAU TAK SOKONG ISA.....

...KENA KAN SYARAT: SOKONG LOJI NUKLEAR ATAU ANTI NUKLEAR.......

nota:
kalau pro nuklear
minta dia cari bisness dengan
yb salehuddin ayub
DARI FACEBOOK ZUNAR KARTUNIS:


Apabila menyedari nasi lemak yang saya dibeli untuk lunch tengah hari ini dibungkus dengan akhbar Utusan, saya terus hantar balik, minta yang baru lain. akhirnya dapat yang dibungkus dengan akhbar Cina. LegaJANGAN TIPU ORANG MELAYU

ADA NIAT NAK TIPU
nota:
kenytaaan yang berkelintau ini
semuanya adalah putar/spin
tujuan untuk melalai dan memutar
belitkan pandangan

ini dilakukan agar orang ramai
tidak marah pada geromblan

buat banyak kenyataan
lagi banyak lagi bercelaru
pandangan orang ramai

selama 50 tahun inilah yang telah
dilakukan oleh gerombolan sehingga
internet muncul!

sekarang nak putar
internet putar kembali
kah kah kah

nota:
putar jangan tak putar!KECEDERAAN SARBANI KONSISTEN AKIBAT JATUH BANGUNAN TINGGI, KATA POLIS -
minsider

Kecederaan dialami Allahyarham Ahmad Sarbani Mohamed konsisten dengan akibat jatuh dari premis yang tinggi, kata polis hari ini.

Bagaimanapun Ketua Polis Kuala Lumpur Zulkifli Abdullah enggan berkata sama ada penolong pengarah kastam itu, yang ditemui mati di premis Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Cheras kelmarin, turut mengalami kecederaan lain.

“Kecederaan dia alami konsisten dengan akibat jatuh dari kawasan (bangunan) tinggi. Tetapi kami hanya akan tahu punca kematian selepas ujian makmal,” kata beliau kepada pemberita di sini pagi ini.

Ketika ditanya sama ada Ahmad Sarbani ada mengalami kecederaan lain, beliau berkata, “saya tidak kata begitu dan saya tidak kata kecederaan (itu) adalah punca kematian (dia).”

Pegawai kastam berusia 56 tahun itu ditemui mati di tingkat satu bangunan SPRM Wilayah Persekutuan di Jalan Cochrane di sini.

...JANGAN LAA PUTAR PUTAR.....

...TAK ADA SAPA PUN MEMPERTIKAIKAN HAL INI......

..TAK ADA SAPA MEMPERTIKAIKAN KUGAN SUDAH MATI.......

... BENG HOCK SUDAH MATI.......

... AMINURASHEED SUDAH MATI.......

... BUKAN MATI INI YANG DIPERSOALKAN......

... SELURUH DUNIA NAK TAHU.... SIAPA BUNUH SARBANI?...........

... JANGAN GUNAKAN PUTAR DARI NASEHAT DAN TRIK APCO.......

...JANGAN SPIN JANGAN PUTAR PUTAR... INI ZAMAN ADA INTERNET.......


KENYATAAN RESMI

SURUHANJAYA SIASAT MACAM MANA SARBANI MATI


Suruhanjaya Siasatan DiRaja untuk kematian Ahmad Sarbani Mohamed mesti ditubuhkan

Tragedi kematian Ahmad Sarbani Mohamed, Penolong Pengarah Pejabat Kastam Pelabuhan Klang telah mengejutkan kita semua. Beliau ditemui meninggal dunia di Pejabat Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) di Jalan Cochrane pada 6 April yang lalu.

Terlalu banyak persoalan yang masih tidak terjawab tentang kematian Allahyarham Sarbani yang berlaku ketika Suruhanjaya Siasatan DiRaja tentang kematian Teoh Beng Hock sewaktu siasatan SPRM. Kebetulan pula Allahyarham tinggal di kuarters Kastam yang terletak di kawasan DUN saya, Seri Setia.

Beberapa hari yang lalu saya mendapat maklumat bahawa pegawai-pegawai Kastam merasakan diri mereka menjadi kambing hitam dalam Operasi 3B yang dilaksanakan oleh SPRM untuk menyiasat rasuah dan penyelewengan Kastam.


Suruhanjaya Siasatan DiRaja mesti ditubuhkan untuk mensyiasat kematian Allahyarham Sarbani dengan serta-merta dengan melibatkan masyarakat sivil serta menyiasat struktur dan organisasi SPRM dalam kes ini.


Kenyataan Najib Razak bahawa Allahyarham Sarbani datang ke SPRM secara sukarela tidak masuk akal memandangkan beliau telah ditahan dalam Ops 3B pada 1 April dan dibebaskan atas ikatjamin pada 2 April yang lalu. Mengapa beliau hendak ke SPRM sekiranya tidak dipanggil oleh SPRM?


Kenyataan Najib dan Nazri Aziz bahawa Ops 3B akan diteruskan dalam ketegasan kerajaan melawan rasuah juga amatlah menyedihkan memandangkan ketegasan yang sama tidak pernah kelihatan dalam melawan rasuah melibatkan pimpinan politik Barisan Nasional. Ini bukan kali pertama kerajaan BN lebih tegas bertindak terhadap penjawat awam berbanding pemimpin mereka sendiri.

Sudah tersebar SMS kononnya meskipun kematian Allahyarham Sarbani dikesali namun ketegasan kerajaan menentang rasuah harus mendapat sokongan rakyat. Siapa yang bertanggungjawab menghantar SMS begini ketika Allahyarham Sarbani baru sahaja dikebumikan?

Najib dan Nazri juga mengambil kesempatan meneruskan desakan penubuhan Suruhanjaya DiRaja dalam isu video Dato’ T. Malang sekali pemimpin BN nampaknya lebih mahu bermain politik dan bukannya menjawab persoalan yang bermain di minda ramai penjawat awam dan rakyat umum yang cintakan keadilan dan kebenaran.

Pada masa yang sama, kami berharap pihak CUEPACS dapat tegas memperjuangkan kebajikan penjawat awam yang disiasat oleh SPRM dan seolah-olah bersalah sebelum diputuskan oleh mahkamah.

Kami juga berharap Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (SIAP)

NIK NAZMI NIK AHMAD
Pengarah Komunikasi Parti Keadilan Rakyat
merangkap
ADUN Seri Setia, Selangor


+60122789548
niknazmi@niknazmi.com


yang baru ditubuhkan dapat memulakan siasatan ini untuk memulihkan keyakinan penjawat awam dan rakyat terhadap institusi penguatkuasaan selepas rentetan satu demi satu kes malang.

nota:
sila ajak yb salehuddin menonton klip ini
duduk disebelah beliau dan terjemahkan
apa kata professor ini

kemudian tanya yb salehuddin sama ada
dia faham atau tidak

terima kaseh kepada insan yang melakukan
kerja amal iniNI AKU TRANSLATE UNTUK SALEHUDIN:
Fukushima: Sebuah Ancaman Nuklir ke Jepang, AS dan Dunia - new york kali Selama beberapa minggu, kebocoran radioaktif dari PLTN Fukushima listrik telah melumpuhkan sebagian besar Jepang. Informasi dari pemerintah Jepang dan TEPCO, perusahaan listrik yang mengoperasikan situs tersebut, telah jarang, sering tidak lengkap dan kadang-kadang bertentangan.

Sebuah penilaian rahasia oleh Komisi Pengaturan Nuklir diperoleh The New York Times menunjukkan bahwa tanaman yang rusak Fukushima Daiichi jauh dari stabil. Laporan ini menyimpulkan bahwa tanaman Fukushima sedang menghadapi berbagai macam ancaman segar yang dapat bertahan selamanya. Bencana Fukushima telah menjadi lebih dari acara Jepang lokal, regional atau nasional.

Implikasi di seluruh dunia dari acara menjadi jelas: walaupun kebocoran besar dalam sebuah lubang pemeliharaan instalasi telah terpasang, masih ada kemungkinan besar bahwa sejumlah besar air radioaktif akan terus akan dirilis ke Samudera Pasifik, sedangkan di seluruh dunia Hanya -Dalam siklus manufaktur-Time telah terganggu, dan peningkatan tingkat radiasi telah terdeteksi di Pantai Timur AS.

Meskipun jumlah radiasi untuk mencapai AS adalah kecil dan tidak menimbulkan bahaya ini, kehadirannya menunjukkan bahwa peristiwa Fukushima memiliki dampak global. Keadaan masih berkembang terlalu cepat dan terlalu out-of-kontrol atas konsekuensi yang akan sepenuhnya dihargai secara real time.

Setiap hari membawa wahyu baru dari kegagalan dan frustrasi berkembang di Jepang dan di tempat lain. Hal ini telah menjadi jelas bahwa tidak semua fakta tentang tragedi Fukushima akan diketahui sampai bahaya panjang masa lalu. Di Jepang, ada terus menjadi ketidakpastian tentang tingkat bahaya dari paparan radiasi dan kurangnya informasi tentang berapa banyak orang telah terkena radiasi merusak kesehatan.

Kita tidak tahu berapa banyak kontaminasi telah bocor ke sekitarnya tanah dan air atau kapan dan bagaimana kebocoran dapat diperbaiki. Pemerintah Jepang mengumumkan zona evakuasi memanjang 19 mil dari tanaman Fukushima cacat, jarak yang sama sebagai zona eksklusi sekitar Chernobyl di Ukraina.

Namun Jepang bukan sebagai besar atau jarang penduduknya seperti Ukraina. Dekat dengan 73 persen dari Jepang ini tidak cocok untuk pertanian, industri, atau perumahan. Jutaan orang bisa dislokasi di samping mereka yang sudah kehilangan tempat tinggal karena gempa.

Orang-orang ini perlu direlokasi dan rumah baru harus dibuat untuk mereka. Dengan tantangan internasional perang di Irak, Afghanistan dan Libya, dan kekhawatiran nasional tentang Kongres yang tidak dapat menyetujui dana Pemerintah Federal, berita AS sorotan yang berada di Fukushima telah ditunjukkan di tempat lain.

Namun, para investor cerdas dan pengamat sosial terus memantau tanggapan terhadap tragedi Fukushima dan mengukur dampak potensial pada pasar dunia. _________________________________ Mintak dia baiki sikit ayat. Takkan semua aku nak buat pulak!
Oleh Tanpa Nama pada UNTUK YB SALEHUDDIN AYUB pada 11/04

nota:

terima kaseh kepada si penterjemah

sekarang masanya telah sampai
untuk kita sampaikan tulisan ini
untuk yb salehuddin

siapa yang tahu sila e-mailkan
tulisan ini kepada yb salehuddin
yang nak tahu buruk baik tenaga
nuklear!

Apa yang bezanya..Yang Pasti dua-dua orang mereka jatuh dari bangunan SPRM.

PM: Kes Ahmad Sarbani berbeza dengan Teoh

Kes seorang pegawai kastam yang ditemui mati di bangunan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Kuala Lumpur semalam adalah berbeza dengan kes Teoh Beng Hock, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

NONEKatanya, kes itu berbeza kerana Allahyarham Ahmad Sarbani tidak dipanggil untuk membantu siasatan tetapi datang sendiri ke pejabat SPRM.

"Apa yang saya diberitahu, dia datang secara sukarela ke pejabat SPRM hanya nak tukar statement (kenyataan) yang telah diberikan kepada SPRM sebelum ini. Dia mohon nak tukar statement.

"Dalam masa SPRM memanggil IO (Pegawai Penyiasat) kes berkenaan, sekelip mata sahaja kejadian itu berlaku. Ini berbeza dengan kes Teoh Beng Hock," kata Perdana Menteri kepada pemberita di Kuching hari ini.

Sehubungan itu, Najib berkata beliau telah mengarahkan polis dan SPRM melakukan siasatan secara rapi, telus dan profesional. Beliau juga berharap siasatan secara terperinci dapat dijalankan
segera kerana kerajaan tidak akan cuba melindungi apa-apa perkara.

Katanya, ini perlu bagi mengenal pasti apa sebenarnya yang berlaku dalam kejadian yang melibatkan Penolong Pengarah Kastam Selangor Ahmad Sarbani Mohamed, 56.

Semalam, Allahyarham Ahmad Sarbani ditemui mati di atas gelanggang badminton di tingkat satu pejabat SPRM Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur di Jalan Cochrane setelah dilaporkan datang untuk bertemu pegawai penyiasat berhubung siasatan kes rasuah membabitkan Kastam Diraja Malaysia yang dibongkar baru-baru ini.

Selamatkan wang negara

Ditanya apakah perlu untuk menubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat kes itu seperti dalam kes Teoh, Najib berkata biarlah polis menyiasat perkara itu terlebih dahulu.

azlanBeliau berkata tindakan SPRM melakukan siasatan adalah bagi menyelamatkan wang negara kerana ia adalah sesuatu yang serius.

"Kerajaan nak bersihkan Kastam dan jimatkan wang rakyat. Jika dapat berkas orang yang terlibat, yang untung adalah rakyat. Tidak sangka perkara seperti ini akan berlaku.

"Kita mesti ingat tujuan siasatan itu dilakukan untuk menjimatkan wang rakyat dan (penyelewengan) dah berlaku bertahun-tahun. Ia mesti dihentikan dan (pihak bertanggungjawab) diberkas sama sekali," katanya.

Perdana Menteri berkata mungkin ada sedikit gangguan dalam tugas SPRM berikutan kejadian seperti itu sudah dua kali berlaku tetapi ia perlu diteruskan demi kebaikan rakyat.

NONE"Tindakan ini boleh jimatkan banyak hasil negara. Bila hasil negara bertambah, boleh buat banyak program untuk rakyat," kata Najib.

Sementara itu, Bernama melaporkan pada satu majlis di SMK Santubong dekat Kuching, Najib berkata pemimpin Pakatan Rakyat sanggup mengetepikan soal prinsip jika sesuatu perkara yang timbul tidak menguntungkan mereka.

Ketepikan soal prinsip

Katanya, Pakatan hanya akan mengambil kesempatan kepada isu yang menguntungkan mereka sahaja.

Perdana Menteri berkata ia jelas tergambar dalam kenyataan pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat berhubung kontroversi video seks yang didakwa melibatkan ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Nampaknya pembangkang tidak konsisten dan mereka tengok keadaan. Mereka rasa kalau ada sesuatu yang tidak menguntungkan mereka, mereka akan ketepikan soal prinsip," katanya.

Beliau mengulas tindakan Pakatan Rakyat yang menolak cadangan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz untuk menubuhkan suruhanjaya diraja bagi menyiasat video seks tersebut yang terbongkar bulan lepas.

Najib berkata kebiasaannya pembangkang akan mendesak supaya suruhanjaya diraja ditubuhkan tetapi dalam kes ini mereka membisu.

"Ini yang ramai orang rasa pelik dan aneh sebab sebarangan isu, merekalah yang pertama akan mendesak suruhanjaya diraja ditubuhkan.

"Yang pelik bila isu ini bangkit, mereka membisu, malah mereka menolak untuk menubuhkan suruhanjaya diraja," kata Najib

Video Seks : Suruhanjaya OK kata Anwar tapi buat dulu Suruhanjaya Altantuya, Port Dikson dan terjun Bangunan dulu.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengketepikan cadangan sesetengah pihak khususnya BN dan perdana menteri yang mahu Suruhanjaya Diraja ditubuhkan bagi menyiasat dakwaan pembabitannya dalam sebuah video seks.

Katanya, tindakan itu hanya membazirkan masa.

anwar nangka 050411"Kalau nak ada, adakan lah. Tetapi sebelum itu, adakan juga RCI (Suruhanjaya Diraja) menyiasat mengenai Altantuya, Port Dickson, Teoh Beng Hock dan kes Kastam,” katanya dalam satu wawancara tergesa-gesa sebelum bergegas ke mesyuarat lain di Shah Alam hari ini.

Anwar merujuk beberapa kes termasuk pembunuhan ngeri model warga Mongolia Altantuya Shaariibuu, yang telah menimbulkan pelbagai persoalan yang turut didakwa berkaitan dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor.

Tidak jelas ketika Anwar merujuk kes Port Dickson, ia adalah kaitan dengan sebuah kes khalwat pada sekitar tahun 1990-an yang didakwa membabitkan seorang pemimpin kanan Umno yang kini memegang jawatan tinggi dalam kerajaan.

Kes Kastam pula merjuk kematian penolong pengarah Kastam, Ahmad Sarbani Mohamed yang ditemui mati di bangunan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM), semalam.

altantuya razak baginda crime scene 180707 policeKematian Sarbani adalah yang kedua membabitkan SPRM. Kes pertama melibatkan pembantu politik DAP, Teoh Beng Hock yang jatuh dari tingkat 14 pejabat suruhanjaya itu di Shah Alam pada 2009.

Anwar bagaimanapun sempat menambah bahawa kes pembunuhan Altantuya sepatutnya diberi keutamaan.

"RCI mengenai Altantuya akan menentukan cerita sebenarnya,” katanya merujuk kepada siasatan hambar yang dijalankan berhubung kematian model warga Mongolia itu.

KEZALIMAN MESTI DIBENTERAS

KEZALIMAN MESTI DIBENTERAS
Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin

Negara kita dikejutkan dengan kes kematian ‘jatuh bangunan’ Ahmad Sarbani, Penolong Pengarah Kastam Selangor. Beliau merupakan saksi bagi kes penyelewengan dalam Kastam. Di mana baru-baru ini kita dikejutkan dengan laporan penyelewengan Kastam bernilai 108 billion. Satu jumlah wang rakyat yang begitu banyak. Jika wang itu diperuntukkan untuk subsidi atau pembangunan secara adil, tentu keseluruhan rakyat dapat menikmati.

Peliknya lagi beliau mati kerana jatuh dari bangunan SPRM. Lebih aneh, sebelum ini Beng Hock yang cuba mendedahkan bukti rasuah juga mengalami nasib yang sama. Apakah kerana bangunan itu terlalu licin, atau tiada penghadang? Jika begitu bagaimana ia boleh diluluskan? Atau, ada hantu ‘tolak orang’ dari bangunan spesis ‘pontianak sundal rasuah’.

Peliknya, entah berapa ribu bangunan lain yang puluhan tingkat dalam negara ini, tidak pula sering kita dengar orang tergelincir. Mengapa asyik tergelincir di bangunan SPRM sahaja? Tambahan lagi yang tergelincir itu ada pula kaitan dengan saksi kes-kes penyelewengan dan rasuah yang besar-besar. Apakah ada Mafia atau al Capone yang sedang beroperasi dalam negara kita? Persoalan-persoalan ini memeningkan rakyat. Maka bisikan timbul di sana-sini. ketidakpuasan hati kedengaran secara terang dan nyata. Di kedai kopi ataupun di facebook. Bak kata Hajjaj yang zalim:

“Fitnah (kekacauan) itu dicetuskan dengan bisikan, ia dihasilkan dengan aduan” (Ibn Muflih, Al-Adab al-Syar‘iyyah, 1/201)

sprm.jpg

Bangunan SPRM di Jalan Cochrane, Kuala Lumpur

Zalimi Orang Lain

Perbuatan seperti zina, minum arak, berjudi dan yang sewaktu dengannya memang besar dosanya. Ia adalah dosa antara hamba dengan Allah. Hamba itu menzalimi dirinya sendiri. Ia juga perlu dibenteras. Namun, dosa membunuh, rasuah, mencuri harta rakyat, menyeleweng harta negara adalah dosa yang jauh lebih besar kerana membabitkan kezaliman atau penganiayaan terhadap hamba-hamba Allah yang lain. Merosakkan imbangan dan keharmonian masyarakat secara menyeluruh. Dosa yang seperti ini patut dipandang lebih serius.

Biasanya, maksiat peribadi memusnah pelakunya sahaja, tetapi kezaliman akan memusnah dan merosakkan semua termasuk mereka yang tidak bersalah. Ia akan mengenai anggota masyakat; yang baik ataupun yang jahat, mukmin ataupun kafir. Allah dengan itu memberi amaran: (maksudnya):

“Dan jagalah diri kamu daripada fitnah (kemudaratan) yang bukan sahaja akan menimpa orang-orang yang zalim di antara kamu secara khusus (tetapi akan menimpa kamu secara umum). Dan ketahuilah bahawa Allah Maha berat azab hukumanNya (Surah al-Anfal, ayat 25). Dalam menafsirkan ayat ini Ibn ‘Abbas berkata: “Allah memerintahkan orang mukmin agar tidak akur akan kemungkaran yang berlaku dalam kalangan mereka, nanti Allah akan mengenakan azab ke atas mereka keseluruhannya”.( Al-Tabari, Tafsir al-Tabari: Taqrib wa Tahdhib, 4/59, Damsyik: Dar al-Qalam).

Musnah Masyarakat

Ketidak sungguhan sesuatu masyarakat untuk menentang kefasadan dan kezaliman yang berlaku akan menyebabkan masyarakat itu dipinggirkan dari rahmat Allah lantas tercetuslah ketidak tenteraman dalam kehidupan. Justeru itu dilaknat kaum yang tidak menghalang pencerobohan hak dan mencegah kemungkaran. Firman Allah (maksudnya):

“Telah dilaknat mereka yang kafir daripada Bani Israil melalui lidah Nabi Daud dan Isa bin Maryam. Yang demikian itu disebabkan mereka menderhaka dan selalu menceroboh. Mereka sentiasa tidak berlarang (sesama sendiri) perbuatan mungkar yang mereka lakukan. Demi sesungguhnya amatlah buruknya apa yang mereka telah lakukan. (Surah al-Maidah: 78-79).

Apabila kezaliman melata di setiap penjuru, ia bagai kandungan yang menunggu saat untuk pecah. Jika ia tidak dikawal, kemusnahan seperti yang berlaku dalam Dunia Arab hari ini akan terjadi. Si zalim mendapat musibah, rakyat turut mendapat susah. Persis kata Saidina ‘Ali bin Abi Talib r.a:

“Sesungguhnya binasanya manusia terdahulu kerana mereka menghalang kebenaran sehingga ianya dibeli. Mereka membentangkan kezaliman sehingga ianya ditebus”. (Ibn Muflih, Al-Adab al-Syar‘iyyah, 1/201).

Muawiyah bin Abi Sufyan r.a juga memberikan nasihat yang berfaedah kepada gabenornya:

“Lihatlah kepada keperluan rakyat dan berusahalah untuk menunaikannya. Lihatlah kepada kemelampauan puak yang hina dan berusahalah menghapuskannya. Takutlah kepada orang baik yang lapar dan orang jahat yang kenyang. Sesungguh yang akan memberontak ialah orang baik apabila dia lapar dan orang jahat apabila dia kenyang” ((Ibn Muflih, Al-Adab al-Syar‘iyyah, 1/202).

Ya, insan sekali mana pun baik, tidak mungkin dapat terus bersabar ditindas dan dizalimi. Sementara orang jahat yang kekenyangan hasil dari kelincahan mereka, akan meluaskan kezaliman dan kefasadan yang pelbagai. Ketika itu, yang baik akan memberontak, sementara yang jahat akan merosak.

Keadilan Untuk Semua

Walaupun seseorang itu mungkin tidak baik dari segi agamanya, namun ia bukan lesen untuk membolehkan dia dizalimi. Perbezaan agama, atau kumpulan atau amalan, tidak membolehkan masyarakat menindasnya dalam perkara yang dia tidak bersalah. Sebab itu Nabi s.a.w mengingatkan:

“Takutlah kamu doa orang yang dizalimi, sekalipun dia seorang yang jahat. Kejahatannya itu bagi dirinya” (Riwayat Ahmad, dinilai hasan oleh al-Albani dalam al-Silsilah al-Sahihah).

Dalam riwayat Ahmad juga, Nabi s.a.w bersabda:

“Takutlah kamu doa orang yang dizalimi, sekalipun dia seorang yang kafir kerana ianya tidak ada hijab (penghalang untuk Allah menerimanya). (Dinilai hasan oleh al-Albani dalam al-Sahihah).

Pemerintah dan Rakyat

Menghapuskan kezaliman adalah tugasan penting sesebuah pemerintahan. Menegakkan keadilan adalah tanggungjawab utama pemimpin. Inilah yang termaktub dalam pelbagai nas al-Quran dan al-Sunnah. Nabi s.a.w mengingatkan para pemerintah tentang hal ini, sabda baginda:

“Tiada seorang pemimpin yang memimpin sepuluh orang (dan ke atas) melainkan dibawa datang pada hari kiamat dalam keadaan diikat. Tidak akan melepaskannya melainkan keadilan, atau dia akan dibinasakan oleh kezaliman” (Riwayat Ahmad, Abu Ya’la dan al-Baihaqi, dinilai sahih oleh al-Albani).

Sementara rakyat wajib menyokong segala usaha pemerintah untuk menegakkan keadilan dan menghapuskan kezaliman. Begitu juga sebaliknya, pemerintah membantu rakyat menghapuskan kezaliman. Jika berlaku keadaan yang terbalik, sama ada di pihak rakyat ataupun pemerintah, maka tindakan anti-zalim mesti dilakukan sekalipun terpaksa bertembung. Ertinya, jika rakyat berlaku zalim, pemerintah wajib menegakkan keadilan dan menghapus kezaliman tersebut. Begitu juga jika pemerintah berlaku zalim, rakyat wajib menentang kezaliman dan meminta agar ditegakkan keadilan dan hak.

Maka, Nabi s.a.w telah mengingatkan:

“Sesungguhnya selepasku ini akan adanya para pemimpin yang melakukan kezaliman dan pembohongan. Sesiapa masuk kepada mereka lalu membenarkan pembohongan mereka dan menolong kezaliman mereka maka dia bukan dariku dan aku bukan darinya dan dia tidak akan mendatangi telaga (di syurga). Sesiapa yang tidak membenar pembohongan mereka dan tidak menolong kezaliman mereka, maka dia dari kalanganku dan aku dari kalangannya dan dia akan mendatangi telaga (di syurga)”. (Riwayat Ahmad, al-Nasai, dan al-Tirmidhi, dinilai oleh al-Albani)

Slogan inilah yang diterapkan oleh Saidina Abu Bakr al-Siddiq kepada rakyatnya ketika dilantik menjadi khalifah. Dalam ucapan dasarnya, dia menyebut:

“Wahai manusia, sesungguhnya aku telah dilantik menjadi pemimpin kamu, bukanlah aku yang terbaik dalam kalangan kamu. Jika aku betul, tolonglah aku. Jika aku salah, betulkanlah aku. Benar itu adalah amanah, bohong itu adalah khianat. Orang yang lemah dalam kalangan kamu adalah kuat di sisi sehingga aku mengembalikan haknya. Orang yang kuat dalam kalangan kamu, lemah di sisiku sehingga aku mengambil daripadanya hak (menghalang apa yang bukan haknya), insya Allah. Jangan kamu meninggalkan jihad, kerana tidak ada kaum yang meninggalkan jihad, melainkan Allah timpakan mereka dengan kehinaan. Taatlah aku selagi aku taatkan Allah dan RasulNya. Jika aku derhakakan Allah dan RasulNya, maka tiada ketaatan untukku” (Ibn Athir, Al-Kamil fi al-Tarikh, 1/361).

Kita mesti hidup sebagai sebuah masyarakat yang anti-zalim. Berganding bahu setiap pihak dalam negara ini untuk menegakkan tanggungjawab yang besar ini.

TUNGGU DAN LIHAT

NAK PUTAR MACAM MANA?


nota:
nak putar macam mana?
nak kelentong macam mana?
nak tipu mak cik felda macam mana?

minta bik mama menangis tergolek golek


RAKAN SEKERJA SARBANI SYAK BERLAKU UNSUR KHIANAT :mkini

Beberapa orang rakan Allahyarham Ahmad Sarbani Mohamed yang ditemui hari ini mengesyaki berlakunya unsur khianat dalam kes kematian pegawai kanan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) itu.

Salah seorang rakannya sekerja Allahyarham, yang enggan dinamakan, berkata Ahmad Sarbani berdepan dengan tuduhan menerima rasuah.

Namun, beliau menjelaskan bahawa Allahyarham merupakan pegawai yang "paling bersih" dan paling disukai di kalangan kakitangan beliau di pejabat JKDM Selangor itu.
Katanya, kakitangan berkenaan mengetahui siapakah yang sebenarnya menerima rasuah dan Allahyarham setentunya tidak berbuat demikian.

MEDIA MELAYU YANG GEROMBOLAN PUNYA… TAK BANYAK BUKA CERITA….…

... ASIK ASIK CERITA PORNO... MATI KENA BUNUH TAK ADA...

PALING LAWAK LAPOPRAN SUDDEN DEATH…..

INI WORLD CUP LAWAN BRAZIL KE?....…

..ADA SUDDEN DEATH ...MASA WORLD CUP .....

...ARWAH INI BUKAN SUDDEN DEATH... DIA ORANG WARAK.....

ARWAH INI TOK IMAM… ORANG BERJURUS…..

... PEGAWAI BESAR... NAIK MOTOSIKAL KE PEJABAT.....

KALAU TEOH DULU BOLEH KATA DIA MAKAN BABI…..

YANG WARAK ALIM MACAM INI MANA NAK SOROK….…

...NAK PANGGIL PAKAR KAKI BODEK DARI ENGLAND?.......

...ATAU INI KES CEKIK DIRI SENDIRI......


SATU LAGI PROJEK TIPU RAKYAT

SEMUA SAMA - SEMUA MATI DIBUNUH


JANGAN SAMAKAN KES PENOLONG PENGARAH KASTAM DENGAN BENG HOCK :


KUALA LUMPUR 7 April - Ketua Polis Negara, Ismail Omar meminta semua pihak supaya tidak membuat sebarang spekulasi yang menyamakan kes kematian Penolong Pengarah Kastam Selangor, Ahmad Sarbani Mohamed dengan kes Teoh Beng Hock.

"Kedua-dua kes ini adalah berbeza dari segi faktanya. Jadi saya rasa tak boleh buat satu kesimpulan seolah-olah ada perkara yang tidak betul berlaku dalam kes ini,” katanya kepada pemberita selepas melawat Hospital Serdang sempena memperingati Hari Polis ke-204, dekat sini hari ini.

MAT MONGOL MENYALAK… MALAON INI PUN MENYALAK…..

MAT MONGOL MENONGENG… MALAON INI TADAH MULUT….…

APA DIA YANG TAK SAMA?....…

KONTOL MEREKA TAK SAMA KE?....…


TUKAR SLOGAN UNTUK MAK JANDA

TANGKAP MAK JANDA GILAnota:
dulu: undur madey undur
sekarang : tangkap mak janda gila
kah kah kah

LAUNGAN REFORMASI PEMBANGKANG TIDAK RELEVAN : NAJIB – berita hairan

SANTUBONG (Kuching): Najib Razak berkata laungan reformasi parti pembangkang tidak boleh diguna pakai kerana situasi pembangkang sendiri ketika ini dalam keadaan kucar-kacir dan diselubungi masalah peribadi.

Najib berkata, bekas ahli Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang bertindak keluar parti pernah mendakwa wujud penyelewenggan dalam proses pemilihan mereka sebelum ini.

"Jadi jangan cakap nak betulkan negara, sebaliknya betulkan penyelewenggan dalam parti.
"BN bukan saja berjanji tapi mampu menunaikannya dan sebaliknya pembangkang hanya mampu jual janji," katanya.

APA MAT MONGOL CAKAP MEMANG BETUL…...

SLOGAN REFORMASI TAK BOLEH PAKAI…...

MESTI ADA SLOGAN BARU UNTUK DI LAUNGKAN…...

…. UNDUR UNDUR NAJIB ALTANTUYA !!!.... INI SLOGAN BARU…..

TANGKAP TANGAP MAK JANDA GILA… INI SLOGAN BARU……

nota:
bersedia untuk melaungkan slogan baru ini
tidak lama lagi kita wajib ke jalan raya
untuk mencuba slogan baru ini

SELAMATKAN ORANG SARAWAK

MEMANG BANGANGnota:
ya ampooon
selamatkan lah
orang sarawak
kalau malaon bangang
ini jadi yb - habislah
hutan balak jadi padang jarak padang terkukur


PRESIDENT SUPP BUAT LAPORN POLIS TERHADAP RISALAH PEMBANGKANG

MIRI: Presiden Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) George Chan pada Khamis, membuat laporan polis terhadap kandungan sebuah risalah yang diedarkan oleh DAP yang menggambarkan Barisan Nasional (BN) sebagai kerajaan yang rasuah.

Chan, yang dicabar oleh calon DAP Ling Sie Kong bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Piasau pada pilihan raya negeri Sarawak 16 April ini, berkata risalah itu ditulis dalam bahasa Cina.

Laporan polis itu adalah kedua oleh SUPP selepas penyandang kerusi DUN Pujut, Andy Chia, mendakwa papan iklan kempennya di bulatan Krokop 10-Jee Foh Road di sini sengaja dirosakkan.

Chan, yang mempertahankan kerusi itu, berkata selain laporan polis, beliau juga telah membuat aduan dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan mungkin mengambil tindakan sivil.

Katanya dakwaan dalam risalah itu adalah tidak berasas dan beliau mencabar pembangkang supaya membuat laporan dengan pihak berkuasa sekiranya mereka mempunyai bukti terhadap dakwaan tersebut.

INI MALAON SARAWAK YANG PALING BANGANG….…

MENGHABISKAN OXYGEN SAJE….…

BUAT LAPORAN POLIS KERANA MENGGAMBARKAN BN KERAJAAN RASUAH ?.....

ANCUK MAK KAU… SELAMA INI MANA MALAON BANGANG INI DUDUK DIMANA…

MALAON BANGANG INI DATANG DARI BUSUT MANA?….…

MACAM MANA BOLEH LAHIR DI MALAYSIA MALAON INI…..

SATU DUNIA TAHU BARISAN NASIONAL KAKI RASUAH…..

.. GEROMBOLAN SENDIRI PUN TAHU MEREKA MAKAN RASUAH……

KALAU NAK BODEK KETUANAN MELAYU… CARI LAH CARA LAIN….…

YANG INI BUAT SELURUH DUNIA KETAWA SAMPAI TERBERAK BERAK
-mstar

Khamis, 7 April 2011

SATU LAGI PROJEK MENIPU ORANG MELAYU

DUA DUA MATI - TAK SAMA?INI MAYAT ARWAH SABARNInota:
dua dua jatuh dari bangunan
dua dua mati dalam pejabat sprm
dua dua tak sama

nota:

macam macam tak sama
mesir tak sama dengan malaysia
tunis tak sama dengan malaysia
libya tak sama dengan malaysia

malaysia unik
PM : KES AHMAD SARBANI BERBEZA DENGAN TEOH – mkini

Kes seorang pegawai kastam yang ditemui mati di bangunan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Kuala Lumpur semalam adalah berbeza dengan kes Teoh Beng Hock, kata Najib Razak.

Katanya, kes itu berbeza kerana Allahyarham Ahmad Sarbani tidak dipanggil untuk membantu siasatan tetapi datang sendiri ke pejabat SPRM.

"Apa yang saya diberitahu, dia datang secara sukarela ke pejabat SPRM hanya nak tukar statement (kenyataan) yang telah diberikan kepada SPRM sebelum ini. Dia mohon nak tukar statement.

"Dalam masa SPRM memanggil IO (Pegawai Penyiasat) kes berkenaan, sekelip mata sahaja kejadian itu berlaku. Ini berbeza dengan kes Teoh Beng Hock," kata najib kepada pemberita di Kuching hari ini.

Sehubungan itu, Najib berkata beliau telah mengarahkan polis dan SPRM melakukan siasatan secara rapi, telus dan profesional. Beliau juga berharap siasatan secara terperinci dapat dijalankan segera kerana kerajaan tidak akan cuba melindungi apa-apa perkara.

Katanya, ini perlu bagi mengenal pasti apa sebenarnya yang berlaku dalam kejadian yang melibatkan Penolong Pengarah Kastam Selangor Ahmad Sarbani Mohamed, 56.

KELINTAU SUDAH MULA….…

... SILAT LIDAH SUDAH BERMULA......

PAKAR PUTAR ALAM SUDAH SAMPAI.…

…ZIONIS APCO TELAH MULA BERI NASEHAT…..

….BERITA AWAL KAWAN KAWAN KATA ARWAH TELAH DIPANGGIL…..

..KINI SPRM KATA … DATANG TAK DI JEMPUT…..

KAPALA BANA APA? … JEMPUT KE TAK JEMPUT… TAK PENTING...…

…… PERSOALAN PENTING : SIAPA BUNUH SARBANI?......

SIAPA TOLAK SABARNI?....…

MACAM MANA BOLEH JATUH MATI?....

KES TEOH DAN KES SABARNIO SAMA…DUA DUA MATI…..

DUA DUA JATUH DARI PEJABAT SPRM…

DUA DUA SEDANG DI SIASAT….…

CUKUP LAH TIPU MELAYU…...

HENTIKAN PROJEK MENIPU MELAYU….….

HARI HARI AKHIR RAJA BEROOK

TANAH TUNTUTAN MEREKA
HARI PERTAMA KEMPEN PAKATAN DAPAT SAMBUTAN HEBAT- mkini

Kempen Pakatan Rakyat dalam pilihan raya negeri Sarawak bermula dengan baik malam tadi dan majlis anjurannya mendapat sambutan hebat di Kuching, Sibu dan Miri.

Di pusat komersial Premier 101 Kuching, dianggarkan 5,000 orang
membanjiri pusat penjaja untuk mendengarkan ceramah orang kuat pembangkang, termasuk setiausaha agung DAP, Lim Guan Eng.

Manakala di pusat komersial Boulevard di Miri, dan satu lagi berhampiran Specialist Medical Centre di Sibu, masing-masing dihadiri kira-kira 1,000 orang.

Dalam twitternya, pemimpin DAP, Lim Kit Siang menyifatkannya bukan sahaja satu rekod tetapi juga satu permulaan yang baik bagi Pakatan Rakyat.

Wartawan tempatan juga memberitahu Malaysiakini bahawa sambutan kepada pembangkang kali ini lebih menggalakkan berbanding dengan suasana pilihan raya 2006.

Di Kuching, tempat perhimpunan penuh sesak, sehingga memaksa penganjur meletakkan pembesar suara dan projektor di kawasan berhampiran untuk memboleh lebih ramai mengikuti ceramah di situ

DENGAR DAN HAYATInota:
kita bernasib baik kerana taib mahmud bertanding
orang jahat macam ini membantu kita
kita lebih senang buat kerja menaikkan
kesedaran rakyat dari cara
yb salehuddin ayub yang menyamar
tetapi pro nuklear

jahat yang jelas senang dilawan
jahat menyamar pakai jubah agama
susah sikit!LIHAT BANGUNAN INInota:
kemungkinan bangunan ini berhampiran dengan kubur
kemungkinan bangunan ini dahulu tapak kubur tok batin
kemungkinan bangunan ini atas tanah orang asli yang di rembat
kemungkinan bangunan ini dibuat oleh kontrektor kelaf F dan tak bayar gaji mat indon
kemungkinan bangunan ini di bubuh carpet of deepakBANGUNAN BERHANTU


nota:
mungkin kah ini sarang bini puaka?
apakah bangunan ini telah di semah
sebelum digunakan ?

apakah sudah dipotong kambing hitam
bertahi hitam untuk hadiahkan kepala
kambing ini kepada sprm?


SURAT DARI KAKI TANGAN GOMEN:


bro, aku petik dr milosuam. Salam wbth.. Bro aku taktau nak mula dari mane..just nak info mintak ko siasat. kematian pegawai kastam Port Klang. Kwn aku ramai keje forwarding bagitau tadi kat wisma kastam kecoh,mcm kastam mogok pasal kematian ni.kaunter semua tutup.polis takeover wisma xbagi org masuk.tak kuar TV kot.. point aku adalah: Arwah si mati ni dorg ckp bila solat kat wisma dia selalu jadi imam..so mane logik org yg beriman nak bunuh diri..tu satu hal,dlm byk2 pegawai dia ni paling susah nak amek rasuah atau duit kopi.Isu dia di tahan pun (melalui sumber lisan org kastam)SPRM kantoi voucher RM30 jer dari sykt forwarding bagi dia.tapi bukti xsahih ade atau tak. kedua : ini adalah konspirasi Pengarah Kastam Negeri Sgor sengaja nak kenekan dia,( ko siasat lar,aku ni bagi ko sumber lisan jer )sebagai kambing itam.dan semua kastam tau pengarah dorg giler pangkat & kuasa. ketiga : geng2 forwarding ni ckp yg ske lari cukai,byr cukai tipu ni semua sykt2 tempatan yg dimiliki VVIP.Kalau company international semua byr proper. Aku juz nak inform kat ko supaya dgn skil yg ko ade ko bleh mintak rakan2 blogger lain siasat dgn lebih detail,tgk keperibadian si mati ni.majoriti geng fwrding kat port klang percaya dia clean,alim dan baik sahsiah nyer..lagipun dia dah pencen tapi sambung khidmat jer. ok gang,arios. =aku kakitangan gomen=

Oleh Tanpa Nama pada AWAS BERJAGA JAGA pada 11/04/07
April 07, 2011


APA DIA SPRM?

KESATUAN KASTAM SANGSI SARBANI PERGI KE SPRM TANPA DIPANGGIL – minsider

KUALA LUMPUR, 7 April — Kesatuan Pegawai-pegawai Kastam Semenanjung Malaysia sangsi seorang penolong pengarah agensi itu yang ditemui mati dipercayai jatuh di premis SPRM WIlayah Persekutuan pagi semalam akan pergi ke pejabat agensi antirasuah itu tanpa diarah berbuat demikian.

Sehubungan itu, Presidennya Ibrahim Ahmad berkata, beliau yakin Ahmad Sarbani Mohamed tidak mungkin telah berada di pejabat SPRM awal-awal pagi semalam melainkan ada arahan dikeluarkan kepada Allahyarham.

Beliau mempertikaikan kenyataan SPRM semalam bahawa Ahmad Sarbani datang ke pejabat SPRM WIlayah Persekutuan tanpa diarah untuk datang membantu siasatan susulan.

Ahmad Sarbani, 56, ditahan pada 1 April lalu dan dilepaskan keesokan hari.

Kesatuan itu bersama beberapa persatuan dan kesatuan lain dalam Kastam Diraja Malaysia akan mengadakan mesyuarat khas petang esok bagi membuat pendirian mengenai kematian Ahmad Sarbani dan juga Operasi 3B kendalian SPRM sejak awal minggu lalu.

Ahmad Sarbani merupakan salah seorang daripada 62 pegawai kastam yang menjadi tumpuan Operasi 3B, yang merujuk kepada kehilangan sumber cukai RM3 bilion.

“Ini pendirian saya, apa exco (kesatuan) akan putuskan (esok)... kita kena tunggu,” kata beliau sambil menimbulkan persoalan kehadiran Ahmad Sarbani di pejabat SPRM pada pukul 8.26 pagi semalam.

“Tak akan dia (Ahmad Sarbani) datang sendiri, kalau tidak dipanggil tak akan (dia) datang... secara logik, kalau tidak dipanggil, dia tak akan datang,” katanya.

KESAH SUDAH MULA KANTOI DAN MANTOI…...

…. LIHAT KENYATAAN INI….…

BACA BETUL BETUL…..…

…. MUNGKIN ESOK KESATUAN KASTAM AKAN BUAT KENYATAAN YANG BERBEZA…....

SEMUA BOLEH TERJADI…. INI MALAYSIA BOOOOLEEEEH….…

nota:
orang india wajib awas
china sudah
melayu sudah
tunggu kouta india
untuk jadi satu malaysia


INI AKAN BERLAKU:

1 - munkee lidah kontot beri amaran : jangan buat spekulasi
2 - munkee lidah kontot akan kata ini kes dalam siasatan tak boleh komen
3 - munkee munkee lain akan itu sama
4 - munkee akan berkata pembangkang jangan politikkan isu ini
5 - munkee azkan berkata pembangkang tak bertanggung jawab
6 - munkee akan berkata deepak the carpet man tak terlibat lari cukai kah kah kah


NOTA:
datuk norza what story?