Sabtu, 16 Julai 2011

Xklusif.. Gambaq Yang tak akan ada di TV3, UTUSAN atau RTM...

EKSKLUSIF! Gambar pemimpin kita Dato Seri Najib Razak disambut di UK.muahahaha

Hah adakah ini harganya RM25 satu orang...

Ghairah bela diri PDRM akui salah guna dana awam. Tahan lebih ramai atau Polis 'curi' wang rakyat ? Ketua Polis sila jawab !


Polis sibuk nak bela diri kononya semua peserta himpunan BERSIH 2 diberikan layanan sempurna. Baca kenyataan Polis yang dilaporkan media kononya menyatakan RM25 seorang menjadi peruntukan yang digunakan untuk membiayai makan minum peserta ketika ditahan.

Bila ditanya kepada orang - orang yang ditahan mereka menyatakan mereka makan Ayam Goreng, Sayur, Sambal dan Nasi Kosong beserta dengan air manis. Hah! adakah ini harganya RM25 satu orang.

Pergilah ke mana - mana pembekal makanan memasak, tanyakan harga menu tersebut untuk lebih dari 1000 orang makan secara buffet... rata-rata akan mengatakan RM6 satu kepala malah ada yang akan menawarkan semurah RM4 sahaja jika cara pembayaran dipermudahkan.

Makanya PDRM keluar buget (wang rakyat) RM25. Mana pergi lagi RM20 ? Ini melibatkan salah guna kuasa... SPRM digesa masuk dan menyiasat perkara ini ....

Sebenarnya perkara ini sememang berlaku lama .... makanan dalam lokap siapa pernah periksa berapa harga diperuntukkan dan bagaimana mutu makanan disajikan dan siapa yang meraih keuntungan 'rasuah' tersebut ?

Satu lagi teori menurut orang - orang yang ditahan, menurut mereka yang ditahan sebenarnya menjangkau lebih dari 3500 orang, tetapi sebaliknya yang diistiharkan hanya 1000 lebih. Mungkin saja kalau jumlah wang dibelanja untuk makanan kalau jumlah tahanan lebih ramai mungkin membawa ke jumlah harga munasabah...

Sekarang ini PDRM kena jawab mereka tahan lebih tapi tak istihar atau ada kegiatan 'rasuah' dalam membelanjakan wang rakyat dalam menyediakan makanan orang yang ditahan.

Dibuang universiti kerana anjur Bersih 2.0 Mesir. Kenapa hanya di Mesir?

Semalam saudara Mohd Firdaus Madzlan atau lebih mesra di kalangan mahasiswa Islam di Mesir sebagai Ust Alang. Menerima panggilan telefon daripada doktor kuliahnya, di Darul Ifta' Misriyyah. Bahawa beliau telah dibuang daripada universiti atas alasan ada masalah dengan kedutaan Malaysia di Mesir. Kemungkinan besar adalah disebabkan beliau adalah penganjur kepada Bersih 2.0 Mesir baru-baru ini.


Saudara Firdaus adalah penuntut kursus lanjutan untuk menjadi mufti di Darul Ifta' Misriyyah. Beliau yang akan menamatkan pengajiannya pada 25 Julai ini, setelah 3 tahun menghabiskan masa untuk melayakkannya menjadi seorang bakal mufti terpaksa berputih mata, atas alasan menganjurkan Bersih 2.0 dan ia tiada kena mengena dengan undang-undang atau kesalahan universiti. Hanya kerana mendapat arahan daripada kedutaan Malaysia, beliau dinafikan haknya.

Apakah ini demokrasi dan keterbukaan kerajaan Malaysia? Walhal di Mesir, atau pelajar Malaysia yang belajar di luar negara sama sekali tidak terikat dengan Akta Universiti Dan Kolej Universiti (AUKU) yang membolehkannya untuk dikenakan tindakan yang terkandung didalam akta tersebut. Amat malang dan menyedihkan tindakan yang diambil oleh kerajaan Malaysia kerana politik sempit.


Persoalannya sekarang, mengapa hanya di Mesir diambil tindakan? Bukankah Bersih 2.0 dianjurkan diseluruh dunia? Di Australia, Jepun, Taiwan, United Kingdom, US dan lain-lain lagi? Adakah hanya kerana beliau seorang mahasiswa Melayu Islam, maka tindakan tersebut dikenakan keatas beliau? Jika kerajaan Malaysia ingin mengenakan tindakan sebegitu, biarlah adil, hukum semua penganjur atau mereka yang terlibat dengan tindakan yang sama ditempat-tempat lain. Jangan hanya kerana kami anak Melayu, kamu berani mengambil tindakan, berbanding pelajar bangsa lain? Ini sikap double standart kerajaan Malaysia.


BERSIH 2.0 UK


BERSIH 2.0 San Franscissco

Apa yang salahnya dengan penganjuran Bersih 2.0 di Mesir atau diseluruh dunia? Walhal ia dilaksanakan untuk menyokong dan menuntut kearah sistem pilihanraya yang bebas dan lebih adil. Malah, ia dilaksanakan dengan aman dan tiada sebarang provokasi dan kekecohan. Maka, dimana atau atas alasan apa beliau dihukum? Jika dikatakan menderhaka kepada Yang Dipertuan Agong, dimana lafaz atau tindakannya yang menderhaka? Dalam titah Yang DIpertuan Agong sendiri tiada kenyataan dikeluarkan melarang perhimpunan Bersih, tetapi baginda hanya menasihatkan bahawasanya himpunan/demonstrasi jalanan lebih banyak membawa keburukan daripada kebaikan walaupun niat asalnya baik.


Seluruh dunia melihat, bahawa keburukan dan kekecohan itu berlaku adalah disebabkan provokasi polis dan menggunakan kekerasan. Walaupun perdana menteri cuba menafikan dengan mengatakan polis hanya menggunakan tindakan yang paling minimum keatas demonstran dalam temubualnya dengan CNN dalam rangka lawatan ke UK semalam. Tenyata, kebenaran tidak dapat disembunyikan lagi, semua mata memandang dan mengatakan bahawa tindakan polis dan FRU adalah zalim dan melanggar hak asasi manusia. Jika tidak, masakan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) menyelar tindakan kerajaan Malaysia dalam menyurai dan mengendalikan himpunan aman Bersih baru-baru ini.

Sepatutnya kerajaan menggunakan peluang himpunan bersih 2.0 sebagai satu peluang dan menambah kredit bagi menunjukkan kepada rakyat Malaysia dan dunia, bahawa Kerajaan Barisan Nasional yang ada sekarang adalah terbuka dan rasional dalam memberikan hak kepada semua rakyat seperti mana yang terkandung dalam perlembagaan negara, hak setiap warganegara untuk berhimpun secara aman dan bebas bergerak diseluruh negara. Tetapi, kerana ketakutan yang amat terhadap tuntutan bersih, kerajaan tidak nampak peluang dan ruang yang boleh mereka ambil daripada perhimpunan aman tersebut.

Kami berharap kerajaan Malaysia tidak sebodoh itu dan menarik balik tindakan kurang cerdiknya hanya kerana seorang rakyat menuntut hak agar diadakan pilihanraya yang bersih dan adil.

Ayuh sahabat-sahabat sama-sama kita mendoakan agar mereka yang dizalimi mendapat pembelaan dan mereka yang zalim Allah beri hidayah atau hancurkan mereka.

Rasulullah Sollallahu alaihi wasalam pernah bersabda: "Barangsiapa yang memudahkan jalan orang yang ingin menuntut ilmu, Allah akan mempermudahkan jalannya untuk ke Syurga" maka dengan tindakan menyusahkan serta ingin menyekat orang ingin menuntut ilmu hanya kerana perbezaan fahaman politik, seolah-olah ia menolak tawaran syurga daripada Allah subhanahu wataala. Maka, lawan kepada syurga adalah neraka.

Sabda Rasulullah SAW: "Bantulah saudaramu yang zalim atau yang di zalimi". Para sahabat lalu bertanya: "Memang kita perlu membantu saudara kita yang dizalimi, tetapi bagaimana pula kita membantu mereka bilamana mereka melakukan kezaliman?”. Maka Rasulullah SAW menjawab : “Engkau mencegahnya daripada melakukan kezaliman, itulah cara membantu saudaramu yang zalim.” (H.R. Al-Bukhari)

Selalu bayangkan diri anda di dalam kasut seseorang. Jika anda rasa ianya menyakitkan, fikirlah ia mungkin menyakitkan orang lain juga

Jika demonstrasi aman sebegini pun dikata tindakan yang memalukan negara, hingga dibuang universiti. Lebih baik kita buat huru hara sungguh, biar tindakan buang universiti tersebut setimpal dengan tindakan yang dilakukan. Jangan cabar anak muda untuk melakukannya. Kami mampu merusuh, menyerang kedutaan, tetapi kami tidak mahu lakukan, sebab kami tahu bukan sebegitu yang Islam ajar dan kami masih ada pertimbangan yang rasional dan menghormati adab tingkah laku sebagai seorang mahasiswa Islam. Dan yang paling penting perlu difahami adalah kami bukan menentang kerajaan, kami sekadar mahu penambah baikan dalam sistem piliharaya negara. Tanda cinta dan semangat patriotisme kami anak Malaysia.

TAK DAPAT NAK LARI

GELOMBANG KUNING KEJAR NAJIB DI UK - harakah daily

Puluhan penunjuk perasaan yang terdiri daripada rakyat Malaysia dan juga asing berkumpul di Mansion House di London sejam sebelum ketibaan Perdana Menteri Malaysia itu yang dijadual mengadakan pertemuan dengan tokoh perniagaan Britain.

Mereka memakai baju kuning, dan membawa poster serta sepanduk mengutuk tindakan kerajaan Malaysia menangani peserta himpunan Bersih 2.0 di ibu negara 9 Julai lalu yang berhimpun secara aman menuntut pembaharuan dalam sistem pilihan raya.

Dalam tulisan yang terpapar pada sepanduk yang dibawa itu, mereka juga mendesak Najib supaya membebaskan segera enam tahanan Parti Sosialis (PSM) yang dinamakan sebagai "EO6" yang ditahan mengikut Ordinan Darurat.

Daripada gambar-gambar yang disebar di internet, Najib dilihat sempat menoleh ke arah kumpulan penunjuk perasaan itu yang hanya berjarak kira-kira 50 meter dari tempat turun kereta yang dinaikinya.

Sebuah van dan dua anggota polis juga dilihat berkawal di hadapan peserta himpunan itu.

Semalam, Ratu Elizabeth memakai gaun berwarna kuning ketika menerima mengadap Najib dan Rosmah di Istana

... PENING KEPALA BINI ROSMAH...kah kah kah...

... SEMUA KUNING.... kah kah kah..

...NASIB BAIK AGAMA KATHOLIK... NOBATKAN PUTEH... kah kah kah..

.... KALAU TIDAK SAKIT JANTUNG NAIB... KALAU POPE JUGA PAKAI KUNING...kah kah kahSIAPA DIA SASGERAWAN NEGARA?

SAMAD SAID BOIKOT SEMUA JEMPUTAN
- mkini

Sasterawan Negara Samad Said berkata beliau "tidak akan melayan" sebarang jemputan rasmi kerajaan termasuk membaca puisi dalam majlis anjuran mereka.

"Sebolehnya sekarang, saya tidak menerima jemputan daripada kerajaan," katanya ketika ditanya reaksi kawan-kawannya dalam kerajaan selepas menyertai perhimpunan BERSIH 2.0.

"Saya tidak fikir, (saya) dipulaukan. Tetapi kalau dijemput sementara ini, saya tidak akan layan. Kalau oposisi menang, saya layan."

A Samad sebelum ini banyak dijemput dalam majlis anjuran Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) serta Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan.

... TAMAT LAAA ZAMAN PAK SAMAD JADI SEGERAWAN UPACARA...kah kah kah..

... DI MALAYSIA INI BUKAN ADA PUN YANG BACA KERJA SENI SEGRAWAN..kah kah kah..

... NOVEL MACAM INTELOK...KALAU TAK JADI BUKU TEKS... HANYA TERJUAL 7 BUAH...kah kah kah..

...TAK ADA SAPA PUYN AMABIL POT SEGERAWAN MELAYU... kah kah kah..

... TERUTAMA YANG BERPENA PENA DAN BER GA PENA PENA ... kah kah kah...

nota:

sila tanya anak muda melayu/china/india/iban/dayak
siapa di kemala?
siapa dia muhamad haji saleh?
jamin tak tahu
nama pun tak tahu
buku lagi tak tahu
kah kah kahKEMPEN JADIKAN SATU JUTA

KEMPEN KITA JADIKAN SATU JUTAnota:
anak anak muda
sila jadikan laman
anti najib ini satu juta
sebelum kita masuk bulan puasa
kita jadikan 500 ribu

dipagi raya
kita jadikan satu jutaSOKONGAN FACEBOOK TIDAK WAKILI MAJORITI: MUSA - meloya

KOTA KINABALU 14 Julai - Angka besar kononnya lebih 100,000 rakyat negara ini menerusi laman sosial Facebook, telah mendesak Najib Razak meletakkan jawatan, bukanlah mewakili majoriti penduduk negara ini.

Musa Aman yakin ia tidak akan memberi kesan besar kepada negara kerana rakyat telah bijak menilai dan mendapat maklumat lengkap mengenai sumbangan berterusan kerajaan kepada mereka.

"Saya minta rakyat supaya jangan membuang masa dengan mendengar cakap-cakap kosong, sebaliknya kena fikir masa depan anak-anak cucu kita. Apa akan terjadi jika pembangkang memerintah," katanya.

Laman 100,000 People Request Najib Razak Resignation (100,000 rakyat tuntut Najib Razak berundur) ditubuhkan Sabtu lalu, iaitu hari sama diadakan perhimpunan haram Bersih.

Menurut laporan AFP, laman itu berjaya menarik sekitar 300 orang setiap minit yang menekan butang like (suka) dengan sasaran mendapatkan 100,000 penyokong tercapai pada Isnin lalu.

"Jadi saya minta kepada ahli-ahli UMNO ini termasuk yang baru dan lama supaya segera mendaftar sebagai pemilih bagi membolehkan mereka mengundi pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) yang bakal diadakan pada bila-bila masa.

MAT BANGANG INI TAK FAHAM….. kah ah kah….

….INI SENTIMEN ANAK MUDA…. kah kah kah..

FACEBOOK MAINAN ANAK MUDA…. kah kah kah..

NAPA TAK BUAT FACEBOOK SENDIRI…. kah kah kah..

BUAT FACEBOOK: SELAMATKAN NAJIB DARI ROSMAH…kah kah kah..

ATAU SELAMATKAN NAJIB DARI ANAK BADAK…. kah kah kah…

nota:
kalau tak ada kesan apa apa
kenapa bising
kah kah kah


nota:
ini mesti sedang tunggu bujet
nak buat facebook untuyk selamatkan najib
kah kah kah


GERAM JADIKAN SATU JUTA


KEMPEN KUNING DI TERUSKAN


KANG KONG BODEKISTERI ROSMAH BUAT LAWAK BODOH DENGAN MEDIA LUAR NEGARA

NOTA:

najib berdulak dalik
najib kena soal oleh media luar negara
najib berpeloh sejuk

media luar negara bukan media bodek
media luar negara bukan media ketuanan melayu
kah kah kah

najib tak ada pilihan tapi menipu

bolehkan di zaman it ini menipu?
bolehkan di zaman tyalipon ada kamera menipu?
bolehkan di zaman ada blog menipu?
bolehkah di zamam youtube ini menipu?
bolehkah di zaman tukartiub ini menipu?
kah kah kah

semakin banyak klip muncul
ini adalah bahan sejarah

20 tahun dari hari ini
semua ini terkumpul sebagai dosa gerombolan
kah kah kah
Jumaat, 15 Julai 2011

YA AMPOOOON

NOTA:

kenapa ratu elizebeth memakai kuning?
apa sudah jadi?

ini satu tamparan kepada najib
ini melekehkan najib

dalam bahasa diplomatik
ini memperlekehkan najib
baju kuning sengaja dipakai
ini sengaja dilakukan

dalam bahasa diplomatik
ini tanda tanda penghinaan
terhadap najib

seminggu dahulu
sepupu najib kata
warna kuning diharamkan

kelmarin polis upahan gerombolan
kata warna kuning haram
ada yang telah ditangkap

ratu elizebeth sengaja
menganjing najib
kah kah kah


padan muka


nota:
ini ertinya
tim penyokong bersih
yang bekerja keras dilondon
bersama beberapa ngo british
dan amnesty international
telah berjaya melobi
istana buckingham
agar ratu elizebeth bersetuju
untuk memakai warna kuning

syabas kita ucapkan


inilah kali pertama
ratu elizebeth memakai baju kuning'
dalam sejarah buckingham palace

nota:
tak cukup dengan baju kuning
perhatikan - bunga mawar pun kuning
kah kah kahBERSIH DAPAT SOKONGANya ampooon
ya ampoon
ya ampooon


SATU SERANGAN JANTUNG
LIHAT INI PULA

NOTA:
ini gambar najib
bersama philip hammond
menteri penganagkutan britain
mereak sedang melawat stesen keretapi di london

perhatikan betul betul
tali leher menteri british ini
kah kah kah

ini sengaja dipilih
untuk menganjing najib
kah kah kah

jelas
najib kena tibai ke hulu ke hilir
ada berita bersih dalam the guardian
ada berita bersih dalam finacial times
ada laporan keganasan polis malaysia dalam bbc
ada laporan keganasan polis malaysia dalam cnn


MANA PUKIDA
MANA PUKISAM
MANA ZUL NORDIN
MANA IBRAHIM ALI
MANA NGO MELAYU
MANA UTUSAN MELAYU
MANA JAWI
MANA JAIS
MANA RTM
MANA PATRIOT

TANGKAP RATU ELIZEBETH
TANGKAP PHILIP HAMMOND

KETUANAN MELAYU TELAH DIHINAKAN
TAK HORMAT KETUANAN MELAYU
UNDANG UNDANG MALAYSIA DI PERLEKEH

KALAU ZAMAN DULU AKAN PECAH PERANG
INI SATU TAMPARAN
INI SATU PENGHINAAN

INI SATU KENCINGAN
NAJIB KENA KENCING

BERJAYA
TIM BERSIH
KOTA LONDON
SALUT!ya ampoooooon
ya ampooooon
ya ampooooon

POLIS GANAS -NAJIB PUN GANAS

BUNUH ALTANTUYA


SAMAD SAID : NAJIB MEMANG KEJAMLAH
- mkini

Sasterawan Negara A Samad Said menyifatkan Najib Razak sebagai perdana menteri yang "memang kejam" berbanding dengan beberapa perdana menteri sebelum ini.

"Kalau tengok (perdana menteri) yang sudah-sudah itu, (Najib) memang kejamlah," katanya.

Menceritakan kembali "kebengisan" polis dalam menangani perhimpunan BERSIH 2.0 Sabtu lalu, A Samad (kiri) mendakwa pentadbiran Najib sekarang mengarah kepada menjadikan Malaysia negara kuku besi.

Ketika diwawancaraMalaysiakini di sebuah restoran di Bangsar hari ini, A Samad berkata, perkara itu boleh dilihat melalui rakaman video dan gambar di internet yang mana kerajaan "berantakan dengan orang awam".

"Youtube siarkan, kita boleh lihat semua dan (dia) tak boleh tipu. Cuma, malangnya dalam akhbar-akhbar (dan) media utama, sudah tentu kamu nampak berat sebelah," katanya yang mesra dengan panggilan Pak Samad.

APA JADI DENGAN SASGERAWAN YANG LAIN… kah kah kah..

SEMUA TULIS CERTOT DAN SARTOT… kah kah kah..

SEMUA SASGERAWAN CARMA…. kah kah kah..

BUKU BUKAN ADA YANG BACA PUN.. kah kah kah..

…KALAU TAK JADI BUKU TEKS JAMIN 200 KEPING TAK LAKU…. kah kah kah…

SASGERAWAN CARMA… SUKA ROTI NAJIB…. kah kah kah….

ROTI NAJIB


nota:
dah lupa apa dia roti najib?
roti kosong tak ada teloooTOLONG JANGAN TIPU MELAYU

JANGAN BAGI RAKYAT GERAM


DESAKAN PEMIMPIN BERSIH BERBAU UGUTAN:SPR – berita hairan

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menyifatkan desakan pemimpin Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) dan parti pembangkang supaya kerajaan menambah baik sistem pilihan raya termasuk penubuhan Suruhanjaya Siasatan Diraja sebagai ugutan.

Pengerusinya, Abdul Aziz Mohd Yusof, berkata apabila BERSIH mahu mengemukakan memorandum mengandungi lapan tuntutan kepada Yang di-Pertuan Agong, adalah wajar semua pihak menunggu reaksi atau titah baginda dan tidak mengambil tindakan, termasuk mendesak atau mengugut kerajaan.

“Jika BERSIH beriya-iya mahu mengemukakan lapan tuntutan kepada Yang di-Pertuan Agong, tunggu dulu jangan buat sebarang desakan yang boleh dilihat sebagai ugutan. Tindakan itu tidak wajar kerana Tuanku belum melihat memorandum.

... KENAPA BANGANG SANGAT.... kah kah kah..

... BERBAU UGUTAN.... kah kah kah..

... BUKAN BERBAU UGUTAN.... INI TUNTUTAN.... kah kah kah..

... JANGAN DULAK DALIk... ADA 8 TUNTUTAN.... kah kah kah..

... 4 MESTI DAPAT DI BUAT DALAM MASA 3 BULAN.... kah kah kah...

....KALAU TIDAK RAKYAT AKAN KELUAR LAGI BERDEMO.... kah kah kah...

....JANGAN NAK TIPU ORANG MELAYU.... kah kah kah..

...JANGAN NAK BODOHKAN ORANG MELAYU.... kah kah kah..

... TAK NAMPAK 120 RIBU DI JALAN RAYA..... kah kah kah..

nota:
kita lihat dan tunggu
kita nanti dan lihat

MUKA BODEK

Khamis, 14 Julai 2011

Malang lagi buat Najib.. Lunch pula dibatalkan PM Britain..

Sudahlah semalam ketibaan Najib di London tidak disambut dengan hamparan permaidani merah dan yang menyambutnya pula bila Najib tiba di lapangan terbang Farnborough hanya Wakil Khas kepada Setiausaha Negara bagi Hal Ehwal Luar dan Komanwel John Mcdonald serta Pesuruhjaya Tinggi Britain ke Malaysia Simon Featherstone walaupun lawatan itu kononnya dibuat atas jemputan Perdana Menteri Britain David Cameron. Berita berkaitan sila baca di SINIHari ini pula disambut pula dengan protes oleh sekumpulan kecil yang membawa plakad berwarna kuning diluar Downing Street dimana Perdana Menteri Britain David Cameron dijadualkan makan tengahari bersama Najib..


Lebih malang lagi pula.. Perdana Menteri Britain David Cameron membatalkan makan tengahari bersama Najib itu kerana beliau sibuk dengan agenda lain…

Kah..kah..kah… WHAT A SHAME!!! Tapi padan muka hang Najib, pencacai UMNO bolehlah hang tipu, pencacai UMNO bolehlah hang nak kerah suruh berhimpun dengar ucapan hang, pasal depa bengong.. depa buta IT ditambah dengan buta hati.. tapi masyarakat dunia bukanlah sebodoh pencacai UMNO!!

Malu Weh!! Kalau aku kena macam tu.. masa tu jugak aku cabut balik Malaysia.. kah..kah..kah..


DARI WARTAWAN TT DI LONDON

We have been writing to the Home Secretary here (Theresa May) and the UK Parliamentary Working Group on Malaysia and Human rights. Today we received a response from Bill Cash (Chair of the UK PArliamentary Working Group on malaysia) to say he will take up this matter urgently with the Foreign Office.

We also got a small group together to protest today during lunchtime outside Downing Street as Cameron was meant to have lunch with Najib (But think it was cancelled as Cameron got bogged down with PM question time).

Anyway we didn't see Najib bt we had a lot of yellow posters and banners and picketed along the broad lines of 'Malaysia stop abusing human rights ' and 'Stop detention without trial', 'Free all detainees now' , 'Mr cameron hear our plea, tell Najib to set them free' ;).


Ini pula laporan dari wartawan pilipina tentang kes rasuiah najib dan kes bunuh altantuya dimana najib akan dipanggil ke mahkamah peranchis tidak lama lagi..

PM NAJIB's TYRANNY FOCUS ON BRIBES , MURDER

- phil.star.com - pilipina (jarious bondoc)

Whom the gods wish to destroy they first make . . . Mad it was for Malaysian Prime Minister Najib Razak to prime the police into thinking days prior that last Saturday’s opposition protest in Kuala Lumpur was illegal, and that seized firebomb stashes would have been used. Madder still, for him to have the 20,000 marchers tear-gassed and 1,667 arrested.

The rally was to call for electoral reforms, a domestic issue that attracted only the Malaysian press. But when riot squads aimed teargas canisters at opposition leader Anwar Ibrahim’s head, actually hitting his aide’s eye, and causing the fatal heart attack of one demonstrator, the event drew world attention. Now international groups are denouncing the mayhem as proof of Najib’s disregard for human rights. Worse, there’s sudden global interest in an imminent subpoena of Najib to a Paris trial on kickbacks in purchasing three French submarines in 2002, and the consequent murder of a Mongolian socialite in 2006.

Malaysia’s parliament will have no choice but to take up the brutal dispersal. Najib’s home minister’s claim has been debunked that police performed their duties “with bravery, fairness and integrity.” Narratives jibe that marchers were on their way to a downtown stadium from different parts of the capital when confronted with teargas and chemical-laced water cannons. Even if the storm does not affect next year’s setting of national polls, the fallout predictably will hurt Najib.

Najib allegedly has concocted sexcapades to bring down arch foe Anwar. Not only has the scheme backfired, Najib is now himself under fire for immorality. Trial is to begin of French arms giant DCN-Armaris for bribery in the 2002 submarine sale to Malaysia through then-defense minister Najib. Commissions supposedly came in three tranches: first euro 30 million upon contract signing, then euro 114 million subcontracted to an unknown firm owned by Najib’s security adviser Razak Baginda, and last euro 2.5 million. From reports, Najib, Baginda, and their purported shared Mongolian girlfriend Altantuya Sharibu motored around France after sealing the deal. Najib and now London-based Baginda will be summoned to Paris as soon as a judge is assigned to the case this month or next.

The bribery worsened into kidnapping-murder when Altantuya raucously tried to collect her euro 350,000-share from Baginda in 2006. Najib’s jealous wife Rosmah forbade the men from paying her a single cent, provoking Altantuya to picket their manor. Two Najib bodyguards abducted the pregnant Altantuya, shot her dead in the woods, and burned the corpse with military explosives. Party mates nevertheless made Najib prime minister in 2009. The bodyguards confessed and were convicted last year; Baginda was acquitted. Prosecutors, defense lawyers, and the judge were forbidden from mentioning the sleazy submarine deal during the trial. Still, Najib got an international black eye.

France has no power to compel the attendance of Najib or Baginda. But it can demand the truth from DCN-Armaris. The Malaysia Chronicle recently quoted Kuala Lumpur politicians as saying that if Najib snubs the trial he would in effect tell the world that he’s guilty as charged.

And the world will be watching, now that Najib has turned the spotlight on himself with last weekend’s tyrannical squashing of dissent.

Dari mana Rosmah dapat wang?

PETALING JAYA: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) didesak supaya menyiasat sumber kewangan isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor hingga beliau mampu untuk memiliki cincin dan gelang tangan bertatahkan berlian.

Ahli Parlimen Pokok Sena, Dato’ Mahfuz Omar berkata, SPRM harus menjalankan siasatan segera bagaimana, Rosmah sebagai seorang suri rumah mampu memakai cincin dan gelang tangan berlian.

Selepas tersiar dalam laman-laman web mengenai cincin berlian milik Rosmah bernilai RM73 juta yang diimport dari Amerika Syarikat tanpa membayar cukai, tersebar pula gambar Rosmah juga memakai gelang tangan berlian seberat 65 karat bernilai RM1.65 juta.

“SPRM mesti telus dalam siasatannya. Di mana Rosmah dapat wang, pada hal beliau hanya seorang suri rumah sahaja,” kata Mahfuz ketika dihubungi FMT hari ini.

Beliau yang juga Naib Presiden PAS menegaskan bahawa sudah tentu Rosmah tidak mampu. Begitu juga suaminya (Datuk Seri) Najib Tun Razak tidak akan mampu membelinya dengan gaji sebagai seorang perdana menteri.

“Kita bimbang berlaku penyelewengan. Kemungkinan ada pihak-pihak yang berkepentingan yang ‘memberi’ barang-barang mewah itu kepada Rosmah.

“Maka kita pun nak tahu apa yang mereka dapat daripada Rosmah sehingga mereka sanggup menghadiahkan barang-barang yang sangat bernilai itu,” terang beliau.

Mahfuz berkata, sekiranya Rosmah menggunakan wang dari orang ramai (taxpayers’ money) sepertimana yang didakwa oleh setengah- setengah pihak, siapa yang bertanggungjawab melulus dan mengeluarkan wang untuk Rosmah.

“Memandangkan sudah ada pihak yang membuat laporan kepada SPRM, suruhanjaya itu harus menjalankan siasatan segera berhubung cincin dan gelang tangan itu,” katanya.

Presiden Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin telah membuat laporan di pejabat SPRM di Pulau Pinang kelmarin berhubung dengan cincin berlian ini.

Najib, Rosmah ada kepentingan

Beliau yakin Najib dan Rosmah ada kepentingan dalam perkara ini, lagi pun kedua-dua item ini tidak dikenakan cukai dari Jabatan Kastam.

“Kita harus ingat bahawa Jabatan Kastam terletak di bawah Kementerian Kewangan dan Najib adalah juga Menteri Kewangan,” tegas beliau.

Mahfuz berkata, kita harus mencari jalan bagaimana untuk mendesak supaya Najib mengambil cuti atau digantung tugasnya sebagai perdana menteri sementara siasatan dijalankan terhadap beliau dan Rosmah.

“Memandangkan Yang DiPertuan Agong tidak mempunyai kuasa untuk memecat Perdana Menteri, maka kita harus mencari jalan supaya beliau (Najib) mengambil cuti atau jawatannya digantung buat sementara,” terang beliau.

Kelmarin, beberapa blogger melaporkan bahawa cincin berlian berharga RM73 juta itu dibawa masuk ke negara ini melalui syarikat Jacob & Co, milik Jacob Arabo, seorang ahli perniagaan berbangsa Yahudi.

Sementara blogger lain, “Semut and Papan Kekunci” menyiarkan gambar Rosmah memakai gelang tangan berlian seberat 65 karat berharga RM1.65 juta.

Dalam perkembangan yang lain, Mahfuz memberitahu bahawa Najib akan mengimpot empat atau lima buah kereta mewah tidak lama lagi dan beliau pasti Najib tidak membayar duti import yang mencecahkan jutaan ringgit itu.

“Sebagai Menteri Kewangan di mana Jabatan Kastam terletak di bawah kawalseliaannya, saya yakin beliau tidak akan membayar cukai import,” katanya.

Dr Asri: ‘Islam tak beri pemerintah lesen lakukan apa sahaja’

KUALA LUMPUR, 13 Julai – Dalam pandangan dilihat menyentuh kesan perhimpunan Bersih 2.0 Sabtu lalu, Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata, Putrajaya telah mempergunakan pemimpin agama untuk mempertahankan kuasa sebagaimana disaksikan di rantau Timur Tengah.

Bekas mufti Perlis (gambar) berkata pemerintah di Timur Tengah yang sebahagian besarnya adalah “korupsi dan zalim” mempergunakan pemimpin agama untuk membela mereka.

“Mereka (pemimpin agama) memahami nas-nas al-Quran dan Hadis secara literal dan menganggap urusan muamalat dan siasah sama seperti ibadat khusus yang tidak boleh dilakukan pembaharuan dan tokok tambah,” kata tokoh agama yang memperlihatkan pendirian progresif.

Tenaga akademik dari Universiti Sains Malaysia ini memberitahu, keadaan itu wujud apabila kelompok terbabit mentafsir hadis-hadis politik secara literal, yang seakan-akan Islam memberikan ‘lesen’ besar kepada pemerintah untuk melanyak rakyat dan rakyat pula diikat kaki, tangan dan mulut dengan nas-nas agama dari bertindak atau membantah.

“Lebih hodoh lagi, hanya nas-nas yang ‘kelihatan’ propemerintah sahaja yang dibaca, diforumkan, diwar-war dalam pelbagai saluran sedangkan nas-nas yang memberikan amaran terhadap kezaliman pemerintah tidak pula dicanangkan,” kata beliau.

Di Malaysia kata Asri, “kita dapat melihat fonomena ini semasa isu demonstrasi panas baru-baru ini dalam masyarakat.”

“Di sini bukan bertujuan menyokong atau menentang demonstrasi aman, tetapi sekadar ingin membincangkan kefahaman sesetengah pihak mengenai hadis-hadis berkaitan,” kata beliau dalam satu kenyataan.

Sabtu lalu, ribuan rakyat Malaysia telah menyertai Himpunan Bersih 2.0 anjuran Bersih 2.0 untuk menuntut transformasi pilihan raya yang perlu dilaksanakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Gabungan 62 pertubuhan bukan kerajaan dan disokong Pakatan Rakyat mengemukakan lapan tuntutan yang perlu dilaksanakan iaitu membersihkan daftar undi, mereformasikan undi pos, gunakan dakwat kekal, akses media yang bebas dan adil, tempoh kempen minimum 21 hari, diperkukuhkan institusi awam, hentikan rasuah dan hentikan politik kotor.

Lebih 1,600 peserta termasuk pimpinan Bersih 2.0 dan Pakatan Rakyat ditahan.

Jelas Asri, tindakan berbentuk keganasan tidak boleh dilakukan terhadap rakyat sekiranya tiada pententangan dilakukan termasuk perkara yang boleh menyebabkan kerosakan yang lebih besar.

“Hadis tentang taat dan patut sekali pun dirampas harta dan dipukul itu, ia merujuk kepada keadaan di mana jika penentangan dilakukan akan menyebabkan kerosakan yang lebih besar seperti pemerintah akan membunuh atau memusnah orang lain yang tidak bersalah sedang kita tidak mampu memberikan sebarang kesan kepada mereka.

“Ini terutama di zaman dahulu yang terkenal dengan penumpahan darah. Begitu juga di bawah rejim-rejim yang zalim yang hanya merugikan para penentang dan negara secara umumnya,” katanya.

Jelas beliau, keadaan kini sudah berubah yang mana setiap negara terikat dengan peraturan antarabangsa terutamanya mengenai hak asasi manusia.

Namun, katanya, apabila dunia berubah negara-negara terikat dengan peraturan antarabangsa mengenai hak asasi rakyat.

“Juga, apabila negara-negara itu meletakkan dalam perlembagaan mereka tentang hak-hak rakyat, dalam ertikata lain membantah pemerintah dalam negara demokrasi aman itu adalah sesuatu yang tidak boleh dianggap menentang negara kerana diiktiraf dan dijamin oleh perlembagaan negara dan persetujuan antarabangsa,” katanya.

“Maka, konteks Hadis sudah berbeza,” kata Asri sambil menambah, “Islam bukanlah agama yang memberikan lesen kepada pemerintah untuk berbuat apa sahaja dan rakyat wajib mendiamkan diri.”

Oleh itu tegas beliau, jangan bawa tafsiran zaman Abbasiyyah ke zaman yang sudah berubah.

Dengan mengambil contoh daripada Hadis, Asri berkata “Rasulullah sendiri sebagai pemerintah membenarkan diri Baginda dibalas.”

Tegas beliau, pemerintah tidak dibenarkan sama sekali untuk bertindak sewenang-wenangnya apatah bertindak ganas terhadap rakyat.

“Jika pemerintah itu diberikan wewenang untuk memukul dan mengambil tanpa dipersoalkan, apakah ertinya sesuatu pemerintahan itu?

“Apakah mereka seperti penzalim dan perompak berlesen yang dilindungi oleh nas-nas agama? Maha Suci Allah dari menurunkan agama yang seperti itu,” katanya.

Bersih 2.0: Human Rights Watch gesa Putrajaya adakan siasatan terbuka

KUALA LUMPUR, 14 Julai — Kerajaan Malaysia perlu mengadakan sisasatan yang telus dan terbuka dengan segera mengenai dakwaan penggunaan pendekatan keras dalam menangani perhimpunan anjuran Bersih 2.0 Sabtu lalu, kata badan pemantau antarabangsa Human Rights Watch hari ini.

Timbalan pengarah rantau Asia Human Rights Watch, Phil Robertson, berkata pentadbiran Najib juga sewajarnya menghentikan segala bentuk ugutan dan tindakan menakut-nakutkan pihak penganjur, dan pada masa yang sama membebaskan kesemua mereka yang ditahan.

“Tindakan pihak berkuasa menghalang perhimpunan Bersih menunjukkan bahawa kebebasan asas kini bertembung dengan kuasa pemerintah,” kata Robertson sambil menambah bahawa kerajaan tidak menghormati ruang hak asasi.

“Nampaknya di Malaysia, kebebasan bersuara, berhimpun dan berpersatuan hanya dibenarkan apabila mereka (peserta perhimpunan) menyokong pihak kerajaan,” kata beliau dalam satu kenyataan.

Selepas kerajaan tidak berkompromi dengan hasrat penganjur mahu menggunakan Stadium Merdeka, penyokong-penyokong Bersih 2.0 turun di jalan untuk mengadakan perarakan aman ke stadium tersebut.

Bagaimanapun pihak polis menyambut mereka dengan air berasid dan gas pemedih mata selain menahan 1,697 orang.

Selain itu pihak polis juga masih menahan enam pemimpin Parti Sosialis Malaysia di bawah Ordinan Darurat.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mempertahankan tindakan polis manakala Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar (gambar) pula menafikan pasukan polis yang menyerang peserta terlebih dahulu.

Pada Isnin lalu, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein, mengugut untuk menggambil tindakan ke atas media domestik dan antarabangsa atas alasan laporan-laporan yang tidak berasas.

Menurut Robertson, janji kerajaan Malaysia untuk memenuhi obligasi antarabangsa sebagai anggota Majlis Hak Asasi Manusia PBB berhadapan dengan ujian sejak kebelakangan ini.

“Rakan-rakan antarabangsa Malaysia perlu memberitahu Perdana Menteri Najib bahawa beliau sedang menerajui negara di laluan yang salah,” katanya lagi.

SPRM digesa siasat cincin RM73 juta Rosmah

Sebuah kumpulan yang menamakan diri mereka sebagai Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia cawangan Pulau Pinang berhubung dakwaan pembelian sebentuk cincin oleh isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

samm police report on rosmah diamond ring 130711 badrul hisham shaharinKetua SAMM Badrul Hisham Shaharin berkata beliau juga akan menyerahkan salinan cetakan dokumen itu dari skrin komputer bagi membuktikan pembelian cincin berharga US$24.4 juta (RM73 juta) itu bebas daripada dikenakan cukai import.

Menurut Badrul, yang popular dengan panggilan Chegubard, berdasarkan maklumat yang diterima SAMM pada 16 April lalu, berlian yang dikenali sebagai“Natural Fancy Gray Cushion Cut Diamond” diterbangkan melalaui Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.

Harga barangan itu diletakkan pada US$24,458,400, dakwanya.

Antara maklumat tertera pada cetakan komputer itu adalah:

Nama Barangan:
Natural Fancy Blue Gray Cushion Cut Diamond
Nama Pengekspot: Jacob & Co dari New York
Nama Pengimpot: Datin Seri Paduka Rosmah Mansor dan Jeremi Beh Sin Tee
Tarikh Impot: 6-04-2011
Tempat Impot: KLIA

Sehubungan itu, Badrul menggesa SPRM mengadakan siasatan secara terperinci dan telus sebelum menyatakan hasil siasatan.

"Kita mendesak SPRM untuk tampil menyatakan hasil siasatan mereka kepada umum kerana ini melibatkan bukan sedikit jumlah wang rakyat Malaysia."


Beliau berkata cetakan maklumat yang diperolhi "hampir mustahil" untuk dipalsukan.

samm police report on rosmah diamond ring 130711 group"Hampir mustahil untuk seseorang membekalkan butiran penerbangan, nama pegawai kastam yang bertugas, nama pengimport dan sebagainya," kata beliau.

"Ini mengingatkan kita kepada negara jiran kita yang pernah dihancurkan oleh seorang wanita pertama yang bernama Imelda Marcos. Kita tidak mahu negara kita jadi begitu.

“Cukuplah rakyat yang terseksa. Kita tidak mahu orang yang bernama sebagai wanita pertama bersikap sedemikian rupa." tambahnya.

Badrul turut menggesa Rosmah tampil memberi penjelasan bersabit dakwaan itu, khususnya mengenai cetakan maklumat pengisytiharaan Kastam yang diperolehinya.


Beliau juga berkata syarikat Jacob dan Co yang dikatakan mengeksport cincin itu, turut dikaitkan dengan barangan perhiasan yang diguna oleh isteri Perdana Menteri.

NONE
"Jacob & Co merupakan sebuah syarikat yang berpengkalan di New York. Beberapa barang keluarannya yang terpapar dalam web sitenya, kita dapat padankannya dengan beberapa perhiasan yang sering dipakai oleh Rosmah Mansor," katanya.

Beliau juga mempersoalkan bagaimana pengimport cincin berlian itu mendapat pengecualian cukai bagi membawa masuk perhiasan itu.


"Adakah suami individu yang dinamakan di atas menggunakan kuasanya sebagai Menteri Kewangan untuk memperolehi cukai kosong itu?" soalnya.

Kekerasan polis: Suhakam nafi kenyataan Tiong Lai

KUALA LUMPUR, 13 Julai: Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) menafikan sekeras-kerasnya kenyataan tidak berasas Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai yang menafikan tindakan kekerasan pihak polis ketika menyuraikan perhimpunan aman Bersih 2.0 pada 9 Julai lalu.

Sebaliknya, pihak Suhakam sendiri turut melihat sendiri penggunaan kekerasan melampau pihak polis terhadap para peserta, apabila Suhakam dengan 35 orang pegawainya turut memantau perhimpunan tersebut.

Pesuruhjaya Suhakam, Muhammad Sha’ani Abdullah menegaskan, malah beliau sendiri yang turut turun ke perhimpunan itu bagi melakukan pemantauan turut melihat dengan jelas tindakan kekerasan pihak polis terhadap para peserta termasuk di lokasi yang dinafikan oleh Tiong Lai.

Menurut beliau, kenyataan Menteri Kesihatan yang mengatakan polis tidak menembak gas pemedih mata dan meriam air ke arah Hospital Tung Shin di Jalan Pudu ketika menyuraikan perhimpunan itu tidak benar.

"Sebenarnya, pihak polis memang menembak gas pemedih mata dan meriam air ke arah Hospital Tung Shin. Saya sendiri telah lihat tindakan polis itu.

"Saya sendiri juga turut melihat tindakan kekerasan yang dilakukan polis semasa menangkap peserta. Cara yang dilakukan polis untuk menangani peserta perhimpunan adalah satu tindakan yang tidak bertanggungjawab, satu pencabulan, satu penyalahgunaan kuasa dan ia bertentangan dengan hak asasi manusia,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sesi dialog sempena penyerahan memorandum oleh Dewan Pemuda PAS Malaysia mengenai tindakan penggunaan kekerasan melampau pihak polis terhadap para peserta perhimpunan aman Bersih 2.0 di pejabat Suhakam, di sini, semalam.

Menurutnya, tindakan polis menangkap peserta dan menempatkan mereka di Balai Polis Jinjang dan Pusat Latihan Polis Kuala Lumpur (Pulapol) juga, merupakan satu pencabulan undang-undang.

"Mereka (polis) telah merancang untuk menahan mereka, tetapi ia sekadar penahanan sahaja bukan untuk diambil keterangan.

“Kita tidak boleh terima tindakan begitu dalam negara yang dikatakan negara maju, polis telah aniaya mereka dengan menggunakan kekerasan, peserta ditangkap, digari kemudian diarahkan menaiki trak dengan tangan di belakang,” ujarnya.

Sehubungan itu, beliau menggesa semua mangsa supaya tampil ke depan dan mengemukakan aduan secara terus supaya pihak Suhakam boleh memperkukuhkan bahan bukti yang diperolehi.

Pada 11 Julai lalu, Menteri Kesihatan seperti yang dilaporkan media berkata, polis tidak menembak gas pemedih mata dan meriam air ke arah Hospital Tung Shin ketika menyuraikan perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai lalu.

Dakwaan yang berlegar di internet berhubung tembakan ke arah hospital tersebut adalah tidak benar dan perkara itu telah disahkan dengan hospital berkenaan.

Katanya, polis menembak gas pemedih mata itu ke arah jalan besar dan asap berkenaan mungkin dibawa angin ke arah hospital berkenaan.

"Tetapi mereka tidak membidik ke arah hospital," katanya lagi kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat dengan lembaga pengarah Hospital Tung Shin pada hari itu (11 Julai) sambil menambah, polis juga membidik tembakan meriam air pada arah 45 darjah dari jalan utama.

Ditanya mengenai video dan gambar-gambar yang dimuatkan oleh pengguna web di internet, Liow meminta wartawan supaya jangan menunjukkan bahan berkenaan untuk menyoalnya semula.

"Apa yang paling penting, individu yang bertanggung jawab ke atas hospital telah mengesahkan bahawa polis tidak menembak gas pemedih mata atau meriam air ke dalam (perkarangan) hospital," kata Timbalan Presiden MCA itu lagi.

Dalam sidang media yang sama, pengerusi lembaga pengarah Tung Shin, Ng Beh Tong turut berkongsi pandangan menteri berkenaan.

Katanya, pentadbiran hospital itu telah memberikan taklimat kepada lembaga hospital pagi itu (11 Julai) berhubung insiden yang berlaku pada hari perhimpunan tersebut.

Dalam perhimpunan itu, lebih 1,600 peserta termasuk pimpinan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) dan Pakatan Rakyat ditahan. Kesemua mereka yang ditahan dilepaskan dengan jaminan polis dan Peguam Negara akan menentukan tindakan ke atas mereka.

Selain Liow, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein seperti yang dilaporkan media, turut menafikan pihak keselamatan bertindak ganas sewaktu perhimpunan itu.

Mengulas perkara itu dengan lebih lanjut, Muhammad menjelaskan, realiti sebenar tindakan kekerasan melampau pihak polis itu tidak boleh dinafikan lagi oleh sebarang pihak.

Malah beliau menyifatkan tindakan yang dilakukan oleh pihak polis ke atas peserta perhimpunan itu tidak ubah seperti "orang yang tiada pelajaran".

“Pihak itu tidak berpelajaran, mereka pakai uniform, pakai lencana, tetapi mereka tiada hak untuk bertindak kasar terhadap sesiapapun.

“Kami mahu kerajaan memastikan institusi polis menjaga kelakuan petugas supaya menghormati sesiapa yang mereka tangani,” tegas beliau.

Rabu, 13 Julai 2011

Catatan seorang peserta Cina: Saya rasa selamat bersama orang PAS

... Seorang pakcik yang berkopiah menuju ke arah saya, "Di manakah stadium?" Saya menuding jari ke depan. Lantas beliau berjalan ke arah sana, tanpa sebarang keraguan. Saya merasakan diri saya amat tidak berguna pada ketika itu. Mengapa tidak saya bertindak sebagaimana pakcik itu? Berarak adalah hak kita. Mengapa pula saya takut? Saya tetap berdiri di situ, menyaksikan bagaimana orang tua itu dihalang polis, dan kemudian beliau terus berjalan ke depan.

Kemudian saya berjalan, dan terserempak dengan seorang polis muda. Beliau bertanya untuk apa saya berada di situ, saya sekadar jawab, tak ada, cuma jalan-jalan. Beliau menunjuk ke arah Jalan Sultan, mengarahkan saya beredar dari situ, atau saya akan ditangkap. Saya tahu beliau cuba menakutkan saya. Masih awal lagi, saya tidak mahu timbul hal, maka saya pun beredar.

Saya nampak sekumpulan orang di kedai KL Commercial Book Co., semacam orang PAS, maka saya berjalan menuju ke arah mereka. Pada hakikatnya, saya amat yakin dengan mereka. Saya rasa diri saya berselindung di dalam kelompok mereka pada ketika itu. Ya, saya rasa sangat selamat.

Pada kira-kira jam 12.20 tengah hari, kelompok di sini hanya kira-kira 20 orang. Tiba-tiba kami dengar jeritan orang, dan kami bergegas ke situ dan mendapati kira-kira 2,000 orang. Mereka muncul entah dari mana, sungguh ajaib! Tapi kami masih menganggap bilangan ini terlalu sedikit!

Pada kira-kira jam 12.30 tengah hari, saya tak berapa ingat lagi. Kami nampak sekumpulan manusia menuju ke arah kami melalui Jalan Sultan, sambil melaungkan slogan. Bilangan mereka terlalu ramai berbanding kami. Ramai orang tua yang bertanya, PERKASA? Pemuda UMNO? Kami berdiri di situ dan memandang, gagal mendengar apakah yang dilaungkan.

Tiba-tiba, ada yang bertepuk tangan, berkata "Tengok, Cina ada, India ada, bukan PERKASA, bukan Pemuda UMNO, orang kita!" Kami bertepuk dengan gemuruh, berarak ke arah mereka untuk berkumpul bersama. Kami seolah-olah dapat membentuk pasukan kami, dan tidak lagi keseorangan atau kesepian.

"BERSIH! BERSIH! Hidup BERSIH!" Ribuan yang membanjiri Jalan Sultan. Orang berada di tengah dan di tepi jalan, warga tua dan warga muda. Maka kami terus berjalan, tidak memasuki jalan ke arah Stadium Merdeka. Saya sedar, bilangan kami masih tidak mencukupi. Kami menuju ke arah Pudu Raya, dan di situ telah dibanjiri lautan manusia yang lebih daripada 10 ribu.

Abang saya menghantar sms kepada saya, memberitahu bahawa pasukan di Hotel Hilton telah mula bertolak. Dengan serta-merta saya berkongsi maklumat ini dengan orang yang berada di sisi saya.

Kira-kira jam 1 tengah hari, kami nampak satu pasukan yang lebih besar, kemas sususannya berarak dari arah Hospital Tung Shin. Kemudian, muncul lagi satu pasukan dari Kota Raya. Tidak berhenti kami bertepuk tangan. Kami menjerit sepuas-puasnya. Saya nampak ramai yang menakung air di matanya. Saya amat terharu. Saya kini berada di tengah-tengah belasan, malah puluhan ribu orang. Saya tidak kesepian, kami tidak kesepian!

Terharu kerana dibantu orang yang saya tidak kenal langsung!

Kami berkumpul di depan Menara MayBank. Saya tak dengar apa yang diucap pemidato. Tapi saya hanya seorang penyokong. Saya hanya menyorak bersama kelompok manusia, bertepuk tangan apabila semua orang berbuat demikian.

Kemudian saya mendapati trak FRU. Seorang warga tua, mungkin dari PAS, memesan agar saya undur dahulu. Tidak lama kemudian, FRU melepaskan gas pemedih mata, dan meriam air kimia yang berwarna biru. Saya rasa macam tersengit. Baunya sangat tidak menyenangkan. Orang di sisi saya (sahabat dari kaum lain) menuangkan air ke atas kepala saya. Ada seorang yang menyapu minyak angin di bawah kelopak mata saya. Ada pula yang memberi garam kepada saya.

Saya teringat, air mata saya mengalir pada ketika itu bukan disebabkan gas pemedih mata, tetapi mengalir kerana terharu dengan bantuan yang dihulurkan oleh orang-orang yang saya tak kenal ini.

Pada ketika itu saya nampak polis, kononnya, menangkap orang ramai di depan Menara MayBank. Ramai yang memanjat ke atas di cerun pada mulanya, kemudian mereka melompat dari tembok yang tinggi. Saya sangat marah ketika itu, kerana saya nampak ramai wanita dan warga tua. Dan mereka yang kononnya polis itu dicemuh dalam hati saya, "Bukan manusia!"

Saya berehat seketika. Saya menjangkakan bahawa orang ramai akan menuju ke Jalan Sultan. Maka, saya berjalan dahulu ke arah sana. Apabila berdekatan dengan KFC, hujan mulan turun. Seorang peserta yang tua berkata kepada saya, "Komunis pun tak macam ini!" Saya tercengang seketika, gagal memberi apa-apa jawapan....

Matlamat sama..

Pada sebelah malam, saya dimaklumkan bahawa kawan dari kaum Melayu amat terharu dengan kehadiran kami. Mereka berkata, "Itu kebanggaan kami apabila kamu muncul bersama. Kamu duduk belakang sikit, biar kami yang hadapi peluru (gas pemedih mata) dan keganasan di depan!"

Nota: Akhirnya saya sedar, mengapa saya berselindung dalam kelompok orang PAS. Mereka membuktikan dengan tindakan mereka, itu yang membuatkan saya terharu dan berasa selamat. Lain kali, saya tetap akan bersama mereka, berada di garis depan, untuk menghadapi peluru (gas pemedih mata) dan keganasan.

Terima kasih, sahabat semua. Walaupun kita tidak berkenalan, tapi matlamat kita sama. Dan ini hanya boleh dirasai mereka yang hadir dalam perhimpunan.

Saya menyeru agar lebih ramai bangkit dari tidur, dan mereka yang sudah sedar, biarlah bertindak.

Selasa, 12 Julai 2011

Polis Guna Gas Pemedih Yang Dibekalkan Kepada Rejim Zionis


SHAH ALAM 12 JULAI : Gas pemedih mata yang digunakan oleh polis dalam menyuraikan perhimpunan Bersih pada Sabtu diimport daripada syarikat yang turut membekalkan senjata itu kepada tentera rejim Israel untuk menyerang rakyat Palestin, kata peguam dan aktivis Fadiah Nadwa Fikri.

Kelongsong peluru yang dijumpai di tempat kejadian di Kuala Lumpur menunjukkan polis membelinya daripada syarikat Federal Laboratories di Amerika Syarikat, kata beliau.

Syarikat itu pernah disaman oleh aktivis di Amerika Syarikat yang mengaitkan kematian rakyat Palestin kepada penggunaan gas pemedih mata buatan syarikat itu oleh pihak berkuasa Israel, beliau memberitahu TvSelangor.

Cara polis Malaysia menggunakan gas pemedih mata pada Sabtu lalu, mirip kepada taktik tentera Zionis yang mensasarkannya tepat ke arah orang ramai dan bukan mengikut prosedur yang ditetapkan."Rakyat Palestin diserang setiap hari oleh tentera rejim Israel... sama seperti kerajaan dan PDRM menyerang rakyat kita kerana mereka juga tidak mengikut prosedur yang ditetapkan dalam panduan penggunaan produk ketenteraan," kata Fadiah."Tahap kekejamannya sama seperti Israel menetang Palestin dan negara-negara Arab yang diperintah oleh golongan diktator," tambah beliau.Fadiah berkata gas pemedih mata keluaran Federal Laboratories bukan sahaja boleh menyebabkan kematian jika disedut keterlaluan, tetapi juga membawa risiko penyakit seperti sakit buah pinggang, limpa dan masalah jantung.Ia juga boleh menyebabkan keguguran pada wanita yang mengandung. Perhimpunan Bersih 2.0 menyaksikan seorang ahli PAS, Baharuddin Ahmad mati ketika sedang melepaskan diri dari asakan polis.

Datuk Seri Anwar Ibrahim turut tercedera di kepala dan lutut akibat tindakan anggota polis menembak gas pemedih mata tepat ke arah muka Ketua Pembangkang itu di KL Sentral.

Pengawal peribadi Anwar, Fayad Afiq Al-Bakri patah tulang pipi akibat terkena kelongsong peluru gas pemedih mata itu. "Mereka (polis) bertindak sampai tahap tidak memperduli kemungkinan nyawa yang akan melayang dengan tindakan mereka (guna gas pemedih mata sebegitu)," kata Fadiah."Hanya kerana mahu mempertahan kuasa dan kedudukan pemerintah, mereka sanggup berperangai seperti orang yang tidak bertamadun," tambah beliau.

Undur Najib Undur...Majority Senyap Sudah Bersuara

http://1.bp.blogspot.com/-bZTklOHEeqs/Thrff3f5AyI/AAAAAAAAFJg/kWVGwlGFcpQ/s1600/2011-07-11_193244.jpg
KLIK BANNER UNTUK PERGI KE FAN TERSEBUT

Ketika tulisan ini sedang ditulis, lebih 100,000 rakyat sudah menyatakan bahawa Perdana Menteri Umno iaitu Najib Tun Razak harus berundur dengan segera. Hanya dalam 48 jam lebih 100,000 rakyat berbilang kaum dan agama mendesak Najib segera letak jawatan.

Sekali lagi laungan Undur bakal kedengaran. Pertama kali ketika tahun 1998. Nah sekali lagi, laungan itu akan dilaungkan oleh para pahlawan rakyat. Percayalah, laungan Undur Najib Undur akan menjadi laungan tetap untuk setiap himpunan rakyat. Undur Najib Undur akan terus sampai ke telinga Najib dan sekaligus menjadi laungan berhantu buat Najib.

Kenapa laungan itu akan dikemundangkan? Kerana Najib dilihat terlalu jahat dan tidak cerdik dalam menangani isu Bersih. Rakyat sudah muak dengan sifat Najib yang terlalu lembik dalam menangani Perkasa yang terlalu bersifat perkauman. Sering sahaja mengugut rakyat (walaupun penakut sebenarnya). Najib terlalu lemah dan dilihat tidak mampu mentadbir Negara. Najib juga kerap mengikut keadaan semasa walaupun keadaan itu merugikan Negara. Lihat sahaja isu Tanjong Pagar, Najib dengan tenang menyerahkan Tanjong Pagar kepada Singapura. Walaupun pelbagai hujah diberi, namun Tanjong Pagar tanah kita. Tanah Malaysia! Telah dijual kepada Singapura.

Najib semakin lama semakin hilang cengkaman. Rakyat dipaksa membayar harga barang yang tinggi hanya semata – mata untuk menjana ekonomi Negara. Sedangkan Najib berbelanja dan mempunyai gaji mencecah jutaan ringgi setahun. Kenapa tidak dipotong gajinya dahulu. Kenapa tidak dipotongnya gaji pak menteri yang lain. Kenapa rakyat yang menjadi mangsa walhal pak menteri yang dilantik oleh rakyat dan bekerja untuk rakyat tidak dikenakan apa – apa tindakan. Semuanya percuma dari barang kemas hinggalah barangan makanan.

Rakyat sudah muak dengan Najib. Terima kasih Najib kerana terus membuli rakyat dan kemuncaknya apabila terkorbannya Allahyarham Baharudin ketika menyuarakan pendapat mengenai sistem pilihanraya di Malaysia. Najib bersiap – sedia dengan amarah rakyat yang semakin lama semakin menyampah dengan dia. Kalau 2007 2/3 telah musnah, jangan terkejut pada PRU-13 BN bakal hilang satu Semenanjung dan beberapa kerusi parlimen di Sarawak dan Sabah.

Ingatlah Najib, laungan Undur Najib Undur bakal menjadi laungan ngeri buat kamu dan isteri kamu. Amarah rakyat sudah semakin memuncak.

Isnin, 11 Julai 2011

Bersih 2.0 adalah muqaddimah kepada kebangkitan rakyat..

Supporters of the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition shout slogans during clashes with police in downtown Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

In this photo taken on Saturday, July 9, 2011, Baharuddin Ahmad, center, supporter of Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih), takes part in a rally in Kuala Lumpur, Malaysia. Opposition leader Anwar Ibrahim's alliance said 59-year-old Baharuddin died from a heart attack during the rally, though police denied opposition allegations that he was hit by tear gas.

Malaysian activists from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih), background, sit on a street as they face riot police during a rally in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as those demonstrators massed Saturday across Malaysia's main city demanding electoral reforms in the country's biggest political rally in years. The "Bersih" means "clean" in Malay.

Malaysian activists from the Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) protest on a street during a rally calling for clean and fair elections in downtown Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as demonstrators massed Saturday across Malaysia's main city demanding electoral reforms in the country's biggest political rally in years. The "Bersih" means "clean" in Malay.

Malaysian activists from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) shout on a street during a rally in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as those demonstrators massed across Malaysia's main city demanding electoral reforms in the country's biggest political rally in years. The "Bersih" means "clean" in Malay.

A masked supporter of the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition holds a national flag against police water cannon during clashes in downtown Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

Supporters of the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition shield themselves from a tear gas canister during clashes with police in downtown Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

Bersih 2.0 adalah muqaddimah kepada kebangkitan rakyat.. Ia memang tidak sama seperti gelombang rakyat di Mesia, Tunisia dan sebagainya.. Tetapi ia cukup memberi kesan yang mendalam kepada rakyat Malaysia diseluruh dunia.. Gelombang rakyat seperti mesir tidak mustahil akan melanda Malaysia kerana Rakyat sudah sedar.. Tidak perlu gunakan media yang kotor untuk menangi hati rakyat… 300,000 People Request Najib Tun Razak Resignation


SIMBOLIK ARWAH BAHARUDDIN-WAJIB SETIAP RAKYAT MALAYSIA TAHU KEAJAIBAN INI…

http://cache.daylife.com/imageserve/03BW2uodrj3Lq/610x.jpg

Malaysian activists from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) offer prayers on a street during a rally in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as those demonstrators massed Saturday across Malaysia’s main city demanding electoral reforms in the country’s biggest political rally in years. The “Bersih” means “clean” in Malay….Jika kerajaan rasa mereka betul, benar…mengapa nak takut dengan rakyat?

SEBELUM MENINGGAL BELIAU SEMPAT MENGIMAMKAN SOLAT.ALLAHUAKBAR

ALFATIHAH…

ALLAHUAKBAR!!!ALLAHUAKBAR!!!ALLAHUAKBAR!!!
TIADA YANG TERJADI IANYA SECARA KEBETULLAN.SETIAP YANG TERJADI ITU ADA HIKMAHNYA JUGA PETUNJUK BAGI MEREKA YANG BERIMAN,YAKIN DAN PERCAYA.

Bismillahirrahmanirrahim …Sahabat kita yang meninggal ini rupanya telah meninggalkan satu kenangan manis dalam negara.Persaudaraan diantara rakyat dalam negara ini walau ianya berbeza warna kulit dan agama.Demi menegakkan KEADILAN, ALLAH Subhallah taala membuka pintu hati diantara kedua-dua bangsa ini bersatu dan berkerjasama dalam melaungkan kalimah Allah.Kelihatan gambar diatas seakan Allahyarham berdoa dengan khusyuknya kepada Allah sambil seorang pemuda Cina memegang pembesar suara yang kelihatan tiada apa-apa masalah diantara mereka.Semangat tolong menolong diantara kita rakyat MALAYSIA dan ini sebagai ICON/SIMBOLIK KEPADA TUNTUTAN KEADILAN.

Ini adalah satu perkara yg unik dan tidak pernah berlaku di negara ini.Ini merupakan satu kebangkitan.Orang muda tanpa mengira warna perlu membantu orang tua di dalam perkara bukan maksiat lebih-lebih lagi TUNTUTAN KEADILAN.

Bersatu hatilah kita semua rakyat MALAYSIA.Jangan ada diantara kita ketamakkan,hasad dengki dan perangai tercela.Haruslah kita bergabung demi NEGARA kita dan HAK kita sebagai rakyat MALAYSIA.Jangan disiakan nyawa sahabat kita dan petunjuk dari TUHAN YANG MAHA ESA.

Inilah peluang kebangkitan diantara kita semua.Jika ALLAHYARHAM BAHARUDDIN boleh memberi tauladan kepada kita diatas semangat setiakawan tanpa mengira bangsa.APA mungkin kita yang hidup ini tidak boleh menyambung perjuangan beliau.

Ambo cukup terhiba akan keunikkan ini.Tiada kata yang indah untuk menggambarkannya.Bermulalah kebangkitan rakyat MALAYSIA melakar sejarah negara.TAKBIRRRRRRR!!!!

………………………………………………………………………..

Rakyat berhimpun aman damai dengan satu matlamat ingin menuntut keadilan dalam sistem Piliharaya Bersih di Negara ini

Supporters of  the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition gather before a rally in Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

Protesters move away from tear gas fired by police during a mass rally calling for electoral reform in Kuala Lumpur on July 9, 2011. Malaysian police arrested more than 400 people and used tear gas as a massive lockdown was imposed on the capital to thwart an opposition-backed rally demanding reforms to prevent some people being allowed to vote more than once in elections.

Kami Hanya mahukan Keadilan Dalam PiLihanraya… yang bersih dari segala Penipuan Pemimpin UMNO BN Dan Penipuan SPR

Supporters of a Malaysian opposition-backed rally organised by the Bersih coalition demanding electoral reforms being held in Kuala Lumpur, hold banners during a sympathy rally outside the building housing the Malaysian consulate in Hong Kong on July 9, 2011. Malaysian police arrested 500 people and used tear gas and water cannon in the capital as part of a massive security operation to thwart an opposition-backed rally for electoral reforms. About 8,000 protesters defied baton-carrying riot officers in front of a downtown bus station, retreating at times and regrouping to push back police lines in a cat-and-mouse confrontation.

Supporters of a Malaysian opposition-backed rally organised by the Bersih coalition demanding electoral reforms being held in Kuala Lumpur, hold banners during a sympathy rally outside the building housing the Malaysian consulate in Hong Kong on July 9, 2011. Malaysian police arrested 500 people and used tear gas and water cannon in the capital as part of a massive security operation to thwart an opposition-backed rally for electoral reforms. About 8,000 protesters defied baton-carrying riot officers in front of a downtown bus station, retreating at times and regrouping to push back police lines in a cat-and-mouse confrontation.

Supporters of a Malaysian opposition-backed rally organised by the Bersih coalition demanding electoral reforms being held in Kuala Lumpur, hold a poster eight reforms to the Malaysian electoral system that they advocate at a rally outside the building housing the Malaysian consulate in Hong Kong on July 9, 2011. Malaysian police arrested 500 people and used tear gas and water cannon in the capital as part of a massive security operation to thwart an opposition-backed rally for electoral reforms. About 8,000 protesters defied baton-carrying riot officers in front of a downtown bus station, retreating at times and regrouping to push back police lines in a cat-and-mouse confrontation.

Rintihan dan Permintaan rakyat marhaen tidak dipedulikan…tiba-tiba mereka tembak rakyat yang berhimpun secara aman dengan Gas Pemedih Mata…

Malaysian riot police officers fire tear gas during a rally calling for electoral reforms in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011.

Dengan sedikit kuasa yang diberikan oleh Allah mereka ANGKUH SOMBONG… Mereka sembur pula dengan Air Kimia…

Police spray water cannon at supporters of  the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition during a rally in Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

Malaysian activists from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) run away as riot police fire water cannon at them during a rally in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as those demonstrators massed across Malaysia's main city demanding electoral reforms in the country's biggest political rally in years.

Bertempiaran lari dengan kezaliman pemerintah

Protesters flee tear gas fired by police during a mass rally calling for electoral reform in Kuala Lumpur on July 9, 2011. Malaysian police arrested more than 400 people and used tear gas as a massive lockdown was imposed on the capital to thwart an opposition-backed rally demanding reforms to prevent some people being allowed to vote more than once in elections.

Supporters of the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition jump down a perch as they were chased by police during a rally in Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

Sehingga ada yang meninggal dunia…Al Fatihah buat Allahyarham Baharuddin Ahmad

Wahai Pejuang, Allah Bersama Kita memBERSIHkan kekotoran dalam sistem Pemerintahan di Malaysia. Walaupun sekejam mana kelakuan yang ditunjukkan, Allah sudah menetapkan dimana tempat mereka akhirat nanti. Mereka rasa mereka berlaku sangat adil tp mereka lupa ALLAH ITU LAGI MAHA ADIL.. Hukuman setimpal akan dikenakan kepada mereka nanti. Itu janjiNYA kepada yang Zalim. Allahuakbar…


Kecil2 lagi dah benci PM Najib

Malaysia's Prime Minister Najib Razak holds a boy as he sits on a sidewalk on Jalan Masjid India, the location of Saturday's anti-government street protest, in Kuala Lumpur July 10, 2011. Najib will likely hold off on calling a snap election any time soon and rethink tough economic reforms to consolidate support after a rare anti-government protest highlighted the opposition's growing strength.

Tengok saja muka PM najib terus menangis budak di sebelah kiri tu…dia tak sanggup tengok muka Najib PM di depannya…samalah dengan seorang lagi budak yang PM tengah dukung tu…bila dia tengok je yang dukungnya itu ialah Najib PM terus je nak terjun turun dari dukungan najib…meluat betul dia kat Najib..kecil2 lagi dah pandai benci kat PM najib…

peristiwa bersejarah ini sempat dirakam oleh wartawan Reuters pictures di Jalan Masjid India hari ini


BERSIH Membuktikan Najib Seorang Yang Zalim Dan Gila Kuasa

Jumlah Peserta Bersih

Utusan – 6000 Orang

Berita Harian – Sejumlah Kecil Sahaja

Metro – Tak Berjaya Krn Kawalan Ketat Polis

PDRM – 5,000 hingga 6,000 Orang Sahaja

Al-Jazeera – 100,000 Orang

Gambar Di Bawah – 360 Orang

Protesters take part in a mass rally calling for electoral reform in front of Malaysia's iconic twin towers in Kuala Lumpur on July 9, 2011. Malaysian police used tear gas and water cannon in clashes with protesters who defied government warnings to take to the streets in an outlawed rally for electoral reform attended by 8,000 demonstrators.

Protesters take part in a mass rally calling for electoral reform in front of Malaysia's iconic twin towers in Kuala Lumpur on July 9, 2011. Malaysian police used tear gas and water cannon in clashes with protesters who defied government warnings to take to the streets in an outlawed rally for electoral reform attended by 8,000 demonstrators.

Protesters march on the streets during a mass rally calling for electoral reform in Kuala Lumpur on July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and water cannon, making at least 1,400 arrests during clashes with protesters who defied government warnings to rally in the capital for electoral reform.

Malaysian activists from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) march on a street during a rally in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as those demonstrators massed across Malaysia's main city demanding electoral reforms in the country's biggest political rally in years.

Malaysian activists from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) march on a street during a rally in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as those demonstrators massed across Malaysia's main city demanding electoral reforms in the country's biggest political rally in years. The "Bersih" means "clean" in Malay.

Malaysian activists from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) rally in front of Petronas Twin Towers in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as demonstrators massed Saturday across Malaysia's main city demanding electoral reforms in the country's biggest political rally in years.

Supporters of the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition sit on the road as police approach them during clashes in downtown Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

Malaysian activists from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih), background, sit on a street as they face riot police during a rally in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as those demonstrators massed Saturday across Malaysia's main city demanding electoral reforms in the country's biggest political rally in years. The "Bersih" means "clean" in Malay.

Malaysian activists from the Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) protest on a street during a rally calling for clean and fair elections in downtown Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as demonstrators massed Saturday across Malaysia's main city demanding electoral reforms in the country's biggest political rally in years. The "Bersih" means "clean" in Malay.

Malaysian activists from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) march on a street during a rally in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as those demonstrators massed across Malaysia's main city demanding electoral reforms in the country's biggest political rally in years.

Malaysian activists from the Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) shout slogans as they try to march in downtown during a rally calling for clean and fair elections in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as demonstrators massed Saturday across Malaysia's main city demanding electoral reforms in the country's biggest political rally in years. The "Bersih" means "clean" in Malay.

Supporters of  the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition gather before a rally in Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

Protesters march on the streets during a mass rally calling for electoral reform in Kuala Lumpur on July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and water cannon, making at least 1,400 arrests during clashes with protesters who defied government warnings to rally in the capital for electoral reform.

Protesters take part in a mass rally calling for electoral reform in front of Malaysia's iconic twin towers in Kuala Lumpur on July 9, 2011. Malaysian police used tear gas and water cannon in clashes with protesters who defied government warnings to take to the streets in an outlawed rally for electoral reform attended by 8,000 demonstrators.

Malaysian activists from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) gather at a railway station before a rally calling for electoral reforms in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011.

Malaysian activists from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) march on a street during a rally calling for electoral reforms in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011.

Malaysian activists from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) run away from tear gas fired by riot police during a rally in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as those demonstrators massed across Malaysia's main city demanding electoral reforms in the country's biggest political rally in years.

Malaysian riot police officers fire tear gas at activists from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) during a rally in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as those demonstrators massed Saturday across Malaysia's main city demanding electoral reforms in the country's biggest political rally in years. The "Bersih" means "clean" in Malay.

Supporters of the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition occupy a road during a rally in the rain in Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

Supporters of the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition gather before a rally in Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

Negara diktator…

Najib bukan sahaja bersifat rasis tetapi juga tidak langsung melihat keperluan merombak proses pilihan raya negara ini yang banyak menguntungkan pemerintah selama ini.

Perdana Menteri dan sepupunya Menteri Dalam Negeri Hishamuddin Hussein juga mempamerkan kesanggupan luar biasa menggunakan polis untuk menangkap orang awam di atas sebab-sebab dangkal yang mirip sebuah negara diktaktor.

Walaupun mencanang dirinya sebagai adil dan berjiwa rakyat, BERSIH membuktikan Najib tidak akan teragak-agak menggunakan kuasa eksekutifnya untuk menumpaskan sesiapa yang dianggap sebagai musuh politik Umno.

Dalam konteks Himpunan BERSIH, beliau melihat tokoh-tokoh seperti Sasterawan Negara Datuk A Samad Said, Ambiga dan Presiden Jamah Islah Malaysia Zaid Kamaruddin sebagai musuh politiknya.

Semua mereka adalah aktivis berhemah tinggi, mempunyai kewibawaan dan keikhlasan mendokong agenda murni iaitu berjuang untuk proses pilihanraya yang lebih baik.

Kenapa agenda begitu digeruni oleh Umno dan Najib?

Inilah persoalan yang berlegar di minda rakyat sebelum dan pada 9 Julai , dan terus akan berlegar pada hari-hari menjelang pilihan raya umum ke 13.

Kebingkasan kerajaan mengeluarkan segala senjata yang ada padanya (media, khutbah jumaat, polis, mahkamah, pendaftar pertubuhan,) untuk menumpaskan BERSIH 2.0 menimbulkan banyak tanda tanya mengenai kepemimpinan Najib, khususnya bersabit keikhlasan beliau. …Malaysiakini

……………………………………………………………………..

Wajah sebenar Najib

Sebuah gerakan yang aman, ditunjangi oleh pemimpin masyarakat madani menjadi mangsa serangan pemerintah dengan ribuan orang ditangkap hanya kerana memakai baju berwarna kuning atau berjalan secara berkumpulan.

Wajah sebenar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak terdedah apabila beliau sendiri mengikut rentak PERKASA, mengeluarkan kenyataan berbaur perkauman terhadap Ambiga.

Media arus perdana dan khutbah Jumaat di masjid dipergunakan untuk melabelkan BERSIH sebagai kumpulan pelampau, berfahaman komunis dan mahu menggulingkan kerajaan menerusi kekerasan.

Apabila Yang di-Pertuan Agong memberi petunjuk jelas supaya kerajaan dan BERSIH berdialog, Najib bertindak dengan menegaskan BERSIH adalah sebuah pertubuhan yang diharamkan oleh Kementerian Dalam Negeri .

Justeru, Najib mendakwa BERSIH tidak layak memohon permit untuk menganjurkan perhimpunan itu di stadium.

BERSIH 2.0 menunjukkan Najib dan Umno pimpinannya sebagai orang yang tidak teragak-agak membelakangi institusi Raja…Malaysiakini

……………………………………………

Beberape Komen yg aku copy dr Malaysiakini

Kepala hotak anda 5000-6000, saya ada sekali kat KL lebih 30,000 yang memprotes KE”BERSIH”AN POLITIK kamu, tak percaya tengok picture kat Msiakini, Berbanding PATSIOT kamu hanya 300 org, PERKASAM NULL ’0′.

BeritaKini Net · Pengulas Tertinggi · Kuala lumpur di Kumpul Berita Terkini di BeritaKini.Net

Ismail Omar sudah nyanyuk, 5-6ribu tu bilangan polis yg bhimpun di KL tanpa permit jugak.

Bakri Jusoh· Top Commenter · 34 years old

Saya yakin, apa yang berlaku pada hari ini hanya akan menaikkan kemarahan rakyat kepada Umno. Buatlah setakat mana yang boleh dibuat, sesungguhnya kezaliman yang boleh dilakukan ini hanya setakat kehidupan di dunia sahaja. Di akhirat, setiap tangan yang digari, tubuh yang disakiti dan maruah yang dicalari akan dituntut bayar di hadapan Allah SWT. Kepada mereka yang dizalimi hari ini, jangan lupa menuntut balasannya di hadapan Allah SWT nanti. Umno barangkali tidak tahu bahawa orang yang dizalimi mempunyai senjata yang ampuh iaitu doa.


Takut lah pada doa orang yang dizalimi ...

Malaysian police fire tear gas at protesters during a mass rally calling for electoral reform in Kuala Lumpur on July 9, 2011. Malaysian police arrested more than 400 people and used tear gas as a massive lockdown was imposed on the capital to thwart an opposition-backed rally demanding reform to the electoral system. The demonstrators want reform to prevent some people being allowed to vote several times during elections.

Malaysian police fire tear gas at protesters during a mass rally calling for electoral reform in Kuala Lumpur on July 9, 2011. Malaysian police arrested more than 400 people and used tear gas as a massive lockdown was imposed on the capital to thwart an opposition-backed rally demanding reform to the electoral system. The demonstrators want reform to prevent some people being allowed to vote several times during elections.
Malaysian riot police officers fire tear gas during a rally calling for electoral reforms in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011.

Malaysian activists from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) run away from tear gas fired by riot police during a rally calling for electoral reforms in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011.

Malaysian riot police officers fire tear gas at activists from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) during a rally in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as those demonstrators massed Saturday across Malaysia's main city demanding electoral reforms in the country's biggest political rally in years. The "Bersih" means "clean" in Malay.

Malaysian riot police officers fire tear gas at activists from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) during a rally in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as those demonstrators massed Saturday across Malaysia’s main city demanding electoral reforms in the country’s biggest political rally in years. The “Bersih” means “clean” in Malay.

A Malaysian activist from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) runs through tear gas fired by riot police during a rally calling for electoral reforms in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011.

A Malaysian activist from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) tries to kick a tear gas fired by police during a rally calling for electoral reforms in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011.

A policeman films an injured supporter of the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition as he is detained by policemen during clashes in downtown Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

A policeman films an injured supporter of the “Bersih” (Clean) electoral reform coalition as he is detained by policemen during clashes in downtown Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

An injured supporter of the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition is detained by policemen during clashes in downtown Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

A Malaysian activist from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih), center facing down, is detained by police officers during a rally calling for electoral reforms in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011.

An injured activist from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) is detained by police officers during a rally in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as those demonstrators massed across Malaysia's main city demanding electoral reforms in the country's biggest political rally in years. (AP Photo) MALAYSIA OUT.

An injured activist from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) is detained by police officers during a rally in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as those demonstrators massed across Malaysia’s main city demanding electoral reforms in the country’s biggest political rally in years. (AP Photo) MALAYSIA OUT.

Malaysian police drag away an injured protester as photographers take pictures during a mass rally calling for electoral reform in Kuala Lumpur on July 9, 2011. Malaysian police arrested more than 400 people and used tear gas as a massive lockdown was imposed on the capital to thwart an opposition-backed rally demanding reform to the electoral system. The demonstrators want reform to prevent some people being allowed to vote several times during elections.

Supporters of the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition are detained by police during clashes in downtown Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired repeated rounds of tear gas and detained over 1,400 people in the capital on Saturday as thousands of activists evaded roadblocks and barbed wire to hold a street protest against Prime Minister Najib Razak's government.

Supporters of the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition lock arms together as police is about to detain them during clashes in downtown Kuala Lumpur July 9, 2011. MMalaysian police fired repeated rounds of tear gas and detained over 1,400 people in the capital on Saturday as thousands of activists evaded roadblocks and barbed wire to hold a street protest against Prime Minister Najib Razak's government.

Supporters of the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition react as a plainclothes policeman detains one of them during clashes in downtown Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired repeated rounds of tear gas and detained over 1,400 people in the capital on Saturday as thousands of activists evaded roadblocks and barbed wire to hold a street protest against Prime Minister Najib Razak's government.

Supporters of the “Bersih” (Clean) electoral reform coalition react as a plainclothes policeman detains one of them during clashes in downtown Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired repeated rounds of tear gas and detained over 1,400 people in the capital on Saturday as thousands of activists evaded roadblocks and barbed wire to hold a street protest against Prime Minister Najib Razak’s government.

An angry supporter of the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition reacts as he recovers after police fired tear gas during clashes in downtown Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

Supporters of the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition are detained by police during clashes in downtown Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

Malaysian police officers detain activists from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) during a rally calling for clean and fair elections in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as demonstrators massed Saturday across Malaysia's main city demanding electoral reforms in the country's biggest political rally in years. The "Bersih" means "clean" in Malay.

Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim (C) is surrounded by supporters, one of whom is injured, as he attends a mass rally for electoral reform in Kuala Lumpur on July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and water cannon, making at least 1,400 arrests during clashes with protesters who defied government warnings to rally in the capital for electoral reform. Opposition leader Anwar Ibrahim was injured during the protest when he fell onto the pavement after a tear gas attack and was taken to a hospital as he was feeling unwell, an aide said.

Malaysian police takes away a protestor from a railway station during a mass rally calling for electoral reform in Kuala Lumpur on July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and water cannon and made over 1,600 arrests during clashes with protesters who defied government warnings to rally in the capital for electoral reform.

A Malaysian activist from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) is detained by police officers during a rally calling for clean and fair elections in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as demonstrators massed Saturday across Malaysia's main city demanding electoral reforms in the country's biggest political rally in years. The "Bersih" means "clean" in Malay.

Malaysian riot police officers fire water cannon at activists from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) during a rally in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as demonstrators massed Saturday across Malaysia's main city demanding electoral reforms in the country's biggest political rally in years. The "Bersih" means "clean" in Malay.

Malaysian riot police officers fire water cannon at activists from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) during a rally in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as demonstrators massed Saturday across Malaysia’s main city demanding electoral reforms in the country’s biggest political rally in years. The “Bersih” means “clean” in Malay.

People watch Malaysian riot police spray water cannon at protesters during a rally in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as those demonstrators massed across Malaysia's main city demanding electoral reforms in the country's biggest political rally in years.

………………………………………………………………………………………..

“Hindarilah doa orang yang di zalimi, kerana sesungguhnya tidak ada antara doa nya itu dengan Allah SWT hijab yang mendindingi”.

H.R. Tirmizi. Di dalam Musnad Imam Ahmad dan Abu Ya’la dan Dhiya AL-Maqdisi.

“Jauhilah doa orang yang di zalimi walaupun ia seorang kafir, kerana doa nya tidak terdinding.

(Lihat Tuhfatul Ahwazi Juzu’ 6 ms. 155)

‘Jauhilah doa orang yang dizalimi walaupun dia seorang kafir, kerana tiada hijab antara doanya dengan Allah.’

-Imam Ahmad dalam Musnad (no: 12549).

…………………………………………………………………………

Doa orang yang dizalimi sekalipun kafir atau fasiq adalah antara doa yg mudah dimakbulkan Allah. inilah yang dijelaskan oleh para ulama antaranya: Ibn Rajab al-Hanbali, Ibn Hajar al-Asqalani, Ibn Battal dalam syarah masing2 terhadap Sahih Bukhari.Maksud ‘tiada hijab antara doanya dengan Allah’ ialah doanya diperkenankan. Sebagaimana hadis lain menafsirkan “Doa orang yg dizalimi diperkenankan’.


Mengapa Rakyat Dizalimi Dan Dilayani Seperti Binatang

Rakyat yang ingikan keadilan dalam sistem PILIHANRAYA di layan sebegini rupa…Kerajaan Yang Zalim akan LinGkup di TanGan RakYat

Malaysian police officers detain activists from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) during a rally calling for clean and fair elections in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as demonstrators massed Saturday across Malaysia's main city demanding electoral reforms in the country's biggest political rally in years. The "Bersih" means "clean" in Malay.

Supporters of the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition join arms as they are cornered by police during clashes in downtown Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

Malaysian police take away an arrested protester during a mass rally calling for electoral reform in Kuala Lumpur on July 9, 2011. Malaysian police used tear gas and water cannon in clashes with protesters who defied government warnings to take to the streets in an outlawed rally for electoral reform attended by 8,000 demonstrators.

Malaysian police lead away a protester holding a national flag during a mass rally calling for electoral reform in Kuala Lumpur on July 9, 2011. Malaysian police arrested 500 people and used tear gas and water cannon in the capital as part of a massive security operation to thwart an opposition-backed rally for electoral reform. The demonstrators want reform to prevent some people being allowed to vote several times during elections.

Malaysian police handcuff a detained protester at a mass rally calling for electoral reform in Kuala Lumpur on July 9, 2011. Malaysian police arrested 500 people and used tear gas and water cannon in the capital as part of a massive security operation to thwart an opposition-backed rally for electoral reform. The demonstrators want reform to prevent some people being allowed to vote several times during elections.

A detained protester is led away by plainclothed Malaysian policeman at a mass rally calling for electoral reform in Kuala Lumpur on July 9, 2011. Malaysian police arrested 500 people and used tear gas and water cannon in the capital as part of a massive security operation to thwart an opposition-backed rally for electoral reform. The demonstrators want reform to prevent some people being allowed to vote several times during elections.

Police detain a supporter of the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition during a rally in Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

Police detain opposition Parti Keadilan Rakyat (PKR) MP Tian Chua (2nd R in yellow) and supporters of the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition during a rally in Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

Police detain opposition Parti Keadilan Rakyat (PKR) MP Tian Chua (2nd R in yellow) and supporters of the “Bersih” (Clean) electoral reform coalition during a rally in Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

Plainclothes policemen detain a supporter of the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition during a rally in Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

Plainclothes policemen detain a supporter of the “Bersih” (Clean) electoral reform coalition during a rally in Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

Supporters of the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition shield themselves from a tear gas canister during clashes with police in downtown Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

Supporters of the “Bersih” (Clean) electoral reform coalition shield themselves from a tear gas canister during clashes with police in downtown Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

A supporter of the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition looks at a policeman as he is detained during clashes in downtown Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

Police detain opposition Parti Keadilan Rakyat (PKR) MP Tian Chua (3rd L in yellow) and supporters of the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition during a rally in Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

A female supporter of the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition reacts as she is detained by police during clashes with police in downtown Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

A supporter of the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition is detained by policemen during clashes in downtown Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

An injured supporter of the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition is detained by policemen during clashes in downtown Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

A female supporter of the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition reacts as she is detained by police during clashes with police in downtown Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

A female supporter of the “Bersih” (Clean) electoral reform coalition reacts as she is detained by police during clashes with police in downtown Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

A female supporter of the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition reacts as she is detained by police during clashes with police in downtown Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired repeated rounds of tear gas and detained over 1,400 people in the capital on Saturday as thousands of activists evaded roadblocks and barbed wire to hold a street protest against Prime Minister Najib Razak's government.

A supporter of the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition spits towards police during clashes in downtown Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

A Malaysian activist from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) is detained by police officers during a rally calling for clean and fair elections in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as demonstrators massed Saturday across Malaysia's main city demanding electoral reforms in the country's biggest political rally in years. The "Bersih" means "clean" in Malay.

A Malaysian activist from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) is detained by police officers during a rally calling for clean and fair elections in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as demonstrators massed Saturday across Malaysia’s main city demanding electoral reforms in the country’s biggest political rally in years. The “Bersih” means “clean” in Malay.

A masked supporter of the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition kicks back a tear gas canister during clashes with police in downtown Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

An angry supporter of the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition reacts as he recovers after police fired tear gas during clashes in downtown Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

An angry supporter of the “Bersih” (Clean) electoral reform coalition reacts as he recovers after police fired tear gas during clashes in downtown Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

Police detain a supporter of the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition during a rally in Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

Police detain supporters of the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition during a rally in Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

A supporter of the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition is detained in a cloud of tear gas during clashes in downtown Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

A supporter of the "Bersih" electoral reform coalition runs after tear gas was fired near him during a rally outside KL Sentral in Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

President of Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) Ambiga Sreenevasan, center, is detained by plainclothes police officers during a rally calling for clean and fair elections in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as demonstrators massed Saturday across Kuala Lumpur, Malaysia's main city, demanding electoral reforms in the country's biggest political rally in years. (AP Photo) MALAYSIA OUT.

President of Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) Ambiga Sreenevasan, center, is detained by plainclothes police officers during a rally calling for clean and fair elections in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as demonstrators massed Saturday across Kuala Lumpur, Malaysia’s main city, demanding electoral reforms in the country’s biggest political rally in years. (AP Photo) MALAYSIA OUT.

Opposition leader Anwar Ibrahim (C) is greeted by supporters as he arrives to join the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition rally in Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

Opposition leader Anwar Ibrahim (C) is greeted by supporters as he arrives to join the “Bersih” (Clean) electoral reform coalition rally in Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

…………………………………………………

Semua gambar2 di atas dirakam oleh wartawan Antarabangsa…Reuters Pictures,Getty Images Dan AP Photo


Kekejaman Keatas Rakyat Bermula

Malaysian activists from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) offer prayers on a street during a rally in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as those demonstrators massed Saturday across Malaysia's main city demanding electoral reforms in the country's biggest political rally in years. The "Bersih" means "clean" in Malay.

Opposition leader Anwar Ibrahim is consoled by his daughter Nurul Izzah Anwar as he lays in his room at a hotel after he was hurt when police fired tear gas during a rally called by "Bersih" or Clean, electoral reform coalition in Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

Opposition leader Anwar Ibrahim is consoled by his daughter Nurul Izzah Anwar as he lays in his room at a hotel after he was hurt when police fired tear gas during a rally called by “Bersih” or Clean, electoral reform coalition in Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

A Malaysian activist from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih), center, is detained by police officers during a rally in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as those demonstrators massed across Malaysia's main city demanding electoral reforms in the country's biggest political rally in years.

Malaysian riot police officers fire tear gas at activists from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) during a rally in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as those demonstrators massed Saturday across Malaysia's main city demanding electoral reforms in the country's biggest political rally in years. The "Bersih" means "clean" in Malay.

Malaysian riot police officers fire tear gas at activists from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) during a rally in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as those demonstrators massed Saturday across Malaysia’s main city demanding electoral reforms in the country’s biggest political rally in years. The “Bersih” means “clean” in Malay.

Malaysian activists from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) run away as riot police fire water cannon at them during a rally in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as those demonstrators massed across Malaysia's main city demanding electoral reforms in the country's biggest political rally in years.

Supporters of  the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition gather before a rally in Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

Supporters of the “Bersih” (Clean) electoral reform coalition gather before a rally in Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

Malaysian activists from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih), background, sit on a street as they face riot police during a rally in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as those demonstrators massed Saturday across Malaysia's main city demanding electoral reforms in the country's biggest political rally in years. The "Bersih" means "clean" in Malay.

Malaysian activists from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) run away from tear gas fired by riot police during a rally in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as those demonstrators massed across Malaysia's main city demanding electoral reforms in the country's biggest political rally in years.

Malaysian activists from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) run away from tear gas fired by riot police during a rally in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as those demonstrators massed across Malaysia’s main city demanding electoral reforms in the country’s biggest political rally in years.

Police spray water cannon at supporters of  the "Bersih" (Clean) electoral reform coalition during a rally in Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police fired tear gas and detained more than 500 people in the capital on Saturday in a bid to prevent thousands of anti-government protesters from putting on a massive show of strength against Prime Minister Najib Razak.

Malaysian activists from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) are seen through smoke of tear gas fired by riot police during a rally in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as those demonstrators massed across Malaysia's main city demanding electoral reforms in the country's biggest political rally in years. The "Bersih" means "clean" in Malay.

Malaysian activists from Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) are seen through smoke of tear gas fired by riot police during a rally in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Police fired tear gas and detained hundreds of activists as those demonstrators massed across Malaysia’s main city demanding electoral reforms in the country’s biggest political rally in years. The “Bersih” means “clean” in Malay.

Tangkapan Sudah Bermula

Supporters of the "Bersih" electoral reform coalition are ushered into a police truck near the National Museum after being detained before a planned Bersih rally in Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police sealed off parts of the capital on Saturday in a bid to thwart a protest aimed at igniting an uprising against Prime Minister Najib Razak's government similar to the revolutions in the Middle East. Bersih means clean in Malay.

Supporters of the “Bersih” electoral reform coalition are ushered into a police truck near the National Museum after being detained before a planned Bersih rally in Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police sealed off parts of the capital on Saturday in a bid to thwart a protest aimed at igniting an uprising against Prime Minister Najib Razak’s government similar to the revolutions in the Middle East. Bersih means clean in Malay.

Supporters of the "Bersih" electoral reform coalition are seen in a police truck after being detained near Brickfield road in Kuala Lumpur July 9, 2011 before a planned Bersih rally. Malaysian police sealed off parts of the capital on Saturday in a bid to thwart a protest aimed at igniting an uprising against Prime Minister Najib Razak's government similar to the revolutions in the Middle East. Bersih means clean in Malay.

Supporters of the “Bersih” electoral reform coalition are seen in a police truck after being detained near Brickfield road in Kuala Lumpur July 9, 2011 before a planned Bersih rally. Malaysian police sealed off parts of the capital on Saturday in a bid to thwart a protest aimed at igniting an uprising against Prime Minister Najib Razak’s government similar to the revolutions in the Middle East. Bersih means clean in Malay.

An elderly man is being taken by policemen to their vehicle as they close the area around the National mosque in Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police sealed off parts of the capital on Saturday in a bid to thwart a protest aimed at igniting an uprising against Prime Minister Najib Razak's government similar to the revolutions in the Middle East.

An elderly man is being taken by policemen to their vehicle as they close the area around the National mosque in Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police sealed off parts of the capital on Saturday in a bid to thwart a protest aimed at igniting an uprising against Prime Minister Najib Razak’s government similar to the revolutions in the Middle East.

People watch from inside a train station as a protester is being detained by police near the National mosque in Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police sealed off parts of the capital on Saturday in a bid to thwart a protest aimed at igniting an uprising against Prime Minister Najib Razak's government similar to the revolutions in the Middle East.

People watch from inside a train station as a protester is being detained by police near the National mosque in Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police sealed off parts of the capital on Saturday in a bid to thwart a protest aimed at igniting an uprising against Prime Minister Najib Razak’s government similar to the revolutions in the Middle East.

Members of the Police Federal Reserve Unit stand guard at a road block leading to Dataran Merdeka (Independence Square) in Kuala Lumpur July 9, 2011 ahead of the planned rally by "Bersih", an electoral reform coalition. Bersih means "clean" in Malay.

Members of the Police Federal Reserve Unit stand guard at a road block leading to Dataran Merdeka (Independence Square) in Kuala Lumpur July 9, 2011 ahead of the planned rally by “Bersih”, an electoral reform coalition. Bersih means “clean” in Malay.

The Police Federal Reserve Unit blocks off the road leading to Dataran Merdeka (Merdeka Square) in Kuala Lumpur July 8, 2011, ahead of Saturday's planned rally by "Bersih", an electoral reform coalition calling for clean and fair elections. Bersih, meaning 'clean' in Malay, is asking for transparency in the voting process.

Plainclothes policemen detain a supporter of the Bersih electoral reform coalition outside Masjid Negara (National Mosque) in Kuala Lumpur July 9, 2011 before a planned Bersih rally. Malaysian police sealed off parts of the capital on Saturday in a bid to thwart a protest aimed at igniting an uprising against Prime Minister Najib Razak's government similar to the revolutions in the Middle East. Bersih means clean in Malay.

Plainclothes policemen detain a supporter of the Bersih electoral reform coalition outside Masjid Negara (National Mosque) in Kuala Lumpur July 9, 2011 before a planned Bersih rally. Malaysian police sealed off parts of the capital on Saturday in a bid to thwart a protest aimed at igniting an uprising against Prime Minister Najib Razak’s government similar to the revolutions in the Middle East. Bersih means clean in Malay.

Women watch from inside a train station as a protester is being detained by police near the National mosque in Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police sealed off parts of the capital on Saturday in a bid to thwart a protest aimed at igniting an uprising against Prime Minister Najib Razak's government similar to the revolutions in the Middle East.

Women watch from inside a train station as a protester is being detained by police near the National mosque in Kuala Lumpur July 9, 2011. Malaysian police sealed off parts of the capital on Saturday in a bid to thwart a protest aimed at igniting an uprising against Prime Minister Najib Razak’s government similar to the revolutions in the Middle East.

Gambar…Reuters Pictures

…………………………………………………………..

Ini pula gambar2 dari Malaysiakini…

……………………………………………………

BERSIH: 21 orang ditahan sehingga 10:30 Pagi ini

09/07/2011 10:30am

KUALA LUMPUR 9 Julai – Polis menahan 21 orang di sekitar ibu kota, setakat pukul 9 pagi ini, kerana disyaki mahu melibatkan diri dalam rancangan mengadakan perhimpunan haram.

Jurucakap polis Bukit Aman berkata, kesemua lelaki itu berumur antara 16 dan 60 tahun.


Mereka Sudah Bersiap Sedia Untuk Berdepan Si Kuning ...
Malaysian police stand in line with water cannon trucks seen in rear near Independence Square in Kuala Lumpur, Malaysia, Friday, July 8, 2011. Malaysian police said they will shut major roads and suspend public transportation into Kuala Lumpur's city center to block a rally by opposition-backed activists.

Malaysian police stand in line with water cannon trucks seen in rear near Independence Square in Kuala Lumpur, Malaysia, Friday, July 8, 2011. Malaysian police said they will shut major roads and suspend public transportation into Kuala Lumpur's city center to block a rally by opposition-backed activists.

Malaysian police cordon off a main road in city center of Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Malaysian police said Friday they would shut major roads and suspend public transportation into Kuala Lumpur's city center to thwart opposition-backed activists, who vowed Friday to press ahead with a banned rally for electoral reforms.

Malaysian police cordon off a main road in city center of Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Malaysian police said Friday they would shut major roads and suspend public transportation into Kuala Lumpur’s city center to thwart opposition-backed activists, who vowed Friday to press ahead with a banned rally for electoral reforms.

Malaysian police officers walk near a main road in city center of Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Malaysian police said Friday, they would shut major roads and suspend public transportation into Kuala Lumpur's city center to thwart opposition-backed activists, who vowed Friday to press ahead with a banned rally for electoral reforms.

Malaysian police officers walk near a main road in city center of Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Malaysian police said Friday, they would shut major roads and suspend public transportation into Kuala Lumpur’s city center to thwart opposition-backed activists, who vowed Friday to press ahead with a banned rally for electoral reforms.

A worker walks toward the construction site near the Malaysia's iconic landmark twin towers as police block the ways around Kuala Lumpur on July 9, 2011. The government imposed a massive lockdown on the Malaysian capital as thousands of protesters demanding electoral reforms are expected to defy a police ban and hold a rally.

A worker walks toward the construction site near the Malaysia’s iconic landmark twin towers as police block the ways around Kuala Lumpur on July 9, 2011. The government imposed a massive lockdown on the Malaysian capital as thousands of protesters demanding electoral reforms are expected to defy a police ban and hold a rally.

Malaysian police set up road block on the road link to Stadium Merdeka, also known as Independence Stadium in city center of Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Malaysian police said Friday they would shut major roads and suspend public transportation into Kuala Lumpur's city center to thwart opposition-backed activists, who vowed Friday to press ahead with a banned rally for electoral reforms.

Malaysian police set up road block on the road link to Stadium Merdeka, also known as Independence Stadium in city center of Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Malaysian police said Friday they would shut major roads and suspend public transportation into Kuala Lumpur’s city center to thwart opposition-backed activists, who vowed Friday to press ahead with a banned rally for electoral reforms.

Malaysian police officers control the traffic to divert off the road leading to Independence Square in city center of Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Malaysian police said Friday, they would shut major roads and suspend public transportation into Kuala Lumpur's city center to thwart opposition-backed activists, who vowed Friday to press ahead with a banned rally for electoral reforms.

Malaysian police officers control the traffic to divert off the road leading to Independence Square in city center of Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, July 9, 2011. Malaysian police said Friday, they would shut major roads and suspend public transportation into Kuala Lumpur’s city center to thwart opposition-backed activists, who vowed Friday to press ahead with a banned rally for electoral reforms.