Jumaat, 8 Oktober 2010

Ikon Baru Raja Melayu

Artikel
Antara Raja-Raja Melayu yang agak "popular" menyentuh perlembagaan, hak-hak istimewa orang Melayu dan amaran kepada pihak tertentu yang cuba mengungkit hak keistimewaan orang Melayu ialah Sultan Perak, Raja Muda Perak, Sultan Selangor dan terkini Sultan Johor.

Tiada diketahui kepada siapa di tuju titah tersebut. Barangkali kerana Raja dilarang babitkan dalam politik maka titah itu mengundang banyak tafsiran.

Hidup di zaman ledakan teknologi berbeza dengan hidup di zaman tika Raja-Raja Melayu berkuasa mutlak. Kini Raja-Raja di Malaysia sekadar Raja Berperlembagaan.

Rakyat berhak dengan bebas untuk memberi tafsiran atas segala titah Raja-Raja Melayu.

Kini, rakyat di Malaysia boleh membuat andaian pihak mana yang di sokong oleh Raja-Raja Melayu terhadap parti politik walaupun Raja Melayu masih gunakan " ayat berlapik".

Tiada diketahui adakah Raja-Raja Melayu mengetahui nasib orang-orang Melayu kini apabila baginda menyentuh tentang hak-hak istimewa Orang Melayu?

Adakah Raja-Raja Melayu tahu hak Orang Melayu semakin terhakis?

Adakah Raja-Raja Melayu tahu UMNOlah yang siang malam bekerja untuk menghakis hak-hak Orang Melayu?

Lihatlah nasib Tanah Rezab Melayu. Adakah Raja-Raja Melayu tahu ianya semakin mengecil? Adakah PAS atau DAP atau PKR yang menjualnya kepada bangsa lain?

Lihatlah nasib Bahasa Melayu. Adakah Raja-Raja Melayu tahu tentang PPSMI ? Bukankah UMNO yang menciptanya?

Adakah Raja-Raja Melayu tidak tahu bahawa UMNOlah yang mengurangkan kuasa Raja-Raja Melayu?

Mustahil Raja-Raja Melayu tidak tahu hal ini semua.

Rakyat berharap Raja-Raja Melayu tidak terperangkap dengan permainan kotor perkauman UMNO.

Raja-Raja Melayu mestilah bersih dari di"perkudakan" oleh UMNO. UMNO sembah setia Raja-Raja Melayu jika tersepit. Tetapi bila mereka gagah dan kuat, jadilah seperti Krisis Perlembagaan 1988. UMNO akan memalukan dan "melondeh" kedaulatan Raja-Raja Melayu.

Adakah Raja-Raja Melayu telah mengambil iktibar dari Krisis Perlembagaan 1988?

Raja-Raja Melayu mestilah jauhi dari taktik kotor UMNO. Jauhi dari kepentingan sendiri, projek, balak dan tender.

Raja-Raja Melayu mestilah menjauhi "umpanan" UMNO yang berbentuk projek, kawasan balak, tender dan kontrak.

Adakah Raja-Raja Melayu sedar berlakunya banyak Tanah Rezab Melayu di Johor tergadai kepada warga Singapura semasa era Muhyiddin jadi MB Johor?

Adakah Raja-Raja Melayu sedar betapa "besar"nya kuasa "Tengku Wong" di Pahang?

Adakah Raja-Raja Melayu sedar betapa banyaknya Tanah Rezab Melayu tergadai ke tangan bangsa Cina yang kaya raya dan mempunyai hubungan istimewa dengan pimpinan UMNO di Perak?

Jangan asyik berceramah atas pentas bertitah tentang undang-undang, hak istimewa orang Melayu tetapi lupa tentang jahatnya UMNO menggadai maruah Melayu selama UMNO mempunyai kuasa politik di Perak lebih 50 tahun!

Adakah Raja-Raja Melayu sedar bagaimana juak-juak UMNO begitu licik memanupulasikan isu MP Serdang sehingga murka Sultan Selangor?

Moga kemunculan ikon baru Raja-Raja Melayu Sultan Muhammad V memberi sinar baru Kesultanan Melayu di tanah air kita.

Selasa, 5 Oktober 2010

UMNO dan Melayu Dibengapkan oleh Mufti

Analisis Isu
"Melayu-UMNO Pulau Pinang terus memperbodohkan warga emas Melayu Pulau Pinang. Oleh sebab itu, semua makcik dan pakcik yang menyerahkan semula wang RM100.00 pemberian Kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang menunjukkan wajah sedih mereka kerana kesal termakan "wang judi" yang haram itu di hadapan kamera tv.

Mereka berjaya jadi selebriti kerana kebodohan. Mereka berjaya jadi selebriti kerana dibodohkan oleh pemimpin UMNO yang bodoh. TV dan akhbar pun berlumba-lemba menunjukkan orang Melayu yang bodoh kepada seluruh rakyat Malaysia.

Dengan demikian, tahulah orang Cina, orang India, dan lain-lain kaum betapa bodohnya orang UMNO dan orang Melayu Pulau Pinang. Sebab itulah mereka terus miskin walaupun kononnya telah banyak "pertolongan" diberi oleh UMNO-BN. Hendak membezakan wang haram dengan dengan wang halal pun tidak tahu. Sudahlah miskin, hukum-hakam Islam pun tidak tahu. Betulkah mereka Islam atau mereka hanya sedang menyelam?

Kata Dr. Asri duit yang diterima oleh warga emas Pulau Pinang itu halal jika sekalipun asalnya duit judi. Hakikatnya, pemberian itu bukan daripada hasil judi. Hanya pemimpin UMNO yang bengap saja menganggapnya haram kerana mereka mahu orang Melayu marah kepada Kerajaan Pakatan Rakyat yang terlalu banyak memberi bantuan kepada rakyat, terutama orang-orang Melayu. Mereka bukan ahli agama pun. Apabila sikap mereka tidak disanggah oleh sesiapa pun, mereka menjadi semakin mua. Siapa yang bersalah dalam hal ini?

Hal tentang hukum-hakam dalam Islam tentulah berada dalam tangan mufti. Sejauh ini, tiada seorang mufti pun yang membuka mulut. Itu tandanya mereka bersubahat dengan pemimpin UMNO. Mereka mengiyakan tindakan pemimpin UMNO. Mereka kata tindakan UMNO betul. Sebab itu Azhar dan Reezal meneruskan tindakan gila mereka.

Sudahlah begitu, mereka juga tidak sangkal apa-apa yang terkeluar dari mulut Dr. Asri. Maknanya Dr. Asri betul. Kalau Dr. Asri betul, tentulah Azhar dan Reezal salah. Mengapa mereka tidak dihalang? Tahukah mufti-mufti kesan sikap membisu mereka?

Kebisuan mufti dalam hal ini akan menyebabkan orang bukan Islam memandang serong kepada kemurnian agama Islam. Perkara sekecil itu pun tidak dapat diatasi. Mereka akan memperkecilkan Islam. Padahal yang bengong dalam soal ini ialah orang Islam sendiri.

Wahai para mufti, berkata benarlah walaupun pahit. Allah hanya menerima Islam sebagai benar hingga kiamat. Mengapa takut? Adakah pilihan lain bagi umat Islam? Jawapannya tentulah tiada. Buka mulutlah. Berhentilah jadi bisu.

Kalau Putrajaya Jatuh , Mungkinkah Mahathir Bunuh Diri

E-Mel Pembaca
"Kata Dr Mahathir " Melayu hilang kuasa jika Pakatan memerintah " . Daripada apa yang difahami , mungkin kita boleh ulas dari beberapa sudut dan faktor. Sebelum dari itu telahan awal yang boleh diketengahkan , ialah mengapa beliau membuat kenyataan begitu ?.

Dan , adakah benar hujah – hujah beliau dalam menyokong pernyataannya itu ?. Pertama , apa yang boleh disentuh sepintas lalu ialah , kebimbangannya yang dilontarkan di akhir usia nya dan di akhir pemerintahan UMNO/BN di negara ini , ada benarnya. Selama 22 tahun regimnya memerintah , dan selama lebih 50 tahun UMNO/BN memerintah ,

Melayu sebenarnya tidak ke mana dalam erti kata kalau dibandingkan dengan lain – lain kaum dan bangsa utama di negara ini dan juga bangsa – bangsa lain di dunia. Melayu hari ini tidak pun boleh dikategori sebagai ‘duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi’ dengan lain – lain bangsa di negara ini dan juga di dunia. Malang sekali nasib bangsa Melayu.

Kedua , adakah kebimbangan Mahathir ini benar – benar didasarkan kepada kerungsingannya akan untung nasib orang – orang Melayu untuk sekurang – kurangnya bagi tempoh 50 tahun lagi ? .

Kalau benar lah begitu , ini bermakna Mahathir bukan lah seorang yang layak untuk merasa bimbang. Ini kerana selama 22 tahun pemerintahannya , dan atau selama lebih daripada 50 tahun UMNO/BN berkuasa , dan kalau kita ambil satu contoh sahaja , kita bicara dari satu sudut sahaja iaitu ekonomi , maka terserlah lah bagaimana ratusan billion ringgit khazanah negara dibolot olehnya dan anak beranaknya serta kroninya.

Dimana duduknya keadaan ekonomi orang – orang Melayu ketika itu dan kini ?. Hanya umpama 'melukut di tepi gantang' sahaja.

Jadi kebimbangan Mahathir konon – kononya "Melayu hilang kuasa " tidak lebih kepada kebimbangan utamanya bagaimana dengan nasib pemilikan harta oleh beliau , anak – anak beliau , anak beranak dan saudara mara beliau dan juga kroni – kroni beliau , yang diperolehi secara haram selama ini , samaada dengan cara merompak , mencuri , menyamun khazanah negara ?

Adakah nanti kerajaan baru , andainya berlaku pertukaran kuasa di Putrajaya , akan membuat tindakan merampas semua harta dan kekayaan yang dipunggah oleh Mahathir samada yang berada di dalam negara dan lebih – lebih lagi di luar negara ?

Adakah nanti kerajaan baru , andainya berlaku pertukaran kuasa di Putrajaya , akan membuat tindakan memiliknegarakan semua harta dan kekayaan yang dipunggah oleh Mahathir samada yang berada di dalam negara dan lebih – lebih lagi di luar negara ?Sebenarnya itu lah yang sangat merungsingkan Mahathir sejak “melepaskan” kerusi PM sekitar tahun 2003 lalu.

Tidurnya sudah tidak lena sejak itu , malah sering tidak berapa sihat kini . Ianya turut sama dirasai oleh sekalian pembesar – pembesar UMNO , seperti Rais Yatim dan tidak oleh lain – lain rakan pakatan dalam BN seperti MCA dan MIC , yang sudah sekian lama dibuli dan dilayan sebagai bangsa kelas kedua , dan hanya menunggu masa sahaja untuk membunuh UMNO. Sudah acap kali pemimpin – pemimpin utama MCA , MIC ,PPP dan lain – lain komponen BN yang lantang mengkritik UMNO secara terbuka.

Walau apa pun kebimbangan dan kerisauan beliau dengan kejatuhan Putrajaya , yang paling penting ialah rakyat yang untung , sistem yang telah diceroboh dapat dipulihkan , dan hala tuju baru negara dan rakyat dapat dipulihkan kembali.

Adakah kemungkinan – kemungkinan ini akan terjadi , sekiranyanya Putrajaya jatuh ?

1. Pemimpin BN yang akan lari ke luar negara

Ini merupakan satu pilihan dan ini adalah pilihan terbaik bagi kebanyakan pemimpin – pemimpin BN , khususnya dan terutamanya dari UMNO. Beberapa pemimpin UMNO yang boleh dimasukkan dalam kumpulan 1 ini ialah bekas – bekas MB dan KM serta Menteri – menteri dan Timbalan – timbalan menteri.

Mungkin nama – nama yang boleh disenaraikan dan mendahuluinya ialah Derih Jusoh dari negeri Terengganu Darul Iman , yang dikatakan telah menfaraidkan duit royalti minyak berbillion – billion ringgit semasa pemerintahan singkat nya dari tahun 2004 – 2008.

Lain – lain nama ialah Shahidan Kasim MB di sebuah negeri yang miskin tetapi diantara bekas pemimpinnya dilahirkan menajdi kaya raya. Begitu juga dengan Muhyidin Yassin ketika menjadi MB Johor , yang dikatakan telah menjual negeri itu kepada Singapura. Khir Toyo juga boleh dimasukkan dalam senarai ini. Beliau diantara pemimpin UMNO yang berani menunjukkan kekayaan dengan mempamerkan bangsal buruknya yang berniali RM24 juta. Di luar negara usah ditanya kekayaan yang dibawa lari. Lain – lain nama tu tuan/puan boleh senaraikan.

Manakala pemimpin – pemimpin UMNO yang sedia ada , yang juga dikatakan akan lari ke luar negara dan memohon suaka politik ialah mungkin Musa Aman , yang dikatakan sedang ditekan Najib untuk melepaskan pemerintahannya di negeri Sabah. Semasa pemerintahannya beliau dikatakan sempat mengumpul kekayaan sekitar RM3billion sahaja.

2. Pemimpin BN yang akan bunuh diri

Pemimpin – pemimpin UMNO yang boleh dicalonkan untuk dimasukkan dalam kategori ini ialah Mahathir sendiri. Tidak banyak pilihan untuk dia ini. Lari keluar negara akan menambahkan kesusahan kepada diri nya , anak – anak yang ditinggalkan dan juga kroni – kroninya di negara ini. Tidak seperti bekas PM Thailand Thaksin , sebahagian rakyat Thai masih menyanjungnya.

Tunggu saja Putrajaya jatuh dan UMNO/BN bukan lagi menjadi kerajaan , masa itu Mahathir akan dikutuk oleh hampir seluruh rakyat Malaysia. Mendahuluinya ialah mungkin rakyat yang menyokong PR. Kini dan masa ini rakyat Malaysia , sebahgaiannya masih takut sebab Mahathir masih hidup dan UMNO/BN masih memegang kuasa.

Lain – lain pemimpin yang dijangka bunuh diri ,samada dengan menggantung diri dalam bilik, tembak di kepala atau terjun bangunan agak susah untuk ditelah. Sukar untuk dicari pemimpin dan bekas pemimpin UMNO/BN yang boleh dikategorikan sebagai jahat , sangat jahat , terlalu jahat dan kejahatan melampaui tahap munasabah seperti Mahathir.

3. Pemimping BM yang akan menyeberang PR

Ada dan malah ramai dikalangan pemimpin – pemimpin UMNO , khususnya dan lain – lain pemimpin komponen BN yang akan menyeberang , menyertai samada PAS , PKR ataupun DAP. Tidak mungkin ramai yang akan kekal dalam UMNO , MCA dan MIC dan lain – lain. Sudah tidak ada kehebatan dalam UMNO , MCA dan MIC sekiranya Putrajaya terlepas.

Umum sudah jelas , dalam UMNO khususnya masih ramai terdiri dari kenalan dan rakan – rakan DSAI. Malah , sehingga kini mereka ini masih mengkagumi aura DSAI. Kalau boleh disebut , Shabery Chik walaupun berbuih mulut mempertahankan Pak Lah suatu ketika dulu , tetapi jangan sekali – kali PKR menolak sekiranya beliau menyatakan hasrat menyeberang. Antara lainnya , Fuad Hassan , Suhaimi Ibrahim , Razali Ibrahim , Zahid Hamidi , dan ramai lagi.

Mereka ini diantara pemimpin yang tidak mempunyai pendirian. Matlamat perjuangan mereka ialah perut dan nafsu. Nasib rakyat dan untung marhaen tidak ada dalam perkiraan mereka.

4. Pemimping BN yang tidak akan lari

Tak tau lah siapa yang berani berada di dalam negara di kalangan pemimpin – pemimpin besar UMNO khususnya dan lain – lain komponen BN khasnya. Sudah tidak menjadi rahsia umum lagi , boleh dikatakan hampir keseluruhan pemimpin dan bekas pemimpin UMNO khususnya , tiada yang tidak terlibat dengan pelbagai jenis jenayah samada korupsi , rasuah , penipuan , bunuh , rogol dan seumpamanya.

Kalau tanya Rahim Thambi Chik , adakah beliau akan bertahan dan duduk dengan aman dalam Malaysia , sekiranya sebaik saja Putrajaya jatuh ?.

Nota

Jangan sekali – kali kita semua tidak menidakkan apa yang dikatakan oleh Mahathir. Hakikatnya kini , malah sejak beberapa siri PRU lalu , khusus nya selepas era reformasi PRU 10 tahun 1999 , hanya dengan menipu dan mengubah persempadanan sahaja UMNO/BN masih bertahan. Jadi apa yang merungsingkan Mahathir , pada pengamatan akal dan pemikiran beliau yang penuh dengan penipuan selama ini , PRU 13 Putrajaya akan jatuh.

Terkini , kerisauan ini turut dikongsi bersama oleh Najib , katanya "rakyat perlu fikir masa depan' betapa putrajaya beransur – ansur terpaksa dilepaskan dan kalau terlepas kuasa politik ini nikmat yang dikecapi dalam waktu yang singkat ini akan lenyap dan hilang begitu saja.

Sudah habis ikhtiar sejak 12 kali PRU diadakan , UMNO dah ketandusan idea. Menipu Sudah , Menngugut Sudah , Memperalat Sudah , Menceroboh Sudah , Menghina Pun Sudah , Apa Lagi Yang Tidak , Apa Lagi Yang Tinggal ?

SENYUM PAGI SELASA

INI DIA GST - GERAKAN SONGKOK TINGGI


nota:
ia ke ni ?
betul ke ni ?
mana belajar ilmu ini ?
kitab mana ni ?
kah kah kahPASTIKAN SUSU SATU MALAYSIA BERKUALITI : TMP – berita hairan

Muhyiddin Yassin mengingatkan semua pihak yang terbabit dalam Program Susu satu Malaysia untuk diagih kepada 3.1 juta murid di seluruh negara, memastikan tiada murid mengalami keracunan akibat meminum susu tidak berkualiti.

Selain pembekal susu, dia berkata, pentadbiran sekolah dan ibu bapa harus memastikan kejadian seumpama itu tidak berlaku, sekali gus menjamin kesihatan murid sentiasa berada pada tahap terbaik.

nota:
apa makna nya ini ?

ini perojek untuk kroni sembab
pembekal ini mestilah sang kroni

di malaysia ini semua projek
di cadangkan oleh kroni
kemudian di lulus – sama ada masuk akal
atau tak masuk akal belakang kira.

yang penting projek
ini lah cara duit orang ramai lesap !

tak caya baca ini :JETI , BENTENG PEMECAH OMBAK PANTAI MERANG TIDAK BERFUNGSI
- berita hairan

Salah siapa. Sama ada faktor alam, kesilapan reka bentuk atau tiada kajian mendalam menyebabkan jeti dan benteng pemecah ombak di Pantai Merang di sini, kini tinggal menjadi 'tugu' kerana tidak dapat digunakan sepenuhnya.


Jeti dan benteng pemecah ombak yang dibina menggunakan kepakaran luar negara membabitkan kos RM22 juta itu pada asalnya dibina bertujuan memudahkan pengusaha bot pelancong melabuhkan bot untuk mengambil dan menurunkan penumpang dari Pulau Redang dan Pulau Lang Tengah.

Prasarana yang sudah menjadi gajah putih itu dibina pada 1996 dan hanya sempat digunakan empat tahun, dan masalah yang merugikan pelaburan kerajaan itu dipercayai disebabkan tiada kajian secara terperinci mengenai keadaan pasang surut air, arus dan pembentukan beting pasir semula jadi di kawasan itu.

Akibatnya, pelaburan besar yang boleh digunakan untuk membeli hampir 500 unit rumah kos rendah itu, terbiar bersama beberapa kemudahan lain yang dibina termasuk jalan masuk, gerai dan perhentian bas yang hanya dapat digunakan dalam tempoh empat tahun saja.

Beberapa penduduk dan pengusaha bot pelancong yang enggan dikenali mendakwa, benteng pemecah ombak dibina dalam jarak antara lima hingga tujuh kilometer dari pantai.

"Kami sudah menyuarakan isu ini kepada syarikat yang diberi tanggungjawab membina benteng pemecah ombak sekitar tahun 1994, tetapi mereka menolak kebimbangan kami, malah sebaliknya mendakwa pembinaan berkenaan apabila siap mampu menyelesaikan masalah muara cetek.

"Kita hanya sempat menggunakan jeti itu untuk menghantar dan mengambil pelancong ke Pulau Redang selama empat tahun saja, selepas itu terpaksa ditinggalkan kerana muara cetek hinggakan terus menjadi pantai sekarang,” katanya.

nota:
ini projek kroni
inilah dia mondus operandi
gerombilan selama ini

kroni buat cadangan
malaoan luluskan

selalunya harga di mark up gila gila
ini duit orang ramai apa peduli
yang penting fuluss masyyyuuk

banyak projek jjk macam ini
projek ditabur ini untuk cari sokongan
bukan untuk keperluan

22 juta ringgit hangus

kalau duit sebanyak ini
upah bangla korek pasir
dengan tangan lagi baik
terjamin jeti ini masih boleh dipakai


nota:
bila di kritik
kita dituduh melawan raja
menentang perlembagaan
patutlah orang china dan india
naik menyampah


BETUL KE BERITA DADAH NIE

KERAJAAN LANGIT AYAH PIN
nota:
segala dadah yang hilang
dari balai polis - semuanya
di rembat oleh pengikut kerajaan
langit ayah pin kah kah kah2 WARGA INDIA CUBA SELUDUP DADAH DITAHAN – berita hairan

Polis menahan seorang penyelia teknologi maklumat warga India selepas cuba menyeludup 5.8 kilogram (kg) dadah jenis syabu bernilai RM1.45 juta di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang, Jumaat lalu.

Lelaki berusia 27 tahun itu ditahan jam 8 pagi selepas gerak-gerinya dilihat mencurigakan ketika menolak troli mengandungi satu kotak sebaik tiba dari Banglore, India.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Selangor, Asisten Komisioner Nordin Kadir, berkata polis yang memeriksa kotak dibawa suspek menemui 28 paket plastik dadah yang disembunyikan di kiri dan kanan kotak bagi mengelirukan pihak berkuasa.

Sehari sebelum itu, seorang tukang jahit warga India ditahan selepas menyeludup 4.9kg dadah ketamin bernilai RM135,000 dengan menyembunyikannya dalam sembilan bingkai gambar dibalut pembungkus hadiah.


nota:
kita tunggu dan lihat
apakah dalam kes pertama
dari 5.8 kilo syabu tetiba
menjadi 400 gram.

mustahil?

timbang punya timbang sudah short kah kah kah
buang kes kerana tenikal
ini sering berlaku

mustahil?

tak mustahil kerana
di sekitar sepang banyak
pengikut ayah pin yang
boleh ghaib dan


BUKAN TAYAR SAJA ADA TAYAR CELUP

CELUP SAMPAI LEHER!nota:
bukan tayar saje ada tayar celup
tengku pun ada yang celup kah kah kah

DUN GALAS: KU LI SETUJU KETUAI JENTERA BN , KATA TENGKU ADNAN- minsider

Ketua Umno Gua Musang Razaleigh Hamzah telah bersetuju untuk mengetuai jentera Barisan Nasional (BN) pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri Galas, demikian menurut Tengku Adnan Tengku Mansor.

Tengku Adnan berkata Tengku Razaleigh telah menyatakan persetujuan walaupun surat rasmi pelantikan rasmi belum lagi diserahkan kepada beliau.

Tengku Adnan yang juga Setiausaha Agung Umno berkata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak telah pun menandatangani surat pelantikan Tengku Razaleigh.

“Surat itu ada dengan saya sekarang,” kata beliau ketika ditemui pemberita di Putrajaya.

Tengku Adnan berkata beliau percaya Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin kemungkinan besar akan menyerahkan surat pelantikan kepada Tengku Razaleigh sebaik sahaja beliau kembali dari London Sabtu ini.


GALAS : RAZALEIGH BELUM BERI JAWAPAN – harakah daily

Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah menolak dakwaan Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa beliau telah bersetuju dilantik Pengarah Pilihan Raya Kecil (PRK) Dun Galas.
Memberi respons ringkas di laman twitter beliau berkata, sehingga kini beliau tidak pernah memberi sebarang jawapan kepada sesiapa termasuk kepada Timbalan Perdana Menteri itu.

"Itu kena tanya dia (Muhyiddin), saya belum cakap apa-apa kepada sesiapa pun," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan rakan twitternya yang bertanyakan tentang kesahihan kenyataan Muhyiddin

KESIAN TENGOK KU LI….

BELUM APA APA ...KAKI SUDAH MASUK DALAM MULUT

KU LI INI DUA KALI DI TIPU OLEH MADEY…..

…. SEKALI MASA PEMILIHAN PRESIDEN GEROMBOLAN

... MADEY TIPU UNDI...

SEKALI LAGI… DI JANJIKAN KALAU LAWAN DOLAH BOLEH JADI PM….

... KESIAN... SEDIH... AMBO TENGOK...

KALI INI KENA TIPU PULOK OLEH NATANG BEWOK DUA EKOR...

... DI TIPU OLEH MALIKUL SEMBAB….

…. KEMUDIAN KENA TIPU PULOK OLEH TENGKU FRAUD….

TAK ADA STANDARD LAAA….

... KALAU NATANG BEWOK DUA EKOR INI PUN BERANI TIPU KU LI...NATANG BEWOK

nota:
natang bewok
dua ekor leh tipu
anok rajo kah kah kah
SIAPA TENGKU ADNAN INI - harakah daily isnin 17 julai 2006

Adnan dilahirkan di negeri Melaka (asalnya dari Pahang) pada 20.12.1950 pada jam 6.10 pagi dengan surat pendaftaran lahirnya bernombor 100502. Ketika beliau dilahirkan, namanya ialah Adnan bin Mansor.

Pada 20.12.1962, ketika beliau berusia 12 tahun, Adnan mulai memiliki kad pengenalan bernombor 4079409 atas nama Adnan bin Mansor juga seperti yang terdapat dalam surat beranak.

Sekali lagi beliau menukar kad pengenalan bagi memenuhi kehendak undang-undang pada 3.3.1969 ketika beliau berusia 18 tahun, namanya masih lagi kekal dengan nama Adnan bin Mansor.

Tetapi, pada 3.10.1972, Adnan telah mengubah namanya menjadi Tengku Adnan binTengku Mansor. Beliau juga telah mengubah nama bapanya dari nama asal Mansor bin Haji Baba kepada Tengku Mansor bin Tengku Haji Baba.

Dengan akuan bersumpahnya, beliau membuat perakuan bahawa beliau berasal dari Keluarga DiRaja Melaka. Keluarga beliau menurut katanya berasal dari keluarga beraja.Keluarganya adalah keturunan ke 3 daripada golongan Kerabat DiRaja Melaka.

Pada hari yang sama (3.10.1972), Adnan mendapat kad pengenalan yang baru di mana di atas kad pengenalan baru itu tertara nama ‘Tengku Adnan bin Tengku Mansor’.

Lebih kurang 2 tahun kemudian, 2.4.1974, bapanya juga mendapat kad pengenalan baru dengan nama baru Tengku Mohammed Mansor bin Tengku Haji Baba dengan identiti kad pengenalan baru bernombor 3983336.

Begitulah dengan mudahnya Adnan menukar identitinya dari orang biasa berpindah ke identiti baru-seorang berketurunan kesultanan Melaka yang hilang telah takhta akibat kezaliman terhadap rakyat.

Adnan Tengku celup. Bukan Tengku asal dan tulin. Sesiapa sahaja di Malasia ini boleh menukar identiti dengan mudah termasuk untuk mendapatkan kad pengenalan seperti yang diperolehi rakyat asing dengan satu syarat memberi undi kepada UMNO/BN.

APA DIA TENGKU CELUP….

APA YANG TERCELUP….

.. KU LI ANAK RAJA BETUL... KENA TIPU RAJA CELUP...

ADA TERCIUM APA-APA

BAIKNYA TUTUP MUKA


nota:
siapa agaknya yang baik hati
tutup muka driber ini
kawan azilah atau kawan sirul

DUA SAHABAT DI HUKUM GANTUNG EDAR HEROIN, MORFIN – berita hairan

Mahkamah Tinggi di sini menjatuhkan hukuman gantung sampai mati ke atas dua sahabat kerana mengedar dadah jenis heroin seberat 50.3 gram dan morfin seberat 7.4 gram, tiga tahun lalu.

Pesuruhjaya Kehakiman Nurmala Salim membuat keputusan itu selepas mendapati P Pathmanathan, 28, dan Bernard Louga Edward, 29, gagal menimbulkan keraguan yang munasabah terhadap kes pendakwaan.

Pathmanathan, seorang pengimpal dan Louga, seorang penternak kambing, didakwa melakukan kesalahan itu di kawasan rehat Juru pada 11.30 malam, 26 Februari 2007.

Mereka dihukum mengikut Seksyen 39B (2) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang membawa hukuman mati mandatori.


PEMANDU LORI BEBAS TUDUHAN MILIKI DADAH BERNILAI RM270 JUTA - sinar

Penantian pemandu lori, Lee Yong Toe, berakhir dengan kegembiraan apabila Mahkamah Tinggi Kuantan semalam melepas dan membebaskannya tuduhan memiliki dadah bernilai RM270 juta.

Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi Kuantan, Datuk Akhtar Tahir memutuskan itu selepas mendengar hujah pendakwaraya dan peguambela.

Yong Toe, 48 tahun, dari Taman Iskandar, Johor Baru, didakwa mengedar 753,359 gram methamphetamine bersama seorang lagi lelaki yang masih bebas di Jalan Cenderawasih di Rompin, Mei 2008.

Akhtar, dalam hujah akhirnya berkata, pendakwaraya gagal membuktikan kesalahan tertuduh, selain beberapa hujah tidak relevan dan gagal membantu pendakwaan.

nota:
sila baca betul betul berita ini
dapat cium apa apa tak?
ada satu macam punya bau
tak dapat nak di pastikan

ada macam sesuatu yang tak kena

nak tanya mana lebih berat
753,359 gram syabu dengan
50.3 gram dan morfin seberat 7.4 gram

ini yang pelik - tak tahu mana
yang lebih berat

adakah kalau bawa hampir satu tan dadah boleh bebas
tapi kalau bawa 50 gram kena gantung?
atau ada line clear
dan ada line tak clear

ini yang pelik ini

pelik lagi memelikaan
tak ada pulak pendakwa minta ulang biacara?
masa benjy sampai dua tiga kali kena tangkap.

ni muka pun tak nampak
ini kawan sirul ke?
ini kawan azilah ke?
siapa yang tutup muka pemandu lori dadah ini ?
kenapa muka ditutup?
siapa bantu tutup muka dia

tak kan driber ini ada driber juga
macam driber toyo kah kah kah

nota:
atau kerana dua sahabat ini
orang miskin penternak kambing
dan pengimbal -

driber lori ini mesti banyak fuluus
sampai boleh tutup muka -
biar orang tak kenal dia
laian kali boleh bawa tiga tan pulak

Isnin, 4 Oktober 2010

KERJA SAPA NI


LAGI TINGGI LAGI ALEEEM?
nota:
berat songkok ini
tapi dapat befikir
secara rasional kah kah kahPERKASA GESA AHLI PKR PILIH MUSTAFFA TIMBILAN PRESIDEN , TOALK AZMIN
- minsider

Pertubuhan bukan kerajaan, Perkasa yang kecewa dengan kenyataan Azmin Ali semalam, menggesa ahli Parti Keadilan Rakyat (PKR) tidak mengundi naib presiden itu yang bertanding jawatan timbalan presiden parti, sebaliknya meminta memilih Mustaffa Kamil Ayub.

Ketua Pemuda Perkasa, Arman Azha Abu Hanifah berkata, Mustaffa adalah calon paling layak bagi jawatan timbalan presiden kerana latar belakangnya dari Abim.

“Mustaffa dari Abim, beliau mempunyai agenda Islam dan berjuang untuk kebaikan orang Melayu... Azmin di sebelah lain tidak berminat untuk memperjuangkan kepentingan komuniti orang Melayu,” kata beliau.

“Azmin hanya sesuai untuk jadi budak kopi Anwar,” kata Arman.

Pemimpin Perkasa ini kecam Azmin berhubung kenyataannya ketika berucap pada mesyuarat agung tahunan cabang PKR Gombak semalam.

“Azmin seharusnya menunjukkan hormat kepada negarawan atas sumbangan beliau kepada negara. Azmin tidak layak untuk menjadi ahli politik,” kata Arman.


INI TALI GANTUNG UNTUK MUSTAFFA KAMIL AYUB

MUSTAFFA KENA KUTUK KENYATAAN INI SERTA MERTA

…. KALAU TIDAK ...JAMIN BUNGKUS...

KESIAN ABANG MUS… TAK PASAL PASAL DAPAT BALA….

... CILAKA GENG SONGKOK TINGGI... SABOTAGE MUS...


nota:
langkah bijak mus
ialah menibai perkasa
hingga lumat – jika tidak bukan
saje diri busuk – penyokong dlam pkr
juga akan was was.

orang ramai kan bertanya – carik carik
baju abim tak nampak mamak tapi
nampak melayuMACAM-MACAM PUNYA BANGANG

SANG BANGANG BERSAMA SANG BANGANGnota:
kalau bangang duduk diam diam
jangan bagi tahu orang ramai
malu kaum keluarga kah kah kah

LAWAN PERKASA BERMAKNA AZMIN ALI BERPERANG DENGAN PERLEMBAGAAN - mininsider

Perkasa menyamakan Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Azmin Ali seolah-olah ‘berperang’ dengan Perlembagaan Persekutuan jika calon timbalan presiden parti itu mengisytiharkan “berperang dengan Perkasa.”

Naib Presiden Perkasa, Dr Zubir Harun berkata, “kita tidak berminat untuk berperang dengan PKR, sebaliknya kami hanya mahu mempertahankan Perlembagaan negara.”

Sehubungan itu, Zubir yang juga Yang Dipertua Perkasa Pahang berkata, pihaknya akan menggesa agar orang Melayu dan Bumiputera tidak menyokong calon-calon PKR dalam pilihan raya umum ke-13 jika Azmin terus melahirkan sikap menentang Perkasa.

Dalam ucapannya pada mesyuarat agung tahunan cabang Gombak semalam, Azmin berikrar akan melawan habis-habisan Perkasa dan individu berselindung di sebalik pertubuhan itu kerana memperjuangkan perkauman sempit.

BANGANG ADA MACAM MACAM JENIS BANGANG….

... ADA BANGANG TAPI BERLAGAK PANDAI...

.. YANG INI BANGANG DAN BERLAGAK BANGANG...

PERLEMBAGAAN BOLEH DI TUKAR GANTI….

PERLEMBAGAAN BOLEH DI PINDA DAN DI UBAH….

TAK CAYA … TANYA MADEY….

…. NAMA ADA TANDA DOKTOR…. HEBAT

.. BANGANG MACAM LULUSAN SINTOOOOK….

.. PERLEMBAGAAN MALAYSIA TELAH DI PINDA DAN UBAH SEBANYAK 600 KALI ….

…. 600 KALI DALAM MASA 50 TAHUN…

DI USA …NEGARA KAPIR LAKNAT YANG WARGA NYA MAKAN BABI DAN TAK BACA BISMILAH .. HANYA 27 PINDAAN DALAM MASA 200 TAHUN….

HANYA 27 PINDAAN DALAM MASA 200 TAHUN


nota:
kebanyakan ubah suai ini dilakukan
oleh madey – sampaikan raja raja melayu
hilang kuasa.

hairan – si bangang ni tak pernah
membaca ke ?

hairan – macam mana dia mengaku doktor?

hairan - kat mana beli ijazah ini?

RESPEK MEREKA YANG BERANI

SALUT !
PERCUBAAN MENDEMOKRASIKAN DIRI

Saya memerhatikan dengan penuh teliti apa yang sedang cuba dilakukan oleh Parti Keadilan Rakyat. Apa yang saya maksudkan ialah percubaan PKR untuk membawa dan merayakan demokrasi kepada semua ahli-ahlinya melalui satu ahli satu undi.

Sekali imbas kelihatan ianya amat radikal. Radikal dalam konteks kewujudan demokrasi di Malaysia. Untuk pertama kalinya ahli parti PKR membolehkan diri mereka memilih ketua pimpinan dari ranting, cabang hingga ke pucuk pimpinan pusat. Memang radikal.

Syabas! Tahniah! Kerana memiliki niat untuk merayakan demokrasi dalam parti. Syabas kerana memiliki niat dan akidah untuk memperkasakan ahli-ahli dengan hak pengundian mereka.

Tetapi dalam hidup ini – niat yang baik tidak semestinya membawa kebaikkan. Niat sahaja tidak mencukupi. Obama juga berniat baik apabila dia bersetuju untuk menambahkan lagi bala tentera Amerika di Afghanistan. Najib Razak juga berniat baik apabila dia menikahi seorang janda.

Niat bukan hakikat. Niat tidak memiliki apa apa makna. Berniat hendak pergi ke Mekah untuk menunaikan haji, bunyinya baik dan gah tetapi kalau tidak menyimpan duit atau memohon pasport antarabangsa – niat ini tidak memiliki apa-apa makna.

Permasaalahan yang sedang dihadapi oleh PKR ini ialah pucuk pimpianan PKR cuba membawa demokrasi dengan membezakan diri mereka dengan demokrasi yang diamalkan oleh musuh politik mereka. Ini adalah kesilapan besar. Mereka ingin meng– ada–adakan demokrasi.

Kewujudan demokrasi bukan melalui perbandingan dengan musuh politik. Demokrasi wujud bukan kerana adanya fasisma. Demokrasi wujud bukan kerana adanya ditaktor. Satu ahli satu undi dalam PKR seharusnya diwujudkan bukan kerana United Malays National Organisation menjalankan sistem undi perwakilan dalam pemilihan pimpinan mereka.

Jika kerana ingin berbeza dari United Malay National Organisation maka itu hanya reaksi. Demokrasi bukan reaksi. Kalau demokrasi sebagai langkah reaksi maka ini bukan demokrasi tapi reaksionari. Demokrasi adalah wadah yang diajukan dimana idea, pandangan akan di debat dan di canai secara terbuka.

Demokrasi bercita-cita untuk mewujudkan warga yang memiliki ketrampilan intelek dan keilmuan untuk berfikir, berhitung dan mengambil tindakan dan keputusan secara rasional setelah menilai semua fakta.

Sayugia di ingatkan pemilihan satu undi untuk satu ahli ini belum menjamin kelahiran demokrasi. Bunyinya memang lunak – satu ahli dapat memilih dari bawah hingga ke atas – hebat !

Apakah ini hakikat atau hanya satu ilusi?

Pada hemat saya , disini amat jelas kesongsangan pemahaman tentang apa itu demokrasi. Pengundian ini hanyalah satu manifestasi dari jalur demokrasi. Kalau hak mengundi wujud dalam sesebuah persatuan atau kumpulan bukan bermakna persatuan itu mengamalkan demokrasi.

Jangan lupa Hitler juga di undi untuk di jadikan Chancelor German. Jangan lupa Mussolini juga di undi untuk memimpin National Fascist Party. Jangan lupa Barisan Najib Rosmah yang mentabir Malaysia hari ini juga diundi untuk mereka ke Putrajaya.

Pengundian tidak menjamin demokrasi. Pengundian sahaja tidak memiliki makna yang hakiki.

Sistem baru yang sedang dicuba oleh PKR ini amat jelas bukan mengembangkan demokrasi malah menguncupkan demokrasi. Kalau sebelum ini ahli-ahli PKR memilih pimpina mereka melalui perwakilan - kali ini pengundian di seluruh negara – disetiap cabang. Seharusnya dilihat berkembang. Hakikatnya mengempis.

Saya berani berkata sedemikian kerana dari apa yang saya perhatikan ketika ini besar kemungkinan PKR ini akan menjadi parti towkay – parti orang-orang kaya. PKR akan menjadi parti untuk mereka yang memiliki dana dan modal. Rintik rintik dan awan hitam ini telah mula kelihatan dimana PKR berkemungkinan akan dibajak.

Pasti ada ahli PKR atau gedebe PKR akan menganggap kenyataan saya ini lucah. Kenyataan kurang hajar dari seorang NGI yang bermazhab Marxist Groucho. Mungkin saya dianggap kurang siuman kerana berani menulis sedemikian. Biar saya berikan hujah-hujah kenapa saya berpendapat sedemikin.

Sistem pemilihan Parti Keadilan Rakyat yang sedang diperkenalkan hari ini amat terbuka. Keterbukaan ini telah dihebang hebohkan sebagai merayakan demokrasi. Ini silap. Sebenarnya keterbukaan ini hanya telah membawa masuk ramai ahli-ahli baru ke dalam PKR. Ini memang di alu-alukan. Dalam masa yang sama keterbukaan ini telah juga menjemput masuk pelbagai jenis hantu dan jembalang ke dalam Parti Keadilan Rakyat.

Watak-watak ‘reject dan recon’ kelihatan banyak diterima masuk untuk menjadi ahli PKR. Janjinya cukup enteng - asalkan mereka berkeupayaan mengeluarkan dana lumayan sebanyak dua ringgit untuk membayar yuran keahlian – maka mereka saheh menjadi ahli. Apa garis parti, apa perlembagaan parti dan apa perjuangan parti tidak ditimbulkan. Terbuka disini di difinasikan sebagai merayakan demokrasi.

Hasilnya, keterbukaan ini telah membawa masuk pelbagai bentuk gedebe, kaki pukul atau kaki buang kerusi. Para gedebe ini masuk dengan membawa penyokong-penyokong mereka. Ini samalah seperti Don Barzini dari South Bronx datang berjumpa Don Vito Corleone di Lower Manhattan dengan menjanjikan kaki kaki pukul dan penyokong yang baru.

Kerana ingin membezakan diri dari musuh politik maka PKR telah tidak menapis kemasukkan ahli ahli baru ini. PKR telah membenarkan ahli-ahli yang tidak dikenali hujung pangkal – tidak diduga kesetiaan – jauh sekali pemahaman tentang perjuangan – untuk mengundi dalam sistem satu ahli satu undi.

Hasilnya: Apa yang umum baca dimedia dan laman laman web adalah manifestasi dari sistem keterbukaan ini. Melalui sistem pemilihan baru ini watak-watak ‘reject dan recon’ dan para gedebe yang sedang bergelawak dan berkuntau untuk berebut kuasa. Justeru kemungkinan PKR akan di bajak tidak mustahil.

Pemilihan yang sedang berjalan sekarang ini akan dibayar dengan harga yang mahal- dalam erti kata ‘ringgit dan sen’. PKR akan mengeluarkan dana yang banyak untuk memastikan pengundian satu ahli satu undi ini berjalan lancar. Untuk saya ini satu kesanggupan yang wajib kita semua hormati.

Parti Keadilan Rakyat sedang mengajukan politik baru. Dalam politik baru ini, warga wajib sedar dan sanggup membayar dengan nyawa dan darah untuk merampas ruang demokrasi dan memperkasa hak kita sebagai individu.

Tetapi disini , apa yang ingin saya huraikan bukan bab ini – tetapi bab perbelanjaan berkempen untuk ahli-ahli PKR yang ingin menawarkan diri sebagai calon. Satu ahli satu undi memang romantik bunyinya tetapi hakikatnya tidak seromantik bunyinya.

Sistem satu undi untuk satu ahli ini menjadi beban yang mahal. Dengan mensenaraikan nama sebagai calon dan berharap akan dipilih adalah kerja politik gila dalam budaya terkini PKR. Bakal calon wajib menonjol diri dengan berkempen. Berkempen di seluruh Malaysia belanjanya bukan kecik anak. Malah untuk dipilih menjadi ketua cabang juga memerlukan dana.

Akhirnya hanya mereka yang memiliki dana yang cukup sahaja yang boleh berkempen ke hulu ke hilir. Lihat dan saksikan lah - cita-cita untuk meluaskan ruang demokrasi kini telah dibajak oleh mereka yang kaya – oleh mereka yang berduit.

Bagaimana pula untuk mereka yang memiliki ciri dan watak pemimpin yang unggul, telah terduga dalam pejuangan tetapi tidak memiliki modal untuk berkempen. Sosok dan watak sebagini yang amat diperlukan oleh PKR. Tetapi tanpa modal dan dana sosok ini akan terpinggir dan tersisih.

Tunggu sebentar! Nanti dahulu ! Jika sosok yang tidak memiliki dana tetapi masih ingin menawarkan diri maka sosok ini wajib bertemu dengan para towkay dan tuan tuan besar yang memiliki dana. Sosok ini mesti sanggup merendah diri untuk menjadi kuda tunggangan para towkay – tidak kiralah towkay judi atau towkay lendir China Doll. Pasti ada tuan-tuan besar yang berbini besar yang sanggup menaja. Disinilah berlakunay pembajakaan.

Untuk kaum pemodal dan orang kaya-kaya - dana yang dihulurkan kepada orang politik ini adalah perlaburan masa depan mereka. Kaum pemodal – dalam sistem ekonomi kapitalis – akan menaja sesiapa sahaja untuk memastikan lurah peniagaan mereka tidak dihalang.

Justeru dimanakah demokrasi yang cuba dipekenalkan oleh Parti Keadilan Rakyat? Pusing pusing sampai ke situ juga.(TT)

( bahagian 2 akan menyusul )


CUKA TEKA SEKALI LAGI

nota:

apa yang terfikir
oleh malaon malaon
ini bila terbaca berita...
kah kah kah..


nota:
berita hantu raya


LAA JADI JANDA LAGI I - I NAK FIRST LADY
SYUUUKUUUUURRRRR!!!
DAMN IT ...DAMN IT
JANGAN INGAT MADEY TAK ADA PERKASAN MATI?
CILAKA ... I KENA BODEK LAGI?
PUNDEK... KERAS BETUL KEPALA BANA NI ?

MADEY KIAN SEHAT


Mahathir Mohamad memberi respons baik terhadap rawatan yang beliau terima di Epworth Hospital Melbourne Australia, selepas dimasukkan ke hospital itu kerana mengadu sakit dada kelmarin.

“Doktor gembira dengan perkembangan kesihatan Mahathir dan beliau memberi respons baik kepada rawatan anti-biotik serta fisioterafi,” menurut kenyataan yang dikeluarkan pejabat bekas Perdana Menteri itu di sini semalam.

NOTA:
Mohamed Azmin Ali menyifatkan Mahathir Mohamad yang sedang menerima rawatan di Melbourne, Australia kerana jangkitan paru-paru sebagai pemimpin yang sedang tersungkur di negara itu.


BIAR PI MAMPUS LA

CARA INI PUN BAIK JUGA

nota:
jalan terbaik
untuk menyelesaikan
semua masaalah ......BIARKAN UMNO TERJUN DENGAN LABU-LABUYNYA
– harakah daily

"Biarkan Umno terjun dengan labu-labunya," itulah reaksi Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng terhadap serangan Umno yang kian serabut dengan wang pemberian warga emas RM100 dan wang pengurusan jenazah warga emas sebanyak RM1,000.

Ujarnya, jika ada warga emas yang mahu memulangkan pemberian Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat, mereka boleh berbuat demikian dengan mengutus surat mengatakan mereka tidak mahu menerima terus pemberian yang diperuntukkan kepada mereka setiap tahun.

“Jangan berikan kepada Umno, bimbang mereka mempergunakan wang itu untuk tujuan yang tidak manasabah kerana sejarah telah membuktikan parti itu sering tidak amanah terutamanya peruntukan menjelang pilihan raya kepada para petugas,” katanya.

Namun begitu, ujarnya kerajaan negeri tidak hairan dengan desakan Umno Kepala Batas dan yang terbaru di Bayan Baru kononnya mereka bersama dengan penduduk miskin menentang usaha murni kerajaan negeri berjiwa rakyat yang berusaha meningkatkan martabat bangsa, agama dan sosioekonomi menerusi penjimatan yang dilakukan.

…. TERJUN…. BIAR PERGI MAMPUSLAAA…

TERJUN… BUKAN DENGAN LABU LABU…

TERJUN DARI ATAS BANGUNAN LEBIH BAIK

.. TAPI SEBELUM TERJUN .. PASTIKAN … HUTANG DI SELESAIKAN

SEBELUM TERJUN .. PASTIKAN… SEMUA BIL KENA BAYAR

PASTIKAN KUNCI BANK… KITA AMBIL….


SELURUH MALAYSIA RISAU - TAKUT BANGUNAN RUNTUH

RASUAH : BELI BARANG YANG TIDAK BERMUTUnota:
pasir satu lori
simin tiga kampet
patutlah stadium runtuh

PELABUR RISAU DATANG KERANA RASUAH – harakah daily

PAS memandang serius apabila Azman Hashim menyebut kos tinggi rasuah adalah penyumbang kepada sebab pelabur risau datang ke negara ini.

“Jika selama ini pihak pemimpin Umno BN hanya menganggap adalah fitnah pembangkang semata-mata, sekarang kenyataan yang dikeluarkan oleh seorang peniaga yang terkenal di negara ini adalah bukti mengapa keadaan ekonomi negara kita dipandang serong oleh pelabur,” kata Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad.

Justeru, katanya PAS mengucapkan tahniah kepada kerajaan Pakatan Rakyat yang telah berusaha untuk menunjukkan prestasi yang baik dengan memerangi rasuah dan salah urus tadbir di negara ini.

“Maka tidak hairan kepada kita pelabur begitu yakin untuk datang walaupun berlainan ideologi dengan kerajaan Pusat,” ujarnya dalam kenyataan kepada Harakahdaily.

RASUAH MEMBUATKAN HARGA JADI MAHAL….

RASUAH MEMBUATKAN HIGHWAY RUNTUH

RASUAH MEMBUATKLAN SEKOLAH RUNTUH…

..RASUAH MEMBUATKAN STADIUM RUNTUH….

RASUAH MEMBUATKAHN MELAYU BODOH….

MELAYU BODOH INGAT STADIUM RUNTUH ADALAH STADIUM MODEN….

STADIUM MODEN YANG ATAP BOLEH TUTUP DAN BUKA….

MELAYU BODOH INGAT… STADIUM RUNTUH INI BOLEH TERPASANG DAN TERTUTUP DENGAN SENDIRI….BILA NAK TANGKAP KHIR TOYO

BILA TOYO NAK PULANGKAN PENYAPU INI ?
DUA PEGAWAI IMIGRESEN TERLIBAT SELUDUP PATI DITAHAN SPRM- melayau

Dua pegawai imigresen dan seorang orang awam ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana dipercayai terlibat dengan kegiatan rasuah bagi menyeludup pendatang asing tanpa izin (PATI) ke negara ini.

Kedua-dua pegawai yang berusia lingkungan 40-an dan 50-an itu bersama seorang orang awam itu ditahan kira-kira pukul 7 malam pada Rabu lalu di Jeti Port Dickson, dekat sini.

Kesemua yang ditahan itu dipercayai menjadi pengantara dengan ‘tekong’ dari negara jiran untuk membawa masuk PATI dari negara tersebut.


MAJISTRET DI PENJARA ENAM TAHUN KERANA TERLIBAR RASUAH - melayu

KOTA BAHARU 3 Okt. - Seorang majistret dijatuhi hukuman enam tahun penjara dan denda RM40,000 oleh Mahkamah Sesyen di sini selepas didapati bersalah terhadap dua pertuduhan berkaitan rasuah.

Mohd. Firdaus Ramlan, 28, baru bertugas selama dua tahun sebagai Majistret di Mahkamah Kuala Krai dan Machang.

Mengikut pertuduhan pertama, dia didakwa memperoleh rasuah berupa wang tunai RM3,000 daripada Md. Shani Ishak di sebuah stesen minyak Esso, Machang, kira-kira pukul 10.30 malam, 11 Oktober tahun lalu.

Wang suapan itu dikatakan diperoleh sebagai dorongan baginya melepaskan lelaki berkenaan daripada kesalahan jenayah yang dilakukan.

SELURUH MALAYSIA TAK SUKA RASUAH

RASUAH BUAT BANGUNAN RUNTUH….

BANGUNAN RUNTUH… RAKYAT MATI…

…. TAK KAN YANG DI TANGKAP…. INI SAJE?....

…. CIPUT MIPUT

INI BUKAN IKAN BILIS… INI TAIK GIGI…

BILA NAK TANGKAP TOYO….. BUKTI SEMUA DAH ADA….

BILA NAK TANGKAP RAZAK BAGINDA… DUIT KOMISEN ITU DUIT RASUAH

….BILA NAK TANGAP KOREK KOREK KOREK….

KALAU TEOH SIASAT SAMPAI MATI….

KALAU AHLI PKR….. BELI SKREW KENA SIASAT...

... PEMIMPIN PAKATAN ... SEDEKAH LEMBU KORBAN PUN KENA SIASAT...

NAK BUKTI… SILA BACA LAMAN MALAYSIA TODAY… SEMUA LENGKAP

nota:
napa tak siasat toyo
di tingkat 14
kemudian bukan tingkap
mesti toyo terjun bunuh diri
kalau tidak dia cekek diri
dia sendiri