Jumaat, 24 Jun 2011

Pembelian Scorpene malapetaka negara- Azmin Ali

KUALA LUMPUR: Pembelian dua kapal Scorpene bernilai 1.14 bilion Euro merupakan malapetaka kepada negara kerana mendatangkan pelbagai masalah kewangan dan politik, kata Timbalan Presiden KEADILAN, Azmin Ali.

“Akibat daripada proses yang tidak telus serta diselubungi pelbagai masalah, pembelian kapal selam Scorpene ini merupakan satu malapetaka bagi negara,” kata Ahli Parlimen Gombak itu.

“Sudahlah kapal selam tersebut tidak dapat menyelam, sekarang ini negara dibebani dengan kos-kos tambahan atau kos-kos yang dipadamkan daripada kontrak asal atau bajet asal perolehan serta penyeliaan kapal selam tersebut,” kata

Azmin berkata demikian sewaktu membahaskan Perbekalan Tambahan hampir RM500 juta yang diminta Kementerian Pertahanan, di Dewan Rakyat semalam.

Beliau mempersoal permohonan RM417 juta untuk membiayai kontrak senggaraan (In Service Support) dua buah kapal selam Scorpene dan RM56 juta untuk bayaran pendahuluan sewaan perkhidmatan Sistem Submarine Escape Rescue Intervention (SMER-1).

Sedangkan sebelum ini, kata Azmin, kerajaan sudah membayar 999.15 juta Euro kepada Perimekar Sdn Bhd bagi kerja-kerja penyelenggaraan jangka panjang kapal selam itu pada tahun 2002.

Azmin menggesa kerajaan Umno mendedahkan kontrak pembelian kapal selam berkenaan kerana sejumlah wang yang begitu banyak dibelanjakan.

Beliau juga percaya pendedahan butiran kewangan tidak mengancam keselamatan negara kerana ia merupakan tanggungjawab kerajaan menjelaskan kepada rakyat.

Dalam masa yang sama, beliau juga menuntut supaya kerajaan Malaysia memberikan kerjasama kepada siasatan antarabangsa dalam skandal rasuah pembelian kapal selam berkenaan.

Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar yang sempat mencelah, menyebut peningkatan kos penyelenggaraan lapan kali ganda berbanding 2002.

“Perlu ada rasional kenapa perbezaannya begitu besar,” kata Nurul Izzah.

Pembelian kapal selam Scorpene oleh kerajaan Malaysia mencuri perhatian antarabangsa apabila seorang warga Mongolia, Altantuya Shaaribu yang menjadi orang tengah dalam urusniaga itu ditemui dibunuh di Malaysia.

Beliau dikatakan menuntut komisennya daripada Abdul Razak Baginda, rakan karib Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang terlibat dalam urusniaga itu melalui Syarikat Perimekar.

Altantuya disahkan dibunuh dua pegawai polis yang kini menanti hukuman gantung dan merupakan pengawal peribadi Najib sewaktu kejadian itu berlaku.

Razak bagaimanapun dibebaskan dari tuduhan membunuh Altantuya.

Siasatan pemberian komisen pembelian kapal selam Scorpene itu kini memasuki peringkat perbicaraan terbuka di mahkamah Perancis.

MULA PAKAI BAJU KUNING

MULA PAKAI BAJU KUNING
PERHIMPUNAN HARAM CEMARKAN IMEJ BAIK MALAYSIA - meloya

Tulang belakang demonstrasi jalanan haram pada 9 Julai, hanya cuba mencemarkan imej Malaysia sebagai sebuah negara yang aman, harmoni dan makmur, dengan harapan satu lagi titik hitam dalam sejarah negara, kata beberapa penganalisis politik.

Mereka mendakwa bahawa penganjur juga mempunyai agenda tersembunyi, untuk mengalihkan perhatian negara daripada kes liwat di mahkamah yang membabitkan seorang pemimpin politik pembangkang.

Pengerusi pertubuhan bukan kerajaan Agenda, Zul Azhar Cha yang juga seorang penulis blog berkata, beliau ada maklumat mengenai demonstrasi jalanan haram itu yang menjemput media antarabangsa untuk membuat liputan mengenai demonstrasi tersebut.

"Kita terima maklumat bahawa media Australia menjemput dan pastinya mereka akan memberikan liputan negatif mengenai Malaysia.

BAGAIMANA DENGAN KES PM TERLIBAT BUNUH MODEL MONGOLIA…. kah kah kah..

TAK CEMAR IMEJ BAIK MALAYSIA KE?.... kah kah kah….

…BAGAIMANA KES KETUA MENTERI MELAKA ROGOL BUDAK SEKOLH… kah kah kah..

BAGAIMAANA KES MENTERI ROGOL AMAH…. kah kah kah..

KES KES INI TAK CEMAR IMEJ MALAYSIA KE?....kah kah kah…

APA PUNYA TUUUUUR….. kah kah kah

SIAPA TAKUT BACA BERITA INI

MENTERI MANA ROGOL AMAHBEKAS MENTERI DIDAKWA ROGOL PEKERJA DEWANBANDARAYA


PARIS: Seorang bekas menteri dan datuk bandar bagi parti yang memerintah ketika ini dihadapkan ke mahkamah selepas didakwa merogol seorang pekerja wanita yang bertugas di pejabatnya di dewan bandaraya, kata pendakwa raya.

Bekas Menteri Rendah Perkhidmatan Awam, Georges Tron, dari parti UMP diketuai Presiden Nicolas Sarkozy, berdepan tuduhan rogol dan serangan seksual oleh "seorang yang berkuasa", kata Marie-Suzanne Le Queau selepas tampil di hadapan hakim di mahkamah Evry, luar Paris.

Tron dibebaskan dengan ikat jamin. Jenayah itu boleh menyebabkan hukuman penjara sehingga 20 tahun. – AFP

SILA TEKA SIAPA TAKUT BACA BERITA INI…. kah kah kah…

INI MENTERI KAPIR YANG MAKAN BABI…. kah kah kah..

BILA ADA TUDUHAN… TERUS LETAK JAWATAN DAN BERHENTI…. kah kah kah..

TAK MACAM MENTERI ROGOL AMAH…. kah kah kah..

…. ROGOL SENYAP SENYAP....kah kah kah…

….LEPAS ROGOL BUKAN SAJA NAFIKAN…. kah kah kah..
...SAMAN SIAPA YANG MELAPORKAN BERITA MENTERI ROGOL AMAH..... kah kah kah..

BERITA MEROGOL AMAH PUN TAK BOLEH DILAPOR…kah kah kah


BERSEDIA UNTUK KE JALAN RAYA


AJENDA NEGARA KEBAJIKAN

SISTEM EKONOMI NEGARA KEBAJIKAN


Tetiba Negara Kebajikan menjadi isu perbincangan. Ini adalah hasil dari keputusan Muktamar Pas tahun 2011 yang baru selesai dua minggu lalu. Hasil dari Muktamar ini umum telah diberiathu bahawa Pas akan membawa Negara Kebajikan sebagai akidah perjuangan.

Bila sahaja Pas mengajukan Negara Kebajikan kepada umum dengan serta merta United Malays National Organisation bangun mengaku bahawa dasar ini telah mereka jalankan. Justeru mengikut United Malays National Organisation Pas hanya menjadi Pak Turut.

Saya rasa memang ada warga kurang faham tentang apa sebenarnya Negara Kebajikan. Saya yakin – ramai yang kabur dan kurang faham dan mungkin menjadi sasau apabila United Malays National Organisation mengakui bahawa mereka telah menjalan dasar Negara Kebajikan.

Jika dasar yang sedang dilakukan oleh United Malays National Organisation ini sebagai ajenda Negara Kebajikan ini bermakna warga Palestin di Gaza juga hidup dalam Negara Kebajikan.

Hampeh. Pengakuan United Malay National Organisation ini betul-betul mengkelirukan ramai warga. Pengakuan ini United Malay National Organisation ini sama seperti George Bush mengakui yang dia menyerang Iraq untuk membawa demokrasi dan keamanan. Justeru, ciri pertama Negara Kebajikan ialah apa sahaja dasar yang sedang dilakukan oleh United Malays National Organisation ianya bukan Negara Kebajikan.

Sesudah kita semua menyedari ‘cakap tipu’ United Malays National Organisation ini biar saya sambung penerangan tentang Negara Kebajikan. Sesebuah Daulah wujud berasaskan ekonomi. Dalam dunia wujudiah kita pada hari ini hanya ada dua bentuk sistem ekonomi. Ekonomi kapitalis dan ekonomi sosialis. Ini adalah dua sistem ekonomi induk. Yang lain lain hanyalah pecahan dari sistem ekonomi ini.

Ekonomi kapitalis berpaksikan keuntungan maksima. Keuntunganlah yang mengemudikan arah dan dasar negara yang mengamalkan sistem ekonomi kapitalis. Manakala sistem ekonomi sosialis berpaksikan kepada kebajikan ramai. Justeru negara atau daulah yang mengamalkan sistem ekonomi sosialis akan menjadikan kebajikan ramai sebagai pedoman.

Tanah Melayu pada satu ketika dahulu adalah negara bersistemkan ekonomi feudal – sistem ekonomi ini muncul sebelum ekonomi kapitalis. Raja menjadi kepala yang mewakili seluruh kehidupan hidup. Raja berkuasa memungut cukai. Raja berhak memiliki tanah. Maka lahirlah budaya Melayu yang melambang sistem ekonomi feudal ini. Justeru kita melihat Orang Melayu tunduk kepada Raja walau pun Raja itu hampeh. Hingga ke hari ini saki baki budaya yang dilahirkan oleh sistem ekonomi feudal itu masih wujud sebagai bukti.

Di negara-negara tandus berpadang pasir seperti Saudi Arabia telah muncul satu budaya dan tamadun yang berpaksikan ekonomi padang pasir. Di Khutub Utara yang sejok bersalju telah melahirkan budaya dan tamadun negara bangsa warga Eskimo. Amat jelas bahawa sistem ekonomilah yang melahirkan tamadun negara bangsa.

Saya tidak perlu bersuluh untuk memahami bahawa dari sistem ekonomilah munculnya budaya, moral, nilai, tatasusila dan tamadun. Semua budaya bangsa dalam dunia ini wujud hasil dari sistem ekonomi. Tamadun negara bangsa adalah cermin dari sistem ekonomi yang di sedia pakai.

Mari saya bawa kembali untuk memahami dua sistem ekonomi – kapitalis dan sosialis. Untuk saya amat jelas dua bentuk sistem ekonomi ini memiliki perbezaan yang hakiki. Malah dua sistem ekonomi ini bertentangan antara satu sama lain. Keuntungan maksima tidak boleh wujud jika kebajikan ramai ingin diberi. Dalam masa yang sama kebajikan ramai tidak mungkin wujud jika keuntungan maksima ingin di capai.

Ini adalah hakikat pertentangan dua sistem ekonomi ini. Memang betul kita sering cuba di kelentong dengan kata-kata ‘ sama sama menang’ atau ‘win win situation’. Dalam sistem ekonomi tidak wujud sama sama menang. Jika loji Lynas di Gebeng akan dibuka – hasilnya yang untung membuat kekayaan ialah syarikat Australia. Yang akan rugi warga Gebeng dan Kuantan. Mustahil syarikat Loji untung dan warga di Gebeng juga untung. Tidak pernah lagi dalam sejarah ekonomi sosialis atau kapitalis akan wujud situasi sama sama untung.

Dalam bahasa orang kampong - tidak mungkin towkay untung dan kuli juga untung. Saya tahu ada juga yang berani berkata sedemikian. Untuk saya ini adalah kata-kata dari orang gila yang tidak faham asas ekonomi. Kita selalu mendengar/membaca kata-kata – win win situation - kata-kata ini datangnya dari mulut politikus United Malays National Organisation yang kerjanya hanya menipu orang ramai.

Dalam sisem ekonomi kapitalis pelaburan dibuat untuk membawa untung. Justeru balak ditebang untuk menguntungkan towkay balak. Mustahil penebangan balak ini akan menguntungkan kera dan siamang dalam hutan, jauh sekali Orang Penan. Tanah sawit dibuka dikatakan untuk membawa peluang pekerjaan. Ini kata-kata dari seorang munafiq yang menyurukkan niat asalnya untuk mencari keuntungan dari tenaga buruh pekerja ladang sawit ini.

Saya amat berharap yang para pembaca yang budiman telah faham bahawa politik itu ialah ekonomi. Perebuatn kuasa politik itu ialah perebutan kuasa ekonomi. Kerana itu kempen politik adalah kempen tentang dasar ekonomi. Jika para pembaca telah memahami sudut ini maka dengan senang sekali para pembaca akan memahami apa dia politik terkini didalam negara kita.

Biar saya jelaskan disini bahawa para penyokong sistem ekonomi kapitalis tidak henti-henti merancang untuk merebut kuasa politik agar mereka dapat membolot semua punca ekonomi. Rasa saya ini fakta yang jelas dapat kita lihat dalam budaya politik United Malays National Organisation. Justeru kaum kapitalis ini akan menyokong United Malays National Organisation kerana parti ini menyebelahi kepentingan mereka.

Bagitu juga pendukong yang mengajukan sistem ekonomi sosialis – mereka juga akan menyusun penyokong. Kalau dalam sistem ekonomi kapitalis yang menyokong ialah kaum pemodal dan pelabur. Dalam sistem ekonomi sosialis yang menyokong ialah kaum buruh, kaum tani dan warga miskin yang hidup tanpa harta kekayaan.

Justeru, sekali lagi saya tunjukan wujudnya pertembungan antara dua sistem ekonomi. Lalu pertanyaan muncul dimana hendak kita letakan Negara Kebajikan yang telah diajukan oleh parti Pas?

Biar saya terang dengan sejelas mungkin tentang Negara Kebajikan ini. Negara Kebajikan bukan satu sistem ekonomi. Jangan sesekali silap untuk mentakrifkan bahawa Negara Kebajikan ini adalah satu sistem ekonomi. Bukan.

Negara Kebajikan ini muncul dari satu sistem ekonomi. Negara Kebajikan dilahirkan dari sistem ekonomi sosialis. Hanya sistem sosialis sahaja yang memiliki kudrat dan iradat untuk membawa kemunculan Negara Kebajikan. Lalu timbul persoalan bahawa Pas ini bukan parti sosialis. Pas mengakui diri sebagai parti Islam. Pas sebuah parti Islam adalah kenyatan yang betul dan tepat.

Wajib kita sedari bahawa Islam itu adalah agama kepercayaan dan bukan sistem ekonomi. Dalam kitab suci Al-Quran yang di munculkan adalah ayat-ayat yang membawa naratif-naratif contoh yang menggambarkan Negara Kebajikan. Justeru terpulangkan kepada si penganut untuk menggunakan akal dan fikrah untuk melakar dan mencipta satu sistem ekonomi yang melahirkan Negara Kebajikan.

Ditahap tamadun manusia hari ini Negara Kebajikan hanya dapat diwujudkan melalui struktur sistem ekonomi sosialis. Lalu timbul satu lagi persoalan – bukankah sosialis ini tidak beragama dan tidak bertuhan?

Saya rasa masa dan ketikanya telah sampai untuk kita semua berani membebaskan diri dari diperangkap oleh propaganda ‘perang dingin’ yang mengatakan bahawa penyokong sistem ekonomi sosialis ini tidak bertuhan. Ini sebenarnya lahir dari kejayaan propaganda licik ketika pertempuran hebat antara dua ideloji sistem ekonom. Idealogi sistem kapitalis yang dikepali oleh Amerika dengan sistem sosialis yang dipimpin oleh Russia. Pertemporan ini berjalan hebat bermula sesudah Perang Dunia Kedua hingga runtuhnya Tembok Berlin pada tahun 1989.

Adalah betul dan tepat apabila kita mengatakan bahawa sistem ekonomi kapitalis atau sosialis tidak memiliki agama dan tidak memiliki tuhan. Sistem ekonomi ini samalah seperti injin kereta yang wujud. Tugas injin hanya untuk bergerak dari Kampong Ini ke Kampong Itu. Tidak mungkin injin kereta ini beragama dan bertuhan.

Biar saya terangkan lagi sejelas mungkin tentang beza agama dengan sistem ekonomi. Ini agar kita semua akan memiliki padangan yang cerah dan terbuka. Biar saya tunjukkan bagaimana Syed Mukhatar seorang penganut agama Islam yang selalu bersedekah tetapi dia juga ialah seorang kapitalis yang besar. Harta kekayaan Syed Mukhtar datangnya dari tenaga kaum buruh.

Seornag lagi kapitalis besar ialah Bill Gates. Bill Gates tuan empunya Microsoft adalah seorang atheis. Apa yang ingin saya paparkan ialah bukan agama dan kepercayaan yang penting tetapi akidah. Bill gates dan Syed Mokhtar memiliki akidah yang sama sebagai kaum kapitalis. Kaum kapitalis mencari untung. Akidah mereka ialah keuntuntungan maksima. (TT)

(bahagian dua minggu hadapan)MALIKUL SEMBAB BUAT LAWAK BODOH

MALIKUL SEMBAB YANG SEMBABHARGA BEKALAN MAKANAN DIPASTIKAN KEKAL RENDAH - meloya

HULU SELANGOR 23 Jun - Muhyiddin Yassin berkata, kerajaan akan memastikan harga bekalan keperluan makanan kekal rendah dalam memastikan ia tidak membebankan rakyat.

Dia berkata , kerajaan akan mencari jalan menyelesaikan masalah di peringkat pengeluaran makanan terutamanya di kalangan petani termasuk dalam isu orang tengah yang menjadi pembekal.….. MALIKUL SEMBAB BERFATWA LAGI….. kah kah kah…

…TAK PAYAH BUAT LAWAK BODOH…. kah kah kah..

SIMPAN LAA MUKA SEMBAB TU…. kah kah kah..

RAKYAT MALAYSIA TENGOK…. TAK ADA SELERA NAK MAKAN…. kah kah kah..


SILA LIHAT HARGA BARANG

GULA
2005 – RM 1.40
2006 – RM1.45

2007 – 2009 : Harga gula kekal

Jan 2010 - RM 1.65
Julai 2010 - RM 1.90
Disember 2010 - RM2.10

Mei 2011 - RM2.30RON 95 (diperkenalkan pada tahun 2009)
2010 – RM1.80
2011 – RM1.90
2011 - RM2.16
2012 - RM2.20
2013 - RM2.34
2014 - RM2.52
2015 - RM2.60
2011 – RM1.90

RON 97

2004 – RM1.34
2005 – RM 1.52
2006 – RM1.92
2008 – RM2.45
2009 – RM2.05
2010 – RM2.30
2011 – RM2.80

... NAK HAPUSKAN ORANG TENGAH.... kah kah kah..

...IPP TU APA?.... kah kah kah..

... SYED MOKHTAR MONOPOLI BERAS DAN GULA APA HAL SAPA BAGI LESEN?.... kah kah kah..

HARGA GULA MINYAK SUDAH NAIK …. kah kah kah..

..TEPONG… BERAS… AYAM..IKAN KEMBONG… SEMUA SUDAH NAIK… kah kah kah..

YANG TAK NAIK HANYA SATU…. kah kah kah…

.. YANG TURUN HANYA SATU…. kah kah kah..

APA DIA YANG TAK NAIK DAN TURUN…. kakah ka ka

…. SOKONGAN RAKYAT TERHADAP GEROMBOLAN TERUS TURUN TAK NAIK NAIK…… kah kah kah

...SOKONGAN TERUS TURUN... kah kah ka...TUGAS SUCI ANAK MUDA

Selasa, 21 Jun 2011

Ku Li: Gugur Pemusatan Kuasa Ditangan PM, Peguam NegaraKUALA LUMPUR 19 JUN : Ahli politik veteran Tengku Razaleigh Hamzah menggesa agar pemusatan kuasa di pejabat Perdana Menteri dan Peguam Negara dikaji balik agar kepentingan rakyat jelata tidak terus terhakis sebagaimana disaksikan sejak tiga dekad lalu.

Dalam pandangan yang lantang terbaru ini, Ahli Parlimen Gua Musang itu berkata, cabaran pada hari ini ialah meneliti kembali pemusatan kuasa di tangan individu tertentu termasuk perdana menteri dan mengembalikan persekitaran politik yang “imbang dan periksa” demi rakyat menikmati amalan demokrasi yang tulen, lapor Malaysianinsider.

“Kita sebagai rakyat Malaysia perlu mendapatkan balik hak-hak kita dalam (negara) demokrasi, bahawa kuasa dan jawatan adalah satu amanah dan tanggungjawab, bukan untuk kepentingan peribadi ataupun sebagai satu peluang untuk memperkayakan diri.

“Kita, sebagai rakyat yang aktif dalam politik dan bertanggungjawab, perlu menekankan semula konsep obligasi sosial dan tanggungjawab awal ke atas mereka yang mahukan jawatan politik. Kuasa ada tugas, bukan satu jawatan,” kata beliau ketika berucap pada majlis Perak Lectures anjuran Perak Academy di Taiping malam tadi.

Bekas menteri kewangan itu berkata, kerajaan juga perlu memikirkan semula dasar-dasar ekonomi negara ini khususnya dalam memfokus objektif nasional yang sangat memerlukan tindakan segera.

“Dasar ekonomi bukan hanya mengenai penjanaan kekayaan tetapi juga memerlukan satu dimensi moral yang mengambil kira kebaikan kesemua rakyat sebagai satu keutamaan berbanding keuntungan (semata-mata),” kata beliau dalam ucapannya yang secara panjang lebar menyentuh perubahan dalam keutamaan negara sejak tiga hingga empat dekad lalu berbanding teras mesej disampaikan ketika perisytiharan kemerdekaan oleh Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj di Stadium Merdeka pada 1957.

“Falsafah yang menjadi panduan ialah tanggungjawab (pemegang) jawatan awam. Jawatan awam dilihat sebagai satu tugas, bukan satu peluang (mencari kepentingan diri).

“Jawatan awam juga sebahagian daripada komitmen politik untuk mewujudkan satu Malaysia yang adil, saksama, kohesi dan seimbang,” kata beliau sambil menambah, elemen-elemen itu disepadukan oleh keperluan tanggungjawab turun-temurun bagi mereka yang akan menggantikan kepimpinan pada masa-masa mendatang.

Justeru kata Tengku Razaleigh, salah satu kerugian besar dalam dunia pemegangan jawatan awam dan politik di Malaysia pada hari ini ialah kehilangan tanggungjawab turun-temurun ini atau yang bersifat generasi.

Katanya, setiap tindakan dan pendekatan kelihatan dikelilingi oleh sikap tamak dan keinginan mahu menjadi bilionair, yang turut membawa kepada piramid kroni dalam parti-parti politik pemimpin yang memerintah dan sekutu-sekutu dalam bisnes.

“Ia kombinasi hierarki kroni politik dan kroni bisnes yang membawa kepada pemusatan kuasa dalam kepimpinan politik semasa dan di pejabat Perdana Menteri,” kata Ketua Umno Gua Musang ini, yang pernah menyaingi Tun Dr Mahathir Mohamad bagi jawatan presiden Umno pada 1987.

Dr Mahathir yang memegang jawatan perdana menteri selama 22 tahun sejak 1981 digantikan oleh Tun Abdullah Ahmad Badawi pada Oktober 2003 dan kemudian oleh Datuk Seri Najib Razak sejak April 2009.

Sehubungan itu kata Tengku Razaleigh, pemusatan kuasa di tangan satu individu telah membawa kepada manipulasi sistem politik iaitu institusi-institusi kuasa termasuk media.

Banyak media sama ada akhbar atau stesen televisyen dimiliki oleh parti-parti politik teras dalam Barisan Nasional (BN) khususnya Umno.

Dakwaan sebelum ini menyebut bidang kehakiman turut hilang kebebasan ketika era kepimpinan Dr Mahathir, tetapi perdana menteri keempat itu menafikan perkara tersebut banyak kali.

“Sebagai pertukaran kepada pemusatan kuasa, sikap tamak dan kepentingan peribadi digalakkan menerusi (kepimpinan melalui) teladan dan dalam topeng kesetiaan kaum yang sewajarnya menerima ganjaran,” katanya.

Bertolak daripada itu, Tengku Razaleigh berkata, persekitaran ini wujud di semua parti dalam struktur kuasa yang ada sekarang.

“Situasi ini adalah sesuatu yang sangat bahaya dan sukar untuk dipatahkan sebab pemusatan kuasa sudah wujud sejak tiga dekad lalu,” kata pemimpin kelahiran Kelantan ini.

Tengku Razaleigh juga menarik perhatian bahawa persekitaran itu juga membawa gaya kepimpinan politik “talam dua muka” dan “cakap angin” — seolah-olah mempamerkan kepimpinan ‘cakap tak serupa bikin’.

Malah menurutnya, sikap sedemikian membawa politik yang menggalakkan pendekatan atau amalan mengaburkan maklumat.

“Tema yang ketara ialah polisi menggunakan (elemen) perkauman dan agama di satu pihak dan bercakap mengenai perpaduan di pihak lain dengan menjadikan rakyat sebagai tebusan dalam usaha kekalkan status quo kuasa.

“Akibatnya, kebimbangan mengenai perkauman dan agama mencengkam setiap aspek kehidupan, dalam politik, ekonomi, pendidikan dan pekerjaan, sedangkan realiti semasa tiada kaitan dengan agama atau kaum,” kata beliau.

Nasib baik Umi Hafelda tak faham maksud Yu Gi...

Para pembaca yang budiman, aku rasa agak ramai pembaca yang agak kabur tentang konsep dan falsafah negara kebajikan. Apabila parti PAS mengajukan negara kebajikan sebagai raison d'ĂȘtre atau matlamat dan garis perjuangan parti, kelihatan musuh utama rakyat Malaysia - United Malays National Organisation – menjadi sasau.

Secara mengejut, tiba-tiba benggolan-benggolan dari United Malays National Organisation menjadi sasau dan mamai. Entah pelesit mana yang datang merasuk. Dengan mengejut secara tiba-tiba Mahathir Mohamad, Najib Razak, Nazri Aziz, Utusan Malaysia dan PERKASA meluahkan cinta berahi mereka terhadap para ulama PAS.

Aku perhatikan, tanpa segan silu mereka 'frust menonggeng' dan tergolek menangis, merayu dan meraung apabila negara Islam tidak lagi dijadikan agenda politik oleh PAS. Dengan penuh sasau mereka ingin memeluk dan mencium para ulama PAS, terutama yang telah kalah dalam pemilihan baru-baru ini.

Cerita sedih ini menjadi lucu apabila Ibrahim Ali merasa kesucian agamanya tercemar apabila PAS mengajukan negara kebajikan. Zul Nordin tersedak hingga tercabut kopiah apabila diberitahu bahawa Mohamad Sabu telah berjaya menduduki kerusi pucuk pimpinan PAS. Utusan Malaysia tidak putus-putus air liur bergebang tentang bagaimana PAS telah menjadi kuda DAP.

Nampaknya kemunculan pimpinan baru dalam PAS ini telah menjadikan United Malays National Organisation kelam kabut dan sampar-larau tak tentu arah tujuan. Ada benggolan yang meminta PAS meninggalkan agenda Islam. Ada benggolan yang berkata PAS telah belot kerana kononnya meninggalkan agenda Islam.

Lawak-lawak seram ini semakin menjadi-jadi. Aku terguling-guling dan ketawa terbahak-bahak hingga tercabut tiga helai bulu hidung apabila terbaca berita tentang Mahathir berfatwa dengan surah dan ayat-ayat Quran.

Bayangkan Mahathir, kaki kelentong ini telah bersalin kulit menjadi seorang lebai. Lebai Mahathir ini telah mula berlabon dengan ayat-ayat Quran. Paling lawak apabila lebai ini menerangkan kepada jemaah suraunya bahawa pimpinan baru dalam PAS ini bermaksud kemenangan untuk Karpal Singh. Macam mana si Karpal ini masuk dalam kes ini, aku pun tak faham.

Aku perhatikan kempen anti-PAS ini akan diteruskan. Kempen ini bertujuan untuk mengharu-birukan PAS dan para penyokong PAS. Kempen yang berjangka panjang ini bertujuan agar muncul tim serpihan 'ulama' dalam PAS. Benggolan-benggolan dalam United Malay National Organisation akan bernazar jika parti PAS retak dan pecah.

Malam membakar fail


Kenapa ini berlaku?

Biar aku terangkan di sini tentang pensejarahan latar belakang agar kita semua dapat memahami realpolitic yang sedang berlaku di hadapan mata kita. Semuanya bermula pada malam kemenangan pilihan raya yang lalu. Ingat tak malam itu? Jangan lupa malam itu juga dikenali sebagai malam membakar fail di pejabat kerajaan Shah Alam.

Pada malam itu United Malays National Organisation melihat kekalahan di Selangor, Pulau Pinang, Kedah, Perak dan Kelantan. Kekalahan di Selangor adalah satu pukulan hebat. Negeri terkaya di Malaysia telah terlucut. Sesudah membakar fail-fail, dengan cepat dan tangkas bermula kerja-kerja jahat.

Khir Toyo menelefon. Beberapa pucuk pimpinan PAS telah dihubungi. Tujuannya untuk melahirkan apa yang dipanggil 'kerajaan perpaduan'. Pekara ini bukan lagi rahsia. Apa yang aku tulis ini bukan fitnah. Semua telah terbarai. Semuanya telah diketahui umum. Apa yang aku lakukan ini hanya merakamkan sejarah ini secara hitam putih putih untuk ingatan cucu cicit kita nanti.

Semenjak malam itu, mimpi berahi United Malay National Organisation untuk kembali berkuasa di Selangor tidak putus–putus. Dalam masa yang sama beberapa benggolan PAS terus dirangsang oleh mimpi berahi untuk menjadi menteri besar dan meniduri jawatan menteri pusat jika kerajaan perpaduan dapat diwujudkan.

Benda yang dipanggil 'kerajaan perpaduan' ini dikenali juga dengan nama manjanya 'Yu Gi'. Yu Gi ini bermakna unity government. Anasir-anasir yang menyokong Yu Gi dalam PAS ini terus bergerak. Di Selangor, ia amat aktif sekali hingga anasir Yu Gi ini berjaya menyingkirkan Saari Sungip dan Khalid Samad dari pucuk pimpinan PAS Negeri.

Selama tiga tahun bahtera PAS terumbang ambing akibat dari kerja-kerja jahat anasir-anasir Yu Gi. Dalam masa yang sama benggolan United Malay National Organisation terus 'memukul telefon' berhubung dengan anasir-anasir Yi Gi dalam PAS. Hubungan sulit terus dilakukan. Cinta kasih sayang mereka terus dibakar. Akhirnya gerak kerja anasir Yu Gi dalam PAS ini telah berjaya menggangu gugat kerja-kerja politik Pakatan Rakyat.

Nafsu dan berahi anasir Yu Gi ini terus dibelai. Justeru pelbagai bentuk kenyaataan telah dibuat. Pucuk pimpinan United Malays National Organisation telah membuat kenyataan tentang betapa indahnya jika Melayu bersenggama dengan Melayu. Betapa gah dan luasnya politik ketuanan Melayu jika Melayu dapat berpadu-padu dengan Melayu.

Sesudah petang Krismas


Aku tersenyum melihat bagaimana pada awalnya kenyataan dan jemputan dari benggolan United Malays National Organisation ini agak berlapik. Tetapi semua ini berakhir pada petang cuti hari Krismas yang lalu. Pada petang itu satu pertemuan sulit di mana Najib, Muhyiddin Yassin, Nik Aziz Nik Mat dan Hadi Awang telah diadakan. Perjumpaan ini menjadi pancit apabila Nik Aziz minta diri berundur.

Kisah Nik Aziz menggagalkan projek Yu Gi ini menjadi gelak ketawa dalam internet. Bayangkan kata-kata Nik Aziz dengan loghat Kelantannya:

"Ambo tok seeh (tidak mahu) padu-padu ni… ambo (saya) minta diri dulu… Ambo nok gi hospital."

Cuba bayangkan bagaimana rupa Najib dan muka Muhyiddin ketika Nik Aziz bangun dan beredar. Betapa sedih dan pilu rasa hati Abang Nasa apabila semua rancangan untuk menubuhkan 'kerajaan perpaduan' gagal. Mimpi Abang Nasa untuk menjadi menteri kabinet jatuh berderai-derai, tergolek-golek.

Sesudah petang Krismas itu, jemputan untuk menubuhkan kerajaan perpaduan ini mula diajukan tanpa berlapik-lapik. Jemputan ini datang bertalu-talu. Semua bersuara menjemput PAS untuk mendirikan kerajaan perpaduan. Hinggakan Lokman Adam seorang jurufikir ulung United Malay National Organisation sendiri sanggup membuat jemputan secara terbuka di satu forum di Kota Bahru.

Nampaknya hanya Ummi Ufilda sahaja yang tidak menjemput PAS untuk berpadu-padu dengan United Malays National Organisation. Ini mungkin kerana Ummi tidak memahami makna unity government kerana ia disebut dalam bahasa Inggeris.

Cita-cita dan niat United Malays National Organisation untuk menubuhkan sebuah kerajaan perpaduan dengan PAS ini bertujuan untuk memastikan kerajaan yang ada sekarang akan terus berkuasa. United Malay National Organisation yang semakin terpencil dan terpinggir memerlukan tabung oksigen dari PAS.

Lalu gendang ketuanan Melayu dimainkan untuk memanggil Melayu bertandak. Tetapi sayangnya, memukul gendang Melayu ini aku rasa telah membosankan. Selama 50 tahun gendang Melayu ini telah dipukul. Dari hari ke hari sambutan semakin hambar. Tak ramai anak muda dan berongeng dan bertandak. Bukan sahaja gendang ini memekakkan telinga, malah untuk anak-anak muda gendang Ketuanan Melayu ini tidak dilihat cool.

Cerita puntianak, drakula

Kini jelas, United Malay National Organsiation semakin hilang akal. Ini bukan lagi gila talak. Ini betul-betul jadi gila. Sejarah pilihan raya kecil memperlihatkan mereka kalah teruk dan dilihat terdesak. Undi orang Cina dilaporkan akan seratus-peratus pergi kepada Pakatan Rakyat. Undi Melayu hanya datang dari warga emas dan mak cik Felda. Hanya ada satu berita baik untuk United Malay National Organisation. Pengundi pimpinan Reezal Merican dan Abdeel Azeez masih tetap setia. Syukur.

Muktamar PAS yang baru berlalu dahulu bagitu bersejarah sekali. Ia membawa perubahan lanskap politik yang hakiki. Aku berpendapat, selesai sahaja muktamar PAS, pintu Yu Gi telah tertutup.

Anasir-anasir Yu Gi jelas terpelanting dari pucuk pimpinan. Abang Nasa diberitakan menangis kerana telah ditikam oleh 'geng' sendiri. Sebuah syarikat pun tak ada peluang untuk mengucapkan syabas kepada Hasan Ali kerana dia sendiri telah tercabut kuasa dari PAS Selangor.

Untuk menyeronokkan cerita, biar aku buka cerita puntianak dan drakula. Mengikut kisahnya, Count Dracula yang meracau sesudah mati hanya dapat dibunuh dengan tikaman salib. Legenda Dracula ini tak jauh bezanya dengan cerita puntianak orang Melayu. Mengikut kisah cerita, minah puntianak akan berhenti menggangu kampung apabila tengkoknya dipaku.

Tentu tuan pembaca yang budiman akan bertanya, Apa sangkut pautnya puntianak dan drakula dengan politik tanah air kita? Mari sini ambo nak royak. Dengar baik-baik.

Apabila abang Mat Sabu menang dan menduduki tempat kedua dalam PAS, ini samalah seperti paku akan akan memaku si puntianak yang bernama Yu Gi. Puntianak Yu Gi yang meracau meroyan ini akan dikuburkan. Yang tinggal sekarang hanyalah pelesit tidak berjenjang.
Tak faham?

Kalau tak faham tunggu minggu depan.

Oleh Hishamuddin Rais -

Anwar desak tarif elektrik ditangguh, perjanjian PPA disemak

KUALA LUMPUR: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengulangi desakan supaya kerajaan menangguhkan kenaikan tarif elektrik dan mengkaji semula Perjanjian Pembelian Tenaga (PPA) dengan penjana Tenaga Bebas (IPP).

Menurut Anwar, kenaikan tarif elektrik bukan sahaja melibatkan kenaikan bil penggunaan, tetapi juga kenaikan kos pengeluaran dan harga barangan pengguna.

“Begitu juga kenaikan harga disel akibat penarikan subsidi baru-baru ini yang merupakan nadi pengeluaran dan pengedaran (barangan),” kata Anwar ketika perbahasan Belanjawan Tambahan Pertama 2011 di parlimen hari ini.

Ketika perbahasan tersebut, Anwar mendedahkan bahawa semasa mengetuai kementerian Kewangan, beliau tidak bersetuju cadangan Unit Perancang Ekonomi (EPU) bagi mewujudkan IPP.

Menurutnya, beliau bersetuju dengan pandangan Ketua Setiausaha Perbendaharaan ketika itu, Tan Sri Clifford Herbert bahawa syarat perjanjian itu tidak adil dan EPU diarahkannya untuk mengkaji semula keputusan tersebut.

Katanya, TNB yang merupakan ‘pembeli’ terpaksa menghentikan operasi mereka untuk memberi laluan kepada ‘pembekal’, iaitu IPP untuk menjana tenaga pada kadar kapasiti penuh, termasuk rizab 40 peratus yang dianggap tidak munasabah.

“TNB menyatakan EPU pada ketika itu memaksanya untuk bersetuju dengan harga jualan tenaga kepada IPP. Ia dibantah kerana TNB menyatakan bahawa mereka berkeupayaan untuk menjana tenaga dengan lebih murah dan efisyen.

“Petronas diminta menjual tenaga kepada IPP khususnya YTL dengan harga yang murah, dan YTL menjual kepada TNB dengan harga yang mahal. Petronas dan TNB membantah perkara ini kerana merugikan wang Petronas dan negara,” jelas Anwar

Peningkatan 15 peratus belanjawan

Dalam pada itu Anwar berkata, belanjawan tambahan berjumlah RM 13.2 bilion yang digunakan hanya selepas tiga bulan pusingan belanjawan, menunjukkan bahawa tidak mustahil peningkatan 15 peratus belanjawan menjelang akhir tahun.

“Ini menimbulkan tanda tanya berhubung keupayaan negara untuk merangka belanjawan negara. Sesebuah kerajaan yang bertanggungjawab terhadap rakyatnya mestilah mentadbir secara cekap, berwibawa dan demokratik.

Peningkatan peratusan hutang negara dari KDNK pada kadar 54 peratus menunjukkan Malaysia tidak boleh mengambil risiko kehilangan keyakinan pelabur terutamanya dan bon kerajaan.

“Peningkatan perbelanjaan belanjawan berlaku akibat dari tindak balas pergerakan harga komoditi yang buruk. Namun, anehnya adalah peningkatan emolumen sebanyak 5 peratus, sedangkan ia sepatutnya mudah untuk diunjurkan,”

“Saya khuatir kegagalan kerajaan untuk membuat unjuran tepat tidak berupaya menjelaskan belanjawan dan lemah dalam mengurus ekonomi. Kita perlu mengambil iktibar dari kegagalan negara akibat kecuaian pengurusan dan memutarbelit angka petunjuk ekonomi seperti yang berlaku di Greece,” hujah Anwar.

Menteri Kewangan dituntut jelas status RM 250 bilion harta pusaka

KUALA LUMPUR: Kementerian Kewangan dituntut menjelaskan kedudukan 309,696 unit wasiat dan jumlah tabung amanah yang diuruskan Amanah Raya Berhad bernilai lebih RM 250 bilion, tegas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menurut Anwar, beliau difahamkan bahawa Amanah Raya tidak lagi membayar dividen kepada waris si mati, tetapi wang amanah tersebut dilabur sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

“Saya dimaklumkan dengan bukti nyata bahawa Amanah Raya tidak lagi membayar dividen kepada wang pusaka yang dipegang, tetapi dilaburkan sejak dua tiga tahun kebelakangan ini secara kompetetif. Malah, segala dividen yang diperolehi dipotong sebagai ‘acceptance fee’.

“Persoalannya, kemana perginya dividen sepatutnya diagihkan kepada pewaris-pewaris si mati yang wajar dinikmati hasil pelaburan amanah ini?

“Apakah dengan penarikan subsidi kepada rakyat melibatkan wang dividen pewaris si mati? Apakah Kementerian Kewangan kering kontang? soalnya dalam ucapan perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan Tambahan 2011 hari ini.

Anwar mempersoal prestasi pelaburan wang amanah yang diuruskan Amanah Raya Berhad kerana ia melibatkan unit wasiat dan jumlah nilai yang besar.

Beliau merujuk kepada satu kes di Terengganu bahawa tidak wujud langsung rekod pengagihan dividen bagi tempoh 2009, 2010 dan sehingga Jun 2011.

Amanah Raya dikorporatkan pada 1995 dengan tujuan untuk melabur wang pusaka yang terbeku, sama ada di pejabat Pesaka atau Mahkamah Tinggi untuk memberi faedah hasil pelaburannya kepada pewaris-pewaris sementara menunggu penyelesaian pembahagian pusaka.

Sebelum ini, ia dikenali dengan nama Jabatan Pemegang Amanah Raya Raya dan Pegawai Pentadbir Pusaka ditubuhkan sejak 1921.

Amanah Raya Berhad dikorporatkan di bawah Akta Syarikat pada tahun 1995 sebagai syarikat milikan penuh kerajaan dengan pegangan saham oleh Kementerian Kewangan.

Isnin, 20 Jun 2011

MAHAFIRAUN REMBAT NEGARA SAMPAI NEGARA MUFLIS

PANDY KUTTYMAHATHIR; MALAYSIA MUFLIS JIKA NEGARA KEBAJIKAN PENUH
– minisder

Mahathir Mohamad mengakui Malaysia merupakan negara separa kebajikan, tetapi menegaskan, ia tidak seharusnya menjadi negara berkebajikan penuh kerana boleh menyebabkannya muflis.

Bekas perdana menteri itu berkata, dalam sesetengah kes adalah benar Malaysia negara berkebajikan sebab banyak barang dan perkhidmatan adalah murah kerana kerajaan memperuntukkan wang untuk mengurangkan kos sara hidup.

“Kos hidup di negara ini adalah rendah,” kata Mahathir (gambar) yang ditanya sama ada beliau bersetuju dengan pendirian pentadbiran Najib di sebalik polemik mengenai negara berkebajikan sejak kebelakangan ini.

NEGARA INI BANGKRAP KERANA FIRAUAN INI REMBAT DUIT…. kah kah kah….

HABIS LINGKUP DUIT PETRONAS SELAMAT KAN SYARIKAT ANAK SENDIRI…. kah kah ka..

MAT MONGOL GUNA DUIT NEGARA UNTUK ANAK BERANCUK…. kah kah kah..

MAHAFIRAUN INI LAGI HEBAT…. kah jkah kah…

GUNA DUIT PETRONAS UNTUK SELAMATKAN SYARIKAT PERKAPALAN ANAKNYA ….kah kah kah..

..INI BUKAN FITNAH....TAK CAYA?... kah kah kah

...SILA SELIDIK FAKTA SEJARAH KRISIS EKONOMI 1998... kah kah kah...

... ANWAR TAK SETUJU PAKAI DUIT PETRONAS DAN KWSP... kah kah kah..

.... INI SEBAB MAHAFIRAUN PAKAI JUBUR AZIZAN... kah kah kah


SATU LAGI PROJEK TIPU MELAYU

NOTA:

tak perlu kelentong
keputusan dari IEAE
ialah:

loji ini selamat!

tak percaya tunggu

tapi laporan ini akan berputar-putar
memggunkan bahasa susah nak difamahmi
oleh oarng kampong - akan ada nama nama
kimia yang pelik- pelik disebut tetapi
yakinlah semua untuk menipu!

nota:
1874 - penjanjian pangkor - oarang melayu ditipu british
2010 - orang melayu masih kena tipu lagi - kali ini si penipu tak ada kelas
wraga australia negara bekas banduan kah kah kah

nota:

induk syarikat ini ada membuat peniagaan dengan
zionis isreal - fakta ini tidak pula ditimbulkan
cakap pro palestine kah kah kahBAYI MANGSA RADIOAKTIFLOJI LYNAS : MENTERI JAMIN KEPUTUSAN AKHIR KERAJAAN GUNA FAKTA, BUKAN EMOSI

KUALA LUMPUR, 20 Jun — Kerajaan pusat akan cuba menyelesaikan isu pembinaan loji pemprosesan nadir bumi Lynas di Pahang dengan mempertimbangkan empat asas termasuk mengutamakan aspek kesihatan dan keselamatan yang menjadi “tunjang keutamaan.”

Justeru kata Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Mustapa Mohamed, aspek kesihatan dan keselamatan rakyat melangkaui semua pertimbangan lain, dan sebarang keputusan terhadap Lynas tidak akan mengkompromi asas tersebut.

“Kedua, setiap keputusan yang diambil adalah berasaskan fakta, bukan emosi atau pertimbangan politik.

“Panel pakar IAEA yang dilantik akan menentukan fakta-fakta dalam kes ini, dan keputusan kerajaan akan dipandu oleh penemuan dan cadangan yang dikemukakan,” kata beliau dalam tulisannya diedarkan kepada media semalam.

Selain itu kata beliau, kerajaan sentiasa terbuka kepada perbincangan awam yang membina mengenai isu ini, dan berpandangan ia merupakan satu komponen penting dalam proses demokrasi.

BENDANYA NATANG MUNKEE NI CAKAP… kah kah kah..

.... FAKTA APA MUNKEE NI NAK CAKAP… kah kah kah..

MUNKEEE NI DULU CAKAP LOJI INI BAIK UNTUK PELABURAN…. kah kah kah..

MUNKEEE NI DULU CAKAP LOJI INI BERI KEYAKINAN PELABUR KEPADA PAHANG… kah kah kah..

MACAM MANA FAKTA ANAK KAKI TIGA?.... kah kah kah..

MACAM MANA LEMBU BESAR KAMBING DAN KAMBING BESAR BADAK…. kah kah kah..

KENAPA HARGA RUMAH DI KUANTAN MULA JATUH… kah kah kah..

….KENAPA CLUB MED DI CHERATING HENDAK PINDAH….. kah kah kah..

soalan:
- kenapa syarikat australia ini tidak buka loji ini di australia?
- kenapa baru sekarang nak adakan kajian?
- kenapa tak boleh guna emosi?
- apakah semua telah jadi robot kena cemaran radioaktif
- kenapa jadi bodoh racun tanah air sendiri
- kenapa tak jadi cerdik biarkan mat saleh ini racun australia
- kenapa tak diterangkan IAEA ditaja oleh syarikat loji nuklear
- kenapa tak di beritahu IAEA ini badan pro-nuklear
- kenapa tak diberitahu semua keputusan IAEA akan mengatakan selamat

NOTA:

orang ramai wajib diberitahu – syarikat ini meminta kebenaran buat loji dalam bulan januari dengan tangkas dalam bulan februari telah diluluskan – apa rahsia kecekapan ini kah kah kah
– minsider

Kalau menang, Pakatan dah sedia jawatan untuk Najib

SHAH ALAM, 19 Jun: Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa Umno BN sedang berusaha keras mencari jalan memecahkan perpaduan di antara PAS, PKR dan DAP.

Bercakap sewaktu menyampaikan ucapan penggulungan di Konvensyen Pilihanraya Keadilan di sini, beliau mengingatkan seluruh pemimpin dan ahli PKR di segenap peringkat agar bersedia menghadapi taktik kotor Umno BN.

Umno BN, jelasnya kini terdesak dan akan menghalalkan segala tindakan bagi memenangi Pilihan Raya Umum ke-13 nanti.

"Pastikan hubungan kita dengan PAS dan DAP erat kerana Datuk (Seri) Najib (Razak) masih merencana bagaimana nak pecahkan kita.

"Mereka menggunakan polisi penjajah iaitu pecah dan perintah. Kita harus waspada", katanya dihadapan lebih 4,000 ahli PKR yang hadir dari seluruh negara memenuhi Dewan Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC).

Antara taktik kotor Umno BN itu jelasnya, tindakan "membeli" pemimpin tertentu dari Pakatan Rakyat untuk dijadikan "tukang karut" menghentam dan memfitnah pemimpin dan dasar Pakatan Rakyat.

"Menjelang pilihan raya harga naik, bukan harga barang tapi harga tokoh-tokoh khianat.

"Mereka akan cari, tak dapat pemimpin kanan, pemimpin negeri. Tak dapat negeri, pemimpin cabang. Tak dapat cabang, pemimpin ranting. Tak dapat ranting, pemimpin tewas termasuk yang gagal menjadi calon", katanya melontar jangkaan.

Sehubungan itu beliau memberi ingatan kepada seluruh ahli PKR bersedia berdepan bakal "pengkhianat" itu.

Mengulas peluang Pakatan Rakyat pada PRU-13, Anwar yang juga Ketua Pembangkang yakin jalan ke Putrajaya makin hampir.

"Kalau tidak kerana penyelewengan dan taktik kotor Umno BN pada PRU 2008, tak payah tunggu 2011 ni, sekarang ini kita sudah berada di Putrajaya," jelasnya disambut sorakan hadirin.

Namun apa yang penting tegasnya, setiap ahli perlu berkerja keras bukan sahaja menyampaikan maklumat sebenar kepada pengundi, malah menyekat taktik kotor Umno BN itu jika mahu menguasai Putrajaya pada PRU akan datang.

"Ada PRU kita menang insya Allah... Ada kata worst case scenario, Anwar masuk penjara. Saya kata Anwar masuk penjara, tapi kita menang.

"Satu lagi best case scenario, Anwar tak masuk penjara, dan kita menang," katanya disambut tepukan gemuruh hadirin.

Konvensyen pilihan raya Keadilan merupakan kali pertama seumpamanya di Malaysia dan belum pernah diadakan mana-mana parti politik lain sebelum ini.

Dengan tema "Demi Rakyat" konvensyen itu menghimpunkan perwakilan PKR dari seluruh negara untuk mendengar amanat pimpinan tertinggi menjelang pilihan raya umum ke-13 yang mungkin berlangsung pada bila-bila masa sahaja.

"Ada orang tanya, kalau Pakatan menang, apa nak buat dengan Datuk Najib. Tak mengapa, kita dah sedia jawatan untuk dia," kata Anwar.