Sabtu, 2 Oktober 2010

MALAPETAKA AKAN BERLAKU KALAU PR PERINTAH MALAYSIABerita
"Najib kelihatan begitu resah jika PR berjaya menakluki Putrajaya pada PRU - 13 kerana ini akan memberi satu malapetaka yang buruk buat geng - geng gerombolan tapi bukan pada kebajikan dan pembangunan rakyat.Oleh itu rakyat perlu bijak membuat pilihan untuk membenamkan kepala Mat Monggol dan geng - geng nya ke dalam lombong pasir.

Dalam pada itu seluruh Malaysia a.k.a 1 malaysia harus bersiap sedia kerana lebih dari 6 malapetaka akan menimpa 1 malaysia di mana poket Rosmah yang di dahulukan dan Vincent Tan di utamakan sekiranya Anwar Ibrahim dan "A - Team" nya berjaya menakluki Putrajaya.

Malapetaka 1.
-Institusi Kehakiman akan "dibersihkan" dan jikalau ini terjadi Razak Baginda,Sirul Azhar dan Azilah akan di bicarakan semula mengikut perundangan yang sebenar.

Malapetaka 2.
-Kes kapal selam akan di siasat termasuk lah komisyen - komisyennya sekali dan pada ketika itu perkhidmatan Polis peranchis akan menghantar beberapa wakilnya untuk membantu siasatan.

Malapetaka 3.
-Buat pertama kalinya akaun Petronas akan di audit dan di akal itu kita akan lihat entah berapa ratus ekor "jembalang - jembalang" yang tergopoh - gapah cabut lari meninggalkan malaysia.

Malapetaka 4.
-Laporan kewangan SUKOM 98 akan di siasat dan di audit sepenuhnya dan di kala itu andainya itu berlaku sudah pastinya hal ini akan di bawa masuk ke dalam parlimen, maka satu lagi SELCAT Parlimen malaysia akan di tubuhkan buat pertama kali dalam sejarah.

MalaPetaka 5.
-Kes pembunuhan beramai - ramai di kampung memali yang terjadi pada tahun 1985 akan di buka semula dan ramai "dracula - dracula" akan di tangkap dan di siasat secara beramai - ramai.

Malapetaka 6.
-Kes lubuk merbau akan di buka semula dan kita akan lihat berapa ramai "bulldog - bulldog" yang akan di hambat dan di siasat semula.

Malapetaka 7.
-Mahasiswa akan memperoleh semula kuasa autonomi mereka dan ini akan menyebabkan geng - geng Pro - M akan bersumpah untuk memastikan agar United Malays National Organisation tidak akan bangkit semula dari kubur untuk menjadi "Pontianak Jibam - jibam"

Malapetaka 8.
-Kes mati dalam penjara akan di siasat.

Malapetaka 9.
-Kes Rogol sampai bunting dan "putus puting" suatu masa dulu di melaka juga akan di siasat semula sampai ke lubang ular tedung.

Malapetaka ke 10.
-Semua harta - harta Mama penguin akan di rampas dari beg Vuitton sampai le ke spender - pender Calvin Clein nya.

Malapetaka Ke - 11
-Mat Monggol akan kena tempeleng pasal cakap " I Hep U Hep Mi"

Malapetaka ke-12

Semua orang dan seluruh malaysia tak akan jadi bodoh buat selama - lamanya

Malapetaka ke-13
-Lihat mahkluk di bawah

Berok - berok ni akan terus ketawa kah..kah..kah..Re: Malapetaka akan berlaku kalau PR Memerintah Malaysia (Score: 1)

kalau tak menang pada pr13 nasib anwar bertambah parah, nasib rakyat malaysia bertambah terseksa dengan barang naik dan terus naik, pemimpin umno bertambah kaya dan raya setiap hari, samiey vullu bertambah dukalara....beli jual botol....jadi keling botol.........?

BUKTI UMNGOK BERI SEDEKAH JARIAH GUNA DUIT JUDI HARAM

Di bawah ini beberapa bukti bahawa UMNGOK dan Be End memang pemurah! Suka menderma kepada rakyat yang susah, anak yatim, ibu tunggal, dan bla bla bla. UMNGOK Be End ada funder besar untuk menabur budi kepada rakyat! Argh malaslah nak cerita, korang tengok sendirilah...

PERTAMA Zaman CHE DET


KEDUA ZAMAN PAKLAH


KETIGA ZAMAN NAJIB

SPORT TOTO dan STAFF derma pada anak yatim

Source: MiLo SuaM: Bukti Amngok sedekah guna duit haram

Jumaat, 1 Oktober 2010

40 kilogram : Apa sudah jadi

Artikel
Masihkah kita ingat rampasan dadah terbesar di Malaysia Jun tahun lepas? Ketika itu PDRM di bawah Musa Hasan. Media perdana saban hari menyiarkan gambar-gambar dan laporan tentang kejayaan polis dalam kes tersebut..

Ketika itu Musa Hasan sedang membawa kempen PDRM " Saya anti rasuah" kepada anggota PDRM. Tidak cukup dengan itu, Musa menyampaikan penghargaan kepada anggota polis yang terlibat dengan kes itu bahkan dinaikkan pangkat kerana tolak rasuah yang cuba diberikan oleh tertuduh.

Apakah yang terfikir di fikiran anda ketika itu? Tentunya orang yang tertuduh bakal digantung mandatori. Memangpun, dadah seberat 753kg yang dimuat dalam kontena. Bukan 10 gram yang dimuat dalam poket seluar jeans!

Kita juga memuji PDRM pimpinan Musa kerana merampas dadah itu, juga pengorbanan anggotanya yang sanggup menolak rasuah. Imej rasuah anggota PDRM pulih seketika

Tiba-tiba hari ini, kes ini dibuang. Tertuduh dibebaskan dari tali gantung.

Sebabya, bahan bukti dihapuskan. Bukan tikus makan. Bukan hanyut dilanda tsunami. Bukan hangus dalam kebakaran. Bukan dan bukan.

Sebabya, anggota polis yang mencurinya. Bukan 4 gram tetapi 40 kilogram. Sekali lagi 40 kilogram! Sekilo dadah berapa weeh?

Apa sudah jadi pada PDRM? Bagaimana rakyat mahu meletakkan kepercayaan dan keselamatan pada PDRM? Ini semua berlaku zaman Musa Hasan.

Barangkali kes ini adalah "pengakhiran penuh dramatik" jasa Musa Hasan terhadap PDRM dan negara! Memalukan..

Kadangkala kita terfikir, mengapa kes dadah tidak selesai-selesai walaupun pelbagai akta digubal. Semuanya membawa hukuman yang berat. Tetapi masih dan bertambah ramai anak muda menagihnya. Pusat Serenti saban tahun bertambah pembinaan dan penghuninya.

Apabila kita melihat kesudahan kes ini, barulah kita tahu mengapa masalah dadah tiada penyelesaian bahkan lebih teruk lagi!

Hari ini, kes Sosilawati pula menjadi perhatian umum. Apabila melihat kepada bagaimana pembunuhan terjadi, sudah tentu dalam fikiran kita pembunuh mesti di tali gantung. Terutama 2 suspek utama.

Apakah peristiwa yang berlaku di Mahkamah Kuantan semalam bakal berulang lagi dalam kes Sosilawati. Bahan bukti bakal hilang? Begitu juga adakah kesudahan kes Sosilawati juga sama seperti berakhirnya kes Altahtunya?

Kepada IGP Ismail Omar, pulihkan segera integriti dan ketelusan PDRM. Jika tugas utama PAS mem"basuh" semula tahi yang ditinggalkan UMNO di Kelantan , Kedah dan Terengganu ketika memerintah negeri-negeri tersebut, kini tugas IG Ismail membasuh "tahi" yang di tinggalkan oleh Musa Hasan. Selamat Membasuh!

ADA TERBAU APA-APA TAK

PEMANDU KAT WAAA TAK TAU

nota:
munasabah ke pemandu
ini tak tahu dari mana
syabu ini datang ?

kerana dekat sempadan terengganu
mungkin datang dari negara ayah pin


ISMAIL JAMIN SIASAT POLIS CURI SYABU-berita hairan

Ketua Polis Negara, Ismail Omar memberi jaminan akan menyiasat secara menyeluruh kes 10 anggota polis, termasuk seorang berpangkat inspektor yang mencuri kira-kira 40 kilogram syabu daripada lebih 700 kilogram yang dirampas dalam serbuan di Kilometer 3, Jalan Cenderawasih, Rompin, Mei tahun lalu.

Katanya, beliau telah mengarahkan agar siasatan dalaman dapat dijalankan secara terperinci dan tindakan diambil ke atas mereka.

Siasatan sedang dijalankan, kita tidak mahu perkara seperti ini berulang lagi, katanya mengulas keputusan Mahkamah Tinggi Kuantan membebaskan tertuduh yang juga pemandu lori yang ditangkap membawa dadah itu, Lee Yong Toe, 48, kelmarin.

Rampasan syabu seberat 753,539 gram bernilai lebih RM270 juta itu dipercayai terbesar dalam sejarah negara mendapat perhatian apabila Pesuruhjaya Kehakiman Akhtar Tahir dalam penghakimannya membebaskan Lee, kelmarin, mempersoalkan tindakan polis dan pendakwa raya.

nota:
sila baca berita ini
baca berulang kali
jika boleh sampai hafal
jika cekap baca dengan sebelah mata
lagi afdal baca dengan mononggeng

apa bau apa apa tak?

kunci bau berita ini
terletak pada dua perenggan akhir

pelik tetapi benar
hairan tetapi peliknota:
tujuh anak mahasiswa berdemo
menentang ISA pada tahun 2002
telah didapati tidak bersalah oleh mahkamah
tinggi tetapi pendakwa minta ulang bicara

nota:
hampir satu tan syabu dalam lori
pemandu kata : wa tak tau … wak tak tau
pemandu dibebas mahkamah

tapi pendakwa senyap ajew
tidak ada pulak pendakwa minta ulang bicara

ada bau apa apa tak?

nota:
bau seluar dalam pun
ada aroma erotikMACAM-MACAM DIBUAT UNTUK TIPU MELAYU

DULU TOLONG
SEKARANG POLONG

PENYELEWENGAN FELDA BUKTI UMNO KHIANATI MELAYU – harakah daily

Kemenangan peneroka Sungai Koyan 2 dan 3 terhadap Felda membuktikan bahawa badan berkanun yang dikuasai Umno itu adalah benar-benar pengkhianat Melayu.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Pembelaan Peneroka (Tindak), Salahuddin Ayub berkata ianya juga menjelaskan lagi bahawa sememangnya berlaku penyelewengan dan penipuan biarpun dinafikan berkali-kali pihak Felda.

"Kemenangan peneroka Felda baru-baru ini memang menampakkan penyelewengan, penipuan serta salah guna kuasa (oleh) Felda ke atas peneroka."

"Kalau benar Umno mengatakan bahawa mereka adalah pejuang Melayu, 99.9 peratus peneroka yang terbabit adalah peneroka-peneroka Melayu," katanya pada sidang media di Pejabat Agung PAS hari ini.

Beliau mengulas kemenangan kes 10 peneroka dari Felda Sungai Koyan 2 dan 3 semalam.

Mahkamah Tinggi Kuantan semalam memutuskan Felda perlu membayar RM23,800 kepada 10 peneroka tersebut yang dinafikan hak mendapat bayaran tanam semula.

…. DI MALYSIA INI SEBENARNYA BUKAN CHINA TIPU MELAYU…

.. BUKAN INDIA TIPU MELAYU….

…. YANG TIPU MELAYU IALAH GEROMBOLAN….

LIMA PULUH TAHUN…. INI LAH KERJANYA… MENIPU….

FELDA FELCRA FULADA FULIMAK…. SEMUA AJEN MENIPU MELAYU

SELESAI GEROMBOLAN TIPU MELAYU… GEROMBOLAN TUDUH ORANG CHINA YANG TIPU MELAYU….

CHINA MISKIN.. INDIA MISKIN DAN MELAYU MISKIN MULA GADUH….

YANG SENANG LENANG GEROMBOLAN DAN ANAK BINI…


JANGAN JADI BODOH MACAM TOK ARAB

SANDIWARA DI PENTASKAN SEMULA


WARGA EMAS PULANG WANG ‘HARAM’ HANYA SANDIWARA – mkini

Tindakan sekumpulan warga emas yang memulangkan semula wang bantuan RM100 setiap seorang kepada kerajaan Pulau Pinang hanyalah satu sandiwara, kata Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Negeri, Abdul Malik Abul Kassim.

Beliau berkata, ada kemungkinan warga emas yang memulangkan wang ehsan itu tidak mendaftar lagi dalam sistem yang disediakan oleh kerajaan negeri dan mereka mungkin dipengaruhi oleh sesetengah pihak.

"Mungkin ada pihak yang telah mendesak mereka," katanya bagi mengulas tindakan 40 warga emas memulangkan semula wang bantuan daripada kerajaan negeri itu kerana wang itu dikatakan daripada sumber judi lumba kuda.

SUSAH BETUL JADI MELAYU MISKIN….

SIANG DI TIPU GEROMBOLAN… MALAM DI TIPU TV3

NAK DAPAT DUIT SEDEKAH PUN…. SUSAH….

….DUIT RASUAH OKAY…. DUIT KOMISEN OKAY

…. DUIT DARI KERAJAAN PAKATAN TAK OKAY….

SUDAH LAH MISKIN…. MELAYU PULAK….

…. DUA KALI BALA….
KENA KENCING DI BRUSSELS


NAJIB KETUAI DELEGASI MALAYSIA KE SIDANG KEMUNCAK ASIA –EROPAH - mstar

Najib Razak akan mengetuai delegasi Malaysia ke Sidang Kemuncak Mesyuarat Asia-Eropah (ASEM)Kelapan di Brussels, Belgium selama dua hari yang bermula Isnin ini.


sila baca cerita ini :

Khabar baik Bang ,

I am going to write in English sebab takut nanti Bahasa saya tak make sense nanti. Nama saya xxxxxx dan saya ini ex-rakyat Malaysia. Saya sekarang tinggat di Belgium. I would like to tell you that I love your Tukar Tiup blog...I read it daily. Anyway, my other reason to write to you is to tell you that NAJIS RAZAK will be be Belgium next weekend. I know you probably would not care but I am very pissed. By right, the Ambassador of Malaysia in Belgium will give all the Malaysians residing in Belgium a ball-room function this coming October 3 in Hotel Conrad in Brussels. But guess what, the Ambassador told us last weekend...that he would have to sacrifice some of the Malaysians invitation as our PM will be attending the function and so unfortunate that the PM will be bringing more than 60 of his delegates from Malaysia to join him on his Belgium trip. 60 MFuckers of his delegations to do what? That's a lot of people in an ENTOURAGE. So, now I know why most of us won't get invited. I have to thank the Ambassador for telling us the truth.

Lastly, I can't seem to ignore the fact that our PM and our current Government (The BAD GUYS from UMNO, BN, MCA and MIC) could have some connections with freemasonry or ILLUMINATI occult.

Hope to read more of your good stuff.

Sincerely,
xxxxxxx

nota:
nama di xxxx kan
agar peminat tak tahu
jantan ke betina


... PATUT LAH RAMAI BILA ADA SIDANG MEDIA...

... INGAT KAN WARTAWAN DUNIA....

... RUPA RUPA NYA... BAWA DARI RUMAH....

.... MACAM MACAM DI BUAT NAK TIPU MELAYU....

KENYATAAN MEDIA

SEKETERIAT PEMUDA PAKATAN RAKYAT PULAU PINANG

Isu Pengembalian Wang Penghargaan Warga Emas :
11 ADUN UMNO Pulau Pinang Dicabar Mengembalikan Semua
Gaji Mereka Kepada Kerajaan Negeri

30 SEPTEMBER 2010

Sekretariat Pemuda Pakatan Rakyat Negeri Pulau Pinang ingin menyatakan simpati kepada warga emas, khususnya di DUN Penaga, yang diwakili oleh Dato’ Azhar Ibrahim yang juga Setiausaha Perhubungan UMNO Pulau Pinang. Baru-baru ini, seramai 40 orang warga emas dari DUN tersebut telah memulangkan semula wang Skim Penghargaan Warga Emas yang diusahakan oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang. Simpati kami adalah kerana mereka ini telah ditipu dan dipermainkan oleh ADUN mereka yang melatah berasaskan maklumat yang tidak betul. Ini bukti jelas, bahawa UMNO sanggup buat apa saja, hingga sanggup menidakkan hak rakyat, semata-mata mahukan populariti politik murahan!

Sekretariat Pemuda Pakatan Rakyat Negeri Pulau Pinang juga merasa hairan, kenapa dengan tiba-tiba UMNO Pulau Pinang menjadi begitu prihatin tentang permasalahan rakyat? Apa bukti hitam-putih yang menyatakan wang dapatan dari sumber judi itu disalurkan kepada Program Penghargaan Warga Emas dan umat Islam di negeri ini? Ini menunjukkan sikap UMNO yang cukup gemar ‘hentam keromo’. Jika kita lihat sendiri paparan surat balas dari Setiausaha Sulit Ketua Menteri kepada Penang Turf Club (yang dipaparkan dalam pisau.net), jelas sekali dinyatakan di situ ia adalah sumbangan untuk program Rakan Anti Kemiskinan (RAK) dan bukannya untuk Program Penghargaan Warga Emas.

Kami juga sudah mendapat penjelasan daripada YB Phee Boon Poh, selaku Exco Kebajikan Negeri, bahawa Kerajaan Negeri masih menyimpan sebanyak RM2.4 Juta wang peruntukan untuk Rakan Anti Kemiskinan (RAK), tanpa mengganggu peruntukan untuk Program Penghargaan Warga Emas. Kenyataan ini juga diperkuatkan dengan penjelasan dari Pegawai Kewangan Negeri, Datuk Farizan Darus yang menyatakan wang sumbangan RM2 Juta dari Penang Turf Club itu tidak akan disalurkan kepada umat Islam dalam program RAK.

Justeru, Sekretariat Pemuda Pakatan Rakyat Negeri Pulau Pinang di sini ingin menyelar sikap hipokrit yang dizahirkan oleh pemimpin UMNO, yang berlagak teliti dalam hal agama, walhal merekalah yang paling membelakangkannya. Jika benar mereka serius terhadap perjuangan menyelamatkan umat Islam dari menerima wang dari sumbangan judi, hiburan dan arak, mereka dicabar melakukan perkara-perkara berikut;


1. Mencabar UMNO agar mengarahkan semua staf dan kakitangan Utusan Malaysia, (lidah rasmi parti itu) untuk memulangkan semua gaji mereka, kerana ada unsur judi dalam penghasilan gaji mereka, menerusi iklan-iklan 4 nombor ekor di akhbar itu.

2. Mencabar UMNO agar mengarahkan semua GLC-GLC di bawah pengaruh mereka agar memulangkan semua pendapatan gaji semula mereka kepada Perbendaharaan Kerajaan Malaysia, kerana tidak ada satu pun gaji mereka ini boleh dipastikan bersih dari percampuran dengan hasil cukai judi, hiburan dan arak.

3. Mencabar agar 11 ADUN UMNO di Pulau Pinang yang melabel diri mereka sebagai ‘Pembela Agama, Bangsa & Negara’ agar memberi contoh tauladan awal dan terbaik, dengan mengembalikan semua gaji dan elaun Wakil Rakyat mereka kepada Perbendaharaan Kerajaan Negeri, sebab bagi mereka, seolah-olah tidak ada satu pun yang ‘halal’ dari Kerajaan Negeri.

Cabaran ini dibuat, untuk menjawab serangan-serangan UMNO, dan kita tahu ini adalah satu lagi ‘peluru’ terdesak UMNO yang dihalakan kepada Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat, Kerajaan yang dipilih oleh majoriti rakyat di Pulau Pinang. Ini juga isyarat jelas, betapa UMNO-Barisan Nasional yang memerintah Pulau Pinang selama 52 Tahun cukup ‘terpukul’ dengan keupayaan Kerajaan Negeri berjimat sebanyak RM20 Juta untuk program ini, dan dengan wang penjimatan inilah, ia terus dikongsikan bersama dengan rakyat.

Cabaran ini juga dibuat untuk memberi peluang kepada UMNO membuktikan diri mereka adalah ‘Pembela Melayu yang sebenar’, seperti yang selalu mereka war-warkan. Kami juga menyeru agar UMNO benar-benar membantu merubah nasib orang Melayu dengan bersungguh-sungguh dengan membela jatuh bangun mereka dan bukan hanya berlagak hebat di Televisyen dan di dada-dada akhbar.

Kami Yang Membawa Suara Rakyat;

SYED MIKAEL RIZAL AIDID
Setiausaha,
Angkatan Muda KEADILAN
Pulau Pinang (AMKPP)

YB NG WEI AIK
Setiausaha,
Pemuda Sosialis DAP
(DAPSY) Pulau Pinang

MOHD. NOR B. HARUN
Setiausaha,
Dewan Pemuda PAS (DPP) Pulau Pinang

Isnin, 27 September 2010

Branson: Perbicaraan liwat Anwar jejas pelaburan
Usahawan jutawan Britain Sir Richard Branson berkata perbicaran liwat membabitkan ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang sedang berlangsung memberi kesan ke atas Malaysia dan mematahkan semangat pelabur untuk menanam modal di negara ini.

"Malaysia mempunyai reputasi yang baik di luar negara. Tetapi apa yang berlaku ke atas Anwar Ibrahim membawa kesan buruk ke atas Malaysia,” katanya pada majlis khas forum Invest Asia 2010, anjuran International Herald Tribune di Kuala Lumpur, hari ini.

"Saya fikir ia bukan isu utama tetapi yang pasti ia bagaikan duri dalam daging. Saya berpendapat ini telah berlarutan agak lama. Ini tidak baik di luar negara,” katanya .

Bercakap kepada kira-kira 800 pemimpin perniagaan di Kuala Lumpur, Branson berkata, imej negara masih lagi penting kerana ia membolehkan kerajaan untuk menarik para pelabur dan pada masa yang sama, melaksanakan dasar yang lebih baik untuk melengkapinya.

Bekas timbalan perdana menteri itu yang dipecat dan dipenjarakan atas dua tuduhan berasingan membabitkan tuduhan liwat dan rasuah lebih sedekad lalu berkata tuduhan terbaru juga membabitkan liwat dengan pembantunya bertujuan 'membunuh' kerjaya politiknya.

Human Rights Watch menggesa Malaysia menggugurkan tuduhan berkenaan manakala kerajaan Amerika Syarikat pula memberi amaran bahawa ia sedang memerhatikan saga itu dengan dekat.

"Jika Malaysia lebih liberal, lebih ramai orang akan melabur. Jika anda pemimpin yang berani, anda sepatutnya menghapuskan perkara seumpama itu yang merosakkan reputasi negara,” kata Branson.

Usahawan Britain itu diminta mengulas sama ada dasar ekonomi dan pelaburan Malaysia pada masa ini akan terus mampan untuk pertumbuhan masa depan jika iklim politik boleh menjejaskan pelaburan.

Beliau juga berkata, iklim politik semasa tidak menjejaskan Malaysia dengan ketara tetapi kerajaan perlu mengambil langkah-langkah berani untuk menangani isu itu.

"Pada umumnya, saya rasa banyak yang boleh kami di barat ini belajar dari Malaysia dan kami sememangnya mahu belajar dari anda," kata Branson yang dilaporkan mempunyai nilai kekayaan bernilai AS$4 bilion.

Pengasas Virgin Group itu mengembangkan perniagaannya kepada dunia muzik, pengembaraan udara, mudah alih, perhotelan, aeroangkasa dan lain-lain dengan sekitar 200 syarikat di lebih 30 negara.

Usahawan berjaya itu meraikan ulangtahunnya yang ke-60 baru-baru ini, turut memaklumkan pentingnya melakukan kerja-kerja kemanusiaan di kalangan usahawan memandangkan mereka mempunyai sumber kewangan dan kemahiran keusahawanan yang cukup untuk membantu mereka yang memerlukan.

"Dengan kekayaan yang berlebihan, ia seiring dengan tanggungjawab. Saya rasa pemimpin perniagaan mempunyai keupayaan dan pengalaman yang ahli politik tiada,” katanya.

Sesi khas itu diperantarakan oleh bekas wartawan CNN, Lorraine Hahn.

Forum dua hari yang bertemakan "Dawn of the New Decade" bermula hari ini.

Ia akan menyaksikan perbincangan dari 19 pakar terkemuka antarabangsa, berkongsi pendapat mengenai pilihan pelaburan di Asia dan cara untuk mengukuhkan portfolio pelaburan.