Sabtu, 26 November 2011

Anwar: ‘Umno jangan mimpi nak tawan negeri dipimpin Pakatan’


Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan kerajaan Umno-Barisan Nasional (BN) agar melupakan hasrat dan cita-cita untuk menawan negeri-negeri pimpinan Pakatan Rakyat (PR) termasuk Selangor.

Kenyataan itu dikeluarkan Anwar pada Ceramah Perdana PKR di pejabat Angkatan Muda Keadilan cabang Gelang Patah malam tadi sempena kongres tahunannya di sini.

“Umno jangan mimpi nak tawan negeri-negeri Pakatan Rakyat, mustahil, ... Umno tidak akan berjaya untuk menawan kembali Selangor,” tegasnya di hadapan 300 penyokong parti itu.

“Negeri-negeri PR sudah membuktikan kami mampu mentadbir dengan berhemah dan cekap, buktinya di Selangor, hasil pentadbiran yang cekap, kami mampu untuk memberikan air percuma kepada rakyat Selangor,” katanya lagi.

Tambah Ketua Umum PKR ini, Johor juga tidak akan mampu menahan arus perubahan yang sedang melanda politik negara dewasa ini.

“Sekiranya pimpinan Umno-BN masih lagi mengamalkan corak pentadbiran sedia ada, mengabaikan hak dan kepentingan Melayu, tidak mustahil kami akan menawan negeri ini, walaupun ia kubu kuat Umno, ini sudah dibuktikan di Ijok.

“Dahulunya Ijok juga merupakan kubu kuat Umno, tapi kita lihat apa yang jadi? Bila rakyat bangkit menolak pemimpin yang korup, PR mampu menawan Ijok,” katanya.

Namun begitu, Anwar juga memberikan teguran kepada pimpinan PR supaya tidak mengikuti sikap pemimpin Umno-BN yang menurutnya takbur, dan lupa diri.

“Ingat, pimpinan PR jangan jadi seperti pemimpin Umno-BN, jangan takbur riak, dan lupa diri apabila sudah memerintah, utamakan hak rakyat dan bukannya pentingkan diri sendiri,” katanya memberi peringatan kepada pemimpin parti berkenaan.

Penasihat Ekonomi Selangor ini juga berjanji sekiranya parti pimpinannya berjaya menawan Putrajaya, tarif elektrik negara dan harga minyak akan diturunkan dalam masa seminggu pemerintahannya.

“Ini janji saya, sekiranya PR berjaya menawan Putrajaya, harga tarif elektrik dan minyak akan saya turunkan.

“Umno-BN akan cakap saya hanya buat janji kosong, tidak berasas, negara boleh bankrup sekiranya saya laksanakan perkara ini, tapi mereka lupa, lapan tahun saya pegang jawatan Menteri Kewangan, bodohkah saya?” katanya mempersoalkan tuduhan kerajaan terhadapnya.

Saksi kepada fenomena dalam diam.. Rakyat semakin di tindas.

Oleh : NURUL IZZAH

Ada kayu diukir indah berseni; Ada kayu dibakar merah membara; Diam-diam ubi, untunglah petani; Diam-diam korupsi, rugilah negara;

Dalam diam ramai mendapat laba dan dalam diam ramai mendapat habuan berjuta; tetapi sebenarnya rakyat Malaysia yang terdiam menyaksikan pelbagai fenomena dalam diam. Rakyat sengsara di dalam diam, tetapi sebahagian mereka yang terpilih gembira dalam diam kerana kebenaran sebelumnya tidak dimuatkan dalam akhbar; dalam makalah juga didiamkan, demikian di kaca televisyen. Apa tersiar hanya khabar gembira kejayaan hambar yang menjadi gugusan mimpi siang hari.

Pun begitu, dengan kewujudan laman-laman berita alternatif dan sumber maklumat lainnya, rakyat mengetahui juga, dalam diam berapa individu di lantik menjadi senator; atas dasar apa, kita hanya boleh berspekulasi dalam diam. Tahukah kita dalam diam sebanyak 44 Ahli Dewan Negara dilantik kerajaan tanpa rasional serta penjelasan sumbangan mereka ini kepada negara?

Ada juga yang merasionalisasi sumbangan mereka ada kaitannya dengan kicauan murai menghina dan mencerca burung personaliti pembangkang. Ya, dalam diam, murai-murai upahan ini dapat habuan lumayan, dalam diam, nilaian berpuluh ribuan. Dalam diam seorang senator yang hanya duduk diam memanaskan kerusi Dewan Rakyat mendapat habuan seperti berikut. (cuba baca dalam diam)

Elaun mesyuarat : RM200 sehari untuk hadiri persidangan Majlis Parlimen
Elaun keraian : RM1,500
Bayaran khas : RM750 sebulan
Elaun hidup harian : RM150 bagi tiap 24 jam bertugas rasmi di luar negara.
Elaun RM100 perjalanan: Jarak tidak kurang 32 km dari pejabat/tempat kediaman MP
Elaun bulanan tetap perjalanan: RM750 sebulan
Elaun tetap pemandu kereta : RM1,200 sebulan.

Dalam diam: berapa undi pos bertambah dan berapa pula undi askar Wataniah tersenarai selaku undi pos yang dirancang diwujudkan di seluruh kawasan Parlimen di bumi Malaysia. Hal ini berlaku sedang pengumuman dibuat kononnya sistem pilihan raya akan melalui proses reformasi yang menyeluruh!

Dalam diam: jumlah permohonan taraf kewarganegaraan yang diluluskan dari 2008 hingga Ogos 2011 sebanyak 27,293 permohonan. Jumlah ini tidak termasuk penduduk tetap yang sedang rancak diberikan hak mengundi setelah dijadikan warganegara. Dalam diam: RM437 bilion hutang ditanggung negara yang kini hampir mencecah 55 peratus daripada Keluaran Negara Kasar Negara (KDNK) yang semakin menghampiri paras had yang bertentangan undang-undang negara, memetik Laporan Ekonomi Kerajaan Pusat 2010/11.

Dalam diam: inflasi naik mendadak tetapi kerajaan kata ia masih lagi rendah tahap 3.4 peratus. Mana mungkin boleh naik, kayu ukuran yang diguna hanyalah barang terkawal? Dalam diam: berapa jumlah jutawan dicatat di Malaysia, yang kini mencecah 39,000 -antara yang tertinggi di Asia Tenggara sedangkan negara berhadapan dengan hutang beratus bilion, bagaimana negara mencipta jutawan sedangkan berjuta-juta rakyat sengsara memikirkan setiap hari mencari sesuap nasi. Jumlah cukai yang dibayar mereka bergaji RM20,000 atau RM200,000 sebulan sama saja! Sebaliknya, hendak juga dipaksa rakyat, tidak kira miskin atau kaya, membayar cukai GST nanti!

Dalam diam: sejak April 2010 sehingga kini, hampir satu juta rakyat sudah meninggalkan negara mencari kemakmuran di negara lain, kerana mereka dalam diam berasa kecewa dengan apa yang berlaku di dalam negara ini. Dalam diam - rujuk laporan Ketua Audit Negara - saban tahun seribu satu pembaziran berlaku, namun bila diambang bankrupsi, rakyat dipersalahkan, kerana sudah terbiasa subsidi.

Dalam diam; kedai-kedai runcit orang Melayu dirubah imej dan wajah menerusi program Tukar. Sebenarnya bukan sangat nak menolong; Pak menteri nak pastikan kedai-kedai runcit luar bandar boleh Dicukai nanti menerusi cukai baru GST! Oleh itu, bukankah sudah tiba masanya rakyat Malaysia membuat keputusan dalam diam, seperti api di dalam sekam?

dok tembak KELANTAN bab AIR..last rupanya-rupanya negeri PM yang lagi terok...

AIR PAHANG TERKOTOR DI MALAYSIA

Di bawah ini Tulang Besi ambil dari sebuah email yang bersumber dari Poji@Topeng Perak:

Rujuk pada laporan Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) bertarikh 30hb. Oktober, 2011. Kandungan E-Coli bagi 6 Negeri:

Perlis = 1.21%
Pahang = 1.12%
Wilayah Persekutuan Labuan = 1.01%
Perak = 0.90%
Kelantan = 0.88%
Johor = 0.52%


Macam mana UMNO boleh dakwa "AIR KELANTAN TERKOTOR"..? Kalau nak cuci NAJIS LEMBU pun masih tak mampu sebab E-Coli Negeri Perlis bawah UMNO catat rekod TERKOTOR
Sekali lagi terdedah penipuan UMNO.

Sepatutnya UMNO wajib malu. Negeri Presiden mereka sendiri mempunyai air TERKOTOR dalam seluruh Malaya.

Demi menutup fakta air Pahang terkotor di Malaysia, mereka mengarahkan serangan bertubi2 terhadap Kelantan.

Rasanya dah ramai orang Melayu yang meluat dengan penipuan2 bersiri UMNO dan Presiden mereka.

UMNO yang sama sering mendabik dada mendakwa mereka memperjuangkan orang Melayu. Tapi, hakikatnya perjuangan mereka hanyalah untuk mengkayakan pemimpin dan anak beranak pemimpin mereka.

Kalau tidak masakan PETRONAS boleh keluar wang RM1.7 billion untuk menyelamatkan anak Mahathir dari bangkrup hanya kerana anak Mahathir tidak tahu meniaga?

Berapa ramai orang Melayu meniaga bangkrap. Mengapa tiada PETRONAS datang menyelamatkan orang2 Melayu ini? Apa istimewanya anak Dr Mahathir itu?

Hakikatnya, kita orang Melayu sudah berdekad-dekad ditipu UMNO dan Barisan NAsional.

Bangunlah, wahai bangsaku. Buka lah mata mu.

Jumaat, 25 November 2011

Royalti antara K'tan dan Petronas. Muhyiddin ni siapa?

Isu Royalty minyak: Muhyiddin cuba memulas tangan rakyat Kelantan

TS Muhyiddin Yassin berkata isu royalti minyak akan mudah diselesaikan jika PAS dan UMNO berada dalam satu pasukan. Moral politiknya ialah Muhyiddin sedang cuba mengumpan PAS untuk bersama UMNO dan bersatu bagi penyelesaian isu royalti minyak yang sedang dituntut oleh kerajaan negeri Kelantan. Dengan ungkapan Muhyiddin ini ianya menjelaskan satu dua perkara kepada kita.

Pertamanya, UMNO dan kerajaan persekutuan mengakui yang kerajaan negeri Kelantan ada hak ke atas royalti minyak seperti yang termaktub di dalam perjanjian yang ditandatangani di antara Pertronas dan rakyat negeri Kelantan pada bulan Mei 1975 dahulu.

Keduanya, sekarang kerajaan persekutuan mengakui yang hak itu boleh diperolehi jika PAS bersatu dengan UMNO dan isu itu diselesaikan setelah PAS bersama UMNO. Masalahnya, dalam perjanjian pada 27 Mei 1975 itu adalah antara kerajaan dan rakyat Kelantan yang diwakili oleh Menteri Besar PAS semasa itu iaitu Dato' Mohamad Nasir.

Saya telah menulis secara terperinci dalam posting saya dua tahun yang lepas dan saudara masih boleh membacanya jika saudara mengambil sedikit usaha untuk mencarinya di dalam arkib blog http://aspanaliasnet.blogspot.com/. Jika kita kaji dalam-dalam, kita akan mendapat pelajaran perbezaan pemimpin dahulu dan sekarang. Muhyiddin nampaknya hendak menggunakan royalti minyak untuk mendapatkan sokongan PAS bagi membantu UMNO ketika parti itu (UMNO) sedang terdesak yang amat sangat.

Muhyiddin seorang Timbalan Perdana Menteri tidak faham atau saja-saja tidak mahu faham yang perjanjian itu adalah antara Petronas dan rakyat Kelantan, bukannya antara UMNO dengan PAS. Semasa perjanjian itu ditandatangani kerajaan Kelantan semasa itu, adalah kerajaan pimpinan PAS yang diketuai oleh Dato' Mohamad bin Nasir sebagai MBnya.

Minyak yang dikeluarkan di persisiran pantai Kelantan itu adalah kepunyaan rakyat Kelantan, tidak kira mereka ahli PAS, UMNO, MCA atau mana-mana parti sekali pun. Jelas dalam perjanjian itu bahawa Kelantan berhak menerima 5 peratus daripada harga FOB (free on board) minyak tersebut dan dibayar secara tunai dua kali setahun.; iaitu pada bulan Mac dan bulan September setiap tahun. Ini sudah ditandatangani.

Kenyataan Muhyiddin itu membayangkan yang beliau tidak menghormati semangat persekutuan seperti yang termaktub di dalam perjanjian persekutuan pada tahun 1948 dahulu.

Walaupun Muhyiddin seorang Timbalan Perdana Menteri, elok kita ingatkan bahawa Persekutuan Tanah Melayu itu wujud hanya pada tahun 1948 setelah negeri-negeri yang berdaulat termasuk Kelantan bersatu dengan negeri-negeri lain dalam satu persekutuan yang dinamakan Persekutuan Tanah Melayu dan selepas itu menjadi Persekutan Malaysia setelah Sabah dan Sarawak menjadi ahli-ahli baru kepada persekutuan itu.

Setiap negeri yang ada di dalam persekutuan ini adalah negeri-negeri yang berdaulat dan mempunyai Legislatifnya sendiri. Kedaulatan negara Persekutuan Malaysia itu datangnya daripada kedaulatan negeri-negeri yang berada di dalam persekutuan itu.

Di Putrajaya itu bukannya kerajaan pusat seperti negara-negara unitari, sebaliknya di Putrajaya itu adalah kerajaan Persekutuan. Takkanlah perkara yang begitu asas ini pun tidak difahami oleh seorang Timbalan Perdana Menteri yang sedang berusaha hendak menjadi PM dalam masa yang singkat ini.

Oleh kerana itu kerajaan persekutuan mesti menghormati rakyat negeri Kelantan yang berdaulat itu dan menghormati perjanjian pada Mei 1975 itu sebagai satu perjanjian dengan sebuah negeri dan rakyat yang berdaulat.

Kerajaan persekutuan tidak payah bersatu dengan PAS untuk memberikan royalti itu kerana perjanjian itu tidak kena-mengena dengan PAS atau UMNO. Ianya perjanjian antara Petronas dengan rakyat Kelantan. Parti mana pun yang memerintah di Kelatan itu berhak untuk mendapatkan royalti seperti yang telah di tandatangani itu.

Kalau parti KITA yang memerintah negeri Kelantan, rakyat Kelantan tetap berhak ke atas royalti minyak itu. Begitu juga kalau parti UMNO, MCA, MIC atau parti Cinta Malaysia yang mentadbir negeri Kelantan, rakyat Kelantan tetap berhak ke atas royalti minyak itu seperti yang termaktub di dalam perjanjian bulan Mei 1975 itu.

Tindakan Muhyiddin berkata-kata seperti ini menunjukan sifat UMNO itu sendiri. Muhyiddin seolah-olah memberitahu rakyat Kelantan, “Kamu ada duit royalti minyak. Kalau kamu mahukan wang royalti itu, kamu mesti sokong UMNO atau bekerja sama dengan UMNO. Kalau tidak aku takkan bagi duit kau yang ada pada ku.” Lain-lain perkataan Muhyidin sedang cuba untuk memulas tangan rakyat Kelantan untuk menyokong UMNO.

Tetapi rakyat Kelantan mempunyai maruah. Mereka tidak termakan dengan ugutan seperti itu. Mereka tahu hak mereka sedang di rampas oleh kerajaan persekutuan. Mereka juga tahu kerajaan persekutuan tidak menghormati kedaulatan rakyat Kelantan.

Mereka tahu kerajaan persekutuan telah merampas hak mereka. Untuk mendapatkan hak mereka itu mereka tahu caranya; iaitu menolak UMNO sebagai pemerintah kerajaan persekutuan. Waktu untuk melakukannya ialah semasa pilihan raya umum yang akan datang. Rakyat Kelantan tahu yang kerajaan persekutuan sedang memeras mereka dan mereka juga tahu yang usaha mereka itu akan berjaya jika diizin Tuhan.

Rakyat Kelantan juga tahu yang kerajaan persekutuan bersikap seperti sikap Malayan Union terhadap negeri-negeri Melayu dahulu. Kalau Malayan Union dulu adalah ciptaan Inggeris, sikap ala-Malayan Union terhadap Kelantan itu dilakukan oleh bangsanya sendiri. Itu sahaja perbezaannya.

Penarikan balik wang royalti minyak ini dimulakan oleh Dr Mahathir pada tahun 1999 dahulu apabila Terengganu jatuh ke tangan PAS dan menggantikannya dengan wang ehsan yang dikendalikan oleh pemimpin-pemimpin UMNO.

Etika dan undang-undang tidak lagi dihormati dan sekarang ianya menjadi ikutan kepada pemimpin-pemimpin selepas beliau. Saya tidak nampak undang-undang boleh menyelesaikan isu ini kerana badan kehakiman sendiri 'boleh dibicarakan oleh UMNO' sejak 1988 dahulu.

Hanya satu cara sahaja yang membolehkan isu ini diselesaikan; iaitu dengan memberikan mandat untuk memerintah kepada pihak yang lain, dan waktunya sudah hampir tiba.

Anwar: Akta Perhimpunan Aman untuk sekat Pakatan buat pendedahan

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, pengenalan Undang-Undang Perhimpunan Aman 2011 sebenarnya merupakan tindakan untuk menghadkan pergerakan ahli parlimen Pakatan Rakyat dalam memberi penjelasan kepada rakyat mengenai pelbagai isu yang berkaitan dengan salahguna kuasa, rasuah dan salah pengurusan oleh pihak pemerintah.

"Peruntukan di dalam Undang-Undang Perhimpuan Aman yang mana menetapkan denda sehingga RM20,000 jika didapati bersalah, membolehkan kerajaan mengheret ahli-ahli Parlimen Pakatan ke muka pengadilan jika melakukan ceramah, penjelasan dan perhimpunan, yang merupakan salah satu cara untuk Pakatan Rakyat terus memberi penjelasan kepada rakyat.

"Undang-Undang Perhimpunan Aman ini merupakan satu cara untuk menghalang Pakatan memberi penjelasan kepada rakyat secara berterusan mengenai perkara yang berbangkit kerana permohonan untuk mengadakan perhimpunan yang merujuk kepada ceramah dan sesi dialog dengan rakyat memerlukan kelulusan 30 hari sebelum perhimpunan itu diadakan," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurutnya, pemansuhan tiga proklamasi darurat - yang menurutnya hanya satu perkara kecil yang seharusnya telah dilaksanakan lama dulu - seharusnya membawa kepada kebebasan demokrasi yang lebih baik di Malaysia.

"Tetapi malangnya, pemerintah tidak mengotakan janji mereka dengan memperkenalkan Rang Undang-Undang Perhimpunan Aman yang menyekat kebebasan rakyat dan sekaligus melanggar Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan," tegasnya.

Tiga proklamasi darurat itu ialah:

(i) Proklamasi Darurat 1966 [P.U.(A)339A/1966] iaitu Proklamasi Darurat yang dikeluarkan oleh Yang di-Pertuan Agong pada 14 September 1966 di Sarawak bertujuan untuk membolehkan Kerajaan menyelesaikan pertikaian politik di Sarawak;

(ii) Proklamasi Darurat 1969 [P.U.(A)145/1969] iaitu Proklamasi Darurat yang dikeluarkan oleh Yang di-Pertuan Agong pada 15 Mei 1969 berikutan dengan rusuhan kaum pada 13 Mei 1969 ; dan

(iii) Proklamasi Darurat 1977 [P.U.(A)358/1977] iaitu Proklamasi Darurat yang dikeluarkan oleh Yang di-Pertuan Agong pada 8 November 1977 di Kelantan bertujuan untuk menyelesaikan pertikaian politik di negeri Kelantan.

"Kita gembira kerana perdana menteri menerima cadangan-cadangan Pakatan Rakyat, khususnya setelah Rang Undang-Undang Pemansuhan Darurat yang dicadang Pakatan Rakyat ditolak Speaker Dewan Rakyat pada April 2011," katanya.

Tambahan lagi, katanya, pendirian perdana menteri yang diwakili Datuk Seri Nazri Aziz begitu berbeza pada 16 Mac 2011 apabila dalam jawapan parlimen beliau kepada soalan ahli parlimen Lembah Pantai tentang kesediaan memansuhkan serta-merta pengisytiharan darurat: "Pada pandangan kerajaan, Proklamasi Darurat pada tahun 1969 masih wajar dikekalkan atas sebab yang berikut:

(a) Adalah wajar bagi kerajaan untuk mengekalkan Proklamasi Darurat pada tahun 1969 kerana jika tidak, undang-undang yang telah diperbuat semasa Proklamasi Darurat sedang berkuatkuasa akan terhenti berkuatkuasa mengikut Fasal (7) Perkara 150 Perlembagaan Persekutuan dan ini akan menimbulkan kesukaran kepada kerajaan untuk mengawal jenayah untuk isu-isu yang melibatkan ketenteraman awam; dan

(b) Kemungkinan terdapat keperluan supaya undang-undang diperbuat dengan segera oleh YDPA semasa Parlimen tidak bersidang bagi menangani masalah berhubung dengan keselamatan negara antaranya yang melibatkan ancaman pengganas serta keselamatan dan ketenteraman awam yang tidak diliputi di dalam undang-undang sedia ada.

"Pun begitu, kami alu-alukan pemansuhan ini kerana menandakan suara rakyat tidak dapat dihadang oleh kerajaan lagi," katanya lagi.

Pembangkang, menurut Anwar, telah lama membawa usul untuk memansuhkan proklamasi darurat sejak lama dulu iaitu sejak 1979.

"Malahan Pakatan Rakyat telah membawa usul untuk memperkenalkan Akta Pemansuhan Darurat untuk dibentangkan di Dewan Rakyat pada Mac lepas tetapi yang melibatkan pemansuhan kesemua proklamasi darurat dan beberapa undang-undang serta peraturan-peraturan yang dikuatkuasakan oleh kerajaan apabila diperkenalkan Proklamasi Darurat ini," katanya.

KEADILAN bakal teraju Malaysia tanpa Umno

Timbalan Presiden KEADILAN, Mohamed Azmin Ali berkata, kepercayaan bahawa hanya Umno yang boleh membawa kemakmuran dan kesejahteraan kepada rakyat sebenarnya hanya mitos lebih setengah abad.

“Hari ini, KEADILAN sudah bersedia untuk menerajui gerakan rakyat untuk memecahkan mitos ini. KEADILAN akan menerajui Malaysia tanpa Umno.

“Sudah tiada lagi harapan rakyat yang boleh disandarkan kepada Umno. Tidak ada lagi alasan rasional yang boleh mempertahankan kerakusan serta pengkhianatan Umno kepada rakyat.

“Fitnah, angkuh, zalim dan rasuah menjadi sebahagian dari jasad dan roh Umno. Umno kini menjadi teras kepada teras politik gelap,” kata Azmin dalam ucapan dasarnya sambil disambut tepukan gemuruh hadirin.

Tambah Azmin, Kongres kali ini adalah persediaan KEADILAN untuk menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 dengan menjadikan Johor sebagai kubu terakhir yang akan ditembusi, meskipun dimomokkan bahawa negeri ini adalah kubu Umno.

“KEADILAN dan Pakatan Rakyat telah membuktikan keunggulannya mentadbir beberapa buah negeri berteraskan disiplin dan amanah. Prinsip KEADILAN jelas, khazanah adalah hak rakyat dan bukannya kurniaan penguasa.

“KEADILAN sebagai parti yang sentiasa memperjuangkan nasib rakyat harus menggalas tanggungjawab dan harapan rakyat seluruhnya untuk mempunyai kehidupan baru yang jauh lebih baik,” tegas Azmin.

Lebih 1,000 perwakilan termasuk jemputan pemerhati antarabangsa dan wakil-wakil Pakatan Rakyat hadir ke perasmian Kongres Wanita dan Angkatan Muda KEADILAN (AMK) kali ke-8 di Pulai Springs Resort, Johor Bahru pagi ini.

Program pelancaran turut diserikan dengan kehadiran Sasterawan Negara, Datuk A Samad Said yang menyampaikan puisi.

Terdahulu, pembukaan majlis dimukan dengan bacaan doa oleh Ketua AMK Negeri Sembilan, Nazree Yunus. Perwakilan kemudiannya secara beramai-ramai menyanyikan lagu rasmi KEADILAN, ‘Arus Perjuangan’.

BANGUN DAN LAWAN - TURUN KE JALAN RAYA

TIDAK ADA PILIHAN - WAJIB LAWAN
SRP HARAP PILIHAN RAYA UMUM KE 13 DIADAKAN SERENTAK
- meloya

SUNGAI PETANI 22 Nov. - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berharap pilihan raya umum bagi kerusi Parlimen semua negeri dan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) kecuali Sarawak diadakan serentak.

Pengerusi SPR, Abdul Aziz Yusof berkata, beliau akan menemui para pemimpin politik parti pakatan Parti Keadilan Rakyat-DAP-Pas yang memerintah di Selangor, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan berhubung pilihan raya umum ke-13.

Beliau berkata, pertemuan itu bertujuan menerangkan kebaikan pilihan raya peringkat DUN dan Parlimen diadakan serentak antaranya bagi menjimatkan perbelanjaan, masa dan tenaga kerana prosesnya sama.

"Walaupun undang-undang membenarkan pilihan raya umum DUN dan Parlimen diadakan berasingan tetapi SPR lebih suka diadakan serentak,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis taklimat untuk pengurus dan penolong pegawai pengurus bagi persiapan PRU-13 peringkat negeri Kedah di sini, hari ini.

Beliau berkata, SPR bersedia menghadapi kemungkinan pilihan raya umum ke-13 berlangsung tahun ini atau tahun depan.

Kerajaan Persekutuan mempunyai mandat sehingga 27 April 2013. Sarawak telah mengadakan pilihan raya negeri pada April lepas. - Tieunama

... TAK IKUT PILIHAN RAYA SERETAK ADALAH LANGKAH TEPAT.... kah kah kah...

... MULA MULA BUAT DI PULAU PINANG.... kah kah kah..

..KEMUDIAN DI KEDAH.... kah kah kah..

...KEMUDIAN DI KELANTAN..... kah kah kah...

..AKHIR DI SELANGOR.... kah kah kah..

...INI CARA NAK HAJAR GEROMBOLAN..... kah kah kah...

...SELALU GEROMBOLAN AJAK MAIN BOLA... KITA IKUT.... kah kah kah..

... SEKARANG KITA PULA TETAPKAN MAIN GULI ATAU MAIAN KONDA KONDI.... kah kah kah..

...JANGAN LEPASKAN PELUANG INI.... kah kah kah...

... BILA SPR DATANG MERAYU BERMAKNA INI TAKTIK YANG TEPAT..... kah kah kah..


NOTA:
nak jimat duit?
kah kah kah
kalau nak jimat duit
kenapa beli kapal selam?
kalau nak jimat duit kenapa beli kereta kebal?
kah kah kah

jangan tipu orang melayu
kah kah kah

NOTA:
jangan lupa spr ialah barua gerombolan
spr datang merayu kerana arahan najib
pergi mamposss laaa dengan spr

Selasa, 22 November 2011

Nik Aziz: ‘Akhbar Umno guna isu Kelantan bersihkan najis lembu’Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata akhbar milik Umno, Mingguan Malaysia membuat satu lagi pembohongan - mengenai isu air semalam - untuk memburuk-burukkan kerajaan negeri Kelantan.

“Hakikatnya apa yang disebut oleh Utusan Malaysia (Mingguan Malaysia) ini hanyalah satu lagi pembohongan yang jelas untuk memburuk-burukkan kerajaan negeri Kelantan.

“Jelas sekali, laporan ini tidak lain hanyalah merupakan satu usaha untuk menggunakan air Kelantan membersihkan najis lembu yang bernilai RM250 juta,” kata beliau dalam komen yang disiarkan menerusi laman sosial Facebook sebentar tadi.

Sehubungan itu Nik Aziz (gambar) yang juga Mursyidul Am PAS berkata, “nasihat saya, bertaqwalah kepada Allah SWT kerana apa yang ditulis akan disoal oleh-Nya di akhirat kelak.”

“Janganlah sampai fitnah yang ditabur ini menggerakkan tangan orang-orang yang dizalimi untuk melafazkan doa ke atas penabur-penabur fitnah.

“Ini kerana, doa orang yang dizalimi tidak akan ditolak oleh Allah SWT,” kata beliau lagi mengulas laporan muka depan Mingguan Malaysia, akhbar edisi keluaran Kumpulan Utusan semalam.

Nik Aziz menulis, “saya telah ditanya pagi tadi selepas mesyuarat Koridor Ekonomi Wilayah Timur (ECER) pagi tadi berkenaan laporan muka hadapan Mingguan Malaysia pada 20 November 2011 (semalam) yang membawa tajuk ‘Air Kelantan Terkotor?’.

“Saya pada mulanya beranggapan tidak perlu untuk memberikan respons terhadap laporan akhbar Mingguan Malaysia yang sudah diketahui umum sebagai akhbar yang tidak bertanggungjawab terhadap fakta dan seringkali melanggar etika kewartawanan,” katanya.

Nik Aziz berkata beliau menganggap masih ramai yang belum lupa bagaimana Utusan Malaysia pernah memainkan isu ‘Kristian Agama Rasmi Negara’ satu ketika dahulu yang terbukti kemudiannya sebagai satu pembohongan semata-mata.

Namun, tegas Nik Aziz, dibimbangi isu yang dimainkan ini menimbulkan polemik yang berpanjangan, beliau telah mengarahkan Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerja Raya, Utiliti dan Alam Sekitar Negeri Kelantan Datuk Mejar (B) Md Anizam Abd Rahman untuk memberikan kenyataan menjelaskan perkara yang sebenar.

Sambil berkata akhbar tersebut telah menyorok beberapa fakta sebenar, Nik Aziz menambah, “pertamanya, sukalah saya merujuk kepada surat yang dihantar oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) kepada Pengurus Besar Air Kelantan Sdn. Bhd (AKSB) yang bertarikh 30 Oktober 2011 yang memaklumkan prestasi kurang memuaskan beberapa buah negeri seperti yang termaktub di dalam Laporan Pencapaian Pematuhan Kualiti Air Terawat Bagi Parameter QAP Seluruh Negara bagi tempoh Januari hingga Julai dan Januari hingga Ogos 2011 yang disediakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia Putrajaya.”

“Negeri-negeri yang menunjukkan prestasi kurang memuaskan itu ialah Kelantan, Pahang, Wilayah Persekutuan Labuan, Perak dan Perlis.

“Berdasarkan lampiran yang diberikan, kandungan e-coli yang terdapat dalam air terawat yang dibekalkan oleh AKSB dinilai sebanyak 0.88 peratus. Ia lebih rendah jika dibandingkan dengan negeri Pahang (1.12 peratus), Perak (0.90 peratus), Perlis (1.21 peratus) dan Wilayah Persekutuan Labuan (1.01 peratus),” katanya lagi.

Selain itu kata Nik Aziz, beliau sedia maklum bahawa tahap yang dianggap tidak memuaskan ialah jika melebihi empat peratus, namun untuk dikatakan kandungan air terawat di Kelantan sebagai yang tertinggi e-coli ialah satu tuduhan rambang yang berniat jahat.

“Saya juga ingin melahirkan rasa hairan terhadap data yang dikemuakan oleh Utusan Malaysia yang dikatakan dirujuk kepada Panduan Industri Air Malaysia 2011 sedangkan data rasmi Panduan Industri Air Malaysia 2011 masih belum dikeluarkan dan hanya akan dikeluarkan kebiasaannya pada pertengahan tahun berikutnya iaitu sekitar bulan Jun 2011.

“Dari manakah Utusan Malaysia memperolehi maklumat yang masih belum dikeluarkan ini?” kata beliau lagi.

LAGI LEMBU SHAHRIZAT - SHAHRIZAT LEMBU

SHARIZAT IALAH LEMBU


SKANDAL NFC:

TIADA PERTANGGUNGJAWABAN DALAM MENGURUSKAN DANA AWAM


KEADILAN mengalu-alukan siasatan yang akan dibuat oleh Jawatankuasa
Kira-kira Negara (PAC) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) terhadap
pelbagai urusniaga melibatkan National Feedlot Corporation Sdn Bhd
(NFC) dan Projek Fidlot Kebangsaan, seperti yang diumumkan mutakhir
ini.

Walau bagaimana pun, isu paling pokok adalah persoalan
pertanggungjawaban awal yang bermula dari Kabinet dan menteri-menteri
kanan Barisan Nasional yang terlibat menganugerahkan projek bernilai
RM250 juta ini kepada sebuah syarikat yang tidak mempunyai kepakaran
dan pengalaman langsung. Dana awam berjumlah RM250 juta pun disalurkan
tanpa ada sebarang jadual pembayaran seperti mana kebiasaannya.

KEADILAN menyeru supaya Perdana Menteri, Najib Razak
segera membuat kenyataan mengenai skandal ini, lebih-lebih lagi
apabila Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani YB Noh
Omar mengejutkan negara apabila mengesahkan bahawa kelulusan projek
ini tidak dibawa ke peringkat kabinet. Sebaliknya, projek berjumlah
RM250 juta ini khabarnya diluluskan oleh sebuah jawatankuasa bukan
kabinet yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri sendiri.

KEADILAN pada hari ini boleh mendedahkan bahawa unsur penyelewengan
yang mungkin berlaku di dalam NFC dan syarikat-syarikat yang berkaitan
melangkaui pendedahan yang mengejutkan rakyat Malaysia selama ini.

Contohnya, dalam tahun 2010 NFC membelanjakan RM31,580 untuk membiayai
pakej umrah di atas nama Mohamad Salleh Ismail dan Wan
Shahinur Izran Mohamad Salleh. KEADILAN mempunyai bukti jelas
bagaimana arahan agar pembayaran bagi pakej umrah menggunakan dana
awam ini datangnya dari pejabat Pengerusi Eksekutif NFC sendiri.

Selain perbelanjaan bersifat peribadi yang tidak sepatutnya dibiayai
dana awam seperti itu, lebih membimbangkan adalah pelbagai urusniaga
dan pemindahan wang yang melibatkan syarikat-syarikat milik keluarga
Shahrizat Jalil di Singapura.

Justeru, KEADILAN menggesa supaya PAC dan PDRM menyiasat segala
urusniaga di antara NFC, NMLC dan RFC dengan syarikat-syarikat berikut
di Singapura:

Global Biofuture Pte Ltd (200822772H) – carian syarikat disertakan bersama
Meatworks Singapore Pte Ltd (200923276Z) – carian syarikat disertakan bersama

Global Biofuture Pte Ltd terlibat di dalam urusniaga makanan dan bahan
api. Semakan awal menunjukkan syarikat ini dalam proses menubuhkan
pasaraya di Singapura dan disyaki juga terlibat sebagai ejen untuk
mengimport lembu dari luar negara melalui Singapura untuk dibekalkan
kepada NFC. Semakan KEADILAN menunjukkan sehingga akhir Jun 2010,
Global Biofuture Sdn Bhd berhutang dengan RFC sebanyak RM939,495.

KEADILAN percaya bahawa sejumlah wang disalurkan dari pinjaman asal
RM250 juta kepada pelbagai syarikat-syarikat peribadi milik keluarga
Dato’ Seri Shahrizat Jalil, termasuklah untuk menubuhkan dan membiayai
Global Biofuture Pte Ltd di Singapura.

Meatworks Singapore Pte Ltd pula bertanggungjawab menguruskan beberapa
restoran mewah milik keluarga Shahrizat Jalil di Singapura.
Semakan penyata kewangan menunjukkan bahawa pada akhir Jun 2010,
Meatworks Singapore Pte Ltd berhutang dengan RFC sebanyak RM2,416,815.

Bukti-bukti awal ini sudah cukup untuk membolehkan satu siasatan
terperinci dibuat untuk menentukan sama ada penyelewengan berlaku,
apabila wang rakyat yang disalurkan untuk projek nasional berimpak
tinggi digunakan bagi tujuan peribadi termasuklah membuka pelbagai
syarikat milik keluarga yang menyimpang dari tujuan asal pinjaman
diberikan.

Skandal ini akan terus terbongkar dan Perdana Menteri perlu tampil
memberi penjelasan memandangkan beliaulah yang bertanggungjawab
mengkaji cadangan projek dan meluluskan dana awam sebanyak RM250 juta.


YB SAIFUDDIN NASUTION ISMAIL
SETIAUSAHA AGONG KEADILAN
AHLI PARLIMEN MACHANG


YB HAJJAH ZURAIDA KAMARUDDIN
KETUA WANITA KEADILAN
AHLI PARLIMEN AMPANG


MOHD RAFIZI RAMLI
PENGARAH STRATEGI KEADILAN

Isnin, 21 November 2011

NFC biayai RM32,000 pakej umrah suami, anak Shahrizat

KEADILAN membongkar pendedahan lebih mengejutkan berhubung skandal National Feedlot Corporation (NFC) apabila syarikat itu membiayai pakej umrah bernilai RM31,580 atas nama Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail dan Wan Shahinur Izran Mohamad Salleh.

Pembiayaan umrah melibatkan suami dan anak Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Jalil itu didedahkan Setiausaha Agung KEADILAN, Saifuddin Nasution di parlimen hari ini.

“(Sebelum ini) kita dah dedahkan tentang pembelian kondo mewah, lawatan keluar Negara, dan dana subsidi yang dimilik Shahrizat Jalil dan kali ini berkenaan dengan bayaran pakej umrah Salleh dan anaknya pun sekali,” kata Saifuddin dalam sidang media di lobi parlimen hari ini.

“Sampai bila nak dihentikan, lepas ni nak belanja apa pula?” Soalnya.

Menurut Ahli Parlimen Machang itu, KEADILAN mempunyai bukti jelas bagaimana arahan agar pembayaran bagi pakej umrah menggunakan dana awam itu datangnya dari pejabat Pengerusi Eksekutif NFC sendiri.

Sebelum ini, Laporan Ketua Audit Negara mendedahkan NFC yang mendapat dana sebanyak RM250 juta gagal memenuhi matlamat dan mencapai sasaran untuk membekalkan keperluan daging lembu tempatan.

NFC gagal membiak 8,000 lembu, jauh menepati sasaran iaitu 60,000 lembu setahun.

Pimpinan KEADILAN turut mendedahkan RM116 juta dari peruntukan itu dilabur dalam simpanan tetap yang memberi pulangan atas angin kepada syarikat berkenaan sebanyak RM666,952.96.

KEADILAN juga mendedahkan ahli keluarga Shahrizat memboroskan RM827,579 dari peruntukan projek lembu itu untuk melancong ke luar negara pada 2009.

Lebih mengejutkan, NFC turut membeli kondominium mewah berharga RM9.8 juta di One Menerung, Bangsar sebagai bayaran kepada National Mear and Livestocks Crporation yang juga dimiliki keluarga Shahrizat.

Bagaimanapun, Mohamad Salleh dalam satu kenyataan minggu lalu berkata harga sebenar kondo berkenaan ialah RM13.8 juta dan digunakan bagi tujuan pelaburan.