Sabtu, 9 Jun 2012

Dr M kebingungan: PM ‘de-facto’ berkuasa semula sementara Najib terus tenggelam

Artikel
"Dr M kebingungan: PM ‘de-facto’ berkuasa semula sementara Najib terus tenggelamBekas Perdana Menteri Mahathir Mohamad telah mendapat pujian ramai, terutamanya ahli-ahli UMNO pembodek yang lain. Dirinya telah dipuji kerana melakukan banyak penswastaan di Malaysia, Wawasan 2020nya, dasar ketat politik dan ekonomi, namun tidak satupun diantara ini telah menjadikan Malaysia sebuah negara yang maju.

Sebaliknya, akibat dasar kuku besi Mahathir, Malaysia telah dipandang rendah dan dilihat sebagai sama tahap seperti rejim penyangak lain seperti Zimbabwe dan Myanmar. Vietnam sudah semakin maju, manakala Indonesia telah meninggalkan kita jauh di belakang.

Tidak hairanlah Mahathir yang berusia 86 tahun cuba untuk menyelamatkan legasinya, walaupun biografinya yang laris A Doctor in the House tidak akan menjadikannya popular lagi. Di mata rakyat senegaranya, apa yang telah dilakukan oleh Mahathir, dirancang, dilaksanakan dan dibayangkan, semuanya telah gagal teruk.

Masih tidak cukup! Lebih banyak sekatan diperlukan!

Kepada Mahathir, ia mungkin kelihatan bahawa rancangannya telah gagal. Menjadi kucar-kacir di depan matanya sendiri. Dia tidak boleh menerima bahawa ia adalah salahnya sendiri dan sebaliknya menyalahkan penggantinya erana tidak berusaha lebih untuk rakyat.

Dan ini adalah mengapa suhu politik di negara ini mengeledak dengan kekejaman polis menjadi norma dalam mengawasi rutin seharian. Mahathir masih berkuasa, dilindungi oleh kekayaan yang dikumpul oleh anak-anaknya, kroni dan keluarga ketika pemerintahannya selama 22 tahun dari tahun 1981 hingga 2003. Dia tahu dia telah membuat banyak kesilapan tetapi tidak akan mengakui hakikat ini dan ini jugalah sebab mengapa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak seperti terdesak hendak memuaskan hati Mahathir.

Tanpa Mahathir, Najib akan ditendang keluar sebagai Presiden Umno sekaligus sebagai PM di negara ini dengan serta-merta. Tanpa mandat pilihanraya sendiri serta perbalahan dalaman yang serius terpaksa dihadapinya dari dalam UMNO, Najib tahu kelemahannya.

Ini adalah mengapa lelaki berusia 58 tahun ini telah membuat pusingan U dengan menghidupkan semua janji-janji dulunya untuk pembaharuan, walaupun pengkritik berkata bahawa Najib tidak pernah benar-benar serius untuk melakukan apa-apa pembaharuan keatas Malaysia.

Masih mahu menjadi BOS

As every facet of Malaysia goes down one by one, Mahathir remains in a state of denial. Publicly, he says he can’t bear to see Malaysia sliding within his own life time and he can’t do anything about it. But don’t rush to empathize, one might be mistaken.

Setelah setiap kes dan skandal di Malaysia dibongkar satu persatu, Mahathir kekal dalam penafian. Secara terbuka, dia berkata dia tidak sanggup melihat Malaysia munah ketika hayatnya dan dia pula tidak boleh melakukan apa-apa. Tetapi jangan merasa kasihan padanya dengan begitu cepat, kita mungkin tertipu.

Pengkritik berkata, dia sebenarnya tidak peduli tentang Malaysia sama sekali. Mahathir hanya berminat untuk menghidupkan legasinya semula, yang telah diruntuhkan, dan sudah tentu untuk melihat anaknya Mukhriz menjadi Menteri Besar atau Ketua Menteri Kedah sebelum menjadikan dia sebagai Perdana Menteri apabila tiba masanya bagi Najib untuk meletakkan jawatan.

Najib mungkin telah mengambil alih dari Abdullah Badawi tetapi tidak syak lagi dia telah mewarisi segunung masalah sosio-ekonomi Malaysia daripada Mahathir. Mahathirlah yang memimpin Malaysia ke kancah hutang yang banyak akibat daripada sebahagian besar projek-projek mega yang telah dilaksanakan adalah hasil daripada wang yang dipinjam.

Firma minyak nasional, Petronas telah diperah kering untuk menyelamatkan firma yang dikawal oleh kroni dan anak-anaknya apabila projek-projek ini menjadi bermasalah seperti biasa. Dengan rasuah berleluasa dan salah urus tadbir, ditambah keutamaan dasar untuk memperkayakan para pemimpin elit dalam Umno, penswastaan Malaysia menjadi tidak berfungsi tanpa amalan pengurusan perniagaan yang cekap. Ini menjadikan Malaysia tidak cekap dan tidak berdaya saing.

Sekarang, Mahathir mahu menguruskan ekonomi sekali lagi. Dia seperti orang yang masih tamakkan kuasa. Hanya beberapa hari lalu, dalam wawancara dengan berita asing dia berkata bahawa pengeluaran Greece dari Zon Euro, ditambah walaupun kelembapan ekonomi China, tidak akan memberi kesan kepada Malaysia.

Adakah dia bergurau? Ketua Bank Negara Zeti Aziz telah mengakui bahawa ia "tidak dapat dibayangkan" jika Greece gagal untuk terus berada di pelan pemulihanekonomi Euro untuk pembaharuan kewangan. Kebergantung perdagangan Malaysia sudah akan merasa kesannya satu akibat kelembapan global ini dan lebih-lebih lagi apabila Hutang Negara kini berada pada tahap RM560 bilion dan semakin meningkat.

Jadi, mengapa Mahathir cuba untuk menutup kemungkinan bahawa malapetaka kewangan tetapi tidak pula memperkatakan tentang kedudukan Najib yang "lemah". Lelaki tua ini dengan mudah berkata bahawa walaupun kita dapat melepaskan diri daripada kesan krisis ekonomi luar, Najib perlu menangguhkan pilihan raya umum ke-13 hingga ke akhir tahun ini.

"Kerana lemah, dia perlu memberi respons kepada kritikan. Tetapi apabila berhadapan dengan masalah ini sahaja tidak cukup ... mungkin pada lima bulan akan datang sebelum akhir tahun ini," kata Mahathir kepada Bloomberg, merujuk kepada masa yang terbaik untuk PRU ke-13.

Kepentingan peribadi dalam PRU ke-13

Malah, dalam PRU ke-13, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan gabungan Pakatan Rakyat akan mempunyai peluang yang baik untuk merampas kerajaan persekutuan - rejim perubahan yang pertama kalinya berlaku di Malaysia sejak penjajah British meninggalkan kita pada tahun 1957.

Kita pasti sudah sedar bahawa Mahathirlah yang telah mempengaruhi Najib dengan mengarahkan tindakan keras polis ke atas orang awam yang berlaku pada 28 April, 2012, di perhimpunan Bersih 3.0 untuk pilihanraya yang bebas dan adil.

Bukan hanya Mahathir tegas mempertahankan penggunaan kekerasan ke atas orang awam yang berhimpun secara aman, dia juga menuduh pihak penganjur Bersih bersubahat dengan Anwar dan Pakatan Rakyat untuk menjatuhkan kerajaan BN seperti di Dataran Tahrir atau Kebangkitan Arab. Tiada siapa yang terkejut apabila Najib dengan segera mengulangi kata-kata Mahathir.

Lelaki tua itu kemudian memberi amaran bahawa jika Pakatan menang PRU ke-13, akan berlaku "keganasan tanpa henti". Pendirian dan muslihat politiknya sama sekali dikutuk dan motifnya telah diselar sebagai jahat dan "berbahaya".

"Apa yang jelas ialah Mahathir mempunyai kepentingan peribadi dalam keputusan pilihan raya umum akan datang untuk menyebabkan dia melakukan yang terbaik, termasuk pembohongan dan fitnah terhadap Bersih 3.0 yang merupakan ‘warm up’ oleh Pakatan Rakyat untuk mengadakan demonstrasi ganas untuk menolak keputusan pilihan raya akan datang jika pembangkang gagal atau orang Melayu kehilangan kuasa politik di negara mereka sendiri apabila UMNO dikalahkan," kata penasihat DAP Lim Kit Siang.

"Apakah mungkin bahawa dia menyedari bahawa selepas perhimpunan Bersih 3.0, UMNO dan Barisan Nasional akan keluar dari Putrajaya sejurus pilihan raya umum akan datang, dan ini bermaksud bahawa senarai panjang skandal kewangan dan penyalahgunaan kuasa selama 22 tahun sebagai Perdana Menteri akhirnya boleh dijalankan siasatan penuh dan dia melakukan yang sedang bertungkus-lumus untuk mengelakkan sejarah rahsia menjadi Perdana Menteri 22 tahun ini daripada diketahui semua?

Mahathir kini PM de-facto

Yang pasti, Mahathir amat bimbang akan diri serta keluarganya. Lihatlah bagaimana Indonesia menyelesaikan kes rasuah bekas presiden Suharto dengan kekayaan hebat yang dikumpul oleh keluarganya akan menjadikan Mahathir seram sejuk. Bukan sahaja kekayaannya akan dirampas, penjara, perbicaraan mahkamah yang panjang dan penghinaan ini semua bakal dihadapinya.

Bagi Mahathir, sama ada dia sememangnya jenis yang tidak pernah takut atau percaya bahawa nasib akan sentiasa menyebelahinya, sebaliknya merancang atau cuba berunding bagi mencari jalan yang terbaik, dia sedang berusaha untuk mempromosikan anaknya Mukhriz sebagai ketua menteri Kedah yang seterusnya, dan pada masa yang sama membuat kenyataan dan memberi nasihat seolah-olah dia masih lagi PM.

Drama dan komen lantang Mahathir beberapa hari lepas belum dilupakan pemimpin Umno yang lain, mahupun musuh politik mereka, ahli Pakatan rakyat.

"Jelas ada perpecahan serius dalam Umno dan mereka tidak mampu untuk mencapai kata sepakat. Jika tidak, tiada sebab untuk Mahathir menasihati Najib supaya melambatkan PRU ke-13. Dia hanya perlu membuat panggilan telefon. Mahathir mahu UMNO tahu bahawa jika Najib melambtkan PRU ke-13 hingga September atau 2013, Najib akan masih mempunyai sokongannya," naib presiden PKR Tian Chua memberitahu Malaysia Chronicle.

"Ya, Dr M takut kehilangan pada PRU ke-13 dan pemilihan parti Umno. Dia dan Najib akan berusaha sedaya upaya untuk memastikan orang mereka menang dan yang lain akan diketepikan. Golongan Badawi, kumpulan Tengku Razaleigh dan jugaTan Sri Muhyiddin Yassin (Timbalan Perdana Menteri) akan mendapati diri mereka terpinggir. Ini nampaknya seperti perjanjian Dr M telah dibuat dengan Najib. Mahathir akan menjadi PM de-facto, Najib hanya akan menjadi boneka. Dia dan Rosmah akan ke luar negara untuk menghadiri acara rasmi dan tinjauan mesra. Tetapi dasar-dasar sosial dan ekonomi akan kembali ke meja Mahathir. Ya, Mahathirisme kembali dan kita perlu berhati-hati dan berjaga-jaga. "

Menghentikan penghijrahan beramai-ramai ke dalam Pakatan sahaja tidak cukup

Pemilihan parti Umno dijadual pada bulan Oktober 2012, manakala spekulasi bertiup kencang bahawa PRU ke-13 akan diadakan pada bulan September atau tahun depan dan bukan pertengahan bulan Jun atau Julai seperti yang disebut-sebut sebelum ini.

Satu perhimpunan besar BN akan diadakan pada 17 Jun dimana Najib dijangka mengisytiharkan tarikh pilihanaya tetapi selepas kegagalan cara mereka mengendalikan Bersih 3.0 dan ketidakupayaan Mahathir untuk mendapatkan kembali populariti dari rakyat, peluang untuk PRU ke-13 berlaku lewat tahun ini atau awal tahun depanlebih tinggi. Mandat BN untuk memerintah akan tamat pada bulan Mac 2013.

Sementara itu, penghijrahan yang boleh dijangka oleh ahli UMNO-BN dan kakitangan awam ke Pakatan Rakyat yang semakin mencemaskan Umnoter masuk bekas Peguam Cara Negara Yusof Zainal Abiden, profesor Aziz Bari dari UIA dan Brigadier-Jeneral Abdul Hadi Abdul Khattab. Semua menyertai PKR manakala bekas ketua Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Fauzi Shaari menyertai PAS.

Jumaat, 8 Jun 2012

Skandal Scorpene: Wartawan antarabangsa dedah pertemuan Najib-Razak Baginda di Itali

Sesuatu keputusan yang dibuat di Paris bulan lepas bermakna bahawa salah satu episod yang paling sensasi di rantau ini akan timbul kembali dengan sepenuh hati.
Ia bermula belasan tahun yang lalu apabila Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak memegang portfolio pertahanan dan mengarahkan dua kapal selam Scorpene dari pembuat kapal Perancis, DCNS, kira-kira AS $ 400 juta setiap satu.
Perjanjian itu telah ditaja oleh Razak Baginda, yang berkerja sebagai pengarah Institut Penyelidikan Strategik Malaysia, yang dibiayai oleh Najib dan direka untuk melanjutkan kerjaya politiknya.
Demi kepentingan pendedahan sepenuhnya, biarlah saya mendedahkan bahawa saya bertemu Razak kerap semasa posting saya di Kuala Lumpur (KL) pada tahun 1990-an dan terus melihat dia setiap kali saya melawat Malaysia.
Apabila dia menjadi pointman untuk pembelian Scorpene, bagaimanapun, saya telah meninggalkan KL dan tidak bertemu dengannya sekali lagi sehingga kita bertemu di Venice, Itali, pada persidangan 2002 Asean-Eropah.
Razak menghadiri hanya untuk seketika sahaja dan apabila saya bertanya mengapa dia telah bergegas, beliau berkata beliau diperlukan di Paris bagi perjanjian pertahanan penting.
Kemudian, ia telah didedahkan di Parlimen Malaysia bahawa “komisen” bagi kontrak sub adalah 114 juta euro, atau kira-kira $ 160 juta pada masa itu.
Wang itu dibayar ke dalam akaun bank KL Perimekar, sebuah syarikat yang ditubuhkan oleh Razak sejurus sebelum kontrak telah ditandatangani dan yang tidak mempunyai rekod mengendalikan pemerolehan pertahanan. Ia adalah dikatakan bahawa $ 160 juta telah berpecah antara Razak, Najib dan tokoh-tokoh lain dalam Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu, parti dominan dalam Barisan Nasional yang memerintah Malaysia.
Berdasarkan dakwaan ini, polis Perancis menyerbu pejabat DCNS dan merampas sebuah timbunan dokumen yang menunjukkan bayaran rasuah besar-besaran. Bulan lepas, selepas memeriksa dokumen, Hakim Roger Le Loire mengarahkan penyiasatan jenayah yang akan dilancarkan. Ia hampir pasti akan melibatkan sepina pemfailan untuk kedua-dua Razak dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib untuk hadir di mahkamah.
Bagaimanapun, sebelum menimbangkan bahawa prospek dramatik, kita mesti ingat bahawa apabila merundingkan kontrak, sesuatu yang menakjubkan berlaku kepada Razak. Beliau jatuh cinta. Sekarang walaupun Razak, seorang yang berkeluarga dengan imej yang berprofil tinggi awam, sudah lama dicontohi reputasi philandering mentornya Najib, ini urusan terkini adalah berbeza.
Dia jatuh cinta, garis dan batu ladung bagi wanita – model Mongolia yang menarik dan cantik bernama Altantuya “Tuya” Shaaribu. Sejurus selepas mengadakan pertemuan dengan beliau di Hong Kong, Razak membawanya ke Eropah pelancongan dengan Ferrari merah beliau, yang memenangi dan makan bersama di semua tempat terbaik dan akhirnya berakhir di Paris di mana mereka bertemu dengan Najib.
Tuya yang berbilang bahasa, dan mati jatuh cantik, juga pintar dan cepat belajar mengenai rasuah besar bagi perjanjian sub dan sudah pasti dijangka potongan kacak untuk dirinya.Tetapi tunduk kepada “sindrom tarikan maut”, dia berpaut lumus Razak, dan dia, takut bahawa indiscretions beliau boleh menjatuhkan karier, cuba untuk menamatkan urusan.
Dia tidak akan ia, dan dalam keadaan terdesak, dia bercakap dengan Najib dan polis telah dipanggil untuk memelihara anak itu.Dua agresif pegawai Cawangan Khas telah mengambil tugasan mereka secara literal dan menculik dia.Kemudian mereka dirogol, ditembak di kepala dan meletupkan tubuhnya dengan bahan letupan C4 dari kementerian pertahanan Najib – dan langkah yang baik, dipadam masuk ke Malaysia dari rekod imigresen. Kesannya, dia terus hilang.
Tetapi terima kasih kepada tekanan berterusan daripada keluarga yang disambungkan dan Kedutaan Mongolia, jenayah itu akhirnya terbongkar dan mereka yang terlibat telah ditangkap – semua kecuali Najib, sudah tentu.Selepas perbicaraan yang panjang, yg mendebarkan dan electrifying, kedua-dua polis telah dihukum mati dan Razak telah dibebaskan.
Sekarang, bagaimanapun, dengan pelancaran penyiasatan Hakim Le Loire di Paris, ternyata beliau tidak lama lagi mungkin kembali di mahkamah. PM Najib mungkin tidak terlepas dengan begitu mudah sama ada, sejak isu itu akan dibangkitkan di parlimen minggu depan dan akan memberi kesan kepada pilihan raya umum akan datang. Jika ya, kematian mengerikan Tuya tidak akan menjadi sia-sia.
(Terjemahan dari berita Roger Mitton dari Regional Insider – The Phnom Penh Post)

Mahathir tak pernah takut melainkan kalah pilihan raya – Saifuddin


KUALA LUMPUR 7 Jun: Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad tidak pernah takut untuk diheret ke mahkamah selagi Umno masih berkuasa dan perkara itu adalah mustahil disebabkan polis serta institusi kehakiman negara turut dikuasai parti itu, kata Setiausaha Agung KEADILAN, Datuk Saifuddin Nasution Ismail.
“Memanglah dia (Mahathir) tidak takut kerana selagi Umno memerintah, amat mustahil untuk polis menyiasat apatah lagi mengheret dia ke mahkamah.
“…Dr Mahathir yang saya kenali mempunyai dua ketakutan iaitu yang pertama takut pada kebangkitan rakyat terutama bila rakyat turun ke jalan raya bagi membantah secara aman penyelewengan atau salah laku kerajaan, pasti polis akan diarahkan bertindak kasar,” jelasnya kepada Keadilan Daily.
Beliau yang juga Ahli Parlimen Machang mengulas kenyataan Mahathir kononnya beliau tidak gentar untuk ke mahkamah sebagai reaksi kepada Penasihat DAP, Lim Kit Siang untuk mendedahkan skandal kewangan sepanjang 22 tahun pemerintahannya.
Tambah Saifuddin, ketakutan kedua Mahathir pula ialah apabila legasi atau perkara yang dilakukan sepanjang pemerintahannya terbongkar.
“Contohnya seperti wang Petronas yang digunakan beliau (Mahathir) bagi membayar hutang anaknya, Mirzan semasa krisis ekonomi 1997 hingga 1998, tapi pastinya tidak akan ada siasatan polis selagi Mahathir masih ada,” katanya.
Mengulas lanjut, Saifuddin berkata, kebelakangan ini, Mahathir paling banyak mengeluarkan kenyataan seolah-olah beliau yang menentukan hala tuju dan strategi Umno untuk menang pilihan raya.
“Mahathir sebenarnya takut melihat kejatuhan Hosni Mubarak di Mesir serta Suharto di Indonesia yang terus diheret ke muka pengadilan dan dijatuhkan hukuman.
“Perkara yang sama akan berlaku pada Mahathir jika berlaku peralihan kuasa dan desakan rakyat untuk menuntut keadilan,” kata Saifuddin lagi.

Khamis, 7 Jun 2012

BERKENAAN NOMBOR PLAT WWW1

DULU plat motokar nombor MCA1 dibida hingga RM300,000. Untuk plat nombor WWW1 ia dibida setinggi RM520,000.
Siapa yang berjaya membidanya tidak penting, tetapi ia menggambarkan bahawa negara dan bangsa kita sudah masuk ke  alam seperti itu dan ada orang yang sedia membida setinggi itu malah mungkin lebih tinggi dari itu hanya untuk satu nombor motokar.

Ia terjadi begitu ialah sistem yang  terpakai di negara ini oleh orang-orang yang membenarkan sistem itu begitu.

Ia halal dan dibenarkan oleh undang-undang. Tetapi adakah ia benda yang betul  dan bijaksana?

Sistem menjual nombor plat yang elok dengan harga yang setinggi itu tentulah disebabkan JPJ merasa  sukar untuk memberi nombor yang elok-elok oleh  disebabkan ramai orang yang mahukannya.

Kalau yang mahukan nombor yang elok itu adalah orang awam biasa, maka mudah kepada pemberi nombor memberi kepada siapa yang dia suka. Kalau yang memohon itu orang bernama, maka payah bagi memberinya, apa lagi kalau ia adalah raja-raja.

Kalau seorang raja yang memohon maka ia mudah  diperkenankan, tetapi kalau serentak sekalian Sultan memohonnya, maka kepada raja yang hendak diberi.

Maka diadakan sistem membida. Siapa yang boleh memberi tender yang tertinggi, maka orang lain tidak boleh takwil. Jika ia diberi percuma, maka ditakuti ada orang dalam bermain kayu tiga secara gelap atau pintu belakang,  mengambil  harga untuk diri  sendiri. Siapa yang boleh menyogok sekian banyak, maka dia boleh dapat nombor itu.

Bagi mengelakkan berlaku bentuk rasuah yang demikian, maka ia tawarkan kepada semua di pasaran terbuka untuk membida. Gara-garanya ada bida sampai setengah juta.

Orang seperti Robert Kuok, Ananda Krishnan, Tony Farnandez, Vincent Tan dan Syed Mokhtar tak terasa apa sekali pun membida pada harga sejuta atau lebih. Duit mereka tidak luak.

Tetapi adakah bijak dan waras membida setinggi itu sedang dalam masyarakat kita penuh  dengan serba ketempangan.  Orang yang memerlukan duit, makanan, pakaian dan lain-lain begitu ramai sedang duit yang banyak digunakan untuk membeli satu nombor motokar.

Dari mana duit itu diperolehi tidak penting. Adakah dari duit loteri, menang judi, atau keuntungan perniagaan dan sebagainya, tetapi apakah ia satu amalan yang wajar?

Jika dengan setengah juta digunakan untuk menghantar orang yang belum pernah haji menunaikan haji, besar mana ganjaran pahala yang diperolehi. Seorang haji perlu RM10 ribu, dengan bida itu boleh hantar 50 jamaah. Segala ibadat dan pahala wajib haji setiap orang itu  akan diperolehi oleh orang yang menghantarnya.

Setiap hamba Allah akan  ditanya dari mana hartanya diperolehi dan bagaimana ia digunakan. Seorang kaya yang soleh setengah hari lewat masuk syurga dibandingkan dengan orang miskin yang soleh. Sebab Allah tanya cara dia berbelanja atas hartanya.

Nabi Sulaiman a.s. adalah maksum, kerana baginda adalah orang terkaya di dunia, baginda ditanya setiap kekayaannya digunakan, maka baginda menunggu 40 tahun masuk  syurga selepas nabi-nabi lain.

Bagaimana sekalian membida nombor itu berbelas dan berpuluh ribu hendak menjawab apakah masing-masing telah menggunakan wang secara betul?

Kerajaan dan JPJ yang membenarkan amalan itu telah menyebabkan begitu  ramai orang yang terlibat dalam perkembangan yang tidak sihat itu.

Kalau raja-raja  terlibat membida, maka yang pertama dipersoal bukan  raja-raja, tetapi ialah pihak yang menyediakan sistem hingga kejadian yang tidak sederhana berlaku. Islam yang sederhana tetapi yang melampaui tahap kesederhanaan.

Kita telah tercebur dalam amal kapitalisme yang parah.

Selasa, 5 Jun 2012

Penjenayah Scorpene kebal tindakan undang2


Ketua Koordinator Jingga 13, Fariz Musa mempersoal apa keistimewaan Abdul Razak Baginda
yang begitu kebal dari tindakan undang-undang walaupun terbukti beliau terlibat dalam skandal pembelian kapal selam
Scorpene.
Abdul Razak ketika perbicaraan kes pembunuhan Altantuya pada 2007
Ini kerana katanya, sehingga kini Abdul Razak kekal bebas sedangkan skandal itu jelas memalukan Malaysia kerana wujudnya elemen rasuah.
“Jingga 13 hairan kenapa Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan polis hingga kini membisu terhadap pemilik syarikat Terasasi (Hong Kong) Sdn Bhd iaitu Razak Baginda dan bapanya yang membocor dan menjual rahsia negara kepada DCNS.
“Ini jelas pengkhianatan kepada negara kerana pentadbiran (Datuk Seri) Najib (Razak) membiarkan penjenayah ini bebas tanpa diambil tindakan,” kata Fariz yang juga Ahli Majlis Pimpinan Pusat KEADILAN dalam satu kenyataan.
DCNS, ialah syarikat pembuat kapal selam Perancis yang membina dan menjual kapal selam kepada negara dunia ketiga
termasuk Malaysia.
Sehubungan itu, Jingga 13 mendesak kerajaan Malaysia mengambil tindakan tegas terhadap semua yang terlibat dalam
skandal itu termasuk Najib Razak yang merupakan Menteri Pertahanan ketika itu.
“Jingga 13 menyelar sikap berdiam diri ATM dan polis terhadap skandal ini dan mendesak tindakan tanpa belas kasihan
wajib diambil demi maruah, kedaulatan dan keselamatan negara.
“Menteri Pertahanan dan Panglima Tentera Laut Diraja Malaysia ketika itu juga wajar diambil tindakan untuk disiasat dan
dipertanggungjawabkan,” kata Fariz lagi.
Abdul Razak merupakan bekas penganalisis politik dan pembantu rapat kepada Najib semasa beliau menjadi Timbalan Perdana Menteri.
Abdul Razak menjadi terkenal dalam tahun 2006 apabila beliau didakwa bersubahat dalam pembunuhan ngeri model sambilan Mongolia, Altantuya Shaariibuu pada 16 November 2006.
Abdul Razak didakwa bersubahat dengan Cif Inspektor Azilah Hadri, dan Koperal Sirul Azhar Umar dari Unit Tindakan Khas (UTK) Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, melakukan pembunuhan model itu.
Bagaimanapun, pada 31 Oktober 2008, Mahkamah Barisan Nasional mendapati kes tersebut ‘prima facie’ dan Razak telah dilepaskan dan dibebaskan.

Plat: Siapa ajar menteri bida guna wang rakyat
KUALA LUMPUR: Teras Pengupayaan Melayu (Teras) kesal dengan Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai yang mempertahankan bidaan RM24,200 yang dibuatnya untuk nombor pendaftaran WWW15 baru-baru ini.

Presidennya, Mohd Azmi Abdul Hamid (gambar) mempersoalkan apakah rasional menteri berbelanja untuk hanya nombor pendaftaraan kereta rasmi yang boleh menyara rumah kos rendah buat sebuah keluarga miskin atau menaja seorang pelajar miskin untuk masuk universti.

Baginya, sikap dan mentaliti menteri beginilah yang membuatkan rakyat sedang mual dengan kepimpinan negara yang ada sekarang, hanya kerana mereka terus berkuasa, apa saja tindakan dianggap punya rasional belaka.

Katanya, baru sahaja rakyat mempersoalkan kerajaan  mengesahkan mengeluar perbelanjaan besar untuk perhimpunan jutaan belia di Putrajaya.

Beliau menambah, walaupun sebahgiannya adalah ditaja oleh swasta namun imej kerajaan sangat dipersoalkan.

"Membayar RM2.4 juta untuk penari separuh bogel dari Korea dianggap tidak bermasalah sedangkan ada rakyat yang bercekang mata untuk mencari nafkah  dalam keadaan kos hidup  yang terus meningkat," ujarnya dalam satu kenyataan.

Azmi brkata, nampaknya kerajaan yang ada sekarang lebih cepat membawa negara ke ambang muflis.

Katanya, pimpinan negara seolah memejam mata dan memekak telinga dengan apa yang sedang berlaku di Eropah.

"Di kala ekonomi Greece dan kini Portugal dan ia sedang merebak ke seluruh Zon Eropah, berada di ambang keruntuhan ekonomi yang serius dan rakyat bangkit mengguna hak demokrasi di jalan raya, pemimpin Malaysia terus berbelaja besar dengan hal-hal yang sama sekali tidak produktif malah membazir," ujarnya lagi.

Ujarnya, pemimpin kerajaan Malaysia kini masih terus mengamalkan polisi rendah akal dan tidak menunjukkan tahap kematangan mengurus sumber negara dengan beramanah.

"Kami berpendapat menteri berkenaan sudah jauh ketinggalan zaman dalam berfikir seolah rakyat tidak akan mempersoalkan tindakannya. Beliau mengambil sikap simplistik bahawa kuasa boleh melakukan apa sahaja tanpa diteliti oleh rakyat," katanya.

Beliau juga mempersoalkan kenyataan Tiong Lai bahawa tindakan itu diambil kerana nombor baru itu untuk kereta rasmi baru yang sudah melepasi jangka hayat.

"Adakah alasan ini masih boleh diterima oleh rakyat?" tanya beliau.

Justeru, katanya Teras ingin bertanya, apakah tidak ada peraturan dan garis panduan berbelanja dari Perbendaharaan Negara dalam hal-hal seperti ini.

"Adakah ada dalam peraturan, sesebuah agensi atau menteri boleh mengeluarkan perbelajaan untuk hal seperti membida nombor pendaftaraan kereta rasmi?" tanya beliau lagi.

Menurut laporan media berbahasa Cina, Liow menjelaskan bahawa bidaan itu dijalankan oleh pegawainya. Soalnya kuasa pembidaan itu diperkenankan oleh menteri dan dizinkan walaupun menelan belaja yang besar.

Tambahnya, Teras amat kesal kerana nampaknya Menteri Malaysia berfikir bahawa dengan nombor pendaftaraan unik seperti WWW 15 dianggap melambangkan kehebatan.

"Inikah mentaliti menteri yang ada?

"Kami sama sekali tidak dapat menerima mana-mana perbelanjaan wang awam untuk perkara-perkara yang tidak ada kena-mengena dengan kebajikan rakyat. Malah kami mengutuk dan membantah budaya membazir dan menyalahguna wang rakyat untuk hal yang remeh dan dan tidak perlu.

"Kami mendesak agar pembidaan itu dibatalkan dan wang itu diserah kembali kepada Perbendaharan Negara," kata Mohd Azmi.