Sabtu, 12 Disember 2009

UMNO ZALIM DAN KAKI KELENTONG : DI MANA HARUSSANI DAN NOH GADUT?

BN pula disaman RM546 juta kes kontrak iklan

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memerintahkan sebuah syarikat papan iklan dan BN memfailkan tujuh dokumen termasuk senarai isu yang akan dibicarakan berkaitan kes saman RM546 juta syarikat itu terhadap BN.

Syarikat Pentas Permata Sdn Bhd (PPSB) dan BN diperintahkan memfailkan antara lain ikatan dokumen yang dipersetujui kedua-dua pihak dan yang tidak dipersetujui, senarai saksi terlibat dan ikatan kes plaintif dan defendan.Timbalan Pendaftar, Nur Yusliana Yusoff membuat arahan itu dalam kamarnya selepas kes itu disebut di hadapannya bagi pengurusan kes.

Peguam BN, Datuk Mohd Hafarizam Harun, memberitahu pemberita bahawa Nur Yusliana menetapkan 26 Jan untuk pengurusan kes akhir saman itu bagi menentukan tarikh perbicaraan.Pada 7 Dis 2007, PPSB menfailkan saman terhadap BN kerana menamatkan perjanjian bertarikh 5 Jan 2006, untuk membekalkan dan mendirikan papan iklan luaran bagi BN untuk mempromosikan BN semasa pilihan raya umum.

Syarikat itu yang dilantik sebagai ejen untuk mendirikan papan iklan bagi BN, menamakan BN melalui pegawai amnya Datuk Yaakob Mohammad, sebagai defendan.PPSB, dalam pernyataan tuntutannya, mendakwa mengikut perjanjian, BN berhak menamatkan perjanjian itu pada bila-bila masa dalam tempoh enam bulan daripada perjanjian itu ditandatangani tetapi BN telah mengeluarkan notis itu selepas enam bulan perjanjian ditandatangani.

Akibat itu, syarikat itu mendakwa telah mengalami kehilangan keuntungan sebanyak RM546,552,800 termasuk kos mendirikan papan-papan luaran, pendapatan tahun pertama dan kedua dan jumlah pendapatan sepanjang 10 tahun.Syarikat itu mendakwa BN juga gagal untuk bekerjasama bagi memperoleh lokasi strategik dan menyokong permohonan syarikat itu untuk mendirikan papan-papan luaran itu.

Syarikat itu menuntut ganti rugi khas sebanyak RM546,552,800, ganti rugi am, kos, faedah dan relif lain yang difikirkan wajar oleh mahkamah.BN dalam pernyataan pembelaan mendakwa penamatan perjanjian itu adalah sah kerana PPSB gagal menunjukkan sebarang hasil daripada tugas yang sepatutnya dijalankan mengikut perjanjian itu.

BN mendakwa syarikat itu tidak pernah memintanya bagi menyokong permohonan syarikat itu untuk mendirikan papan luaran itu dan BN juga tidak bertanggungjawab untuk memperoleh lokasi strategik bagi membina papan luaran itu.Ia berkata tindakan syarikat itu memfailkan saman terhadap BN adalah salah kerana yang sepatutnya disaman adalah pegawai amnya.

Ulasan :

Inilah kerajaan yang disokong dan didokong oleh ulama yang dikepalai oleh Harussani Zakaria dan Noh Gadut. Pada pandangan ulama-ulama lain adalah seperti mereka berdua juga mungkin mengatakan bahawa penipuan, rasuah dan penyelewengan yang dilakukan oleh UMNO selama ini adalah hukumnya harus dan dibenarkan oleh Islam demi untuk survival Islam dan Melayu.

Hukumnya dibolehkan untuk UMNO kerana UMNO ketika itu sedang berperang [keadaan dalam darurat] dengan Pakatan Rakyat dalam keadaan tersebut, UMNO tidak perlu bayar hutang tersebut.Tipu dan kelentong diharuskan.

Mahkamah yang akan mendengar kes ini, saya berani bersumpah dengan nama Allah bahawa mahkamah akan menolak saman syarikat ini dan akan memberi kemenangan percuma kepada UMNO. Syarikat ini akan mengalami kerugian [jual barang tidak dapat bayaran] dan kos mahkamah juga syarikat ini terpaksa menanggungnya. UMNO akan lepas tangan dan tidak perlu bayar sesen pun.UMNO berkuasa, dia buat apa sahaja yang dia mahu.

Perkara ini telah pun pernah terjadi kepada syarikat Elegant Advisory Sdn Bhd yang mana UMNO telah berhutang dengannya sebanyak RM218 juta dan liat hendak bayar. Pusingan pertama syarikat ini menang. Mahkamah Tinggi KL, Hakim Anandham Kasinater mengarahkan UMNO menjelaskan hutang tersebut dengan faedahnya sekali kerana membekalkan bahan-bahan kempen pada PRU ke-11 tahun 2004.

Tetapi UMNO buat rayuan, hakim-hakim yang kebanyakannya di Malaysia ini jenis kejarkan dunia, tidak takut pada Allah, takut kepada manusia, takut kehilangan kuasa, kedudukan dan kekayaan, maka mahkamah rayuan pun menerima rayuan UMNO, satu sen pun syarikat inin tidak dapat. Sudah lah barang habis, modal habis dan kena bayar pula ke kilang yang membekalkannya, kena kecing pula dengan UMNO. Bersorakl sakanlah UMNO semau-mauny. Biarkan orang lain menangis-susah, berada dalam kerugian jutaanv ringgit, asalkan dia dan para pemimpin UMNO kaya-raya. Ulamak barua ini diam membisu tidak memberi sebarang komen.UMNO CABUL HAK RAKYAT RAMPAS ROYALTI MINYAK

Rakyat tidak lagi percaya kepada kepimpinan UMNO dan BN terutama merujuk kepada kenyataan TPM(8 Julai 2009)bahawa soal royalti minyak Kelantan akan dijelaskan oleh Petronas sendiri dan UMNO dan BN kononnya tiada niat menyeleweng hak Kelantan.


2. Hal ini sememangnya telah dijangkakan kerana rakyat sudah sedar bagaimana sepanjang PAS mentadbir Terengganu dahulu royalti telah dijadikan wang Ihsan.
3. Wang sebanyak RM 253.6 juta yang dibayar oleh Petronas kepada Kelantan lesap tanpa diketahui ke mana alirannya (menurut
http://www.chedet.cc/). Dikatakan bayaran telah bermula sejak tahun 1976 lagi. Stok Kelantan mampu memberi pulangan sebanyak RM 1 bilion setahun kepada Kelantan jika semua telaga beroperasi.

4. Di perairan Kelantan terdapat simpanan GAS ASLI sebanyak 13 trillion kaki persegi yang sudah sedia untuk diterokai. (13,000,000, 000,000). Ia cukup untuk tujuh generasi rakyat Kelantan (lebih kurang 500 tahun lamanya). Ianya terletak di Blok-Blok berikut :

* Blok A18,
* Blok B17 & C19,
* PM3,
* Sub-Blok Ular,
* PM301 & PM302,
* PM303,
* PM311 & 312

5. Rakyat Kelantan menerusi kerajaan pimpinan Tuan Guru menuntuk hak Pendaratan GAS ASLI itu di buat di pantai Kelantan dan menuntut royalti GAS ASLI yang menjadi hasil bumi rakyat Kelantan di bayar kepada Rakyat Kelantan.

6. APA YANG BARISAN NASIONAL SEMBUNYIKAN DARI RAKYAT KELANTAN ? Petronas mengesahkan bahawa operasi GAS ASLI di BLOK A 18 sudah bermula menerusi Syarikat Carigali HESS.

* Petronas memegang 50% saham di dalam syarikat tersebut menerusi Petronas Carigali Sdn Bhd dan 50% lagi dipegang oleh Aremada Hess Inc.

* Sekarang ini, operasinya mengeluarkan 6,000 tong GAS ASLI sehari.

* Jarak Blok A18 adalah lebih dekat ke Kota Bharu daripada di hantar ke Kerteh dan Songkla.

* Kerajaan UMNO dan BN bagaimanapun memilih pendaratan GAS ASLI itu dibuat di Songkla walaupun kosnya lebih tinggi akibat jarak yang jauh itu.

7. Dalam usaha mempertahankan hak rakyat Kelantan dan memperkasakan hasil bumi Kelantan untuk rakyat Kelantan, Kerajaan Kelantan pimpinan PAS telah meluluskan pembinaan Terminal Pendaratan Gas Asli dan juga Supply Base untuk Petroleum.

8. Menerusi penerokaan GAS ASLI di Blok A 18, setiap hari, Petronas sepatutnya membayar rakyat Kelantan royalti yang bernilai RM512,000.00 (RM512 ribu) sehari dan ini bererti Kerajaan Kelantan seharusnya mendapat pendapatan tambahan dari royalti GAS ASLI yang bernilai RM186,880,000 (RM186 juta) setahun.

* Menerusi hasil terbaharu ini, PAS Kelantan sudah berjanji untuk memberi subsidi gas memasak sebanyak RM3.00 se tong bagi rakyat Kelantan.

* PAS Kelantan juga akan menggunakan hasil pendapatan baru itu untuk tujuan kebajikan dan mempertingkatkan taraf hidup rakyat Kelantan serta membasmi kemiskinan.
9. PERANCANGAN OPERASI TELAGA-TELAGA GAS ASLI LAIN DI PERAIRAN KELANTAN

* Blok A 18 Fasa 2 pada tahun 2010
* Blok B 17 dan C 19 – Operasi bermula suku ke tiga 2009
* Blok PM301 dan PM302 – Operasi bermula 2011 dan 2012
* Blok PM3 – Operasi bermula suku ke tiga 2008

10. Sebab itulah UMNO dan BN berusaha keras untuk merampas semula Kelantan kerana tidak mahu royalti GAS ASLI ini digunakan oleh Kerajaan PAS membangunkan Kelantan sehingga mengakibatkan Kelantan semakin pesat membangun dan membuat mustahil bagi UMNO dan BN untuk merampas Kelantan semula.

Apabila semua telaga-telaga GAS ASLI ini beroperasi Royalti GAS ASLI yang akan diterima rakyat Kelantan ialah bernilai RM1,000,000, 000 (RM1 Billion). Sebab itulah UMNO dan BN mahu merampas Kelantan sebelum telaga-telaga GAS ASLI ini mula beroperasi.

*Kenyataan media oleh NASRUDIN HASSAN TANTAWI selaku Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat.

Ulasan :

20 tahun kerajaan negeri dan rakyat Kelantan dizalimi oleh UMNO. Disekat dan dikepung serta didera dengan berbagai cara. Didiskriminasi dalam berbagai sektor, tidak ada seorang ulama di Malaysia bangkit menegur perbuatan zalim UMNO sesama bangsa dan seagama termasuk dua orang ulama ini barua ini.

Seluruh ulama dan cerdik pandai Islam merestui perbuatan jahat dan zalim UMNO itu. Bagi mereka tindakan UMNO itu berbetulan dengan kehendak Islam. UMNO tidak boleh ditentang, wajib patuh dan taat sebagaimana Islam mewajibkan taatkan perintah Allah dan RasulNya.

Tetapi dengan sedikit ugutan dari Tok Guru itu hanya serkadar untuk berdoa, barua dua ekor ini bangkit mempertahankan kezaliman UMNO supaya UMNO dapat terus berlaku zalim terhadap rakyat di negara ini khususnya rakyat Keletan yang mana pastinya duit ehsan itu akan bertaburan di kalangan para pemimpin UMNO untuk membeli pengaruh untuk menang pilihan raya sepertimana mereka lakukan di Terangganu.

Bagi mereka, UMNO tidak zalim, malah UMNO berlaku adil kepada rakyat apabila tarif elektrik dinaikkan dan GST akan dilaksanakan pada tahun 2011 nanti. Rakyat susah tidak apa, jangan pemimpin yang susah.
Pemimpin adalah raja dan rakyat adalah hamba kepada pemimpin.

Jumaat, 11 Disember 2009


ATLAS SIRAH (BARU) - HARGA PROMOSI
Isteri PM suka tari, rakyat menjadi penari


Pendapat "Agama dan pegangan pemerintah memberi kesan cukup kuat ke atas rakyat. ‘Rakyat menurut agama pemerintah mereka.’ Apa yang dibuat pemerintah, itulah yang diikuti rakyat. Di zaman kesultanan Melaka, rakyat bersedia menerima Islam apabila penguasa ketika itu menerima Islam. Apabila isteri PM sukakan tarian, habislah rakyat jelata ditarik dan diajak untuk menari.

Kesan besar ini disebut oleh Sheikh Daud al-Fattani d dalam kitabnya Munyatulmusalli: ‘Adalah segala manusia apabila berpagi-pagi pada zaman Hajjaj (bin Yusuf) bertanya-tanya mereka itu, “Siapa-siapa kena bunuh semalam ini, dan siapa orang kena sulanya, dan siapa orang yang kena pukul, dan seumpamanya. (Ini kerana Hajjaj adalah seorang yang zalim dan suka membunuh rakyat).

Dan adalah pada zaman Walid, suka ia kepada kebun dan rumah. Maka adalah manusia pada zamannya bertanya-tanya mereka itu pada pagi-pagi daripada kerja rumah, siapa yang berbuat kebun, dan siapa yang membelah sungai, dan siapa yang yang bertanam kayu-kayuan.

Dan adalah pada zaman Sulaiman anak Abdul Malik, adalah ia suka kepada makan-makanan dan berkahwin. Adalah segala manusia berkhabar-khabar pada makan-makanan yang indah-indah, yang baik-baik dan memahalkan (hantaran) isi kahwin, dan harga sahaya, dan meramaikan tempat kedudukan mereka itu dengan berkhabar-khabar akan yang demikian itu.

Dan tatkala zaman Umar bin Abdul Aziz, adalah segala manusia bertanya-tanya mereka itu berapa engkau hafaz Quran, dan engkau hafaz wirid tiap-tiap malam. Dan berapa si anu hafaz kitab, dan berapa kali sehari ia membaca Quran, berapa hari puasa daripada sebulan dan umpama yang demikian itu.’ (Munyatulmusalli, Sheikh Daud Fattani. Terbitan Khazanah Fathaniyyah. ms 156)

Jelas sekali kecenderungan, minat dan keinginan pemimpin atau isteri pemimpin tidak terbatas untuk dirinya sahaja. Ia merebak hingga ke bawah. Kalau yang diminati itu perkara baik, baiklah rakyat. Kalau sebaliknya, terbaliklah rakyat.

Mungkin kalau Tok Sheikh Daud Fatani masih ada, beliau akan menulis:

” Dan adalah Kelantan itu, sebuah negeri yang aman damai hidupnya. Dan adalah pada zaman Nik Abdul Aziz, adalah ia seorang ahli siasah yang mahir, suka kepada ilmu dan seorang yang tawadhuk. Adalah segala manusia berkhabar-khabar pada ceritera 1Malaysia, rasuah penguasa-penguasa Partai Kapal Layar, bertanya-tanya mereka itu tentang kuliah yang didengar dan bersedikit mereka itu dari meminta-minta hak orang lain melainkan hak mereka dari royalti. ”

Atau barangkali ditulisnya begini:

” Dan adalah Malaysia itu satu negeri,

diperintah oleh Najib anak Razak punya satu isteri,

Tapi ada kisahnya yang masih misteri,

hingga kini tidaklah hamba ketahui.

Isterinya itu sukakan tari,

suka dan cium artis-artis juga adalah hobi,

rakyat jelata semua ditariknya menjadi penari,

untuk masuk rekod ada populariti.

laga pipi

Sehati Berdansapun sudah menjadi-jadi

di antara suami dan isteri

menari di khalayak menonjol diri

hakikat rumahtangga syurga atau neraka tanyalah empunya diri

ATLAS SIRAH (BARU) - HARGA PROMOSI
Pendapatan Petronas Berkurangan, Ekonomi Negara Terkesan


Kenyataan Media Oleh Anwar Ibrahim

Kami menyambut baik usaha PETRONAS yang mengumumkan prestasi separuh tahun bagi tahun kewangan yang akan berakhir pada 31hb Mac 2010. Tatkala kami hargai sumbangan PETRONAS untuk meningkatkan pendapatan Negara, berjumlah 48.6% dari jumlah keseluruhan pendapatan, kami juga merasa bimbang dengan merudumnya keuntungan syarikat tersebut kerana ianya bersangkutan langsung dengan kedudukan ekonomi Negara.

Pendapatan PETRONAS berdasarkan laporan yang dikeluarkan, mencatatkan kejatuhan berjumlah RM 59 billion, bermakna cukai yang sepatutnya diperolehi oleh Negara berkurangan sekitar 57%. Sepanjang 5 tahun ini, PETRONAS adalah entiti yang memberi sumbangan terbesar kepada pendapatan Negara. Untuk tahun kewangan 2008 sahaja, sumbangan PETRONAS merupakan 44.9% dari pendapatan Negara. Kebergantungan terhadap PETRONAS ini mengaburi kita dari kedudukan sebenar ekonomi akibat dari dasar kerajaan yang terus menerus bergantung kepada syarikat tersebut untuk menampung kegagalan mereka untuk memulihkan kewangan Negara semenjak terkesan dari krisis kewangan Asia 1997/1998.

Sepanjang 5 tahun ini, penggunaan sumber dan dana dari PETRONAS oleh kerajaan telah membengkak sekitar 21% setiap tahun. Ini bermakna setiap tahun, peratusan penggunaan sumber PETRONAS oleh kerajaan bertambah sebanyak 21% dari apa yang digunakan pada tahun sebelumnya. Ini juga bermaksud sepanjang 5 tahun ini, wang yang disedut oleh kerajaan telah meningkat lebih dari dua kali ganda. Misalnya pada tahun 2005, petronas menyumbang sebanyak RM31.2 billion dari jumlah keseluruhan belanjawan Negara. Namun pada tahun 2008, jumlah wang PETRONAS yang membentuk belanjawan Negara adalah sebanyak RM 74 billion-peningkatan sebanyak 130% sepanjang 5 tahun ini.

Akibat dari ketagihan menggunakan sumber PETRONAS, syarikat ini tidak lagi mampu menampung ketirisan serta perbelanjaan boros oleh kerajaan pusat. Sedangkan pengunaan oleh kerajaan bertambah 21% setiap tahun, keupayaan PETRONAS hanya berkembang pada tahap sekitar 16% setiap tahun. Jelasnya kerajaaan barisan nasional memerah lebih dari apa yang termampu dilakukan oleh PETRONAS.


Tambah memburukkan keadaan kerajaan pusat membentangkan belanjawan yang berjumlah RM 208billion untuk tahun 2009 dan pakej ransangan yang berjumlah RM 60 billion, ketika unjuran pendapatan tahun 2009 berasaskan harga minyak mentah bulan September 2008. Saya sewaktu membahaskan belanjawan 2009 telahpun menggesa kerajaan supaya menyemak semula belanjawan yang dibentangkan kerana perubahan mendadak serta keadaan tidak menentu harga petroleum ketika itu. Walaupun begitu saranan saya dan rakan-rakan ditolak oleh kerajaan umno-barisan nasional.

Selepas hampir 1 tahun berlalu, kita berdepan dengan keadaan sukar kerana kerajaan sememangnya tidak mempunyai dana yang mencukupi bagi menunaikan janji-jani yang dibuat, kerana keuntungan PETRONAS berkurangan sebanyak 50%. Ini bermakna pendapatan kerajaan untuk perbelanjaan dan pakej ransangan akan berkurangan separuh dari jumlah yang dijanjikan.

Perkembangan ini menjejaskan kedudukan ekonomi Negara. Anggaran kami menunjukkan sasaran pertumbuhan kerajaan terlalu optimistik kerana kekurangan dana untuk dibelanjakan. Makanya sasaran untuk mengurangkan defisit belanjawan Negara pada tahun hadapan juga perlu disemak semula berdasarkan pendapatan Negara yang semakin berkurangan ini.

Kami menyeru kerajaan barisan nasional agar memastikan ketelusan dan menjelaskan kepada rakyat Malaysia berhubung kesan dari merudumnya keuntungan PETRONAS terhadap prestasi ekonomi Negara. Kami berpendirian adalah baik untuk kepentingan Negara sekiranya YAB Menteri Kewangan menjelaskan secara terperinci kepada Dewan Rakyat, semakan semula unjuran pendapatan Negara untuk tahun 2010 serta dampaknya kepada perbelanjaan untuk tahun 2010.


Sudah tiba masanya kerajaan memberi perhatian kepada beberapa mustahak yang menyangkuti kepentingan umum:

1)Memastikan ekonomi Negara tidak lagi bergantung kepada sumber petroleum dan gas semata-mata. Industri pembuatan yang bernilai serta berdaya tinggi dan perkhidmatan perlu dijadikan sector utama memacu pertumbuhan ekonomi.

2)Memastikan penggunaan dana PETRONAS telus untuk penelitian umum agar pembaziran serta ketagihan yang sama tidak berulang sepertimana yang berlaku dari tahun 2005-2009.

3)Menstrukturkan semula subsidi gas dan pembayaran royalti agar tidak ada lagi ketirisan. Subsidi gas hanya menguntungkan sesegelintir berikutan perjanjian IPP yang berat sebelah seperti sekarang mengakibatkan ketirisan dan korupsi.

4)Kerajaan Malaysia mesti bertindak untuk menjadi pemudah cara/fasilitator kepada PETRONAS untuk mendapatkan kawasan baru di luar Negara untuk menampung keperluan tempatan yang meningkat

KALAU HAKIM KETERANGAN PALSU - HAKIM NEGARA BAKAR BUKTI

KETUA HAKIM NEGARA BERCUTI BERSAMA KETUA HAKIN NEGARA

LAPORAN POLIS DAKWA HAKIM BERI KETERANGAN PALSU - malaysiakini

Satu laporan polis dibuat terhadap Hakim Mahkamah Persekutuan, Gopal Sri Ram, mendakwa beliau telah memberi keterangan palsu dalam satu kes saman sivil awal tahun ini.

Laporan polis itu dibuat oleh bekas rakan kongsi firma guamannya - peguam kanan C Vijaya Kumar - di ibupejabat polis Kuala Lumpur Isnin lalu.

Difahamkan satu lagi aduan turut dibuat kepada Ketua Hakim Negara, Zaki Azmi mengenai perkara tersebut.

Ini merupakan kali pertama laporan polis dibuat terhadap seorang hakim Mahkamah Persekutuan.

Dalam laporan itu - di mana salinannya diperolehi Malaysiakini - peguam tersebut mendakwa Gopal berbohong dalam keterangan di bawah sumpah apabila mendakwa dia membayar cukai bagi sejumlah RM700,000 yang diterimanya dari bekas firma guamannya, Sri Ram & Co.

HANCUS… LEBUS…. HABUS…BUNGKUS

APA SUDAH JADI DENGAN NEGARA KITA INI.

SEMUA MENIPU … DARI POLIS CABUK… HINGGA KETUA HAKIM NEGARA

POLIS BOLEH DI BELI… MAHKAMAH BOLEH DI BELI… HAKIM TAK BOLEH DI PECAYAI.

INI SEMUA AKIBAT 22 TAHUN FIRAUN MEMERINTAH

BETUL TAK … TAK PERCAYA.

TANYA ...KOREK… KOREK… KOREK.Nuffnang Ads

MAT GIAN KEHABISAN MINYAK

INI BUKAN KETAGIH MINYAK !
KETAGIH DENGAN PETRONAS, EKONOMI NEGARA MAKIN TERUK – harakah daily

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim pagi tadi melahirkan rasa bimbang dengan suasana ekonomi negara semasa, disebabkan rekod terbaru menunjukkan pendapatan Petronas berkurangan.

“Pendapatan Petronas berdasarkan laporan yang dikeluarkan, mencatatkan kejatuhan berjumlah RM 59 bilion, bermakna cukai yang sepatutnya diperolehi oleh Negara berkurangan sekitar 57%,” jelasnya dalam suatu kenyataan media di Parlimen.

Beliau berpendapat angka kejatuhan tersebut turut memberi impak berantai pada ekonomi negara kerana 48.6 peratus diperoleh dari keuntungan Petronas.

Jelasnya lagi, Petronas turut menyumbang sebanyak 44.9 peratus pada pendapatan negara tahun lepas.

INI BERITA BAIK.

LEBIH BAIK MINYAK HABIS.

KALAU ADA PUN MINYAK… BUKAN UNTUK ORANG RAMAI
.

ASIK ASIK BELI SENJATA… ASIK ASIK BELI KAPAL SELAM.

PADAN MUKA

nota:
awas ! bersedia !
satu malaysia bersedia cukai akan sampai
cukai akan dinaikkan.
satu malaysia tahu kerajaan taraaaak duit lagi.
satu malaysia tahu duit banyak hilang dalam rasuah kah kah kah..
JANJI YANG SETAIL PUN TAK BOLEH PAKAI

KETUANAN MELAYU TIPU MELAYU
PKFZ: AG JANJI RAMAI LAGI AKAN DIDAKWA – malaysia kini

Peguam Negara Abdul Gani Patail hari ini berkata ramai lagi akan didakwa berhubung skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ), dengan seorang jurutera Kuala Dimensi Sdn Bhd (KDSB) akan dihadapkan ke mahkamah Isnin ini.

Hari ini, bekas pengurus besar Lembaga Pelabuhan Klang (LPK), OC Phang dan dua orang lagi, dihadapkan di Mahkamah Sesyen Klang atas tuduhan pecah amanah dan membuat tuntutan palsu.

Dalam satu kenyataan, Abdul Gani berkata, tindakan diambil terhadap tiga orang hari ini, hasil kerjasama pejabat peguam negara dengan pihak polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sejak beberapa bulan lalu.

Beliau berkata, terdapat banyak isu yang terbabit - perundangan dan fakta - yang menurutnya bukan sahaja kompleks tetapi juga memerlukan pengumpulan bukti yang banyak.

MALAON PATAIL JANJI?.

KALAU MALOAN INI JANJI….MESTI TAK ADA APA APA.

BERITA INI BERTUJUAN NAK BAGI SEDAP HATI ORANG RAMAI.

KELMARIN TANGKAP BEKAS.. TANGKAP ARKITEK.

TAK LAMA LAGI AKAN TANGKAP OPIS BOY.

TANGKAP MINAH INDON TUKANG SAPU.

TANGKAP POSMAN HANTAR SURAT.

TANGKAP PAK GAD YANG JAGA BANGUNAN.

BILA NAK TANGKAP… ORANG JAHAT.. TAIKO PROJEK INI
.

BILA NAK TANGKAP… MALAOAN YANG BERTANGGUNG JAWAB

nota:
tak habis habis
nak menipu melayu
sampai melayu jadi bodoh ikut madey kah kah kah

CONTOH TERBAIK BERITA PUTAR ALAM

FERI INI BUKAN PENGANGKUTAN AWAM - FERI INI HANYA MEMBAWA MAK BADAK DAN ANAK BADAK


FERI PULAU PINANG BAKAL DIJADIKAN SYARIKAT PENGANGKUTAN AWAM -melayau

Cadangan untuk menjadikan perkhidmatan feri Pulau Pinang sebagai sebuah syarikat pengangkutan awam dijangka dapat dilaksanakan pada suku pertama tahun depan.

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Penang Port Sdn Bhd (PPSB), Ahmad Ibnihajar berkata apabila cadangan itu dilaksanakan, pekhidmatan feri itu akan bertindak sebagai entiti baru yang berasingan daripada PPSB.

"Kita telah menghantar kertas cadangan dan sedang menunggu kelulusan daripada kerajaan pusat,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan Anugerah Khidmat Cemerlang 2009 PPSB, di sini hari ini.

INI BERITA TIPU.

APAKAH SELAMA INI FERI HANYA MEMBAWA MUSANG?.

APAKAH SELAMA INI FERI HANYA MEMBAWA ANAK GAJAH.

BUKAN KAH FERI INI MEMANG PENGANGKITAN AWAM.

CAKAP LAH FERI INI NAK DI SWASTAKAN.

CAKAP LAH FERI INI NAK DI JUAL PADA KRONI.

TOLONG LAH JANGAN BODOHKAN MELAYU.

MELAYU MEMANG DAH BANYAK BODOH

Khamis, 10 Disember 2009

Duit rakyat dirompak lagi….

Malaysia adalah di antara negara yang paling mudah membenarkan harta milik rakyat dirompak dengan sewenang-wenangnya tanpa tindakan yang akan dikenakan ke atas perompak harta rakyat tersebut.

Kalau disiasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (MACC) ataupun didakwa di mahkamah, pasti kes akan ditutup dan pelakunya akan dilepaskan.

Malaysiakini hari ini mendedahkan bagaimana sebuah projek kerajaan untuk membina hospital kerajaan (tertera: Projek Kerajaan Barisan Nasional) di Shah Alam yang telah bermula 10 tahun lalu masih lagi belum disiapkan.

Projek ini diberi kepada sebuah syarikat yang bernama Sunshine Fleet Sdn. Bhd. yang dimiliki oleh kakak kepada Sultan Selangor, Tengku Putri Arafiah ibni Sultan Abd Aziz Shah (70%), anaknya Putera Azamuddin Shah bin Abdul Aziz (10%), dan pakciknya Tengku Abdul Samad Shah ibni Sultan Salahuddin Abd Aziz Shah (20%).

Sunshine Fleet Sdn. Bhd. yang meng”subcon”kan projek ini kepada beberapa syarikat lain yang akhirnya menarik diri daripada projek tersebut. Sila baca berita penuh dari Malaysiakini dibawah:Nuffnang Ads


Overpriced hospital, another public funds ’sink hole’

exclusive Proudly displayed on the signboard in front of the construction site of the Shah Alam Hospital is the tagline ‘Projek Kerajaan Barisan Nasional’ (A Barisan Nasional government project).

NONELike many other government projects, this one is well on the way to a familiar outcome involving the unproductive use of millions of ringgit of taxpayers’ money.

Just last week, the Malaysian Anti-Corruption Commission had revealed that 60 percent of infrastructure funds in Sarawak, possibly amounting to billions of ringgit, have been siphoned off.

From what is known of the RM500 million Shah Alam Hospital project, it is estimated that as much as RM100 million could have already gone to waste.

Its construction was mooted 10 years ago as the state’s second – and more accessible – general hospital, after the one in Klang.

“The new hospital can provide better services to people here besides reducing the burden on the overloaded Tengku Ampuan Rahimah Hospital (in Klang),” said former Selangor health, tourism and consumer affairs executive councillor Dr Lim Thuang Seng when announcing the project in 2007.

NONEAwarded to newcomer Sunshine Fleet Sdn Bhd, the construction contract raised eyebrows from the onset.

Although initially announced as costing “about RM300 million”, the eventual contract has come to be worth a whopping RM482 million – a mark-up of RM182 million.

Sunshine Fleet was also awarded a separate earthworks contract of RM9 million, which has brought the total project cost to nearly half a billion ringgit. This is based on information recorded on the website of the Construction Industry Development Board.

NONEThe contract value is seen as high for a 300-bed hospital. Industry insiders insist that a hospital of that capacity could have been built for RM350 million, even after taking into account rising material costs.

In comparison, the 608-bed Serdang Hospital completed in 2004 cost about RM300 million while the 960-bed Selayang Hospital cost RM600 million, when it was completed in 1998 at the height of the East Asian financial crisis.

Speculation abounds about how the company, owned by the Selangor royal family and which has no track record in healthcare services or hospital construction, was awarded the contract.

An Internet search of several construction directories only lists Sunshine Fleet as contractors for ‘renovations for office and homes’.

A search with the Companies Commission of Malaysia revealed that Sunshine Fleet is owned by the Selangor sultan’s sister, Tengku Putri Arafiah ibni Sultan Abd Aziz Shah (70%), her son Putera Azamuddin Shah bin Abdul Aziz (10%), and her uncle Tengku Abdul Samad Shah ibni Sultan Salahuddin Abd Aziz Shah (20%).

The royal trio also makes up the board of directors of the company.

Job given to sub-contractor

Sunshine Fleet awarded full construction of the hospital to sub-contractor Isyoda (M) Sdn Bhd, an ailing construction firm.

NONEBased on documents received by Malaysiakini, the sub-contract deal was for RM451 million, leaving Sunshine Fleet to pocket an immediate RM31 million.

On top of that, Isyoda was expected to pay a portion – as much as RM46 million – of the RM451 million to Sunshine Fleet as the work progressed, when payments were periodically issued by the Public Works Department (PWD).

The sub-contract deal was hailed by analysts at the time as a boon for Isyoda, in that it could help to revitalise the troubled construction firm.

However, they were wrong. Months after starting work on the hospital, Isyoda ran into trouble and had to withdraw from the project.

This may have also contributed to its parent Isyoda Corp Berhad de-listing from Bursa Malaysia, citing “the challenging environment surrounding the construction industry”.

Early this year, Isyoda filed winding-up proceedings against Sunshine Fleet in the Kuala Lumpur High Court.

This was however abandoned when both parties signed an agreement of mutual termination and release on May 21, 2009.

Related documents referred to the court case, stating that the proceedings were intended to recoup Isyoda’s expenses for work done on the project, as well as for certain advances, loans and payments to Sunshine Fleet.

The two agreed to end their contract amicably with Sunshine Fleet refunding Isyoda all costs incurred, as well as payments received.

The amount which included “advances” and “loans” to Tengku Arafiah and expenses paid on Sunshine Fleet’s behalf by Isyoda, totalled in excess of RM15 million.

However, after deducting the RM10 million which Isyoda had taken as an advance from the PWD, the sum was reduced to about RM5 million.

New sub-contractor takes over

NONEIn February this year, another sub-contractor GM Healthcare Sdn Bhd (GMH) took over the construction.

Industry insiders said the construction firm came to Sunshine Fleet’s rescue by helping to pay off Isyoda.

GMH itself is a new player in the construction business, although its founders are industry veterans, said to have been involved in several prior projects, including the Selayang Hospital.

According to sources, GMH managed to reverse the roughly 80-day delay in construction under Isyoda to currently being three weeks ahead of schedule.

NONEHowever, it may be sailing into troubled waters, just as Isyoda did. GMH is also beginning to suffer from the huge amounts of advances and expenses demanded by the turnkey contractor, Sunshine Fleet.

Sources close to the project said such appropriations of funds for “expenses” other than construction costs may “have an adverse economic effect on the project”.

GMH chief executive Elvin Toh, when contacted, confirmed that “this (situation) has been going on for some time”.

“If they have been doing this to us, they have also been doing it to others,” he said, although expressing surprise that the news has been leaked.

When contacted, an employee of Sunshine Fleet said its personnel are prohibited from revealing any information, and that all inquiries should be directed to the PWD, “which owns the project”.

PWD could not be immediately contacted for comment.

It is not clear whether the Shah Alam General Hospital will be able to open by its target date of November 2010.

Even if it does, it will not heal taxpayers sickened by yet another scandal of massive proportions.

Nah. Sekarang keluarga Diraja yang terlibat dalam kegagalan projek yang berkepentingan rakyat. Siapakah yang akan mengambil tindakan kepada mereka? Pasti terlepas dan hidup senang-lenang. Yang menderita ialah rakyat bawahan yang perlukan kemudahan kesihatan yang murah dan efisyen.

Maka tidak hairanlah semakin ramai tenaga professional Malaysia meninggalkan negara. Ini termasuklah juga kepada professional-professional Melayu yang tidak sedikitpun merasakan nikmat “kononnya” dibela dan mendapat hak istimewa sebagai Melayu dan bumiputera.

Meeka adalah golongan cerdik yang tahu akan realiti ini. Melayu dan Bumiputera tidak pernah merasai keistimewaan. Sebaliknya yang selama ini bermewah-mewahan merompak harta rakyat adalah golongan yang dekat dengan parti pemerintah tidak kira Melayu, Cina, India, Iban, Kadazan dan lain-lain lagi.

Dalam merompak harta kepunyaan rakyat, ia dilakukan secara terancang oleh pemimpin atasan dari pihak istana, menteri dan parti yang memerintah. Apabila “rompakan” ini dilakukan, tidak ada yang pernah memikirkan rakyat.

Jadi rakyat bawahan janganlah biarkan diri terus diperbodohkan. Kita disuruh setia dengan itu dan ini. Sedangkan apabila negara musnah, bangkrap dan lingkup besok, kesemua malaun-malaun ini akan melarikan diri ke England, Australia, Amerika Syarikat dan lain-lain untuk membelanjakan hasil-hasil rompakan mereka.

Kita dapat apa? Menanggung kesusahan dan beban. Fikir-fikirkanlah. Jangan terus ditipu. Jangan terus diperbodohkan!


KUALA LUMPUR, 9 Dis: Ahli Parlimen Bukit Bendera, Liew Chin Tong (DAP) petang tadi mempersoal kaedah penyaluran dana untuk memulihara tapak warisan George Town, Pulau Pinang.

Baginya, tindakan kerajaan pusat menyalurkan dana RM20 juta pada suatu syarikat bukan kerajaan negeri, Khazanah Nasional Berhad sesuatu yang salah.

"Kalau RM30 juta boleh diserahkan kepada kerajaan negeri Melaka melalui Jabatan Warisan Negara, mengapa RM20 juta yang sepatutnya diterima kerajaan negeri Pulau Pinang diserahkan pula pada (Syarikat) Khazanah Nasional," soalnya.

"Kalau kerajaan nak bagi pinjaman kepada syarikat swasta seperti Khazanah Nasional, memang tiada isu, tetapi dana ini diperuntukan untuk penyediaan, penyeliaan serta pemuliharan kawasan tertentu di bawah bidang kuasa kerajaan negeri."

Beliau turut mencadangkan kaedah dana tersebut diserahkan kepada pihak yang berhak, Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP).

"Kalau tidak mahu berikan dana ini kepada kerajaan negeri, sekurang-kurangnya beri kepada MPPP kerena mereka lebih berhak."

Jelasnya lagi, kerajaan negeri Pulau Pinang lebih berhak menguruskan dana pemuliharaan tersebut, sebagaimana dijamin dalam Seksyen 16B(1) Akta Perancangan Bandar Desa, 1976.

"Ia sebenarnya untuk penyediaan dan penyeliaan Perancangan Kawasan Khas (SAP) dan tujuan-tujuan yang lain, yang hanya boleh dilakukan
oleh Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan kerajaan negeri," jelasnya.

Semalam, Timbalan Menteri Kewangan Datuk Chor Chee Heung mengumumkan peruntukan dana tersebut di Parlimen.

Pengumuman tersebut, sebagai menjawab pertanyaan Liew dalam sesi persidangan Dewan Rakyat.

Penafian hak menguruskan dana tersebut dilihat sebagai rekod baru kezaliman Umno BN, setelah Kelantan dinafikan hak menguruskan royalti
minyak baru-baru ini.

Iklan Top Inner

Hospital Awam Malaysia tidak selamat?


KUALA LUMPUR, 9 Dis: Beberapa hospital awam

Hospital di Malaysia dikatakan berbahaya untuk menempatkan pesakit.

Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua mendakwa demikian setalah melihat beberapa tragedi di beberapa hospital awam.

Katanya, pada tahun 2008 menyaksikan tiga blok Hospital Queen Elizabert, Kota Kinabalu dikenal pasti dalam keadaan berbahaya oleh jurunilai bangunan.

Pada Jun 2007 menyaksikan beberapa keping siling bangunan Hospital Daerah Pekan, Pahang runtuh.

April tahun yang sama turut menyaksikan Hospital Sultan Ismail, Johor yang bernilai RM550 juta terpaksa ditutup selama 17 bulan disebabkan
masalah pembiakan kulat.

Hospital Ampang, Kuala Lumpur turut mengalami masalah pembiakan kulat yang berbahaya kepada pesakit, seperti di Hospital Sultan Ismail.

Mac tahun yang sama menyaksikan Hospital Sultanah Bahiyyah, Kedah yang bernilai RM550 juta terpaksa dibuka empat tahun lewat dari masa yang dijadualkan kerana masalah kerja-kerja pembinaan yang terbengkalai.

Februari 2007 pula menyaksikan Hospital Sultan Abdul Halim, Sungai Petani, Kedah yang bernilai RM550 juta mengalami pelbagai masalah prasarana fizikal seperti siling runtuh, paip yang bermasalah dan ketirisan di bahagian cafetaria.

Dipercayai beberapa masalah prasarana di hospital-hospital awam terbabit disebabkan sikap kerajaan melantik kontraktor-kontraktor
bermasalah atas dasar kronisme.

Pun begitu, tidak kedengaran Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat beberapa kes berkaitan hospital awam terbabit.

Pengurusan tidak cekap perbendaharaan negara sekaligus tidak menggambarkan konsep 1Malaysia - Rakyat Didahulukan, Pencapaian
Diutamakan.

Rabu, 9 Disember 2009


ATLAS SIRAH (BARU) - HARGA PROMOSI
GST Tidak Membebankan, Kenyataan Mengarut


Analisis Isu
"Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Phua membidas kenyataan Perdana Menteri, Najib Razak bahawa perlaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) tidak akan membebankan rakyat.

Menyifatkan kenyataan itu sebagai mengarut, Tony sebaliknya berkata, GST bukanlah langkah terbaik bagi mengatasi penurunan hasil cukai, selari dengan penurunan rizab minyak.

“Kami percayai ianya (alsan perlaksanaan GST) mengarut. Melaksanakan cukai melepasi sempadan tidak kira berapa peratus ia merupakan beban terutamanya kepada golongan berpendapatan rendah dan sederhana terutamanya dalam keadaan ekonomi yang tidak stabil,” katanya.

Tony berkata, perlaksanaan GST merupakan satu beban kerana ia mengakibatkan semua rakyat tidak mengira sempadan pendapatan terpaksa membayar cukai dengan kadar yang sama sekaligus membuatkan golongan berpendapatan rendah lebih menderita.

Beliau juga mengkritik tindakan kerajaan yang terlalu bergantung kepada keuntungan minyak sehinggakan jika pendapatan sumber petroleum berkurangan, rakyat akan dibebankan dengan kenaikan cukai.

"Caranya adalah dengan meningkatkan produktiviti rakyat tetapi melabur dengan bijak yang diperoleh dari hasil minyak dan gas. Dengan cara itu, bila produktiviti meningkat, tahap pendapatan meningkat, cukai kepada kerajaan juga meningkat,” katanya.

Beliau berkata, sebagai contoh, Singapura merupakan sebuah Negara yang tiada sumber minyak dan gas tetapi kadar cukainya lebih rendah berbanding Malaysia dan pendapatan kerajaan lebih tinggi hasil daripada peningkatan produktiviti.

Pendekatan terbaik untuk mengatasi masalah penurunan rizab bukanlah dengan mengenakan cukai lebih tinggi kepada rakyat tetapi meningkatkan produktiviti oleh rakyat untuk membolehkan mereka mempunyai pendapatan yang lebih,” katanya.

Kerja Cabul mencabul dimonopoli oleh Siapa?

UMNO Cabul Hak Rakyat
Rampas Royalti Minyak

1. Rakyat tidak lagi percaya kepada kepimpinan UMNO dan BN terutama merujuk kepada kenyataan TPM [ 8 Julai 2009 ] bahawa soal royalty minyak Kelantan akan dijelaskan oleh Petronas sendiri dan UMNO dan BN kononnya tiada niat menyeleweng hak Kelantan.
2. Hal ini sememangnya telah dijangkakan kerana rakyat sudah sedar bagaimana sepanjang PAS mentadbir Terengganu dahulu royalty telah dijadikan wang Ihsan .

3. Wang sebanyak RM 253.6 juta yang dibayar oleh Petronas kepada Kelantan lesap tanpa diketahui ke mana alirannya (menurut http://www.chedet.cc/). Dikatakan bayaran telah bermula sejak tahun 1976 lagi. Stok Kelantan mampu memberi pulangan sebanyak RM 1 bilion setahun kepada Kelantan jika semua telaga beroperasi.

4. Diperairan Kelantan terdapat simpanan GAS ASLI sebanyak 13 trillion kaki persegi yang sudah sedia untuk diterokai. (13,000,000, 000,000). Ia cukup untuk 7 generasi rakyat Kelantan. (lebih kurang 500 tahun lamanya). Ianya terletak di Blok-Blok berikut :

* Blok A18,
* Blok B17 & C19,
* PM3,
* Sub-Blok Ular,
* PM301 & PM302,
* PM303,
* PM311 & 312

5. Rakyat Kelantan menerusi kerajaan pimpinan Tuan Guru menuntuk hak Pendaratan GAS ASLI itu di buat di pantai Kelantan dan menuntut royalti GAS ASLI yang menjadi hasil bumi rakyat Kelantan di bayar kepada Rakyat Kelantan.

6. APA YANG BARISAN NASIONAL SEMBUNYIKAN DARI RAKYAT KELANTAN ? Petronas mengesahkan bahawa operasi GAS ASLI di BLOK A 18 sudah bermula menerusi Syarikat Carigali HESS.

* Petronas memegang 50% saham di dalam syarikat tersebut menerusi Petronas Carigali Sdn Bhd dan 50% lagi dipegang oleh Aremada Hess Inc.

* Sekarang ini, operasinya mengeluarkan 6,000 tong GAS ASLI sehari.

* Jarak Blok A18 adalah lebih dekat ke Kota Bharu daripada di hantar ke Kerteh dan Songkla.

* Kerajaan UMNO dan BN bagaimanapun memilih pendaratan GAS ASLI itu dibuat di Songkla walaupun kosnya lebih tinggi akibat jarak yang jauh itu.

7. Dalam usaha mempertahankan hak rakyat Kelantan dan memperkasakan hasil bumi Kelantan untuk rakyat Kelantan, Kerajaan Kelantan pimpinan PAS telah meluluskan pembinaan Terminal Pendaratan Gas Asli dan juga Supply Base untuk Petroleum.

8. Menerusi penerokaan GAS ASLI di Blok A 18, setiap hari, Petronas sepatutnya membayar rakyat Kelantan royalti yang bernilai RM512,000.00 (RM512 ribu) sehari dan ini bererti Kerajaan Kelantan seharusnya mendapat pendapatan tambahan dari royalti GAS ASLI yang bernilai RM186,880,000 (RM186 juta) setahun.

* Menerusi hasil terbaharu ini, PAS Kelantan sudah berjanji untuk memberi subsidi gas memasak sebanyak RM3.00 se tong bagi rakyat Kelantan.

* PASKelantan juga akan menggunakan hasil pendapatan baru itu untuk tujuan kebajikan dan mempertingkatkan taraf hidup rakyat Kelantan serta membasmi kemiskinan.

9. PERANCANGAN OPERASI TELAGA-TELAGA GAS ASLI LAIN DI PERAIRAN KELANTAN

* Blok A 18 Fasa 2 pada tahun 2010
* Blok B 17 dan C 19 – Operasi bermula suku ke tiga 2009
* Blok PM301 dan PM302 – Operasi bermula 2011 dan 2012
* Blok PM3 – Operasi bermula suku ke tiga 2008

10. Sebab itulah UMNO dan BN berusaha keras untuk merampas semula Kelantan kerana tidak mahu royalti GAS ASLI ini digunakan oleh Kerajaan PAS membangunkan Kelantan sehingga mengakibatkan Kelantan semakin pesat membangun dan membuat mustahil bagi UMNO dan BN untuk merampas Kelantan semula.

Apabila semua telaga-telaga GAS ASLI ini beroperasi Royalti GAS ASLI yang akan diterima rakyat Kelantan ialah bernilai RM1,000,000, 000 (RM1 Billion). Sebab itulah UMNO dan BN mahu merampas Kelantan sebelum telaga-telaga GAS ASLI ini mula beroperasi.

Sumber: Episod Sebuah Perjuangan.

Anwar dakwa kerajaan gagal tarik pelabur antarabangsa


KUALA LUMPUR, 8 Dis: Datuk Seri Anwar Ibrahim (PKR-Permatang Pauh) mempersoal kegagalan kerajaan dalam menarik minat pelabur antarabangsa untuk melabur di negara ini.

Anwar yang juga Ketua Pembangkang di Parlimen menyambut baik usaha yang dilakukan oleh Bursa Malaysia dan Suruhanjaya Sekuriti (SC) dalam meletakkan Bursa Malaysia sejajar dengan pasaran antarabangsa sebagai sebuah destinasi penjanaan dana yang kondusif.

Namun beliau hairan mengapa usaha itu masih gagal menarik golongan pelabur luar.

"Saya terima baik langkah-langkah yang diambil kerajaan tapi masalahnya mengapa dengan kecekapan Bursa Malaysia dan Suruhanjaya Sekuriti itu, kita masih gagal menarik minat peabur antarabangsa untuk jadikan Kuala Lumpur sebagai destinasi pelaburan," katanya sewaktu mengemukakan soalan tambahan dalam sesi soal jawab lisan di Dewan Rakyat pagi tadi.

Anwar turut mendakwa kegagalan itu sebenarnya ada kaitan dengan krisis keyakinan pelabur antarabangsa terhadap kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Saya percaya ini ada kaitan dengan krisis keyakinan mereka terhadap kepimpinan Perdana Menteri, datuk Najib yang seri dinafikan," katanya.

Beliau meminta kerajaan menjelaskan sejauhmana kebenaran langkah yang diambil kerajaan ini dapat menarik pelabur asing memandangkan data pelaburan menyatakan bahawa Bursa Malaysia berada di kedudukan tercorot brbanding Jakarta dan Singapura.

"Saya minta penjelasan daripada kementerian, apakah langkah yang diambil sekarang ini dapat menarik pelaburan sebab data pelaburan menyatakan sebaliknya,"soalnya.
Sebelum itu, datuk Nur Jazlan Mohamed (BN Pulai) meminta Menteri Kewangan menyatakan langkah-langkah yang diambil oleh kerajaan untuk menggalakkan syarikat antarabangsa untuk menyenaraikan saham mereka dalam Bursa Malaysia.
Timbalan Menteri Kewangan Datuk Chor Chee Heung (BN-Alor Setar) dalam jawapannya memberitahu Bursa Malayssai dan SC mengambil enam inisiatif dalam menarik pelabur antarabangsa antaranya menganjurkan taklimat kembara dan penyebaran risalah ke China, Vietnam dan India bagi menarik penyenaraian asing.

Selasa, 8 Disember 2009

ORANG TERKAYA DIMALAYSIA

Senarai Orang Kaya Di Malaysia

1. Robert Kuok - $10 billion (Kuok Empire, Shangri La, Wilmer International etc)

2. Ananda Krishnan - $7.2 billion (Maxis, Astro)

3. Lee Shin Cheng - $5.5 billion (IOI Group)

4. Teh Hong Piow - $3.5 billion (Public Bank)

5. Lee Kim Hua & family - $3.4 billion (Genting Berhad, widow of late Lim Goh Tong)


6. Quek Leng Chan - $2.4 billion (Hong Leong Group, Guoco Group)

7. Yeoh Tiong Lay & family - $2.1 billion (YTL Corp)

8. Syed Mokhtar AlBukhary - $1.8 billion (MMC, Johor Port, Malakoff)

9. Vincent Tan - $1.3 billion (Berjaya Group)

10. Tiong Hiew King - $1.1 billion (Rimbunan Hijau)

11. Azman Hashim - $700 million (AmCorp Group, formerly Arab-Malaysia)

12. William H. J. Cheng - $660 million (Lion Group, Parkson)

13. Lee Swee Eng - $495 million (KNM Group)

14. Ong Beng Seng - $470 million (Hotel Properties Ltd, Natsteel)

15. Lim Kok Thay - $345 million (son of late Lim Goh Tong, Genting Berhad)

16. Vinod Sekhar - $320 million (Petra Group, known for its Green Rubber Global)

17. Lee Oi Hian - $300 million (Kuala Lumpur Kepong or KLK)

18. Yaw Teck Seng - $295 million (Samling Group)

19. Anthony Fernandes - $290 million (AirAsia, Tune Hotels)

20. Mokhzani Mahathir - $285 million (Kencana, authorized Porsche importer son of former permier Mahathir)

21. Kamarudin Meranun - $280 million (AirAsia, Tune Hotels, Tony Fernandes’s lover *grin*)

22. Jeffrey Cheah - $275 million (Sunway Group)

23. Lee Hau Hian - $250 million (Batu Kawan, KLK, brother of Lee Oi Hian)

24. Chong Chook Yew - $245 million (Selangor Properties, widow – son is MD now)

25. Yaw Chee Ming - $240 million (Samling Group, son of Yaw Teck Seng)

26. G. Gnanalingam - $230 million (Westports Malaysia)

27. Lim Wee Chai - $200 million (Top Glove, world’s largest rubber gloves manafacturer)

28. Kua Sian Kooi - $195 million (Kurnia Asia, insurance)


29. Lau Cho Kun - $185 million (Malaysian Mosaic)

30. Abdul Hamed Sepawi - $180 million (Ta Ann, timber conglomerate)

31. David Law Tien Seng - $165 million (Australian iron ore MidWest, T.S. Law Holdings)

32. Tiah Thee Kian - $163 million (TA Enterprise)

33. Liew Kee Sin - $160 million (SP Setia)

34. Ahmayuddin bin Ahmad - $155 million (Westports Malaysia)

35. Eleena Azlan Shah - $150 million (Gamuda – largest individual shareholder)

36. Lin Yun Ling - $145 million (Gamuda – founder and MD)

37. Ong Leong Huat - $130 million (OSk Group)

38. Lim Thian Kiat - $115 million (former head of Multi-Purpose)

39. Khoo Kay Peng - $110 million (MUI, U.K. retailer Laura Ashley)

40. Nazir Razak - $100 million (Bumiputra Commerce Holdings, brother of deputy PM)

http://img41.imageshack.us/img41/1236/noni3.gif

http://img30.imageshack.us/img30/9088/lelakidipacakkana.gif

http://img263.imageshack.us/img263/2127/jihad2u.gif

The image “http://img196.imageshack.us/img196/300/728x90kedahlanie.gif” cannot be displayed, because it contains errors.
02/01/2010
http://img517.imageshack.us/img517/8850/bannersn.gif
22/12/2009
http://3.bp.blogspot.com/_naaZXXey95E/SwJbj3MDvWI/AAAAAAAACv4/gw_bRyF56KI/s1600/2009-11-17_161432.jpg

http://img137.imageshack.us/img137/3158/kedahlani.gif
13/12/2009
The image “http://img81.imageshack.us/img81/1959/takaful.gif” cannot be displayed, because it contains errors.

http://img35.imageshack.us/img35/31/728x902.gifhttp://img139.imageshack.us/img139/6769/maklumatlanjut.gif

Mari Belajar Apa Itu GST (Golongan Susah Tertindas)

Makna Dan Kesan GST (Golongan Susah Tertindas)

Sebelum aku teruskan tajuk ini, kita tengok trend perniagaan di Malaysia. Aku bukan ahli perniagaan, dengan kata lain ‘businnesman’, oleh itu aku tak mahir dalam selok belok perniagaan. Aku tak mahu menyentuh GST secara teperinci. Kita biarkan kepada ahlinya untuk membahaskan dengan lebeh teperinci. Apa yang aku nak sentuh, sekadar aku sebagai pengguna serta akibat dari perlaksanaan GST tu nanti.

Apa sebenarnya GST tu. GST adalah singkatan dari ‘Goods and services tax’. Dalam melayunya ‘ cukai barangan dan perkhidmatan’.

Di negara kita telah diperkenalkan pelbagai cukai atau inggerisnya ‘TAX’. Mengapa cukai diperlukan bagi sesebuah negara dan bilakah cukai mula diperkenalkan ?

Cukai sebenarnya telah lama digunakan, termasuk dalam agama Islam sendiri. Pelbagai nama digunakan. Tapi pokok tujuannya serupa. Cukai atau Tax. Ianya bertujuan baik, demi kebajikan bersama. Supaya yang kaya dapat membantu yang miskin. Yang senang membantu yang susah. Tetapi apabila manusia semakin tamak dan rakus, maka cukai cukai tersebut berubah corak menjadi penindas kepada golongan miskin. Yang kaya bertambah kaya. Yang miskin terus papa kedana.

Dalam Islam, ia nya dikenali sebagai zakat, zakat fitrah, zakat perniagaan dan sebagainya, itu bagi yang beragama Islam. Bagi yang tidak beragama Islam, tetapi bersedia bernaung dibawah panji panji Islam, maka mereka dikenakan cukai yang dikenali sebagai cukai kepala.

Tetapi, sekiranya ketua kerajaan Islam, merasakan dia telah tidak sanggup untuk mempertahankan negara atau kelompok bukan Islam tersebut. Dengan kata lain, Kerajaan Islam tersebut tidak sanggup mempertahankan negara atau kelompok bukan Islam dari sebarang serangan luar, keatas mereka. Maka kelompok bukan Islam tersebut terlepas dari cukai yang dikenakan keatas mereka.

Begitulah Islam mengajar umatnya supaya bertanggungjawab dari dunia hingga akhirat, hatta kepada bukan islam sendiri. Semuanya demi kebaikan dan kesejahteraan Umat manusia. Sebab nabi Muhammad diutuskan untuk kesejahteraan seluruh alam, bukan sekadar untuk Umat Islam sahaja. Itu secara ringkas tentang ukai dan tanggungjawab dalam Islam.

Kembali kita kepada pokok asal kita. Cukai dan GST.

Sebagaimana yang telah dinyatakan diatas tadi, cukai telah diperkenalkan sejak lama dulu. Begitu juga di Malaysia. Bila berlaku perubahan demi perubahan. Pelbagai cukai bertambah dan bertukar ganti. Namun cukai cukai tersebut semakin hari semakin membebankan, golongan miskin dan papa kedana. Mengapa ini berlaku. Sedangkan tujuan asal cukai itu tadi adalah untuk kebaikan bersama. Yang kaya membantu yang miskin. Yang senang membantu yang susah. Tetapi mengapa terbalik jadinya, yang kaya terus bertambah kaya, yang miskin semakin terhimpit, akibat dari cukai cukai tersebut.

Apabila GST diperkenalkan kelak. Sekadar yang aku faham, ianya akan dikenakan kepada sesiapa yang membeli lebeh banyak. Bermakna lagi banyak barang yang akan kita beli, maka, lagi banyak lah cukai yang akan kita kena. Lebeh mewah barang yang kan kita beli, lebeh banyak cukai yang akan kita bayar. Itu ikut faham singkat aku berdasarkan aku sebagai pengguna.

Apa yang aku nak kongsi bersama alah berita dari utusan malaysia online pada 27 November 2009 bertajuk ‘GST pada 4 peratus’ dan satu lagi pada 4 Disember 2009 bertajuk ‘GST tidak bebankan rakyat’. Dua tajuk itu jelas menunjukan, bahawa kerajaan akan tetap melaksanakan GST di Malaysia, mulai tahun 2010. Begitu indah dan lunaknya bahasa ynag digunakan demi mencapai maksud yang tersirat.

Ingatlah wahai rakyat Malaysia, sesuatu cukai itu, apabila telah diperkenalkan maka susah untuk di buang. Ianya akan menjadi biawak hidup yang meragas dibelakang kita.

Seperti yang telah aku sebutkan sebelum ini, setiap cukai yang diperkenalkan, walaupun untuk dikutip dari golongan yang berada atau kaya, tetapi akhirnya kita yang susah ini lah yang akan menanggungnya.

Mengapa aku kata begitu. Ini jelas kita rasai dalam sejarah perniagaan di Malaysia. Para peniaga besar (tokoh koperat) di Malaysia, di lindungi. Bukan oleh undang undang, tetapi oleh golongan ‘bangsa awan’. Siapa kah golongan ini ? Mereka adalah orang yang kita angkat untuk duduk disitu. Kita telah meletakan mereka sebagai ‘dewa’. Lebeh penting lagi, mereka ini tidak boleh disentuh oleh sesiapa pun, hatta undang undang sekalipun.

Apa kaitan cukai dengan ‘bangsa awan’ dari golongan ‘dewa’ ini ?

Mari kita tengok, apa yang terjadi kepada kita selama berpuluh tahun dan siapa yang sebenarnya nya ‘merogol’ kita balik, tanpa belas kasihan.

Contoh mudah:

Harga gula dan tepung untuk kegunaan harian kita. Semua orang perlukannya. Apa yang berlaku ?

Semua tahu, gula dan tepung adalah barangan kawalan, bermakna untuk menaikan dengan sewenang wenangnya akan ditangkap dan didenda. Hatta menyimpanya secra berlebehan juga dianggap salah. Tetapi siapakah yang menaikan harga tersebut. Kerajaan sendiri istiharkan harga tersebut terpaksa dinaikan, dengan pelbagai alasan yang indah indah.

Mengapa ini berlaku ?

Mudah, atas desakan tokoh koperat yang mengusai perniagaan di Malaysia.

Siapa mereka ?

Orang ada disekeliling golongan ‘bangsa awan’ atau ‘dewa’

Apa akibat dari kenaikan tersebut ?

Golongan miskin makin terhimpit.

Adakah golong kaya akan merasa susah akibat dari pelbagai cukai dan aturan ?

Ya, mereka akan merasa susah sekira mereka tidak memberi apa yang golongan ‘bangsa awan’ atau ‘dewa’ ini perlukan. Tetapi sekiranya hajat golongan ini termakbul, maka tokoh koperat atau golongan kaya ini akan tetap terjamin, tidak terusik sedikitpun.

Oleh itu GST, buat lah apa juga undang undang atau aturan, akhirnya akan menekan golongan susah dan miskin. Dengan pelbagai cara dan kaedah.

Mengapa aku katakan golongan ‘bangsa awan’ atau ‘dewa’ tidak boleh disentuh oleh sesiapa, hatta undang undang sekalipun ?

Kita ambil contoh kecik, yang budak budak pun faham. Berapa banyak kes orang politik yang ditutop dan dihilangkan begitu sahaja. Sebahagiannya dilupakan dan cuba dilupakan. Tapi golongan ikan bilis atau yang menentang sahaja yang di ‘highlight’ kan.

Kes Khir Toyo, kemana menghilang ? Kes Isteri dia, juga, kemana menghilang ? Kes Rafidah Aziz, dalam saham menantu. Ezam yang kena tahanan sebab keluarkan dokumen rasmi, dah keluar semula dari. Kini dah masuk sekongkol dengan mereka. Tapi kemana menghilangnya kes itu ? dan banyak lagi kes kes yang besar dan kecil yang tiada undang undang di Malaysia yang mampu mengatasi mereka.

Mengapa terjadi begitu ?

Kerana mereka ini golongan ‘bangsa awan’ atau ‘dewa sakti’.

Mereka ini akan memperkenalkan GST pada 2010. Sama sama kita tunggu nanti. Ambang 2010. Yang penuh misteri.

Apa dia GST tu, ulang sekali lagi aku nak dengar …….

Golongan Susah Tertindas……

Isnin, 7 Disember 2009


ATLAS SIRAH (BARU) - HARGA PROMOSI

Najib...... adakah anda mencuri aiskrim Magnolia?
Posted on Sunday, December 06 @ 03:21:04 PST
Dilulus untuk paparan oleh SepatuPutih

Artikel
Ramai pemimpin politik mengambil tindakan menyaman jika ada mana-mana individu, akhbar maupun organisasi mengfitnah mereka. Mereka sanggup naik mahkamah untuk menepis segala tuduhan yaang didakwa mereka sebagai fitnah. Ini langkah terpuji, berintegriti, bermaruah , berani dan berjiwa besar.

Kita lihat bagaimana Menteri Mentor Singapura Lee Kuan Yew dan anaknya PM Singapura pernah menyaman Ketua Pembangkang Singapura Jeyakumar di mahkamah atas tuduhan fitnah. Hasilnya kedua beranak itu menang dan dapat gantirugi manakala Ketua Pembangkang tidak dapat bertanding dalam Pilihanraya.

Ketua Pembangkang dan Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim, Mustafa Ali dan Husam Musa juga ambil tindakan seperti Kuan Yew dan mereka menang, dapat bersih nama dan dapat ganti rugi dari akhbar yang menfitnah mereka.

Begitu juga Presiden PAS TG Haji Abdul Hadi Awang bertindak menyaman akhbar British yang menuduhnya pengganas. Beliau menang dan akhbar kena bayar gantirugi.

Semuanya bukan kerana mereka ini "lapar pitih", tetapi demi maruah diri dan berintegriti. Tuduhan dan fitnah oleh pihak berkenaan sesuatu yang berat dan serius. Mereka mahu bersihkan nama dan tidak mahu sewenang-wenangya ada pihak menghina dan menuduh tanpa bukti. Mereka bawa ke mahkamah demi keadilan dan kebenaran.

Malangnya PM Najib tidak berani bertindak demikian. Sekadar naik pentas ceramah dan bersumpah. Terkini hanya keluarkan kenyataan, " Saya tidak layan tuduhan sembrono dan dakwaan itu tiada asasnya."

Beginikah kepimpinan berintegriti, bermaruah dan punya harga diri?

Bersihkah nama anda kalau bertindak demikian? Mengapa takut menyaman dan bersihkan nama anda di mahkamah? Sedangkan ramai hakim di Malaysia sudah ramai makan gula-gula "Hacks" pemberian anda ! Mengapa takut?

Tuduhan terhadap anda amat serius dan berat. Pembunuhan dan letupan bom.

Kalau sekadar tuduh anda mencuri sebatang aiskrim magnolia, bolehlah anda bersumpah di pentas ataupun menafikan ketika disoal oleh wartawan.
Kini, Bala menjadi "bala" buat PM Najib.