Jumaat, 7 Januari 2011

SUK : Jangan Dua Kali Dipatuk Dari Lubang Yang SamaKrisis perlantikan Setiausaha Kerajaan (SUK) Negeri Selangor yang dipaksakan kepada YAB Menteri Besar (MB) Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim adalah jelas lagi terang merupakan agenda UMNO/BN yang dikepalai oleh DS Najib Razak. Hanya orang-orang yang naif atau bodoh bendul sahaja yang tidak mempercayainya. Sesungguhnya krisis tersebut adalah sesuatu yang dapat dielakkan jika Ketua Setiausaha Negeri (KSN) bersikap professional terhadap tugasnya serta tidak merelakan agenda politik UMNO/BN menjadi faktor pertimbangan langsung dalam menilai kesesuaian sesuatu perlantikan SUK dimana-mana negeri pun.

SUK adalah Pegawai Kerajaan yang paling tinggi dalam hairaki sebuah perkhidmatan awam Negeri. Perkhidmatan awam adalah agensi perlaksana dasar-dasar Kerajaan yang ditentukan oleh rakyat melalui Kerajaan yang mereka pilih setiap 4-5 tahun. MB pada hakikatnya dipilih oleh rakyat untuk merangka dasar-dasar politik, sosial dan pembangunan yang disukai rakyat. Kalau MB gagal memahami kehendak rakyat, dia akan dijatuhkan melalui pilihanraya. MB adalah ketua eksekutif Kerajaan Negeri dan SUK bekerja secara amanahnya untuk rakyat sesebuah negeri melalui usaha sungguh-sungguhnya dan ketaatannya kepada Kerajaan hari itu (goverment of the day). SUK tidak boleh mempunyai agenda lain daripada itu. Walaupun beliau boleh menerima arahan-arahan perkhidmatan secara umum daripada KSN tetapi dalam mematuhi polisi-polisi pentadbiran beliau sesungguhnya bekerja dibawah arahan MB. Itulah rasional kenapa sebelum perlantikan mana-mana SUK baru, MB perlulah dirujuk oleh KSN dan bukan dipaksakan kepada beliau untuk menerima. Sukar sangatkah untuk KSN melakukan sedemikian. Lainlah jika beliau ada agenda lain.

Tidak timbul langsung perlantikan seorang Ketua Polis Negeri, Ketua Briged Tentera, Pengarah Kastam atau Pengarah Imegresen Negeri perlu dirujuk kepada MB ! Kononnya jika perlantikan SUK perlu dirujuk kepada MB maka nantinya perlantikkan Ketua Polis Negeri dan lain-lain yang disenaraikan diatas juga mesti dirujuk kepada MB. Inilah kekhuatiran MP Kulim yang sebenarnya menyerlahkan kedunguan dan kecelaruan pemikiran beliau. Kalau tak tahu lebih baik senyap !

Kenapa isu perlantikan Dato Khusrin sebagai SUK Selangor terpaksa diharungi oleh Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) Selangor ? Sebaiknya terima sajalah dengan mudah. Boleh tutup episod hitam ini dan Kerajaan Selangor tidak terpalit dengan pelbagai fitnah yang sudah dan bakal dicetuskan oleh UMNO dan juak-juak medianya khusus Utusan Malaysia. Di Malaysia ini hanya UMNO dan Perkasa sahaja yang taat kepada Raja! Apa sahaja krisis yang dipaksakan oleh UMNO kepada Kerajaan-Kerajaan Negeri PR, fitnah yang akan dijual kepada rakyat ialah Pakatan Rakyat derhaka Raja.

Rasulullah pernah berpesan dalam satu sabdanya yang bermaksud: orang Islam tidak akan dipatuk 2 kali dari lubang yang sama; maksudnya jangan lakukan kesilapan yang sama berulang kali. Untuk memahami apa yang berlaku rakyat boleh belajar daripada pengalaman Kerajaan PR Perak (Mac 2008-Februari 2009) yang mempunyai SUK yang tidak ¡®mesra PR¡¯ (not PR friendly). Tindakan-tindakan SUK Perak tersebut perlulah dibaca sekali dalam semangat bahawa sejak awal-awal lagi Najib dan lanun-lanun politik di Perak sudah mengetus pelbagai agenda dan menyatakan secara terbuka untuk menjatuhkan Kerajaan PR Perak walau dengan apa cara sekalipun ¨C termasuk perangkap rasuah dan sex, culik Wakil Rakyat dan lain-lain.

Apa yang telah berlaku di Perak?

Di awal-awal pemerintahan PR ada taklimat tertutup dan sulit pegawai-pegawai Kanan Kerajaan Negeri supaya tidak memberikan kerjasama terbaik kepada Kerajaan PR. Antaranya pastikan perolehan Kerajaan Negeri (hasil cukai dan lain-lain) tidak dikutip sungguh-sungguh. Biarkan Kerajaan tidak cukup dana.

Banyak rahsia-rahsia mesyuarat Exco yang bocor dalam waktu yang tidak munasabah pantasnya.

Beberapa cadangan-cadangan pelaburan yang melibatkan pelabur-pelabur asing sengaja dilewatkan surat menyuratnya.

Berlaku peristiwa dimana SUK Perak dikesan hadir dalam majlis di bangunan Pejabat UMNO Negeri sedangkan ada majlis rasmi Kerajaaan Negeri.

Pernah Setiausaha Dewan Negeri Perak (pegawai dibawah SUK) diarah untuk hadir dalam mesyuarat di pejabat UMNO Negeri bagi merancang rampasan kuasa Speaker DUN Perak yang sah.

Beberapa hari menjelang sidang DUN Perak, dewan DUN Perak dikatakan dibenarkan dicerobohi oleh bomoh pawang kurafat pelaku syirik dalam keadaan dewan tersebut sepenuhnya di bawah kuasa pentadbiran SUK.

Dalam sidang DUN Perak dirsertai puluhan orang polis bahkan dikesan membawa senjata api memasuki dewan DUN Perak sedangkan dewan tersebut sepenuhnya dibawah kuasa SUK.

Banyak lagi yang boleh ditulis, namun sebagai persiapan supaya Kerajaan Selangor tidak dijatuhkan oleh lanun-lanun politik UMNO secara yang sama dengan Perak, lebih baik Kerajaan PR Selangor berpatah tulang dan mandi keringat lebih awal sebelum nantinya berputih mata ! Sebagai renungan untuk difikir bersama perhatikanlah 2 fakta ini :

i) SUK Perak sekarang mempunyai jawatan hakiki yang sudah melayakkan beliau memegang jawatan KSU di Putrajaya. Beliau sudah pegawai turus (SUK hanya jusa A) tetapi tetap menjadi SUK Perak. Terloponglah pegawai-pegawai lain tak dapat naik pangkat jadi SUK hanya kerana agenda UMNO/BN. Mengapa KSN tidak berlaku adil dan ikut amalan biasa urusan kenaikan pangkat.

ii) Seorang pegawai kanan yang pernah menjadi pengarah SPRM Perak diberikan gelaran Dato¡¯ 2 bulan setelah rampasan kuasa di Perak. Umum mengetahui peranan beliau yang jahat dalam komplot rampasan kuasa tersebut (SPRM menyediakan pelacur-pelacur untuk perangkap sex Adun-Adun PR). Adalah menjadi amalan bagi pegawai-pegawai Kerajaan anugerah Dato adalah melalui cadangan (recommendation) SUK di Negeri masing-masing.

Beberapa kesimpulan dapat dibuat supaya rakyat, pegawai-pegawai Kerajaan lebih-lebih lagi institusi istana disemua Negeri dapat menilai seadil-adilnya tindakan-tindakan UMNO mutakhir ini.

UMNO/BN tidak memperdulikan ketenteraman dan keharmonian rakyat asal sahaja agenda mabuk kuasa mereka tercapai.

Keputusan rakyat dalam pilihanraya yang walaupun berat sebelah kepada UMNO/BN tidak akan pernah dihormati.

Aturan kenaikan pangkat pegawai Kerajaan dibakul sampahkan dan senioriti tidak penting sekiranya anda tidak sanggup jadi perkakas UMNO/BN.

Institusi Raja boleh dihina atau disanjung berdasarkan keperluan agenda mengikut kesesuaian nafsu politik UMNO/BN.

Undang-undang peraturan hanya perlu dipatuhi jika bersesuaian dengan nafsu UMNO/BN. Di Negeri-Negeri UMNO/BN berkuasa : Sultan dikatakan Raja berperlembagaan dan Speaker DUN ada kuasa mutlak. Di Negeri-Negeri PR mentadbir dikatakan Sultan berkuasa sebagai ¡°absolute monarch¡¯ dan speaker DUN tiada kuasa apa-apa pun. Anehnya mahkamah Malaysia mengabsahkan diri sebagai rakan kongsi UMNO untuk menafikan keadilan kepada rakyat.

Sesungguhnya Allahlah pemilik kuasa mutlak. Kita makhluknya hanyalah insan-insan kerdil yang bakal memasuki neraka Allah jika kita membelakangkan keadilan dan mendakap kezaliman.

Dr Khairuddin Abdul Malik,

Ahli Majlis Perunding MAPIM.

What Is The Because

MI NO SPIK INKLIS - MI FELDA MAI


NUR ALERT AKAN DILAKSANKAN DALAM TEMPOH TERDEKAT - meloya

Sistem amaran awal kehilangan kanak-kanak atau NUR Alert yang dibangunkan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat akan dilaksanakan dalam tempoh terdekat ini sebaik sahaja mendapat kelulusan Kabinet.

Shahrizat Abdul Jalil berkata, sistem tersebut yang dilaksanakan dengan kerjasama Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan mengesan dan menghebahkan kehilangan kanak-kanak berusia 12 tahun dan ke bawah.

Melalui sistem itu, kata beliau, gerakan mengesan dan mencari kanak-kanak yang hilang akan dilakukan serta-merta di seluruh negara sebaik sahaja laporan diterima.

"Mesyuarat hari ini adalah bagi memuktamadkan penyelarasan sistem amaran awal kehilangan kanak- kanak atau National Urgency Report Alert yang telah dipersetujui.

…. CAKAP KETUANAN MELAYU…...

CAKAP NAK MURTABAK KAN BAHASA MELAYU…..

PUKRAK APA PAKAI BAHASA MAT SALLEH…...

…. APA HAL…PAKAI BAHASA MAT SALEH…

YANG BANYAK BUDAK ILANG… BUDAK MELAYU BUKAN MAT SALEH…...

DI LONDON TAK ADA PUN MAT SALEH PAKAI BAHASA MELAYU….…

MANA DEWAN BAHASA DAN PETAKA?....…

MANA SEGERAWAN NEGARA MELAYU…...

MENA PENYAIR YANG SUKA TULIS AYAT KONTOT KONTOT…....

MANA GUPINA AL-BODEKi…...

MANA NGO MELAYU… YANG HEBOH TENTANG MELAYU…...

... MANA PIKIPM......

... MANA MAT BISUL......

... WHAT IS THE BECAUSE... JADI MACAM INI?...

nota:
masa ada pengunaan bahasa melayu china/india
di pulau pinang bukan main gila melaung marah
gunakan lah bahasa melayu
lanchowww
ini tak ada pulak bisingTitah Seekor Kangkong

SEJARAH RAJA MELAYU KENA TIBAI


nota:
kenpa make dono
bila madey tibai
raja melayu?

takut kepada raja eee


MAJLIS RAJA RAJA MESTI TEGAS ELAK TERUS DI CABAR – berita hairan

Istana wajar ambil tindakan pihak derhaka kuasa sultan

KUALA LUMPUR: Majlis Raja-Raja yang dianggotai sembilan Raja Melayu perlu sepakat dan menunjukkan ketegasan dalam mengendalikan isu yang mencabar kuasa eksekutif mereka, sekali gus memberi imej negatif terhadap institusi diraja.

Pensyarah Kanan Jabatan Antropologi dan Sosiologi Universiti Malaya (UM), Dr Noor Sulastry Yurni Ahmad, berkata ketegasan wajar ditunjukkan dalam isu yang menyentuh kuasa sultan bagi mengelak ada pihak berani berterusan mencabar dan derhaka.

Beliau yang juga Penyelidik Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Umum UM, berkata dalam isu pelantikan Mohd Khusrin sebagai Setiausaha Kerajaan (SUK) Negeri Selangor, Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah sebenarnya tidak bersendirian kerana tempias kes itu turut dirasai sultan lain.
“Tiba masanya istana mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang masih berdegil mempertikaikan pelantikan Mohd Khusrin.

… INI SUARA KANG KONG….

BILANG BILA KANG KONG BERSUARA…. BUKA TELINGA.....

…. MANA TAHU… ADA APA APA KE?......

CUBA SELIDIKI … MANA KANG KONG INI BELI IJAZAH KANG KONG NYA……

…. MACAM BELI KAT KEDAI DUTY FREE SINTOK….…

nota:
kang kong adalah baik
untuk makanan kura kura


baca ini:

DR ASRI: RAJA RAJA MELAYU BUKANLAH NABI YANG MAKSUM SEHINGGA TAIDAK BOLEH DIKRITIK - mkini

Bekas mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata kepercayaan sesetengah pihak bahawa adalah haram untuk mengkritik atau mempunyai pendapat yang berbeza dengan Raja-Raja Melayu, seolah-olah menyamakan kedudukan mereka dengan para Nabi.

Sebaliknya, kata Dr Asri, Raja-Raja Melayu bukanlah Nabi yang maksum sehingga tidak boleh dikritik.

“Sedang para al-Khulafa al-Rasyidin iaitu Abu Bakar, Umar, Uthman dan Ali yang jauh lebih mulia daripada sultan-sultan pun dikritik dan dibantah oleh rakyat mereka.

“Namun mereka menjawab dengan penuh amanah, wibawa dan mereka tidak membunuh pengkritik mereka. Bahkan berterima kasih,” katanya dalam satu kenyataan media.

Menurut Dr Asri, ada beberapa kejadian yang sahabat tidak bersetuju dengan cadangan Nabi Muhammad SAW dan membantah keputusan baginda seperti yang berlaku ke atas Umar ketika perjanjian Hudaibiyyah. Namun, tambahnya, Nabi tidak membunuh beliau.

nota:
zaman nabi muhamad dulu
ada raja ke?
dari mana raja ini datang?
dari shell?
dari british petrolium?
dari exxon?
dari esso?
dari aramco?


Siapa Perdana Menteri Malaysia - Sila Teka

BAKAL PM KITA

nota:
malaon ini memiliki
semua ciri ciri untuk
jadi pm malaysia :

muka kelihatan sembab
daging melilit muka
bebal dan bangang
PILIHAN RAYA TIDAK PERLU MASA TERDEKAT : MADEY – meloya

Mahathir Mohamad berkata, Pilihan Raya Umum ke-13 tidak perlu diadakan dalam masa terdekat, meskipun wujud pelbagai isu politik yang hangat pada tahun lepas.

"Sama ada pilihan raya umum perlu diadakan dalam masa terdekat, ataupun tidak, masalah seperti ini (isu politik panas) akan tetap timbul juga.

"Adakah kerajaan bersedia mengadakan pilihan raya umum lebih awal (dalam senario politik sekarang)," katanya ketika ditanya sama ada pelbagai isu hangat yang melanda negara tahun lepas.

BETUL LAAA MALAYSIA INI ADA TIGA PERDANA MENTERI…...

PERDANA MENTERI JAGA OPIS NAMANYA NAJIB RAZAK…...

…. PERDANA MENTERI BETUL NAMANYA MADEY MUHAMAD …...

PERDANA MENTERI YANG BETUL BETUL NAMANYA ROSMAH MANSOR……

KITA WAJIB BERBANGGA JADI RAKYAT MALAYSIA….…

…. DALAM DUNIA INI MANA NEGARA ADA TIGA PM…

.. HANYA MALAYSIA ADA 3 PM…

TAK NAK MASUKAN DALAM GUINESS BOOK OF RECORDS?.....

KALAU CIPUT MASUKKAN DALAM BUKU BEER BOOK OF RECORDS……

nota:
malaysia boleh !
koyak sampai rabak

Khamis, 6 Januari 2011

Serangan Gerombolan

TAK ADA PAUTAN AGAMAPROJEK SELANGOR

Krisis besar telah sampai ke Selangor. Sekali pandang ianya datang secara tetiba seperti banjir melanda kerana empangan pecah. Apakah betul bencana ini sampai dengan tetiba? Apakah betul ianya sampai kerana Setiusaha Kerajaan Selangor yang lama ingin bersara dan yang baru perlu dilantik? Tidak. Di belakang semua ini ada perancangan licik. Ada wayang Pak Dalang.

Umum mengetahui - sesiapa yang belum tahu sesudah membaca tulisan ini akan tahu bahawa negeri Selangor adalah yang terkaya di Malaysia. Malah antara yang terkaya di Asia tenggara setaraf dengan German, United Kingdom atau Korea Selatan. Belanjawan tahunan untuk Majlis Perbandaran Petaling Jaya sahaja lebih banyak dari belanjawan tahunan kerajaan Negeri Kedah. Ini fakta saheh.

Selama lebih dari 50 tahun warga Selangor merasa mereka telah ditipu. Pada 8 March 2008 dahulu warga Selangor tidak mahu lagi dibodohkan justeru mereka telah memilih kerajaan Pakatan Rakyat dan menghumbankan kerajaan Barisan Nasional yang di kepalai oleh United Malays National Organisation. Dari fakta sejarah - ini adalah kali kedua warga Selangor mengambil sikap sedemikian. Kali pertama pada tahun 1969 dahulu.

Sikap pintar dan kesedaran warga Selangor ini telah menjadikan United Malays National Organisation hilang punca. Sesudah 8 March yang lalu gerombolan yang selama ini merampok dan mengganas di Selangor telah kehilangan peti emas. Penyamun yang memiliki pin number akoun bank tetiba angka pin ini berubah. Ini samalah seperti Raja Bersiong yang menjaga Bank Darah tetiba dihalau ke hutan.

Untuk memahami apa yang berlaku di Selangor hari ini kita wajib melihat kembali apa yang berlaku pada 8 March 2008 dahulu. Kini – sedikit demi sedikit – umum telah mula mengetahui bagaimana pada malam 8 March 2008 yang lalu Khir Toyo telah membuat beberapa panggilan talipon untuk bersubahat dengan beberapa anasir dalam Pas untuk mengagalkan terdirinya pentabiran kerajaan baru di Selangor. Ini bukan desas bin desus. Ini fakta sejarah.

Kenapa ini berlaku? Ini berlaku kerana ada bengolan-bengolan yang telah hilang kuasa ini tidak mahu menerima hakikat yang mereka telah hilang kuasa. Dalam masa yang sama ada pula bengolan-bengolan yang bercita-cita untuk menjadi Menteri Bersar yang baru. Kepentingan kuasa ini telah mengikat dua anasir yang bermusuhan ini untuk bekerja sama. Kini babak sejarah malam 8 March 2008 itu telah tesebar untuk menjadi cerita-cerita rakyat yang boleh ditokoh tambah dengan aji-no-moto.

Apa yang jelas – awal-awal lagi – pada malam 8 March 2010 itu lagi United Malays National Organisation sanggup melakukan apa sahaja untuk kembali berkuasa di Selangor. Bukan kerana gerombolan ini ingin meneruskan khidmat suci mereka – tidak. Hilang Selangor dari kawalan bermakna United Malays National Organisation akan hilanglah punca pencarian. Selama ini Selangor adalah tempat para geromboan mencari makan – Selangor lombong emas mereka.

Ingatkan kembali kesah lagenda Abang Zak - dari seorang penjaga pintu laluan keretapi - seorang yang tidak ada pelajaran dan ilmu pengetahun telah menjadi kaya raya kerana dipilih oleh United Malays National Organisation untuk menjadi Adun dan ahli Majlis Perbandaran Klang. Ini satu contoh kecil. Bagaimana pula dengan projek mega perlabuhan Klang yang dananya lesap berbilion-bilon ringgit? Malah amat banyak lombong emas terletak di Selangor tetapi kini di bawah pentabiran kerajaan Pakatan Rakyat.

Justeru apa yang jelas disini ialah United Malays National Organisation akan melakukan apa sahaja untuk mendapatkan kembali Selangor. Gerombolan ini sanggup bersekongkol dengan siapa sahaja. Gerombolan ini akan besubahat dengan siapa sahaja asalkan Selangor kembali di bawah naungan mereka.

Bayangkan hari ini banyak program gerombolan terbengkalai kerana duit putus. Limpahan fulus yang biasanya datang dari kerajaan Selangor telah kering. Lubang lubang kontrek telah tertutup. Duit komisen sama ada jual projek atau melobi untuk mendapatkan projek kini tidak ada lagi. Kering dan kontang.

Ingat? Bagaimana heboh riuh gempita dipertengahan tahun lalu kerana pelancaran kempen : Tawan Selangor . Diberitakan Mat Ezam, Noh Omar dan Khir Toyo akan gila babi berkempen ke hulu ke hilir dengan ‘road show ‘ mereka. Lepas tiga empat ceramah – tayar pancet – semua potong stim. Tak ada sesiapa berminat untuk datang mendengar kempen Mat Ezam atau Khir Toyo. Untuk menambah sedih dan pilu - ahli-ahli gerombolan kalau tak ada fulus tak akan mengalihkan punggung mereka ke mana-mana. Khalas.

Asas dan latar belakang semua ini ialah kenyataan Ketua Perhubungan Selangor Najib Razak yang telah berkata : Selangor wajib diambil kembali. Ini adalah satu arahan untuk melakukan apa sahaja demi memastikan kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor akan jatuh. Justeru kita melihat bagaimana Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) telah menjalankan pelbagai bentuk operasi untuk memerangkap Adun-adun atau Ahli-ahli Majlis Pakatan Rakyat.

Pelbagai taktik telah dijalankan. Taktik perangkap dengan duit telah dijalankan. Seorang Adun PKR telah tewas dan berpaling tadah. Perangkap lendir yang berjaya digunakan di Perak telah juga digunakan di Selangor. Tetapi gagal. Akhirnya perangkap – siasat sampai mati – yang telah dijalankan terhadap Teoh Beng Hock. Semua ini adalah taktik dan strateji untuk menumbangkan kerajaan Selangor.

Selaras dengan operasi SPRM ini juga – kacau bilau kecil terus diadakan. Mengheret kepala lembu, membuat laporan polis kiri dan kanan, baling kepala babi dalam masjid, menyebar fitnah disana sini menjadi sebahagian dari perang saraf puak gerombolan. Sayangnya walau pun songkok yang gerombolan pakai tinggi mengawan dan lilitan serban mereka tebal membuncit tetapi tidak banyak warga Selangor yang tertarik dengan puak gerombolan ini.

Akhirnya Zionis APCO penasehat yang digaji oleh Najib Razak telah mencadangkan satu taktik baru perlu dijalankan di Selangor. Kalau di Israel rejim Zionis telah memilih Abbas dari Al-Fatah untuk menjadi pemimpin walhal yang menang dipilih oleh warga Palestin ialah parti Hamas. Taktik - pecah dan perintah a la Israel inilah yang sedang dijalankan oleh Najib Razak terhadap kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor.

Kerajaan Pakatan Rakyat secara resmi telah menemu duga calon-calon baru untuk dijadikan Setiausaha Kerajaan. Nama calon yang dipilih telah dihantar ke pihak berwajib untuk disahkan. Tetiba Sultan Selangor dikatakan telah membuat pilihan. Ini betul betul sama seperti apa yang telah dilakukan oleh Perdana Menteri Israel Nathanyahu dahulu. Rejim Zionis tetiba memilih Abbas dan mengenepikan Hamas yang dipilih rakyat. Apa yang berbeza - di Israel tidak ada Sultan hanya kita di Selangor yang ada Sultan. Kita pula di Selangor tidak ada Nathanyahu tetapi kita ada Najibyahoo.

Disini umum wajib disedarkan bahawa Sultan dan Raja di Malaysia ini bukan Sultan dan Raja dizaman Hang Tuah dan Hang Jebat. Itu enam ratus tahun dahulu. Hari ini mereka hanyalah Raja Perlembagaan bukan BerSultan di mata dan berRaja di hati. Zaman apa sahaja Sultan dan Raja buat adalah betul telah lama berlangsung.

Umum juga perlu diingatkan bahawa United Malays National Organisation pada tahun 1993 telah meminda perlembagaan. Pindaan perlembagaan tahun 1993 ini membawa banyak perubahan dalam segi pemikiran orang Melayu terhadap sistem Raja Perlembagaan. Hari ini – lapan belas tahun kemudian – rakyat Malaysia terutama orang Melayu sama seperti warga Selangor tidak mahu lagi di tipu oleh sesiapa pun – baik oleh politikus atau pun oleh Sultan.

Rancangan jahat Najib Razak untuk menimbulkan perbalahan antara kerajaan Selangor dan Sultan ini akan berterusan. Kes Khusrin ini sedang dijadikan peluru untuk menimbulkan kacau bilau. Ini adalah penerusan strateji untuk merampas kembali Selangor dan meruntuhkan kerajaan Pakatan Rakyat.

Warga Selangor wajib berhati-hati dan berwaspada. Harus dingatkan anasir –anasir yang pernah ditalipon oleh Khir Toyo pada malam 8 March 2008 dahulu pasti sedang mencari-cari peluang untuk menjual Viagra di Lorong Haji Taib. Musuh-musuh dalam selimut sedang berkeliaran mencari peluang untuk mendapat pangkat dan kuasa. Gerombolan amat senang dikenali tetapi musuh dalam selimut ini tak tahu bila ianya akan menikam kita.

Dimana akhirnya krisis ini? Semuanya terpulang kepada warga Selangor sendiri. Jika mereka ingin membawa perubahan maka mereka akan terus menyokong Pakatan Rakyat. Jika mereka ingin terus ditipu dan diperbodohkan – tidak ada siapa yang dapat menolong. Hingga hari ini masih belum ditemui lagi satu suntikan yang mujarab untuk mencerdikan mereka yang suka dibodohkan dalam sekelip masa.Semua Akan Hilang

SEMUA BOLEH HILANGINI DARI ARKIB TT

lihat dan baca
ramalan tt tentang open verdicts
bukan bunuh diri
bukan di bunuh
pelik tetapi benar
ini hanya berlaku di malaysia
ini ditulis pada 2hb januari 2011:


NOTA:
Keputusan makamah akan dihebohkan
pada hari Rabu - 5hb Januari 2011
jam - 2.30 petang.

Tempat Heboh: Mahkamah Tinggi Shah Alam.

Warga Malaysia yang prihatin terhadap
warga yang banyak mati terbunuh sila
datang untuk sama bersimpati dengan
keluarga teoh beng hock !

nota:
besedia untuk terperanjat
akan di hebohkan bahawa
teoh beng hock cekik leher sendiri
akan di hebohkan bahawa
teoh beng hock membunuh diri
akan dihebohkan bahawa
tak tahu sebab beng hock mati
akan di hebohkan bahawa
kes ini masih terbuka
akan di hebohkan open verdicts

besedia !
jangan terperanjat !


MALAYSIA NEGARA KUKU

orang vietnam datang – kucing dan anjing hilang
orang bangla datang – anak dara melayu hilang
politikus datang – gadis mongolia hilang
polis datang – berkilo kilo dadah hilang
pilihanraya datang – dana kerajaan hilang
pilihanraya kalah – dokumen hilang
keluar buat laporan betul – doktor hilang
besarkan tentera udara – injin jet ilang
sprm datang siasat – nyawa boleh hilang
pilihanraya akan datang – barisan nasional hilang

Busuk Dan Haring

NIKMATILAH BUDAYA MELAYU ASLI


nota:
macam macam nak takutkan melayu
dulu kena sumpah jadi batu
sekarang takut kan dengan ISA
kalau tak takut juga tangkap
hukum gantung
poooorahhh
ASRI: BUNUH PEMGKRITIK RAJA MELAYU, CADANGAN HINA – mkini

Bekas mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata kepercayaan sesetengah pihak bahawa adalah haram untuk mengkritik atau mempunyai pendapat yang berbeza dengan Raja-Raja Melayu, seolah-olah menyamakan kedudukan mereka dengan para Nabi.

Sebaliknya, kata Dr Asri, Raja-Raja Melayu bukanlah Nabi yang maksum sehingga tidak boleh dikritik.

“Sedang para al-Khulafa al-Rasyidin iaitu Abu Bakar, Umar, Uthman dan Ali yang jauh lebih mulia daripada sultan-sultan pun dikritik dan dibantah oleh rakyat mereka.
“Namun mereka menjawab dengan penuh amanah, wibawa dan mereka tidak membunuh pengkritik mereka. Bahkan berterima kasih,” katanya dalam satu kenyataan media.

Menurut Dr Asri, ada beberapa kejadian yang sahabat tidak bersetuju dengan cadangan Nabi Muhammad SAW dan membantah keputusan baginda seperti yang berlaku ke atas Umar ketika perjanjian Hudaibiyyah. Namun, tambahnya, Nabi tidak membunuh beliau.

…. RAJA GOPAL BERAK BUSUK JUGA…...

RAJA GOPAL KALAU MAKAN PETAI … KENCING HARING JUGA….…

RAJA GOPAL KENTUT BUSUK JUGA….…

…. RAJA GOPAL MAKAN KERDAS…. KENCING LAGI HANCING…

APA NAK HAIRAN …. ADA TENGKU BOLEH BELI…...

…. ADA RAJA TAK ADA RAKYAT….…

... RAJA GOPAL KALAU KEMA BISUL... MENANAH JUGA.....

... TAK CAYA TANYA ZUL NORDIN....

Biar Khusrin Macam Cacing Kepanasan

KERAJAAN Negeri Selangor di bawah Pakatan Rakyat, dengan jelas mengambil sikap menolak pelantikan Dato' Mohammed Khusrin Munawi sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri yang baru.

Khusrin ditolak kerana, sejak menjadi Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor, beliau memang sengaja mencari pasal untuk menyusahkan PAS, KeADILan dan DAP, dengan pelbagai alasan.

Alasan yang sering disebut-sebut beliau, khususnya dalam soal agama di Selangor, ialah inilah 'titah tuanku' (titah Sultan Selangor). Terlalu banyak larangan yang beliau nyatakan, sama ada secara kenyataan atau bertulis.

Sama ada betul atau tidak ianya titah Sultan, memang susah hendak disahkan. Sama ada ia rasional atau tidak, itu Khusrin tidak peduli asalkan 'hasrat beliau' tercapai.

Sebagai rekod untuk memudahkan pemahaman pembaca Khusrin sebelum ini adalah bekas Setiausaha Sulit kepada Menteri Besar, Tan Sri Mohamad Mohd Taib.

Jika latar belakang sudah menjadi SU Sulit MB dari Umno, dan berdasarkan banyak tindakannya dalam Jais menindas PAS khususnya, bermakna, Khusrin adalah spesies Umno tegar.

Sebab itu Khusrin tidak peduli soal Kerajaan Pakatan Rakyat tidak menerimanya sebagai SUK, kerana tuannya adalah Kerajaan Pusat Umno-BN.

Justeru pelantikannya ke jawatan SUK, tidak dapat ditolak, ianya adalah bermotifkan, bertujuan politik untuk kepentingan Umno-BN.

Maka Pakatan Rakyat yang ditunjangi tiga parti PAS, KeADILan dan DAP, tidak ada pilihan lain. Mereka mesti bekerjasama sepenuhnya bagi menyekat balaci Umno ini dalam kerajaan.

Berdasarkan 'track record', Khusrin bukan sahaja menjadi alat, malah menjadi 'key player' Umno-BN untuk merosakkan imej Kerajaan Negeri Selangor di bawah Pakatan Rakyat.

Soal beliau lompat jawatan dari gred Jusa C, terus naik ke Jusa A dengan mengetepikan penjawat gred Jusa B, biar pegawai kerajaan sendiri menilai ketidakadilan yang dilakukan.

Jelas, kenaikan pangkat secara mendadak Khusrin, dibuat semata-mata untuk kepentingan politik Umno-BN.

Amalan ini bukan baru, dalam soal institusi kehakiman misalnya, banyak hakim-hakim junior dinaiktaraf secara mendadak, akibat kedangkalan politik pemimpin Umno-BN.

Justeru, dalam soal Khusrin ini, biarpun beratus kali beliau menafikan menjadi alat Umno-BN, tetapi jelas pada tindakannya semasa menjadi Pengarah Jais, semuanya dibuat mengikut kehendak politik Umno.

Namun, beberapa persoalan besar sudah terungkai selepas Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengadap Sultan Selangor.

Di mana Sultan dilaporkan bertitah, bahawa baginda tidak ada kuasa menerima atau menolak pelantikan seseorang ke jawatan Setiausaha Kerajaan Negeri, kerana kuasa baginda sudah dicabut dalam pindaan Perlembagaan 1993.

Seolah-olahnya ia berbentuk keluhan Sultan, betapa di dalam negeri di bawah naungannya, kuasa baginda terbatas. Keterbatasan itu wujud, akibat kerakusan pemimpin Umno-BN juga.

Oleh itu kenyataan awal Dato' Munir Bani sebelum ini, bahawa Sultan sudah memperkenankan pelantikan Khusrin, ternyata tidak berasas sama sekali.

Ianya mengundang persepsi dan menguatkan hujah bahawa, wujudnya tangan-tangan ghaib dalang Umno-BN, yang membuat onar, semata-mata untuk mensabotaj Pakatan Rakyat.

Persoalan besar yang tercetus berikutan pertemuan MB dengan Sultan ialah, hari ini rakyat Selangor baru tahu, betapa rakusnya ketamakan kuasa Umno-BN, sehingga habis kuasa Sultan dicabut.

Sehingga dalam isu pelantikan SUK ini, berdasarkan pindaan Perlembagaan 1993, bermakna Sultan harus menerima siapa sahaja yang dilantik. Dalam ertikata lain, Sultan terpaksa akur dengan telunjuk Umno.

Hebatnya kuasa Umno sehingga mengatasi kuasa Sultan! Ini baru dalam satu perkara, entah berapa banyak lagi yang rakyat tidak ketahui, betapa besarnya kuasa Umno-BN.

Rakyat sebenarnya tidak sedar, dengan Pindaan Perlembagaan 1993, kuasa sebenar, ada kepada Perdana Menteri dan Menteri-Menteri Besar.

Terma yang digunakan dari sudut perundangan agak lunak. Iaitu, Yang di-Pertuan Agong atau Sultan hendaklah bertindak 'di atas nasihat' PM atau MB. Walhal, hakikat sebenarnya dari sudut Perlembagaan, sama ada Yang di-Pertuan Agong atau Sultan berkenaan atau tidak, ianya tetap akan menjadi peraturan dan ketetapan.

Semua ini berlaku kerana kehendak bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, yang juga Presiden Umno ketika itu, melalui ketetapan Perhimpunan Agung Umno tahun 1993, seterusnya dibawa ke Parlimen.

Oleh kerana itu tiada sebab orang-orang Umno hendak 'memekik melolong' dengan pekikan 'Daulat Tuanku', sedangkan pemimpin mereka, parti mereka yang mereka sokong, mencabut habis kekebalan Raja-Raja Melayu.

Tiada sebab untuk media talibarut Umno-BN untuk menuduh pemimpin Pakatan Rakyat tidak menghormati Raja, sedangkan mereka juga yang 'menelanjangkan kehormatan' Raja-Raja Melayu.

Tidak ada sebab juga pada waktu ini, Umno dan media talibarut, memberikan sepenuh sokongan kepada Khusrin, kononnya mendapat perkenan Raja, kononnya begitu marah terhadap golongan yang tidak menghormati Raja.

Malah mereka sering memainkan agenda ketuanan Melayu, agenda kedaulatan Raja, juga mereka kononnya parti yang mendaulatkan agama Islam di Malaysia.

Umno-BN merosakkan ketuanan Melayu dengan pelbagai dasar rasuah, kronisme dan nepotisme selama lebih 50 tahun, sehingga bilangan kependudukan Melayu menyusut, membiarkan ramai Melayu miskin. Kini mahu mendakwa mereka juara mempertahan hak istimewa Melayu?

Mereka sebenarnya yang 'menelanjangkan' kuasa Raja-Raja Melayu, kini cuba bermain wayang bahawa merekalah 'hulubalang' yang mempertahankan Raja.

Umno-BN sebenarnya yang menghalang perkembangan Islam dalam negara, menempelak dan menghina peraturan Islam di Kelantan dan Terengganu (semasa PAS memerintah), mempergunakan orang seperti Khusrin untuk menyekat pemimpin PAS menyampaikan kuliah di surau dan masjid. Kini mereka hendak mendakwa mereka mempertahankan kesucian Islam?

Si bodoh mana hendak percaya lawak semacam ini? Si bodoh mana yang hendak mempercayai kesucian dan keikhlasan pemimpin Umno dalam soal masa depan orang Melayu, soal kedaulatan Raja dan pemartaban agama Islam?

Ingat pesanan Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat, jika semua keikhlasan ini wujud dalam hati pemimpin Umno, sudah lama PAS dibubar, tidak perlu wujud PAS.

Berbalik kepada soal krisis di Selangor. Pakatan Rakyat mahu Umno-BN berkompromi dalam isu pelantikan SUK. Jangan lantik Khusrin, biar satu panel pemilihan dibuat secara bebas. Tetapi nampaknya Umno-BN berkeras.

Oleh kerana itu Pakatan Rakyat tiada pilihan lain selain meminda Perlembagaan Negeri. Usaha Pakatan Rakyat untuk memanggil sidang khas untuk mengembalikan kuasa pelantikan SUK kepada Sultan dan MB harus disokong semua rakyat.

Pindaan tersebut sudah tentunya akan memerlukan sokongan dua pertiga dari anggota Dewan Undangan Negeri Selangor.

Oleh kerana Pakatan Rakyat tidak mempunyai dua pertiga daripada 56 kerusi Dun Selangor, maka usaha pindaan ini harus mendapat sokongan Adun Umno-BN jika hendak diluluskan.

Maka sekarang ini, rakyat Selangor ternanti-nanti, apakah Adun Umno-BN akan menyokong usaha mengembalikan kuasa Sultan Selangor.

Dalam hal ini Umno-BN Selangor sendiri yang akan tersepit, jika mereka menentang pindaan, bermakna mereka menghina Sultan, jika mereka menyokong, ia bertentangan dengan kehendak Umno-BN Pusat.

Jelas, keengganan Umno-BN menghormati kerajaan pimpinan Khalid Ibrahim, mempertahankan Khusrin dan keengganan mereka berkompromi, merupakan suatu 'back-fire' kepada mereka.

Jangan sesiapa pedulikan Khusrin di pejabat SUK, dia memang jenis 'muka tebal'. Biar dia macam 'cacing kepanasan', biar dia macam 'kupang tembaga', biarpun dia terus tersengih macam 'kerang busuk', Khusrin tidak harus ada tempat dalam kerajaan negeri.

Rabu, 5 Januari 2011

Mat Zain dakwa bukti laporan DNA kes Anwar 1998 dipalsukan

KUALA LUMPUR, 5 Jan — Bekas pegawai polis kanan yang menyiasat insiden mata lebam hari ini mendedahkan beliau ada maklumat wujudnya elemen pemalsuan laporan DNA dalam kes melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim 12 tahun lalu.

Datuk Mat Zain Ibrahim, ketika itu bekas ketua CID Kuala Lumpur, mendedahkan perkara tersebut dalam surat terbuka terbarunya kepada Peguam Cara Negara Datuk Idrus Harun.

“Maklumat mengenai penipuan dan pemalsuan-pemalsuan yang dilakukan berkenaan ujian DNA dalam kes berprofil tinggi 1998.

“Sehubungan dengan perkara tajuk, suka cita saya menjemput Datuk menyemak semula surat saya bertarikh 27 Disember 2010, berkaitan isu di atas yang dialamatkan kepada Tan Sri Ketua Polis Negara, dengan salinannya kepada Perdana Menteri Malaysia dan Datuk sendiri yang diakui telah diterima oleh masing-masing pada tarikh berkenaan juga,” kata beliau dalam surat terbuka dikeluarkan hari ini.

Kata beliau, dalam suratnya bertarikh 27 Disember lalu tu juga telah jelaskan bahawa sebarang siasatan mengenai maklumat berkenaan perlu merujuk kepada kertas siasatan kes mata lebam oleh kerana beberapa insiden yang berlaku “bertindih” lebih-lebih lagi “pemain utama” kedua-dua kes pemalsuan dalam insiden mata-lebam dan pemalsuan DNA adalah sama.

“Fokus saya dalam surat rayuan terbuka ini adalah kepada Bahagian I surat tersebut iaitu berkaitan dengan penjelasan dan Jawapan secara bertulis kepada soalan-soalan yang tidak sempat dijawab semasa sesi penggulungan perbahasan Bajet 2011, yang diberi oleh Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein pada 2 Disember sebagai menjawab soalan daripada Lim Kit Siang dan berkaitan dengan kenyataan menteri oleh Menteri Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz, di bawah Peraturan Mesyuarat 14(1)(i) pada 14 Disember sebagai penjelasan kepada usul memotong RM10 daripada gaji Peguam Negara.

“Saya percaya Datuk sedar bahawa kenyataan berkenaan adalah terbit daripada arahan khusus jemaah menteri kepada Nazri dan seorang lagi Menteri Kanan iaitu Datuk Seri Utama Dr.Rais Yatim supaya mendapatkan penjelasan lanjut daripada Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail sendiri, berkaitan isu yang dibangkitkan sekembalinya Gani daripada Mekah setelah menunaikan Haji musim lalu,” katanya.

Oleh itu katanya, beliau percaya Idrus akan bersetuju dengannya jika mengatakan bahawa Hishammuddin dan Nazri mahupun Rais tidak mempunyai akses kepada kertas siasatan polis ataupun SPRM.

“Mereka juga tidak mempunyai sebarang kuasa penyiasatan seperti mana terdapat dalam Kanun Prosedur Jenayah ataupun kuasa berkaitan pendakwaan atau perkara yang ‘incidental’ mengenainya sepertimana yang dibekalkan kepada Peguam Negara mengikut Artikel 145(3) dan 145(3A) Perlembagaan Persekutuan.

“Oleh hal yang demikian pengumuman yang telah dibuat oleh Hishammuddin dan Nazri secara berasingan itu adalah semata-mata berdasarkan kepada fakta-fakta yang dibekalkan dan nasihat yang diberikan oleh Peguam Negara kerana perkara-perkara pengumuman berkenaan adalah berkaitan siasatan dan undang-undang,” katanya.

Sehubungan itu, Mat Zain berkata, beliau percaya Idrus sendiri turut sedar bahawa pengumuman yang dibuat oleh kedua-dua menteri berkenaan mengandungi fakta-fakta atau maklumat-maklumat mustahak yang tidak benar atau yang mengelirukan atau telah dipesongkan.

“Saya juga percaya Datuk turut sedar dengan demikian itu, Peguam Negara sama ada secara sengaja atau sebaliknya, telah menyebabkan Hishammuddin dan Nazri membuat pengumuman yang mengelirukan dalam Parlimen atau lebih jelas lagi, jika saya katakan, mereka telah memberi maklumat palsu kepada rakyat.

“Akibatnya, kedua-dua Menteri terlibat, mungkin terdedah kepada risiko dikenakan sesuatu tindakan undang-undang,” kata beliau lagi.Khusrin : Setiausaha Kupang Tembaga

Kupang tembaga ini bermaksud sesuatu yang tidak mempunyai sebarang nilai. Isu SUK ini sudah seperti kes rampasan kuasa DUN Perak apabila para perampas terlupa 'kuasa' Speaker masih berada di tangan PR hingga terpaksa bertindak membuang Speaker yang sah dan diganti dengan Speaker haram.

Nampak gayanya, umno-apco-Be End terpaksa merampas jawatan Menteri Besar dan melantik menteri besar haram bagi membolehkan SUK Kupang Tembaga mengangkat sumpah jawatan.

Baca ulasan Tulang Besi berhubung kedudukan Khusrin SUK Kupang Tembaga, mengikut peruntukan Undang-undang Tubuh kerajaan Negeri Selangor yang mensyaratkan SUK mengangkat sumpah jawatan dan sumpah menyimpan rahsia di hadapan Menteri Besar.

Tulang Besi:
Membaca kenyataan pakar Perlembagaan, Lawyer Tommy Thomas, Tulang Besi tertarik dengan satu kenyataan beliau:
Thomas said the MB’s role in the appointment process can be seen clearly in Article 52(4) of the Selangor Constitution, that states: “Before any such official (including the State Secretary) first attends a meeting of the State Executive Council, he shall take and subscribe in the presence of the Menteri Besar the following Oath of Secrecy.”
Dengan kata lain, mengikut Artikel 52(4) Undang Undang Tubuh Negeri Selangor, sebelum mana-mana pegawai kerajaan menghadziri mesyuarat Exco, beliau haruslah mengangkat sumpah kerahsiaan di hadapan Menteri Besar.

Sekiranya Menteri Besar menolak untuk hadir di majlis tersebut, maka pegawai itu tidak langsung boleh menghadiri mesyuarat Exco. Dengan kata lain, Khusrin hanya akan menjadi SUK pada nama sahaja, tapi tidak boleh berfungsi sebagai SUK kerana beliau tiada kelayakan menghadiri mesyuarat Exco.

Ini bererti perlantikan Khusrin Munawi:

1.0 Menunjukkan betapa bodohnya Ketua Setiausaha Negara kerana tidak mengetahui peruntukan Undang-Undang Tubuh Selangor ini.

2.0 Menghabiskan duit rakyat kerana terpaksa membayar gaji Khusrin dan elaun beliau

3.0 Mensabotaj kerajaan negeri untuk memalukan kerajaan negeri dengan niat yang sangat jahat.

Di sini juga saya ingin menunjukkan KEBODOHAN ZUL NORDIN. Lawyer cabuk bernama Zul Nordin kata:
Perlantikan ke jawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor adalah kuasa mutlak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam. Tidak saperti Kedah dan Johor yang mempunyai Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri, bidangkuasa perlantikan SUK Selangor adalah khusus dibawah SPA. Malah dinegeri dimana ianya terletak dibawah SPN, Menteri Besar langsung tiada kuasa mengenai perlantikan SUK, ianya antara SPN dan Sultan yang memerintah negeri
Maknya Zul Nordin tak baca Undang-Undang Tubuh Selangor Artikel 97(1) yang membuktikan wujudnya Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri.


Dah nama pun lawyer cabuk. Apa nak harapkan dengan Zul Nordin ni?

Hahahahaha

Tulang Besi

KUALA LUMPUR, Jan 4 — Constitutional lawyer Tommy Thomas has advised the Public Service Commission (PSC) to discuss with the Selangor governmet on resolving the ongoing deadlock over Datuk Mohd Khusrin Munawi’s appointment as state secretary.

The senior lawyer said the PSC, headed by Chief Secretary to the federal government, Tan Sri Sidek Hassan, appeared to be the right body to decide who becomes Selangor’s No. 1 civil servant; but added that it must first consult the state.

Referring to both the federal and Selangor constitutions, Thomas noted the laws provided for two separate bodies to be set up to deal with the appointment of civil servants.

“Article 52 (1) of the State Constitution of Selangor states that the State Secretary shall be appointed by the appropriate Service Commission from amongst members of any of the relevant public services,” he said.

“Article 132 (1) of the Federal Constitution lists seven different types of public services,” he pointed that it included the general public service of the Federation of Malaysia — as the country is officially called — and the public service of each state.

“Article 139 (1) of the Federal Constitution states that there shall be a Public Services Commission which shall extend to the general public service of the Federation.

But he said the “ambiguous” language made it difficult to decide which of the two bodies had real power to appoint the state’s No. 1 civil servant.

“Article 97(1) of the Selangor Constitution establishes a State Service Commission which shall extend to all members of the public service of the State.

“In essence, federal civil servants belong to the Public Services Commission, while Selangor state civil servants belong to the Selangor Services Commission,” the lawyer said.

“Let me therefore assume for the purposes of discussion, that the ‘appropriate’ appointing authority of Selangor’s State Secretary under Article 52(1) of the Selangor Constitution is the Federal Public Services Commission,” he said in an email to The Malaysian Insider today.

“It does not however follow that the PSC has a free hand in appointing whoever it wishes, and, particularly, a person against the wishes of the State,” he added.

“Accordingly, the PSC (if it is the appropriate appointing Service Commission) must constitutionally consult the mentri besar of Selangor and secures his consent before nominating a candidate.

“What the PSC cannot constitutionally do is to ‘thrust’ or ‘impose’ a state secretary upon an unwilling mentri besar,” he continued.

Thomas said the MB’s role in the appointment process can be seen clearly in Article 52(4) of the Selangor Constitution, that states: “Before any such official (including the State Secretary) first attends a meeting of the State Executive Council, he shall take and subscribe in the presence of the Menteri Besar the following Oath of Secrecy.”

The lawyer said that if Selangor MB Tan Sri Khalid Ibrahim was not happy with the PSC’s pick, he could “frustrate the appointment” by refusing to attend the state secretary’s oath-of-secrecy ceremony as required under Article 52(4) of the state constitution.

By doing so, the state secretary would lose his membership in the state executive council, which is the highest executive decision-making body in the state.

“Further, for practical purposes, a state secretary who does not enjoy the trust and confidence of a mentri besar will be sidelined, and will just fade away,” he added.

But Thomas noted that the Pakatan Rakyat (PR) state government would be going against its own principles if it refused to negotiate with the federal body.

“The fact that the federal and Selangor state governments are in the hands of opposing political coalitions should not foreclose such cooperation and consultation, which is vital for the system to work properly.

“The people of Selangor deserve nothing less,” he said.
Some parties, including Umno lawyer Datuk Hafarizam Harun, have warned that the stalemate could effectively jeopardise the administration of the state, and the effect would be felt on the ground.The crisis in Selangor started last month when Sidek named Mohd Khusrin as the new state secretary to replace Datuk Ramli Mahmud who left the post on December 31.Khalid refused to accept the former director of the Selangor Islamic Religious Department (Jais), with whom he and his executive council had clashed with previously.The first-term mentri besar insisted that he had the right to decide on a person he could work with and was still working on the final name list.

Hebat Anwar Bertambah Bila Digantung

KEHEBATAN Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai ketua pembangkang dirasa mendatar atau seperti hilang glamour dengan berakhirnya setiap sessi Parlimen.

Bukan dia tidak membuat ucapan yang membuka kelemahan dan kepincangan kerajaan. Banyak yang didedahkannya tetapi reaksi Parlimen dan kerajaan sejuk. Media tidak memberi tempat yang sewajarnya. Perdana Menteri Najib biasanya tidak menjawab apa yang ditujukan sekalipun tepat ke batang hidungnya.

Apabila tindakan Anwar tidak berbalas, lama kelamaan ia seolah-olah lesu.

Nampak tiada beza Anwar dengan anggota pembangkang lain. Seolah-olah Anwar sudah hilang taring.

Begitu juga dengan pendedahannya tentang peranan Apco yang diguna kerajaan Najib bagi mempromosi Malaysia di peringkat antarabangsa. Ia syarikat asing yang dikatakan milik Yahudi dan talian dengan Israil. Hingga dituduhnya apa yang diperkenalkan sebagai 1Malaysia ditiru dari Satu Israel.

Jika pembongkaran itu diberi reaksi sepi oleh kerajaan seperti reaksinya biasanya di masa-masa lalu, nescaya kegiatan Anwar itu jadi seperti menyalak bukit. Ia hilang ump dan jadi isu mati. Maka Anwar yang selalunya hebat itu boleh dilihat lesu.

Entah mengapa menteri melenting dan Najib pun melenting. Menteri mengusulkan untuk menggantung keanggotaan Parlimennya kerana dikatakan membuat tuduhan tidak berasas.

Anwar pun mencabar supaya terus tindakan terhadapnya supaya dia dapat membuat pendedahan terperinci. Panas Parlimen satu dua hari. Mulai nampak hebat Anwar. Gara-gara ucapannya yang panas itu dia hendak digantung.

Banyak orang sudah digantung sebelumnya. Kebanyakan engkar arahan Speaker atau melawan Speaker. Anwar tidak berlawan dengan Speaker sebelumnya. Dia hanya membuat ucapan dan tuduhan pedas.

Lepas itu diam. Seolah-oalh dia tidak jadi hebat.

Tiba-tiba Parlimen bertindak menggantungnya menjelang sidang Parlimen hendak ditangguh. Bukan Parlimen saja heboh, alam masyarakat di luar Parlimen ikut gempar terhadap tindakan itu.

Kerananya tiga lagi anggota Parlimen yang membantah cara penggantungan itu dibuat ikut digantung sepertinya juga.

Yang menambah kecoh itu jawatankuasa yang dipertanggungjawabkan unuk mengenakan tindakan kepadanya tidak memanggilnya untuk membuat penjelasan. Dia tidak diminta untuk membuktikan tuduhannya bahawa 1Malaysia itu diciplak dari Satu Israel.

Macam mahkamah beruk. Yang dituduh didakwa tetapi belum sempat dia diminta memberi keterangan, dia dihukum. Seolah-olah Anwar didakwa di mahkamah rimba yang berhakimkan hakim beruk.

Apakah Anwar ada bukti atau tidak, belum diketahui. Tetapi dia dikenakan tindakan gantung enam bulan tidak boleh menghadiri Dewan.

Ia telah mengembalikan kehebatan Anwar selama ini. Layanan Parlimen dan kerajaan terhadap menggantungnya tanpa memintanya memberi keterangan dan membela diri, menjadikan kes itu luar biasa. Dia seolah-olah seperti menghadapi segala tuduhan terhadap semua kes di mahkamah selama ini.

Apa jua yang dilakukan terhadap Anwar di mahkamah selama ini telah menjadikan Anwar tumpuan semua orang di seluruh dunia. Dia dipukul hingga terbiar separuh mati mengidupkan watak hebatnya selama ini. Akibat dia dipukul orang yang memukulnya dibuang kerja dan dikenakan hukuman yang mengaibkan.

Dipukul, dipenjara, apa yang dimintanya tidak diluluskan. Tidak pernah tilam bantal diusung ke mahkamah, kerana menghadapinya, tilam bantal dibawa ke mahkamah. Orang yang menentangnya habis lenyap tetapi Anwar timbul terus hingga diwar-warkan untuk jadi Perdana Menteri.

Semua yang dikenakan dan dituju terhadapnya tidak mematikan wataknya tetapi dia terus hidup.

Selepas gembar gemburnya untuk menubuhkan kerajaan pusat pada 16 September tiga tahun dulu tidak menjadi kenyataan, maka orang mula terasa dia sudah hilang hebat. Lepas itu suasana tenang. Dalam suasana tenang begitu Anwar dilihat seperti orang tidak berdaya.

Apabila dia dihukum begitu dia terus jadi perhatian semula. Dengan layanan terhadapnya apa yang dikatakan kelemahannya tenggelam, tetapi yang timbul dia dianiaya lagi dan dizalimi lagi.

Yang menghidupkannya ialah layanan buruk yang tidak adil terhadapnya. Kerajaan yang menghidupkannya. Dia dilayan begitu supaya segala hubungan dan keajaiban Apco tidak terbongkar. Tetapi dengan layanan itu menyebabkan orang percaya ada hamba Apco dalam kerajaan di peringkat tinggi tanpa Anwar membuktikannya.

BN 'peluh dingin' bila Anwar di pentas ceramah

Di sebalik reputasi sebagai kubu kuat BN, kehadiran ketua umum PKR untuk kempen pilihan raya kecil Tenang menimbulkan peluh dingin di kalangan pemimpin BN.

NONEDi dua ceramah malam tadi, polis terus bertindak sebaik sahaja Anwar mengambil tempatnya untuk berpidato.

Sebagai kontras, ucapan beberapa pemimpin Pakatan rakyat yang lain tidak dihiraukan dan dibiarkan berlarutan.


"Bila pemimpin lain berucap, tiada ganguan. Bila Anwar berucap, polis akan terus menganggu dan menghentikannya.

"Umno Johor cukup gusar dengan kehadiran Anwar kerana beliau cukup berpengaruh di sini, khususnya ketika menjadi timbalan perdana menteri," kata ketua penerangan PAS Johor, Mazlan Aliman.


Pada majlis pertama di Kampung Ayer Panas, jalan menuju ke tempat itu dibarisi kenderaan polis dan sekatan jalan raya.

NONEMenurut orang ramai, kehadiraan polis yang ramai itu menakutkan masyarakat setempat untuk keluar menghadiri majlis berkenaan. Hanya kira-kira 300 orang hadir.

Apabila tiba giliran Anwar berucap pada jam 9.45 malam semalam, polis terus bertindak dan mengarahkan ceramah berkenaan dihentikan. Anwar akur dan bergerak menuju majlis keduanya di Felda Cempelak.Meriam air

Ceramah di Felda Cempelak berjaya menarik lebih ramai hadirin - kali ini sekitar 3,000 orang, meskipun dengan kehadiran anggota polis yang tetap ramai dan diperlengkapkan dengan dua trak meriam air.

Anwar mengambil tempatnya di pentas utama pada jam 10.45 malam selepas ucapan pemimpin lain seperti ketua PKR Johor, Datuk Chua Jui Meng, Ketua Pemuda PKR, Shamsul Iskandar Mohd Akin dan Mazlan.

NONESebaik sahaja mahu mula berucap, polis naik ke pentas untuk menghentikan ketua pembangkang itu. Pihak penganjur juga gagal memujuk polis supaya membenarkan Anwar untuk berucap dan semua peralatan pembesar suara juga dirampas.

Tanpa menghiraukan larangan itu, Anwar meneruskan ceramah menggunakan hailer. Namun hanya mereka yang berada berdekatan dapat mendengar.

Polis membiarkan ceramah itu berterusan selama kira-kira 40 minit sehinggalah Anwar menimbulkan isu Apco Worldwide, sebuah firma antarabangsa yang diupah oleh pentadbiran Najib.

NONE"Apabila Anwar timbulkan Apco Worldwide, polis terus mengepung kawasan itu. Bagi mengelak sebarang kejadian yang tidak diingini kami terpaksa menamatkan ceramah itu," kata Mazlan yang juga timbalan pengarah kempen pilihan raya kecil PAS bagi kerusi Tenang.

Penamaan calon pilihan raya kecil DUN Tenang dijadualkan pada 22 Januari ini, manakala pengundian ditetapkan pada 30 Januari jika ada pertandingan.

Dr Asri Smash Pengampu UMNO/BN

BUNUH PENGKRITIK SULTAN, SATU CADANGAN YANG HINA

Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin

Seorang YB dan NGOs tertentu mencadangkan agar pengkritik sultan dijatuhkan hukuman gantung sampai mati. Walaupun ada kaitan dengan politik kepartian tertentu -itu bukan urusan saya- tetapi saya ingin mengulas cadangan ini di sudut hukum Islam seperti berikut;

1. Cadangan ini sebenarnya lebih hina dan besar dosanya daripada menggalakkan pemerintah berzina, atau berjudi atau minum arak atau kesemua maksiat yang lain. Ini kerana, nyawa dalam Islam amat berharga dan haram ditumpahkan tanpa sebab yang sah. Cadangan ini bererti menggalakkan pemerintah membunuh orang tanpa sebab yang diizinkan oleh Allah dan Rasul. Dosa membunuh dalam Islam lebih besar dari dosa zina, arak, judi dan lain-lain.

2. Sultan bukanlah nabi yang maksum sehingga tidak boleh dikritik. Kepercayaan sesetengah pihak bahawa haram mengkritik atau berbeza pendapat dengan sultan seakan menyamakan kedudukan sultan dan raja melayu dengan para nabi a.s. Sedang para al-khulafa al-rasyidin iaitu Abu Bakr, Umar, Uthman dan ‘Ali yang jauh lebih mulia dari sultan-sultan pun dikritik dan dibantah oleh rakyat mereka. Namun mereka menjawab dengan penuh amanah, wibawa dan mereka tidak membunuh pengkritik mereka. Bahkan berterima kasih.

Demi Allah! Debu yang berada di hidung kuda para sahabat nabi s.a.w yang berjuang bersama Nabi s.a.w lebih mulia dari kebanyakan sultan atau raja yang ada dalam dunia ini. Sahabat Nabi s.a.w tidak pernah menggesa agar dibunuh pengkritik mereka. Bahkan dalam Sirah, ada beberapa kejadian yang sahabat tidak bersetuju dengan cadangan Nabi s.a.w dan membantah baginda seperti yang berlaku kepada ‘Umar r.a ketika perjanjian Hudaibiyyah, pun Nabi s.a.w tidak membunuh beliau.

3. Pada saya, pencadang hukuman tersebut; adalah pengampu yang melebihi had. Jika dia muslim, dia seorang yang ‘kering perasaan’ dan tidak takutkan Allah mengenai ‘darah orang lain’. Mungkin dia berhujah dengan undang-undang yang dia fahami sehingga dia lupa syariat Allah yang Maha Tinggi yang mengharamkan ditumpah darah dan nyawa manusia tanpa sebab yang sah di sisi syarak. Wajib dia bertaubat dan menarik balik cadangan tersebut.

Selasa, 4 Januari 2011

Google Jer Khusrin Kavita

Ekoran daripada amukan siber berhubung isu pelantikan Khusrin sebagai Setiausaha Kerajaan (SUK) Negeri Selangor, saya telah menggoogle kata-kunci 'khusrin-kavita' dan berjaya menemui beberapa perkara menarik di beberapa blog dan forum sosial. Dan antara yang menarik ialah satu entri dalam sebuah blog yang dibuat pada 30 Disember 2010 oleh seorang suri rumah tangga.

Suri rumah tangga yang sudah muak dengan pelbagai tahap penyelewengan, rasuah serta pelaksanaan undang-undang caca-marba yang membelenggu dirinya (dan kita juga) telah memasukkan entri yang dibuat dalam bahasa Inggeris. Saya telah terjemahkan semula untuk tatapan dan pertimbangan pembaca. Masing-masing boleh fikir dan lakukan analisis sendiri.

How the Sultan of Selangor protect his whore

Terjemahan:

Sejak Pilihan Raya Umum ke-12 banyak pihak yang menyuarakan ketidakpuasan hati mereka secara terbuka terhadap UMNO, Gerakan, MCA, MIC, Rosmah dan warga istana yang melibatkan bekas-Sultan Kelantan, Sultan Perak dan Sultan Selangor.

Ada kepercayaan lama mengatakan bahawa jika seseorang dikutuk dan dicerca pada setiap waktu akhirnya kutukan itu akan menjadi kenyataan dan orang tersebut akan menerima akibat kutukan dan celaan sebelum saat-saat kematian dan 'kehidupan selepas mati yang seterusnya' akan menjadi lebih azab. Tetapi jika ia meninggal sebelum menerima hukuman maka tiga generasi berikutnya, yang merupakan anak-cucu-cicitnya akan menanggung dan mewarisi akibatnya.

Terdapat tiga orang yang telah dan sedang menerima kutukan; Lee Kuan Yew, Mahathir dan Daim. Mereka telah pun menerima 'hukuman' apabila terdapat ahli keluarga mereka yang cuba membunuh diri. Dari empat orang yang diketahui telah cuba membunuh diri, hanya seorang telah meninggal dunia iaitu menantu perempuan kepada Lee Kuan Yew.

Kita telah pun mendengar dan melihat melalui pelbagai berita dan media mengenai keadaan malang dan mendukacitakan yang menimpa bekas Sultan Kelantan. Itu adalah contoh yang tidak mudah hendak kita ketepikan begitu sahaja.


Apa yang telah Sultan Perak lakukan terhadap kemahuan dan keinginan Rakyat negeri Perak akan menjadi contoh yang baik kerana tiga generasi seterusnya akan menanggung derita akibat tindakannya. Gelaran Sultan tidak memberikan seseorang hak menjual negara untuk kepentingan diri dan wang.

Dalam Wilayah Persekutuan, PKR memenangi semua kerusi kecuali Putrajaya tetapi kerajaan yang diterajui UMNO yang menentukan kaedah mengumpul kekayaan dan menjual hartanah dalam WP. Hanya di Malaysia, apa pun boleh dilakukan selagi polis, tentera, Peguam Negara, Kehakiman dan pihak istana yang bergantung ehsan kepada UMNO, akan menyokong tindakan tersebut.

Keributan wujud baru-baru ini atas isu pelantikan Mohd Khusrin sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor oleh pihak Kerajaan Persekutuan. Pelantikan SUK yang dibuat tanpa berunding dengan Kerajaan Negeri Selangor merupakan tindakan tidak hormat dan egois beberapa pihak terhadap Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat.

Bukan lagi menjadi rahsia kerana ramai yang telah tahu bahawa Mohd Khusrin ketika menjadi Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) telah bertindak melindungi Sultan yang bukan setakat mempunyai hubungan istimewa dengan peragawati Kavita Kaur, tetapi telah melanggar batas-batas hukum agama Islam. Dan untuk mengelak diri, Sultan Selangor mengambil jalan keluar yang mudah dengan pergi bercuti bersama Kavita dan mengabaikan pertemuan dengan Khalid yang merupakan Menteri Besar Selangor.

Diperhatikan setiap kali apabila timbul masalah dengan pihak Kerajaan Negeri, Sultan Selangor melarikan diri dengan pergi bercuti bersama pelacur Punjabi dan membiarkan Kerajaan negeri terlopong. Sultan Selangor perlu menghentikan tindakan mengarut seperti itu mulai sekarang kerana lebih ramai orang mula mengutuk dia kiri, kanan dan tengah.

- Suri Rumah yang punyai 'suara' (A Homemaker with a voice)

Khusrin Lapur Diri SUK (Sedia Untuk Kutukan)

Hari Isnin 3 Januari 2011 pastinya meninggalkan kenangan paling manis dalam kerjaya seorang penjawat awam bernama Khusrin Munawi. Dikhabarkan beliau dengan penuh semangat menjunjung 'titah perintah' yang dibawa Mohamad Munir Bani, Setiausaha Sulit Sultan Selangor, telah memasuki pejabat Setiausaha Kerajaan negeri Selangor seawal jam 6.45 pagi.

Dengan dikerumuni jurufoto dan wartawan, Khusrin memberikan 'posing' dengan tulisan 'YB Setiausaha Kerajaan Selangor' yang pastinya akan menjadi foto utama edisi akhbar keluaran Selasa. Itulah jangkaan Khusrin dan seluruh warga umno-apco Be End. TS Khalid Ibrahim, Menteri Besar bolehlah menunggu jemputan ke upacara 'angkat sumpah' di hadapan Sultan Selangor pada 6 Januari nanti. Konfem dan konfident!

Pada ketika itu, Khusrin langsung tidak terlintas apa yang bakal berlaku ke atas dirinya pagi Isnin yang bersejarah ini. Awal sebelum dia (guna 'beliau', baik sangat bunyinya) memasuki pejabat SUK, di alam cyber sudah bergigabait sumpahan dan kutukan daripada pelbagai blog mula berlegar dan dimuat-turun.

Akhirnya, TS Khalid Ibrahim, MB Selangor menukulkan paku terakhir setelah menghadap dan berbincang dengan Sultan Selangor. Beliau seterusnya mengeluarkan kenyataan antara lain menyebut:

Dalam isu perlantikan SUK Selangor si Khusrin Munawi, setelah perbincangan antara MB dengan Sultan Selangor pagi tadi, maka kata putusnya ialah Sultan Selangor menasihatkan kerajaan negeri untuk mengadakan perbincangan dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam untuk mencari jalan penyelesaian terbaik mengenai perlantikan Khusrin.

MB Selangor juga menegaskan bahawa Setiausaha Kerajaan Negeri, Khusrin Munawi tidak akan mengangkat sumpah di hadapan Menteri Besar.


Khusrin juga tidak akan dibenarkan hadir pada sebarang majlis mesyuarat kerajaan negeri "Sehingga penyelesaian dicapai kerajaan negeri tidak mahu terlibat dalam sebarang majlis berkaitan jawatan SUK," tambah beliau

Kalau tidak kerana masih ada sedikit iman dalam diri, mungkin Khusrin telah mencari jalan pintas untuk turun ke bawah melalui tingkap..

Memetik kata-kata 'Ikut Suka Aku' ISA - Hari ini mamat nih.... jadi bahan beb..., hampir semua blog belasah mamat tak tau malu ni sampai lunyai...

Cuma nak tambah sikit kata-kata ISA... selayaknya dia menggunakan singkatan SUK - Sedia Untuk Kutukan! Alahai Wak Khusrin..

Khusrin, hari tu kau hina seorang bekas Mufti. Kau dakwa Sahibul Samahah tu ke mahkamah semata-mata kerana memberi ceramah agama tanpa kebenaran kamu. Seorang umat Muhammad yang datang menyampaikan kata-kata Allah, kitabullah, kau perlakukan macam seorang penjenayah. Nah, hari ini Allah bayar cash, sama seperti mana yang pernah berlaku kepada gerombolan yang pernah mencipta kes Liwat 1 dulu. (Keluarga Bekas Peguam Negara Meminta Sembahyang Hajat)

Ke mana kamu nak melaporkan diri selepas ini? Pergilah merayu kepada PM, mungkin PERMATA Rosmah perlukan seorang Setiausaha yang rajin datang bekerja seawal jam 6.45 pagi. Kalau tak ada kerja pada waktu seawal itu, boleh juga cuba-cuba menyiram bunga di sekitar Seri Perdana. Kalau dah tidak diterima untuk mengangkat sumpah, mungkin boleh mengangkat sampah di sekitar Seri Perdana. Rosmah mesti suka kepada Pak Khusrin.

Dipetik sedikit lagi kata-kata Iku Suka Aku:

Apa pun gua ucapkan syabas dan tahniah kepada MB Selangor kerana berjaya mempertahankan hak kerajaan negeri. Cuma gua tak puashati dengan statement MB yang mengatakan;

"Khalid, bagaimanapun mengakui perlantikkan Khusrin sebagai "sah" dan berkata beliau boleh melaksanakan tugas-tugas tidak rasmi seperti menyelia pegawai daerah." - mkini.

hehehe... MB sengaja mau bikin lawak dengan khusrin ke...??? dah puas berperang tiba2 lu boleh kata "sah" pulak.... apa cerita ni... kat mana "sah" nya.... MB tak payahlah nak saiko dan pertahankan kemaluan Khusrin tu... sebab dia jenis muka tak tau malu bro... alang2 dah belasah... belasah jelah sampai lunyai, jangan bagi muka kat puak2 pengampu dan penjilat bn... nanti pentadbiran Kerajaan Negeri jugak yang susah beb...

Tengok contoh negeri Silver Darul Perak, Sultan boleh dijual beli.... apa barang beb....

Pejabat Khusrin telah dipindahkan?