Sabtu, 8 Oktober 2011

Yang mana dahulu: Perbicaraan di Peranchis atau PRU-13?

Perdana Menteri Najib Razak, di sebalik membelanjakan beberapa belas juta wang rakyat mengupah bekas pasukan media Tony Blair untuk menukar imejnya menjadi 'Mr Cool', akan cair di dalam bahang kehangatan mahkamah Perancis.

"Perbincangan makan malam Ops Scorpene di Holborn Uni berlangsung dengan lancar. Peguam Joseph Brehem mengumumkan bahawa hakim instruksi akan dilantik tidak lama lagi," kata pengarah Suaram Cynthia Gabriel di Twitter pada majlis pengumpulan dana di London pada 30 September, yang diikuti di sini.

"Mr Cool akan menghadapi bahang kepanasan tidak lama lagi! 'Legal briefing" Ops Scorpene di Holborn sudah diberitahu yang kes ini akan dibuka tidak lama lagi di Perancis."

Brehem tidak mengecewakan mereka yang datang untuk mendapatkan maklumat terkini tentang soal selidik terhadap syarikat jual-beli senjata api Perancis DCN itu. Menurut Cynthia, 'legal briefing' itu ditayangkan secara langsung dan diikuti dengan teliti oleh rakyat Malaysia di Australia walaupun pada jam yang tidak normal.

Pada tahun 2010, Suaram memfailkan aduan di Paris terhadap DCN, mendakwa mereka memberi wang imbuhan kepada pegawai Malaysia termasuklah Najib untuk memastikan perjanjian jual-beli dimaterai. Suaram telah mengadakan beberapa perbincangan makan malam untuk mengumpul dana untuk membawa kes ini ke mahkamah terbuka.

Sistem Inquisitorial

Sekarang, pentas sudah pun siap dan drama yang melibatkan DCN, Najib, rakan karibnya Razak Baginda dan si cantik tetapi tragik Altantuya Shaariibuu akan bermula.

Mahkamah Paris sudah pastinya akan mengikuti sistem perundangan Perancis yang berbeza dengan sistem di Malaysia yang berdasarkan undang-undang British. Di Perancis, hakim instruksi atau hakim penyiasat adalah sebahagian daripada sistem inquisitional yang dipraktik di mahkamah undang-undang Perancis.

Ini adalah sistem perundangan di mana mahkamah atau sebahagian daripada mahkamah terlibat secara aktif dalam penyiasatan kes, berlainan dengan sistem adversarial di mana peranan utama mahkamah adalah sebagai pengadil di antara pihak pendakwa dan pihak pembela. Sistem inquisitional digunakan di negara-negara yang mempunyai sitem perundangan sivil, berlainan dengan sistem perundangan umum.

Ciri-ciri utama sistem inquisitional dalam pengadilan jenayah di Perancis dan mana-mana negara yang menyerupainya adalah fungsi hakim penyiasat (investigating judge). Hakim ini menjalankan penyiasatan terhadap jenayah berat dan persoalan rumit. Objektif hakim bukanlah untuk menjatuhkan hukuman kepada yang dituduh, tetpi untuk menumpul fakta, dan oleh itu adalah tugas mereka untuk melihat sebarang bukti yang melibatkan dan membebaskan.

Sistem pemeriksaan yang bebas ini sudah pasti akan menyusahkan Najib. Dia harus menyertai perbicaraan pada tahun pilihan raya dengan popularitinya yang merudum, UMNO yang berpecah-belah, dan melayani hakim di Perancis yang sibuk dengan kes korupsi dan bunuh!

Penyalah gunaan sistem di Malaysia

Dengan sebegitu berat beban untuk dipikul, bekas Perdana Menteri Mahathir Mohamad menegaskan kenyataannya bahawa sekiranya pilihan raya dilakukan sekarang - yang dikatakan akan berlaku pada bulan November - gabungan BN yang diketuai oleh UMNO akan kalah pada pilihan raya umum ke-13. Walaupun tidak menyebut kes Scorpene, kes pembunuhan Altantuya dan juga kes sodomi di mana Najib dan isterinya Rosmah dikaitkan, jelas apa yang hendak dikatakan oleh Mahathir ialah Najib sudah menjadi liabiliti untuk UMNO dan BN.

Walaupun dengan syak wasangka daripada Mahathir, Najib mungkin berfikir dia boleh mengawal berita-berita dan maklumat dan perbaiki imejnya. Sudah pasti dia boleh berbuat demikian dengan kes Altyantuya dan Sodomi II di Malaysia, tetapi dia tidak dapat berbuat apa-apa dengan kes Scorpene kerana perbicaraan berlaku di Perancis dan di luar jangkauannya. Dan oleh kerana itu dia merupakan sebuah bom-waktu untuk partinya, biarpun dia enggan mengakuinya.

Sodomi II menghubungkan dakwaan yang dia bersekongkol dengan bekas penasihat Anwar, Saiful Bukhari Azlan untuk memfitnah Ketua Pembangkang melakukan sodomi, perbuatan yang melanggar undang-undang di Malaysia, bertujuan untuk mematikan kerjaya politik musuhnya itu. Sememangnya, perhatian adalah terhadap bagaimana mahkamah Malaysia akan meluluskan permohonannya untuk mahkamah tidak megeluarkan perintah untuk Najib dan Rosmah untuk tampil ke mahkamah sebagai saksi dalam perbicaraan tersebut.

Sememangnya, adalah sukar untuk pihak Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur untuk menyatakan yang Najib bukanlah saksi yang relevan kerana dia pernah bertemu dengan Saiful Bukhari dan malah menasihatkannya untuk membuat laporan polis terhadap Anwar dua hari sebelum Saiful menyatakan dia diliwat sekali lagi oleh Anwar. Seperti mana yang dikatakan oleh peguam Anwar, Najib boleh memberi keterangan mengenai keadaan mental Saiful dan testimoninya adalah sangat penting untuk pembelaan Anwar. Tetapi garis yang memisahkan kehakiman dan eksekutif di Malaysia amatlah kabur berbanding di Perancis.

Samalah dengan kes pembunuhan Altantuya. Penterjemah warga Mongolia yang berumur 28 tahun itu berjalan ke sana-sini dengan Baginda sewaktu perundingan dengan DCN pada awal 2000, dan katanya Najib, yang selaku Menteri Pertahanan pada tahun 2002 telah meluluskan pembelian kapal selam, juga bersama mereka. Altantuya dibunuh oleh dua orang bekas pengawal peribadi Najib pada tahun 2006. Bapa Altantuya memfailkan saman sebanyak RM100 juta terhadap kerajaan Malaysia pada tahun 2007, sementara pengawal peribadi tersebut telah meminta rayuan terhadap hukuman mati mereka.

Walau bagaimanapun, kedua-dua kes itu tetap tenggelam di sebalik pertanyaan di Parlimen tentang status mereka. Alasan demi alasan dikeluarkan oleh Jabatan Peguam Negara dan Ketua Hakim, tetapi tidak ramai rakyat Malaysia yang tertipu oleh mereka. Mereka melihat campur tangan dalam kedua-dua kes itu dan tidak sukar untuk kita tahu siapa dalangnya.

Tetapi Perancis di luar genggaman Najib

Tetapi di Perancis, selain daripada mengesahkan sekiranya DCN benar-benar menyogok Najib dan pegawai Malaysia yang lain untuk menjaminkan perjanjian antara mereka, perbicaraan Scorpene berkemungkinan untuk mengungkit butiran kes pembunuhan Altantuya. Ini boleh memberi laluan untuk kes pembunuhan itu untuk dibicara semula.

Tambahan pula, adalah betapa besarnya impak perbicaraan Scorpene ini.

Lingkaran korupsi yang luas dan perjanjian haram di antara firma-firma penjualan senjata dan Kementerian Pertahanan akan didedahkan. Ramai ketua-ketua badan yang berkaitan dengan firma pertahanan, dan juga yang mempunyai jawatan dalam syarikat-syarikat lain, akan dikaitkan.

Ia adalah tali penarik yang akan mengakibatkan sebuah reaksi berantai yang akan menggugat sektor perniagaan dan memaksa perubahan dalam cara kerajaan BN mengkaitkan politik dengan perniagaan-perniagaan besar.

Tidak hairanlah Mahathir begitu yakin yang UMNO akan kalah besar jika pilihan raya diadakan segera!

Profesor kangkung’ punca ranking universiti di Malaysia merudum

KUALA LUMPUR: Pengerusi Biro pendidikan Pusat KEADILAN, Abas Awang menyifatkan kegagalan universiti di Malaysia disenarai 400 universiti terbaik dalam majalah Times Higher Education (THE) disebabkan akar umbi universiti itu sendiri.

Ini berikutan, katanya, Naib Canselor sesebuah universiti hanya menjadi ‘pak angguk’ sekali gus mendorong golongan pensyarah terkongkong dan tidak berfikiran terbuka.

“Tenaga pengajar memainkan peranan penting. Pelajar akan bagus kalau pensyarahnya bagus. Ini yang kita ada profesor kangkung yang membodek. Dan untuk lebih memajukan pendidikan negara profesor kangkung seperti ini mesti di’hapus’.

“Naib Canselor dilantik oleh kerajaan. Ini tidak patut berlaku. Pelantikan Naib Canselor harus berdasarkan kelayakan, bukannya ‘kesungguhan’ mereka mematuhi kata-kata pemerintah,” katanya kepada Keadilan Daily, hari ini.

Tiada universiti di Malaysia disenarai dalam majalahTHE yang memuatkan nama 400 universiti terbaik di dunia sedangkan universiti jiran serantau termasuk enam di Hong Kong dan dua dari Singapura disenarai. Universiti Mahidol di Thailand juga disenarai dalam kategori 351-400.

Mengulas lanjut, Abas berkata, kongkongan terhadap sesebuah universiti terutama darisegi penglibatan dalam politik menyebab pelajar tidak berfikiran terbuka.

“Pelajar tidak dapat mengembangkan pemikiran. Kebebasan perlu diberi sama ada dari segi pemilihan fakta pembelajaran dan
pemilihan penyelidikan perlu lebih terbuka.”

Abas turut membidas sesetengah universiti yang terlalu fokus kepada pembelajaran teori semata-mata dan mutu pensyarahnya yang tidak mempunyai ilmu dikehendaki pasaran semasa.

“Pelajar dibebankan banyak teori sehingga tidak seimbang dan gagal mempraktikal di alam pekerjaan. Pensyarah janganlah guna nota lama yang tidak lagi relevan. Ia membuatkan pelajar tidak dapat manfaat ilmu dalam kerjaya,” katanya.

Akibat Mohamad Sabu ‘celupar’

KUALA LUMPUR, 8 Okt: Setelah mendengar Budget 2012, akibat keceluparan mulut Mat Sabu, para bekas anggota tentera sama ada balu, duda dan sebagainya akan mendapat 'durian runtuh' sebanyak RM3,000 setiap keluarga secara one-off.

Begitulah antara pandangan yang dilontarkan oleh rakyat Malaysia di dalam beberapa blog selepas pembentangan Bajet 2012 oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak petang semalam.

“Itulah jasa Mat Sabu kepada bekas-bekas pejuang yang kalau tak ditimbulkan isu ni, aku confirm depa-depa ni tak merasa duit pampasan ni.

“Dan mereka ini PATUT BERTERIMA KASIH kepada Mat Sabu kerana mengutarakan isu Bukit Kepong dan secara tak langsung nasib mereka terbela,” tulis seorang yang menghantar komen di dalam Tranungkite online yang ditulis perkataan penuh Harakahdaily.

Seorang lagi menulis, Kanang Anak Langkau pun dapat pingat kali kedua baru-baru ini atas jasa sebagai perwira negara, mungkin kebetulan kot atau ada agenda di sebaliknya.

“Bajet kununnya menghargai pejuang...dah 54 tahun baru nak ingat bagi...berapa orang yang dapat...berapa orang yang tak sempat dapat?” satu lagi pandangan yang dilontarkan.

Najib mengumumkan petang semalam bahawa kerajaan akan memberi sumbangan RM3,000 secara one-off kepada setiap bekas anggota pasukan keselamatan serta duda dan balu mereka, kesemuanya hampir 62,000 orang untuk membantu meringankan kos sara hidup.

"Mereka yang apabila telah mendengar panggilan Pertiwi untuk berkhidmat, telah menyahutnya tanpa berlengah. Ini termasuklah lebih 48,000 bekas anggota polis khas dan polis tambahan yang pernah berkhidmat menjaga keselamatan negara semasa zaman darurat.

"Mereka terdiri daripada anggota Home Guard, Special Constable, Extra Police Constable, Auxilliary Police, Women Auxilliary Police, Women Special Constable, Border Scout dan Jungle Scout,” kata Najib.

Komen yang disiarkan melalui Malaysiakini pula, ada pandangan yang mengatakan kerana marahkan Mat Sabu, akhirnya bekas anggota polis khas dan polis tambahan yang pernah berkhidmat menjaga keselamatan negara semasa zaman darurat mendapat faedah.

“Di sinilah pentingya Malaysia mempunyai pembangkang yang kuat. So, sebelum marah Mat Sabu, perlu fikir sejenak,” tulisnya.

Pandangan lain pula: Yg tu baru Pakatan sound melalui Mat sabu, kerajaan dah bagi insentif pd bekas anggota pasukan keselamatan. Blom pun kerajaan Pakatan memerintah lagi. Klau betul2 nak terbela nasibnya, undilah Pakatan! Insyaallah x ada siapa yg akan tercicir, semuanya terbela, termasuk bekas anggota pasukan keselamatan...

Antara komen lagi:

“Di sini mat sabu adalah hero. Tanpa dia jangan mimpi la depa nak pandang kat hampa. tu pun jangan, ada lagi yg dok marah kat dia.

“Kepada bekas tentera, balu, duda tu ingat sikit......terima kasih kat Mat Sabu...kalau tak tak merasalah duit tu...”

Jumaat, 7 Oktober 2011

Bila ia bercanggah dengan kehendak Pemimpin UMNO.. maka BIJAK bukan keutamaan..

Kalau kira-kira 15 tahun dahulu, Petronas hanyalah syarikat kerdil di kalangan syarikat-syarikat minyak gergasi antarabangsa seperti Shell dan Esso. Sehingga Petronas mendapat “sentuhan” daripada bekas CEO Petronas, Tan Sri Hassan Marican berjaya membawa dan menempatkan Petronas dikalangan syarikat multinasional yang cukup elit di dunia.

Apabila meninggalkan Petronas (ada pihak kata beliau tidak berpuashati dengan campurtangan isteri seorang pemimpin UMNO yang mahu polisi Petronas diubah bagi membolehkan Syarikat miliknya menguasai Kontrak-kontrak Petronas) Tan Sri Hassan Marican menyertai SembCorp Industries.


Mantan CEO Petrolium Nasional Berhad (Petronas) ini dilamar sebagai pengarah bukan eksekutif bagi SembCorp Industries Ltd.

Dan kini beliau dilantik pula sebagai Director di firma pengeluar gas gergasi di US iaitu ConocoPhillips.


Hassan Marican appointed director of US oil giant
UPDATED @ 06:01:12 PM 06-10-2011
By Lee Wei Lian

October 06, 2011

Hassan Marican, courtesy of upstreamonline.comKUALA LUMPUR, Oct 6 — Tan Sri Hassan Marican, who retired as Petronas CEO last year because of friction with the Najib administration, has accepted another directorship outside Malaysia, this time at US oil and gas giant ConocoPhillips.

Since leaving Petronas at the beginning of last year, Marican has accepted several directorships with Singapore GLCs including at Sembcorp, SembCorp Marine and Singapore Power.

ConocoPhillips said today that Marican was appointed as a new outside director effective December 1, 2011.

Marican was part of the board that had appeared to have clashed with Prime Minister Datuk Seri Najib Razak back in late 2009 over the appointment of a former senior aide as a Petronas director despite the prime minister having absolute powers in board appointments.
It was reported then that the former aide — Omar Mustapha — was rejected twice and was appointed only after Najib had put his foot down.

Petronas had also decided not to sponsor the Malaysian-backed Lotus F1 Racing team, going instead with the Mercedes Formula One team.

Marican was widely credited with turning Petronas into the only other state-run major international player in the oil and gas space apart from Norway’s Statoil.

The former Petronas chief stepped down on February 2010 after 15 years with the company and was appointed a director with Singapore GLC Sembcorp Industries by June.

Marican’s flurry of overseas appointments also come at a time when Malaysia is grappling with a chronic brain drain that threatens to derail its developed country ambitions.

ConocoPhillips is a global integrated energy company. The company is headquartered in Houston with approximately 29,900 employees, US$160 billion (RM506.05 billion) of assets and US$244 billion in annualised revenues as of June 30, 2011.

KANG KONG BERSUARA LAGI

EMERITUS KANGKUS BIGGUS DICKKUSNOTA:
sila cari filem ini dan tonton
akan bertemu dengan kang kong
yang biggus dickkusPROF KHOO: MUHYIDDIN CAKAP IKUT BAHASA RAKYAT BUKANG UNDANG –UNDANG - minsider

Profesor Emeritus Dr Khoo Kay Kim tetap mempertahankan pendirian bahawa Malaysia tidak pernah dijajah sambil menyifatkan kenyataa Muhyiddin Yassin semalam seperti “orang kebanyakan yang tidak faham undang-undang.”

Kata beliau, hanya negeri-negeri Selat yang pernah menjadi tanah jajahan British sementara negeri-negeri Melayu yang lain telah berada di bawah naungan British.

“Saya sebut dari segi undang-undang yang mana negeri-negeri Selat (Pulau Pinang, Melaka dan Singapura) pernah dijajah, negeri-negeri Selat ini dipanggil Tanah Jajahan Mahkota British dan sesiapa yang lahir di negeri-negeri ini akan menjadi rakyat Britain dan kerajaan negeri-negeri Melayu dipanggil negeri-negeri Melayu naungan British dan sesiapa yang lahir di negeri-negeri naungan British ini tidak akan menjadi rakyat Britain.

... EMERITUS INI APA BINTANGNNYA.... kah kah kah..

...INI EMER DARI KUWAIT KE?.... kah kah kah..

..EMERITUS INI JENIS KANG KONG APA?.... kah kah kah..

...EMERITUS INI KANG YANG PANDAI MAIN BOLA KE?..... kah kah kah...

...JANGAN JADI BANGANG...kah kah kah...

.....PERKATAAN EMERITUS INI DARI BAHASA LATIN.... kah kah kah..

..INI PROFESOR EMERITUS BIGGUS DICKUS... kah kah kah...

... INI PROFESOR TIPUS ORANGUS KAMPUNGRUS.... kah kah kah..

..INI PROFESOR CARIUS MAKANRUS... kah kah kah..

...EMERITUS BODEKUS CARI MAKANRUS...kah kah kah

NOTA:
kalau nak tahu apa dia biggus dickus
sila tonton filem : life of brian
dari geng monty python


NOTA:
sila tanya kang kong ini
apa buku pernah mereka tulis?
sila tanya kang kong ini berapa kajian ilmiah
yang telah diterbitkan?

cuba tanya sekilo kang kong di pasar chow kit berapa harga?
BERITA UNTUK SEMUA KANG KONG DAN KONG KANG

NOTA:

persatuan majlis profesor negara
adalah kumpulan haprak lagi gudrak
persatuan yang milkak lagi chuprak

saeorang ahli kata malaysia tak pernah dijajah
seorang ahli kata polis malaysia berhemah

inilah contoh kang kong cari makan
kerja tak ada lain melain kan bodek


NOTA:
chuprak
milkak
gudrak
adalah perkataan kata sifat baru
muncul dari dunia wikipedia
yang tepat lagi saheh untuk
menerangkan kepada umum tentang
perangai kang kong kang kong ini

chuprak lebih busuk dari bau bangkai
milkak lebih hina dari taik kering
gudrak lebioh bodoh dari zul nordinARKIB : 11/08/2011

POLIS MALAYSIA LEBIH BERHEMAH - meloya

KUALA LUMPUR 10 Ogos - Ahli akademik dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) menganggap polis negara ini lebih berhemah dan sistematik dalam menyelesaikan sesuatu masalah termasuk isu keganasan berbanding apa yang berlaku di London ketika ini.

Setiausaha Majlis Profesor Negara, Prof. Dr. Raduan Che Rose berkata, biarpun negara tersebut lebih maju dan mempunyai pasukan polis antara terbaik di dunia namun, mereka masih gagal menghalang rusuhan sehingga menyebabkan kecederaan dan kecurian.

"Pendekatan yang dilakukan oleh pihak polis di sana dan polis di negara ini ternyata berbeza. Di sana punca utama menyebabkan mereka bertindak ganas ialah selepas seorang remaja kulit hitam ditembak mati oleh polis.

"Berbanding di negara ini, polis lebih banyak menggunakan pendekatan pencegahan malah, lebih sistematik dalam mengatasi masalah agar tidak merebak menjadi lebih serius," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau yang juga Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) Universiti Pertahanan Nasional Malaysia berkata demikian ketika diminta mengulas kejadian rusuhan di London yang gagal dikekang malah mula merebak ke seluruh Britain.
Dalam pada itu, Ketua Pemuda Kongres India Muslim Malaysia (Kimma), Amir Hamzah Abdul Rajak berkata, polis di negara ini dilihat lebih bijak mengawal situasi dan emosi baik di kalangan anggotanya mahu pun perusuh.

"Mereka dilihat lebih berperikemanusiaan serta bijak menangani masalah seperti yang sedang berlaku di London," katanya.

Sementara itu, Ketua Pengarah Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM), Datuk Nik Mustapha Nik Hassan pula menganggap kejadian rusuhan yang berterusan bukan disebabkan oleh kegagalan polis mengekang masalah sebaliknya tiada kesedaran di kalangan rakyat negara itu.

"Bagi saya ini bukan masalah polis sebaliknya rakyat di negara itu sendiri. Kita tidak tinggal di sana jadi kita tidak tahu apa yang berlaku.

"Sepatutnya mereka lebih menumpukan kepada cara menyelesaikan masalah ekonomi dan pengangguran.

"Keadaan akan menjadi lebih teruk sekiranya masalah rusuhan yang terjadi di sana dibiarkan berterusan," katanya.

KANG KONG


KENAPA ANAK SAYA DIBUNUH SEBELUM DIBUKTI BERSALAH :


Keluarga mangsa tiga remaja yang mati ditembak polis di Glenmarie, Shah Alam November tahun lalu hari ini ke Parlimen menggesa Kementerian Dalam Negeri (KDN) campur tangan dalam kes yang disifatkan sebagai ‘pembunuhan dengan niat’.

Ia ekoran tidak ada sebarang perkembangan mengenai kes tersebut meskipun mereka dengan bantuan pihak peguam sudah menyerahkan memorandum kepada pihak berwajib termasuk kepada Ketua Polis Negara sendiri.

Peguam Lawyer for Liberty (LFL) menuntut polis yang teribat dalam tembakan tersebut didakwa dan dibicarakan di mahkamah.

Mereka juga menuntut pihak polis membuat permohonan maaf terbuka kepada keluarga mangsa kerana laporan forensik menunjukkan mangsa sitembak dari jarak dekat.
Peguam N. Surendran berkata, berasaskan laporan itu, besar kemungkinan seorang mangsa, Muhammad Syamil Hafiz Shapiei berada dalam kedudukan melutut atau mencangkung ketika ditembak.

“Mangsa yang ditembak di bahagian dahi dan dada sebenarnya berada pada jarak yang dekat dengan berkedudukan lebih rendah daripada penembak.

“Luka berbentuk bulat selaras dengan luka tembakan masuk pada bahagian dahi di antara kedua-dua kening berdiameter 0.5 cm," kata Surendran pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.
harakah daily

Khamis, 6 Oktober 2011

E-Mail '1Malaysia' Sasaran 5Juta pelanggan.. tapi..

Ini adalah Projek Bodoh Barisan Nasional..

Sasaran PEMANDU (Unit Perabih Boreh)ialah 5,400,000 orang tapi dari tarikh ianya dilancarkan iaitu 14 September lalu hingga sekarang hanya 3000 yang menjadi pelanggan..

Cadangan aku buat Tricubes Berhad.. korang kerah lah seluruh Ahli UMNO yang dikatakan berjumlah 3Juta orang itu untuk menjadi pelanggan..

Takkan depa tak mahu sokong Projek Bodoh Kerajaan Barisan Nasional ni kot???


Aku kata Projek Bodoh kerana bodohlah sesiapa yang nak bayar bagi benda yang boleh diperolehi secara percuma dan lebih baik.


Sambutan hambar terhadap perkhidmatan emel '1M'sia '

Sistem pembayaran dalam talian dan perkhidmatan Myemail yang membabitkan kos RM50 juta - telah mengumpulkan 3,000 pelanggan sejak dilancarkan pada 14 September lalu, kata penyedia perkhidmatan tersebut Tricubes Berhad.

Dtricubes press briefing 051011 khairun zainal mokhtar pointingalam taklimat media di Kuala Lumpur hari ini, Ketua Pegawai Eksekutif Tricubes, Khairun Zainal Mokhtar berkata, angka itu jauh daripada sasaran 5.4 juta pelanggan yang ditetapkan oleh Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (PEMANDU).

"Kami mensasarkan seramai mungkin pelanggan, dan kami yakin dengan sasaran kami itu walaupun PEMANDU telah menetapkan sasaran 5.4 juta pelanggan menjelang akhir tahun ini," katanya.

Apabila ditekan lanjut, Khairun berkata, ramalan dalaman telah disemak semula kepada 2 juta pelanggan pada tahun 2012.

Sebelum ini dikenali sebagai perkhidmatan 'e-mel 1 Malaysia', Myemail dilancarkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada 19 April, dan terus menjadi sasaran kritikan orang ramai.

Terdapat kebimbangan mengenai aspek privasi dan sama ada jumlah wang yang dibelanjakan itu wajar, memandangkan kebanyakan perkhidmatan emel, adalah percuma. Terdapat juga persoalan mengenai status GN3 Tricubes.

Rabu, 5 Oktober 2011

UMNO/APCO-BN MAHU LARI KE MANA?

Biarpun semua yang diucapkannya hanya mengulangi pernyataan kontroversi Lee Kuan Yew dan statistik PDRM sendiri menunjukkan bahawa jenayah di Johor lebih teruk daripada di Pulau Pinang, Lim Guan Eng memohon maaf kepada sultan dan rakyat negeri Johor. Namun, permohonan maaf yang disertakan dengan pernyataan akan menyaman media UMNO telah menimbulkan histeria baru dalam kalangan pemimpin UMNO/APCO. Mereka, termasuklah pencacai-pencacai dari menara gading dan media alternatif menyifatkannya sebagai tidak ikhlas. Usaha mutakhir ini merupakan satu lagi propaganda untuk cuba meracuni pemikiran rakyat agar membenci Pakatan Rakyat. Sebaik mana sekalipun perkara itu dicanangkan, rakyat akan membenci UMNO/APCO-BN kerana hakikatnya merekalah yang terpalit dengan pelbagai kegiatan yang menghina agama dan bangsa.


Pernahkah UMNO/APCO memohon maaf kepada Raja-Raja Melayu yang pernah mereka hina dan kurangkan kuasa? Tidak pernah. Yang berlaku adalah apabila rasa terdesak, mereka akan berselindung di sebalik raja. Sudahkah individu yang pengikutnya merujuk kata "NATANG" kepada raja memohon maaf? Sampai sekarang pun belum lagi. Sudahkah Ali Rustam yang menghina Kelantan memohon maaf ? Dia hanya diam seribu bahasa apabila diajukan persoalan itu. Sudahkah semua pemimpin UMNO/APCO yang menghina hukum Allah berhenti melakukannya? Hakikatnya mereka bukan sahaja terus berbuat demikian tanpa rasa bersalah sedikit pun malahan juga membuatkan golongan bukan Islam semakin bertambah takut kepada hukum hudud. Sudahkah UMNO/APCO memohon maaf kepada orang Melayu yang mereka khianati? Nahe! Nahe!! Nahe!!!


Yang kita dengar hanyalah pernyataan-pernyataan yang menyatakan kebimbangan yang amat sangat terhadap kemerosotan sokongan Melayu kepada UMNO/APCO. Mereka tidak berasa kesal sedikit pun. Sebaliknya mereka mahu menyusun strategi baru untuk memikat golongan itu supaya kembali menyokong mereka dalam PRU Ke-13 nanti. Semua kerja jahat mereka simpan. Mereka tutup. Yang ditonjolkan ialah sisi-sisi ungkitan kebaikan mereka dan beraneka kejahatan musuh yang semakin hari semakin mendapat sokongan rakyat. Kesemuanya bermotifkan politik, iaitu mempertahankan kuasa.


Sememangnya mereka sudah merasakan bahang kemarahan rakyat. Setiap hari ada-ada saja bukti kejahatan UMNO/APCO didedahkan kepada rakyat. Kesemuanya tidak boleh ditepis dengan hujah yang meyakinkan rakyat. Lantaran itu mereka mempergiatkan penyebaran fitnah dan propaganda untuk mengatasinya, termasuklah memperlekehkan musuh dan masuk bakul angkat sendiri!!! Pemikiran yang terkebelakang ini dapat dihidu dengan mudah oleh rakyat yang bermaklumat. Mereka sudah mampu mengakses dan menilai apa-apa juga maklumat yang disampaikan. Sehubungan itu, UMNO/APCO sudah buntu untuk mencari teknik dan taktik yang mujarab bagi mengatasinya. Demikianlah nasib sebuah parti yang tidak sedar diuntung walaupun sudah diberi peluang selama lebih lima puluh tahun untuk mengemudi negara.
Kita dapat melihat dengan jelas kecelaruan pemikiran para pemimpin UMNO/APCO. Peningkatan pernyataan "yes bos" semakin nyata sekarang ini kerana pilihan raya umum sudah dekat. Aktiviti merebut jawatan pun semakin menjadi-jadi. Wujudlah sikap berpuak-puak untuk menyuburkan budaya cantas. Buah-buah inilah yang akan memusnahkan UMNO/APCO. Namun, di sebalik itu, penambahan bodekan terhadap rakyat semakin menjadi-jadi ketika ini. Memang inilah kerja mereka sejak dulu, kini, dan selamanya. Melayu masih di tahap itu-itu juga. Apabila Melayu bising kuota ekuiti mereka akan dihapuskan, dengan segera penafian dibuat. Kalau musuh yang membuat penafian, seluruh gerombolan bangun mencaci. Bila bos sendiri menafi, pijak semut pun tak mati. Itulah imej hipokrit yang terpahat pada wajah UMNO/APCO.

MCA terus menghina hukum Islam. UMNO/APCO senyum sahaja kerana tak perlu kata apa-apa. Alangkah munafiknya mereka. Was-was, syak wasangka, dan resah gelisah memang terselit dalam lipatan perasaan manusia sebegini. Oleh sebab itu, tidak hairanlah jika terdapat dalam kalangan mereka yang meragui kemampuan mereka untuk memenangi pilihan raya umum yang akan datang. UMNO/APCO sendiri sudah mula gentar apatah lagi MCA. MIC, Gerakan, PPP, dan selainnya tidak payah ceritalah. Hakikatnya ialah semakin mereka takut, akan semakin kuatlah propaganda dan fitnah yang akan melakari dunia politik tanah air. Inilah gerakan cuba membodoh-bodohkan rakyat yang diulang dari masa ke masa oleh UMNO/APCO tanpa sedikitpun improvisasi untuk mengangkat nilai umpppnya.

Rakyat Malaysia sememangnya mahu melihat UMNO/APCO-BN berkecai dalam pilihan raya umum nanti. Apa-apa jua bentuk gula-gula yang akan diberikan dalam Bajet 2012 nanti sukar mengubah persepsi negatif mereka terhadap kerajaan yang bobrok sekarang ini. Mereka akan melihat situasi pelik akan berlaku. Dalam keadaan ekonomi dunia yang bercelaru ketika ini, kerajaan UMNO/APCO-BN tiba-tiba mempunyai kemampuan yang luar biasa memberi itu dan ini kepada rakyat. Adakah rakyat akan melupakan begitu sahaja kenaikan kos sara hidup, peningkatan kes jenayah, keruntuhan moral akibat lemahnya pegangan terhadap agama, berleluasanya pembaziran dan rasuah dalam kalangan pemimpin, dan sebagainya dengan pemberian yang bersifat kosmetik itu? Jawapannya anda semua sudah tahu. Ini bukan tahun 60-an, 70-an, 80-an, dan 90-an. Tahun-tahun 2000-an ini, orang kampung pun sudah keluar dari bawah tempurung!!! UMNO/APCO mahu lari ke mana?

SEJARAH: Sebelum Proton, Harga Kereta Sekitar RM20 Ribu

KLIK IMEJ

Tulang Besi menaqal sebuah artikel THE STAR bertarikh March 2, 1985 di mana ia memetik CEO Proton yang pertama, Tan Sri Jamil Mohammad Jan:
However, Tan Sri Jamil said the price of the Saga would be competitive, He said it would probably be cheaper than it's direct competition in the 1300-1600cc range, the Nissan Sunny and the Toyota Corolla which currently retails at around RM20,000" TERJEMAHAN:Walaubagaimanapun, Tan Sri Jamil (CEO pertama PROTON) berkata Saga akan dijual dengan harga pasaran dan ia akan lebih murah dari saingan terdekat di dalam kategori 1300-1600cc, yakni Nissan Sunny dan Toyota Corolla yang berharga sekitar RM20,000 sebuah"
Di atas adalah keratan akhbar sejurus selepas PROTON dilancarkan. Apa yang berlaku selepas itu adalah PROTON tidak laku walaupun di Malaysia. PROTON sedang menuju bangkrupsi dan kilang Proton hampir ditutup selamanya.

Apa yang Mahathir dan UMNO buat adalah memperkenalkan kenaikan duti import yang begitu tinggi kepada semua kereta import.

Untuk menanggung kerugian Proton, harga Proton telah dinaikkan berkali2 ganda sehingga Proton Wira yang baru harganya lebih kurang RM65-70 ribu sebuah.

Harga kereta import yang lain, naik lebih tinggi.

Jadilah harga kereta di Malaysia lebih mahal dari harga rumah. Ini adalah kerja gila yang diperkenalkan oleh Mahataik dan UMNO bertujuan mendera rakyat.

Deraan ke atas rakyat adalah semata-mata mahu menjayakan idea gila Mahatir kerana beliau mahukan sebuah kereta Nasional. Padahal Malaysia tidak sesuai untuk ada program kereta nasional.

Bila projek kereta Nasional hampir bangkrap, Mahathir dan UMNO naikkan cukai semua kereta menjadikan rakyat Malaysia terhimpit dengan hutang yang sebegitu besar semata-mata kerana mahukan kenderaan.

Wang negara yang banyak dibelanjakan untuk membuat jalan yang kemudiannya dikutip tol. Padahal jalan-jalan raya yang banyak ini tidak perlu sekiranya wang negara dibelanjakan secukupnya untuk pengangkutan awam i.e. LRT, MRT dan bas seperti di Singapura.

Bayangkan, sepatutnya sebijik kereta seperti PRoton sekarang ini sepatutnya dalam julat RM30-35k sebuah. Bayaran bulanan kereta tidak sepatutnya melebihi RM150 sebulan. Sepatutnya belanja kenderaan sebulan sekali dgn minyak dan insurans tidak boleh melebihi RM350. Itupun RM 350 sudah dikira mahal.

Sekarang ini, kita terpaksa membayar RM500-RM1000 untuk sebuah kereta yang tidak mewah dan tidak pula hebat. Kalau mahu kereta hebat, terpaksa bayar sekitar RM1500-RM2000 sebulan. Belum lagi minyak, insuran, road tax, mantenance. Bayangkan skrg ni spare parts pun kena duit import yang begitu tinggi. Spare parts Proton pulak harganya setaraf dgn harga BMW kalau takda duti import.

Terima kasih kepada UMNO kerana telah mendera rakyat Malaysia sehingga terpaksa menanggung hutang pribadi yang banyak demi mahu memenuhi keperluan berkenderaan kerana pengangkutan awam di Malaysia adalah antara yang terburuk di dunia.

Marilah kita kenang jasa BN yang telah menghimpit rakyat Malaysia dengan beban hutang yang banyak akibat kesombongan dan kebongkakan mereka yang mahukan projek kereta nasional walaupun telah diberitahu projek ini akan gagal.

Pakatan sedia RM1,000 kepada warga emas

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sewaktu perbentangan Belanjawan 2012 Pakatan Rakyat menjelaskan selaras dengan tema 'Kesejahteraan Untuk Semua', Pakatan Rakyat (PR) sentiasa memandang tinggi dengan apa yang telah disumbangkan oleh golongan warga emas sejak sekian lama.

Beliau mengatakan PR akan melaksanakan bantuan-bantuan untuk mengalihkan sumber kekayaan negara dari golongan mahakaya kepada program khusus untuk mengurangkan bebanan yang ditanggung oleh rakyat.

"Kepada golongan warga emas kerajaan PR akan melaksanakan bayaran bonus sebanyak seribu ringgit setahun kepada mereka yang layak berdasarkan pendapatan kurang dari lapan belas ribu setahun.

"Ia dijangka akan menelan belanja sebanyak RM1.7 bilion setahun dan ia difikirkan perlu untuk membantu golongan warga emas dan pencen yang kuasa beli mereka semakin terhakis akibat kenaikan harga barang," jelasnya.

Tambah Anwar lagi, selain seribu ringgit kepada warga emas PR juga akan melaksanakan bayaran suri rumah sebanyak seribu ringgit kepada mereka yang layak dan ini akan mengurangkan bebanan keluarga serta mengalakkan suri rumah menabung melalui Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

"Melalui bayaran kepada suri rumah sebanyak RM2 bilion diperuntukan," tambahnya yang juga ahli Parlimen Permatang Pauh.

PR juga memperuntukan sebanyak RM22 bilion dikekalkan dengan mengambil kira unjuran harga minyak mentah terkini dan ia dijangka akan mengelakkan sebarang kenaikan harga minyak di dalam tahun 2012.

Dalam pada itu tumpuan khusus akan diberikan untuk menambahbaik sistem penyampaian subsidi agar ia terus sampai kepada rakyat yang memerlukan, bukannya ditadbir dan disekat di pertengahan akibat monopoli yang diberikan kepada syarikat tertentu.

Anwar menjelaskan penghapusan ini termasuklah subsidi korporat yang selama ini menguntungkan golongan mahakaya dan kroni mereka seperti pemilik-pemilik penjana bebas (IPP), monopoli beras oleh Padiberas Nasional Berhad (Bernas) dan monopoli lesen teksi oleh golongan berkepentingan.

"PR juga akan menyediakan bayaran tambahan (top up payment) kepada isi rumah di dalam kategori miskin tegar untuk memastikan pendapatan bulanan mencecah sekurang-kurangnya RM550 dan ini difikirkan wajar sebagai langkah segera membantu golongan terbawah di dalam ekonomi negara.

"Pada masa yang sama, mengambil kira faktor semasa dan kenaikan harga mutakhir bayaran kepada penerima bantuan dari Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) akan diselaraskan kepada RM550 sebulan dari kadar sedia ada sebanyak RM300 sebulan," katanya lagi.

Anwar yang membentangkan Belanjawan 2012 PR di Bilik Taklimat Parlimen itu menjelaskan realitinya di Malaysia sudah jauh menyimpang dari ketetapan walaupun ada pihak yang mendakwa satu Malaysia ini serupa tapi hakikatnya negara kita adalah negara yang majmuk kelas ekonominya.

Jelasnya golongan mahakaya 'super rich' membolot kekayaan negara dan dipisahkan dari golongan pesara tua dan warga emas yang dihimpit kenaikan harga walhal pence dan pendapatan mereka semakin mengecil.

"Golongan rakyat terpaksa mengikat perut sedangkan golongan mahakaya ini seronok meancong dan membeli belah beg-beg tangan dan cincin permata," selorohnya lagi.

Potong elaun PM RM10b

Dalam pembentangan itu dalam usaha menjamin kelangsungan kewangan negara juga mensasarkan pemotongan belanjawaan Perdana Menteri sebanyak RM10 bilion.

Katanya, pemotongan itu dapat mengembalikan peruntukan tersebut kepada kementerian-kementerian lain.

"Melalui pemotongan ini, peruntukan tersebut akan dikembalikan kepada kementerian-kementerian yang berkenaan dan dapat mengurangkan kecenderungan berbelanja berlebihan oleh Perdana Menteri.

"Dalam pada sasaran juga diletakkan dalam mengekang desifit yang drastik iaitu pada kadar 4.4 peratus bagi tahun 2012 berbanding sasaran-sasaran yang dilihat menyimpang sebelum ini," jelasnya di parlimen hari ini.

Tambah Anwar lagi, selain itu juga walaupun keuntungan Petronas dijangka melonjak naik dalam tahun 2012 akibat kenaikna harga minyak mentah, kadar dividen dari Petronas akan diunjurkan pada kadar RM26 bilion sahaja iaitu RM4 bilion lebih rendah dari yang di amalkan oleh Barisan Nasional (BN) sebelum ini.

"Ini bertujuan untuk memastikan Petronas mempunyai sumber yang mencukupo untuk berkembang serta menjamin masa depan negara.

"Usaha untuk meningkatkan pertambahan pendapatan negara, PR akan melaksanakan penjualan lesen import (AP) melalui proses lelongan dengan jangkaan pendapatan negara sebanyak RM1.2 bilion," katanya.

Dalam pada itu konsep tender terbuka juga akan dilaksanakan oleh PR dengan jaminan skim-skim khas untuk Melayu-Bumiputra dan golongan-golongan yang memerlukan diperkenalkan bagi melatih usahawan-usahawan baru berteraskan kebolehan dan merit.

Kementerian Pertahanan juga akan diperkasakan untuk memastikan nilai tambah kepada strategi dan keperluan pertahanan negara dengan menyemak kembali kontrak-kontrak pembelian senjata.

Anwar memberitahu PR juga meletakkan tumpuan kepada memaksimakan pendapatan negara dengan mengutip hutang-hutang, tunggakan dan penyelewengan membabitkan dana dan aset negara.

"Kelangsungan kewangan dan defisit bukan hanya menegaskan persoalan melebarkan jaringan percukaian, ia perlu ditumpukan kepada usaha mengawal perbelanjaan dan mewujudkan tata kelola kewangan terlebih dahulu.

"Mengembalikan hidup sama rata, PR akan mengembalika cukai-cukai eksais dan duti yang telah dibatalkan oleh Perdana Menteri ke atas barang-barang mewah seperti beg tangan, seluar dalam berjenama dan lain-lain atas pertimbangan kategori barangan ini hanya digunakan oleh golongan mewah," sambungnya lagi.

PR berharap melalui pengembalian cukai tersebut maka soal kewangan negara dapat diperkemaskan kembali.

ROSMAH BERAT ITU PASAL SEWA KAPALTERBANG MAHAL

JELAS RUPA SAEKOR BADAK


NOTA:
jika ini bukan anak badak
maka matahari tidak lagi
terbit di timur

9 JUTA RINGGIT SEWA PESAWAT BAWA ROSMAH BERCUTI
: harakah daily

Sebanyak RM9 juta telah dibelanjakan bagi menyewa sebuah pesawat Airbus A319-IIX yang diguna Najib Razak sewaktu percutiannya di Perth Australia.

Pesawat yang disewa daripada Syarikat Penerbangan Malaysia Berhad (PMB) itu bermula 3 Ogos 2007 lagi untuk kegunaan pemimpin terpenting di dalam kerajaan termasuk Yang di-Pertuan Agong, Perdana Menteri dan juga Timbalan Perdana Menteri.

Penjelasan tersebut dinyatakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Mohamed Nazri Abdul Aziz dalam jawapan bertulis terhadap soalan yang dikemukakan oleh Ahli Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar.

Nurul yang melalui soalannya meminta kerajaan menjelaskan siapa pemilik pesawat tersebut yang telah digunakan oleh Najib sewaktu percutiannya di Perth, Australia serta kekerapan penggunaannya dan kos yang telah dibelanjakan.

Nazri juga memberitahu bagi tempoh Januari sehingga Ogos 2011, kekerapan penggunaan pesawat adalah meliputi 155 sektor di dalam dan luar negara dengan kos penggunaan berjumlah RM9.1 juta yang meliputi kos bahan api pesawat, caj tempat dan kendali, sajian serta logistik krew pesawat.

...FAHAM TAK APA MAKNA BERITA INI?..... kah kah kah...

...KALAU TAK FAHAM ..JANGAN AMBIL TAHU HAL POLITIK... kah kah kah..

...PERGI MAIN GULI.... kah kah kah...

..MAKNA NYA SATU LAGI CERITA BOCOR.... kah kah kah...

..AWAL TADI NAZRI SAH KAN CERITA CINCIN 24 JUTA DOLAR.... kah kah kah

...SEKARANG CERITA SEWA KAPAL TERBANG.... kah kah kah...

.... INI TANDA BAHAWA GERAKAN ANTI NAJIB SEDANG MENYERANG....kah kah kah..

...NAMPAKNYA SO NAZRI INI TELAH MASUK BAWAH PAYUNG MUHYIDDIN.... kah kah kah...

NOTA:
nazri ada contoh politikus terbaik
nazri akan taat setia kepada ketua
kalau ku li jadi pm
nazri juga akan setia
kalau anwar ibrahim jadi pm
nazri juga anak setia

jangan buat fitnah tuduh nazri tak ada teloo
dia ada tiga biji telooo
PENIPU
JAKIM DIMINTA AMBIL TINDAKAN TERHADAP ANWAR: ZULKIFLI - mStar

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baru, Zulkifli Noordin mahu Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) mengambil tindakan ke atas Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim yang didakwa cuba menyebarkan ajaran pluralisma di negara ini.

Beliau berkata, tindakan Anwar itu jelas bertentangan dengan ajaran Islam dan boleh memesongkan akidah umat Islam.

"Fahaman pluralisma dikategorikan sebagai sesat oleh JAKIM. Ini tidak boleh diterima...soal akidah tidak boleh dipermainkan.

"Terdapat dua perbezaan besar di antara plurality dan pluralisma. Plurality adalah perbezaan agama yang mana kita hormati agama lain tapi dalam soal menyamakan agama itu pluralisma," katanya.


PENIPU

JAKIM DIMINTA AMBIL TINDAKAN TERHADAP ZULKIFLI: TUKAR TIUB


Tukar Tiub mahu Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) mengambil tindakan ke atas Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baru, Zulkifli Noordin yang tidak membayar hutang sebanyak 15 ribu ringgit yang dipinjam untuk membayar cagaran ketika bertanding dalam pilihanraya lalu.

Tukar Tiub juga meminta JAKIM menyiasat kehilangan 30 ribu ringgit dari tabung rumah anak yatim Perkid di Hulu Selangor.

Zulkifli didakwa cuba menyebarkan ajaran meminjam tak bayar dan merembat duit di negara ini.

Tukar Tiub berkata, tindakan Zulkifli itu jelas bertentangan dengan ajaran Islam dan boleh memesongkan akidah umat Islam.

"Fahaman meminjam duit kemudian tidak membayar kembali dan merembat duit tabung anak yatim dikategorikan sebagai sesat oleh JAKIM. Ini tidak boleh diterima...soal akidah tidak boleh dipermainkan.

"Terdapat dua perbezaan besar di antara meminjam duit kemudian tidak bayar dan merembat duit anak yatim . Meminjam duit kemudian tidak dibayar adalah menipu orang yang kita kenali ini tidak sama seperti merembat duit tabung anak yatim yang anak anak yatim ini tidak kita kenali’ kata Tukar Tiub


BERAPA BELANJAWAN BELI BEG ROSMAH?

BELANJA BELI BEG ROSAMAH


UCAPAN BELANJAWAN 2012 DIPORTAL PERBENDAHARAN – berita hairan

Ucapan Pembentangan Belanjawan 2012 oleh Najib Razak di Parlimen Jumaat ini akan disiarkan secara langsung menerusi stesen televisyen tempatan dan portal Perbendaharaan Malaysia.

Kenyataan Kementerian Kewangan hari ini menyebut ia adalah bagi memudahkan pengguna internet mengikuti siaran langsung ucapan berkenaan yang bermula 4 petang.

BELANJAWAN PEMBANGKANG IBARAT POKET KOSONG : MADEY - meloya

KUALA LUMPUR 4 Okt. - “Senang bila mahu belanja duit yang kita tidak ada.” Itu merupakan jawapan Mahathir Mohamad ketika diminta mengulas pembentangan Belanjawan 2012 oleh Pakatan Rakyat.

Dilaporkan Pakatan Rakyat akan membentangkan belanjawan tahunannya hari ini, tiga hari lebih awal sebelum kerajaan Pusat mengumumkan Belanjawan 2012.

NOTA:
yang hendak kita baca disini bukan hal belanjawan
kita semua tahu ini adalah kelentong

apa yang penting disisni ialah pengunaan perkataan BELANJAWAN
apa yang penting disini ialah perkataan BUJET tidak digunakan lagi

akhbar utusan meloya
akhbar berita hairan
sedang pakai belanjawan
tengok esok macam mana

kelmarin kementerian keewangan telah mengeluar kenyataan
pada tahun ini perkataan BELANJAWAN wajib digunakan
ini selari dengan garis melayu muhyiddin

petang ini semua media telah menerima satu lagi arahn baru dari najib
arahan ini meminta perkataan BUJET digunakan

inilah contoh pertempuran idealoji antara mat mongol dengan malikul sembab
dari segi bahasa garis politik muhyiddin adalah betul dan tepat
dari segi kepentingan ramai muhyiddin lebih terbuka dari najib
justeru telah sampai masanya najib kita jadikan perdana menteri malaysia
mari ramai ramai kita sokong muhyiddin
mari ramai ramai kita humbankan isteri rosmah mansor

Selasa, 4 Oktober 2011

Anwar: Bajet alternatif bantu rakyat tersepit


Ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, bajet alternatif Pakatan Rakyat yang dibentangkannya hari ini bertujuan membantu rakyat "mengharungi suasana ekonomi yang semakin menghimpit."

Katanya, bajet berkenaan juga akan menumpukan usaha untuk mengurangkan defisit kepada 4.4 peratus berbanding kadar 6 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada tahun ini.

Anwar (bawah) berkata, Pakatan memperuntukkan RM220 bilion kepada sasaran berkenaan yang melibatkan penjimatan perbelanjaan sebanyak RM4 bilion dari kadar yang dibelanjakan BN.

anwar dang wangi police station 290611"(Namun) kita yakin melalui pengurusan wang negara yang lebih berhemah, telus, bertanggungjawab dan berkesan, jumlah RM220 bilion ini akan memberi 20 peratus nilai tambah kepada rakyat, berbanding apa yang dibelanjakan BN selama ini," katanya.

Antara lain, bajet berkenaan turut menyasarkan untuk mengurangkan kuasa perdana menteri, kata Anwar lagi ketika mendedahkan bajet berkenaan hari ini.

"Pakatan dengan itu bercadang untuk memotong belanjawan perdana menteri sebanyak RM10 bilion," katanya.

Selain itu, Pakatan juga akan memperkenalkan dasar untuk menghentikan kecenderungan dan amalan menggunapakai tenaga perunding dalam membuat keputusan kerajaan.

RM4.4 bilion baiki sistem pendidikan

Tindakan berkenaan bertujuan mengembalikan peruntukan berkenaan kepada kementerian berkaitan dan mengurangkan kecenderungan perbelanjaan berlebihan oleh perdana menteri, katanya lagi.

Selain itu, bajet berkenaan menggariskan bantuan "untuk mengalihkan sumber kekayaan negara dari golongan mahakaya kepada program khusus untuk mengurangkan bebanan rakyat", antaranya dengan:

  1. Mengekalkan subsidi RM22 bilion dengan mengambil kira unjuran harga minyak mentah terkini bagi mengelakkan sebarang kenaikan harga bahan api.
  2. Menghapus subsidi korporat seperti kepada pemilik penjana tenaga bebas, monopoli beras oleh Padiberas Nasional Berhad (BERNAS) serta monopoli lesen teksi oleh golongan berkepentingan.
  3. Bayaran bonus kepada warga emas dijangka menelan balanja RM1.7 bilion setahun.
  4. Bayaran kepada suri rumah sebanyak RM1,000, membabitkan peruntukan RM2 bilion.
  5. Bayaran tambahan kepada keluarga kategori miskin tegar supaya dapat memastikan pendapatan sekurang-kurangnya sebanyak RM550 sebulan.
  6. Menyelaras bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat kepada RM550 sebulan.

Selain itu, bajet berkenaan juga menggariskan RM4.4 bilion untuk memperbaiki sistem pendidikan, termasuk elaun khas guru (RM500 sebulan) dan juga gaji minimum untuk kakitangan awam sebanyak RM1,100.

Beliau mendedahkan sebahagian daripada intipati bajet bertemakan "Kesejahteraan Untuk Semua" itu kepada petugas media dan ahli parlimen pembangkang di bangunan parlimen hari ini.

RM9 juta bagi sewa pesawat PM tahun ini

Jumlah kos penyewaan sebuah pesawat Airbus A319 yang digunakan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sewaktu percutiannya di Perth, Australia pada Hari Kemerdekaan, tahun ini berjumlah RM9.1 juta.

NONEDalam jawapan bertulis kepada soalan yang dikemukakan oleh ahli parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz
berkata kekerapan penggunaan pesawat itu adalah meliputi 155 sektor di dalam dan luar negara.

Katanya, kos penggunaan berjumlah RM9.1 juta itu meliputi kos bahan api pesawat, caj tempat dan kendali, sajian serta logistik krew pesawat.

Nazri juga mendedahkan pesawat itu disewa daripada Syarikat Penerbangan Malaysia Berhad (PMB) itu bermula 3 Ogos 2007 lagi untuk kegunaan pemimpin terpenting di dalam kerajaan termasuk Yang di-Pertuan Agong, Perdana Menteri dan juga Timbalan Perdana Menteri.

Nurul melalui soalannya meminta kerajaan menjelaskan siapa pemilik pesawat yang digunakan oleh Najib sewaktu percutiannya di Perth, Australia serta kekerapan penggunaannya dan kos yang telah dibelanjakan.

najib private jet 020911Nazri juga memberitahu bagi tempoh Januari sehingga Ogos 2011, kekerapan penggunaan pesawat adalah meliputi 155 sektor di dalam dan luar negara.

Berikutan maklumat daripada pembaca, Malaysiakini melaporkan seorang pegawai perdana menteri telah mengesahkan bahawa Najib sedang bercuti pada Hari Merdeka, 31 Ogos lalu tetapi enggan mendedahkan butirannya.

Bagaimanapun, tiada juga pengumuman rasmi bahawa perdana menteri sedang bercuti seperti yang lazim dilakukan oleh pejabatnya.

Berita itu kemudiannya disahkan bahawa Najib memang berada di Perth bagi mendapat rawatan fisioterapi berikutan pembedahan di lututnya dan juga untuk bercuti.

Ia kemudiannya menimbulkan persoalan sama ada adil atau tidak bagi seseorang perdana menteri untuk bercuti dengan menggunakan dana kerajaan dan kapalterbang milik negara.

NONEKapalterbang Penerbangan Malaysia Bhd (PMB) itu adalah dimiliki sepenuhnya oleh badan pelaburan kerajaan persekutuan Khazanah Nasional Bhd.

Sebelum ini, Dewan Rakyat tahun lalu juga dimaklumkan bahawa Najib dan timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin membelanjakan RM21.4 juta wang rakyat bagi pelbagai lawatan di luar negara sejak 2008.

KITA PERLU BERTINDAK LUAR DARI KEBIASAAN

JENYAH TERHADAP KEMANUSIAANNOTA:
sila baca berita di bawah ini
kemudian ingatkan kembali berita bagaimana frances udayappan
mati di rumah pasong berickfeild
francis dikatakan lari dari tahanan
berjaya memanjat pagar dan terjun ke dalam sungai klangh
semua ini dilakukan oleh francis ketika tangannya di gari

francis dikatakan mati tenggelam
mayatnya reput di temui dalam sungai klang


DUA ANGGOTA POLIS DIPENJARA EMPAT TAHUN
– berita hairan

KUALA LUMPUR: Dua anggota polis dipenjara empat tahun oleh Mahkamah Sesyen di sini, selepas didapati bersalah atas tuduhan menyebabkan kecederaan terhadap dua tahanan dalam kejadian berasingan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Brickfields, tiga tahun lalu.

Hakim Abu Bakar Katar menjatuhkan hukuman itu terhadap Sarjan Mohd Shafiee Abdul HAlim, 35, dan Sarjan Mohd Diah Sulaiman, 45, dari IPD berkenaan.

Mereka dituduh mencederakan B Prabakar, 30, di Pejabat Detektif D7, IPD Brickfields antara jam 10.15 malam, 23 Disember hingga 3.30 pagi, 24 Disember 2008 mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan.

Sementara itu, bagi pertuduhan kedua yang didakwa dilakukan di tempat dan masa sama, mereka didakwa mencederakan C Solomon Raj, 20, mengikut Seksyen 330 Kanun Keseksaan

NOTA:
yang kena belasah semua india
francis juga india!
- KENYATAAN MAJLIS PEGUAM : DEATH IN CUSTODY – G FRANCIS UDAYANN – BRICKFIELDS DISTRICT POLICE STATION – 23 MAY 2004


Seven years ago yesterday, G Francis Udayappan, then a 24-year-old despatch clerk, was found dead in the Klang River after having been arrested on 16 April 2004 for alleged petty theft. He had been detained at the Brickfields police station and until this day, the manner of his death has yet to be ascertained. The police denied allegations that they tortured G Francis Udayappan and caused his death.

The delayed investigation into the circumstances and cause of his death was a cause for concern – only after two years did the coroner's court establish that the remains discovered in the Klang River were of the late G Francis Udayappan, and that there had been no foul play in his death.

His mother, G Sara Lily challenged these findings in court. On 23 Mar 2011, the Court of Appeal upheld the open verdict delivered by a coroner’s court on 4 Apr 2006.

Court of Appeal Judge Hasan Lah ruled that G Sara Lily had failed to comply with the requirement under section 50(2) of the Courts of Judicature Act to be granted leave to appeal to the appellate court over the outcome of the findings of the coroner's court.

Every death in custody must be thoroughly and impartially investigated. G Francis Udayappan’s death must not be relegated to a mere statistic.

Based on the Polis DiRaja Malaysia's statistics, 85 persons died in police custody between 2003 and 2007 alone.

We express our heartfelt condolences to G Francis Udayappan’s family and friends on this anniversary of his death.


NOTA:
sila lihat laporan majlis peguam ini
dari tahun 2003 - 2007
ada 85 orang warga telah mati dalam tahanan
atau ketika di tahan

jumlah dan laporan ini sudah cukup
untuk kita membuat laporan polis
di london

pihak ngo
keluarga mangsa
pembaca budiman sila
panjangkan agenda ini
kita boleh membuat laporan polis di eropah

telah ada undang undang negara kesatuan eropah
yang membenarkan didakwa sesiapa sahaja yang
membuat jenayah terhadap kemanusiaan

lihat hari ini kes najib akan di buka di paris
lihat harai ini kes taib mahmud akan dibuka di geerman dan switzerland


pinochet bekas preasiden chile
henry kessinger bekas setiaushana negara amerika
donald rumsfled bekas setiausaha pertahanan amerika
sharon bekas menteri pertahahan isreal
basheer perdana menteri sudan sekarang
semua tak boleh masuk ke eropah

kita juga perlu berbuat demikian !


DUA NAMA CADANGAN PERMULAAN
TERKINI TER NOW - BERITA TER HOT

BERITA BARU MASUK


berita jam 1.00 tengah hari
dari radio BFM - telah melaporkan
bahawa najib razak mungkin akan
disapina ke mahkamah di paris

ini amat penting kerana BFM telah
berani melaporkan berita ini

selalunya radio yang wajib mendapat lesen
tidak akan berani melaporkan cerita sedemikian


ini boleh dibaca sebagai tanda
hari hari akhir saekor najib

NOTA:
radio BFM adalah sebuah stesen
yang mewakili kepentingan peniaga tempatan
dan kepentingan gulungan kelas menengah
berbahasa inggeris

berita dalam bahasa inggeris ini
adalah tanda yang jelas bahawa
suami rosmah sedang terdesak!


BERITA DARI BLOG PAKATAN RAKYAT TEPAT DAN SAHIH

INI TERSOMBOL BINCAT ROSMAHNOTA:
bincat janda tujuh kali
lebih besar dari biji rambutan


NOTA:
sapa nak tahu apa bincat
sila tanya lebai google
kalau lebai google tak tahu
tanya dewan bahasa dan petaka
kah kah kahCINCIN ROSMAH SUDAH DIPULANGKAN DALAM BEBERAPA HARI , KATA NAZRI
- minsider

Nazri Aziz mengesahkan tiada pembelian cincin bernilai AS$24 juta oleh suami Perdana Menteri Rosmah Mansor sebagaimana didakwa oleh beberapa blog sebelum ini.

Sebaliknya, Dewan Rakyat diberitahu bahawa ia telah dipulangkan ke premis asal dalam beberapa hari selepas ia tiba di Malaysia.

Dalam jawapan bertulis kepada Lim Lip Eng (DAP-Segambut), Menteri di Jabatan Perdana Menteri berkata, Kastam Diraja Malaysia mengesahkan bahawa cincin itu telah dikembalikan beberapa hari kemudian kepada syarikat miliknya.

Ogos lalu, Perdana Menteri dalam temu bual dengan akhbar Kompas telah menafikan isterinya ada membeli cincin berlian yang nilainya berjuta-juta ringgit.

Akhbar Kompas telah memohon maaf kepada Najib atas laporannya, disiarkan pada 4 Ogos lalu, tetapi misteri kekal mengapa cincin dari Jacob & Co New York dialamatkan kepada Rosmah.

Persoalan timbul sama ada nama Rosmah telah digunakan dengan pengetahuan beliau ataupun sebaliknya oleh elemen-elemen jenayah.

... APA MAKNA BERITA INI..... kah kah kah...

...BERITA INI SAHEHKAN BLOG PAKATAN RAKYAT...kah kah kah..

...TAPI LEBIH DARI ITU....kah kah kah..

...APA DIA MAKNANYA .... kah kah kah..

...MAKNANYA BERITA PENGESAHKAN INI HENDAK TIBAI NAJIB.... kah kah kah...

...SENGAJA NAK MALUKAN NAJIB.... kah kah kah

.... BERITA INI NAK BERI TAHU PADA MAK CIK PENYOKONG GEROMBOLAN BAHAWA ROMAH INI BETINA SETAN..... kah kah kah..

...KALAU SENYAPKAN SAJA.... SEMUA ORANG TAK TAHU.... kah kah kah...

...SEKARANG TEMBELANG SUDAH PECAH..... kah kah kah...

...NAMPAKNYA TIM KASTAM TELAH BEERJAYA..... kah kah kah...

...NAMPAKNNYA TIM BLOGGER PAKATAN RAKYAT TELAH BERJAYA.... kah kah kah..


NOTA:
ertinya berita akhbar kompas juga betul
ertinya berita nasi kang kang juga betul
ertinya berita najib takut bini juga betul

.... MADEY SENYAP AJE.... kah kah kah..

...MADEY PUN KENA NASI KANG KANG ROSMAH KE?.... kah kah kah....

NOTA:
tunggu ada lagi dokument dari kastam
kenapa kastam buat macam ini?
kerana sarbaini kena bunuh


INGATAN UNTUK KITA SEMUA

NOTA


klip ini adalah pelancaran bersih jumaat lalu
8 tuntan bersih jelas
8 tuntutan di tunaikan sebelum pru 13

kita lihat
kita tunggu
kita nanti

sementara menunggu
sementara menanti
kita genggam tangan
kita kuat tekad

bersedia!HANYA SATU JAWAPAN - LAWAN

LAWAN DAN TERUS BAGUN MELAWAN
SAKSI MISTERI AKAN BERI KETERANGAN ESOK
- mkini

Seorang saksi misteri dijadual memberi keterangan pada perbicaraan kes liwat membabitkan Anwar Ibrahim esok.

Peguambela Anwar enggan mendedahkan identiti individu berkenaan ketika ditanya oleh pihak pendakwaan dan mahkamah.

Peguam Sankara Nair hanya berkata individu itu akan memberi keterangan selepas ketua pengarah Jabatan Kimia Lim Kong Boon berbuat demikian.

Sankara yang ditemui wartawan di luar mahkamah berkata saksi berkenaan bukan saksi alibi dan tidak berada di senarai saksi pendakwaan.

"Saya tak boleh dedahkan nama orang itu atau beritahu siapa dia kerana bimbang dia mungkin ditekan daripada sekarang sehingga esok,” katanya.

... BAWA LAH SEPULUH RIBU SAKSI MISTERI.... kah kah kah..

...BAWA LAH SATU JUTA SAKSI.... kah kah kah...

.... SEMUA TAK ADA MAKNA... kah kah kah..

...SEMUA KERJA BODOH.... kah kah kah..

...KEPUTUSAN TELAH LAMA DI BUAT...kah kah kah...

...ANWAR AKAN DIDAPATI BERSALAH.... kah kah kah..

... ANWAR AKAN DI JATUHKAN HUKUM PENJARA.... kah kah kah..

..ANWAR AKAN HILANG KELAYAKAN DALAM PARLIMEN.... kah kah kah...

... AKAN ADA RAYUAN DI MAHKAMAH.... kah kah kah...

...SEMENTARA MENDENGAR RAYUAN ANWAR TIDAK DI BENAR BERTANDING.... kah kah kah..

..INI LAH BIOLOGICAL WARFARE YANG DI JALANKAN OLEH NAJIB.... kah kah kah..

... NAJIB MENUNGGU ANWAR JADI TUA TURUN NAIK MAHKAMAH.... kah kah kah

NOTA:
persolannya apa tindakan
anak muda dalam pkr?