Jumaat, 11 Februari 2011

Slogan 1 Malaysia : Gimik BN menipu rakyat

Artikel PARIT BUNTAR, 9 Feb : Slogan 1 Malaysia yang dilaung-laungkan oleh Najib Razak tidak lebih dari sekadar kosmetik yang amat tulen d merupakan gimik BM untuk menipu rakyat , begitulah perumpamaan yang selayaknya diberi kepada idea pemimpin tertinggi BN berdasarkan pendekatan kerajaan kepada seluruh rakyat, demikian pandangan Drs. Khalil Idham Lim, Ketua Penerangan PAS Perak.

Beliau memberi respon demikian terhadap perkembangan terkini negara yang kononnya dikatakan amat harmoni dari aspek hubungan antara kaum dengan pengenalan slogan hikmat BN tersebut .

"Mana-mana negara pun akan diperhati oleh orang luar, itulah antara peranan Duta negara luar berada di sesebuah negara itu, Malaysia tidak terkecuali, tapi BN tidak ambil peduli isu ini, mereka hanya sibuk cari salah parti lawan dan kumpul duit poket melalui rakyat,berbanding usaha menaikkan imej negara" katanya ketika ditemui di sini.

Beliau yang juga ADUN Titi Serong mengulas artikel Mantan Duta Besar Amerika Syarikat ke Malaysia yang mengkritik prestasi hubungan antara kaum di Malaysia sejak Najib meneraju negara selepas Pak Lah meletak jawatannya.

Di dalam ulasan bekas duta itu beliau telah mengemukakan 5 isu yang berat yang berlaku di hadapan mata Perdana Menteri sendiri, Najib Razak selaku PM sepatutnya ambil berat dengan mengambil langkah memurnikan semula isu tersebut, tetapi sebaliknya berlaku.

Dalam pada itu menurut Khalil slogan 1 Malaysia ini terbukti lagi ia kosmetik dengan pendedahan demi pendedahan oleh MP Pakatan Rakyat baru-baru ini.

"isu pembinaan jejantas berhawa dingin sepanjang 142 meter yang menghubungkan sekitar KLCC di ibu negara dengan nilai RM10 juta ada gambaran bagaimana 1 Malaysia hanya gimik sahaja" katanya.

"Adakah jejambat tersebut diperlukan oleh rakyat pada masa ini? wang rakyat sudah tidak ada harga lagi di mata pemimpin BN, sewenang-wenangnya wang rakyat dibazirkan, dalam masa sama pelajar miskin tiada wang saku buat belanja alas perut di sekolah, katanya.

Jelasnya lagi, setelah diselidik tentang beban hutang rakyat, menurut laporan yang diperolehi Ahli Parlimen Gombak, didapati hutang isi rumah rakyat Malaysia adalah berjumlah RM577 bilion berdasarkan statistik bulanan Bank Negara Malaysia dan adalah suatu yang perlu kepada perhatian serius.

“BN telah gagal untuk ke sekian kalinya dalam menjaga kebajikan rakyat dan kini rakyat semakin hilang kuasa membeli kesan hutang yang membebankan,” ujarnya.

"Dalam kesibukan PM Menonjolkan 1 Malaysia, dalam masa yang sama rakyat terus dihimpit kesusahan, nampak sangat mereka menjadikan slogan itu sebagai gimik" jelasnya.

Pakatan Rakyat mengemukakan jalan penyelesaian bagi mengurangkan beban rakyat, plan pengurangan beban inilah yang selalu di perkecil serta dipersenda oleh pimpinan BN.

“Persoalannya sampai bilakah BN mahu terus menipu rakyat dengan cukai yang melampau setiap kali membeli kereta berkuasa kecil dengan harga RM40,000 dan RM16,000 cukai khusus buat kerajaan? adakah ini 1 Malaysia yang dimaksudkan? ,rakyat perlu bertindak menghentikan perbuatan BN yang jijik ini,” jelasnya ketika mengakhiri sesi temubual.

Pembikinan sebuah negara polis

Pengarah Suara Anak Malaysia (Suaram), Dr Kua Kia Soong berkata, walau sehebat mana Tun Dr Mahathir Mohamad cuba membersihkan imejnya berhubung Ops Lalang 1987, ia hanya akan mendedahkan banyak lagi kebenaran ketika insiden itu berlaku.

apcet II 221209 kua kia song"Setidak-tidaknya satu fakta menonjol. Dr Mahathir sekarang tampaknya malu kerana peranannya dalam Operasi Lalang dan beliau hanya membenarkan tindakan pengecutnya itu Rata Penuhselepas dua dekad lamanya," kata Dr Kua dalam satu kenyataan media.

Kenyataan Dr Kua itu terbit susulan daripada kenyataan mantan Ketua Polis Negara , Tan Sri Hanif Omar yang berkata Dr Mahathir tidak pernah mengarahkan penangkapan pembangkang secara beramai-ramai di bawah Ops Lalang.

"Pertama-tamanya, apa yang kita harapkan dari seorang bekas IGP yang bersara daripada jawatan tertinggi dalam jabatan polis dan menjadi ahli lembaga pengarah syarikat yang berkaitan dengan perjudian seperti Genting Higland.

"Ada dua isu di sini, etika pegawai atasan dalam kerajaan yang menyertai syarikat yang akan memberikan kesan kepada jabatan tempat beliau bertugas sebelum itu, dan yang kedua, sikap hipokrit melarang pekerja Islam bekerja di syarikat yang menyediakan arak namun membolehkan golongan elit Muslim masuk ke tempat perjudian," tulis Dr Kua.

ops lalang 261005 star front pageKatanya, yang aneh, orang seperti Hanif Omar bermati-matian mendakwa beliau merupakan pemimpin pasukan polis ketika itu dan dengan penuh tanggungjawab menjalankan tugas dalam Operasi Lalang tanpa menerima sebarang arahan mahupun tekanan politik oleh Mahathir yang ketika itu adalah menteri dalam negeri.

" Tapi adakah (Mahathir) boleh lepas dari tanggungjawab walaupun bekas IGP dengan begitu hebat tampil ke hadapan dan mendapatkan kredit untuk itu?" soal Dr Kua terhadap tindakan Dr Mahathir yang terus-terusan cuba berselindung.

Malah Mahathir sebelum ini dilaporkan berkata, beliau telah bertemu dengan pembangkang dan menyakinkan mereka bahawa mereka tidak akan ditangkap.

Bahkan mantan perdana menteri itu juga mendakwa, beliau tidak boleh berbuat apa-apa selain patuh dengan tindakan pihak polis.

Khamis, 10 Februari 2011

JANGAN INGAT MAT ISA TAK BIJAK

SILA TEKA SIAPA BUDAK ITAM


nota:
siapakah agaknya
budak itam yang di selamatkan
pada malam itu dari letih
menghisap burung punai yang
tak boleh terbang terbang

LANTIKAN BERASASAKAN KEBOLEHAN - meloya

Pelantikan mana-mana individu untuk mengetuai sesuatu syarikat milik kerajaan (GLC) dilakukan berdasarkan kemampuan dan kebolehan mereka.

Najib Razak berkata, kerajaan tidak terikat kepada sesuatu dasar dalam proses pelantikan seperti mengamalkan dasar tidak boleh melantik ahli politik atau sebagainya.

"Kita sememangnya tak ada ketetapan sedemikian kerana kerajaan akan melantik berdasarkan kemampuan seseorang itu.

"Tak kira sama ada orang korporat, bekas pegawai kerajaan atau bekas ahli politik," katanya.

YANG INI MAT MONGOL CAKAP BETUL…...

YANG INI MAT MONGOL JUJUR…..

MAT ISA PENDEK MEMANGA DA KEBOLEHAN….

JANGAN INGAT MAT ISA HANYA PANDAI RASUAH SAJA

INI KEBOLEHAN MAT ISA:
1 – mat isa pandai tutup cerita raba raba bontot
2 – mat isa boleh buang orang kerja kalau cuba nak buat kes raba raba bontot
3 – mat isa pandai senyap senyap tuntut janji
4 – mat isa macam lee kuan yew pandai pau
5 – mat isa ada taste yang hebat kerana mat isa kata ….’pelik mat mongol…suka budak itam.....


MARI KITA KETAWA BERAMAI-RAMAI

AWAS - JANGAN JADI LEBIH CANTIKnota:
pegawai pegawai kerajaan telah mula berkata
mereka diberi arahan bila menganjur program
dimana bik mana saja atau dengan suami datang:

1 - tidak ada sesiapa yang penting yang boleh pakai hairstyle blow dry
2 - pengacara bukan minah cun
3 - pengacara tak boleh terlalu tinngi hingga bik mama dilihat kemetot
4 - di belakang rostrum wajibada bangku tiga tangga agar bik di lihat tinggi
5 - kushion kerusi di hadapan untuk bik wajib lebih tinggi agar bik tidak hilang
6 - minah minah cun dan yang slim beambut panjang - tidak boleh dari penyambut tamu

NOTA:
tukang buat semua ucapan bik
telah diarah agar tidak akan menggunakan
perkataan BIG, GEMOK atau OBESE

nota:
nama khir toyo juga tidak boleh disebut dalam ucapan
kerana ini akan mengingatkan orang ramai tentang botox


MANA YANG LAIN TAK ADA SUARA

SUARA RAMBANG DARI BELUKARnota:
yang lain tak suka beri komen
atau takut nak komen
atau saje nak tengok mongol
kena tibaiIBRAHIM ALI DAKWA JOHN MALOTT SAKIT HENTAM NAJIB - minsider

Presiden Perkasa Ibrahim Ali hari ini mendakwa ada rakyat Malaysia “yang sudah hampir mati politik” berada di belakang John Malott sehingga bekas duta besar Amerika Syarikat ke Malaysia itu secara berterusan menghentam Najib Razak.


Ibrahim berkata, tuduhan Malott yang mengatakan Najib yang menyebabkan ketegangan kaum dalam negara ini adalah satu perkara yang serius.

Beliau juga menyifatkan Malott sebagai “sakit” dan perlu dibawa rawatan di pusat psikiatri.

“John Malott seorang lelaki yang sakit dan perlu dibawa ke pusat psikiatri, saya bagi alasan dasar Najib walaupun ada beberapa perkara yang kita tidak gembira tapi kita sokong.

“Kalau lihat apa yang Najib buat selama ini menunjukkan beliau mengambil berat terhadap semua rakyat Malaysia,” kata Ahli Parlimen Bebas Pasir Mas ini pada sidang media di sini.

…. BEKAS DUTA SAKIT JIWA?….…

…. BEKAS KATAK SAKIT APA PULAK?....…

SAKIT NAK BODEK..

... BODEK.... NAK DAPAT KERUSI…

nota:
baca berita ini betul betul
berita ini keluar 4 hari dahulu
isteri rosmah kena tibai kau kau oleh bekas duta ini
di tibai dalam satu tulisan dalam akhbar paling berpengaruh di asia

setelah empat hari hanya sang katak puru yang bersuara
hanya si katak puru yang mempetahankan isteri rosmah
apa sudah jadi?

mana pergi malikul sembab?
mana pergi anak mami?
mana pergi zaid hamidi?
mana pergi raja fraud?
mana pergi raja tak ada rakyat?

bila katak puru bersuara
semua orang gelak ketawa


BUNUH TAPI MASIH RAMAI

INI DI IRAQnota:
jumlah dan angka boleh
ditipu di buat buat

yang penting siapa akhirnya
menang

DI VIETNAM

30 AHLI PAS SERTAI UMNO, 200 MASUK GERAKAN - mkini

Sebanyak 200 bekas ahli PKR Bahagian Ipoh Barat dan Tambun hari ini menyertai Gerakan.

Borang permohonan keahlian itu diserahkan bekas Ketua Pemuda PKR Ipoh Barat, V Subramaniam kepada Timbalan Presiden Gerakan Datuk Chang Ko Youn, pada satu majlis ringkas di Wisma Gerakan di Ipoh.

Chang berkata kemasukan mereka ke dalam parti itu bukan atas inisiatif Gerakan atau mana-mana pemimpinnya sebaliknya dilakukan bekas ahli PKR itu dengan rela hati tanpa paksaan atau desakan.

Sehubungan itu beliau mengingatkan Pakatan Rakyat sypaya jangan menyalahkan BN apabila ahlinya keluar parti dan menyokong mereka tetapi sebaliknya perlu mengkaji kelemahan sendiri kenapa semakin ramai ahli PKR meninggalkan parti itu.

Subramaniam yang menyertai PKR sejak 2005 dan menjadi Ketua Pemuda PKR Ipoh Barat selama tiga tahun sebelum keluar parti pada Mac tahun lepas berkata, mereka membuat keputusan menyertai Gerakan kerana kecewa dengan PKR.PASAn y

Di Pasir Puteh, Kelantan, seramai 30 anggota PAS termasuk bekas Timbalan Ketua PAS Cawangan Bunut Rendang Raja Abdullah Raja Mahmod dan bekas Ketua Muslimat PAS Semerak Noriah Salleh menyertai Umno hari ini.

Raja Abdullah, 57, menyerahkan borang keanggotaan kepada Ketua Umno Bahagian Pasir Puteh Zawawi Othman pada majlis di Kampung Gong Datuk di Pasir Puteh.

"Kami tidak mahu lagi menjadi pengikut kepada sebuah parti yang hilang arah tuju, sekali boleh dan sekali tak boleh," katanya kepada pemberita selepas menyerahkan borang itu

TAK SANGKA … PKR ADA RAMAI AHLI DI IPOH BARAT……

TAK HABIS HABIS…. AHLI PKR LARI… TAPI MASIH ADA AHLI…


.. NI MACAM AIR DI PERIGI ZAM ZAM…. TAK PERNAH KERING KERING…...

PAS PUN ADA YANG LARI……

….. NAMPAK NYA PILIHAN RAYA NAK SAMPAI… ATAU INI KERANA BIK MAMA NAK TANDING DI MERLIMAU….…

nota:
ini macam amerika perang lawan vietnam
tiap hari beratus vietcong mati
kalau kira kira
dah habis rakyat vietnam mati
tapi akhirnya amerika kalah

ini macam di afghanistan
hari hari berpuluh taliban mati dibunuh oleh amerika
kalau kumpulkan jumlah
sekarang ini hanya ada 30 lagi rakyat afghanistan yang hidup

ini macam kes iraq
hari hari beratus pejuang iraqi dibunuh oleh amerika
kalau kumpulkan jumlah
hari ini iraq telah 2 tahun tak ada orang


FLOM DENGAN SLOM

INI BAIK PUNYA BLOW DRYnota:
slom ini boleh bagi blow dry
jamin happy ending
terbeliak mata
dan gugur rambutSAYA TIDAK HIRAUKAN KRITIKAN : ISA SAMAD
- berita hairan

Mohamed Isa Abdul Samad mengambil pendirian tidak menghiraukan kenyataan pihak tertentu yang mempersoalkan pelantikannya sebagai pengerusi Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) kerana tidak mahu menjejaskan fokus beliau untuk memajukan FELDA.

Beliau berkata, sekiranya diambil serius perkara itu, ia akan menghalang fokusnya untuk membangunkan FELDA dan memberikan taraf kehidupan lebih bermakna kepada peneroka di seluruh negara.

Sambil berjanji untuk komited dalam menjayakan agenda yang sudah dirancang untuk membangunkan FELDA, beliau berkata:

"Bila kita dilantik, biasalah ada yang tak suka, orang tak suka saya dari dulu. Apa sahaja jawatan yang saya pegang...ada sahaja yang tidak suka. Biarlah, saya tetap akan terus majukan FELDA."

…. INI WIRA PENDEK….….

INI PENYELAMAT NEGARA …opsss… PENYELAMAT MAT MONGOL…..

KALAU TAK ADA WIRA PENDEK MALAM ITU….…

…. MALAYSIA TAK AKAN ADA FLOM…..

MALAYSIA AKAN ADA SLOM….…

nota:
flom ialah fat lady of malaysia
slom iaah slim lady of malaysia

Rabu, 9 Februari 2011KEBERANIAN NAJIB BERDEBAT DIKAWAL FAT LADY OF MALAYSIA

KEBERANIAN NAJIB BERDEBAT DIKAWAL FAT LADY OF MALAYSIA

DEBAT. Perkataan debat adalah perkataan pinjaman yang berasal dari bahasa inggeris iaitu debate, atau lebih tepat dalam bahasa melayunya ialah perbahasan. Apabila menyebut debat, ia merujuk kepada perbahasan ke atas suatu subjek yang menunjukkan pro dan kontranya perkara berbangkit.

Debat mampu memberi manfaat kepada semua apabila sesuatu perkara itu dibahas dengan menegakkan hujah masing-masing dan dinilai oleh hadirin pendengar.

Baru-baru ini kita melihat debat menjadi faktor perbualan utama dan menjadi satu fenomena apabila hampir setiap hari akan ada yang merencanakan program debat, akan ada yang mencabar seseorang untuk berdebat dan tidak kurang juga yang lari dari perhitungan debat sambil mengatakan 'ada yang akan demam' sekiranya dia masuk berdebat. Alasan yang tidak masuk akal sebegini mencerminkan betapa debat itu hebat untuk orang yang berani mempertahankan hujahnya.

Setakat hari ini, ada sebuah aksi debat yang paling ditunggu-tunggu. Perdebatan ini telah dituntut oleh sebilangan besar rakyat Malaysia yang mahu melihat bagaimana tawaran ekonomi itu boleh dikongsi bersama.

Debat yang dimaksudkan ialah perbahasan ekonomi di antara Najib Razak dan Anwar Ibrahim berkenaan Buku Jingga yang diketengahkan oleh Pakatan Rakyat. Cabaran debat ini bermula apabila Najib Razak sebagai Perdana Menteri dilihat memperlekeh keberkesanan Buku Jingga sekiranya Pakatan Rakyat memegang tampuk pemerintahan Malaysia. Buku Jingga itu juga memperuntukkan 100 hari sebagai satu target supaya apa yang dijanjikan oleh Pakatan Rakyat itu terlaksana.

Sudah pasti sebagai seorang Perdana Menteri, Najib akan berasa tercabar kerana sejak dahulu, kini dan selamanya tidak mampu melakukan apa yang dijanjikan dalam Buku Jingga sedangkan Anwar Ibrahim mempunyai hujah tertentu untuk menunjukkan betapa Pakatan Rakyat mampu melaksanakan segala janji apabila memerintah kelak. Hujah ini gayanya khas untuk kaki perlekeh hak sebenar rakyat.

Di saat Perdana Menteri memperlekeh kebolehan Pakatan Rakyat merealisasikan satu menifesto 'merakyatkan negara' melalui pendekatan Buku Jingga, ketika itu jugalah Anwar Ibrahim selaku ketua pembangkang mencabar Najib Razak agar menyahut cabaran debat dek kerana kelantangan Najib sendiri, iaitu memperlekeh Buku Jingga.

Di sinilah letaknya satu subjek pendebatan yang membawa manfaat besar ke atas Rakyat Malaysia malah di sini jugalah dapat kita tafsir sebaiknya samada Malaysia mempunyai seorang Perdana Menteri yang hanya pandai memperlekeh harapan rakyat, penuh dengan retorik tanpa hujah yang menyokong, atau punya sedikit keberanian berhadapan Ketua Pembangkang bertarung di atas padang yang rata.

Menjadi kenyataan atau tidak debat di antara ketua kerajaan dan ketua pembangkang, tidaklah diketahui. Tetapi setakat ini dapat dirasakan melalui sentimen yang dimainkan, kem Najib menunjukkan reaksi negetif. Maka kita harus bersetuju bahawa setelah sekian lama nama Najib Razak dikenang sebagai Mr. Playsafe adalah bukan suatu mitos dan rumours. Mungkin juga beliau mem'playsafe'kan diri sewaktu bertowel di Port Dickson? Sehingga terlantiknya Isa Samad sebagai pengerusi Felda umpama tiada yang lain dalam Malaysia ini lebih berkebolehan.

Susah hendak diluahkan di sini, tetapi seharusnya kita dapat membayangkan betapa mudahnya maruah negara tergadai sepertimana penyerahan perigi minyak dan gas blok L dan M kepada Brunei. Bukan perigi air yang diserah tetapi perigi minyak dan gas yang kerugian ditanggung menjangkau bilion-bilion.

Juga jangan kita lupa bagaimana penyerahan Stesen Keretapi Tanjung Pagar yang menjadi kebanggaan rakyat Malaysia apabila boleh menempuhi dada Singapura tanpa cop pasport, telah diserahkan kepada Singapura. Begitulah tahap berani Perdana Menteri Malaysia, maka tidak hairanlah jika PM kita tunduk membisu, mengundur dan mengulup apabila dicabar berdebat.

Tutup cerita debat ketua kerajaan - ketua pembangkang walaupun kemudian hadir pula cabaran demi cabaran debat oleh Khairy Jamaludin dan Shamsul Iskandar. Belum sempat kata debat diputus, dengan tidak semena-mena hadir Umie Hafilda Ali mencabar Anwar Ibrahim dan Azmin Ali dalam aksi berdebat '2 dalam 1', tetapi dipatahkan dengan berita lacur melacur.

Seterusnya debat akhirnya berlaku di antara Pengarah Strategi PKR iaitu Rafizi Ramli dan YB Hulu Selangor iaitu Kamalanathan. Hasilnya, kerajaan memang sentiasa memandang rendah terhadap Pakatan Rakyat apabila menghantar seorang wakil yang bukan sahaja memalukan Felda Sungai Buaya di Hulu Selangor, tetapi memalukan seluruh entiti kerajaan Malaysia.

Semalam, timbul pula cabaran debat ke atas Tuan Guru Nik Abdul Aziz oleh seorang yang tidak bertauliah. Imbas kembali bagaimana si kurang hajar ini memaki hamun TGNA yang menjadi tetamu rumah orang lain.

Jika anda perhatikan betul-betul sikap orang cenge dalam video di bawah, layakkah orang yang seolah-olah tidak mempunyai akidah ini apabila tidak menghormati seorang pemimpin besar dan juga ulama, mengajukan cabaran debat bertajuk "Sahut Cabaran Ulama UMNO Isu Kenyataan Jejas Akidah".

Akhbar Sinar pula dengan tidak bertauliah, mengatakan TGNA bersetuju berdebat dengan sipolan biadap itu. Berikut adalah kenyataan akhbar yang merujuk kepada kesilapan akhbar Sinar apabila menyiarkan persetujuan debat oleh TGNA;

"Tidak timbul isu berdebat dengan Mohd Nor Deris yang tidak mempunyai apa-apa jawatan di dalam kerajaan sebagai penggubal dasar. Secara logiknya, individu yang layak berdebat dengan Menteri Besar Kelantan yang juga al-Mursyidul Am PAS tentulah tokoh yang mempunyai jawatan berpengaruh di dalam kerajaan atau parti," kata Fadli dalam kenyataannya.

Akhbar Sinar Harian Edisi Kelantan 05 Februari 2011 lalu menyiarkan di muka depannya berita bertajuk “NIK AZIZ SETUJU DEBAT : Sahut Cabaran Ulama UMNO Isu Kenyataan Jejas Akidah.”

Diharap akhbar Sinar lebih bertanggungjawab dengan membetulkan kembali kenyataan muka depan yang disiarkan semalam dalam edisi Kelantan bersama permohonan maaf secara terbuka. Atau kredibiliti akhbar Sinar akan terjejas sebagaimana ia semakin terjejas kerana sudah berjinak menyebelahi satu pihak.

Peristiwa Tuan Guru Nik Aziz dimaki oleh Md Nor Idris telah lama berlalu, tetapi ia harus dijadikan iktibar bagaimana TGNA bertindak melayani orang yang seolah-oleh tidak mempunyai pegangan dan mahu mengapa-ngapakan TGNA. Sedangkan TGNA itu bertongkat dan sedikit uzur pada lahiriahnya, sipolan bernama Md Nor Idris tidak langsung menunjukkan kematangan sebagai orang yang kononnya bijak agama. Inikah yang dikatakan ulamak UMNO ?

Kepada pengunjung yang belum lagi menonton video TGNA dimaki-hamun oleh Md Nor Idris, telah dikepilkan bersama video tersebut sebanyak 2 siri kesemuanya dan lihatlah bagaimana orang yang seperti tidak ada akidah dan akal ini menyerang TGNA. Apakah orang sebegini boleh diberi peluang untuk berdebat dengan TGNA? Takut nanti bila tidak dapat melawan hujah, akan dia melompat untuk mencederakan TGNA kerana dalam video di bawah juga dapat ditafsir bagaimana tahap kesabaran Md Nor Idris dan secetek mana tahap pemikirannya.

Video Bahagian 1

Video Bahagian 2Akhir kata, sama-samalah kita berusaha untuk menjadi warganegara yang bijak yakni dengan meraikan erti sebenar demokrasi. Sedarlah, apabila kita berpeluang melihat kebijaksanaan Perdana Menteri dalam mempertahankan hujahnya menafikan kebolehan isi-isi buku jingga, peluang yang hadir sekali sekala itu tidak berjaya dilunas dengan baik kerana sesungguhnya kita mempunyai seorang Perdana Menteri yang tahap beraninya di bawah kawalan Bahagian FLOM.

Rakyat sengsara, hutang isi rumah RM577 bilion

Pakatan Rakyat akan mencadangkan "penyelesaian radikal" bagi mengurangkan bebanan cukai yang dikenakan ke atas rakyat Malaysia mengikut Dasar Automotif Negara (NAP).

NONETimbalan Presiden PKR, Azmin Ali berkata cadangan itu akan dibentangkan pada Persidangan Ekonomi Pakatan yang dijadualkan pada bulan depan.

Katanya, cadangan berkenaan bertujuan mengurangkan tiga jenis cukai yang sekarang membebankan pembeli dan melipat gandakan harga kereta. Ini termasuk cukai import, cukai eksais dan cukai jualan.

Katanya, walaupun kenderaan di bawah 1,500 cc, cukai yang dikenakan sekurang-kurangnya 60 peratus untuk eksais, 10 peratus cukai jualan manakala 30 peratus cukai import, 60 peratus cukai eksais dan 10 peratus cukai jualan untuk kereta import.

"Ini bermakna bagi setiap kereta paling kecil yang dijual oleh Perodua pada harga RM40,000, sebanyak RM16,500 cukai dibayar kepada kerajaan.

housing hulu kelang"Oleh itu, masanya telah tiba untuk rakyat menilai dasar-dasar baru yang radikal untuk mengurangkan harga kereta dan rumah," katanya pada sidang media mingguan di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya, pagi tadi.

Beliau turun mendesak kerajaan Umno-BN memohon maaf kepada rakyat dan menjelaskan bagaimana rakyat dibebani dengan hutang sepanjang masa.

Azmin berkata hutang isi rumah yang tinggi sehingga mececah 74 peratus dari keluaran dalam negara kasar (KDNK) pada November tahun lalu adalah bukti kurangnya pendapatan rakyat menerusi dasar ekonomi yang dilaksanakan kerajaan persekutuan.

Menurutnya, polisi yang diamalkan tidak lagi relevan memandangkan setiap keluarga terpaksa menanggung hutang negara yang kini melebihi 50 peratus kepada KDNK selain hutang peribadi.

"Kita yakin kalau mahu menjana ekonomi, rakyat perlu ada kapasiti untuk belanja kerana hutang isi rumah yang tinggi," jelas beliau.

NONEAhli parlimen Gombak itu juga menjelaskan prospek malap ekonomi negara dan ketidakupayaan rakyat menikmati taraf hidup baik berpunca daripada tindakan melindungi kepentingan kroni.

Katanya, hutang isi rumah yang dicatat berjumlah RM577 bilion berdasarkan statistik bulanan Bank Negara Malaysia merangkumi bebanan pinjaman kereta (RM118 bilion), pinjaman perumahan (RM225 bilion) dan pinjaman peribadi (RM22 bilion) selain anggaran hutang kad kredit (RM200 bilion).

Ini jelasnya membuktikan kadar perbelanjaan pendapatan rakyat semakin rendah setiap tahun dengan kadar hutang yang tinggi.

"Sikap Umno-BN dalam menangani maslaah harga kereta dan rumah yang mahal dihadapi rakyat adalah bukti mereka tidak mempedulikan kesengasaraan rakyat. Rintihan rakyat selama ini terpaksa menanggung perbelanjaan yang tidak dapat dielakkan langsung tidak diendahkan," katanya lagi.

Selasa, 8 Februari 2011

DARI MEDAN TAHRIR - AMAT BIADAP


bapa mentua ambo bekas polis, pangkat tinggi la jugak.. cukup ambo bitau, pencennya melebihi 3.5k.. dia tahu apa yang polis buat kerana dia bertugas sebagai polis sejak tahun 60-an lagi.. skrg dia dah 60an jugak.. dia sudah jadi orang masjid, semayang tungging terbalik siang malam.. jaga kemaslahatan masjid.. hebat dia beramal... tapi sayang, otak UMNO dia tak boleh dicuci lagi walaupun setiap hari dia bergurindam berqasidah akan segala kejahatan polis, sultan2 dan pemimpin negara.. tatkala beberapa hari dan bulan lepas, anak muda ada kerap mengebas duit tabung masjid.. beliau mencadangkan macam2 kepada jawatankuasa masjid semasa mesyuarat kampung (bandar sebenarnya).. ambo hanya diam sajo.. ek pun dak, uk pun dak.. setelah lama pegawai2 masjid berkaedah macam2, tiba giliran imam tua bertanyakan kepada ambo.. ambo kata "biarlah".. tiba2 semua terdiam.. termasuk bapa mertua ambo.. imam tua kumam sebentar.. beliau bertanyakan lagi, "kenapa kesitu pulak, ini duit masjid.. ini duit orang ramai..duit yang akan digunakan ke jalan Allah, ke jalan agama, tak takut mati ker, dalam kubur besok akan disoal bla2.. hari kiamat lagi, akan disoal ..diseksa api neraka ..bla2...".. ambo agak malas nak menyuarakan apa2.. tapi bila disoal untuk kali kelima, baru ambo ulaskan "tak ada masalah apa2 pun, biasalah budak2 muda..budak tu curi pun, hanya berapa sen berapa ringget saja untuk satu tabung, tapi pemimpin BN mengebas duit berjuta2, tak la kita bincang sampai nak runtuh masjid macam tadi..... lagipun, duit masjid, setiap minggu kita dapat mencecah seribu lebih, lagipun bukan semua tabung yang kena pecahkan" tak sangka ambo, idea bangang ambo gini, senyap gegitu jer dalam meeting masjid

CICAK KUBIN NAK JADI NAGA


INI GENGSTER CHINA - COOL


nota:
apa punya melayu
baru baca tuduhan dah pitam


RASUAH : KETUA UMNO PANDAN PITAM KETIKA TUDUHAN DIBACA
- meloya

Ketua UMNO Bahagian Pandan Abdul Ghani Ismail yang dihadapkan di Mahkamah Sesyen hari ini terhadap lapan pertuduhan pindaan menerima rasuah daripada seorang kontraktor, pitam di kandang tertuduh secara tiba-tiba ketika pertuduhan dibacakan.

Kejadian yang berlaku ketika pertuduhan dibacakan tidak sampai lima minit oleh jurubahasa di hadapan Hakim Rozilah Salleh, mengejutkan kesemua pihak termasuk anggota keluarga tertuduh dan para wartawan yang berada di galeri awam apabila kepalanya terhantuk pada kandang itu.

Isteri tertuduh yang turut hadir bergegas mendapatkan dan menenangkan suaminya yang mulai sedar. Difahamkan kejadian itu berlaku disebabkan Abdul Ghani tidak mengalas perutnya kerana berpuasa hari ini.

Prosiding bersambung setengah jam kemudian selepas Abdul Ghani memberitahu mahkamah bahawa dia masih mampu meneruskannya.

Abdul Ghani, yang diwakili peguam bela M. Athimulan kelihatan pucat dan tidak bermaya itu, masih tenang memberikan pengakuan tidak bersalahnya terhadap kesemua pertuduhan pindaan.

PAHLAWAN MELAYU PUN BOLEH PITAM…...

…. CAKAP BERJUANG UNTUK BANGSA DAN AGAMA…...

KES KECIL INI PUN PITAM…...

...INI KES PROJEK LONGKANG.....

TENGOK CHINA MCA… REMBAT12 BILION…..

TENGOK LEE LIONG SIK… COOL SAJA MASUK MAHKAMAH…..

APA PUNYA TUUUUR… PEJUANG MELAYU INI…..

... BAGI MALU KAUM......

... TAK ADA STYLE......

MANA PERKASA… BANTU SIKIT…..

MANA DIA PENJIHAD ISLAM… MANA DIA MAT BISUL…….

TOLONG DAN BANTULAH YANG SEKAUM..SEAGAMA DAN SEBISUL….

INI PROJEK 1 MALAYSIA PUNYA

LU INGAT KAPAL INI MURAH?


nota:
lima buah kapal ini
adalah yang tercanggih
yang terkini
yang ternow
untuk pertahanan
sebuah harganya 30 juta ringgit

apa lu ingat ini projek murah
nak murah pergi beli garamKOS KAPAL TENTERA LAUT MAHAL 870 PERATUS
– mkini


Pembelian oleh Kementerian Pertahanan sekali lagi menarik perhatian apabila dikatakan bersedia membayar RM6 bilion bagi mendapatkan enam kapal tentera laut, 870 peratus lebih mahal daripada bayaran negara lain untuk kapal yang sama.

Menurut ahli parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua, pembelian kapal peronda pesisir pantai OPVs oleh Tentera Laut Diraja New Zealand tahun lalu hanya bernilai NZ$90 juta (RM210 juta) setiap satu.

Israel, tambahnya, yang sedang berperang, membayar AS260 juta (RM791 juta) untuk OPVs, kira-kira RM219 juta kurang daripada apa yang sedia dibayar oleh Kementerian Pertahanan.

Menurutnya, kelas Roisin buatan Ireland bernilai AS34 juta (RM103 juta); Super Vita dari Greek bernilai AS$108 juta (RM329 juta); Type 130 dari Jerman (AS188 juta atau RM572 juta) dan Saar V dari Israel (AS260 juta atau RM791 juta) setiap satu.

"Hatta dalam kelas yang amat tinggi, Lockheed Martin dan General Dynamics, dua syarikat persenjataan terbaik dan terbesar di dunia, membina kapal perang Littoral (LCS) Amerika Syarikat dengan nilai kurang daripada AS300 juta (RM913 million) pada tahun 2004," kata Pua.

Dalam satu kenyataan hari ini, Pua juga setiausaha publisiti DAP mempertikaikan kerana pembelian itu tidak dibuat secara kompetitif apabila negara yang jauh lebih maju dalam ketenteraan seperti Amerika Syarikat mengamalkan perkara itu.

APALAH TONY PUA NI … TAK FAHAM FAHAM……


INI PROJEK PILIHANRAYA…...

…. INI CARA NAK AMBIL DUIT ORANG RAMAI……

….KETUA BAHAGIAN BUAT SYARIKAT… DAPAT PROJEK BUAT PINTU KAPAL…..

.. KETUA CAWANGAN... BUAT DINDING KAPAL.....

.. FULUS MASUK…BOLEH BELI UNDI…

LUPA KE?.... ZAMAN MADEY DENGAN DAIM…..

PROJEK ABU JULING BUAT KAPAL 5 BUAH DENGAN HARGA 5 BILION RINGGIT…..…

SAMPAI HARI INI JANGAN KAN ANAK KAPAL…. TELOR KAPAL PUN TAK NAMPAK….

….INI CARA MELAYU REMBAT DUIT…...

…. PERLABUHAN KLANG… CARA CHINA REMBAT DUIT…..

ORANG INDIA…ADA CARA LAIN…

MIC DAPAT PROJEK CUCI KAPAL DAN CUCI PERLABUHAN…...

INI PUN KALAU PROJEK INI SIAP…KALAU TAK SIAP DAPAT CUCI KERETA...


Isnin, 7 Februari 2011

SIAPA CURI DUIT SUBSIDI MINYAK

TANGAN SIAPA INI ?


nota:
kalau tangan ini diperah
berapa tong minyak akan
akan keluar?
KERAJAAN BELUM CADANG NAIKAN HARGA PETROL DAN DIESEL : ISMAIL SABRI - mStar

Kerajaan belum bercadang menaikkan harga petrol dan diesel sekalipun harga minyak mentah dunia kini telah mencecah USD$100 setong.

Malah, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Ismail Sabri Yaakob berkata kabinet juga belum membincangkan mengenai kenaikan harga bahan tersebut.

"Kerajaan tidak sewenang-wenangnya menaikkan harga minyak kerana kajian menyeluruh perlu dilakukan sebelum kenaikannya diumumkan," katanya.

Ismail Sabri yang juga anggota Parlimen Bera berkata berdasarkan situasi semasa, harga minyak mentah dunia dilihat akan semakin meningkat, sekali gus meningkatkan beban subsidi kerajaan.

nota:
lihat dan ingat akan kenyatan ini
ini satu kenyataan yang amat jelas bahawa
yang bertanggung jawab menaikkan harga minyak
bukan tuan kedai pam minyak tetapi kerajaan.

kenyataan ini membuktikan bahawa harga minyak
boleh dinaikan oleh kerajaan
jika boleh dinaikan maka ianya
juga boleh diturunkan.

alasan naik kerana harga minyak mentah 100 dolar satu tong

kita tunggu bila harga jatuh
apakah harga akan diturunkan?
jika tidak ertinya gerombolan tipu orang kampong.

kita lihat dan tunggu bila harga naik lagi
siapa yan buat kenyatan
kalau masih lagi presiden tuan empunya kedai minyak maka
jelas ini hanyalah untuk menipu rakyat.

duit subsidi minyak telah dibawa lari entah kemana?

SIAPA KATA DUIT KERAJAAN PUSAT, SEBENARNYA DUIT RAKYAT

INGAT KEDAH SAJA BUAT MACAM NI, RUPA-RUPANYA KELANTAN DAH 20 TAHUN

http://www.harakahdaily.net/v2/images/stories/datoseri%20azizan%20abdul%20razak.jpghttp://pantheraleo1982.files.wordpress.com/2008/04/nik-aziz52.jpg

Apapun yang kita ingin kupaskan mestilah berlandaskan fakta, justeru itu biarpun umno atau PAS, mereka sering berpolitik sehinggakan ada yang melupakan tugas utama sebagai peneraju negara maupun negeri....

umno di Kelantan seharusnya sedar, kini sudah 20 tahun lebih PAS menerajui Kelantan, tetapi mereka masih lagi tidak dapat menerima hakikat ini.

Saya amat terkilan bila ada anak kawan saya yang baru berpindah ke Kelantan melahirkan rasa hairan mengapakah tiada gambar Menteri Besar Kelantan di sekolah mereka.

Soalan amat mudah saja " Papa, Kelantan ni kan ada Menteri Besar macam negeri yang dulu jugak, tetapi mengapa gambar beliau tak ada di sekolah saya"....

Papanya menjawab " Ini negeri PAS memerintah, gambar Tok Guru tak boleh diletak di sekolah sebab bimbang pelajar akan mengikut perangai Tok Guru tu, tok Guru tu sering ke masjid, cakapnya lemah lembut, banyak ilmu agama dalam dirinya,, Kerajaan umno ni amat takut kalau ramai yang akan ikut macam dia"

Kesimpulan yang dapat ialah umno amat bodoh sombong laaaaaa.....

Sharpshooter muncul kembali menerjah Pak Menteri

Artikel
Alhamdulillah akhirnya blog Sharpshooter berjaya dipulihkan setelah digodam. Jutaan terimakasih buat semua yang memberi sokongan dan semangat kepada Sharpshooter.

Terimakasih juga kepada Pak Menteri...mana mau lari... yang telah mempopularkan blog nyamuk kerdil Sharpshooter.

Untuk makluman semua, atas nasihat peguam, sharpshooter tidak dibenarkan membuat sebarang komen tentang isu saman tersebut.

Namun begitu, sharpshooter ucapkan jutaan terimakasih kepada blogger-blogger lain yang memberi sokongan awal dan bertindak seperti peguam sharpshooter...hehehehe..

Kelab Greenboc Terang, Tajam & Tepat adalah blogger terawal yang memberi ulasan terhadap isu ini.

Ulasannya - Hairan kita dengan Pak Menteri yang seorang ini. Macam cacing kepanasan. Sepatutnya beliau mengambil injunksi terhadap Wikileaks yang telah mendedahkan kes beliau. Namanya tempampang beberapa di dalam laporan berkenaan. Begitu juga Rais sepatutnya menyaman Migrant Care yang telah mewawancara perempuan yang mendakwa dirinya dirogol oleh Rais.

Saya tertanya-tanya kenapa Rais tidak mebersihkan namanya mengheret Migrant Care ke muka pengadilan sedang Migrant Care telah menyatakan lebih awal bahawa mereka mempertahankan dakwaan mereka itu? Apakah Rais takut lebih banyak akan terburai di mahkamah jika beliau melakukan demikian?

Sambungan artikal Kelab Greenboc lengkap dengan kenyataan Moigrant Care boleh layari di sini

Selepas itu Blog Edyesdotcom turut memberi sokongan moral kepada sharpshooter.

Blog edyesdotcom akan bersama blog sharpshooter yang menjadi blog pertama yang dihalang bersuara di alam siber. Ini mendekatkan lagi ura-ura kerajaan Malaysia untuk menggubal undang-undang baru akta multimedia yang mengawal aktiviti blogger dan laman sosial lain.

Blog sharpshooter yang dikendalikan oleh Din Binjai telah dihalang untuk mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung tuduhan rogol terhadap Rais Yatim. Namun Din Binjai sharpshooter tidak gentar dengan asakan Rais Yatim yang mendapatkan injuksi mahkamah...berita lanjut di sini.

Blog sensasi Tukar Tiub Hishamudin Rais turut memuatkan dua artikal tentang isu Pak Menteri anak yatim ...ulasannya...

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

1 – rais yatim tidak rogol amah
2 – rais yatim tidak rogol kerusi
3 – rais yatim tidak rogol bangku
4 – rais yatim tidak rogol kereta
5 – rais yatim tidak rogol lembu
6 – rais yatim tidak rogol kambing
7 - rais yatim tidak rogol gajah
8 – rais yatim tidak rogol kuda
9 – rais yatim tidak rogol lori
10 – rais yatim tidak rogol badak

KAH KAH KAH KAH

Anda boleh layari di sini dan di sini

Blog paling popular di P.Pinang Anak Sungai Derhaka milik ajk Keadilan Permatang Pauh turut menelefon sharpshooter dan membuat ulasannya sendiri. Katanya mengapa Amizudin bukan Ahirudin (Rocky Bru)

Sebenarnya, jika kita membaca apa yang telah disiarkan oleh Amizuddin Ahmat didalam blognya iaitu sharpshooterblogger.blogspot.com dibawah tajuk “Hei Pak Menteri.. mana mau lari” kita akan dapati artikel tersebut bukanlah dari tulisan beliau, ianya adalah artikel yang telah disiarkan oleh Harakahdaily sepertimana yang tertera diakhir artikel jadi mengapa Amizuddin yang dikenakan perintah mahkamah itu?

Nasihat dari siapa yang telah diterima oleh Rais Yatim ini untuk menyemarakkan kembali isu ‘Menteri Rogol Amah’ di arena blog, Nampak sedikit kurang cerdik kerana isu ini telah semakin padam tetapi ianya ditimbulkan semula.

Biarpun ada beberapa individu yang mengatakan isu perintah mahkamah yang dikenakan terhadap Amizuddin ini mungkin kerana isu peribadi antara beliau dan Rais Yatim sendiri. Sambungannya anda layari di sini.sini.

Blog Ikut Suka Aku juga turut membuat ulasan tersendiri dalam kes saman Rais ini. Katanya Lu orang perasan tak salah satu sifat bangsa umnoapco, terutamanya Pak2 Menteri diorang yang jaga Kementerian... hahahaha... macam cibai wa cakap lu sejak dulu kini dan selamanya.

Yang gua terperasan sejak dulu kini dan selamanya ialah apabila ada sesuatu perkara yang melibatkan orang melayu, Pak2 Menteri Malaysia nih.... punyalah berani teramat. Tetapi apabila ada sesuatu perkara yang melibatkan kaum Cina/India Pak2 Menteri Malaysia akan tunduk, bak pepatah pijak babi pun tak mati beb.... kah...kah...kah.....

Kali ini gua terperasan berkaitan tuduhan terhadap sorang Menteri yang di tuduh entot-entot belakang pintu... ngeeeee..., apa kejadahnya dia dapatkan injunksi terhadap Blogger Sharpshooter...???? sambungannya di sini.

Kepada blogger yang menyokong sharpshooter yang tak sempat sharpshooter siarkan di sini sharpshooter minta maaf banyak-banyak. Semoga sokongan anda diberkati Allah hendaknya.

Manakala AMK P.Pinang pula telah mengadakan sidang media di Yayasan Aman untuk membidas dan mengecam Rais Yatim.

Laporan Sinar - PENANTI – Angkatan Muda Keadilan Pulau Pinang (AMKPP), semalam, mengecam tindakan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim menyaman blogger, Amizudin Ahmat daripada terus menerbitkan perkataan berunsur fitnah terhadap beliau menerusi blognya, sharpshooterblogger.blogspot.com.

Ketuanya, Amir Mohd Ghazali berkata, mengapa Amizudin yang perlu disaman dan bukannya Datuk Ahirudin Attan atau Rocky's Bru kerana beliau yang mula mendedahkan isu berkenaan melalui tulisannya di blog.

Menurutnya, ia disusuli pula dengan artikel yang menyokong tindakan Ahirudin oleh beberapa blog lain seperti BigDogDotCom selang beberapa hari selepas artikel berkenaan disiarkan. Sambungannya di sini

Manakala berita TV Selangor anda boleh baca di sini.

TV Selangor juga telah menelefon sharpshooter petang tadi tetapi atas nasihat peguam, sharpshooter tidak dibenarkan membuat sebarang komen tentang isu Pak Menteri anak yatim kematu ini. Lawan tetap lawan.