Jumaat, 24 Disember 2010

Jika Kita Rajin Membaca Kita Akan Tahu

BERGUMBIRALAH IA DATANG SEKALI

nota:
bergumbiralah wahai bani kanak kanak
alamilah dunia yang indah
zaman ini hanya datang sekali
bermainlah hari ini seolah olah kamu
tidak akan dibenarkan bermain hari esok !

jangan lah kamu dirosakan oleh pmr!NAMPAK SANGAT MUFTI JOHOR TAK MEMBACA


Imej Santa Claus ini adalah strateji pemasaran Coca Cola yang mula dimunculkan pada tahun 1930’an. Pakaian , topi dan janggut Santa ini tidak ada sangkut paut dengan agama Isa dari Nazareth. Ini pemasaran kapitalis untuk mendapat keuntungan. Lihat sahaja warna merah dan puteh – ini warna Coca Cola.

Santa Claus ini ada memiliki pelbagai nama. Nama ini dikaitkan dengan Wali Klause seorang padri yang suka memberi hadiah kepada kanak-kanak. Ini juga ada kebenaran dan banyak campur aduk cerita cerita rakyat seperti Pak Pandir dan Lebai Malang.Banyak negara yang mengakui Wali ini adalah warga mereka. Sweden, Norway, Denmarak, Finland malah Turkey juga klim Wali Kaluse ini datang dari wilayah mereka.

Di Belgium - negara suaka TT - tarikh memberi hadiah kepada kanak-kanak ini bukan 25 Disember tetapi 16 Disember. Ini mengikut pembacaan orang Belgium.

Mitos ini samalah seperti kita memberi ‘duit raya’ kepada anak anak ketika berhari raya. Kita masukkan duit ke dalam sampul berwarna hijau. Ini adalah cara Melayu menterjemah budaya angpau orang Tionghua. Orang Tionghua memberi hadiah yang dibungkus dengan sampul merah.

Sayugia diingatkan bahawa pada satu ketika dahulu jemputan kahwin wajib di hantar dalam sampul merah. Bagitu juga kad ucapan selamat hari raya. Malah pada satu masa dahulu menjadi lumrah orang akan bertanya ‘ bila sampul merah akan sampai’. Ini bermaksud : bertanya bila nak kahwin. Bila ekonomi berubah budaya berubah – hari ini jemputan kahwin datang dengan e-mail dan pesanan ringkas.

Warna merah ini mucul dari ikutan kita dengan budaya orang Tionghua.

Budaya sampul surat hijau ini telah berkembang. Ini disokong pula oleh bank bank dan para peniaga. 100 tahun dari hari ini - jika ada mufti yang mals membaca dan mengkaji - mungkin ini sampul hijau ini akan ditakrif sebagai jalur agama.

Bagitu juga warna hijau yang dikaitan dengan Islam. Ini juga pemasaran yang dimunculkan oleh Saudi Arabia. Kerajaan Saudi Arabia yang kita kenali hari ini diwujudkan oleh British pada tahun 1932. Keluarga Saud ini tidak ada sangkut paut dengan Nabi Muhamad. Mereka ini dinobatkan oleh Shell dan British Petrolium.
Di zaman nabi tidak ada raja.

Warna hijau yang dipasarkan ini amat menarik dalam wilayah padang pasir yang kering kontang. Mungkin kurang menarik di negara seperti di bumi kita yang tropikal dan hijau sepanjang tahun.

Warna hijau ini kini dikaitan dengan Islam. Untuk pelajar pengkaji sejarah akan sedar bahawa bendera yang di kibarkan oleh Muhamad ialah hitam. Kerana inilah penganut agama Shiah telah menobatkan bendera hitam sebagai bendera mereka.

Lihat – semua memiliki kontek. Sejarah itu sendiri juga memiliki sejarahnya.

Budaya bergerak, berubah dan berkembang. Budaya, tingkah laku, adat istiadat, moral semuanya berubah mengikut gerakan ekonomi. Pembuatan ekonomi dan produksi ekonomilah yang menjadi memandu manusia. Bukan cerita di awan awan. Cerita di awan-awan ini indah untuk kanak-kanak seperti Wali Nikolas datang dengan kereta saljunya.

Manusia pinjam memimjam. Pakai memakai. Anak semua bangsa bercampur dan bergaul. Tidak ada sesiapa yang boleh mengakui bahawa ini hanya milik bangsa dan budaya mereka. Kita telah bercampur gaul. Kenal mengenal. Tiru meniru. Ini hakikat dunia hari ini. Ini bukan cerita ultraman. Jepun yang anggkuh itu pun sedar bahawa mereka juga kaki tiru yang terulung.

Lihat bagaimana sifar yang datangnya dari Arab, kemudian berkembang. Jika tidak ada sifar konsep dunia kita tidak wujud. Dari sifar kita berkembang hingga kita menjadi kita hari ini. Apakah sifar monopoli Arab? Tidak.

Yang ingin memonopoli ini hanya kaum pemodal- kaum kapitalis. Mereka meletakkan – hak cipta – ini untuk mengawal dan memastikan keuntungan akan sampai ke saku mereka. Siapa mencipta padi? Siapa mencipta buah durian? Siapa mencipta petai dan jering? Siapa mencipta akar kayu senduduk?

Bagitu juga kita tidak boleh memonopoli kebenaran dan kebaikkan. Kebaikan dan kebenaran adalah milik umat manusia. Tidak ada satu agama pun dalam dunia ini yang boleh memonopoli kebenaran. Agama tidak meletakkan hak cipta untuk kebenaran dan kebaikkan. Hak cita ini adalah milik Yang Maha Esa.

Selamat menyambut Mauludul Rasul Nabi Isa dan selamat tahun baru Gregorain. (TT)


MALAON BANGANG

INI SANTA YANG BERSUNAT

SANTA BAIK JAGA SUNGAI
JAGA EKOLOJI NAIK BASIKAL
HARAM PAKAI BAJU SAMI SANTA CLAUS – berita hairan

Mufti Johor, Tahrir Shamsuddin menasihatkan umat Islam supaya tidak memakai pakaian atau perhiasan yang menyamai 'Santa Claus' kerana ia bercanggah dengan seruan Nabi Muhammad.

Katanya, kebanyakan umat Islam di negara ini tidak sedar dan kurang pengetahuan mengenai ilmu agama hingga menyebabkan mereka turut serta meraikan perayaan Krismas yang disambut penganut Kristian.

Setiap kali menjelang 25 Disember, ada antara orang Islam memakai pakaian itu. Bagi saya, hukumnya haram kerana ia boleh mempengaruhi dan memesongkan akidah seseorang Islam itu.
Baru-baru ini, saya ada menerima aduan daripada orang ramai yang prihatin mengenai perkara ini malah ada yang meluahkan perasaan sedih kerana ada segelintir masyarakat Islam sanggup berpakaian seperti Santa Claus, " katanya.

Tahrir berkata, ada sesetengah masyarakat Islam yang bekerja di pusat beli - belah terpaksa memakai pakaian atau perhiasan berkenaan atas kehendak tugas.


Pihak atasan organisasi berkenaan seharusnya sedar dan sedia maklum mengenai sensitiviti masyarakat Islam. Mereka sebenarnya boleh mengarahkan pekerja lain dan sebagai contoh pekerja yang beragama Kristian untuk memakai pakaian terbabit, " katanya.

JAMIN MANGKOK BODOH INI JADI BERITA DUNIA…..
….. KEPALA BANA APA JADI MUFTI … BANGANG DAN BIOL…...

. NASIB BAIK BANGANG DAN BIOL INI BUKAN PENYAKIT BERJANGKIT…..….

... KALAU TIDAK MEREBAK BANGANG NI....

…. MACAM MANA ORANG BANGANG NI BOLEH DUDUK DISINI..…

…. BANGANG INI MACAM MACAM BANGANG…. TAPI INI JAMIN TOP BANGANG…...

... GAMBAR SALJI TAK NAK HARAM KAN KE?......

... BAIK HARAMKAN JUGA RUSA BERHIDUNG MERAH....

nota:
akan dicadangkan kepada raja norway
untuk di berikan hadiah nobel atas
kebangangan
INI BUKAN BERITA LAWAK

SIAPA INI?nota:
minta maaf banyak banyak
ini hanya gambar hiasan sahaja
bukan gambar perogol
kalau ada persamaan adalah secara
tidak sengajaMENTERI ROGOL AMAH TETAPI SELAMAT – harakah daily

WikiLeaks bukan sahaja menyusahkan ahli politik yang masih aktif bahkan juga bakal menyusahkan mereka yang dikira telah bersara dari politik.

Pemimpin sebuah akhbar pro Umno, Rocky Bru atau nama sebenarnya Ahirudin Atan , menyiarkan pendedahan WikiLeaks bahawa bekas Perdana Menteri, Abdullah Ahmad Badawi mengetahui salah seorang menterinya telah merogol seorang amah warga Indonesianya.

Namun, tidak ada sebarang tindakan undang-undang diambil ke atas menteri berkenaan.

Menteri berkenaan bagaimanapun selepas itu digugurkan sebagai menteri apabila perubahan kabinet dibuat.

Menurut Rocky Bru, beliau telah mendengar cerita rogol oleh menteri kebinet ini sejak tiga tahun lalu tetapi ia tidak dapat disahkan sehinggalah ia didedah oleh WikiLeaks berdasarkan dokumen yang bocor ini.

Peristiwa itu berlaku di Kuala Lumpur pada tahun 2007. Pada Julai 2007, mangsa yang ditemuramah di kampungnya dekat Jawa Tengah, Indonesia telah membuat pengakuan itu.

Laporan itu kemudiannya telah dihantar kepada kedutaan Amerika, Indonesia dan juga kepada pejabat Perdana Menteri, Abdullah Ahmad Badawi.

Amah yang mempunyai dua anak dan suami itu telah bekerja di rumah menteri berkenaan lapan tahun ketika peristiwa itu berlaku.

Menurut laporan dari sebuah NGO itu, suami amah itu tahu peristiwa ini namun tidak diketahui oleh anak-anaknya.

Namun oleh kerana malu dan takut, usaha untuk mendakwa menteri berkenaan tidak berjaya.


BAJU MELAYU AKAN DIHARAMKAN

WARNA HITAM PESONG AKIDAHnota:
ramai anak muda kurang sedar
memakai pakaian berwarna hitam
akan memesongkan akidah kerana
warna hitam adalah warna yang
donobatkan suci oleh penganut
agama kristianBERITA TERKINI - TUKAR TIUB PEMECAH BERITA


satu gerakan besar besaran untuk
mengharamkan baju melyu telah
bermula di johor bahru pagi ini

gerakan ini telah menyahut seruan
mufti johor yang menganggap baju
yang diapakai oleh santa clause itu haram.

orang ramai juga telah mula sedar bahawa kolar
baju melayu cekak musang yang dipakai pada
baju melayu itu adalah tiruan
dari baju orang kristian.

mengikut mufti ini adalah rancangan halus
untuk memesongkan akidah orang melayu.

pagi ini di jalan larkin kelihatan tukang
tukang jahit telah mengumpulkan baju baju melayu
untuk dibakar.

hanya baju melayu kolar johor sahaja yang boleh digunakan.

dalam masa yang sama sekumpulan anak anak muda
dari kempas dan kota tinggi telah datang
membawa seluar dalam mereka
mereka juga telah membakar puluhan seluar dalam
ada yang membakar hinges, clubman dan kevin cline.

bila di tanya oleh wartawan seorangg anak muda bernama ayin sufian
telah berkata '.... kami baru sedar sekarang bahawa
orang kristian juga memakai seluar dalam... kami tak
mahu termakan rancangan licik padri kristian yang
cuba memesongkan akidah anak anak muda dengan memberi seluar dalam...'

seorang anak muda yang enggan namanya disebut telah berkata:
'... orang kristian ini telah meracun kita... kita patut
memansuhkan huruh T kerana huruf T ini adalah simbol
kristian...'

kelihatan kenyataan mufti johor ini telah
mempengaruhi masyarakat sekeliling. keadaan
ini sedar merebak.

di ibu kota kuala lumpur
cadangan agar orang melayu
menggunakan kain sarong telah
pula di tentang oleh sekumpulan yang
memanggil diri mereka PUKEE -
pasukan umat kesejahteraan esa -Pukee telah
menolak penggunakan kain sarong.

menurut PUKEE kain sarong ini berasal dari
budaya HINDU - kain sarong ini nama asalnya
lunghi tapi lebih dikenali oleh orang melayu
sebagai kain pelikat. ramai orang melayu tidak
sedar kenapa kain sarong namanya kain pelikat.

nama kain pelikat ini muncul kerana kain ini
di bawa masuk dari kawasan hindu bernama PULICAT
di daerah Thiruvallur di Tamil Nadu. inilah hujah pukee
untuk menolak pengunaan kain pelikat sebagai busana melayu

hingga berita ini ditulis semakin
ramai orang membuangkan baju melayu, seluar dalam
dan kain pelikat.

INI BAJU POPEINI BUKAN BAJU POPE


KOLAR BAJU PADRI
KOLAR BAJU MELAYU

APA KHABAR ORANG DISANA

PANDAI DEN BERSILATnota:
ciisss... jangan tanya den
den mano tahu
ekao ingat den sajo yang ado batang pole
orang lain pun ado jugo kah kah kah

ancuk omak kau
bicat omak kau
jangan kau nak nuduh nuduh


WIKILEAKS : ABDULLAH GAGAL BERTINDAK KEJADIAN ROGOL MELIBATKAN MENTERINYA
– free malaysia today

PPendedahan WikiLeaks berhubung kejadian rogol terhadap seorang pembantu rumah warga Indonesia yang melibatkan seorang Menteri Kabinet era mantan perdana menteri Abdullah Ahmad Badawi dilihat mampu menggugat hubungan Malaysia-Indonesia dan menjejaskan imej negara.

"Walaupun laporan WikiLeaks ini boleh diragui kesahihannya, namun sekiranya kejadian rogol ini benar-benar berlaku, ia akan memberi imej buruk kepada negara sekaligus mengugat hubungan Malaysia-Indonesia.

"Tambahan pula semenjak kebelakangan ini, begitu banyak kejadian-kejadian yang menyebabkan perselisihan faham rakyat antara kedua-dua negara berjiran ini," demikian menurut Naib Ketua Wanita PKR, Haniza Mohd Talha ketika dihubungi hari ini.

…. APA KHABAR ORANG JELEBU…..….

….. APA KHABAR ENTOT ENTOT…..…

…. APA KHABAR BUKIT TANGGA….…

….. APA KHABAR ORANG GAGU…..…

…. APA BAKAR CIK KHABAR….


nota:
ke jolobak ke jolobo
tuan padi tigo tangkai
kau mengentot orang tahu
tak dapek tutup bangkai

Khamis, 23 Disember 2010

Bunyi Saje Hebat - Kerja Kaki Pow

JADI BARUA CUKONG


nota:
dbkl mengukit arahan cukong
runtuh kan rumah di berembang

tak lama lagi ada 7 buah kampong
di banda dalam gombak yang akan
dirembat oleh cukong dan yang akan
jadi barua aialh dbkl

DBKL BERI KATA DUA - melayau

KUALA LUMPUR 22 Dis. – Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) memberi tempoh sehingga 3 Januari ini untuk peniaga di Jalan Damai di sini berpindah ke lokasi lain.

Jika arahan itu gagal dipatuhi, tindakan menyita serta merobohkan 28 premis di situ yang didapati menukar premis kediaman untuk aktiviti perniagaan akan diambil.

Daripada 28 premis itu, 12 premis dijadikan restoran, empat pejabat, dua kedutaan, dua sekolah dan kolej, dua kedai perabot dan dua rumah kelab dan masing-masing satu dijadikan tapak semaian, tadika, spa dan galeri.

LANCHAOOOW DBKL BERANI…...

PERGI LANCHOOOW LAAAA…...

…. GALERI ITU…. ENTOT ENTOT YANG PUNYA…...

LANCHOW…. BERANI SITA….…

TAK PERCAYA TUNGGU DAN LIHAT….

…. KALAU WARUNG MEK JAH … DAH LAMA REBAH…...

…. LANCHOW DBKL… TIAP PETANG AMBIL DUIT POW DI PETALING STREET……

PUNYA HINA… CHINA MENIAGA MENYUMPAH…...

... NASIB BAIK TAK FAHAM CAKAP CHINA......

... CHINA MENYUMPAH SERANAH MELAYU MALAS KERJA.....

…. BUAT KERJA YANG HALAL…. MALU MELAYU CARI MAKAN DUIT LENDIR….…

LANCHOWWW LAAAA BAGI KAAT DUA…...

... KAMPONG BEREMBANG..KAMPONG CHU BADAK... BAWA JENTOLAK.....

.... ANCHORWOMEN BERANI BAWA JENTOLAK.........

... PERGI LANCHOWWWW LAAA DBKL.......

nota:
nanti dan lihat
kita tunggu 3 januari nanti
betul ke atau hanya lanchow
atau berita ini akan hilang
entah ke manaKecut Teloooo

SIAPA SIMPAN GAMBAR INInota:
kalau gambar dah kena pengang
telooo pun mesti kena pegang
sama


WIKILEAKS : BILAHARI KAUSIKAN ENGGAN KOMEN - melayau

Tiada penafian atau pengesahan daripada si empunya badan.

Apa yang termampu dilakukan oleh Setiausaha Tetap Kementerian Luar Singapura, Bilahari Kausikan apabila diajukan soalan mengenai kenyataan negatif beliau terhadap negara ini yang didedahkan WikiLeaks minggu lalu ialah memberikan jawapan selamat "tiada komen".

Menggunakan pengalaman sebagai seorang diplomat, Bilahari kelihatan tenang mengawal keadaan walaupun diajukan soalan yang sama beberapa kali oleh wartawan.

"Kita tidak membuat komen mengenai WikiLeaks kerana ia tidak akan berpenghujung, terima kasih," katanya ringkas sewaktu ditemui di hotel Doubletree by Hilton Kuala Lumpur, di sini hari ini.

Beliau berada di sini bagi mewakili Singapura dalam mesyuarat kelima Kumpulan Pelaksanaan Bersama Malaysia-Singapura (MSJIT) untuk merumuskan perjanjian membabitkan soal tanah Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) di republik berkenaan.

Nama Bilahari terpalit kontroversi apabila laman WikiLeaks pada 12 Disember lalu mendedahkan beliau berkata "Kepimpinan yang kurang cekap adalah satu masalah besar di Malaysia" dalam satu kawat diplomatik bertarikh September 2008 kepada Timbalan Setiausaha Pertahanan Asia Timur, David Sedney.

…. MANA NAK LETAK MUKA…..

MANA DIA PAKIDA…...

MANA DIA PERKASA….

MANA DIA PEJUANG ISLAM MAT BISUL…...

MANA DAA NGO MELAYU PERAK…...

INI BUKAN DAP TAPI MALAON PAP… DATANG NAK REMBAT TANAH MELAYU…...

TAK MALU KE?.... MALAON INI KUTUK PEMIMPIM MELAYU KAW KAW…...

... SEKARANG DATANG NAK REMBAT TANAH MELAYU.....

NAMA MALAON MACAM NAMA NANDEK…. KENAPA TAK MINTA PULANG KE MADRAS….…

LUPA KE SINGAPURA INI SEBAHAGIAN DARI TANAH MELAYU…...

nota:
lihat dan saksikanlah
lee kuan yew sengaja hantar
malaon ini - ini untuk menduga
sama ada pemimpim melayu ada telooo atau tidak


nota:
melayau tuduh DAP ajen PAP
yang ini betul betul ajen PAP
datang - kecut telooorBILA TANAH KERETAPI TANAH MELAYU DI REMBAT


INI YANG TINGGAL

Mak Janda Klim Anak Dara

BERSENAM UNTUK JADI SLIMnota:
gemok macam badak
memang potong stim
tu pasal laki cari
awek mongolia


KOS SIDANG WANITA PERTAMA RM4.5 JUTA - mkini

Sidang Kemuncak Wanita Pertama yang diilhamkan dan dinaungi isteri perdana menteri Rosmah Mansor mencatatkan perbelanjaan kerajaan hampir RM4.5 juta.
Dalam jawapan bertulis di Dewan Negara, Shahrizat Jalil mendedahkan perbelanjaan untuk program tiga hari itu sebanyak RM4,498,949.99.

Program melibatkan 15 wanita pertama dariapda seluruh dunia - kebanyakan yang hadir daripada negara-negara Africa - berlangsung di Kuala Lumpur pada Oktober.

Ekoran penjelasan itu, senator Syed Husin Ali daripada PKR membangkitkan persoalan kewajaran Rosmah dianjurkan oleh isteri perdana menteri sedangkan menurutnya dalam negara ini wanita pertama adalah Permaisuri Agong.

NAPA HAIRAN TENTANG BETINA INI…...

... BETINA INI KLIM JADI WANITA PERTAMA…

TANYA BETINA INI…...

BERAPA KALI JADI ANAK DARA?....…

…. KAHWIN CERAI… KAHWIN CERAI… MASIH ANKA DARA LAGI….

LAGI MAK JANDA BOLEH KLIM ANAK DARA…....

... MUSTAHIL JANDA TAK BOLEH KLIM FIRST LADY…....

Dayak Ooooo Dayak

BAKAL JANDA KAYAnota:
dulu orang melayu
tak minat dengan janda arab
sekarang semua melayu minat dengan janda daya
k

Rabu, 22 Disember 2010

SEPAK KELUAR BN DARI PUTRAJAYA


Saban hari kita semakin terhimpit dengan kenaikkan harga barang. Kita dipaksa untuk membeli harga barang yang adakalanya menyebabkan kita terpaksa mengikat perut agar kita terlepas untuk makan malam. Bayangkan pula jika yang sudah berkahwin dan mempunyai anak?

Kita dijanjikan dengan pelbagai janji oleh BN khasnya Najib dan Rosmah. Bangunan tinggi sana - sini. Kemudahan awam yang bersifat nombor satu dunia. Semuanya hebat dan terhebat di dalam dunia. Tapi percayakah kita semua?

Dahulu Pak Lah menjanjikan koridor sana - sini. Namun dalam menjanjikan koridor sana - sini kita masih dihimpit dengan wang didalam saku cepat habis. Harga barang melambung naik. Walaupun Pak Lah sanggup mencemar duli pergi ke negeri Kelantan dengan menjanjikan pembangunan yang maha dahsyat, namun dengan kesempitan wang semuanya dilihat tidak berguna.

Sekarang janji manis yang terlalu manis oleh Najib dan Rosmah dilakukan semula. Janji-janji seperti Pak Lah dikitar - semula oleh Najib dan Rosmah. Bangunan 100-tingkat, pembangunan ekonomi yang mantap dan hebat dan macam-macam lagi. Tapi Najib dan Rosmah tetap tidak mampu menaikkan taraf kehidupan rakyat.

Kita dipaksa membayar harga mahal kerana hasil pembelanjaan mewah oleh BN. Kita sudah tidak punya wang. Negara sudah tidak punya wang. Maka rakyatlah menjadi mangsa. Kita rakyat dipaksa menambahkan duit negara dengan dipaksa membayar harga barang yang melampau tinggi akibat dari pembelanjaan boros oleh pemimpin BN!

Apa tugas kita jika tidak terus mahu dipermainkan sebegini rupa. Sudah lama kita dipermainkan. Kita dipaksa menjadi bodoh dengan menerima sahaja apa yang dilakukan oleh pemimpin BN. Apakah kita mahu terus menjadi bodoh dan tuli? Apakah terus mahu dipermainkan seperti manusia yang tidak punya otak?

Kita cerdik dan kita harus buktikan. Berikan satu signal jelas kepada mereka, bahawa kita sudah menyampah dengan gaya mereka memperbodohkan kita. Kita bakal menghumban mereka. Kita bakal mentalkinkan mereka. Rakyat Malaysia harus memastikan BN karam dan disepak keluar dari Putrajaya.
Sudah tidak ada gunanya jika kita terus memberi peluang BN memerintah negara ini hatta negeri sekali pun.

Kita sudah melihat contoh terbaik dari Selangor, Pulau Pinang, Kelantan dan Kedah. Semuanya telah menikmati pemberian demi pemberian oleh kerajaan negeri. Sepanjang BN memerintah apa yang kita dapat? Masanya sudah tiba kita menghumbankan BN ke Laut China Selatan. Harus dan wajib!!

SYI'AH : KELIRU FATWA JAKIMNama saya Abu Bakar Bin Abdullah. Saya tinggal di Shah Alam, Selangor. Saya ingin komen mengenai tangkapan kira-kira 200 pengikut syiah yang heboh dilaporkan dalam media tempatan baru-baru ini.

Sebagaimana masyarakat Melayu yang lain saya adalah pengikut setia Imam Syafie dan bermazhab Ahlussunah Wal Jamaah. Yang mengelirukan saya ialah sejak akhir-akhir ini pihak JAIS dan pelbagai pihak yang mewakili Kerajaan Malaysia kita telah membuat berbagai kenyataan tentang Mazhab Syiah.

Melalui internet saya telah membuat sedikit pembacaan yang mana saya dapati kebanyakkan penganut Syiah yang ada di serata dunia adalah berfahaman Imamiah Isna Asyariah atau mempercayai selepas Rasulullah mereka harus mentaati 12 orang Imam dari kalangan keluarga Nabi SAW bermula daripada Saidini Ali, Saidina Hassan, Saidina Hussain dan anak cucu Saidina Hussain sehinggalah Imam Mahdi iaitu Imam yang kedua belas.

Syiah Imamiah merupakan ikutan majoriti rakyat di negara-negara seperti Iran, Iraq, Azerbaijan, Bahrin, Negara Arab Emirate. Mereka juga ramai di Pakistan iaitu hampir 45 juta, di India hampir 50 juta, di Kuwait, Syria, Turki dan Lubnan juga mereka ramai walaupun tidak majoriti. Di negara-negara Arab seperti Mesir, Magribi, Tunisia, Algeria jumlah mereka semakin meningkat dan mendapat populariti. Di negara-negara Afrika juga begitu, malah di Nigeria jumlah mereka telah meningkat hampir 5 juta orang. Boleh dikatakan pengikut Syiah Imamiah ini di serata dunia jumlah mereka sekitar dalam lingkungan 300 juta hingga 450 juta orang daripada 1.2 billion penduduk Islam di serata dunia.

Yang menjadi kemusykilan dan kekeliruan saya adalah Fatwa Jakim yang telah menyenaraikan mereka sebagai ajaran sesat dan kenyataan ulama-ulama kita yang menyatakan bahawa mereka menghalalkan darah pengikut Ahlussunah, menunaikan Haji adalah tidak wajib bagi mereka, Jibrail tersilap menyampaikan wahyu kepada Nabi Muhammad sepatutnya kepada Saidina Ali, perkahwinan syiah dan sunnah tidak sah dan akan melahirkan anak zina, syiah ada Quran lain dan berbagai-bagai lagi.

Ketika saya berada di Mekah untuk menunaikan Haji beberapa tahun yang lepas, saya sempat bertanya kepada jemaah Syiah Iran, Iraq dan Lubnan soalan-soalan ini kepada mereka tetapi mereka menafikan kesemuanya. Adakah mereka bertaqiyah atau kita yang jahil dan suka mendengar dari orang-orang lain tanpa membuat kajian terlebih dahulu tentang mazhab mereka? Saya juga sempat meminjam Quran yang dibawa oleh mereka ternyata langsung tidak ada beza dengan Quran Mushaf Uthmani yang dibaca oleh kita semua.

Yang lebih mengelirukan saya apabila saya melayari internet saya dapati ulama-ulama besar Ahlussunah Wal Jamaah seperti Dr Yussof Qardhawi, al Marhum Syeikh Tantawi bekas Rektor Universiti al Azhar, Mufti Mesir, Mufti Syria, Mufti Lubnan, Mufti Pakistan, Mufti Turki dan ramai lagi ulama-ulama Ahlussunah yang telah mengeluarkan Fatwa bahawa Syiah Imamiah adalah Islam sebagaimana mazhab-mazhab lain di dalam Mazhab Ahlussunah, tidak sesat kafir sebagaimana yang kita maklum atau sebagaimana yang difatwakan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan.

Bukan niat saya untuk melawan atau mengingkari Majlis Fatwa Kebangsaan negara kita, cuma saya sebagai orang awam yang cetek Ilmu Islam ini menjadi keliru kerana ulama-ulama di luar negara yang terkenal alim dan mempunyai ilmu Islam yang tinggi dan luas seperti Dr Yussof Qardhawi, para ulama (seperti Sheikh Tantawi, Sheikh Syaltut, Sheikh Fahmi dan ramai lagi) dari Universiti Al-Azhar di Kaherah tidak pula memfatwakan Syiah Imamiah sebagai sesat, kafir dan menyeleweng tetapi ulama-ulama kita di dalam Majlis Fatwa pula adalah sebaliknya.

Yang lebih mengelirukan saya juga, ialah Kerajaan Arab Saudi sehingga sekarang masih membenarkan jemaah Syiah dari Iran, Iraq, Lubnan dan sebagainya untuk menunaikan Haji di Mekah walaupun Majlis Fatwa Kebangsaan kita telah memfatwakan Syiah Imamiah sebagai sesat dan menyeleweng. Malah ada ulama kita yang mengkafirkan mereka dengan mengatakan bahawa perkahwinan antara orang syiah dan sunnah adalah tidak sah dan anak yang lahir pula adalah merupakan anak zina.

Atau adakah mungkin ulama-ulama kita lebih alim dari ulama-ulama di luar negara di atas dan lebih memahami Syiah dari mereka?

Saya juga keliru apabila mendapati di dalam internet ada Deklarasi Amman di Jordan (pada sekitar tahun 2005) oleh negara-negara yang menjadi ahli OIC dengan kehadiran lebih dari 500 delegasi dan alim-ulama dari serata dunia yang mengiktiraf 8 Mazhab Islam yang mana Syiah Imamiah juga diiktiraf sebagai mazhab Islam. Perjumpaan ini kemudiannya telah dilanjutkan di Jeddah, Arab Saudi yang mana pengiktirafan yang sama telah dibuat oleh kesemua negara-negara OIC. Malaysia juga sebagai ahli tetap negara-negara OIC telah juga mengiktiraf Syiah Imamiah sebagai Mazhab Islam. Pelik, Majlis Fatwa Kebangsaan Malaysia pula menfatwakan Syiah Imamiah sebagai sesat, menyeleweng dan kafir di bumi sendiri. Kenapa pula kita tidak mempertahankan sahaja atau menwar-warkan sahaja Fatwa Majlis Kebangsaan Malaysia kita mengenai Syiah Imamiah di peringkat OIC atau antarabangsa?? Kenapa perlu ada “double standard?” Atau ulama-ulama kita sendiri tidak yakin dengan fatwa kita sendiri di peringkat antarabangsa?Wallahu a’lam

100 HARI JADI KERAJAAN - INI AKAN DILAKUKAN

INI BUKAN CERAMAH MAT MONGOL?


nota:
pernah gerombolan ada rapat umum
kalau buat bik mama menari bogel
pun tak pasti orang datang atau tidak
bagi duit pun belum tentu nak datang kah kah kah10 PEKARA ASAS 100 HARI PAKATAN RAKYAT – harakah daily

Rakyat negara ini tidak perlu teragak-agak untuk memberikan undi kepada Pakatan Rakyat dalam Pilihan Raya Umum ke-13 akan datang kerana jika peluang itu diberikan, semua pihak boleh melihat sendiri perubahan yang akan dilakukan hanya dalam masa 100 hari pemerintahannya dengan perubahan awalnya tertumpu kepada 10 perkara asas bagi kepentingan semua pihak.

Sebaik sahaja Pakatan Rakyat diberikan peluang memerintah negara, perkara pertama yang akan dilakukan dengan mengheret perasuah-perasuah negara ke muka pengadilan, bagi membersihkan negara dari amalan rasuah yang akan merosakkan masyarakat dalam pelbagai aspek.

Setelah itu, ia akan disusuli dengan langkah kedua iaitu menghapuskan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang ternyata merupakan akta zalim dan tidak menepati kehendak Islam, manakala langkah ketiganya pula menstrukturkan semula pinjaman PTPTN bagi memudahkan para pelajar meneruskan pelajaran ke institusi pengajian tinggi.

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Dr Mujahid Yusof Rawa menegaskan, selain itu, Kerajaan Pakatan Rakyat akan terus menyusun langkah keempat yang melibatkan dasar media dengan memperkenalkan akta kebebasan maklumat iaitu dengan melonggarkan proses permohonan akhbar, majalah atau media yang kini ternyata amat ketat.

Menurut beliau, sekiaranya rakyat negara ini memberikan peluang kepada Pakatan Rakyat memerintah negara, setiap pihak turut berpeluang melihat kemampuan Kerajaan Pakatan Rakyat memerintah negara dengan lebih baik berbanding Kerajaan BN dalam pelbagai perkara lain termasuk yang melibatkan kebajikan kepada warga emas.

"Kita tidak akan cakap kosong. Sesiapa pun boleh melihatnya. Sekiranya Pakatan Rakyat memerintah negara, langkah kelima yang akan kita lakukan dengan memberikan keutamaan kepada kebajikan kepada warga emas, iaitu dengan menaikkan kadar bantuan kepada golongan warga emas kepada kadar yang boleh melegakan kehidupan mereka berbanding kadar sekarang yang tidak seberapa," katanya ketika dihubungi, hari ini.

Selain itu, katanya, langkah keenam yang akan dilakukan oleh Kerajaan Pakatan Rakyat dengan


PEMBANGKANG TIDAK BERPAKSI KEPADA REALITI KEMAMPUAN SEBENARNYA : NAJIB - mStar

Najib Razak berkata pelbagai tawaran yang dikemukakan pakatan pembangkang kepada rakyat, tidak berpaksi kepada realiti kemampuan sebenar mereka.

"Lain kalilah sebab kita akan beri respons yang terperinci," katanya selepas menyaksikan pemeteraian memorandum perjanjian persefahaman antara Malaysia danIndia untuk kerjasama berkaitan perkhidmatan bantuan teknikal bagi pembangunan dan pengurusan lebuh raya di pejabatnya di sini, Selasa.

Najib berkata demikian ketika mengulas mengenai tawaran dalam Program 100 hari yang dikemukakan pakatan pembangkang pada konvensyen mereka yang diadakan di Pulau Pinang, Ahad lepas.

Ia mengandungi sembilan perkara termasuk pengurusan negara, ekonomi dan pendidikan yang akan dilaksanakan dalam tempoh 100 hari jika menang pada pilihan raya umum ke-13.

NAJIB GELISAH JANJI 100 HARI, MEMBAZIR 100 TINGKAT – harakah daily

Pemimpin Umno BN gelisah mengenai janji 100 hari Pakatan Rakyat (PR) yang diisytiharkan di Konvensyen Pakatan Rakyat ke-2 pada Ahad lepas.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Idris Ahmad berkata ini jelas kelihatan daripada kenyataan pemimpin BN termasuk daripada NGO Umno menuduh ini janji yang tidak realistik.

Mereka, katanya mengeluarkan kenyataan bahawa program ini membazir dan memberi kesan buruk kepada struktur ekonomi negara.

“PAS merasa pelik dengan sikap yang ditunjukkan oleh pemimpin Umno BN yang menuduh ini suatu usaha yang membazir,” ujarnya dalam kenyataan kepada Harakahdaily.

Tambahnya, semua program yang menguntungkan rakyat dianggap membazir seperti kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor yang memberikan air percuma 20 meter padu kepada rakyat di negeri tersebut.

“Apabila Najib hendak membina Menara Warisan 100 tingkat tidak dianggap membazir. Untuk kroni dan anak beranak tidak membazir,” katanya lagi.

MAT MONGOL SUDAH GELABAH…...

TUDUH PAKATAN RAKYAT TAK TAHU HAL EKONOMI…..

…. TAK BERPAKSI PADA REALITI…,..

REALITI INI CUKUP SENANG…...

…. 100 HARI PAKATAN MEMERINTAH TAK PERLU MODAL…….

.. TAK PERLU PINJAM DUIT WORLD BANK.....

... SEMUA BOLEH DILAKUKAN...

dalam masa 100 hari ini akan dilakukan:

1 - hapuskan isa
2 - hapuskan osa
3 - hapuskan uuca
4 – hapuskan akta cetak
5 – tangkap kembali razak baginda – kes bunuh altantuya
6 – tangkap mahathir muhamad – kes tipu undi ku li
7 – tangkap tajuddin ramlee kes tipu mas
8 - tangkap samy velu dan anaknya kes bunuh sujatha
9 - tangkap musa hassan – kes lepaskan kepala gengster
10– tangkap ghani patail – kes rasuah dalam ag chambers

semua tak kena apa apa belanjawan
tak perlu pinjam duit dari bank dunia
tak perlu jual bond
tak perlu jual tanah pada singapura
tak perlu minta apco beri nasehat

kita sebagai rakyat pastikan:
madey
razak baginda
tjuddin ramlee
samy vellu dan anak samy yang bernama s.vell paari
musa hassan
ghani patail
tidak melarikan diri


LAGI DAYAK KENA TIPU

YA AMPOON

....
SEMENANJUNG BAGI DUIT UNTUK BUAT ELECTION !!.....

.... MUKEEE DAYAK INI REMBAT DUIT BUAT ERECTION !!!......

.... SURAH BELAJAR BI TAK NAK.......
TOLONG JANGAN TIPU - INTERNET SUDAH WUJUD

LIHAT DAN TENGOKnota:
kenapa sama dengan
zionis isreal?

kalau ori kenapa sama?
sama sama ori?

PM KECEWA FALSAFAH SATU MALAYSIA DITUDUH CIPLAK - melayau

Najib Razak melahirkan kekecewaan apabila satu Malaysia dituduh sebagai falsafah yang diciplak daripada negara lain.
Sedangkan kata najib , satu Malaysia adalah hasil ciptaannya sendiri untuk memacu negara.
“Negara lain ada satu itu dan satu ini tetapi tidak ada negara lain yang ada satu Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan,’’katanya.

LAGU TERANG BULAN DI CIPLAK…...

BENDERA DI CIPLAK…...

SATU MALAYSIA INI DARI ZIONIS APCO…..

INI IDEA ZIONIS ISREAL

tak percaya ?
lihat dan baca:

INI BUKTI DARI ONE ISRAEL

INI LAGI BUKTI ONE ISRAEL

CIPLAK DARI INDON


nota:
slogan rakyat didahulukan
pencapaian diutamakan pun diciplak

sedarlah sikit inizaman internet
ini era wikileaks
hentikan lah projek membodohkan melayu
cukup lah - dah ramai melayu bodohTAK HABIS HABIS UTUSAN NAK MENIPU

LIHAT APA KERAJAAN PAKATAN LAKUKAN DI TANJUNG


nota:
macam macam utusan buat cerita
macam macam nak takutkan melayu tanjung
dari menyokong dap
bila melayu tanjung takut dap maka melayu akan
pulang kembali pada gerombolan
masaalah nya di tanjung
mesyuarat gerombolan dalam bahasa tamil


MAT BISUL KATA LEE KUAN YEW PAU MAT MONGGOL

MAT MONGOL KENA PAUnota:
jangan kita lupakan kes
pembunuhan altantuya
sentiasa kita ingat mengingatkan
satu sama lain

anak anak muda yang tidak tahu
kita wajib beri tahu
ini tugas negara

ingatkan nama nama ini:
najib razak
razak baginda
rosmah mansor
azilah dan lain lain


DAP TIRU STRATEJI PAP – melayau

Masyarakat Islam di Malaysia perlu menolak DAP walaupun parti itu menggunakan pendekatan Islamik kerana jelas ia serupa dengan strategi PAP ketika parti utama Singapura itu mahu mendapatkan kuasa.

Zulkifli Noordin berkata, umat Islam harus sedar dengan 'silap mata' DAP itu kerana matlamatnya hanya mahukan sokongan penduduk Islam bagi membolehkan parti tersebut berkuasa.

Beliau meminta penduduk Islam melihat apa yang berlaku di Singapura, bagaimana umat Islam di negara tersebut dipinggirkan selepas menjadi alat kepada bekas Perdana Menterinya, Lee Kuan Yew dan parti PAP untuk memperoleh kuasa.

"Semasa merancang strategi untuk berkuasa, Kuan Yew dan PAP menjadi terlalu Melayu. Masuk masjid turun masjid menjadi lumrah. Setelah berkuasa, umat Islam, kaum Melayu tiada dalam kamus Kuan Yew mahupun PAP.

"Melayu yang menjadi alat mereka mendapat kuasa akhirnya diterajang dan dengan politik yang licik akhirnya Singapura hilang daripada rumpun Melayu,'' katanya.

PEJUANG ISLAM… BILA NAK PULANGKAN BALIK 15 RIBU RINGGIT…...

CAKAP ISLAM… MULUT BERBUIH BUIH BERZIKIR…...

TUNGGANG TUNGGIT…TAK HENTI HENTI…..

POP PREK POP PREK CAKAP HAL ISLAM…...

TAPI SUKA MENIPU SEPANJANG MASA…..

LEE KUAN YEW BUKAN SAJA PAU ORANG MELAYU SINGAPURA…

ORANG MELAYU MALAYSIA PUN KENA PAU….

LEE KUA YEW SUDAH POW MAT MONGOL…. ..

LEE KUAN YEW BUAT SILAP MATA…..

GAMBAR ALTANTUYA ADA DI SINGAPURA……

ITU SEBAB SINGAPURA DAPAT TANAH KTM…..

MANA MUNASABAH … 400 EKAR TUKAR DENGAN 4 EKAR…...

... ITU TANDA LEE KUAN YEW SUDAH PAU.....

nota:
mat bisul ini bila nak pulangkan 15ribu ringgit
dipinjamkan olek kawan dinsman kepada mat bisul
kerna mat bisul tak ada duit untuk bayar wang pertaruhan
semasa pilihanray yang lalu.

kalau tt buat fitnah sila bawa tt ke mahkamah
tak cukup mahkamah malaysia bawa ke
mahkamah dunia