Jumaat, 24 Disember 2010

Jika Kita Rajin Membaca Kita Akan Tahu

BERGUMBIRALAH IA DATANG SEKALI

nota:
bergumbiralah wahai bani kanak kanak
alamilah dunia yang indah
zaman ini hanya datang sekali
bermainlah hari ini seolah olah kamu
tidak akan dibenarkan bermain hari esok !

jangan lah kamu dirosakan oleh pmr!NAMPAK SANGAT MUFTI JOHOR TAK MEMBACA


Imej Santa Claus ini adalah strateji pemasaran Coca Cola yang mula dimunculkan pada tahun 1930’an. Pakaian , topi dan janggut Santa ini tidak ada sangkut paut dengan agama Isa dari Nazareth. Ini pemasaran kapitalis untuk mendapat keuntungan. Lihat sahaja warna merah dan puteh – ini warna Coca Cola.

Santa Claus ini ada memiliki pelbagai nama. Nama ini dikaitkan dengan Wali Klause seorang padri yang suka memberi hadiah kepada kanak-kanak. Ini juga ada kebenaran dan banyak campur aduk cerita cerita rakyat seperti Pak Pandir dan Lebai Malang.Banyak negara yang mengakui Wali ini adalah warga mereka. Sweden, Norway, Denmarak, Finland malah Turkey juga klim Wali Kaluse ini datang dari wilayah mereka.

Di Belgium - negara suaka TT - tarikh memberi hadiah kepada kanak-kanak ini bukan 25 Disember tetapi 16 Disember. Ini mengikut pembacaan orang Belgium.

Mitos ini samalah seperti kita memberi ‘duit raya’ kepada anak anak ketika berhari raya. Kita masukkan duit ke dalam sampul berwarna hijau. Ini adalah cara Melayu menterjemah budaya angpau orang Tionghua. Orang Tionghua memberi hadiah yang dibungkus dengan sampul merah.

Sayugia diingatkan bahawa pada satu ketika dahulu jemputan kahwin wajib di hantar dalam sampul merah. Bagitu juga kad ucapan selamat hari raya. Malah pada satu masa dahulu menjadi lumrah orang akan bertanya ‘ bila sampul merah akan sampai’. Ini bermaksud : bertanya bila nak kahwin. Bila ekonomi berubah budaya berubah – hari ini jemputan kahwin datang dengan e-mail dan pesanan ringkas.

Warna merah ini mucul dari ikutan kita dengan budaya orang Tionghua.

Budaya sampul surat hijau ini telah berkembang. Ini disokong pula oleh bank bank dan para peniaga. 100 tahun dari hari ini - jika ada mufti yang mals membaca dan mengkaji - mungkin ini sampul hijau ini akan ditakrif sebagai jalur agama.

Bagitu juga warna hijau yang dikaitan dengan Islam. Ini juga pemasaran yang dimunculkan oleh Saudi Arabia. Kerajaan Saudi Arabia yang kita kenali hari ini diwujudkan oleh British pada tahun 1932. Keluarga Saud ini tidak ada sangkut paut dengan Nabi Muhamad. Mereka ini dinobatkan oleh Shell dan British Petrolium.
Di zaman nabi tidak ada raja.

Warna hijau yang dipasarkan ini amat menarik dalam wilayah padang pasir yang kering kontang. Mungkin kurang menarik di negara seperti di bumi kita yang tropikal dan hijau sepanjang tahun.

Warna hijau ini kini dikaitan dengan Islam. Untuk pelajar pengkaji sejarah akan sedar bahawa bendera yang di kibarkan oleh Muhamad ialah hitam. Kerana inilah penganut agama Shiah telah menobatkan bendera hitam sebagai bendera mereka.

Lihat – semua memiliki kontek. Sejarah itu sendiri juga memiliki sejarahnya.

Budaya bergerak, berubah dan berkembang. Budaya, tingkah laku, adat istiadat, moral semuanya berubah mengikut gerakan ekonomi. Pembuatan ekonomi dan produksi ekonomilah yang menjadi memandu manusia. Bukan cerita di awan awan. Cerita di awan-awan ini indah untuk kanak-kanak seperti Wali Nikolas datang dengan kereta saljunya.

Manusia pinjam memimjam. Pakai memakai. Anak semua bangsa bercampur dan bergaul. Tidak ada sesiapa yang boleh mengakui bahawa ini hanya milik bangsa dan budaya mereka. Kita telah bercampur gaul. Kenal mengenal. Tiru meniru. Ini hakikat dunia hari ini. Ini bukan cerita ultraman. Jepun yang anggkuh itu pun sedar bahawa mereka juga kaki tiru yang terulung.

Lihat bagaimana sifar yang datangnya dari Arab, kemudian berkembang. Jika tidak ada sifar konsep dunia kita tidak wujud. Dari sifar kita berkembang hingga kita menjadi kita hari ini. Apakah sifar monopoli Arab? Tidak.

Yang ingin memonopoli ini hanya kaum pemodal- kaum kapitalis. Mereka meletakkan – hak cipta – ini untuk mengawal dan memastikan keuntungan akan sampai ke saku mereka. Siapa mencipta padi? Siapa mencipta buah durian? Siapa mencipta petai dan jering? Siapa mencipta akar kayu senduduk?

Bagitu juga kita tidak boleh memonopoli kebenaran dan kebaikkan. Kebaikan dan kebenaran adalah milik umat manusia. Tidak ada satu agama pun dalam dunia ini yang boleh memonopoli kebenaran. Agama tidak meletakkan hak cipta untuk kebenaran dan kebaikkan. Hak cita ini adalah milik Yang Maha Esa.

Selamat menyambut Mauludul Rasul Nabi Isa dan selamat tahun baru Gregorain. (TT)


MALAON BANGANG

INI SANTA YANG BERSUNAT

SANTA BAIK JAGA SUNGAI
JAGA EKOLOJI NAIK BASIKAL
HARAM PAKAI BAJU SAMI SANTA CLAUS – berita hairan

Mufti Johor, Tahrir Shamsuddin menasihatkan umat Islam supaya tidak memakai pakaian atau perhiasan yang menyamai 'Santa Claus' kerana ia bercanggah dengan seruan Nabi Muhammad.

Katanya, kebanyakan umat Islam di negara ini tidak sedar dan kurang pengetahuan mengenai ilmu agama hingga menyebabkan mereka turut serta meraikan perayaan Krismas yang disambut penganut Kristian.

Setiap kali menjelang 25 Disember, ada antara orang Islam memakai pakaian itu. Bagi saya, hukumnya haram kerana ia boleh mempengaruhi dan memesongkan akidah seseorang Islam itu.
Baru-baru ini, saya ada menerima aduan daripada orang ramai yang prihatin mengenai perkara ini malah ada yang meluahkan perasaan sedih kerana ada segelintir masyarakat Islam sanggup berpakaian seperti Santa Claus, " katanya.

Tahrir berkata, ada sesetengah masyarakat Islam yang bekerja di pusat beli - belah terpaksa memakai pakaian atau perhiasan berkenaan atas kehendak tugas.


Pihak atasan organisasi berkenaan seharusnya sedar dan sedia maklum mengenai sensitiviti masyarakat Islam. Mereka sebenarnya boleh mengarahkan pekerja lain dan sebagai contoh pekerja yang beragama Kristian untuk memakai pakaian terbabit, " katanya.

JAMIN MANGKOK BODOH INI JADI BERITA DUNIA…..
….. KEPALA BANA APA JADI MUFTI … BANGANG DAN BIOL…...

. NASIB BAIK BANGANG DAN BIOL INI BUKAN PENYAKIT BERJANGKIT…..….

... KALAU TIDAK MEREBAK BANGANG NI....

…. MACAM MANA ORANG BANGANG NI BOLEH DUDUK DISINI..…

…. BANGANG INI MACAM MACAM BANGANG…. TAPI INI JAMIN TOP BANGANG…...

... GAMBAR SALJI TAK NAK HARAM KAN KE?......

... BAIK HARAMKAN JUGA RUSA BERHIDUNG MERAH....

nota:
akan dicadangkan kepada raja norway
untuk di berikan hadiah nobel atas
kebangangan
INI BUKAN BERITA LAWAK

SIAPA INI?nota:
minta maaf banyak banyak
ini hanya gambar hiasan sahaja
bukan gambar perogol
kalau ada persamaan adalah secara
tidak sengajaMENTERI ROGOL AMAH TETAPI SELAMAT – harakah daily

WikiLeaks bukan sahaja menyusahkan ahli politik yang masih aktif bahkan juga bakal menyusahkan mereka yang dikira telah bersara dari politik.

Pemimpin sebuah akhbar pro Umno, Rocky Bru atau nama sebenarnya Ahirudin Atan , menyiarkan pendedahan WikiLeaks bahawa bekas Perdana Menteri, Abdullah Ahmad Badawi mengetahui salah seorang menterinya telah merogol seorang amah warga Indonesianya.

Namun, tidak ada sebarang tindakan undang-undang diambil ke atas menteri berkenaan.

Menteri berkenaan bagaimanapun selepas itu digugurkan sebagai menteri apabila perubahan kabinet dibuat.

Menurut Rocky Bru, beliau telah mendengar cerita rogol oleh menteri kebinet ini sejak tiga tahun lalu tetapi ia tidak dapat disahkan sehinggalah ia didedah oleh WikiLeaks berdasarkan dokumen yang bocor ini.

Peristiwa itu berlaku di Kuala Lumpur pada tahun 2007. Pada Julai 2007, mangsa yang ditemuramah di kampungnya dekat Jawa Tengah, Indonesia telah membuat pengakuan itu.

Laporan itu kemudiannya telah dihantar kepada kedutaan Amerika, Indonesia dan juga kepada pejabat Perdana Menteri, Abdullah Ahmad Badawi.

Amah yang mempunyai dua anak dan suami itu telah bekerja di rumah menteri berkenaan lapan tahun ketika peristiwa itu berlaku.

Menurut laporan dari sebuah NGO itu, suami amah itu tahu peristiwa ini namun tidak diketahui oleh anak-anaknya.

Namun oleh kerana malu dan takut, usaha untuk mendakwa menteri berkenaan tidak berjaya.


BAJU MELAYU AKAN DIHARAMKAN

WARNA HITAM PESONG AKIDAHnota:
ramai anak muda kurang sedar
memakai pakaian berwarna hitam
akan memesongkan akidah kerana
warna hitam adalah warna yang
donobatkan suci oleh penganut
agama kristianBERITA TERKINI - TUKAR TIUB PEMECAH BERITA


satu gerakan besar besaran untuk
mengharamkan baju melyu telah
bermula di johor bahru pagi ini

gerakan ini telah menyahut seruan
mufti johor yang menganggap baju
yang diapakai oleh santa clause itu haram.

orang ramai juga telah mula sedar bahawa kolar
baju melayu cekak musang yang dipakai pada
baju melayu itu adalah tiruan
dari baju orang kristian.

mengikut mufti ini adalah rancangan halus
untuk memesongkan akidah orang melayu.

pagi ini di jalan larkin kelihatan tukang
tukang jahit telah mengumpulkan baju baju melayu
untuk dibakar.

hanya baju melayu kolar johor sahaja yang boleh digunakan.

dalam masa yang sama sekumpulan anak anak muda
dari kempas dan kota tinggi telah datang
membawa seluar dalam mereka
mereka juga telah membakar puluhan seluar dalam
ada yang membakar hinges, clubman dan kevin cline.

bila di tanya oleh wartawan seorangg anak muda bernama ayin sufian
telah berkata '.... kami baru sedar sekarang bahawa
orang kristian juga memakai seluar dalam... kami tak
mahu termakan rancangan licik padri kristian yang
cuba memesongkan akidah anak anak muda dengan memberi seluar dalam...'

seorang anak muda yang enggan namanya disebut telah berkata:
'... orang kristian ini telah meracun kita... kita patut
memansuhkan huruh T kerana huruf T ini adalah simbol
kristian...'

kelihatan kenyataan mufti johor ini telah
mempengaruhi masyarakat sekeliling. keadaan
ini sedar merebak.

di ibu kota kuala lumpur
cadangan agar orang melayu
menggunakan kain sarong telah
pula di tentang oleh sekumpulan yang
memanggil diri mereka PUKEE -
pasukan umat kesejahteraan esa -Pukee telah
menolak penggunakan kain sarong.

menurut PUKEE kain sarong ini berasal dari
budaya HINDU - kain sarong ini nama asalnya
lunghi tapi lebih dikenali oleh orang melayu
sebagai kain pelikat. ramai orang melayu tidak
sedar kenapa kain sarong namanya kain pelikat.

nama kain pelikat ini muncul kerana kain ini
di bawa masuk dari kawasan hindu bernama PULICAT
di daerah Thiruvallur di Tamil Nadu. inilah hujah pukee
untuk menolak pengunaan kain pelikat sebagai busana melayu

hingga berita ini ditulis semakin
ramai orang membuangkan baju melayu, seluar dalam
dan kain pelikat.

INI BAJU POPEINI BUKAN BAJU POPE


KOLAR BAJU PADRI
KOLAR BAJU MELAYU

APA KHABAR ORANG DISANA

PANDAI DEN BERSILATnota:
ciisss... jangan tanya den
den mano tahu
ekao ingat den sajo yang ado batang pole
orang lain pun ado jugo kah kah kah

ancuk omak kau
bicat omak kau
jangan kau nak nuduh nuduh


WIKILEAKS : ABDULLAH GAGAL BERTINDAK KEJADIAN ROGOL MELIBATKAN MENTERINYA
– free malaysia today

PPendedahan WikiLeaks berhubung kejadian rogol terhadap seorang pembantu rumah warga Indonesia yang melibatkan seorang Menteri Kabinet era mantan perdana menteri Abdullah Ahmad Badawi dilihat mampu menggugat hubungan Malaysia-Indonesia dan menjejaskan imej negara.

"Walaupun laporan WikiLeaks ini boleh diragui kesahihannya, namun sekiranya kejadian rogol ini benar-benar berlaku, ia akan memberi imej buruk kepada negara sekaligus mengugat hubungan Malaysia-Indonesia.

"Tambahan pula semenjak kebelakangan ini, begitu banyak kejadian-kejadian yang menyebabkan perselisihan faham rakyat antara kedua-dua negara berjiran ini," demikian menurut Naib Ketua Wanita PKR, Haniza Mohd Talha ketika dihubungi hari ini.

…. APA KHABAR ORANG JELEBU…..….

….. APA KHABAR ENTOT ENTOT…..…

…. APA KHABAR BUKIT TANGGA….…

….. APA KHABAR ORANG GAGU…..…

…. APA BAKAR CIK KHABAR….


nota:
ke jolobak ke jolobo
tuan padi tigo tangkai
kau mengentot orang tahu
tak dapek tutup bangkai

Tiada ulasan: