Khamis, 25 Februari 2010

Siapa Dalang Sebenar Kes Liwat Anwar?

Artikel
Masih ingat kah kita bagaimana marahnya Mahathir pada Pak Lah apabila Pak lah membebaskan Anwar dari penjara dulu. Mahathir mungkin merasakan masa depan dia dan keluarga hancur musnah. Segala salahguna kuasa dan penyelewengan semasa beliau menjadi Perdana Menteri bakal terbongkar kerana Anwar tahu segala-galanya tentang Mahathir.

Maka cara kotor yang digunakan oleh Mahathir ialah menekan dan mendesak Pak Lah supaya meletakan jawatan kerana dengan cara itu Mahathir punya muslihat untuk memenjarakan semula Anwar sekiranya Najib menggantikan tempat Pak lah.

Mahathir mungkin juga mengugut Najib bahawa sekiranya Anwar tidak dipenjarakan semula, semua tembelang Najib dan Rosmah akan terbongkar apatah lagi sekiranya Pakatan Rakyat berjaya menguasai Pusat pada piliharaya umum ke 13 nanti. Maka seorang makhluk bernama Saiful dijadikan mangsa dengan upahan jutaan ringgit dan ugutan. Mengapa Najib yang dikatakan pernah meliwat Altantuya tidak didakwa? Jelas sekali ada antara hakim, pendakwaraya, polis dan pihak tertentu bersubahat dan mungkin dirasuah untuk bersekongkol dengan Najib dan UMNO serta Mahathir untuk memenjarakan Anwar dengan satu tujuan agar semua penyelewengan, salahguna kuasa, rasuah, jenayah mereka dan UMNO dapat ditutup dari terbongkar kepada umum. Apakah rakyat masih mengharapkan UMNO, hakim, pendakwaraya dan polis sebegini untuk menjaga rakyat dan Negara serta memberi keadilan kepada rakyat?
Negara bakal hancur jika UMNO, hakim, pendakwaraya dan polis sebegini dibiarkan terus berkuasa.

Selain doktor Hospital Puswari yang mengesahkan tiada tanda Saiful diliwat, tiga orang doktor pakar di Hospital Besat Kuala Lumpur pun mengesahkan bahawa Saiful tidak diliwat atau tidak ada tanda-tanda diliwat, jadi apa muslihatnya yang Anwar terus di seret ke mahkamah? Tak tahulah apabila berada di kandang saksi mahkamah nanti dkctor-doktor ini akan mengubah pengakuan sebaliknya pula setelah diugut. Tidak mustahil kerana UMNO akan buat apa saja. Alasan mahkamah bahawa hanya hakim saja yang akan menentukan samada Anwar bersalah atau tidak bukanya hospital, rasanya elok saja hakim terus buat keputusan Anwar bersalah, tak perlulah buang masa untuk diteruskan perbicaraan. Skrip dah ada disediakan oleh Najib dan Mahathir serta Rosmah, baca saja.

Selain dari itu kita lihat saja bagaimana puak-puak ini menghabiskan wang rakyat dengan sesuka hati. Setelah wang Petronas menjadi mangsa, kita tunggu dan lihat saja dimana wang tabunghaji, wang KWSP dan wang zakat bakal menjadi mangsa kerajaan UMNO sedikit masa lagi. Itu sebabnya mereka sekat wang royalty negeri Terengganu dan Kelantan, tujuanya ialah Pusat sudah tidak punya wang, maka wang royalty ini dijadikan mangsa. Selepas ini wang siapa pula? Tunggu dan lihat. Itu sebabnya projek lebuhraya Pantai Timur dari Pahang ke Terengganu kini terbengkalai. Projek ini dikatakan sudah pun dihentikan. Najib dikatakan telah menyerahkan projek ini kepada Kerajaan Negeri Terengganu untuk diteruskan tanpa sebarang bantuan kewangan dari Kerajaan Pusat. Terengganu pula tidak punya wang untuk meneruskan projek ini kerana wang royalty tidak dikembalikan. Kos projek ini dikatakan telah naik sekaliganda.

Kepada Zulkifli Nordin, anda nampaknya semakin jelas menjadi talam bermuka dua, duri dalam daging, gunting dalam lipatan dalam Pakatan Rakyat. Tak payahlah nak tunjuk wira tentang Melayu dan Islam, anda tak layak. Anda hanya layak duduk dalam UMNO saja untuk terus merosakan Melayu dan merosakan Islam. Anda dan sahabat-sahabat anda yang telah lompat parti itu lah sebenarnya Firaun Kecil dan UMNO itu Firaun besar. Orang Melayu Pulau Pinang majoritinya selesa di bawah kerajaan sekarang jika dibandingkan dengan BN dulu.Wallahualam.

SABTU INI EFEK RUMAH KACA - DAN DUM DUM TAK

SABTU INI EFEK RUMAH KACA - DAN DUM DUM TAK

KENAPA DUNIA MAKIN PANAS ? DI JEMPUT DATANG YANG COOL DAN YANG ROCK


KONSERT ECO-FREEDOM: EFEK RUMAH KACA LIVE IN KUALA LUMPUR 2010


TEMPAT : No One Cafe, Jalan Tuanku Abdul Rahman, Chow Kit (same row as Tune Hotel), KL

MASA: 3PM – 11PM

BILA :
SABTU 27hb Februari 2010,

HARGA TIKET: Awal , RM25 di pintu , RM35

Oxygen Media, Frinjan & Envelove Distro dengan rasa rendah diri mempersembahkan kepada audien Malaysia band yang sering digelar band ’sospol’ (sosial politik) kerana lirik-lirik mereka yang mengandungi elemen kritik sosial politik yang sarat dengan isi.

Melalui lagu-lagu pop yang enak didengar, lirik-lirik yang puitis dan dalam lebih mudah dihadam.

Kesan akibat pemanasan global bukan lagi omongan kosong sebaliknya realiti nyata yang sedang kita hadapi semua.

Begitu halnya juga dengan kebebasan baik dari segi politik, media dan pastinya muzik yang sering diancam dengan pelbagai alasan, dari moral hinggalah kepada ketenteraman awam.

Ayuh berhibur dan menyelami di sebalik bait lirik untuk kita fikir-fikir dan hadam-hadam dengan terbuka tanpa paksaan.

Turut akan beraksi ialah band tempatan yang turut sama mendokong iaitu Nao, Couple, Deepset, Dum Dum Tak, Free Love dan Bit the Medusa (mahasiswa Indonesia yang kuliah di Malaysia)

Konsert ini boleh terjadi dengan sokongan Institut Kajian Dasar, Amnesty International, Republik Anak Muda, My Future Foundation dan Gegey Music.

Nak beli kat mana?

-emel ke oxygenmedia22@gmail.com dan ikut arahan selanjutnya

nota:
band paling cool dum dum tak akan bersama.RAKYAT BERDEMO LAGI

HANYA BERDEMO YANG AKAN MENGUBAH KEADAAN !


ANAK MINTA SUHAKAM SIASAT FELDA TINDAS PENEROKA – harakah daily

Persatuan Anak-Anak Peneroka Felda SeMalaysia (Anak) meminta Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) mengadakan siasatan awam terhadap Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) kerana didakwa melakukan penindasan berterusan kepada peneroka.

Cadangan itu dikemukakan oleh Pengerusi Anak, Mazlan Aliman dalam dalam satu pertemuan dan penyerahan memorandum kepada Suhakam di pejabat suruhanjaya berkenaan, petang tadi.

"Untuk lebih adil, saya minta satu siasatan awam dibuat untuk mendengar sendiri aduan peneroka dan perkara ini dipanjangkan untuk tindakan yang lebih lanjut," katanya.

Mazlan mengetuai kira-kira 200 peneroka tanah rancangan Felda dari Pahang, Perak, Negeri Sembilan dan Johor untuk menyerahkan memorandum kepada Suhakam berkenaan beberapa perlanggaran hak asasi dan ketidakadilan pengerusan Felda ke atas peneroka setelah lebih 50 tahun ia diwujudkan.

Memorandum tersebut mengandungi empat aduan daripada peneroka termasuk mengenai Akta Kawasan Tanah Berkelompok (Group Settlement Act 1960) yang didakwa digunakan oleh kerajaan Umno/BN untuk mengongkong kebebasan para peneroka.

Anak juga membuat aduan mengenai wang tanam semula yang dicarum peneroka yang sehingga ke hari ini tidak diserahkan kepada peneroka.

Selain itu, aduan dibuat juga berkaitan isu ladang Felda apabila pihak pengurusan Felda bertindak menindas peneroka selain mengenai kegagalan peneroka menguruskan sendiri kebun mereka walaupun telah melangsaikn hutang kepada Felda.

Aduan itu didengar dua Pesuruhjaya Suhakam, N. Subramaniam dan Khalid Ibrahim di tingkat 29 Bangunan Suhakam, sebelum menerima memorandum daripada Mazlan.

Mazlan dalam aduannya kepada Suhakam juga berkata, semua jawatankuasa yang ditubuhkan pengusan Felda tidak berpihak kepada golongan peneroka yang tidak bersetuju dengan perjanjian yang ditetapkan Felda itu menyebabkan peneroka tida tempat untuk mengadu masalah mereka.

"Sebutlah jawatankuasa apa pun di bawah Felda, semuanya tidak berpihak kepada peneroka. Kewujudan Gabungan Persatuan Wanita (GPW) di tanah-tanah rancangan menjadi mata dan telinga kepada Felda," katanya.

Turut hadir dalam pertemuan tersebut ialah peguam yang mewakili Anak iaitu Ahmad Nizam Afendi dan Suhaimi Said.

Ahmad Nizam mendakwa, perjanjian yang dibuat di antara Felda dan peneroka adalah berat sebelah dan keterlaluan.

"Perjanjian itu tidak ada tarikh tamat. Kalau ikut perjanjian tersebut, peneroka akan terikat dengan Felda dan bila sebut peneroka, ada terma yang mengikat waris, anak, cucu dan sebagainya akan terikat juga dengan Felda," katanya.

Khalid dalam responsnya dalam pertemuan itu mengakui tidak pernah mendengar sebarang aduan buruk berkaiatan Felda dan tidak menyangka terdapat banyak masalah yang membelenggu para peneroka di seluruh negara.

Pengerusi Kumpulan Kerja Aduan dan Siasatan Suhakam itu berjanji akan membincangkan aduan itu ke mesyuarat suruhanjaya pada 8 Mac depan dan akan turut mendapatkan penjelasan daripada Felda berhubung aduan itu.

Beliau juga berkata, pihaknya akan mengkaji keperluan untuk mengadakan siasatan awam seperti yang dicadangkan Anak.

"Kami menerima memorandum yangakan diserahkan pada hari ini adn akan mengkaji seluruh aduan yang dibuat sebelum membuat keputusan samaada akan mengadakan siasatan awam atau tidak. Ini bukan lagi public inquiry, tapi national inquiry kerana melibatkan seluruh Malaysia," ujarnya.

Dalam pada itu, bercakap kepada media sebelum pertemuan dengan Suhakam, Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahudin Ayub yang juga Naib Presiden PAS berjanji akan terus membawa isu penindasan peneroka dalam perbahasan Dewan Rakyat yang akan berlangsung pada 15 Mac depan.

"Kami di pihak Ahli Parlimen tidak pernah putus asa berdebat mengenai isu peneroka di Dewan Rakyat.

"Saya berjanji di atas nama ahli Parlimen bahawa kita akan tetap membahaskan mengenai akta GSA ini dan ia merupakan satu topik yang penting kerana GSA cukup menindas dan mencengkam peneroka," katanya.

Nada yang sama turut disuarakan Ahli Parlimen Batu, Tian Chua yang mahukan nasib golongan peneroka dibela.

"Kita akui sumbangan Felda kepada perkembangan ekonomi negara. Tapi peneroka masih menghadapi banyak masalah di bawah Felda. Sebab itu kita setuju bersama gabungan ini untuk mengambil isu ini secara serius dan mengkaji dasar sekarang supaya kita benar-benar menghargai sumbangan para peneroka," katanya.

Peguam Anak, Suhaimi pula berkata, pihaknya bersedia untuk mengendalikan semua kes melibatkan tuntutan peneroka tanpa sebarang bayaran.

"Kami telah barjanji dengan anak bahawa kami akan mengambil semua kes melibatkan generasi felda. Di konvensyen peneroka baru-baru ini pun kami berjanji akan membela nasib peneroka tanpa mengenakan bayaran," katanya.

MBFM DAKWA ANAK CUBA PECAH BELAH FELDA – berita hairan

Majlis Belia Felda Malaysia (MBFM) hari ini menyerahkan satu memorandum kepada Pengarah Besar Felda, Dzulkifli Abdul Wahab, bagi membantah cubaan untuk memporak-perandakan gagasan Felda.

Presidennya, Anuar Abdul Manap, berkata memorandum itu menyatakan bahawa Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) yang kononnya mewakili golongan belia, adalah pertubuhan tidak berdaftar dan cuba memecah-belahkan keharmonian warga Felda.

Beliau memberitahu pemberita di sini bahawa MBFM yang berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan (ROS) sejak 1991 dan Pendaftar Pertubuhan Belia sejak tahun lalu, adalah wakil sah yang diberi mandat oleh 317 cawangan pertubuhan belia Felda di seluruh negara untuk mewakili golongan muda dan bukannya Anak.

"Dakwaan Anak bahawa mereka mempunyai hampir 1.5 juta ahli tidak benar kerana mereka tidak berdaftar, macam mana nak buktikan ahli mereka seramai itu? Kami yang berdaftar ini pun hanya mempunyai 100,003 ahli dari kalangan belia berusia 15 hingga 40 tahun," katanya.

Anuar berkata, kepimpinan MBFM yang baru akan bergerak lebih aktif bagi menyelesaikan isu membabitkan generasi muda Felda melalui saluran yang betul.

Ketua Peneroka SeMalaysia, Samsudin Othman pula berkata kebanyakan dakwaan Anak mengenai kelemahan Felda adalah salah.

"Felda dah banyak bantu peneroka jadi saya minta agar pihak berkuasa mengharamkan pertubuhan ini," katanya.

PERHATIKAN DUA BERITA INI.

SAKSIKAN .... MANA SATU YANG BETUL BERJUANG UNTUK PENEROKA.

SATU PERSATUAN MENIMBULKAN TUNTUTAN PENEROKA.

YANG SATU LAGI SIBUK FASAL SIAPA YANG SAH DAN BERDAFTAR.

nota:
mari melihat sejarah
ketika rakyat bangun mengangkat senjata melawan british
ada gerombolan yang bangun melawan orang yang melawan british.
pabila rakyat angkat senjata nak halau penjajah
muncul pak sibuk lawan orang yang angkat senjata lawan penjajah

sekarang sejarah berulang lagi
satu kumpulan bangun menuntut keadilan untuk peneroka
satu kumpulan lagi menentang orang yang bangun menuntut keadilan
kah kah kahDEMO TELAH MENJADI BUDAYA KITA

HANYA BERDEMO AKAN MENGUBAH KEADAAN


ISU TANAH KENA REMBAT : 30 ORANG ASLI BERDEMO DI GOMBAK - malaysiakini

Sekumpulan 30 Orang Asli menyertai perhimpunan di depan Hospital Orang Asli Gombak tengah hari ini kerana membantah apa yang mereka dakwa salah guna kuasa oleh Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA), melibatkan layanan hospital seliaan jabatan itu.

Dalam satu petisyen berkaitan perkara itu, hospital di bawah seliaan jabatan berkenaan didakwa melakukan penganiayaan kepada masyarakat berkenaan.

Perhimpunan itu diketuai Sokyen Man, 40, yang mendakwa mewakili penduduk kampung tersebut. Mereka sebelum itu mengutip tandatangan penduduk kawasan penempatan Orang Asli di situ bagi menyokong petisyen tersebut.

Mereka turut membawa poster yang antaranya berbunyi "Akta 134 kami dicabul," "Mana ubat kami di kampung?," dan "Kami orang miskin di bumi sendiri tapi kami ada maruah dan bukan bodoh."

Kumpulan itu juga turut melaungkan slogan "Jangan rampas hak kami" dan juga "Bunuh kami dulu jika mahu tanah kami" ketika berdemonstrasi di hadapan hospital seliaan bahagian kesihatan dan perubatan JHEOA.

Bercakap kepada media, Sokyen turut menimbulkan pemilikan tanah mereka - tanah kategori saka dan rayau - yang dikatakan tidak akan diberi milik kepada mereka selepas ini.

"Kami dapat maklumat ada dasar tanah baru yang akan digubal di parlimen. Dasar ini digubal dengan tidak mengambil kira Orang Asli dan dibantah oleh Orang Asli pada keseluruhannya.

"Apabila ia dikuatkuasakan kami akan hilang hak ke atas tanah saka dan juga tanah rayau kami," tambahnya.

INI BETUL BETUL DAHULUKAN MEREMBAT TANAH RAKYAT.

INI PRESTASI YANG BETUL.... TANAH ORANG ASLI DI JUAL PADA CUKONG.

nota:
demo telah menjadi budaya orang asli
demo telah menjadi budaya gerombolan
demo telah menjadi budaya eee
demo telah menjadi budaya anak muda
demo telah menjadi budaya politik

kesian mahafiraun
menangis siang malam
dia kena humban kerana demo reformasiDARI MONGOLIA DENGAN ZZZZZ


JANGKITAN PENYAKIT ZZZZZ


ISU ROYALTI : Kelantan MAHU PENJELASAN NAJIB BUKANNYA MUSTAPA – malaysian insider

Di sebalik pertikaian tuntutan royalti minyak Kelantan sebanyak lima peratus, Pengerusi Jawatankuasa Petroleum Negeri Kelantan Husam Musa mempersoalkan kredibiliti Najib Razak yang beliau mendakwa sebagai hanya membisu.

Husam berkata demikian sebagai reaksinya terhadap Mustapa Mohamed yang sejak kebelakangan ini dilihat terlalu aktif mengatur pelbagai program dengan mendakwa Kelantan tiada hak mendapatkan bayaran royalti lima peratus.

“Sepatutnya Najib yang bercakap pasal ini, dan kita memang inginkan penjelasan Perdana Menteri sendiri.

“Ambo (saya) minta Datuk Pa tak usah campur hal ini, biar Perdana Menteri sendiri yang bercakap.

“Sebab dia bukan menteri berkaitan dalam perkara ini. Rakyat semua tahu,” kata beliau dalam ceramah umum dihadiri kira-kira 4,000 penyokong PAS di stadium mini Pasir Mas, dekat sini malam tadi.

HUSAM INI PUN SATU HAL.

INI PUN SALAH ORANG .

TANYA MAT MONGOL BUAT APA?.

MAT MONGOL SUDAH JADI MAT ZZZZZZZZZZ.

CUBA TRY TANYA BIK MAMA.
TERLEWAT 22 TAHUN

EJAAN BERMULA DENGAN HURUF P - BUKAN HURUF F

PAKAR SETUJU BUKAN MELAYU BOLEH JADI PM - malaysiakini

Di sudut perlembagaan, seorang lagi pakar perlembagaan terkenal Prof Shad Saleem Faruqi , sependapat bahawa golongan bukan Melayu boleh menjadi perdana menteri Malaysia.

Mengulas kenyataan rakan sejawatannya Prof Dr Abdul Aziz Bari dari Universiti Islam Antarabangsa (UIA) mengenai perkara itu, beliau berkata:

“Tiada larangan terhadap bukan Melayu (untuk menjadi perdana menteri). Bagaimanapun kita ada konvensyen (kebiasaan).

“Saya rasa berdasarkan realiti politik di negara ini, ini negara Melayu,” kata pensyarah kanan di fakulti undang-undang Universiti Teknologi Mara (UiTM) itu.

APA PUNYA PAKAR INI

INI SATU MALAYSIA TAHU

TAK PERLU GUNA PEN PARKER

TAK KAN LUPA SELAMA 22 TAHUN MALAYALI YANG JADI PM DI NEGARA INI

PEN PARKER NI DAH KETINGGALAN ZAMAN

nota:
yang perlu dibincangkan sekarang
ialah: bolehkah katak menjadi perdana menteri
ini kita perlukan pandangan semua pen paker

Rabu, 24 Februari 2010

40,000 Atau 5,000 yang menyambut Najib di Pandamaran

Kita perlu tahu bahawa menurut Naib Pengerusi MCA Bahagian Klang, Francis Hua Lai Hock, Jalan Chan Ah Choo iaitu tempat dimana rumah terbuka itu diadakan merupakan perkampungan masyarakat Tionghua yang kedua tertua di Malaysia, dengan jumlah populasi penduduknya seramai 40,000 orang.Menurut Bernama pada 21 Februari yang lalu, walaupun hujan telah turun dengan lebatnya di kawasan Pandamaran dimana Datuk Seri Najib Tun Razak akan merasmikan rumah terbuka sempena Tahun Baru Cina di kampung Baru itu, kira-kira 40,000 hadir menyambut Ketibaan Najib.
Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim yang turut hadir di majlis tersebut telah memuji masyarakat Tionghua di Pandamaran kerana sudi menghadiri sambutan Tahun Baru Cina peringkat kebangsaan di Jalan Chan Ah Choon Sabtu malam walaupun ada hasutan daripada sesetengah pihak supaya mereka tidak menghadiri majlis itu.

Beliau berkata masyarakat Tionghua di sini tidak menghiraukan segala hasutan itu dan sanggup bersama-sama untuk menyambut kedatangan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan pemimpin parti komponen Barisan Nasional lain bagi meraikan sambutan itu.

Yang bertopi Merah dan Kuning itu petugas..

40,000 Orang hadir menyambut Najib kononnya..

Baiklah kita percayalah apa yang dilaporkan oleh Bernama itu bahawa ’40,000 Orang’ menyambut kehadiran Najib.

Tetapi kita perlu juga tahu bahawa menurut Naib Pengerusi MCA Bahagian Klang, Francis Hua Lai Hock, Jalan Chan Ah Choo iaitu tempat dimana rumah terbuka itu diadakan merupakan perkampungan masyarakat Tionghua yang kedua tertua di Malaysia, dengan jumlah populasi penduduknya seramai 40,000 orang.

Beliau yang juga Ketua Kampung Baru berkata, 85 peratus daripada penghuni kampung itu terdiri daripada kaum Cina, Melayu (9 peratus) dan selebihnya dari kaum India dan lain-lain.

Jikalau jumlah penduduk ialah 40,000 orang manakala jumlah yang menyambut ketibaan Najib ialah 40,000 orang dan Najib masih perlu berkunjung bagi menyampaikan 'ang pau' kepada beberapa penghuni di kawasan itu, jadi benarkan jumlah yang menyambut Najib itu 40,000 orang masyarakat Pandamaran?
40,000 Orang hadir menyambut Najib kononnya, tapi menurut seorang penduduk yang ditemubual oleh The Malaysian Insider jumlah yang hadir sebenarnya sekitar 5,000 orang sahaja.

‘Ang disputed press reports in the main stream news papers that there were 20,000 or even 40,000 people at the event, adding that Jalan Chang Ah Choon, when the functione was held, could barely accommodate 5,000 people.’


Yang mendengar ucapan Najib.

Jadi Bernama telah cuba untuk menaikkan Imej Najib dengan mengatakan hampir 40,000 Orang menyambut ketibaan Najib di Majlis itu.

Dan ini telah menunjukkan kepada seluruh rakyat Malaysia yang Najib telah diterima dengan baik oleh Masyarakat Tionghua atau dalam lain perkataan sokongan Masyarakat Tionghua telah kembali kepada BN.

Nampak macam bohong saja ni….
40,000 Atau 5,000 yang menyambut Najib di Pandamaran

Kita perlu tahu bahawa menurut Naib Pengerusi MCA Bahagian Klang, Francis Hua Lai Hock, Jalan Chan Ah Choo iaitu tempat dimana rumah terbuka itu diadakan merupakan perkampungan masyarakat Tionghua yang kedua tertua di Malaysia, dengan jumlah populasi penduduknya seramai 40,000 orang.Menurut Bernama pada 21 Februari yang lalu, walaupun hujan telah turun dengan lebatnya di kawasan Pandamaran dimana Datuk Seri Najib Tun Razak akan merasmikan rumah terbuka sempena Tahun Baru Cina di kampung Baru itu, kira-kira 40,000 hadir menyambut Ketibaan Najib.
Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim yang turut hadir di majlis tersebut telah memuji masyarakat Tionghua di Pandamaran kerana sudi menghadiri sambutan Tahun Baru Cina peringkat kebangsaan di Jalan Chan Ah Choon Sabtu malam walaupun ada hasutan daripada sesetengah pihak supaya mereka tidak menghadiri majlis itu.

Beliau berkata masyarakat Tionghua di sini tidak menghiraukan segala hasutan itu dan sanggup bersama-sama untuk menyambut kedatangan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan pemimpin parti komponen Barisan Nasional lain bagi meraikan sambutan itu.

Yang bertopi Merah dan Kuning itu petugas..

40,000 Orang hadir menyambut Najib kononnya..

Baiklah kita percayalah apa yang dilaporkan oleh Bernama itu bahawa ’40,000 Orang’ menyambut kehadiran Najib.

Tetapi kita perlu juga tahu bahawa menurut Naib Pengerusi MCA Bahagian Klang, Francis Hua Lai Hock, Jalan Chan Ah Choo iaitu tempat dimana rumah terbuka itu diadakan merupakan perkampungan masyarakat Tionghua yang kedua tertua di Malaysia, dengan jumlah populasi penduduknya seramai 40,000 orang.

Beliau yang juga Ketua Kampung Baru berkata, 85 peratus daripada penghuni kampung itu terdiri daripada kaum Cina, Melayu (9 peratus) dan selebihnya dari kaum India dan lain-lain.

Jikalau jumlah penduduk ialah 40,000 orang manakala jumlah yang menyambut ketibaan Najib ialah 40,000 orang dan Najib masih perlu berkunjung bagi menyampaikan 'ang pau' kepada beberapa penghuni di kawasan itu, jadi benarkan jumlah yang menyambut Najib itu 40,000 orang masyarakat Pandamaran?
40,000 Orang hadir menyambut Najib kononnya, tapi menurut seorang penduduk yang ditemubual oleh The Malaysian Insider jumlah yang hadir sebenarnya sekitar 5,000 orang sahaja.

‘Ang disputed press reports in the main stream news papers that there were 20,000 or even 40,000 people at the event, adding that Jalan Chang Ah Choon, when the functione was held, could barely accommodate 5,000 people.’


Yang mendengar ucapan Najib.

Jadi Bernama telah cuba untuk menaikkan Imej Najib dengan mengatakan hampir 40,000 Orang menyambut ketibaan Najib di Majlis itu.

Dan ini telah menunjukkan kepada seluruh rakyat Malaysia yang Najib telah diterima dengan baik oleh Masyarakat Tionghua atau dalam lain perkataan sokongan Masyarakat Tionghua telah kembali kepada BN.

Nampak macam bohong saja ni….
40,000 Atau 5,000 yang menyambut Najib di Pandamaran

Kita perlu tahu bahawa menurut Naib Pengerusi MCA Bahagian Klang, Francis Hua Lai Hock, Jalan Chan Ah Choo iaitu tempat dimana rumah terbuka itu diadakan merupakan perkampungan masyarakat Tionghua yang kedua tertua di Malaysia, dengan jumlah populasi penduduknya seramai 40,000 orang.Menurut Bernama pada 21 Februari yang lalu, walaupun hujan telah turun dengan lebatnya di kawasan Pandamaran dimana Datuk Seri Najib Tun Razak akan merasmikan rumah terbuka sempena Tahun Baru Cina di kampung Baru itu, kira-kira 40,000 hadir menyambut Ketibaan Najib.
Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim yang turut hadir di majlis tersebut telah memuji masyarakat Tionghua di Pandamaran kerana sudi menghadiri sambutan Tahun Baru Cina peringkat kebangsaan di Jalan Chan Ah Choon Sabtu malam walaupun ada hasutan daripada sesetengah pihak supaya mereka tidak menghadiri majlis itu.

Beliau berkata masyarakat Tionghua di sini tidak menghiraukan segala hasutan itu dan sanggup bersama-sama untuk menyambut kedatangan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan pemimpin parti komponen Barisan Nasional lain bagi meraikan sambutan itu.

Yang bertopi Merah dan Kuning itu petugas..

40,000 Orang hadir menyambut Najib kononnya..

Baiklah kita percayalah apa yang dilaporkan oleh Bernama itu bahawa ’40,000 Orang’ menyambut kehadiran Najib.

Tetapi kita perlu juga tahu bahawa menurut Naib Pengerusi MCA Bahagian Klang, Francis Hua Lai Hock, Jalan Chan Ah Choo iaitu tempat dimana rumah terbuka itu diadakan merupakan perkampungan masyarakat Tionghua yang kedua tertua di Malaysia, dengan jumlah populasi penduduknya seramai 40,000 orang.

Beliau yang juga Ketua Kampung Baru berkata, 85 peratus daripada penghuni kampung itu terdiri daripada kaum Cina, Melayu (9 peratus) dan selebihnya dari kaum India dan lain-lain.

Jikalau jumlah penduduk ialah 40,000 orang manakala jumlah yang menyambut ketibaan Najib ialah 40,000 orang dan Najib masih perlu berkunjung bagi menyampaikan 'ang pau' kepada beberapa penghuni di kawasan itu, jadi benarkan jumlah yang menyambut Najib itu 40,000 orang masyarakat Pandamaran?
40,000 Orang hadir menyambut Najib kononnya, tapi menurut seorang penduduk yang ditemubual oleh The Malaysian Insider jumlah yang hadir sebenarnya sekitar 5,000 orang sahaja.

‘Ang disputed press reports in the main stream news papers that there were 20,000 or even 40,000 people at the event, adding that Jalan Chang Ah Choon, when the functione was held, could barely accommodate 5,000 people.’


Yang mendengar ucapan Najib.

Jadi Bernama telah cuba untuk menaikkan Imej Najib dengan mengatakan hampir 40,000 Orang menyambut ketibaan Najib di Majlis itu.

Dan ini telah menunjukkan kepada seluruh rakyat Malaysia yang Najib telah diterima dengan baik oleh Masyarakat Tionghua atau dalam lain perkataan sokongan Masyarakat Tionghua telah kembali kepada BN.

Nampak macam bohong saja ni….

Akhir Nanti Kau Tersungkur Jua Zambry!

Akhir Nanti Kau Tersungkur Jua Zambry!

Sewaktu di tingkatan 3 ketua kelas saya telah membuat keputusan mengejut dengan meletak jawatan secara tiba - tiba. Ini kerana dia sudah fed-up kerana menjadi ketua kami sejak tingkatan 1 lagi.

Hiruk pikuk jadinya apabila kelas kami tidak memiliki ketua. Semuanya tidak mahu menggantikannya. Akhirnya saya membuat tindakan drastik dengan merampas kuasa dan dilantik sebagai ketua baru.

Lantikan secara sokongan minoriti ini tidak bertahan lama. Dua minggu kemudian saya digulingkan dan pilihanraya kelas terpaksa diadakan semula. Keputusannya majoriti masih mahukan ketua lama jadi saya tersingkir.

Katakanlah cikgu menyokong perlantikan saya sebagai ketua sekalipun sudah pasti saya menolak kerana takut diboikot kawan - kawan sekelas. Di sekolah asrama merekalah yang paling rapat dengan kita. Susah senang pahit maung makan nasi kawah ikan jaket sekalipun kami menghadapinya bersama - sama.

Ini cerita 10 tahun lalu cerita lucu anak remaja yang sedang membesar. Biarpun naif dari sudut usia namun kami memahami sosok daulah dan konsep demokrasi. Sesiapa yang memegang suara majoriti bermakna dialah yang menang.

Di negeri Perak 56% rakyat menyokong Pakatan manakala 44% masih bingung mengundi Barisan. Suara majoriti mahukan Nizar sebagai Menteri Besar yang sah. Tidak timbul isu Najib jumpa Sultan bersama - sama 28 Adun BN dan 3 Bebas. Ini kerana status ADUN Bebas itu boleh dipertikai kerana terdapat surat letak jawatan yang ditandatangani sendiri oleh mereka.

Katakanlah surat itu tidak lengkap sekalipun kita masih boleh mempersoal isu moral -- di mana terdapat dakwaan mereka memperoleh habuan sebagai dorongan untuk menyokong pembentukan kerajaan baru.

Jika kes ini disiasat rapi dan didapati ada unsur rasuah maka status sokongan mereka boleh dipertikai.

Secara teknikalnya Zambry tidak memiliki sokongan majoriti. Dia sendiri sudah dihalau keluar dewan oleh tuan speaker Sivakumar. Turut digantung adalah beberapa ADUN BN yang mengaku diri mereka Exco kerajaan negeri Perak.

Arahan Speaker yang membuat keputusan mengikut peraturan mesyuarat wajib diikut. Di sebalik garangnya Gobind Singh Deo sekalipun dia tetap akur pada keputusan tuan Speaker yang menggantungnya di Parlimen. Zambry ini sudah bertaraf lanun gangsta 5 star. Bukan saja arahan malah speaker itu sendiri pun turut sama dibakul sampah.

Jika usul undi tidak percaya dilancarkan di Sidang DUN Perak nescaya Zambry sudah pasti rebah tersungkur kerana tidak memiliki kuasa majoriti di dalam dewan. Maka Istanalah premis terbaik untuk dia menggonggong kuasa yang bukan haknya.

Menggunakan Istana samalah seperti meminta sokongan Cikgu kelas dalam kes saya sedekad lalu. Apakah Zambry tidak sedar tindakan dia ini menyebabkan prinsip - prinsip Gentleman yang seharusnya luhur dan bermaruah terhakis lalu memusnahkan jati dirinya sebagai anak jantan?

Atau demi kuasa dunia yang sementara ini dia sanggup dipandang keji oleh majoriti rakyat Perak?

Sebagaimana nasib saya yang hanya mampu bertahan 2 minggu sebagai ketua kelas seperti itulah jua nasib sama yang bakal menimpa Zambry.

Cuma dia kini hanya menghitung hari sebelum tersingkir dalam keadaan aib lagi mengaibkan.

Ingatlah kuasa majoriti rakyat kuasa keramat. Sifir ini tidak berubah dulu kini dan selamanya. Kalau budak berumur 15 tahun pun boleh faham perkara ini mengapa Zambry ini bodoh sangat?
EKONOMI Negara belum PULIH - Zahid Hamidi


Semalam 22 Feb. Gabenor Bank Negara, Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, dalam sidang media berasingan menyatakan, kononnya Malaysia telah pulih daripada kemelesetan global berikutan prestasi suku keempat 2009 lebih baik daripada jangkaan.

Mereka dilihat cuba memberi gambaran positif kepada rakyat mengenai situasi ekonomi negara yang bertujuan meraih sokongan rakyat yang sekian lama terbeban dengan pelbagai kenaikan harga barangan.

Dan hari ini 23 Feb dalam jarak masa yang kurang dari 24 jam di Kuantan, Bernama telah melaporkan Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata perkhidmatan pesawat pemintas MiG-29N akan diteruskan seperti biasa bagi tempoh sekurang-kurangnya lima tahun lagi selepas cadangan awal menamatkan perkhidmatannya tahun ini dibatalkan.

Menurut Zahid lagi kerajaan menimbang untuk mengekalkan perkhidmatan pesawat pejuang itu atas beberapa faktor selain dari mengambil kira saranan mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dalam blognya agar pesawat MiG-29N terus digunakan, antara faktor lain ialah keadaan ekonomi negara yang belum pulih sepenuhnya..

Diulang.. BELUM PULIH SEPENUHNYA kata Zahid Hamidi.
Lagi Harga Barang Dan Keperluan Naik!!!!!


Kabinet akan memutuskan mengenai tarif baru elektrik esok, kata Peter Chin Fah Kui.

Beliau berkata, kementeriannya telah mengemukakan kertas cadangan mengenai semakan tarif tenaga kepada Unit Perancang Ekonomi (EPU) di Jabatan Perdana Menteri (JPM).

"Sekiranya Kabinet meluluskannya, akan terdapat kenaikan, tidak mungkin penurunan,” kata beliau kepada pemberita pada majlis Tahun Baru Cina Tenaga Nasional Bhd. di sini.

Mengenai peratusan kenaikan, Fah Kui berkata: “Saya tidak boleh beritahu kerana mungkin esok Kabinet membuat keputusan lain.”

Sumber : Lidah Umno

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Lepas satu - satu.

Dulu gula. Ini pula harga minyak bakal naik sampai jadi RM3.00.

Tinggal apa lagi untuk rakyat Malaysia. Habis semua naik. Gaji tak naik - naik juga.

Kita ini sampah di mata pemimpin Umno.

Tapi ada juga yang masih sayang pada Umno. Seronok kot dianggap sampah oleh Umno.
Suara Rakyat Suara Keparat


Suara Rakyat Suara Keramat...ya ada benarnya.

Suara yang cuba dinafikan hak mereka oleh pihak Zionis Malaysia. Namun akhirnya suara ini berjaya dapat menumbangkan 2/3 majoriti Zionis Malaysia iaitu Bn.

Hari ini suara ini cuba dikeparatkan oleh Najib dan Perdana Menteri Malaysia iaitu Rosmah.

Setelah isyarat yang diberikan pada Mac 2008, Bn masih angkuh dengan suara rakyat. Harga minyak dinaikkan. Harga gula dinaikkan. Tarif elektrik sekejap lagi kita akan ketahui sama ada naik atau tidak.

Suara rakyat sedang dikeparatkan oleh Umno. Sayangnya masih ada orang yang menyokong Umno.

Walhal rakyat miskin sedang terdesak untuk terus hidup. Apakah orang yang menyokong Umno tidak sedar dan buta perut. Punca kekalahan mereka adalah kerana harga barang yang naik melampau. Ya sekarang kamu tidak akan terasa kekalahannya kerana kamu tidak dapat menghidu kemarahan rakyat kerana hidup kamu telah ditutup dengan TAIK - TAIK pemimpin Umno.

Suara Rakyat Suara Keparat bagi mata dan telingan orang Umno.

Tapi bagi pejuang rakyat... Suara Rakyat Suara Keramat.

Suara yang susah dibaca. Suara yang tiba masanya....meletup dan Bn tersungkur buat kali ke-2. Amin..
MEMALUKAN NEGARA.
LAGI EDITOR AKHBAR TERNAMA KUTUK SISTEM NEGARA


Editor The Sunday Guardian kecam Institusi kehakiman Malaysia

KUALA LUMPUR : Selepas Ahli Parlimen Australia dan Senat Amerika Syarikat, kini editor The Sunday Guardial, MJ Akbar pula menyifatkan perbicaraan kes konspirasi kedua terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai ada yang tidak kena.

Penulis buku 'Kashmir: Behind the Vail’, Riot after Riot’ dan ‘India: The Siege Within’ itu melabel demikian berdasarkan pengamatan, selain berkongsi maklumat dengan media dan peguam.

"Seperti yang kita perhatikan, perbicaraan ini tampak begitu rompong. Perbicaraan ini penuh dengan kesilapan. Pada pandangan saya, saya tidak menyangkal hanya perbicaraan yang adil dapat melengkapkan segalanya," katanya kepada TV Selangor.

Beliau memberi pandangan peribadi itu apabila diminta mengulas mengenai proses kehakiman yang hangat diperkatakan, ketika mengadakan lawatan ke Malaysia bertemu Anwar bagi memberi sokongan moral.

Akbar petang semalam mengadakan dialog bersama wakil media dan penulis blog bebas di ibu pejabat Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Sesi dialog selama satu jam itu membincangkan keberkesanan komunikasi dalam media melalui mesej yang disampaikan selain bentuk pengolahan sempurna untuk tatapan umum.

Beliau berkongsi pengalaman tentang kuasa penulisan kreatif yang boleh mengubah persepsi dan pendirian pembaca, dengan menggunakan mesej ringkas mampu memberi impak lebih besar berbanding penulisan kompleks.

Akbar yang dijadual pulang ke New Delhi hari ini, turut mengulas peranan komunikasi media sebagai medium penting dalam menyampaikan mesej individu kepada umum.

KUALA LUMPUR : Selepas Ahli Parlimen Australia dan Senat Amerika Syarikat, kini editor The Sunday Guardian, MJ Akbar pula menyifatkan perbicaraan kes konspirasi kedua terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai ada yang tidak kena.

Penulis buku 'Kashmir: Behind the Vail', 'Riot after Riot' dan 'India: The Siege Within' itu melabel demikian berdasarkan pengamatan, selain berkongsi maklumat dengan media dan peguam.

"Seperti yang kita perhatikan, perbicaraan ini tampak begitu rompong. Perbicaraan ini penuh dengan kesilapan. Pada pandangan saya, saya tidak menyangkal hanya perbicaraan yang adil dapat melengkapkan segalanya," katanya kepada TV Selangor.

Beliau memberi pandangan peribadi itu apabila diminta mengulas mengenai proses kehakiman yang hangat diperkatakan, ketika mengadakan lawatan ke Malaysia bertemu Anwar bagi memberi sokongan moral.

Akbar petang semalam mengadakan dialog bersama wakil media dan penulis blog bebas di ibu pejabat Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Sesi dialog selama satu jam itu membincangkan keberkesanan komunikasi dalam media melalui mesej yang disampaikan selain bentuk pengolahan sempurna untuk tatapan umum.

Beliau berkongsi pengalaman tentang kuasa penulisan kreatif yang boleh mengubah persepsi dan pendirian pembaca, dengan menggunakan mesej ringkas mampu memberi impak lebih besar berbanding penulisan kompleks.

Akbar yang dijadual pulang ke New Delhi hari ini, turut mengulas peranan komunikasi media sebagai medium penting dalam menyampaikan mesej individu kepada umum.

Ahad, 21 Februari 2010

RM2 Juta tu, Najib ambil Duit Kerajaan atau Duit UMNO?


The Malaysian Insider telah melaporkan yang Najib telah meluluskan peruntukan RM 2 juta untuk membiayai aktiviti Pergerakan Permuda Umno semasa perjumpaan dengan Pemuda-pemuda UMNO itu.

Dan RM2Juta itu juga dikatakan untuk menutup mulut pemuda-pemuda UMNO dari meminta jawatan dalam kabinet Najib untuk Khairy.

Duit siapa yang Najib luluskan untuk pemuda-pemuda UMNO itu, Duit kerajaan ataupun duit UMNO? sedangkan perjumpaan adalah kunjungan hormat pemuda UMNO terhadap Perdana Menteri.. bukannya kunjungan hormat pemuda UMNO ke Presiden UMNO.

Adakah Najib telah meluluskan duit kerajaan untuk menjalankan program pemuda UMNO?

Adakah Najib menganggap Duit Kerajaan itu, duit UMNO dan Duit UMNO itu duit mak bapak dia sendiri?

Apa Khabar UMNO Melaka?


Apa Khabar UMNO Melaka?

Isu ni tak nak diperjuangkan kah? Taj nak berdemo kah? Guru yang mengajar pendidikan Islam di Surau-surau dan Masjid-Masjid dipotong elaun ni?

Ada berita yang mengatakan elaun guru Takmir dari RM50 telah dipotong menjadi RM10 sahaja dan ini telah disahkan oleh Majlis Agama Islam Melaka sendiri melalui surat pekeliling kepada semua Surau dan Masjid.

Apa kejadahnya Ali Rostam buat di Melaka, hari tu terhegeh-hegeh sangat nak tolong bayar tunggakan cukai tanah Yayasan Basmi Kemiskinan Selangor yang berjumlah RM5.7 juta tu..

Ini yang dikatakan kera dihutan disusukan anak sendiri mati kelaparan.

Warga Bangla yang datang bekerja disini pun belum tentu mahu bekerja kalau dibayar elaun RM10 saja.. nak mentekedarah apa?

Sungguh memalukan.. Kerajaan Negeri yang dikuasai oleh UMNO membiarkan elaun guru-guru yang mengajar di masjid-masjid dan surau-surau dipotong hingga tinggal RM10..

Tak malu kat DAP ka? Ala.. parti yang korang kata Anti-Islam tu..

Parti yang korang kata Anti Islam tu lah yang mencadangkan untuk menaikkan elaun guru Kelas Agama dan Fardu Ain (KAFA) di Pulau Pinang sebanyak RM50 menjadi RM550 sebulan..

Kata perjuangkan Islam.. tunggu apa lagi.. Demonstrasi la..

PENGENALAN
• Program Takmir Masjid dan Surau adalah suatu program pengajian pendidikan agama Islam di masjid-masjid dan surau-surau yang dianjurkan oleh Jabatan/Majlis Hal Ehwal Agama Islam Negeri dengan bantuan kewangan daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).i?
APA BEZA KHIR TOYO DENGAN KHALID?
INI BEZANYA....Penduduk bersyukur rumah tergendala, kini siap Abdul Rahim Sabri
Beberapa pemilik rumah di pangsapuri Taman Ukay Bistari di Hulu Kelang yang sudah tujuh tahun menunggu kerana pembinaannya tergendala, hari ini bersyukur kerana akhirnya dapat mendiami rumah sendiri.

Riak wajah ceria mereka jelas terpancar selepas kerajaan Selangor berusaha menyiapkan projek perumahan itu, yang terbengkalai sejak tahun 2003.

"Siapa yang tidak seronok dapat rumah sendiri. Itu yang diidam-idamkan selama ini. Mak cik berasa lega dengan kemudahan yang diberikan.

"Siapa yang tidak suka. Inilah saat yang diidam-idamkan," kata Norziah Nurajin yang ditemui sebelum perasmian program pemulihan perumahan terbengkalai di Hulu Kelang pagi ini.

Pelancaran program tersebut disempurnakan oleh Penasihat Ekonomi Selangor Datuk Seri Anwar Ibrahim di Taman Ukay Bistari.

Beliau turut menyampaikan kunci rumah kepada penduduk di Hulu Kelang dan Puchong yang berjaya memiliki rumah melalui skim pemulihan perumahan terbengkalai di negeri itu.

Kira-kira 300 hadirin termasuk pembeli dari taman berkenaan dan dari Saujana Puchong hadir dalam majlis tersebut.

Norziah, 52, yang sebelum ini merupakan penduduk setinggan di Kampung Pasir Tambahan, melahirkan rasa gembira dan tersenyum apabila dia menerima kunci rumahnya selepas tujuh tahun menunggu.

Sementara seorang lagi pembeli Haliza Che Harun turut melahirkan rasa yang sama dengan Norziah selepas lama menunggu untuk menduduki di rumah sendiri.

Haliza, 40, yang ditemani dua anaknya di majlis tersebut, turut memuji kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor yang berusaha membantu membolehkan beliau dan keluarganya menetap di situ.

Menurutnya beliau akan berpindah dari rumah sewanya di Taman Permata dekat Hulu Kelang, selepas menerima kunci daripada kerajaan negeri.

Manakala Abu Samat Abdul Razak, 40, mengucapkan penghargaan dan terima kasih kepada kerajaan Selangor yang berusaha untuk membantu penduduk di taman itu menyiapkan rumah mereka yang terbengkalai sejak 2003.

Beliau juga menempelak kerajaan terdahulu yang menurutnya "tidak membantu rakyat" untuk menyiapkan rumah mereka yang terbengkalai.

"Kerajaan sebelum ini banyak tidur. Tidak membantu rakyat. Rumah banyak terbengkalai. Mereka menipu rakyat sebelum pilihan raya. Selepas pilihan raya, mereka tidur," katanya ketika ditemui di majlis tersebut.

Abu Samat yang ketika ini menetap di Pangsapuri Sri Nilam di Ampang berkata sebelum ini beliau risau selepas tiga pemaju masih gagal menyiapkan pangsapuri tersebut.

Bagaimanapun beliau berasa lega kerana pemaju yang dilantik oleh Pakatan Rakyat dapat berbuat demikian.

"Pakatan Rakyat betul-betul membantu rakyat," katanya.

Sementara itu, seorang lagi penduduk di situ memberi reaksi yang berbeza apabila tidak berpuas hati kerana ketiadaan bekalan air dan lif yang tidak berfungsi.

Aminah Othman, 46, yang ditemui Malaysiakini selepas pelancaran program tersebut berkata walaupun berbangga dengan kehadiran ketua pembangkang tetapi masalah tersebut harus diselesaikan segera.

Aminah yang sudah mendiami rumahnya kira-kira sebulan yang lalu, kerana mendakwa pemaju tidak membayar sewa kepada pemilik rumah yang disewanya, berharap kerajaan Selangor bertindak segera untuk menyelesaikan masalah bekalan air dan lif yang tidak berfungsi

Sementara itu, Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan Ir Iskandar Samad ketika ditemui pemberita, berjanji pihaknya akan menyelesaikan masalah tersebut dalam masa seminggu.

"Penduduk tidak akan masuk selagi tidak lengkap dengan kemudahan ini," katanya.

Taman Ukay Bistari dan Saujana Puchong adalah antara 141 kawasan perumahan yang terbengkalai di negeri terbabit yang membabitkan kos pemulihan projek berkenaan dianggarkan bejumlah RM 5 bilion merangkumi hampir 5,000 unit rumah.

Program itu diselia oleh jawatankuasa khas yang dipengerusikan ADUN Hulu Kelang, Saari Sungib dan dijalankan melalui sumbangan modal dan kepakaran dari syarikat swasta.

Jawatankuasa itu pula diletakkan di bawah jawatankuasa induk yang turut dianggotai exco perumahan, pihak berkuasa tempatan dan juga wakil penduduk.

Sementara itu, dalam ucapannya, Anwar berkata, lebih 140 projek rumah terbengkalai di negeri itu adalah diwarisi dari kerajaan terdahulu.

Katanya kerajaan Selangor akan berusaha untuk mempercepatkan projek terbengkalai di Selangor walaupun beliau tidak menjanjikan keseluruhannya pada tahun ini.

"Kita tidak menjanjikan (semua projek terbengkalai) untuk siap dalam tahun ini, tapi kita ikhlas (menolong) memberi tempat (kepada pembeli).

"Kita berjanji, tidak ada habuan wang daripada pemaju dan kita tidak akan mengkhianati rakyat," katanya.

Dalam ucapannya juga Anwar yang juga ketua umum PKR menjelaskan masalah projek perumahan terbengkalai juga mempunyai kaitan dengan keadaan ekonomi di negara ini.

"Ekonomi kita tidak berada dalam keadaan kukuh. Pelabur tidak yakin dengan institusi dan sistem (di Malaysia). Suatu ketika dahulu pertumbuhan ekonomi negara kita mengatasi negara seperti Singapura dan Thailand.

"Dan dari segi persaingan ekonomi, kita berada di tangga kedua, tapi sekarang kita masih rendah. Ini berpunca daripada kurang upaya pemimpin negara untuk meyakinkan pelabur luar untuk menguruskan ekonomi negara," kata Anwar yang juga bekas menteri kewangan.

Dalam ucapan itu juga, Anwar menyatakan berjanji akan mendapatkan sijil pengesahan penduduk (CF) di projek perumahan Taman Ukay Bistari minggu hadapan.

"CF belum dapat lagi, hanya (sijil) sementara sahaja daripada Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ). Kalau Isnin ini dapat surat, minggu itu juga diluluskan. Kalau tidak lulus, saya akan turun lagi. Saya berjanji," katanya.

Sebelum itu, Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan Selangor, Ir Iskandar Samad menolak tanggapan sesetengah pihak yang menyatakan bahawa jawatankuasa khas yang ditubuhkan "tidak ada gigi" untuk mengenalpasti dan menyelia projek terbengkalai di negeri itu

Kata Iskandar yang juga timbalan pesuruhajaya PAS Selangor berkata, jawatankuasa tersebut sebenarnya mempunyai tanggungjawab penuh kepada kepadanya selaku exco yang terlibat.

"Segala apa yang dilakukan akan dilaporkan kepada Exco dan perlu juga mendapat kebenaran daripada saya terlebih dahulu," katanya.

Beliau berkata demikian bagi menjawab ucapan wakil persatuan penduduk Taman Ukay Bistari, yang dikenali Dr Rafick yang berucap sebelum itu yang menyatakan jawatankuasa khas yang ditubuhkan oleh kerajaan negeri adalah "organiasasi longgar" dan "tidak ada gigi" kerana tidak berada di bawah agensi kerajaan.

Dr Rafick berharap kerajaan Selangor dari Pakatan Rakyat berperanan sebagai satu kerajaan yang lebih baik daripada kerajaan terdahulu.

"Kerajaan kini, jika tidak selesai masalah rakyat dan (mengambil kira) pandangan orang ramai, maka ia tidak banyak beza dengan kerajaan sebelum ini. Tunjukkan keyakinan kepada rakyat," katanya./Malaysiakini.

NAJIB AKUI UMNO MENGHIDAPI PENYAKIT MIMPI NGERI.


NAJIB, beradik kepada seorang insan terkaya di Malaysia hari ini mohon dan berharap agar Wanita Umno dapat bantu Umno dari `mimpi ngeri' (baca Bernama) yang menjadi penyakit kepada Umno sekarang. Beliau benar-benar hampir putus nyawa sekarang sehinggakan terpaksa mohon bantuan dari kaum hawa di dalam Umno. Apakah mimpi ngeri itu?

Tumbangkan 5 buah negeri ke tangan PR di dalam Pilihanraya Umum yang lalu salah satu dari mimpi ngerinya. Mungkinkah kematian Altantuya juga sering menghantui mimpi-mimpi Najib? Terlalu banyak yang mengerikan di dalam era Najib. Kematian Beng Hock, runtuhan stadium di Terengganu, pendedahan isu royalti minyak oleh Ku Li, drama semacam tidak menjadi dalam kes liwat Saiful, terlepas cakap oleh jurucakapnya di Melaka sehingga menghina kaum Cina dan India, hilangnya injin pesawat bawah jagaan TUDM, bocornya rahsia keselamatan negara kepada negara luar, pembakaran gereja beserta dengan isu Kalimah Allah dan terlalu banyak lagi yang menghantui Najib sekarang. Semua itu mengerikan buat Najib.

Mampukah kaum hawa ini pulihkan Umno di bawah Najib? Jika si jantan pun sakit hendak pulihkan Umno, manalah tahu kalau-kalau `bomoh' hawa ini boleh ubati Najib. Dan, orang yang paling sesuai untuk cuba pulihkan Umno dari golongan hawa ini tentunya Rosmah. Bukankah Rosmah dikatakan suka berbomoh? Apa salahnya jika mahu mencuba.

SYARIKAT 2 RINGGIT NAK AMBIL PROJEK 40 JUTA

MELELEH AIR LIOR MELIHAT PADANG GOLF INI


SAYA DIKHIANATI POLITIK PROPAGANDA MURAHAN: ZAGARAIN – melayau

Zahrain Mohamed Hashim berkata, beliau membuat keputusan untuk meninggalkan Parti Keadilan Rakyat (PKR) kerana merasakan perjuangannya dikhianati pimpinan politik propaganda murahan.

Katanya, tindakan itu juga disebabkan beliau tidak mahu bersekongkol dengan kepimpinan parti itu yang disifatkannya sebagai pengecut untuk menyatakan kebenaran

MEMANG LAH PROPAGANDA MURAHAN.

HARGA SYARIKAT HANYA DUA RANGGIT.

SYARIKAT DUA RINGGIT NAK DAPAT PROJEK 40 JUTA.

NAMPAK MURAH....MACAM MANA SYARIKAT 2 RINGGIT NAK BUAT PROJEK 40 JUTA.

INI KERAJAAN PAKATAN... BUKAN KERAJAAN GEROMBOLAN.

KESIAN... HIBA RASA DI HATI
.BARU INI HILANG SABAR - 18 TAHUN TAK SABAR

KAMPONG BEREMBANG DIROBOH GEROMBOLAN BERKUASA - TAK ADA LAPORAN BERITA


PENDUDUK KAMPUNG HILANG SABAR - melayau

ALOR SETAR 19 Feb. - Kira-kira 1,000 penduduk di Kampung Padang Chapa, Alor Janggus, di sini semakin hilang sabar apabila bekalan air ke kampung itu kerap terputus sejak 20 tahun lalu.Masalah itu semakin buruk sejak lima tahun lalu sehingga penduduk terpaksa 'menagih simpati' kepada Syarikat Air Darul Aman Sdn. Bhd. (SADA) supaya menghantar bekalan air bersih dengan lori terutamanya apabila ada majlis kenduri.

Rata-rata penduduk mendakwa, mereka hanya boleh menikmati bekalan air selepas pukul 12 tengah malam sehingga 6 pagi dan pada waktu siang bekalan akan terputus sama sekali.

BARU SEKARANG HILANG SABAR.

BAGUS... HILANG SABAR INI JADI CONTOH UNTUK TEMPAT LAIN..

nota:
ini lah baiknya kerajaan pakatan rakyat mentabir.
jika bukan kerana kerajaaan pakatan di kedah
sampai kiamat pun berita ini tidak keluar.

selama 18 tahun akhbar buat buat tak tahu tentang hal ini.
tetapi bila 2 tahun kerajaan pakatan mentabir
barulah berita keluar untuk melihatkan
betapa seksanya kehidupan warga kedah ini
untuk didengar umum.

tujuan berita ini ialah untuk memburukkan kerajaan kedah
di bawah pakatan – tetapi selama 18 tahun masalah ini
tidak dapat diselesaikan oleh gerombolan.

seperti di selangor pulau pinang dan wilayah
hari hari ada berita kesusahan orang ramai.
apa sahaja masalah rakyat akhbar/tv/radio akan datang
untuk menunjukkan betapa ‘gagalnya’ kerajaan pakatan.

demo lima orang pun keluar diakhbar kalau di selangor.
warung kena roboh pun akan heboh berbulan bulan
kalau di pulau pinang. longkang tersumbat pun akan
jadi induk berita di tv3 kalau ini berlaku di wilayah.

cuba bezakan: dua hari dulu di selama perak – kampong air kuning
tanah kebun sayur dan buah-buahan seluas 12 hektar
yang telah diteroka selama 12 tahun di musnahkan. satu berita pun
tidak keluar. kalau ini kerajaan pakatan – macam nak ribut berita ini
akan dimain kan. macam kampung buiah pala di Pulau Pinang dahulu.

di pahang, johor, melaka, negeri sembilan
mesti ada bertimbun timbun masaalah macam ini.
tapi tidak akan ada berita muncul. ini kerana
mereka belum cerdik lagi. kalau mereka cerdik
mereka akan mengikuti jejak langkah warga selangor
dan pulau pinang.

warga yang bijak untuk keselesaan hidup
akan memilih kerajaan pakatan.
ANGAN ANGAN HINGGA KE LANGIT

SEBUAH ROCKET MALAYSIA YANG TAK NAIK NAIK KE ANGKASA


AEROANGKASA BAKAL LONJAK EKONOMI NEGARA : MUHYIDDIN -mStar

Kerajaan akan membangunkan lagi industri aeroangkasa sebagai persiapan memasuki era ekonomi berpendapatan tinggi, kata Muhyiddin Yassin hari ini.

Beliau berkata, industri itu berpotensi untuk menjana pendapatan dan melonjakkan pembangunan ekonomi negara.

Menurutnya, nilai pelaburan di dalam industri ini telah meningkat 300 peratus kepada RM991.6 juta pada 2008 daripada RM113.3 juta pada tahun 2006.

SEMBAB OOOiiiiii SEMBAB.

KADANG KADANG KETAWA SALAH... MENANGIS PUN SALAH

KENAPA MANGKOK SANGAT INI.

BUAT ENSEL PINTU LAAA DULU.

AEROANGKASA NAK PERGI KE MANA?.

DULU DAPAT PAKAGE BELI SUKHOI.... DAPAT TUMPANG.

APA KAJIAN YANG DIBUAT MASA NAIK KE ANGKASA?.

APA PUN YA TUUURRRR.


TAK SUSAH PAYAH PERGI ANGKASA.... INI SEMUA NAK KELENTONG MAK CIK FELDA.

BERSIH KAN DULU SUNGAI KLANG.

TANAM PADI BANYAK BANYAK... PILIHARA AYAM BANYAK BANYAK.


TAK KAN MALIKUL SEMBAB INI NAK TAKE OVER NASA?.
SUDAH JADI DARAH DAGING

TIDAK DAPAT DISELAMATKAN LAGI

SAKSI :TERIMA WANG BUKAN PELIK - malaysiakini

Dua saksi dalam kes rasuah membabitkan bekas Ketua Pergerakan Pemuda Umno Wilayah Persekutuan, Mohamad Norza Zakaria dan ejennya, Halimi Kamaruzzaman, memberitahu Mahkamah Sesyen Temerloh hari ini penerimaan wang tunai dalam satu majlis yang dihadiri mereka bukan sesuatu yang pelik dan menghairankan.

Ahli Jawatankuasa Umno Bahagian Maran, Nasaruddin Abdullah, 47, berkata beliau tidak berasa pelik selepas menerima wang daripada seorang lagi AJK Umno Bahagian itu, Khadri Musa pada satu majlis di rumah Naib Ketua Umno Temerloh, Mohammad Anuar Yunus pada 20 Jan tahun lepas yang turut dihadiri Mohamad Norza.

Ketika disoal balas peguam Halimi, Jahaberdeen Mohd Yunoos mengenai alasan kenyataannya itu, Nasaruddin yang merupakan saksi pendakwaan ke-12 berkata, mereka berdua sering berbalas memberikan wang.

MALAOAN INI JUJUR.

MALAON INI BERCAKAP BENAR.

DALAM BUDAYA GEROMBOLAN... AMBIL DUIT BUKAN PEKARA PELIK.

AMBIL DUIT PEKARA BIASA.

YANG PELIK DALAM GEROMBOLAN IALAH CALON YANG TAK BAGI DUIT.

CALON MACAM INI DIPANGGIL KEDEKUT.

CALOM MACAM INI JAMIN TAK MENANG.NAK BUAT APA DENGAN SPAGHETTI

BAGAIMANA DENGAN PARTI INI ? TAK NAK BUAT HUBUNGAN?

MIC JALIN PAKATAN STRATEJIK DENGAN PARTI PARTI LUAR NEGARA -melayau

MIC bercadang untuk menjalin pakatan strategik dengan beberapa parti luar negara termasuk parti Congress dari India ke arah memberi manfaat kepada kaum India di negara ini, kata penasihat Pemuda MIC, S. Vell Paari.

Katanya, beliau telah mengadakan perbincangan dengan seorang pemimpin penting parti Congress, V. Narayanasamy, yang merupakan seorang menteri negeri dan anggota Jawatankuasa Kerja Pusat (CWC) parti itu.

"Beliau meminta MIC menyediakan cadangan bertulis untuk dibawanya kepada peringkat atasan parti Congress,” kata Vell Paari dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Katanya, beliau akan mencadangkan kepada MIC supaya mewujudkan pejabat perwakilan MIC di Chennai, Tamil Nadu dan New Delhi.

Vell Paari juga berkata, beliau akan mengundang Ketua Pemuda parti Congress, Rahul Gandhi, yang juga anak Sonia Gandhi, Presiden parti Congress, untuk melawat Malaysia.

Katanya, MIC akan juga menjalin hubungan dengan parti di negara-negara yang mempunyai ramai penduduk berketurunan India selaras dengan hasrat supaya MIC berperanan lebih aktif di peringkat global.

APA SUDAH JADI DENGAN PARTI INI?.

NAK BUAT APA JEMPUT PARTI DARI INDIA?.

INI MACAM NAK LAWAN HINDRAF BUNYINYA.

RAHUL GANDI ITU BUKAN ORANG INDIA.

RAHUL ANAK SPAGEHETTI DARI MILAN.


JALINKAN LAH DULU DENGAN PARTI PUKRAK PUKKRAK PUKARAK.

JALINKAN DULU DENGAN PARTI NALA KURAP PAN.