Sabtu, 11 Disember 2010

SURAT TERBUKA KEDUA KEPADA TAN SRI ISMAIL OMAR

Kepada,

YDH Tan Sri Haji Ismail bin Haji Omar IGP,
Ketua Polis Negara,
Polis Di-Raja Malaysia,
Bukit Aman,
50560 Kuala Lumpur.

10hb.Disember 2010

YDH Tan Sri,

JAWAPAN KDN MENGENAI INSIDEN MATA-LEBAM.

Assalamualaikum wbt.,Semoga YDH Tan Sri dalam sihat walfiat.

2. Izinkan saya dengan segala hurmatnya merujuk kepada jawapan YB Menteri Dalam Negeri bertarikh 2.12.2010 kepada persoalan yang ditimbulkan di-Parlimen oleh YB Lim Kit Siang berkaitan isu diatas.

3. Saya menarik perhatian Tan Sri kepada petikan jawapan tersebut; “Pihak PDRM telah membuat semakan keatas penyiasatan yang melibatkan Dato Seri Anwar Ibrahim dalam kes serangan mata-lebam pada 1998.Tiada apa apa keterangan yang boleh menunjukkan berlakunya keterangan palsu dalam penyiasatan tersebut”.Saya memohon maaf kerana terpaksa menyatakan pendapat saya, bahawa pendirian yang PDRM ambil dalam menyediakan jawapan tersebut adalah jauh berbeza,malahan bertentangan dengan pendirian PDRM, ketika menangani siasatan insiden ini pada 1998.Saya wajar menegaskan bahawa pendirian PDRM ketika itu, adalah untuk menjalankan siasatan “without fear or favour;leaving no stone unturned;and to get it over with as soon as possible” dan tidak ada sebarang “cover-up” untuk sesiapa pun.Namun begitu pendirian kali ini nampaknya cenderong kepada melindungi orang-orang tertentu.

4. Saya berharap pendirian sedemikian yang Tan Sri ambil dalam penyediaan jawapan diatas adalah terbatas yang disebabkan oleh kekurangan bahan rujukan yang sepatutnya berada dalam kertas siasatan kes mata-lebam tersebut. Pada ketika penyiasatan kes ini lagi, beberapa dokumen penting dalam kertas siasatan itu, pernah dihilangkan ketika ditangan Peguam Negara dan kami terpaksa menggantikannya dengan salinan pendua.Malah keseluruhan kertas siasatan berkenaan pernah “dihilangkan” sementara, selama lebih kurang 3 minggu diatara 30.10.1998 hingga 20.11.1998 sepertimana yang saya jelaskan dalam perenggan 16 Surat Terbuka saya kepada Tan Sri pada 22.11.2010. Tidak hairan jika berlaku kekurangan kandungan kertas siasatan itu, kerana ianya tersorok lama di-Jabatan Peguam Negara.

5. Sebelum saya pergi kepada isu pokok surat ini,izinkan saya menegaskan bahawa diari penyiasatan saya dalam kes ini adalah dibuat “as and when the events unfolded”, sama-ada yang saya rakamkan secara detail atau sekadar mencatitkan perkara mustahak setakat membolehkan saya menyegarkan ingatan saya kepada peristiwa berkenaan.Seperti apa yang kita pernah diajar di-Maktab KKB dahulu, “you see..you recognize;you read..you will know;if you write…you will remember for ever.”.Saya juga ada merakamkan perkara-perkara penting dalam perharian rasmi (official diary) khususnya bagi memelihara kerahsiaan identity individu dan maklumat penting yang saya terima berkaitan siasatan kes ini. Selain daripada diari penyiasatan tersebut saya telah menyediakan summary of evidence dalam minit-minit bertarikh 15.10.1998, 29.10.1998 dan 27.1.1999 yang saya jadikan sebahagian daripada diari penyiasatan, kesemuanya diedarkan mengikut prosidur edaran kertas siasatan,kepada Peguam Negara.Jika terdapat rakaman diari atau minit saya yang palsu atau tidak benar,sudah lama saya telah dikenakan tindakan Mahkamah.

6. Apabila PDRM baru-baru ini menyatakan, “Tiada apa apa keterangan yang boleh menunjukkan berlakunya keterangan palsu dalam penyiasatan ini”,persoalan yang muncul secara spontan ialah;bagaimana dan dimanakah hendak disorokkan sebanyak tiga(3) laporan perubatan yang telah dipalsukan dalam siasatan tersebut?.Malah dua(2) daripada tiga laporan berkenaan telah dikemukakan dan dipertimbangkan dalam prosiding Suruhanjaya Di Raja menyiasat insiden mata-lebam ini pada tahun 1999,dan laporan Suruhanjaya diistiharkan dokumen public.Laporan-laporan ini pula bukannya sekadar satu atau dua muka surat yang boleh terlepas pandang. Ketiga-tiga laporan ini berjumlah enam puloh lima(65) muka surat kesemuanya.Selain itu ketiga-tiga laporan berkenaan telah saya edarkan kepada;

YAB Perdana Menteri sendiri pada 19.2.2009.
YA Bhg.Pengerusi Lembaga Penasihat SPRM pada 15.4.2009 dan 7.5.2009
Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Pengarah Hospital Kuala Lumpur dan Presiden Malaysian Medical Association pada 7.5.2009.
Peguam Cara Negara menerusi salinan laporan 15.4.2009 dan 7.5.2009.

6.1. Saya percaya Tan Sri masih ingat,bilamana satu helai surat sahaja,bertarikh 21.9.1953 yang ditanda tangani oleh seorang Pemangku Setia Usaha Kerajaan Negeri, menjadi antara sebab utama,maruah dan kedaulatan Negara tercemar apabila kita terpaksa menyerahkan Pulau Batu Putih (Pedra Branca) kepada Singapura.Bayangkanlah apa yang boleh enam puloh lima (65) muka surat dokumen yang dipalsukan atas arahan Peguam Negara-Peguam Negara, boleh lakukan terhadap Sistem Keadilan Jenayah kita.

7. Saya turut yakin Tan Sri mahir dengan case laws berkaitan pemalsuan.Setiap pemalsuan itu adalah dilakukan secara “deliberate”.Tidak ada pemalsuan yang sebegini banyak dilakukan secara tidak sengaja.Saya ingin menegaskan bahawa ketiga-tiga laporan perubatan yang dipalsukan itu dilakukan dengan perancangan, persediaan dan perlaksanaannya dilakukan secara deliberate bagi memenuhi motif-motif yang jelas.Diary penyiasatan saya dan minit-minit berkaitan boleh membantu mengenalpasti sequent of events pemalsuan-pemalsuan ini.

8. Jika saya yang menjelaskan motif-motif pemalsuan itu dilakukan,mungkin ada pihak yang akan mempertikaikannya atau mungkin ada yang akan mengatakan saya melampau atau bias.Untuk menjauhi tanggapan khilaf sedemikian,apa kata saya jemput Tan Sri menilai sendiri dengan merujuk kepada penemuan Ahli Suruhanjaya Di-Raja Tersebut yang bijaksana, dirakamkan dalam Laporan Volume 1,PART TWO,Item 2 “OVERVIEW” perenggan 2.1.Komen Suruhanjaya ini dibuat berkaitan Press Statement Peguam Negara bertarikh 5.1.1999 yang ditanda tangan sendiri oleh Tan Sri Mohtar Abdullah (Allahyarham TSMA) khususnya muka surat 5 Press Statement tersebut:-

:Quote:( 6 baris terakhir muka surat 5 “Overview”)

“Quite simply,this passage meant that Dato Seri Anwar Ibrahim(DSA)had made untrue allegations about several injuries sustained by him but more to the point that it had been proved,to the satisfaction of the Honourable the Attorney General,that more than one Police Officer was involved in causing other injuries on certain parts of DSA’s body” ( penekanan saya kepada perkataan dalam “bold & italic”).Unquote.

8.1. Perkara dalam 2nd limb,quotation diatas yang menyebabkan pertembungan “head-on” antara Tan Sri Abdul Gani Patail(TSGP) dengan saya.Jika saya sebutkan nama-nama pegawai tinggi Polis dan berapa jumlahnya yang TSGP katakan beliau ada kuasa untuk menuduh dan atas kesalahan apa berkaitan insiden mata-lebam ini,mungkin saya akan dianggap sebagai seorang penghasut atau batu api. Tiada faedah untuk saya memainkan script usang ini.Bagaimanapun untuk makluman Tan Sri ,pada ketika saya dipanggil memberi keterangan oleh pihak SPRM bulan July 2008 itu,saya disoal juga mengenai “sikap tidak sopan” saya ini.Mungkin ianya tidak penting tetapi sekadar untuk Tan Sri membuat verifikasi jika relevan. Continue reading ‘Surat Terbuka Kedua Kepada Tan Sri Ismail Omar’

SANDIWARA OH BUKAN SANDIWARA ... NAK PERCAYA KE TIDAK

BUKAN SANDIWARA - NAJIB

Diharap-harap begitulah.

Dahulu pada tahun 1985 apabila berlakunya peristiwa Memali, ada yang bersandiwara mengatakan PDRM menggunakan peluru getah.

Dalam kes mata lebam Anwar Ibrahim, ada yang bersandiwara mengatakan Anwar menghentuk sendiri kepalanya ke dinding.

Dalam isu RON95, ada juga yang bersandiwara mengatakan harga bahan api itu tak akan naik pada tahun 2010 selepas ianya diselaraskan kali pertamanya.

Ada yang bersandiwara bahawa enjin jet pejuang TUDM yang hilang dicuri oleh "sarjan" sahaja.

Dalam dok bersandiwara C4 hanya dimiliki oleh tentera, ada pula yang mengatakan PDRM pun ada bahan tersebut. Sandiwara dilanjutkan dengan tiada tangkapan dibuat atau tiada laporan polis dilakukan terhadap kehilangan bahan itu.

Kes rasuah Kasitah Gadam pun menjadi bahan ketawa apabila dia dibebaskan dalam sandiwara.

Rakyat tertanya-tanya adakah kes Eric Chia termasuk dalam sandiwara kerana dia juga telah dibebaskan selama-lamanya.

Musa Hassan, Gani Patail terlepas dari siasatan beberapa kali. Timbul kebimbangan rakyat tiadakah sandiwara dalam episod itu.

Kini kes Khir Toyo. Harap-harap Najib Bangsawan yang sejak dari lahirnya tidak pernah mengalami kesusahan dalam hidupnya di istana Melayu Bangsawan, tidak bersandiwara.

Harga barang keperluan pengguna sudah mula naik. Sandiwara atau bukan.

Masyarakat khuatir dalam dok tidak bersandiwara dan tidak berbohong, khazanah negara semakin kelihatan kontang.

Jumaat, 10 Disember 2010

MELAYU KENA TIPU LAGI

LANUN BARU LEBIH GANAS!
ANWAR DEDAH AHLI UMNO DAPAT PROJEK RM2 BILION - mkini

Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim hari ini mendedahkan tindakan kerajaan Umno-BN memberikan projek-projek lumayan Kementerian Pertahanan berjumlah lebih RM2 bilion kepada seorang dua individu, lapor TV Selangor.

Beliau berkata tindakan itu membuktikan Umno hanya menggunakan slogan Ketuanan Melayu untuk memperkayakan kroni.

Anwar berkata sejak tahun 2008, seorang individu yang dipercayai dari Umno Bukit Gantang Perak telah diberikan pelbagai tender berjumlah RM2 bilion.

"Ada tender yang dikeluarkan, tender terhad sejak 2008 yang diberikan kepada dua orang. Sebanyak 16 syarikat bumiputera dipelawa tetapi kebanyakan syarikat itu, seperti dokumen yang terdapat di tangan saya.

"Jadi ada seolah (-olah) satu pakatan di peringkat tertinggi kementerian pertahanan dengan satu dua orang tokoh Umno atas nama Melayu. Jadi Melayu ini, ketuanan Melayu ini hanya menguntungkan dua tiga orang dan lain itu pasukan sorak menyokong mereka.

"Saya bagi contoh berdasarkan bukti mengapa kementerian sering mengelak mengadakan tender terbuka. Mengapa 16 syarikat ini sahaja dipelawa sedangkan banyak lagi syarikat bumiputera yang cukup kelayakan memenuhi kriteria yang harus diajak untuk bersama," kata Anwar yang juga adalah ahli parlimen Permatang Pauh.
Beliau kemudian menunjukkan dokumen-dokumen berkaitan untuk membuktikan bahawa tender-tender kementerian pertahanan diberikan kepada kroni Umno berkenaan dengan sewenang-wenangnya.

"Ada syarikat, Gahmata Sajian Sdn Bhd penswastaan perkhidmatan katering Angkatan Tentera Malaysia bagi kawasan Sabah, Sarawak dan Labuan nilai RM 800 juta dipunyai oleh seorang bernama Syed Abu Hussin tanpa tender runding terus dari Mindef.

"Kemudian diberi satu lagi syarikat. Nama lain. Namanya Komatra Sajian Sdn Bhd, penswastaan perkhidmatan katering Angkatan Tentera bagi zon Utara dan Timur Semenanjung. Nilai RM 600 juta.

"GPB COrporation Sdn Bhd kontrak 1 Jan 2009 nilai RM 300 juta ringgit. Tuan punya, dan alamat daftar pun sama No 10 level 2 Damai Kompleks. Tuan punya, Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal, tiada Melayu lain," katanya.

Anwar kesal kerana pemberian kontrak-kontrak lumayan kepada kroni Umno dari Perak bukan sahaja membelakangkan kepentingan kementerian pertahanan sendiri tetapi meminggirkan keutamaan untuk membantu bumiputera umumnya.

"Apa hubungan Melayu ini dapat sampai RM2 bilion.

"Apakah ini bukan satu kompromi terhadap mutu dan kepentingan kementerian pertahanan? Apakah ia satu usaha mengetepikan kepentingan ramai pasukan tentera? Apakah ini tanda, kita betul-betul patriotik kepada negara dengan memunggah kekayaan, memperkaya satu, dua orang melalui perbelanjaan ketenteraan," katanya.

HIDUP KETUANAN MELAYU…..

HIDUP KETUANAN DUA BILION RINGGIT....

GEROMBOLAN TEKLAH BERJAYA MENIPU MELAYU…..

nota:
ketika kuasa imperial portugal, sepanyol
dan british datang menjajah latin amerika
dan afrika – anak-anak tempatan dan orang asal
telah diberikan kitab injil. untuk gantiknya
penjajah telah mengambil tanah dan galian mereka.

di malaysia united malays national organisation
datang meminta undi. untuk undi ini orang
melayu telah dihadiahkan ketuanan melayu

hari ini orang melayu melopong dengan ketuanan melayu
yang tak boleh dilihat atau di gulai
sekurang-kurangnya hari ini warga afrika dan amerika latin
ada kitab injil yang boleh dilihat, dipegang dan dibaca

PENTASKAN SENDIWARA ITU SEKALI LAGI

TERTANGKAPNYA SAEKOR TOYO

Umum tidak gempar apabila membaca berita Muhamad Khir Toyo seorang lelaki Jawa dari kampong Sungai Besar Selangor ditangkap. Akhbar dan media milik United Malays National Organisation meletakan gambar lelaki Jawa ini di muka hadapan seolah-olah ini satu berita paling hangat yang wajib di ikuti.

Rata-rata rakyat tidak ambil pot dan tidak mengindahkan berita ini. Beberapa bulan dahulu ada berita seorang jantan China bekas ketua sebuah pertubuhan China yang di tangkap. Berita jantan China ini agak gempar sedikit berbanding berita lelaki Jawa ini. Gempar ini mungkin kerana China ini adalah Apek tua yang telah pencen. Apek ini kelihatan sadikit uzur.

Kes lelaki Jawa dan Apek ini bukan satu pekara yang baru. Beberapa tahun dahulu ada satu kes yang agak sama. Di Sabah ada seorang jantan yang namanya agak sedikit pelik – Kasitah Gadam – telah juga di tangkap. Penangkapan jantan yang namanya pelik ini berlaku sesudah seorang Apek Tua bekas penjual basikal benama Eric Chia ditahan.

Apa yang amat pelik dalam kes penangkapan jantan Jawa dan Apek ini ialah tidak adanya kouta Macha India untuk ditangkap. Ini betul betul memeranjatkan. Biasanya tangkapan-tangkapan dalam kes sandiwara seperti ini akan muncul pelakon untuk menggambarkan Malaysia sebagai sebuah negara berbilang bangsa.

Kalau ada Jawa ditangkap mesti ada China ditangkap sama. Kalau ada China ditangkap mesti ada Macha ditangkap. Kalau tidak orang Jawa dan orang China akan marah. Mereka akan merasa tidak adil kerana kaum mereka sahaja yang ditangkap.

Justeru bila tidak ada jantan India ditangkap bersama Jawa dan Apek ini kelihatan undang-undang di Malaysia ini memilih milih. Ini juga agak jangal kerana pada ketika ini sedang dijalankan kempen satu Malaysia. Kempen ini ingin membuktikan bahawa Malaysia ini bukan negara Orang Melayu sahaja. Di Malaysia ini ada orang India, ada orang China dan ada Jawa.

Memperlihatkan berbagai bangsa yang ditangkap ini penting. Ini agar negara kita ini dilihat oleh para Pelancung dari Eropah sebagai sebuah negara yang Truly Asia – ada China , ada India dan ada Jawa. Ini juga amat amat menepati slogan Malaysia Boleh. Malah jika Apek dan India ini memakai baju batik ketika dibicarakan maka kelakuan mereka ini betul-betul menepati konsep Islam Hadari.

Atau mungkin pihak yang merancang untuk menangkap agak terlalai dan tidak mengikut slogan Truly Asia dan Islam Hadari. Atau kouta India ini sengaja tidak dipenuhi. Jika ada Macha ditangkap sama mungkin sekali lagi budak India tukang basuh kereta akan membuat tunjuk perasaan. Budak-budak India tukang basuh kereta ini telah lama jaki dengan pihak polis. Ini kerana telah bagitu lama mereka sahaja yang selalu kena tangkap, kena pukul, kena gari dan kena bantai sampai mati terutama di rumah pasong Brickfeild.

Tukang tangkap ini pun agak takut untuk buat kacau terhadap orang India. Mungkin pengalaman Hindraf dahulu cukup mengerunkan tukang tangkap dan United Malays National Organisation. Kalau dulu budak India ini dianggap ‘kaki mabuk’ tetapi sesudah Hindraf budak-budak India ini perlu dibodek. Projek membodek Macha amat jelas kelihatan di Brickfeild. Pekan kecil ini telah disempitkan dengan berbagai bentuk tiang dan lampu. Pelbagai bentuk belalai gajah dan segala macam patung hingga susah hendak berjalan.

Walau apa pun sedang dirancang , Mak Cik dan Pak Cik Felda suku sakat Mawi pun sedar bahawa penangkapan ini tidak ada sangkut paut dengan rasuah. Mustahil Apek Tua dan lelaki Jawa ini ditangkap kerana rasuah. Semua orang berpendapat mustahil kes lelaki jawa ini kes rasuah. Kalau kes ini kes betul-betul rasuah, si Ghani Patail tukang canang kes ini juga patut ditangkap sama. Tukang canang ini bukan sahaja terlibat dalam rasuah tetapi terlibat dalam menutup kes rasuah.

Jadi – kalau kes lelaki Jawa dan Apek China ini bukan kes rasuah, apa kes mereka sebenarnya?

Apa yang sedang berlaku sekarang ialah satu rancangan licik yang telah dan sedang diatur untuk menipu orang ramai. Ini satu perancangan untuk melalaikan orang ramai agar melihat bahawa telah ada usaha Najib dan Rosmah untuk melawan rasuah. Ini penting kerana orang ramai perlu ditipu agar mereka akan mengundi United Malays National Organisation sekali lagi.

Cuba perhatikan perancangan ini : Hari lelaki Jawa ini ditangkap memang dipilih dan dirancang. Sebelum lelaki Jawa ini ditangkap harga minyak dan gula telah dinaikkan. Pengumuman dilakukan pada malam Jumaat. Hari Jumaat, Sabtu dan Ahad Parlimen tidak bersidang. Jadi apabila berita harga barang naik diumumkan para wakil rakyat tidak dapat heboh di Parlimen. Tetiba pada pagi hari Isnin lelaki Jawa ini ditangkap. Lalu berita harga minyak dan gula naik hilang. Berita Jawa ditangkap jadi muka depan. Presto !

Dalam ilmu politik semua ini dipanggil ‘ mengurus konflik’. Bayangkan jika Jawa ini tidak ditangkap pasti orang ramai akan heboh berlabon tentang kenaikkan harga gula dan minyak. Inilah cara dan taktik Zionis Isreal merancang untuk mengambil tanah orang Palestin.

Kejap ! Apa pulak ini? Apa sangkut pautnya Jawa ini kena tangkap dengan Zionis Isreal?

Wahai para pembaca yang budiman - sekarang ini para Zionis dari Isreal telah dan sedang diupah untuk menjadi penasehat kepada United Malays National Organisation. Kalau dulu dizaman Dolah Badawi ada Budak Budak Tingkat Empat sebagai penasehat ketika Dolah tidor. Sekarang dizaman kerajaan Najib Rosmah ada Zionis Apco yang diupah untuk menipu orang Melayu.

Penangkapan ini dirancang oleh Zionis Apco untuk mengolah berita dan mengalihkan padangan ramai dari bertanya kenapa harga minyak naik. Atau kenapa harga gula naik? Ini memang cara Zionis bergerak – meriam berbunyi di kiri tetapi tupai mati di sebelah kanan.

Marilah kita menerima hakikat bahawa lelaki Jawa dan Apek China ini di tangkap kerana mereka telah menjadi selipar buruk. Selipar buruk yang boleh dibuang atau ditinggalkan di tepi jamban. Tak mungkin para pembaca yang budiman tidak tahu bahawa selipar buruk yang telah dipakai kalau disimpan lama lama akan menjadi semak samun. Silap-silap menjadi sarang tikus. Jadi selipar ini wajib dibuang.

Justeru , dari perancangan Zionis Apco - apabila lelaki Jawa dan Apek China ini di tangkap maka orang ramai akan kembali yakin bahawa Najib Razak tidak terlibat dalam pembunuhan Altantuya. Juga dengan tertangkapnya lelaki Jawa ini maka diharapkan orang ramai akan yakin bahawa yang mengendalikan kerajaan negara ini bukan Rosmah Mansor.

Dalam ilmu politik perancangan licik Zionis Apco ini dipanggil – mengolah persetujuan. Pengolahan persetujuan ini amat penting. Berita dan babak babak drama disusun dan diatur. Ini adaah sebahagian dari pengolahan persetujuan. Pengolahan ini dijalankan agar rakyat Malaysia akan kembali yakin kepada pimpinan United Malays National Organisation.

Keyakinan orang Melayu wajib dikembalikan kepada United Malays National Organisation. Ini amat penting untuk United Malays Nasional Organistaion dapat terus berkuasa. Dua tahun yang lampau bukan sahaja orang bukan Melayu tidak percaya kepada United Malays National Organisation malah ramai orang Melayu lari untuk menyokong Pakatan Rakyat.

Sekarang satu fenomena baru telah timbul. Ahli-ahli United Malays National Organisation yang tidak lari dua tahun dahulu telah mula melarikan diri. Mereka semakin muak dan jelak melihat Najib yang selalu berdulak dalik. Kejap pro Melayu kejap pro satu Malaysia, kejap pro Singapura atau kejap pro China MCA.

Najib juga dilihat sebagai seorang jantan yang takutkan bini. Dalam budaya Melayu tradisonal jika jantan takutkan bini maka jantan ini dianggap jantan dayus. Kerana melihat Najib sebagai jantan dayus maka ramai ahli United Malay National Organisation lari untuk dipimpin oleh Perkasa. Perkasa dilihat sebagai pertubuhan ‘jantan macho’ bersongkok tinggi yang berani berjuang dan mempertahan hak umat Melayu.

Yakinlah – kes-kes ini akan berpanjangan sampai ada yang dituduh mati – seperti kes Eric Chia. Atau kes ini melalut panjang hingga orang lupa seperti kes pembunuhan Teoh Beng Hock. Kes Beng Hock sampai ke hari ini tidak diketahui hujung pangkalnya.

Pembaca yang budiman harus sedar dari awal lagi telah diterangkan bahawa penangkapan ini hanya satu sandiwara. Sama seperti kes Apek Eric Chia dan Kasitah Gadam dahulu – ianya akan berakhir dengan keputusan tidak bersalah. Pihak pendakwa secara bodoh memastikan bahan bukti tidak wujud. Malah saksi juga akan bertelingkah antara satu sama lain tentang tarikh dan masa.

Semuanya telah dirancang oleh Zionis Apco – maka terpulanglah kepada pembaca yang budiman sama ada hendak kena tipu atau tidak. Kalau telah sedar dan tidak mahu ditipu ertinya rancangan Zionis Apco gagal. Tetapi jika bersedia untuk ditipu, maka harus disedari satu hakikat bahawa pada ketika ini masih belum ditemui satu pil yang mujarab untuk mengubati orang bodoh.

MELAYU DUA KALI DIBODOHKAN

MELAYU DUA KALI DIBODOHKAN

BANGUN MENENTANG PENSWAATAAN
NAJIB : KERAJAAN SETUJU TARIF ELEKTRIK DINAIKAN - mkini

Najib Razak berkata sebarang kenaikan kadar tarif elektrik akan mengambil kira kos dan beban yang terpaksa ditanggung oleh pengguna.

Dia berkata, walaupun secara prinsipnya kerajaan bersetuju supaya kadar tarif elektrik itu disemak, ia tidak semestinya dibuat dalam tempoh terdekat.

Beliau berkata, kerajaan perlu mengkaji daripada pelbagai sudut sebelum Kabinet membuat sebarang keputusan berhubung perkara tersebut.

PADAN MUKA…...

…. BARU SEDAR KE… KERAJAAN NAJIB ROSMAH INI KERAJAAN LANUN…..

NAIK HARGA UNTUK MEMASTIKAN PARA CUKONG PEMBEKAL LETERIK DAPAT UNTUNG…..

nota:
dulu kita ada lembaga leterik negara LLN
ada jana kuasa
lln bakar minyak
lln bakar arang
semua milik kerajaan
ertinya milik orang ramai
tujuan bukan cari untung tapi khidmat pada rakyat

nasib malaysia jadi cilaka
datang eee firaun – swastakan LLN jadikan TNB
tetiba wujudkan orang tengah
TNB kena beli kuasa dari orang tengah
orang tengah ialah para cukong dan kroni
ini lah sebabnya leterik naik

nak bagi cukong kaya
nak bagi kroni kaya

cukong dan kroni kemudian
beri gerombolan duit untuk beli undi

nampak tak melayu kena bodohkan
duit beli undi duit orang ramai
orang rami kena dua kali tipu

nak terus jadi bodoh?

nak tahu siapa punya jana kuasa?
tanya ee firaun
tanya cukong yang rembat tanah sentul

nak tahu siapa pembekal arang batu
tanya kj
tanya mirzan

sampai bila melayu teris kena tipu
kenapa tak sedar sedar
ketuanan melayu bukan boleh di gulai


INI SATU LAGI SANDIWARA

ADA GEROMBOLAN YANG SEDARnota:
ini geromboan yang sedar
peranan sprm
kesian toyo ada juga prnyokong
simpatiKEPUTUSAN DAKWA KHIR TOYO BUKAN SANDIWARA ,KATA NAJIB
- minsider

Najib Razak menafikan dakwaan pembangkang kononnya tindakan mendakwa Mohamad Khir Toyo berhubung tuduhan rasuah adalah sandiwara Barisan Nasional (BN) dan Umno untuk membersihkan imejnya menjelang pilihan raya umum akan datang.

Najib berkata BN dan Umno tidak pernah menjadikan kes itu sebagai satu “mainan” kerana Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sudah meneliti kes berkenaan sebelum mendakwa bekas Menteri Besar Selangor itu.

“Ini satu perkara yang telah diteliti semasak-masaknya oleh SPRM, dan SPRM sebagai badan yang bebas, (telah) kemukakan (kes ini) kepada Pejabat Peguam Negara,” kata beliau.

“Pejabat Peguam Negara bagi pihak yang bebas juga (akan) menentukan sama ada (terdapat) kes atau tidak,” katanya.

…. JANGAN LUPA...MACAM MANA CARA MEMBACA MEDIA GEROMBOLAN ?......

KALAU DI NAFIKAN ERTINYA BETUL...

INI TERBUKTI SANDIWARA… BUKAN KES RASUAH…..

BELI TANAH HARGA MAHAL… KEMUDIAN JUAL MURAH…INI KES BODOH BUKAN KES RASUAH…...

KES INI DI LAYAN UNTUK TIPU ORANG MELAYU

KES INI DIPENTASKAN UNTUK PANCING UNDI…..

ADA BANYAK KES RASUAH TOYO…. APA PASAL PILIH KES BODOH…..

TOYO DI JADIKAN MANGSA… KESIAN TOYO…

nota:
betul ke kerajaan najib rosmah mahu lawan rasuah?
kalau betul yang kena tangkap dulu ialah najib
lepas itu suami najib yang bernama RM a.k.a ringgit malaysia a.k.a rosmah mansor


APA CAKAP MAHFUZ

INI DIA PENGUNDI MUDA


nota:
parti mana memenangi hati anak muda
parti itulah yang akan mara
kehadapan

parti yang mentuakan anak muda
parti itu akan ditolakTUMPU KALAHKAN UMNO BN DAHULU – harakah daily

Semua pihak mestilah menumpukan keutamaan untuk mengalahkan Umno dan Barisan Nasional (BN) terlebih dahulu dan jangan tersasar dengan isu-isu tidak relevan dan tidak matang, kata Naib Presiden PAS Mahfuz Omar.

"Dalam hal ini, adalah sangat tepat penegasan (Presiden PAS) Tuan Guru ) Abdul Hadi Awang bahawa apa yang penting kita menang pilihan raya dan Pakatan Rakyat (PR) boleh menilai siapa pemimpin yang boleh diterima semua rakyat.

"Ada isu yang tidak relevan buat masa ini dan ada pula yang belum matang untuk diperdebatkan. Yang paling penting dan paling relevan ialah usaha habis-habisan untuk mengalahkan Umno dan BN dalam pilihan raya akan datang," katanya.

Mahfuz percaya, banyak perkara yang masih belum matang untuk dibangkitkan boleh diselesaikan dengan penuh hemah berdasarkan prinsip demokrasi dan perundingan yang seimbang dan bertanggungjawab.

NOTA:
ini betul dan tepat
seharusnya semua kerja
semua gerakan hanmya memiliki
satu tujuan – mendobrak untuk
menjatuh dan menngalahkan kerajaan najib rosmah

jadi pekara pekara-pekara yang tidak
menjurus kepada tujuan ini harus dielakkan.

nota:
apakah menentang konsert inul satu cara
untuk memenangi udi? kah kah kah

nota:
kalau pusingkan pas ini senang saja
tiap tiap bulan bawa konsert

Rabu, 8 Disember 2010

SELURUH NEGARA SEDANG KENA TIPU

MANA DIA PENYAPU INI?nota:
kes curi penyapu
pejabat ini lagi
kuat - kenapa buat
kes bodoh?

KHIR TOYO DIDAKWA ATAS TUDUHAN RASUAH
- mkini

Mohd Khir Toyo dan pengarah Ditamas Sdn Bhd, Shamsuddin Haryoni dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Shah Alam hari ini atas tuduhan rasuah.

Kedua-duanya tidak mengaku bersalah terhadap tuduhan tersebut.
Khir Toyo, 45, didakwa berhubung pemilikan dua lot tanah dan sebuah rumah mewah di Seksyen 7, Shah Alam.

Beliau mengaku tidak bersalah ketika tuduhan itu dibaca di hadapan Hakim Azhaniz Teh Azman Teh.

Beliau didakwa telah mendapatkan untuk dirinya dan isteri Zahrah Kechik, 45, suatu barang berharga dengan suatu balasan yang beliau ketahui tidak mencukupi iaitu dua lot tanah dan sebuah rumah yang terletak di alamat no 8 & 10, Jalan Suasa 7/1 L, Shah Alam, daripada Ditamas Sdn Bhd melalui pengarah Ditamas, Shamsuddin Hayroni, dengan harga RM3.5 juta, sedangkan hartanah itu telah dibeli oleh Ditamas pada 23 Disember 2004 dengan harga RM6.5 juta.

Khir Toyo didakwa melakukan kesalahan itu di kediaman rasmi menteri besar Selangor, di Jalan Permata 7/1, Seksyen 7, Shah Alam, pada 29 Mei 2007.

INI PUN PROJEK NAK TIPU RAKYAT MALAYSIA…..

INI BUKAN KES RASUAH…..

CUBA TELITI BETUL BETUL…...

…. MALAON INI BELI TANAH 6.5 JUTA RINGGIT…..

KEMUDIAN MALAON INI JUAL PADA MUNKEE INI 3.5 JUTA RINGGIT…...

RASUAH KEPALA BANA APA?......

INI KES ORANG BODOH…. BELI TANAH MAHAL JUAL MURAH….

... PERGI MAMPOSSS LAAA... BERAPA RINGGIT MALAON NI NAK JUAL.....

... TANAH INI TANAH MALAOAN INI.... DIA LAH YANG BANGANG....

JELAS INI BUKAN KES RASUAH TOYO…..

KES RASUAH IALAH DIMANA MUNKEE INI DAPAT DUIT 3 JUTA RINGGIT ITU?...….

BERAPA BATANG GIGI MUNKEE NI CABUT BARU DAPAT BUAT RUMAH 24 JUTA RINGGIT…...

KES RASUAH IALAH MACAM MANA PEMANDU MUNKEE INI DAPAT TANAH 200 EKAR… HINGGA DRIBER BOLEH ADA DRIBER…...

KES ORANG BODOH INI SENGAJA NAK BUAT SANDIWARA…. ..

…. NAK PADAM KAN CERITA HARGA BARANG NAIK….
YANG COOL DAN YANG CHIC 2010

FALSAFAH WUJUDIAHnota:
rene decartes 1596-1650
ahli falsafah peranchis
yang pertama mengeluarkan kata-kata
- aku berfkikir justeru aku wujud -


NANTIKAN SENARAI TAHUN 2010

siapa yang paling cool
siapa yang paling poyo

band yang cool
band yang out

feshen yang cool
feshen yang out

café yang cool
café yang out

warna yang cool
warna yang out

club paling cool
club poyo

minumkan paling cool
minuman poyo

awek paling cool
balak paling out
awek paling out
balak paling cool

blog paling cool
blog pendatang baru
fb paling cool
laman paling chic

tahun ini ada senarai tambahan :
siapa yang nyanyoooo
dan siapa yang nyanyooook

dan banyak lagi senarai tt
untuk merakan kehidupan !

semua pembaca tt
sila hantarkan cadangan

tahun ini tt akan mengeluarkan hadiah istemewa:
hadiah : AZMIN PADANG TEMBAGA

nota:
je pense donc je suis
je tt donc je pense

i think thefore i am
i tt therefore i think

aku fikir maka aku wujud
aku tt maka aku fikir

nota:
tersenarai dalam tt
lebih hebat dari 100 pancutan


MAIN MONOPOLI PULAK

YANG INI ADA FATWA TAK?TIDAK PERLU FATWA LARANG BUKAN ISLAM PETIK AL-QURAN, KATA NAKHAIE –minsider

Bekas Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) Mohd Nakhaie Ahmad berkata tidak perlu bagi Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan mengadakan fatwa bagi melarang orang bukan Islam membaca dan membuat huraian terhadap teks al-Quran sebagaimana disaksikan ketika Kongres Nasional PKR baru-baru ini.

Ketika dihubungi The Malaysian Insider, Nakhaie berpendapat bahawa fatwa bagi melarang orang bukan Islam membaca dan membuat huraian terhadap teks al-Quran tidak perlu digubal.

Bagaimanapun Nakhaie menegaskan, sesiapa sahaja sama ada orang Islam dan orang bukan Islam tidak boleh membaca dan membuat huraian al-Quran sekiranya tidak terlebih dahulu memahami maksud sebenarnya ayat tersebut.

“Ia bukan tertakluk kepada orang bukan Islam sahaja tetapi orang Islam juga, kalau tidak faham tentang ayat al-Quran jangan tafsir apatah lagi mengatakannya di khalayak ramai.

“Sesiapa sahaja yang nak tafsir ayat al-Quran kena belajar betul-betul supaya faham kemudian apa yang ditafsirkan itu lebih tepat dan jelas.

“Jadi bagi saya fatwa untuk halang orang bukan Islam tidak wajar kerana kita tidak boleh halang mereka untuk kaji al-Quran tapi jangan cakap kalau tak faham,” katanya.
“Kita tidak boleh larang orang bukan Islam untuk kaji al-Quran tapi kalau nak kaji biarlah teliti betul-betul, jangan main-main,” tambah Nakhaie.

Beliau berkata al-Quran boleh dikaji oleh sesiapa sahaja termasuk orang bukan Islam tetapi dengan syarat perlu faham maksud sebenar sebelum membaca atau membuat huraian.

nota:
macam macam dibuat
semuanya untuk menipu orang melayu

raja di rekrut untuk bodohkan orang melayu
mufti dan iman di rekrut untuk takut takutkan orang melayu
undang undang di buat untuk takutkan orang melayu
sekolah dan universiti dibuat untuk bodohkan orang melayu

ini kerana lepas lapan march dahulu orang melayu
telah berbondong bondong meninggalkan gerombolan

kuasa monopoli gerombolan telah pecah
dulu hanya gerombolan kata ini terus jadi ini
kata itu terus jadi itu
zaman ini telah berakhir
orang ramai tak ambil pot
orang ramai sudah pukimakkan gerombolan

sekarang mereka nak monopoli agama pulak
sekarang nak monopoli kebenaran pulak


SATU LAGI CARA UNTUK TPU MELAYU

DARI KELANTAN HANTAR KAN KE SINInota:
untuk selamatkan warga kelantan
sila hantar munkee ini segera
ke tempat ini - masuk perkuma kah kah kahPENGURANGAN SUBSIDI BERTUJUAN KURANGKAN SELUDUP
- mkini

Pengurangan subsidi untuk petrol, diesel dan gula yang berkuatkuasa baru-baru ini diyakini dapat mengurangkan aktiviti penyeludupan bahan berkenaan di kawasan sempadan negara.

Malah, Awang Adek Hussin berkata langkah itu juga bertujuan mengurangkan jurang perbezaan harga di pasaran tempatan dan negara jiran yang selama ini menjadi punca aktiviti penyeludupan berleluasa.

"Ia (menangani penyeludupan) adalah antara sebab kerajaan terpaksa menaikan harga bahan itu, selain mengurangkan jurang perbezaan harga di peringkat antara bangsa," katanya kepada pemberita, di Bachok, semalam.

INI SATU JENIS HUJAH BARU KELUAR…...

BUKAN HUJAH LAMA... MINYAK DI MALAYSIA LEBIH MURAH DARI DI SWEDEN…...

ATAU KURANGKAN MAKAN GULA…. UNTUK MENJAUHI PENYAKIT KURAP…..

BANGANG PUNYA MUNKEE…..

KALAU ADA PENYELUDUPAN… JAWABNYA KETAT KAN KAWALAN……

HUJAH INI KATA PENYELUDUPAN JADI MASALAH…..

HARI INI BANYAK ROKOK DI SELUDUP MASUK

UNTUK HENTIKAN PENYULUDAPN ROKOK RENDAH KAN HARGA ROKOK…...

BILA HARGA ROKOK DI INDONESIA DAN SIAM SAMA HARGA DENGAN MALAYSIA…. PENYULUDUP TAK ADA…..

SEKARANG BANYAK BURUH HARAM DI SELUDUP MASUK…...

NAK SELESAIKAN MASALAH INI…. KURANG KAN GAJI BURUH DI MALAYSIA…...

SAMA KAN GAJI DI MALAYSIA DENGAN DI INDON.. DI BANGLA… DI BURMA…. SELESAI KES….

BANGANG PUNYA HUJAH…..

MACAM MANA DAGING INI BOLEH JADI MANUSIA…...

... KESIAN ORANG BACOK... KENA BODOHKAN....

DAGING ADA OTAK TRAAAAAK….

nota:
nasib baik penyakit bangang ini
tidak dapat disebar oleh nyamuk
kalau tidak munkee ni patut dibenamkan
dalam tong minyak


SEMUA PROJEK TIPU MELAYU

UNTUK HIASAN SAHAJAPERTIKAI HAK ISTEMEWA DERHAKA – melayau

Orang Melayu yang mempertikaikan status agama Islam dan hak keistimewaan orang Melayu di negara ini telah menghina dan menderhaka bangsanya sendiri, titah Sultan Perak, Sultan Azlan Shah.

Baginda bertitah, raja-raja Melayu yang bersemayam di takhta pemerintahan pada hari ini bukan sekadar mewarisinya bahkan turut bertanggungjawab kepada agama dan bangsa.
Justeru tegas baginda, menjadi tanggungjawab raja-raja Melayu bersama umat Islam dan orang Melayu untuk terus mempertahankan hak dan keistimewaan mereka daripada sebarang usaha menghakisnya.


ORANG MELAYU PERTIKAI STATUS ISLAM PENDERHAKA – berita hairan

Sultan Perak, Sultan Azlan Shah menyifatkan orang Melayu yang mempertikaikan status Islam dan keistimewaan orang Melayu di negara ini sebagai penderhaka kepada bangsa sendiri.

Titah baginda adalah satu perbuatan tidak berasaskan sejarah dan bercanggah dengan Perlembagaan negara jika ada suara sedemikian.

“Adalah menjadi satu penghinaan dan derhaka kepada bangsa sendiri jika perbuatan itu dilakukan orang Melayu sendiri dan lebih malang kepada agama serta bangsa apabila sejarah sebenar negara mahu dipadamkan atau diubah faktanya.

“Wasiat Raja-Raja Melayu adalah sebahagian daripada perjanjian yang menjadi landasan kepada penggubalan Perlembagaan Merdeka. Raja-Raja Melayu yang bersemayam di takhta pemerintahan hari ini bukan sekadar mewarisi takhta pemerintahan tetapi turut mewarisi tanggungjawab kepada agama dan bangsa, selain memastikan wasiat itu terus dijunjung.


HENTI PERTIKAI HAK ORANG MELAYU: SULTAN PAHANG - melayau

Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah mahu semua pihak tidak lagi membangkitkan isu-isu berkaitan hak keistimewaan orang Melayu yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Titah baginda, meskipun orang Melayu mempunyai hak keistimewaan tersendiri namun hak-hak kaum lain tetap terpelihara.

"Tidak wajar perkara ini (hak orang Melayu) dibangkitkan. Dalam Perlembagaan hak-hak semua kaum telah dijelaskan termasuk kebebasan beragama.

…. KAH KAH KAH

MACAM MACAM DIBUAT NAK MENIPU ORANG MELAYU…..

…. ADA PENGKHIANAT…..

...ADA DURHAKA…...

ADA MENENTANG PERLEMBAGAAN…...

…. ADA MENENTANG ISLAM…...

MARI SINI AMBO NAK TANYA SIKIT…...

DALAM ISLAM ADA RAJA KE?…...

ZAMAN NABI DULU ADA RAJA KE?…...

RAJA SAUDI ITU…. BRITISH YANG BUAT UNTUK JAGA MINYAK…...

...
UNTUK ORANG MELAYU YANG MALAS MEMBACA …. RAJA SAUDIDIBUAT PADA TAHUN 1936 ……


DURHAKA KAMU…. KAMU DISUMPAH JADI BATU…..


SUMPAH JADI PLASTIK PUN TAK JADI…...

nota:
siapa kenal tengku wong
yang remabt balak di pahang
kah kah kah


nota:
susah kalau buka kedai jual babi
nak jual juga kambing halal

Khir Toyo Rasuah, Kes Ugut Bunuh TG Nik Aziz, Raja wakili UMNO

Open Artikel
" Image Hosted by ImageShack.us6 Disember 2010, Yang Arif lagi Bijaksana Peguam Negara (AG) Abd Ghani Empat Tail yang bertanggungjawab menyerahkan Pulau Batu Putih kepada Singapura mengeluarkan dakwaan rasuah ke atas pemimpin kerajaan samseng BN setelah bertahun-tahun menyiasat bukti rasuah. Oleh kerana terlalu bijak, AG ni memerlukan lebih 2 tahun hanya untuk menyiasat bukti sebesar gajah yang ada betul-betul di depan matanya. Patutlah beliau kalah ke atas Singapura dalam kes Batu Putih.

Rupa-rupanya masa untuk menyisat tidak cukup. Tetapi Rais anak Yatim menyifatkan kekalahan itu sebagai win-win situation!! Aduhai.. bangsa ku.. Betapa malunya aku menjadi bangsa melayu. Inilah balanya bila otak sudah dilumuri 1virus yang bernama virus UMNO.

Sesiapa jua yang bijaksana tidak kira kamu Raja (Gopal), Professor, Doktor, Ketua Polis Negara atau Jeneral akan menjadi sebaghal-baghal manusia apabila minda mereka diresapi oleh 1 bacteria iaitu bakteria UMNO yang berupaya menukar warna putih kepada hitam, Islam kepada kafir, 14 negeri dalam Malaysia kepada 1Malaysia.

Kenapa membuang masa dan wang rakyat mendakwa dewa-dewa dalam Negara 1 Malaysia ini? Kenapa masih meneruskan sandiwara ‘Shaekspear’ yang sudah lapok itu? Bukankah semua rakyat Malaysia yang befikiran waras (sudah tentu bukan ahli UMNO) sudah faham bahawa Khir Toyo akan dilepaskan kerana kekurangan bukti ATAU akan didenda sejumlah denda yang tidak akan menggugurkan beliau sebagai ADUN bagi mengelakkan pilihanraya kecil. Kami sudah tahu ini semua akan berlaku. Bukankah 1 Malaysia sudah tahu bahawa Malaysia ini mempunyai 2 set undang-undang iaitu yang pertama untuk Tuhan yang bernama BN dan satu lagi untuk pariah yang bernama Pakatan Rakyat?

PM Najib meneruskan drama ‘Mr Beannya’ dengan menjadikan mahkamah sebagai ‘mini clubman’ untuk ditunggangi dan polis serta rakyat sebagai pelakon tambahan bagi diperbodohi oleh Mr Bean??? AG Ghani Empat Tail mungkin belum cukup bukti dan masih menyiasat kes Memali yang sudah lebih 20 tahun berlalu. Dalam kes Anwar Ibrahim drama siri ke 2 Sodomy II, Hakim Zabidin aka Augustine Paul II juga nampaknya memerlukan masa 20 tahun untuk perbicaraan jika Anwar Ibrahim masih VIP UMNO.!!

Inilah Malaysia. Si George Bush pemuda UMNO yang ugut untuk membunuh TG Nik Aziz tu tidak diambil tindakan apa-apa oelh polis barua UMNO. Soalan kami kepada polis 1 Malaysia ialah apakah tindakan kamu jika aku sebagai ahli PAS mengugut di dalam blog aku untuk membunuh MB Melaka misalnya? Sudah tentu malam ini juga kamu semua akan tangkap aku di bawah ISA atau apa-apa saja undang-undang di bawah Kanun Jenayah. Betul kan?? Kenapa kamu semua tidak tangkap Pemuda UMNO yang berdatokkan Charles Darwin dan berbapakan Rothschild dan beribukan UMNO itu??? Atau kamu PDRM juga berketuruna yang sama dengan pemuda UMNO itu? Oh ya! Aku terlupa, TG Nik Aziz adalah pariah sementara Taib Mahmud, Ali Rustam, Ghani Othman dan PM Najib adalah dewa-dewa Tuhan yang bernama UMNO.

Oleh kerana 1 virus yang bernama UMNO ini terlalu kuat sehingga ia dapat menembusi otak Raja Gopal untuk menyokong dan mempertahankan UMNO. Raja Gopal dari Selangor dan Perak ini sudah terlupa dan nyanyuk bahawa UMNO yang mereka pertahankan ini pada suatu masa dalam tahun 1983 dan 1999 telah memperlakukan mereka seperti anjing kurap?? Oh ya, aku terlupa bahawa Nabi UMNO yang sudah pencen pernah berkata bahawa Melayu mudah lupa. Patutlah ketua orang-orang Melayu itu lupa ya?? Kesian sungguh bangsa ku. Mereka menyanjungi Si Kitol yang menukar namanya kepada UMNO dan mahu membunuh Hang Nadim yang menukar namanya kepada PAS.

Air Selangor - 1 dalam Jutaan Misteri UMNO

Analisis Isu
"Image Hosted by ImageShack.usTeman melihat isu air Selangor ini sangat-sangat unik dan sebenarnya bakal menjadi pembuka jalan pembongkaran kepada beratus ribu malahan mungkin jutaan kes-kes perjanjian pelik-pelik antara Kerajaan negeri UMNO-BN dan pelbagai sektor baik swasta mahupun semi-government.

Selama ini kita tidak tahu pun apakah isi perjanjian antara Kerajaan yang memerintah dengan pihak yang terlibat. Contohnya dalam isu air Selangor ini, perjanjian antara Kerajaan Negeri UMNO-BN sebelum ini tiada siapa pun yang tahu! Hanya mereka dan keluarga mereka sahaja! Semua perjanjian tersebut diletakkan di bawah pelbagai akta antaranya Akta Rahsia Rasmi(OSA). Bayangkan, perjanjian yang mengarut dan disimpan didalam poket mereka dengan mengunakan akta yang mereka sendiri cipta! Wah! Satu perancangan dan tindakan yang hebat!

Teman membayangkan jua andaikata Kerajaan Selangor masih lagi kekal dibawah pemerintahan Kerajaan UMNO-BN selepas PRU12 dahulu, bermakna sehingga ke tarikh artikel ini ditulis jugalah tidak ada sesiapa yang mengetahui akan perjanjian yang diluar logik akal ini! Syukur kepada Allah SWT yang sudi memberikan kemenangan kepada Pakatan Rakyat bagi membuka jalan membongkar kezaliman UMNO-BN!

Teman juga membayangkan, bagaimana pula sekiranya PR dapat menguasai negeri-negeri yang jauh lebih miskin daripada Selangor tetapi kerajaan negeri tersebut kelihatan sangat 'mewah' berbelanja! Cuba sama-sama kita bayangkan apa akan berlaku sekiranya PR berjaya menguasai Melaka? Wah! Sangat kasihanlah kepada pimpinan PR Melaka yang akan menjadi Ketua Menteri kelak! Mungkin cabarannya lebih hebat daripada apa yang sedang dialami oleh Ustaz Azizan di Kedah! Kerajaan PR Kedah sekarang ni terpaksa berhempas-pulas memperbaiki segala 1001 kerosakan dan hutang piutang yang ditinggalkan oleh Kerajaan UMNO-BN Kedah yang terdahulu! Sangat menyeksakan berbanding apa yang dialami oleh Lim Guan Eng di Puau Pinang dan Nizar di Perak sedikit masa dahulu.

Kesimpulannya, perubahan amat perlu dilakukan oleh rakyat setiap negeri yang diperintah oleh Kerajaan UMNO-BN ini. Hanya dengan cara itu sahajalah segala kezaliman dan penyelewangan yang sedang tersimpan rapi dibawah akta-akta mengarut itu akan terbongkar! Amatlah mustahil kita mengharapkan Kerajaan Negeri-negeri UMNO-BN ini akan insaf dan membuka segala isi perjanjian mereka! Ibarat mengharapkan Israel menyerahkan kembali tanah Palestin!Lihatlah bagaimana perjanjian antara Kerajaan Malaysia dengan PLUS yang menjadi alasan saban tahun untuk menaikkan harga perkhidmatan lebuharaya! Sedangkan apakah isi perjanjian itu pun dihalang daripada dilihat oleh rakyat! Bukankah sudah jelas?Semoga Allah SWT memberikan kekuatan kepada rakyat Malaysia untuk membuat perubahan secara nasionalnya pada PRU yang akan datang!


Hidup Rakyat!


Hidup Keadilan!


Tumbang Kezaliman!


Takbir!

Isnin, 6 Disember 2010

POLITIK KEMISKINAN ALA-KETUANAN MELAYU UMNO

Aku tahu benar rasa keperitan kerana miskin semenjak kecil lagi. Ibu yang mengajar otak durianku erti kemiskinan. Ibu mengopek udang. Kakak mengopek udang. Aku satu-satunya anak jantan “keluarga tanpa ayah” juga mengopek udang. Di tempat perempuan mengopek udang dan berbicara panjang lebar mengenai politik kehidupan harian dan politik suami isteri, aku seekor jantan wujud tanpa disedari untuk satu tempoh yang agak panjang kerana ibuku menurunkan kromosom X yang terlampau berpengaruh terhadap rupa wajahku. Maka mengalirlah di seluruh susuk tubuhku keinginan untuk melepaskan diri daripada belenggu gelanggang kewanitaan yang hanya aku sedar kemudian hari.

Kromosom X yang diturunkan oleh ibu kepada aku bukan sahaja mengubah cara aku menguruskan rambut otak durianku, tetapi yang paling berharga buat diriku ialah cara bagaimana aku mengharungi, merasai dan memahami kemiskinan sebelum aku sempat membaca karya Edward Said yang membuka mataku terhadap wacana orientalisme. Jangan kita menghakimi kemiskinan orang Melayu dengan kaca mata orientalisme sehingga terpedaya dengan mentaliti pemikiran kolonialis lampau dan masa kini. Lebih kurang begitulah salah satu dimensi penafsiranku terhadap teguran Allahyarham Syed Hussein Alatas yang meskipun pada satu ketika dahulu berderingan kuat dari jauh tetapi kini semakin sepi dan lembut suaranya.

Siapakah “kolonialis masa kini” dalam konteks politik kemiskinan domestik hari ini? Bacalah paparan berita media perdana saban hari. Perhatikanlah senarai syarikat yang mendapat projek besar setiap kali pengumuman dibuat oleh Kerajaan Persekutuan. Telitilah ke mana perginya hasil ekonomi negara setiap tahun Belanjawan Negara diumumkan oleh Menteri Kewangan. Kebarangkalian kumpulan-kumpulan orang yang sama mendapat projek besar terlalu tinggi.

Secara ringkas, dalam kalangan kumpulan tersebut, ada yang bergelar “kelompok Umnoputra”, ada juga yang bergelar “kelompok GLC”, yakni mereka yang berselindung di sebalik syarikat kerajaan berkaitan kerajaan.

Kumpulan-kumpulan sedemikianlah yang berbicara kuat mengenai pembasmian kemiskinan. Bahawa Dasar Ekonomi Baru masih diperlukan bagi mencapai objektif kerajaan berdasarkan statistik kerajaan mengenai kadar kemiskinan di Malaysia seperti berikut:

Pembasmian Kemiskinan Yang Telah Dilakukan Kerajaan BN

Tahun Peratus (%)
1970 52.4
1988 17.3
1990 16.5
1999 7.5
2002 5.1

Bahawa Model Ekonomi Baru wajar dilihat sebagai kesinambungan Dasar Ekonomi Baru kerana Kerajaan Persekutuan yang kononnya prihatin terhadap kemiskinan rakyat akan meneruskan projek dan program yang dapat membantu dan menaik taraf status golongan rakyat dalam kategori 40% berpendapatan rendah.

Tidak cukup setakat retorik mengaitkan politik kemiskinan dengan program ekonomi yang sebenarnya lebih menguntungkan sekumpulan “kelompok Umnoputra” dan “kelompok GLC”. Kelompok-kelompok elit seumpama yang kononnya prihatin dengan kemiskinan rakyat bawahan acap kali mengaitkan “Ketuanan Melayu UMNO” dengan politik kemiskinan. Bahawa “Ketuanan Melayu UMNO” merupakan pembela orang Melayu maka akan membawa penyelesaian kepada kemiskinan orang Melayu.

Ironisnya, siapakah yang menghakimi kemiskinan Orang Melayu dengan kaca mata orientalisme tetapi bertopengkan Dasar Ekonomi Baru dan “Ketuanan Melayu UMNO” yang pada satu ketika dahulu berniat baik tetapi hari ini bercampur-adukkan dengan budaya “rent-seeking” yang terlalu “embedded” dalam sanubari Melayu UMNO?

Oleh kerana tidak berupaya menjalani proses transformasi diri secara yang berimpak, maka “kelompok Umnoputra” terus-menerus membawa wacana “Ketuanan Melayu UMNO” ke seluruh pelosok desa dan berbicara tanpa segan silu mengenai politik kemiskinan.

Tetapi yang jarang-jarang sekali dianalisi dalam mesej politik kemiskinan seumpama ialah: Pertahankan “Ketuanan Melayu UMNO” maka dipertahankan kepentingan “kelompok Umnoputra”. Pertahankan kesinambungan politik kemiskinan ala-Dasar Ekonomi Baru meskipun dalam penjelmaan terbaru seperti Model Ekonomi Baru maka dipertahankan kepentingan “kelompok Umnoputra”.

Lihatlah senarai projek permulaan (EPP) yang ditandatangani sempena pelancaran Pelan Hala Tuju Program Transformasi Ekonomi (ETP) oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak Program transformasi bukan mimpi, projek mana satu merupakan program pembasmian kemiskinan?

  • Syarikat Jerman, LFoundry menempatkan dan melabur lima loji Fabrikasi Wafer di Taman Teknologi Tinggi Kulim, Kedah dalam tempoh lima tahun dengan pelaburan permulaan RM214 juta dan pelaburan keseluruhan RM1.9 bilion.
  • Pemborong dan pengusaha peruncit tempatan, Mydin Mohamed Holdings Bhd melabur RM1 bilion bagi membuka 14 cawangan baru dalam tempoh tiga tahun.
  • St Regis, jenama antarabangsa dalam bidang hospitaliti bertaraf enam bintang membina hotel 208 bilik dan 160 unit kediaman di KL Sentral membabitkan pelaburan RM1.2 bilion.
  • Syarikat perkhidmatan medan minyak, Schlumberger membuka hab perkhidmatan, Eastern Hemisphere Global Financial Services Hub di Bandar Utama, Petaling Jaya bagi menarik 100 syarikat multinasional untuk menempatkan operasi di Lembah Klang menjelang 2020.
  • Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) memberi konsesi 25 tahun kepada syarikat pembinaan dan infrastruktur, WCT Bhd untuk membina dan mengendalikan operasi kompleks integrasi di Terminal Tambang Murah (KLIA2), Sepang bernilai RM486 juta.
  • Syarikat pelaburan Asia Barat, Mubadala bekerjasama dengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) untuk membangunkan Daerah Kewangan Antarabangsa Kuala Lumpur bernilai RM26 bilion di Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur.
  • Premium Renewable Energy Sdn Bhd akan membina lima loji minyak bio dalam tempoh lima tahun dengan kos loji pertama RM124 juta di Lahad Datu, Sabah.
  • Asia e-University dilantik Kementerian Pengajian Tinggi sebagai Universiti Gateway untuk pembangunan pembelajaran dalam talian dan jarak jauh antarabangsa dijangka menghasilkan pendapatan negara kasar (PNK) RM341 juta.
  • Genting Berhad membina Johor Premium Outlets di Genting Indahpura merangkumi hotel, taman rekreasi air antarabangsa dan pusat beli-belah besar membabitkan pelaburan RM150 juta.

Sebab itu Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim (gambar kiri) ketika menyampaikan syarahan di Universiti Nasional Australia (ANU) pada 15 November 2010 berkata, Program Transformasi Ekonomi (ETP) yang dilancarkan Perdana Menteri hanya menumpukan perhatian kepada projek mega yang mengenyangkan kelompok kroni UMNO-Barisan Nasional tanpa perincian kepada program untuk membasmi kemiskinan tegar dan projek berteraskan kebajikan rakyat.

Jika aku orang Melayu yang hidup papa dan merana, setiap kali aku membaca berita atau mendengar pembesar politik berbicara mengenai kewajaran kelangsungan Dasar Ekonomi Baru dan Ketuanan Melayu pada abad ke-21, akan ku dapatkan segera pembesar suara, menghadapkannya ke arah akhbar atau pembesar politik tersebut, lalu aku memekik dengan kuat sekali: Hentikanlah ketaksuban berpolitik yang kononnya dapat menyelesaikan masalah kemiskinan orang Melayu dengan menggadaikan maruah orang Melayu. Melayu bermaruah tidak lahir dalam konteks politik kemiskinan ala-Ketuanan Melayu UMNO. Melayu bermaruah akan lahir dalam konteks baru Ketuanan Rakyat yang berjiwa rakyat dan berpaksikan keperluan golongan miskin dan golongan berpendapatan rendah tanpa mengira kaum.

*Ooi Heng ialah Pengarah Eksekutif Kajian Politik untuk Perubahan (KPRU).

DAKWAAN ANAK TOYOL WAYANG PILIHANRAYA

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di dakwa akan mengenakan pertuduhan kepada Bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr Khir Toyo di Mahkamah Sesyen Shah Alam hari ini berhubung isu banglo gaya 'istana Bali'.

Beliau dijangka akan dituduh ekoran pembelian dua lot tanah pada harga lebih rendah daripada nilai pasaran ketika menerajui kerajaan negeri.

Turut akan didakwa ialah seorang ahli perniagaan yang bersubahat dengan beliau.

Difahamkan Peguam Negara Tan Sri Gani Patail sendiri akan memfailkan tuduhan ke atas kedua-dua mereka.

Dua tahun lalu Dr Khir didakwa oleh Pakatan Rakyat membina "istana" di Seksyen 7 Shah Alam bernilai RM23 juta.

Sebelum ini, ADUN Sekincan Ng Suee Lim mendakwa anggaran kos pembinaan rumah di kawasan seluas 50,000 kaki persegi atau 0.5 hektar itu, ialah RM20 juta, manakala tanahnya dibeli dengan harga RM3.8 juta.

Difahamkan tanah itu bernilai RM6.5 juta.

Rumah tersebut terletak di Jalan 1/7L di Seksyen 7, Shah Alam.

Pertengahan tahun lalu, Ng menunjukkan bukti bahawa Dr Khir, 45, dan isterinya Zahrah Kechik, 45, memberi secara bersama tanah tersebut dari Ditamas Sdn Bhd pada 2007.

Dokumen itu menunjukkan bahawa seorang pengarah Ditamas — yang dikenali sebagai Shamsuddin Hayroni — didakwa Ng sebagai kawan Dr Khir.

Sambil menggelarkan rumah tersebut sebagai "istana bergaya Bali", Ng berkata, pakar industri pembinaan menganggarkan kos pembinaan dan kelengkapan rumah tersebut ialah kira-kira RM20 juta.

20 kes rasuah Khir Toyo

1. Meluluskan projek pembina jalan merentasi bendang termahal, di Sekinchan, sejauh 20.5 km, bernilai RM92.5 juta kepada kontraktor yang hampir disenaraihitamkan, Meram Holdings.

Menurut taksiran JKR, kos jalan itu tidak boleh melebihi RM50 juta. Subkontraktor yang menjalan semua projek berkenaan, Cabaran Wangsa, di miliki Pua Kim An, 27 tahun, tuan rumah yang pernah disewa oleh Khir, manakala seorang lagi pengarah syarikat, Ahmad Tarmizi Tajjeury adalah kroni Khir yang juga mendapat 100 ekar tanah yang memberi keuntungan minimum RM20 juta.

2. Meluluskan tanah 400 ekar di Shah Alam, pada 20 Disember 2000 kepada empat syarikat berbeza (Layar Kekal/ Tirai Gemilang, Samasys, Usahasewa Sdn Bhd), tetapi seorang nama pengarahnya (Samsuri Rahmat) hadir dalam semua syarikat tersebut, iaitu seolah-olah Khir meluluskan tanah berpontensi tinggi itu kepada seorang sahaja.

Nilai tanah di kawasan berkenaan boleh mencapai RM1 juta untuk satu ekar. Samsuri boleh untung minimum RM300 juta dari tanah tersebut.

3. Meluluskan tanah kepada kroninya secara berulang kali dalam tempoh masa singkat. Daripada hanya dua mesyuarat Exco Kerajaan Negeri yang diambil secara rawak, iaitu pada 20 Nov. 2000 dan 4 Julai 2001, sekurang-kurangnya empat nama bertindan yang mendapat 100 ekar setiap orang, Ahmad Tarmizi Tajjeury, A.Rahman Mokhtar, Suzilawani Mustaphin dan Ali Nordin. Semua mereka ada hubungan, sama ada dengan Khir ataupun Setpol, Dr Karim Mansor. Sebahagian tanah ini telah dijual, dan pemiliknya boleh mengaut keuntungan RM200,000 seekar tanpa mengeluarkan modal walaupun satu sen.

4. Meluluskan tanah seluas 50 ekar setiap seorang kepada empat pemohon yang hanya baru berusia 20 tahun (Ahmad Azmir, Noor Ashikin, Mardhiah, Azril Yusri).Salah seorang darinya adalah anak pegawai Daerah Kuala Langat, di mana lokasi tanah itu dikesan. Difahamkan sebahagian anak-anak muda ini tidak tahu pun yang mereka mendapat tanah berkenaan kerana mereka hanya penama bagi pihak yang rapat dengan Khir. Mereka ini hanya menjadi pengarah syarikat, tidak pun sampai 40 hari sebelum Exco meluluskan permohonan mereka. Beberapa syarikat terbabit dikenal pasti mempunyai pemegang syer yang sama, yang terdiri dari dua wanita yang ketika permohonan diluluskan baru berumur 24 tahun.

5. Bagaimana Khir, pada bulan Mac 2001, hanya selepas 5 bulan menjadi MB, boleh membayar semua baki pinjaman rumahnya sebanyak RM150,000 secara tunai kepada BBMB Kajang. Kalaupun beliau tidak membelanjakan langsung elaun MBnya, beliau tidak mampu membayar semua pinjamannya itu.Rumah itu juga diubahsuai dengan kos yang besar, ini belum lagi dikira kos membina rumahnya sekarang di Simpang Lima, Tanjung karang, yang menelan belanja lebih RM300,000.

6. Menggunakan kuasa dan pengaruhnya sebagai Pengerusi PKNS untuk mendapatkan sebidang tapak banglo di Lot 14, Jalan 2/1G, Seksyen 2 Tambahan, Bandar Baru Bangi dengan diskaun hebat, 50%. Khir berbohong di Dun Selangor pada 31 Oktober 2001 apabila mendakwa beliau tidak membeli tanah itu, kononnya kerana tidak mampu dan dia juga menafikan pernah menerima dua tawaran dari PKNS dengan harga yang berbeza-beza. Salinan pembayarannya telah diperolehi.

7. Khir memberi sumbangan peribadinya, berbentuk telur ayam, ayam dan peralatan sekolah kepada pengundi di kawasannya, di Sungai Panjang pada 25 Disember 2000. Nilainya hampir RM200 ribu. Apabila dipersoalkan dari mana sumber kewangannya, beliau, melalui akhbar Malay Mail pada 15 Januari 2001 mendakwa sumbangan ayam diperolehi dari Lintang Bistari Sdn Bhd sebuah syarikat bumiputera yang menurut Khir adalah syarikat ternakan ayam terbesar di Sungai Panjang. tinjauan menunjukkan bukan ayam atau reban tidak ada di kawasan berkenaan, malahan bulu dan tahi ayam pun tiada.

8. Pada 17-18 April 2001, meluluskan kawasan kayu balak Kompartment 78 Hutan Simpan Hulu Langat kepada Fungsi Mewah Sdn. Bhd, seluas lebih 1200 ekar. Fungsi Mewah dimiliki oleh Pua Kim Seng, adik Pua Kim An, yang mana rumahnya bersebelahan rumah sewa Khir di Sekinchan dahulu. Pua Kim An juga dikesan mendapat tanah 100 ekar di Shah Alam. Keluarga Pua ini menyumbangkan dana kewangan yang besar kepada Khir semasa kempen pilihan raya 1999 dahulu.

9.Projek membekal dan memasang paip air besi keluli MS1200mm, dari Semenyih ke Banting sejauh 37.3 km, bernilai http://www.facebook.com/l/7727dd9wFpJtJCFFcgZg9OsuDlQ;RM82,385,182.mega_shok.gif. Projek ini terlalu mahal dari taksiran awal, yang tidak boleh melebihi RM40 juta. Dan jika sumber air diambil dari Pekan Dengkil kemungkinan jaraknya dapat dipendekkan menjadi hanya 20 km dan ini lebih menguntungkan. Ahli keluarga terdekat Khir didakwa mendapat imbuhan berpuluh juta daripada kontraktor LBH Engineering.

10. Meluluskan konsesi membekalkan peralatan paip air untuk jabatan Bekalan Air Selangor kepada syarikat milik Naib Ketua Umno Tanjong Karang, JAKS Sdn Bhd. Harga paip JAKS 50% lebih tinggi daripada harga kilang. Bayangkan, untuk 1 meter paip, harga JAKS adalah RM900 sedangkan harga kilang hanya RM600. Selangor mahu tukar 5,000 km paip,jadi berapa untung JAKS?

11. Meluluskan kawasan balak di Kompatmen 78, Hutan Simpan Hulu Langat, seluas lebih 1,200 ekar kepada Fungsi Mewah, milik Pua Kim Seng, iaitu abang kepada Pua Kim Seng, bekas tuan rumah yang pernah disewa Khir di Sekinchan. Keluarga Pua ini juga mendapat kontrak membina jalan termahal (RM4.6 juta untuk 1km)merentasi sawah padi daripada Meram Holdings, kontraktor yang hampir disenarai-hitamkan.

12. Khir membayar RM10,000 sebulan bagi tapak banglonya, di Lot 14, Jalan 2/1G, Seksyen 2 Tambahan, Bandar Baru Bangi, yang dibelinya daripada PKNS dengan harga diskaun 50 peratus. Sumber pendapatannya dipertikai kerana sebelum ini beliau membayar tunai RM150,000 untuk selesaikan pinjaman rumahnya di Kajang, selepas lima bulan menjadi MB.

13. Beliau mengarahkan Pengarah JKR Selangor, melalui nota pensil (agar dapat dipadam jika timbul kontroversi kelak), agar menyerahkan projek yang membawa keuntungan lumayan kepada kontraktor kroni. Antara projek terbabit ialah pembinaan jalan di Sabak Bernam, masjid di Puchong Perdana, kem wataniah dan kuaters kakitangan SUK di Shah Alam.

14. Khir mempunyai hubungan rapat dengan kontraktor yang memohon projek kerajaan negeri, misalnya beliau bersama keluarga pernah bermalam di sebuah resort mewah di Janda Baik milik kroninya. Majulia Sdn. Bhd. Ini bercanggah dengan surat akujanji yang ditandatanganinya di depan Sultan Selangor.

15. Menswastakan kutipan tunggakan pembayaran ansuran bulanan rumah awam kos rendah seluruh Selangor kepada syarikat kroni, Noble Nexus Sdn Bhd melalui perjanjian konsesi pada 27 September 2001. Untung lumayan dapat dipungut secara mudah kerana tugas Nobel Nexus hanya menghantar notis saman dan 30% kutipan menjadi miliknya.

16. Meluluskan pembelian kenderaan rasmi kepada Exco Kerajaan Negeri Selangor dan Menteri Besar (dirinya sendiri) melalui mesyuarat Exco ke 25/2001 pada 26 September 2001, tanpa melalui prosedur yang lazim digunakan. Usia kereta rasmi MB belum sampai lima tahun (didaftarkan pada Jun 1997), dan tempoh Khir menjadi MB baru setahun iaitu tidak sampai lima tahun seperti sepatutnya. Beliau juga tidak merujuk kes ini kepada Perbendaharaan dan Ibu pejabat JKR di Kuala Lumpur. Meskipun menyentuh kepentingannya, di mana kereta rasminya Merc S320L, no. plat BGF7337 ditawar untuk dijual kepadanya, Khir masih mempengerusikan mesyuarat dan tidak mengisytihar kepentingannya.

17. Khir mengarahkan agar semua minit dan kertas mesyuarat exco dikutip semula selepas mesyuarat tamat, manakala segala bahan-bahan penting mesyuarat Exco yang dipengerusikannya sejak Ogos 2000 tidak dibenarkan disimpan oleh Exco lain. Selalunya kertas-kertas penting itu diedarkan kepada anggota Exco sehari sebelum mesyuarat, iaitu pada Selasa, tetapi selepas isu rasuahnya terbongkar, ia hanya diserahkan selepas setiap Exco duduk di kerusi masing-masing. Maknanya, "Exco Selangor masuk mesyuarat berlenggang, keluar pun berlenggang."

18. Meluluskan hampir 11 ekar tanah di Bandar Baru Bangi, yang diwartakan sebagai kawasan rekreasi, kepada syarikat kroni, Bestarama Sdn Bhd. Masyarakat setempat membuat bantahan kerana setakat ini banyak kawasan hijau dibangunkan demi mengejar keuntungan lumayan. Bestarama boleh untung segera lebih RM14 juta. Menariknya, pemegang syer Bestarama juga pemegang syer Noble Nexus. Kedua-dua wanita itu hanya penama bagi suku-sakat Khir.

19. Menggunakan ratusan ribu ringgit wang kerajaan negeri untuk membeli iklan dua muka penuh berwarna dalam Utusan Malaysia, sekurang-kurangnya pada 1 Feb, 16 Mac 2002, bagi menjawab serangan Lutfi Othman yang mendakwa Khir mengagihkan tanah (yang luas dan mahal), pelbagai projek besar, balak, buat kroni dan suku-sakatnya.

20. Mengeksploit mesyuarat Majlis Tindakan ekonomi Selangor (MTES), untuk meluluskan segala tanah & projek kepada sesiapa yang disukainya tanpa kehadiran Exco lain. Mesyuarat Exco esoknya (pada setiap Rabu) hanya mengesahkan saja. MTES, menurut bekas penasihat undang-undang negeri, adalah tidak sah dari segi legal kerana ia merampas kuasa mesyuarat Exco.

Wayang kulit emas permata anak toyol petanda pilihanraya sudah semakin hampir.