Jumaat, 3 September 2010

GEROMBOLAN JUAL UBAT

MINAH INI WAKIL KEPADA ORANG RAMAI DISINI


MAIS : LARANGAN BUKAN ISLAM MASUK RUANG SOLAT LIPUTI SEMUA - minsider

Larangan ke atas bukan Islam memasuki ruang solat masjid dan surau di Selangor tidak terhad kepada Ahli Parlimen Serdang Teo Nie Ching yang kini berhadapan dengan kontroversi.

Majlis Agama Islam Selangor (Mais) menegaskan larangan dikenakan ke atas Teo menerusi surat amaran, yang diterima wakil rakyat itu semalam, merangkumi semua orang bukan Islam di Selangor termasuk wakil rakyat dan ahli-ahli politik.

Setiausaha Mais Mohammed Khusrin Munawi berkata larangan itu perlu dipatuhi demi menjaga kesucian dan kehormatan masjid dan surau.


LARANGAN MAIS : PRPGRAM DAP DI SURAU TAK TERJEJAS - mkini

Timbalan setiausaha DAP Teo Nie Ching berkata, walaupun beliau mendapat amaran daripada Majlis Agama Islam Selangor (Mais) berhubung lawatannya ke surau Al-Huda di Kajang, program semua wakil rakyat parti itu tidak terjejas sama sekali.

Ahli parlimen Serdang itu berkata, ini kerana surat Mais yang diterimanya semalan hanya melarang orang bukan Islam memasuki dewan solat surau dan masjid sahaja.

"Bagi kami (wakil rakyat DAP), perkara ini bukan isu. Kami masih boleh hadir di perkarangan masjid," kata Teo.

…. TAK ADA AYAT KATA ISLAM INI MAIS YANG PUNYA…

TAK ADA AYAT KATA ISLAM INI RAJA GOPAL JADI KEPALA …

TAK ADA AYAT YANG KATA ISLAM INI GEROMBOLAN YANG PUNYA…


SIAPA KHUSRIN ?....MALAON IMAM BESAR MANA?....

TANYA SI KHUSIRIN INI…. KENAL KAVITA SINGH ATAU TIDAK

... PERNAH TENGOK JANGGUT KAVITA SINGH ATAU TIDAK...

JANGAN BUAT BUIAT TAK TAHU

JANGAN BUAT BUAT PEKAK….


RAKYAT SARAWAK JANGAN BUAT SILAP


LEBARKAN KEMARAHAN RAKYAT - TAJAMKAN KONTRADIKSI


BUKAN WAKTU SESUAI UNTUK TAIB BERUNDUR - m star

KUCHING: Memandangkan suasana politik di Sarawak sedang melalui fasa yang agak tidak menentu, termasuk masalah dalaman yang melanda beberapa parti komponen Barisan Nasional (BN) negeri, maka adalah tidak wajar bagi sesiapa jua menuntut agar Abdul Taib Mahmud melepaskan jawatannya, kata Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

Beliau berkata Taib, yang bakal menggenapkan tahun ke-30 perkhidmatannyasebagai Ketua Menteri pada Mac tahun depan, perlu terus memimpin Sarawak untuk menyelesaikan pelbagai isu penting yang mendepani parti gabungan itu.

"Bukan waktu yang sesuai...ibarat anda sedang belayar di laut dalam dan dilanda badai dan taufan, sudah tentulah nakhoda anda tidak boleh meninggalkan kapal kerana adalah menjadi tanggungjawabnya untuk mengemudi kapal berkenaan dengan selamat," katanya kepada Bernama di sini Khamis.

nota:
betul. kalau pakatan rakyat bijak di serawak
mereka tidak akan menuntut taib berhenti. raja berooke ini
adalah pembantu pakatan rakyat yang setia.

belajar dari sejarah. rakyat filipina ditipu oleh cia bila marcos
pergi. revolusi pancet kerana simbol kejahatan pergi. madey letak
jawatan kerana firaun ini sedar kalau terus berkuasa – gerombolan akan bungkus.
suharto dipaksa oleh cia tukar - muka muka baru akan meredakan ombak
rakyat.

kalau taib berhenti – simbol kejahatan di serawak tak ada - rakyat biasa
mahu simbol - yang baru ini akan dilihat sebagai penyapu baru – lihat dolah dapat
markah penuh dari rakyat kerana rakyat ingat semua akan berubah.

jangan silap faham – bukan madey, bukan dolah bukan taib – mereka semua ini
hanya simbol – yang harus dan wajib di lawan ialah sistem ekonomi kapitalis.
mereka mewakili sistem ini. bila mereka dilihat ganas maka kaum pemodal
akan gugurkan mereka.

simbol jahat dan ganas untuk di benci seluruh rakyat seperti madey, marcos, suharto
dan taib mengambil masa – jadi lebih baik taib mahmud terus memimpin serawak.

serawak dengan taib mahmud adalah milik kekuasaan rakyat
serawak dengan taib mahmud adalah kemenangan untuk pakatan rakyatSEORANG ANEE NAK JADI MELAYU

EEE GILA NAK JADI MELAYU

nota:
tengok betoi betoi muka aneee ini
cakap jujur jujur - ada muka melayu?
takkan orang melayu tak kenal siapa melayu
tak kan bodoh sangat

FITNAH ZAM : PAS LAPOR POLIS – harakah daily

PAS Pusat hari ini membuat laporan polis berhubung kenyataan fitnah bekas Menteri Penerangan, Zainuddin Maidin terhadap parti itu.

Ianya ekoran kenyataan Zainuddin sebelum ini yang mendakwa PAS meminta Allahyarham Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj ‘merampas’ harta-harta orang Cina semasa Tragedi 13 Mei 1969, manakala ketika Konfrantasi Malaysia-Indonesia, PAS menyebelahi Indonesia supaya ‘mengambil’ Malaysia.

Beliau membuat kenyataan tersebut dalam temuramah bertajuk "Zam Dedah Hasutan Jahat Pas" bersama umno-online dan kemudiannya disiar akhbar Utusan Malaysia pada 30 Ogos lalu dengan tajuk 'PAS parti ekstrem'.

…. BUAT APA KACAU MAMAK ANEE INI….

INI MAMAK TAK LAKU LAGI .

….ZAMAN ANEE INI TELAH BEAKHIR…

INI MACAM MADEY… DAN SEMUA EEEEE….

SEMUA GILA NAK JADI MELAYU….
nota:
sila ambil perhatian
sila buat satu salinan laporan polis itu
dalam bahasa melayu untuk zam
jika tidak si zam ini tak tahu hujung pangkal

Selasa, 31 Ogos 2010

Barangkali Mahadir menyesal kerana gagal membunuh karier politik LGE.
Analisis Isu
"Assalamualaikum,,..
LGE pernah ke penjara selama 2 tahun kerana dituduh mempertahankan seorang anak gadis melayu yang dirogol oleh ketua menteri Melaka.Kerana LGE merupakan satu satunya pemimpin yang tampil untuk membela anak gadis ini, maka beliau di penjarakan ketika Mahadir masih berkuasa.barangkali usaha memenjarakan LGE ini adalah untuk menutup mulutnya yang celupar terhadap ketua menteri yang mungkar dan barangkali harapan Mahadir untuk membunuh karier politiknya.

Tetapi yang terjadi tidak sebagai yang diharapkan.Hari ini LGE sudah apa negeri untuk ditabbir dengan kehendak ALLAH.Ketika LGE dibebaskan dari penjara, LGE merupakan satu satunya banduan berbangsa cina yang disambut sebagai wira di luar penjara oleh rakyat berbilang bangsa termasuk juga rakyat yang berserban dan berjubah.Walaupun setengah orang(terutamanya melayu) sudah lupa sejarah ini, kini LGE mencuri tumpuan lagi.

LGE merupakan pemimpin bukan Islam pertama di Malaysia yang didoakan dalam khtubah jumaat.LGE juga petah bercakap pasal khalifah Omar Abdul Aziz(walaupun bagi setengah orang khususnya orang UMNO ianya hanyalah gimmik LGE untuk mendapat sokongan orang melayu).Apabila ditanya kepada beliau, rupa rupanya semasa di penjara, arwah Ust. Fadhil Noor sering melawat beliau sambil menghadiahkan beberapa buah buku agama termasuk buku yang membicarakan pemerintahan khalifah Omar Abdul Aziz.

Ini juga bermakna, LGE telah melalui satu proses pembinaan personaliti melalui penjara.Penjara yang diharapkan akan melenyapkan LGE seperti lokap yang berjaya merubah Zahid hamidi (yang cuma semalam sahaja ditahan), rupa rupanya menjadi tempat bagi LGE membina ketahan diri yang kental dan menjadi seorang manusia yang rendah diri.

Inilah hakikat yang masih belum dapat diterima oleh setengah orang yang terus memperlekehkan LGE dengan berbagai bagai tohmahan dan penghinaan walaupun orang orang yang memperlekehkan beliau belum pernah merasa macam mana kehidupan di penjara seperti beliau(barangkali elok juga orang orang ini disumbat ke penjara apabila PR mengambil alih putra jaya nanti).

Satu satunya pemimpin yang mampu bersaing dengan LGE dari segi pentarbiyahan penjara ialah DSAI.Seorang lagi manusia, rakyat Malaysia yang diperlekehkan oleh bangsanya sendiri dengan berbagai bagai kejian dan tohmahan sehingga sesiapa juga yang tampil membela DSAI dianggap taksub sedangkan apa makna dan gunanya taksub kerana pembelaan ini tidak pernah dibayar dengan habuan dunia seperti pembelaan yang sering dilakukan terhadap mana mana pemimpin UMNO.Orang yang menuduh pembela dan penyokong DSAI sebagai taksub sebenarnya tidak dapat menjadikan kebenaran serta janji ALLAH terhadap sesiapa yang mempertahankan kebenaran sebagai janji yang hakiki dan sejati.

LGE dan DSAI adalah diantara pemimpin yang mampu membawa negara keluar dari kemelut kebejatan hidup sekarang bersama sama sama dengan TGNA dan TGHH serta sekumpulan pemimpin pemimpin yang bersama PR sekarang.Dan barangkali Mahadir merupakan orang yang paling menyesal dan takut kerana gagal membunuh karier LGE dengan penjara.

Gambar2 Pencemaran Masjid di Dunia - termasuk Syeikh Azhar
Analisis Isu
Ketika dunia Islam lain bergerak pantas menggamit umat manusia kepada Islam tetapi pemerintah UMNO masih lagi bagai katak didalam gelas kaca. Mereka melihat perkembangan drastik orang memeluk Islam khususnya di Eropah dan Amerika hatta menjangkau 200% tetapi di Malaysia, Islam di ISAkan oleh UMNO.


Terkongkong dalam selaput yang dicipta oleh UMNO sendiri. Sudahlah perkembangan Islam lambat bahkan ramai pula orang melayu yang murtad. Ini disebabkan sikap dan cara berpolitik UMNO yang tidak menguntungkan Islam tetapi hanya sekadar keuntungan sementara yang ingin diraih oleh UMNO-BN. Sentiasa mengapi-apikan perbalahan agama dan kaum demi meraih politik murahan.
Ketika Majlis fatwa telah mengeluarkan hukum berkait keharusan bukan Islam mengunjungi masjid sebagaimana yang diputuskan oleh Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-90 yang bersidang pada 1 Mac 2010 telah membincangkan Hukum Pelancong Bukan Islam Memasuki Masjid Dan Ruang Solat Utama Di Dalam Masjid. Muzakarah telah memutuskan bahawa pelancong bukan Islam diharuskan memasuki masjid dan ruang solat dengan syarat mendapat keizinan pihak pengurusan masjid dan perlakuan serta tingkah laku mereka tidak mencemarkan kesucian masjid dan sentiasa terkawal dan beradab. Walaubagaimanapun, perbuatan berdoa atau bertafakur oleh pelancong bukan Islam mengikut cara agama mereka dalam keadaan yang boleh menimbulkan fitnah adalah dilarang.


1. Dalam hal-hal yang berkaitan ibadah, sensitiviti umat Islam sangat tinggi dan nilai-nilai ta'abbudi amat dititikberatkan oleh masyarakat Islam.


2. Umat Islam dibenarkan melakukan ibadah sembahyang walaupun di dalam gereja kerana Saidina Umar al-Khattab pernah melakukannya. Umat Islam perlu bersikap tasamuh dan tidak terlalu rigid dalam membenarkan orang bukan Islam mendekati masjid.


3. Keindahan Islam boleh ditunjukkan kepada orang bukan Islam melalui lawatan mereka ke masjid-masjid selaras dengan peraturan dan garis panduan yang telah ditetapkan oleh pengurusan masjid.


4. Sikap membenarkan orang bukan Islam memasuki masjid tidak boleh disamakan dengan sikap tidak membenarkan penggunaan kalimah Allah oleh Kristian kerana konsepnya adalah berbeza.


Dan memang itu pun yang dilakukan oleh umat Islam diluar Malaysia yang merupakan amalan yang dilakukan sendiri oleh Rasulullah Saw dan para sahabat. Masjid merupakan pusat pemerintahan, pusat pentadbiran, pusat kehakiman, tempat ibadah, tempat pertemuan duta-duta asing yang ingin menemui Rasulullah Saw maupun khalifah selepas baginda.

Kita lihat gambar-gambar dibawah bagaimana menggambarkan perkembangan dakwah yang pesat terhadap mereka yang bukan Islam yang menjadikan masjid sebagai pusat maklumat dan penyebaran Islam dinegara selain Negara kita. Bagi UMNO semua ini adalah pencemaran terhadap kesucian masjid dan penghinaan terhadap Islam.

1. Masjid Lakemba di Sydney yang merupakan antara tertua dan terbesar. Mereka mengundang bukan Islam serta memberi penjelasan berkait kekeliruan tentang Islam. Mereka sentiasa mengadakan hari terbuka yang member banyak manfaat dakwah. Sheikh Yahya Safi, sebagai imam yang merupakan kelahiran lubnan menyebut ianya memberi ruang untuk berdialog serta menolak salah-faham terhadap Islam. Bahkan ramai yang terbuka hati dan mendapat hidayah dan memeluk agama Islam
2. Lebih 2,000 masjid di Jerman telah mengadakan Hari khusus pada hari Rabu dan terbuka kepada umum termasuk bukan Islam untuk mengunjungi masjid, melihat ibadah umat Islam dan bertanyakan tentang Islam.


3. 3 May 2010, pihak Masjid Makkah di United Kingdom telah mengadakan pameran Islam secara tahunan dan dikunjungi oleh rombongan setiausaha kerajaan Alan Johnson. Mereka sempat melawat dan megadakan dialog dan perbincangan didalam masjid tersebut.

4. Sempena Ramadhan The Golden Mosque Lower Sheriff Street, Rochdale telah mengadakan hari terbuka dengan mengundang orang ramai termasuk bukan Islam untuk berbuka puasa dan mendapat taklimat tentang islam didalam masjid yang dikendalikan oleh imam selaku pengerusi masjid iaitu Tahir Mahmood.


5. Pusat Islam London .Terletak di Regent Park yang sibuk dengan orang-ramai khususnya hari jumaat yang menampung 10,000 jamaah. Para pelawat akan diberi penerangan oleh Pegawai Perhubungan Awam pusat Islam tersebut iaitu Omar Saddique. Beliau memberi penjelasan tentang Islam dan setiap persoalan yang diutarakan oleh para pelawat didalam masjid tersebut.


6. Di Durban, Masjid dan selaku Pusat Islam yang pernah diasas dan dikelolakan oleh Syeikh Ahmad Deedat iaitu IPCI, seorang pendakwah tersohor telah menyediakan hari lawatan khusus kepada non muslim sebagai Mosque Tours dan memberi penjelasan tentang ibadah dan penerangan tentang islam dan perbandingan agama. Khususnya amalan para nabi yang ditinggalkan oleh Yahudi dan nasrani tetapi diamalkan oleh umat Islam seperti membuat kasut sebelum masuk ke tempat suci (masjid), berwudhu dengan membersih diri, kiblat, cara iabadah dengan sujud dan ruku’ yang merupakan amalan para nabi semenjak bani Israel lagi. Ramai yang tertarik dan akhirnya memeluk Islam disitu.


7. Lihat bagaimana Obama sendiri yang menziarahi masjid turut membuka kasut beliau untuk masuk ke ruang solat. Bahkan Pope sebagai ketua agama Kristian Khatolik juga masuk ke masjid dalam lawatannya ke negara Arab. Kalau berlaku di Malaysia nescaya berlakulah kiamat.


8. Masjid al-Azhar sendiri membenarkan pelawat bukan Islam memasuki ruang dalaman masjid termasuklah Putera Charles dan Lady Diana dengan ditemani oleh Syeikh Azhar ketika itu iaitu Syeikh Tantawi. Kalau kat Malaysia mungkin Majlis Agama menghambat mereka kot?.

Bahkan banyak masjid-masjid lain diseluruh dunia menganjurkannya. Termasuk di Malaysia sendiri kecuali apabila timbulnya isu YB DAP dari parlimen Serdang Teo Nie Ching dengan kejadian masuk ke Surau Huda di Kajang. Beliau telah mendapat keizinan drp pihak pengurusan surau utk memasuki ruang solat bagi menyampaikan bantuan kpd surau tersebut dan bukannya member tazkirah tetapi sekadar ucapan sempena pemberian bantuan kepada surau tersebut. Beliau juga turut berbuka puasa bersamaah muslimat disitu. Ia telah dipolitikkan oleh UMNO-BN sebagai mencemari tempat suci Islam.

Apakah hukumnya yang sebenar?


Hukum bukan Islam masuk MASJIDIL HARAM

Majoriti ulama melarang bukan Islam memasuki masjidil haram atas larangan yang terdapat di dalam ayat al-Quran:-


يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ إِنَّمَا الْمُشْرِكُونَ نَجَسٌ فَلاَ يَقْرَبُواْ الْمَسْجِدَ الْحَرَامَ بَعْدَ عَامِهِمْ هَـذَا


Ertinya : Hai orang-orang yang beriman, sesungguhnya orang-orang yang musyrik itu kotor, maka janganlah mereka mendekati Masjidil haram sesudah tahun ini.. (At-Taubat : 28)


Berdasarkan dua ayat ini, majoriti ulama dari kalangan mazhab maliki dan Syafie melarang bukan Islam memasuki Masjidil Haram, namun demikian dibenarkan bagi ahli Kitab (Kristian dan Yahudi) untuk memasukinya dengan syarat-syarat tertentu.


Satu lagi adalah :-


أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تَقْرَبُواْ الصَّلاَةَ وَأَنتُمْ سُكَارَى حَتَّىَ تَعْلَمُواْ مَا تَقُولُونَ وَلاَ جُنُبًا إِلاَّ عَابِرِي سَبِيلٍ حَتَّىَ تَغْتَسِلُواْ


Ertinya : "Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu salat, sedang kamu dalam keadaan mabuk, sehingga kamu mengerti apa yang kamu ucapkan, (jangan pula hampiri mesjid) sedang kamu dalam keadaan junub, terkecuali sekedar berlalu saja." ( 4:43 )


Imam Abu Hanifah pula menyatakan non-muslim dibenarkan untuk memasuki masjidil haram sekadar lalu, namun tidak dibenarkan untuknya duduk dan menetap di sana (sebagaimana sebahagian umat Islam); ini kerana beliau berpandangan, ‘kotor' yang disebut di dalam ayat itu hanyalah membawa maksud kekotoran syirik yang melibatkan hati bukannya kekotoran fizikal. Lebih dari itu, Ibn Hajar menyatakan mazhab Hanafi membenarkan bukan Islam memasuki masjid tanpa syarat.


Imam Ahmad Hanbal pula menyatakan bukan Islam hanya dibenarkan untuk memasuki masjidil haram dan lainnya setelah mendapat kebenaran dari umat Islam atas tujuan-tujuan yang munasabah seperti pembinaan dan maintainance. Beliau mengambil dalil iaitu penduduk Taif dibenarkan oleh nabi s.a.w untuk menetap dan tinggal di masjid sebelum mereka memeluk Islam.

Rasulullah juga diriwayatkan menerima tetamu Kristian dari Najran di dalam masjid Madinah, malah ketika itu mereka juga diizinkan oleh Nabi s.a.w untuk menunaikan sembahyang mereka di dalam masjid, nabi menyebut kepada sahabat


"Biarkan mereka (untuk menyelesaikan sembahyang mereka)"


Selain itu, Imam Al-Bukhari juga ada membawakan sebuah hadis yang menyebut bagaimana seorang bukan Islam bernama Thamamah ibn Athal, diikat oleh Rasulullah di dalam masjid (ditangkap atas kesalahan tertentu),


بعث رسول اللَّهِ خَيْلًا قِبَلَ نَجْدٍ فَجَاءَتْ بِرَجُلٍ من بَنِي حَنِيفَةَ يُقَالُ له ثُمَامَةُ بن أُثَالٍ فَرَبَطُوهُ بِسَارِيَةٍ من سَوَارِي الْمَسْجِدِ


Ertinya : Rasulullah s.a.w menghantar seorang berkuda di arah Najd, maka terlihat seorang lelaki dari Bani Hanfiah ( sedang mengintip) yang bernama Thumamah Bin Uthal, lalu diikatnya di satu tiang dari tiang-tiang masjid ( Riwayat Al-Bukhari & Muslim )

Selepas tiga hari, akhirnya setelah dia melihat bagaimana umat islam beribadah dan keramahan umat Islam kepadanya yang sentiasa bertanya keadaannya, dia akhirnya memeluk Islam kerana tertawan melihat keindahan kehidupan dan ibadah umat Islam.

HUKUM MASUK MASJID SELAIN MASJIDIL HARAM

Imam Ibn Hajar Al-‘Asqolani ketika menghuraikan isu ini mengatakan mazhab Maliki tetap MELARANG bukan Islam memasuki masjid manakala Mazhab Syafie, Hanbali dan Hanafi membenarkan bukan Islam untuk memasuki masjid-masjid lain dengan syarat-syarat tertentu. Beliau juga menegaskan kebenaran ini cukup kuat dari dalil tawanan perang bernama Thumamah tersebut.


Imam Nawawi menghuraikan :


Melihat kepada hadis ini, harus hukumnya mengikat tawanan dan menahannya serta harus juga seorang yang bukan Islam untuk memasuki masjid. Mazhab Syafie : menyatakan keharusannya dengan syarat terdapat keizinan dari umat Islam sama ada kafir itu dari kalangan ahli Kitab atau selainnya. Namun Khalifah Umar bin Abd Aziz, Qatadah dan Imam Malik tidak mengharuskannya. (Syarah Sohih Muslim, 12/87)

Imam Al-Mawardi As-Syafie membawakan pula teks kata-kata Imam Syafie dalam hal ini iaitu :-

ولا بأس أن يبيت المشرك في كل مسجد إلا المسجد الحرام


Ertinya : Tiada masalah untuk seorang bukan Islam menetap di setiap masjid kecuali masjidil Haram. ( Al-Hawi Al-Kabir, 2/268)

Permasalahannya hanya satu kerana si pelaku bukan UMNO. Kalau UMNO dia menjadi halal semata. Ketika orang lain dilarang berceramah didalam masjid tetapi untuk UMNO halal. Ketika orang lain haram mendedahkan aurat dalam masjid tetapi jika UMNO jadi halal. UMNO nampaknya hanya layak menjadi terompah untuk ke jamban masjid sahaja. Inilah sebenarnya punca pencemaran terhadap Islam di Malaysia sebagai wakil penjajah selepas kemerdekaan. Munasabahlah mereka mengambil APCO Zionis sebagai penasihat hanya untuk mengkucar-kacirkan umat Islam di Malaysia. Penaja 1 Malaysia ini sebenarnya pengamal teroris di Malaysia.

Isnin, 30 Ogos 2010

YANG MANA SATU - BOLEH BANTU

nota:
yang mana satu boleh bantu
untuk pa chu cheng

yang mana satu boleh bantu
untuk ngaaaaang

yang mana satu akan bantu untuk selaras kan barang !


ISU BUKAN ISLAM MASUK MASJID

PARTI KEADILAN RAKYAT KENYATAAN MEDIA


Isu Bukan Islam Masuk Masjid

Bagaikan menahan lukah di pergentingan, UMNO dan para kuncunya tidak habis-habis menerkam apa jua kesempatan dan isu sebagai modal mempertahan survival politik perkauman mereka. Seperti biasanya, bagaikan jerat sudah mengena, UMNO dan para pendokongnya mengambil kesempatan ke atas tindakan beberapa pemimpin Pakatan Rakyat bukan Islam yang telah memasuki masjid dan surau baru-baru ini.

Peristiwa Dr. Xavier Jayakumar berucap di dewan utama sebuah masjid di Taman Sri Andalas, Klang pada Ogos 2009 yang lalu, telahpun hampir dilupakan. Kini tindakan YB Teo Nie Ching (Ahli Parlimen DAP Serdang) masuk ke Surau Al-Huda, Kajang dan YB William Leong (Bendahari PKR, Ahli Parlimen PKR Selayang) masuk ke dalam Masjid At-Taqwa, Selayang Baru pula dijadikan isu besar.

Untuk menjelaskan pendirian kami mengenai isu ini, kami ingin membawa perhatian semua pihak kedudukan perkara ini dari perspektif fiqh (hokum Hakam Islam). Sekurang-kurangnya ada empat pandangan mengenai masalah ini. Pertamanya: Mazhab Hanafi yang membenarkan bukan Islam memasuki semua masjid. Keduanya: Mazhab Syafie yang membenarkan masuk kesemua masjid melainkan masjid Haram dan kawasan tanah haram Makkah. Ketiganya: Mazhab Hanbali yang membenarkan untuk memasuki masjidil haram dan lainnya setelah mendapat kebenaran dari umat Islam atas tujuan-tujuan yang munasabah. Akhirnya, Mazhab Maliki yang tidak membenarkan memasuki semua masjid melainkan kerana darurat kerja.

Beberapa peristiwa di zaman Rasulullah juga boleh dijadikan panduan. Baginda pernah membenarkan ramai orang-orang bukan Islam masuk dan tinggal lama di masjid. Rasulullah juga diriwayatkan pernah menerima tetamu Kristian dari Najran di dalam masjid Madinah, malah diizinkan oleh Nabi s.a.w untuk menunaikan sembahyang mereka di dalam masjid dan nabi menyebut kepada sahabat: "Biarkan mereka (untuk melunaskan sembahyang mereka)"

Kepelbagaian pandangan ini menggambarkan keluasan hukum Islam dalam persoalan yang digembar-gemburkan sebagai isu besar ini. Hakikatnya, majoriti ulama silam dan kontemporari jelas mengharuskan bukan Islam memasuki masjid-masjid biasa dengan syarat-syarat tertentu seperti keperluan mendapat keizinan umat Islam atau badan berkuasa Islam, mempunyai sebab yang munasabah dan menjaga adab-adab yang telah ditetapkan.

Oleh yang demikian, kami berpendirian bahawa adalah tidak wajar bagi siapa jua untuk menyempitkan sesuatu yang tidak jelas dari sudut nas-nasnya dan dalil-dalilnya. Apatah lagi jika kita sememangnya berpegang dengan mazhab al-Syafie sebagai mazhab rasmi umat Islam di Negara ini.

Lebih jauh lagi, sikap menghalang bukan Islam memasuki masjid ini adalah bertentangan dengan semangat yang diputuskan oleh Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-90 yang bersidang pada 1 Mac 2010 telah memutuskan bahawa pelancong bukan Islam diharuskan memasuki masjid dan ruang solat dengan syarat-syarat yang telah ditentukan.

Amalan menerima bukan Islam memasuki masjid atas tujuan yang murni juga telah diamalkan di beberapa negara lain. Ia terbukti memberi nilai positif kepada keberkesanan pemahaman mereka kepada agama Islam, mengelakkan salah faham dan menjana interaksi yang harmoni dalam perhubungan di antara umat Islam dan bukan Islam.

Sewajarnya, para wakil rakyat PR demikian perlulah diberikan pujian kerana kesungguhannya dalam menjalankan tugasnya dengan baik kepada masyarakat majmuk di negara ini.

Apatah lagi ia memang telahpun mendapat kebenaran pihak pengurusan masjid dan dilakukan pula atas tanggungjawab mereka sebagai wakil Kerajaan Negeri Selangor.
Kekecohan yang digembar-gemborkan hakikatnya akan memakan tuan. Inilah gambaran kegagalan UMNO selama ini dalam mendidik rakyat mengenai hakikat Islam.

Sikap seperti ini akan menyuburkan pendirian fanatik melulu di kalangan orang Islam yang kurang berilmu. Lebih menghinakan apabila berita mengenainya ditokok tambah dengan pelbagai fitnah baru demi mencapai matlamat politik sempit yang diperjuangkan. Kita sentiasa mengingatkan bahawa umat Islam tidak boleh merelakan diri mereka terus dibelenggu dalam kerangka pemikiran sempit politik perkauman dan agama ala UMNO ini.

Ini akan menjadikan kita semakin lesu dan masyarakat bukan Islam pula semakin menjauh dari kita. Yakinlah bahawa, kerja mereka ini akan menjadi sia-sia seperti mencari umbut di dalam batu.

Hakikatnya, tanpa mereka jangka, krisis yang mereka wujudkan ini akan menjadikan orang Melayu dan masyarakat Islam lebih memahami agamanya secara total dan lebih berkeyakinan bahawa Islam dan masyarakat Melayu akan lebih terjamin di bawah Kerajaan Pakatan Rakyat pada masa depan. Inilah keyakinan kita kerana Islam itu tinggi dan merupakan agama yang membawa rahmat untuk seluruh alam.

28 Ogos 2010

DR MUHD NUR MANUTY
Pengerusi
Biro Pemahaman & Pemantapan Agama
Parti KeADILan Rakyat


SELAMAT BERBUKA PUASA

TAK BOLEH MASUK MAJID


tak boleh masuk majid kalau china

tak boleh masuk masjid kalau china
dap
tak boleh masuk masjid kalau chin
pkr
tak boleh masuk masjid kalau tak
sokong gerombolan

china boleh masuk masjid kalau buat masjid
china boleh masuk masjid kalau pasang leterik masjid
china boleh masuk masjid kalau bawa ulur ulur
china boleh masuk masjid kalau china doll

china tak boleh masuk masjid walau oun di lubuk china
china tak boleh masuk masjid walau pun di bukit china

kafir boleh masuk masjid kalau kaffir
pelancung
kafir boleh masuk masjid kalau kafir
bawa dolar

inilah islam yang tinggal selam
inilah islam gerombolan
inilah islam yang tiggal selam
inilah islam yang bawa semua tenggelam
inilah islam yang beli kapal selam tapi tak boleh menyelam


PETANG KELMARIN

aku berhenti di pasar ramadan ijok
dalam perjalanan ke tanjung karang

beli kueh kacang yang keras macam batu
beli pecal dua ringgit dengan tiga helai taugeh
beli tahu sumbat yang tahunya sudah masam

memang betul meniaga setahun sekali
juallah barang yang baik
juallah barang yang bersih

haram itu bukan hanya kerana tidak ada notis jakim
haram itu bukan keran tak tayang logo halal

halal itu ertinya kesucian
haram itu ertinya kekotoran membawa mudarat

tahu masam sakit perut
ini haram dijual walau pun mak cik ini pakai kain tudung

halal itu tanda bersih

(kedai bangkai jual daging lembu bernama mek dogal makanan nya kotor seharusnya haram
kedai jual bangkai ayam bernama ketuki makanan nya merbahaya untuk kesihatan sepatutnya haram

tapi jakim takut - ornag hindu di india lawan sampai tutup
orang islam hanya berani halang china dari masuk masjid


nota:
petang ini mencari makan di meru !
sudah bosan dengan batu road
sudah bosan dengan bangsar
sudah bosan degan kampong baru
cuba tengok ada apa di meru !

ADA MACAM - MACAM PUNYA AJARAN

IMAM SHEIKH AL-PRADA PI FIRAGGAMO SEDANG BERKHUTUBAH


nota:
isi khutubah al sheikh imam ialah:
bagaimana nak takutkan laki
agar laki tak cari bini lain
atau girlfriend lain

nota:
sheikh ini boleh di jemput pada bulan
puasa ini untuk beri kuliah subuh.

nama penuh sheikh ini ilah : badakon al- prada ferragamo mil luis vuitton al shopping al dubaiyahNIK AZIZ : JALIL AGAMA PUNCA POLEMIK – mkini

Isu bukan Islam memasuki masjid bukan satu kesalahan dalam Islam kerana ia antara kaedah yang diguna Nabi Muhammad SAW dalam menyampaikan mesej dakwah.

Mursyidul Am PAS, Nik Abdul Aziz berkata, isu itu menjadi polemik dalam masyarakat akibat sentimen politik mengatasi kefahaman agama Islam yang murni.

Oleh kerana hubungan kita dengan Islam semakin jauh, belajar pun tidak, maka bila tiba perkara-perkara macam ini, terus timbul masalah.

“Padahal kalau kita balik dari sejarah asal, ramai dari penduduk Arab Qurasy yang kafir datang jumpa Nabi. Nabi letak dalam masjid, mereka tidur dalam masjid, makan dalam masjid, bahkan kencing dalam masjid”, katanya kepada HarakahDaily.


TUNGGU DAN NANTI …. ADA LAGI SATU KEJUTAN….

MELAYU… BERITA HAIRAN… TV TIGA SUKU… AKAN LAPORAN KAN ISU NANTI

KENCING DALAM MASJID….

TAK PECAYA TUNGGU….MACAM - MACAM DIBUAT UNTUK TIPU MELAYU

INI BENDERA CIPLAK DARI AMERIKA


DUA DI TAHAN BAKAR BENDERA INDONESIA – berita hairan

Polis menahan dua lelaki rakyat tempatan berusia 30 dan 40 tahun selepas mereka membakar bendera Indonesia, Sang Saka Merah Putih di luar kedutaan besar republik itu, di Jalan Tun Razak, di sini, awal pagi semalam.

Mereka dipercayai berbuat demikian sebagai tindak balas kebiadapan rakyat Indonesia membakar, memijak dan melontar najis pada Jalur Gemilang dalam tunjuk perasaan depan Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta, Isnin lalu.

Difahamkan ini, tindakan fizikal pertama rakyat Malaysia terhadap Indonesia berikutan isu itu selepas hanya bantahan rasmi dibuat selama ini, termasuk oleh Pemuda UMNO.
Sementara itu, Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Wira Muhammad Sabtu Osman, berkata polis akan mengambil bertindak tegas dan menangkap rakyat Malaysia yang cuba menimbulkan kekecohan di Kedutaan Besar Indonesia, termasuk membakar Sang Saka Merah Putih atau menimbulkan kekecohan.

BETUL KE CERITA INI?...

TENGOK… TAK ADA PULAK NAMA MALAON YANG KENA TNGAP INI….

TAK ADA PULAK GAMBAR…

TIPU KOT….

TENGOK ADA BERITA SETERUS NYA ATAU TIDAK….

KALAU TAK ADA INI HANYA LAH TRIK GEROMBOLAN….

TRIK GEROMBOLAN NAK … BAGI TAHU KERANA INDONESIA …. KALAU DI MALAYSIA KITA TANGKAP….

….. DI JAKARTA PUN MESTI TANGKAP….

... KAMI JAGA BENDERA SANG SAKA MERAH PUTIH...


nota:
gerombolan lupa
di indonesia sesudah haji muhamad suhartao jatuh
demokrasi menjalar dan berkembang
tangkap tangkap ini cerita lama

rakyat indonesia merdeka untuk melakukan apa saja
rakyat indonesia boleh berdemo
rakyat indonesia boleh terbit surat khabar tak perku permit
rakyat indonesia boleh berkumpul lebih dari tiga setengah orang

tiga setengah orang ini maksudnya orang mengandung


nota:

nanti apa kata kerajaan indonesia:
anak muda itu bakar bendera ciplak amerika

RAJA PERTA AKAN DI HARD TALK

TUKANG FITNAH INI AKAN DI TEMU BUAL OLEH HARD TALK - TUNGGU DAN NANTI


JANGAN TERMAKAN HASUTAN PEMBANGKANG :PM - melayau

Najib Razak meminta rakyat supaya tidak termakan hasutan pembangkang yang cemburu dengan pelbagai pembaharuan dan pembangunan yang disediakan oleh kerajaan untuk mereka.

Dia berkata, pembangkang sebaliknya hanya pandai menabur fitnah dan memburuk-burukkan kerajaan dengan bermotifkan politik.

"Jangan termakan hasutan pembangkang kerana kita adalah sebuah kerajaan yang komited membuat pembaharuan dan pembangunan untuk rakyat dan kita sentiasa menambah baik pembaharuan supaya tidak berada di takuk lama,” katanya.

PEMBANGKANG NI SAPA ?....

DI KELANTAN KEDAH…. PENANG DAN SELANGOR…. SIAPA PEMBANGKANG…

FITNAH APA… FITNAH PASAL BUNUH ALTANTUYA?....

FITNAH PASAL BELI KAPAL SELAM AMBIL DUIT RASUAH

FITNAH PASAL POLIS PERANCHIS NAK SIASAT KES KAPAL SELAM?....

…. SEMUA INI BUKAN FITNAH….

... JANGAN TIPU MELAYU... SEMUA BUKAN FITNAH...

...ITU SEMUA FAKTA SAHEH... KALAU HADIS ....INI HADIS ALI....

. KALAU ADA ORANG KATA BIK MAMA SLIM MACAM ZIANA ZAIN … BARULAH NAMA NYA FITNAH….

MACAM-MACAM PUNYA GILA

SIAPA BERI ARAHAN BUNUH ALTANTUYA


NIK AZIZ PERTAHAN ANGGOTA PARLIMEN TEO - minsider

Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini mempertahankan tindakan anggota Parlimen Serdang, Teo Nie Ching menyampaikan sumbangan dan tazkirah di ruang solat Surau Al-Huda, Kajang Sentral, Ahad lepas.

Menteri Besar Kelantan itu berkata tindakan anggota Parlimen tersebut tidak menyalahi hukum Islam, malah sebaik-baik cara untuk mendekatkan mesyarakat bukan Islam kepada Islam.

“Tidak salah orang bukan Islam termasuk wanita masuk dalam masjid sama ada untuk berucap atau apa sahaja asalkan berpakaian sopan bagi bukan Islam dan menutup aurat bagi orang Islam,” kata Nik Aziz kepada pemberita, di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Nik Abdul Aziz berkata tindakan itu dilihat ganjil kerana umat Islam sekarang terlalu jahil dengan agama sedangkan pada zaman Nabi Muhammad SAW baginda mengajak orang kafir Quraisy tinggal di dalam masjid termasuk dibenar tidur, makan dan minum.


KHAIRY DAP TIDAK SENSITIF , MP SERDANG NAIF
- minsider

Khairy Jamaluddin menyifatkan DAP tidak sensitif dalam usahanya mempertahankan tindakan Ahli Parlimen Serdang Teo Nie Ching mengunjungi Surau Al-Huda, Kajang, yang menurut Umno telah mencetuskan rasa tidak senang di kalangan orang Melayu.

“Ia menunjukkan DAP tidak sensitif kepada agama dan kaum lain manakala Teo pula terlalu naif,” kata Khairy (gambar) kepada pemberita di sini hari ini.

MANA ANTARA DUA INI YANG AGAKNYA LEBIH ARIFF TENTANG AGAMA?....

MANA YANG HIDUPNYA KERANA PAKAI LESEN NIKAH?....

SIAPA AGAKNYA YANG LEBIH TAHU TENTANG MAYA KARIN ….

.... DAN SIAPA PULA YANG ARIFF TENTANG ALAM MAYA....

SO ...I REST MY CASE… MY LORD


WIRA PERKASA MAHU GANTAI SUMBANGAN NEI CHING - melayau

Wira Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) mahu menggantikan wang bernilai RM1,000 sumbangan Teo Nei Ching kepada kepada Jawatankuasa Surau Al-Huda Kajang Sentral supaya wang itu dipulangkan semula kepada Ahli Parlimen Serdang.

Ketuanya, Arman Azha Abu Hanifah menjelaskan, wang RM1,000 yang dihulurkan oleh Perkasa sendiri itu sebenarnya lebih wajar diterima kerana ia mewakili orang Islam sendiri.


YANG INI KES ORANG GILA NAK JADI MELAYU

... JANGAN LAYAN....