Sabtu, 14 Mei 2011

Munafiknya Perdana Menteriku...

Lihat muka Tun bila tangannya dicium oleh Blogger BigDog (KJ gelar Fat Dog)

Pendedahan bekas wartawan kanan Utusan Malaysia (Utusan) Hata Wahari bahawa agenda Utusan ditetapkan oleh Biro Politik UMNO yang dipimpin Presiden Najib Razak pasti menakjubkan pelbagai pihak!

Semenjak zaman reformasi, komentari pelbagai pihak sama ada oleh ahli akademik, ahli politik, wartawan, penganalisa politik, aktivis masyarakat atau pihak lain telah membentuk "common sense" dalam kalangan masyarakat yang prihatin terhadap isu kebebasan media dan politik negara, bahawa Utusan bagaikan "lidah rasmi UMNO". Kini seorang bekas wartawan kanan Utusan telah membuktikan kesahihan "common sense" tersebut.

Kalau kecenderungan komentari selama ini melihat kawalan terhadap Utusan dari segi pemilikan syarikat dan "consumption" atau pemaparan berita saban hari, kini Hata Wahari membekalkan perspektif kawalan terhadap Utusan dari segi "production" atau penetapan agenda secara langsung dan tidak langsung oleh Biro Politik UMNO pimpinan Najib.


Betapa munafiknya PM

Pendedahan Hata Wahari sekali gus membuktikan betapa munafik seorang Perdana Menteri yang kononnya berazam membawa gagasan 1Malaysia jitu kepada rakyat jelata malahan berbicara tentang idea 1ASEAN tanpa segan silu semasa berucap pada Forum Kepemimpinan ASEAN kelapan baru-baru ini, seolah-olah retorik 1Malaysia yang penuh dengan bayangan politik fitnah dan unsur-unsur ekstrem dapat dijadikan inspirasi kepada negara-negara rantau ASEAN.

Kalau selama ini Najib cuba membentuk imej diri sebagai "Bapa Transformasi" melalui pengumuman pelbagai pelan transformasi dan penonjolan gagasan 1Malaysia yang kononnya mementingkan "prinsip pertengahan" (moderation) serta perpaduan, dan bertentangan dengan sifat ekstrem sesetengah organisasi seperti PERKASA atau komen pemimpin politik seperti Muhyiddin Yasin, kini pendedahan Hata Wahari menunjukkan bagaimana manusia bernama Najib dan organisasi bergelar Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu memainkan politik talam dua muka.

Politik talam dua muka ini cuba memaparkan Najib sebagai pemimpin yang membawa gagasan pertengahan sementara tindakan dan komen ekstrem PERKASA dan pemimpin politik UMNO yang lain adalah bertentangan dengan prinsip Najib, maka bukanlah sesuatu yang diinginkan oleh Najib.


Pendedahan Hata Wahari memungkinkan perspektif berlainan dalam memahami politik talam dua muka yang dimainkan oleh Najib dan UMNO. Berikutan itu, pelbagai soalan timbul. Antaranya, selain Najib, Muhyidin, Ahmad Zahid Hamidi, Hishamudin Husein, Safie Apdal, Tengku Adnan Mansor dan Ahmad Maslan yang berada dalam mesyuarat penetapan agenda Utusan, siapa lagi yang berkomplot dengan pemimpin UMNO dalam menjayakan agenda politik UMNO-Utusan?

Kalau diteliti pelbagai isu hangat yang dipelopori Utusan termasuk isu agama dan isu fitnah video seks, kemusykilan timbul berhubung peranan aktor tertentu seperti pimpinan PERKASA serta Datuk T dan hubungan mereka dengan UMNO-Utusan.

Talam dua muka

Antaranya, apakah politik talam dua muka memainkan peranan dalam pemaparan berita palsu Utusan bertajuk "Kristian agama rasmi?" yang dilaporkan pada 7 Mei 2011? Apakah Presiden PERKASA Ibrahim Ali yang mendakwa bahawa komunis di sebalik tabir agenda tersebut juga memainkan peranan dalam politik talam dua muka? Bagaimana pula dengan komplotan politik fitnah video seks?

Kini, susulan keputusan secara sebulat suara oleh Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Pulau Pinang meminta Menteri Dalam Negeri "mengambil tindakan keras ke atas laporan palsu yang dibuat oleh Utusan Malaysia pada muka depannya tanggal 7 Mei tentang konspirasi di antara DAP dan paderi-paderi Kristian di Pulau Pinang untuk menubuhkan sebuah negara Kristian dan melantik Perdana Menteri beragama Kristian", apakah Hishammuddin akan mengambil tindakan keras terhadap Utusan?

Sementara kita menyaksikan perkembangan seterusnya, otak durianku terfikir membicarakan hubungan antara media dan kuasa pemerintah serta pembentukan kuasa media dalam konteks yang lebih luas.

Kekompleksan kuasa media dapat ditonjolkan dari pelbagai aspek. Keunikan Utusan adalah fakta bahawa pemilikan dan penetapan agenda oleh UMNO jelas menjadikannya "suara UMNO", bukan sebagai suara masyarakat kepelbagaian etnik, ideologi dan pandangan yang menjadi hakikat Malaysia khususnya dalam era internet. "Suara UMNO" juga merujuk kepada suatu bentuk "kuasa politik-media" yang besar sehingga mampu melakukan fitnah atau pembohongan terhadap "musuh politik" dan "musuh peribadi".

Lantaran itu, Utusan tidak lagi melambangkan pemikiran dan kemahuan masyarakat Malaysia. Utusan hanya melambangkan mentaliti dan kemahuan pimpinan UMNO khususnya Najib yang terdesak kerana berdepan dengan tekanan pilihan raya umum akan datang sehingga menggunakan Utusan untuk memainkan politik fitnah dan politik talam dua muka.

Dewasa ini, Melayu khususnya dan rakyat Malaysia amnya tidak lagi memerlukan Utusan untuk mengetahui apa yang berlaku dalam dan di luar Malaysia. Namun tidak cukup sekadar menolak Utusan. Kita wajar menolak rejim pemerintah yang mahukan kawalan ketat terhadap media massa diteruskan. Kita juga wajar menolak mana-mana akhbar yang cuba mencontohi Utusan!

Akhbar bahasa Cina

Justeru, mentaliti dan hipokrisi sesetengah editor kanan akhbar Bahasa Cina wajar dibangkitkan untuk menghalusi pemahaman kita apabila membicarakan kuasa media yang diperolehi Utusan khususnya dan media amnya.

Untuk berdekad lamanya khususnya selepas penggantungan permit penerbitan Sin Chew Jit Poh semasa Operasi Lalang 1987 dan dalam konteks Akta Penerbitan dan Mesin Cetak 1984 (pindaan) 1987, barisan editor kanan sesebuah akhbar Bahasa Cina cenderung melihat laporan politik Utusan, Berita Harian (BH) dan New Straits Times (NST) sebagai rujukan utama.

Apa yang dimaksudkan di sini adalah, apabila didapati wujud berita berkenaan sesuatu yang negatif terhadap pimpinan UMNO-Barisan Nasional atau sesuatu yang dikira sensitif, laporan Utusan, BH atau NST dijadikan rujukan. Apabila akhbar Utusan, BH atau NST memberikan liputan besar, hal ini bermaksud adalah selamat untuk akhbar Bahasa Cina melaporkan isu yang sama pada keesokan harinya.

Logiknya adalah bahawa laporan Utusan, BH dan NST melambangkan agenda UMNO, dan pengalaman akhbar Bahasa Cina yang kononnya lebih "vulnerable" berbanding dengan Utusan, BH dan NST yang mempunyai sokongan politik (rujuk kepada UMNO) yang kuat apabila berdepan dengan tindakan Kementerian Dalam Negeri.

Lantaran itu, akhbar seperti Utusan, BH dan NST dilihat sebagai memiliki kuasa politik yang "tidak dimiliki" akhbar Bahasa Cina. Maka setiap kali kritikan dilontar terhadap akhbar Bahasa Cina yang melakukan penapisan diri (self-censorship), laporan berita yang tidak beretika atau berkepentingan diri, logik sedemikian dibangkitkan untuk mematikan kritikan.

Dengan kata lain, apa yang cuba diutarakan adalah bahawa akhbar Bahasa Cina tidak bersekongkol dengan kuasa politik dan tidak membentuk "kuasa politik-media". Logik sedemikian mirip dengan hujah bahawa Najib yang "moderate" tidak bersekongkol dengan kuasa esktrem sedangkan komplotan kuasa sebenarnya mengambil tempat, cuma imej "pertengahan" Najib dperkukuh melalui pembentukan persepsi "kuasa politik-media".

Aspek yang jarang-jarang sekali dibincangkan adalah, yang berdepan malahan berkomplot dengan kuasa politik tidak terhad kepada Utusan, BH dan NST, akhbar Bahasa Cina juga bersekongkol dengan kuasa politik. Contoh klasik ialah hubungan komplotan sesetengah editor kanan akhbar Bahasa Cina dengan pemimpin tertentu MCA yang begitu menonjol sekali semasa pertarungan politik berlaku sesama puak bertentangan dalam MCA.

Apa yang ingin dibicarakan di sini adalah, selain berdepan dengan kawalan politik, akhbar yang bersekongkol dengan rejim pemerintah juga membentuk kuasa politik sehingga mampu melancarkan serangan terhadap musuh rejim pemerintah dan individu atau golongan yang dianggap musuh peribadi editor kanan akhbar arus perdana tanpa check and balance.

Sesungguhnya, logik akhbar Bahasa Cina lebih "vulnerable" telah dijadikan alasan oleh editor kanan untuk berdekad lamanya sementera menikmati kepentingan tertentu melalui politik talam dua muka dalam kalangan editor akhbar arus perdana.

Sebab itu, setiap tahun apabila terbaca bicara editor kanan akhbar arus perdana mengenai kepentingan kebebasan media sempena hari kebebasan akhbar sedunia, otak durianku akan membisik kepada diriku, jangan kita terpedaya dengan politik talam dua muka editor kanan akhbar yang bersekongkol dengan kuasa establishment!

Sesungguhnya, hubungan komplotan sedemikian telah memperkukuh cengkaman rejim pemerintah terhadap media. Malahan, apabila sesetengah wartawan bangkit atau masyarakat madani bergerak mempertahankan kebebasan media, hubungan komplot sedemikian menjadi halangan kepada perjuangan membebaskan media daripada kawalan ketat rejim pemerintah.

Minyak naik: BN wujud Tabung dana khas hadapi PRU – Azan


KUALA LUMPUR: Berikutan kenaikan harga minyak baru-baru ini, Ahli Parlimen Indera Mahkota Azan Ismail mendakwa satu tabung khas akan diwujudkan oleh kerajaan Barisan Nasional sebagai dana bagi parti tersebut menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13.

“Tidak mungkin kerajaan mengumumkan kenaikan harga minyak tanpa mempunyai maksud atau tujuan lain. Penstrukturan harga minyak ini adalah perlu bagi menampung jangkaan perbelanjaan besar mereka dalam pilihan raya umum akan datang.

“Kenaikan harga minyak ini sebenarnya tidak memberikan faedah langsung kepada peniaga, tetapi keuntungan tersebut ‘disedut’ oleh ‘orang tengah’ dan disalurkan ke dalam dana tabung tersebut. ‘Orang tengah’ itu adalah di kalangan pemerintah itu sendiri,” katanya.

Seperti yang dilakukan kerajaan sebelum ini, Azan menjelaskan ‘trend’ memberi amaran kepada peniaga yang menaikkan harga barangan akan dibuat bagi mencipta persepsi bahawa kerajaan telah melakukan penguatkuasaan undang-undang.

“Inilah kesan berantai yang akan berlaku akibat kenaikan terbaru petrol jenis RON 97. Saya yakin, dalam tahun ini juga minyak jenis RON 95 akan turut dinaikkan.

Menyentuh mengenai kenaikan harga gula yang dinaikkan sebanyak 20 sen yang berkuatkuasa hari ini, Azan berkata ia akan memberi kesan kepada kenaikan harga barangan keperluan lain.

“Kenaikan harga gula yang merupakan kandungan penting dalam makanan orang Malaysia memberi gambaran bahawa, akan belakunya musim kenaikan pelbagai barangan keperluan harian secara besar-besaran.

“Tetapi kerajaan tidak boleh berbuat apa-apa kepada harga akhir daripada rantaian kesan kenaikan disebabkan hanya gula yang menjadi barangan kawalan, tetapi tidak kepada produk akhir.

“Begitu juga dengan kenaikan kos bahan api, maka kos tambahan atas perkhidmatan seperti kenderaan awam itu sendiri akan turut meningkat. Sudah tentu ia membebankan golongan peniaga, peruncit dan pengguna,” katanya.

Dalam pada itu, Azan menjelaskan, kadar inflasi di Malaysia semakin meningkat, seiring dengan kenaikan harga keperluan asas.

“Sekiranya kita ada duit RM 1000 nilainya tidak akan sama lagi seperti sebelum ini, apatah lagi dengan ketiadaan kenaikan gaj mahu pun gaji minimum.

“Tambahan pula, kita masih belum lagi berhadapan dengan kekurangan stok, permintaan tinggi semasa perayaan, barangan yang disorok dan sebagainya.

“Kawalan atau pun janji penguatkuasaan kerajaan umpama ‘menanam tebu di bibir’.

“Keadaan ini adalah satu permulaan kepada kitaran lengkap kenaikan dan beban kos kehidupan yang kita akan hadapi tidak berapa lagi.” ujarnya.

Kerajaan dituntut dedah pembelian kilang ‘Raja Gula’ oleh Felda – Azan


KUALA LUMPUR: Kerajaan didesak untuk mengumumkan jumlah transaksi pembelian Malayan Sugar Manufacturing Co Sdn Bhd (MSM) yang sebelum ini dimiliki oleh Raja Gula, Tan Sri Robert Kuok.

Menurut Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail, pembelian itu dilakukan menerusi anak syarikat Felda, iaitu Felda Global Ventures Holdings Sdn Bhd (FGVH).

Individu terkaya di Malaysia, Robert kuok tahu industri gula tidak lagi mendatang keuntungan akibat bekalan gula murah dan subsidi yang semakin kurang

“Felda ialah sebuah syarikat berkepentingan kerajaan. Mengapa jumlah pembelian tersebut tidak diumumkan secara terbuka? Agensi mana yang dilakukan untuk membuat penilaian aset dan liabiliti syarikat tersebut,” soal Azan.

Azan Ismail mendakwa, kerajaan seolah-oleh menyembunyikan perkara tersebut dari pengetahuan rakyat, sehinggalah rentetan dari siri kenaikan barangan keperluan termasuk kenaikan harga gula sebanyak 20 sen yang diumum kerajaan semalam.

Menurut laporan media, FGVH turut membeli Kilang Gula Felda Perlis Sdn Bhd, sebidang tanah seluas 5,800 hektar di Chuping, Perlis dan 20% pegangan Tradewinds (M) Bhd dengan anggaran jumlah RM 1.5 billion.

Difahamkan kini, Robert Kuok, yang juga jutawan pertama di Malaysia kemudiannya membeli syarikat CSR Limited, iaitu pengeluar gula terbesar di Australia.

“Sekarang ini, jika Felda mahu mengimport gula dari Australia, agensi tersebut akan membeli dari syarikat yang dimiliki oleh Robert Kuok.

“Ini tidak memberikan makna kepada Felda kerana pada akhirnya nanti, sekiranya ada kenaikan harga gula di negara ini, maka Felda akan dipersalahkan.

“Sedangkan, keuntungan awal telah dikaut oleh orang yang sama, iaitu kroni Barisan Nasional dan pernah mendapat faedah dari monopoli gula selama puluhan tahun di negara ini.

“Felda belum tentu mendapat keuntungan, kerana gula adalah barangan kawalan. Jika ada pun, sudah tentu ia ‘disedut’ oleh pihak ketiga yang menjadikan nilai terkumpul tersebut sebagai dana pilihan raya bagi pihak Barisan Nasional,” tambah Azan.

Dalam pada itu, Azan Ismail mendakwa, kerajaan cuba mewujudkan suasana tenteram di kalangan rakyat Malaysia terutamanya orang Melayu dengan mendakwa, pembelian syarikat gula tersebut oleh Felda menunjukkan kerajaan prihatin terhadap agensi yang banyak memberikan faedah kepada orang Melayu itu.

“Orang Melayu jangan terperangkap dengan tindakan kerajaan ini. Pembelian kilang gula milik Robert Kuok oleh Felda tidak memberi jaminan bahawa nasib orang Melayu lebih terbela.

“Kita tidak tahu siapa yang berkepentingan di dalam transaksi tersebut yang akan mengaut keuntungan. Apatah lagi proses pembelian FGVH tidak diumumkan secara terbuka.

“Sebab itu, kita tuntut dokumen tersebut didedahkan kepada umum,” ujar Azan.

Pemuda ‘upahan’ Umno ganggu ceramah Anwar di Melaka

Di mana ada ceramah Anwar, di situ lambakan sekatan jalan raya

MELAKA: Yang Melayu membentang tikar dan duduk. Yang Cina mahupun India, ada berdiri dan ada yang duduk di bangku kecil yang dibawa dari rumah.

Tiga gaya berbeza namun satu matlamat sama – mendengar ceramah Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Mereka hadir Ceramah Perdana Tawan Melaka PRU-13, ‘Ubah Sekarang, Selamatkan Malaysia’ di Pejabat Pas Kawasan dan Unit Peti Undi Bukit Katil dan walaupun ia berlangsung di markas PAS, ceramah itu menarik khalayak pelbagai kaum.

Pengerusi Majlis Pimpinan Melaka merangkap Ketua Angkatan Muda KEADILAN (AMK), Shamsul Iskandar Mat Akin memulakan ceramah dengan memohon maaf kerana hadirin terpaksa bersusah payah untuk hadir ke ceramah.

Di mana ada ceramah Anwar, di situ lambakan sekatan jalan raya

Secara berjenaka, beliau menyatakan Bukit Katil adalah kawasan ‘paling selamat’ di Melaka kerana banyak sekatan jalan raya pada malam ini.

“Polis sekarang adalah pencegah ceramah, bukan lagi pencegah jenayah,” sindir beliau.

Beliau berkata, lokasi asal yang dijadual di Paya Rumput terpaksa dipindah ke Bukit Katil kerana satu lubang besar digali untuk menghalang orang mendengar ceramah.

“Ia mengingatkan saya kepada Perang Khandaq (peperangan pada zaman Rasulullah ketika menyebar Islam),” kata Shamsul.

Shamsul kemudian meningkatkan ‘suhu’ ucapan dengan menyegarkan ingatan hadirin kepada penganiayaan terhadap Anwar.

“16 Mei ini, Datuk Seri (Anwar) tak perlu dipanggil bela diri sebab sepanjang perbicaraan tiada bukti Anwar terhadap pertuduhan yang dikenakan,” katanya.

Beliau sempat berjenaka dengan berpesan kepada hadirin agar ‘memasang’ niat betul apabila menonton atau membaca media kerajaan Umno Barisan Nasional (BN) supaya mudah terpengaruh dengan putar belit mereka.

“Kalau baca Utusan atau tengok TV3, kena pasang niat. ‘Sahaja aku tengok TV3 atau baca Utusan tak mahu percaya apa yang dilapor,” katanya dengan disambut gelak tawa.

Ahli Parlimen Hulu Langat, Abdullah Sani kemudian mengambil tempat untuk berceramah tetapi ucapannya kerap diganggu sekumpulan kira-kira 20 penyokong Umno yang berteriak ‘Hidup Saiful’ dan ‘Anwar b*b*’ dari seberang jalan.

Biarpun kekangan dibuat bagi menghalang rakyat mendengar amanat Anwar, ribuan pasti hadir

Sebaik sahaja Anwar mengambil tempat untuk berceramah, beliau menempelak penyokong Umno itu.

“Bayar RM50, tolong jerit pada ceramah. Jangan jadi hamba orang rasuah. Kerja tidak ada. Pendidikan, tidak ada. Yang ada RM50, upah jerit. Dalam Quran, disebut ‘keldai’,” katanya disambut sorakan gemuruh.

Anwar turut menempelak Puteri Umno yang pernah menyamakan Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat dengan pemimpin ajaran sesat, Ayah Pin.

“Orang begini jahil, angkuh, bodoh. Paling saya menyampah dengan orang macam ini,” kata Anwar.

Berucap lebih lanjut, Anwar berkata, walaupun berhadapan dengan pelbagai dugaan, beliau bersyukur ke mana-mana beliau pergi, sokongan tetap diberi.

“Hari-hari dicerca, mana-mana saya pergi sokongan tetap ada. Maknanya, bukan semua rakyat bodoh,” katanya.

Dalam ucapan, Anwar juga menjelaskan, isu jam Omega tidak diteruskan polis dan Umno kerana jam yang diserahkan Eskay kepada polis sebenarnya ‘dibeli’ beliau pada 2004, sewaktu masih dalam penjara.

Beliau juga sempat berkongsi pengalamannya dipujuk Ahli Lembaga Pengarah Bank Baraqa untuk tinggal di luar negara sewaktu berkunjung ke Bahrain baru-baru ini.

“Tak payah duduk di situlah (Malaysia), kami tengok (dugaan yang dihadapi Anwar) kami pun tak tahan,” cerita Anwar yang tetap mahu meneruskan perjuangan demi rakyat Malaysia.

“Rakyat tidak cerca saya, yang cerca saya pemimpin Umno,” kata Anwar.

Khamis, 12 Mei 2011

CAKAP SENANG - MENIPU LAGI SENANG

LAGI KELENTONG RAKYATHARGA MINYAK DI PASARAN ASIA JATUH AS$101 SETONG – suara keadilan

Harga minyak di pasaran Asia jatuh lagi kepada AS$101 setong Selasa disebabkan peniaga menjangka pertambahan inventori minyak mentah mingguan Amerika Syarikat susulan permintaan lemah, lapor AP semalam.

Penanda aras minyak mentah bagi Jun jatuh AS$1.41 kepada AS$101.14 setong lewat petang Isnin dalam tempoh pertengahan dagangan elektronik Kuala Lumpur bagi bursa dagangan New York.

Kadar kontrak mencatatkan peningkatan AS$5.37 atau 5.5 peratus sebelum reda pada AS$102.55.

Pada 5 Mei lalu, kerajaan Umno-BN menaikkan harga minyak RON97 kepada RM2.90 seliter dengan pertambahan sebanyak 20 sen lagi.

Ia merupakan kenaikan kali ketujuh sejak ia diapung mengikut harga pasaran semasa. Kenaikan tersebut juga merupakan yang tertinggi dalam sejarah negara.

CAKAP KALAU HARGA MINYAK DUNIA JATUH… HARGA DI MALAYSIA AKAN TURUN…...

TIPU PUNYA CAKAP ...CIIT PANNDY KUTTYY….

SEMUA CAKAP NAK TIPU MAK CIK FELDA…...

ABIS ORANG MELAYU KENA TIPU…...

...APA PUNYA TUUUUR PUNYA KERAJAAAN... TIPU SAJE.....

nota:
mana menteri gula?
senyap aje?
mentyeri telor dimana?
tak ada suara pun
kah kah kahDARI AKHBAR PANDDY KUTTY

INI YANG KITA NAK TENGOKnota:
inilah dia akhbar panddy kutty
akhbar pengait fikiran rakyat

inilah muka depan akhbar
yang ingin satu negara hendak lihatnota:


bik mama marah?
kah kah kah

ciit... panddy kutty!!!


KETAWA LAH KAMU

YANG INI BANGANG TERLAMPAUnota:
ketawalah kamu
ketawa terlampau lampau
adalah baik untuk kesehatan
TUDUHAN MELAMPAU DALAM BUKU KARTUN ZUNAR
- mkini

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini diberitahu bahawa dua buku pelukis kartun Zulkiflee Anwar Ulhaq diharamkan oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN) kerana ia mempunyai “tuduhan melamapau” yang mungkin memudaratkan ketenteraman awam.

Dalam hujahnya berhubung saman pelukis kartun itu yang popular dengan nama Zunar terhadap KDN, peguam persekutuan Noor Hisham Ismail berkata buku-buku tersebut juga dilihat sebagai “penghinaan ekstrim terhadap pemimpin negara”.

"Kesimpulan yang dibuat menteri (dalam negeri) ialah kandungan kartun itu membawa tuduhan melampau dan penghinaan ekstrim terhadap pemimpin negara termasuk sistem kehakiman.

"Buku-buku itu tidak boleh menyebabkan huru-hara awam tetapi mempunyai potensi bahawa mereka yang membacanya boleh dipengaruhi.”

TERGULING GULING …TEGOLEH DOG BACA BERITA INI…...

DULU ADA PRAMAGURI TERLAMPAU…...

KEMUDIAN ADA PRAMAGURA TERLAMPAU…...

..DI IKUTI DENGAN MAK DATIN TERLAMPAU…..

NOW SHOWING… KARTON TERLAMPAU…...

NEXT CHANGE: EKSAUST BIK MAMA TERLAMPAU


AL - USTAZ AL PANDDY KUTTY

SATU AMALAN AGAMA?


MADEY : TAK BENAR KERETA LAIN MAHAL KERANA PROTON
- mkini

Mahathir Mohamad berkata dakwaan sesetengah pihak bahawa harga kereta yang dijual di negara ini mahal kerana pengeluar kereta nasional itu adalah tidak benar.

"Dari dulu lagi, kerajaan telah mengenakan cukai yang tinggi supaya negara tidak melihat pengaliran wang kita (dalam penjualan kereta) terlalu banyak ke luar negeri," katanya.

Mahathir berkata mereka yang membeli kereta Proton adalah satu perbuatan amal jariah kerana apabila Proton maju, ramai yang mendapat kerja dan dapat menyara keluarga mereka.

"Kita ingin melihat Proton memainkan peranan sebagai satu jentera sosio ekonomi yang menolong menjayakan dan membahagiakan kehidupan rakyat kita di Malaysia," kata beliau.

..INI FATWA DARI AL USTAZ AL PANNDY KUTTY......

....BETAPA BAIKNYA KITA BELI PROTON......

... RUPA RUPANYA SATU AMAL IBADAT BILA BELI KERETA PROTON......

... CIIIT...POOORAAAH.... PANNNDY KUTTY....

Selasa, 10 Mei 2011

Ayat Standard K'jaan BN bila naik barang..

Harga gula naik 20 sen

PUTRAJAYA - Kerajaan semalam mengumumkan kenaikan harga gula sebanyak 20 sen daripada RM2.10 kepada RM2.30 sekilogram mulai hari ini.

Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Mohd. Zain Mohd. Dom berkata, langkah untuk merasionalisasikan harga runcit gula itu dibuat selaras dengan keputusan mesyuarat Majlis Penasihat Ekonomi Negara (MPEN) semalam.

"Kerajaan telah membuat keputusan untuk merasionalisasikan subsidi dan dalam hal ini, MPEN menetapkan subsidi tanggungan kerajaan untuk gula perlu diturunkan lagi," katanya kepada pemberita di sini semalam.

Beliau berkata, walaupun berlaku kenaikan, harga runcit gula di Malaysia masih rendah berbanding negara serantau seperti Indonesia, Singapura, Thailand dan Filipina.[ayat standard KERAJAAN BN]

Sebagai contoh, katanya, harga runcit gula di Indonesia ialah RM3.80 sekilogram, Singapura (RM3.61), Thailand (RM2.31) dan Filipina (RM4.50).

'Beri rebat yuran pengajian dulu'

ALOR SETAR - Universiti Utara Malaysia (UUM) diminta supaya memberi rebat yuran pengajian kepada pelajarnya terlebih dahulu, sebelum meminta Kerajaan Negeri menunaikan permintaan universiti itu mendapatkan rebat cukai tanah.

Pengarah Urusetia Penerangan Kerajaan Negeri, Zulkifli Yahaya berkata, sekiranya banyak pihak mendakwa Kerajaan Negeri tidak prihatin kerana menolak permohonan rebat UUM, universiti itu pula diminta memberi rebat yuran pengajian sebagai tanda prihatin kepada pelajarnya.

“Ini bukan soal prihatin atau sebaliknya, tetapi berdasarkan undang-undang. Mengapa UUM tidak beri rebat pada pelajarnya jika prihatin dengan kebajikan mereka, kalau UUM sendiri tidak mampu beri rebat, jadi jangan pula meminta pada Kerajaan Negeri,” katanya, mengulas beberapa kenyataan pemimpin UMNO yang membidas tindakan Kerajaan Negeri dan Pejabat Tanah dan Galian (PTG) menolak permohonan rebat cukai UUM, seperti mana yang diberikan ketika Kedah ditadbir Barisan Nasional (BN).

Zulkifli berkata, situasi ini hanya berlaku di Kedah, tetapi tidak di negeri-negeri lain, terutama bawah Kerajaan BN, dan menyifatkan ianya hanya helah politik.

“Mengapa Kerajaan Negeri Perlis yang diperintah BN tidak memberi rebat kepada Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) yang kadar cukainya jauh lebih tinggi berbanding UUM?” katanya.

Menurutnya, ekoran daripada pemberian rebat, Kerajaan Negeri terdahulu telah hilang hasil mencecah RM4,933,071.00, menyebabkan perbelanjaan pengurusan negeri terutamanya dalam bidang kebajikan rakyat diambil alih oleh Pusat ekoran kelemahan Kerajaan Negeri ketika itu.

“Sekarang Kerajaan Negeri perlu berdikari. Walaupun Kedah masih menerima peruntukan daripada Kerajaan Persekutuan, namun Kedah adalah antara negeri yang dianaktirikan oleh Pusat. Contohnya, ramai penerima bantuan e-Kasih ditamatkan bantuan bulanan oleh Pusat sedangkan mereka adalah penerima bantuan Kerajaan Negeri bawah e-Sinar,” katanya.

Zulkifli berkata, selain mencari dana untuk pembangunan negeri, Kerajaan Negeri juga terpaksa menjelaskan hutang tinggalan BN lalu mencecah RM2.3 bilion, di mana RM1.83 bilion adalah hutang berkaitan air.

“Disebabkan prihatin kebajikan rakyat, Kerajaan Negeri akan pastikan setiap sen digunakan untuk kesejahteraan mereka," katanya.

Zulkifli turut membidas UUM mempertikai cukai tanah kerana syarikat milik UUM memperoleh keuntungan RM80 juta tahun lalu.

“Mereka kata bukan berorientasikan perniagaan, tetapi premis dan tanah yang cukainya berstatus IPTA hanya dikenakan 20 sen meter persegi. Ini menunjukkan mereka mampu bayar ikut kadar sebenar,” katanya.

PADAN MUKA

YA AMPOOON!!!

CHIA: POLIS UGUT LETAK PARANG, DADAH DALAM KERETA - mkini

Seorang peniaga, Chia Buang Hing memberitahu mahkamah hari ini bagaimana selepas dia dipukul teruk, pegawai polis Norzali Rosle mengugut untuk meletak parang dan dadah dalam keretanya, jika dia enggan memenuhi tuntutannya.

Chia berkata, jika dia tidak mengatakan bahawa kecederaannya adalah disebabkan satu pelanggaran kereta dan dia dipukul oleh pembuli jalan raya, Norzali akan meletak parang dan dadah dalam keretanya.

Menurutnya lagi, Norzali berkata dia akan menyumbatnya ke penjara untuk tempoh yang lama dan dia (Chia) tidak akan terlepas dari tahanan polis.

Chia - seorang membuat bingkai - memberi keterangan dalam perbicaraan lima anggota polis yang dituduh menyebabkan kecederaan ke atasnya.

Dia juga mendakwa telah dibelasah oleh polis selepas dia ditahan di satu sekatan jalan di Damansara Mutiara, Petaling Jaya pada 18 Disember tahun lepas.

PATUT LAAA SELALU KITA BACA PENYAMUN ADA PARANG…..

BARU TERINGAT…. ADIK AMINULRASYID YANG DIBUNUH DI SHAH ALAM …...

.... POLIS KATA ADA JUMPA PARANG DALAM KERETA...…

... TAPI KAKAK YANG PUNYA KERETA TAK TAHU APA ITU PARANG...

RUPA RUPA NYA PARANG DATANG KEMUDIAN…..

LEPAS PARANG DADAH PULAK SAMAPi….CEKAP POLIS KITA.....

INI LAH NAMA NNYA KETUNAN MELAYU…


MULA MULA SELARAS - SEKARANG RASIONALISASI PULAK

INI DIA SAIS BIK MAMAnota:
tak perlu 62 orang untuk
basuh seluar dalam bik mama
tiga orang sudah cukupRASIONAISASI SUBSIDi: HARGA GULA NAIK 20 SEN ESOK
- meloya

PUTRAJAYA 9 Mei - Kerajaan hari ini mengumumkan kenaikan harga gula sebanyak 20 sen kepada RM2.30 sekilogram berkuat kuasa esok.

Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Mohd. Zin Mohd. Dom berkata, dengan kenaikan itu, kerajaan masih menanggung subsidi sebanyak RM283.4 juta.

"Dengan kadar subsidi sebanyak 20 sen sekilogram, penjimatan dapat dilakukan sebanyak RM116.6 juta.

MANA PERGINYA MENTERI HARGA AYAM?....…

…MINYAK NAIK…. TOWKAY JUAL MINYAK YANG UMUM…..

GULA NAIK … SETIAUSHA KEMENTERIAN YANG UMUM….…

MACAM INI TAK PERLU ADA MENTERI LAAA….JIMAT BUJET ……

TAK ADA MENTERI RASUAH AKAN KURANG…

JIMAT DUIT INI NAK BUAT APA?......

KALAU BETUL NAK JIMAT JANGAN BELI KAPAL SELAM……

TAK PERLU BELI KERETA KEBAL… LAGI BANYAK DUIT JIMAT….…

DAN TAK PERLU 62 ORANG IKUT BIK MAMA PERGI TURKEY……

LIMA ORANG SUDAH CUKUP IRING BIK MAMA…..

DUA UNTUK BASUH DAN PERAH SELUAR DALAM…

DAN TIGA ORANG UNTUK KIPAS BAGI KERING BRA BIK MAMA…..

nota:
rasionalisasi ini apa?
cakap yang gunakan bahasa melayu?
dulu pakai selaras sekarang rasionalisasi
mak cik dan pak cik felda tak faham


PADAN MUKA

KAH KAH KAH
msbdlsdnh
fjnxd.den cd'cdmc

csd,lfjdf',csd
scsd,mxdflfv nmcsdv'sd
mcsdvkkf'mn 'sd,sfncsdv,.sdv
xlxd;xnsdlcd dkd;cdncsdvl cdklc '
./c mcdlcxdl;,cd.fv/cvfklflrgr,fgp;.c,l d;'

cd,sdf'f.;,g;dfDF"
'dfgm,vm,,vcmcnm

Isnin, 9 Mei 2011

Ketika harga minyak dunia Turun, BN Naikkan RON97


RON 97 dikatakan telah diapung oleh pentadbiran Najib mengikut harga pasaran dunia, dalam ertikata mudah harganya akan naik dan juga turun mengikut harga pasaran dunia..

Yang menghairankan ialah ketika harga minyak dunia turun harga minyak RON97 di Malaysia ini meningkat pula..Apa ke hal ni Najib? Pelampung yang mengapungkan harga minyak tu dah rosak ke? Hingga menyebabkannya boleh bergerak satu hala saja iaitu keatas sahaja.. atau ada ‘Gate Valve’ yang dipasang bagi membolehkannya mengalir pada satu hala saja.. (Sorry ya.. Technical punya ayat tu..)


Ketika harga minyak dunia menjunam, kerajaan naikkan RON97

KUALA LUMPUR: Ketika harga minyak di pasaran dunia jatuh menjunam, selepas tercetus kebimbangan terhadap permintaan tinggi di Amerika Syarikat, kerajaan Umno-BN pula bertindak menaikkan harga minyak Ron97.

Harga minyak mentah di pasaran dunia juga dilapor turun sejak Rabu terutama selepas berita kematian pemimpin Al Qaeda, Osama Ben Laden.

Minyak mentah jenis West Texas Intermediate @Light Sweet Crude oil (diperdagang di AS) turun sebanyak 0.4 peratus menjadikannya US$112.9 setong.

Sementara minyak mentah jenis Brent North sea (diperdagang di London) pula turun $1.26 kepada US$121.19 setong. Malah, penurunan harga minyak dunia itu turut diikuti dengan pengukuhan dolar Amerika Syarikat.

Ia adalah hari kedua berturut-turut kejatuhan mendadak untuk WTI dan Brent, yang dilihat mengukuhkan harga pasaran sejak bulan-bulan kebelakangan ini, di tengah- tengah pergolakan Arab yang memarakkan kebimbangan terhadap bekalan bahan mentah itu.

Mengulas perkara ini, Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail berkata, kerajaan membuat keputusan yang songsang dan tidak mengikut petunjuk yang betul apabila melaksanakan harga minyak mengikut pasaran semasa dalam negara.

“Kenaikan harga minyak yang dilakukan kerajaan mengikut purata bulanan tidak berpandu kepada harga pasaran dunia. Ini merupakan satu pentunjuk songsang yang dilakukan Umno-BN.

“Keputusan menaikkan harga minyak kali ketujuh dalam tempoh tertentu satu keputusan yang tidak waras,” katanya lagi.

Menurutnya lagi, alasan yang seringkali digunakan kerajaan iaitu terpaksa menanggung subsidi akibat kenaikan harga bahan mentah itu juga tidak logik.

“Subsidi yang diperkatakan kerajaan hanya lah ilusi tetapi tidak dapat dibuktikan dengan angka, di atas kertas dengan pembentangan akaun yang betul,” ujarnya.

Ketika ditanya apakah Pakatan Rakyat mempunyai kaedah untuk menurunkan harga minyak selepas mengambil alih kerajaan di Putrajaya, Azan berkata Pakatan mempunyai mekanisme berhubung perkara itu.

“Kita mempunyai mekanisme tetapi kita tidak mahu hebahkannya sekarang sebab kita tahu ia akan diciplak oleh Umno-BN. Banyak idea yang kita kemukakan dirompak mereka. Apa yang saya ingin tegaskan adalah kerajaan tidak ada idea yang bernas untuk menangani isu kenaikan harga minyak ini,” ujarnya.

Jika dibuat perbadingan, harga minyak di Malaysia jauh lebih tinggi berbanding negara lain seperti China (RM2.41), Brunei (RM1.29), Bahrain (87 sen), Kuwait (81 sen), Arab Saudi (58 sen), Libya (43 sen) dan Venezuela (16 sen).

KERIS PENDEK - LIDAH KONTOT

PASAL APA CABUT KERIS?


nota:
pasal apa sudah cabut minta maaf
apa salah keris ini?

apa pasal menjerit
lidah tak keluar


KDN PANDANG SERIOUS
- meloya

Kementerian Dalam Negeri memandang serius pendedahan mengenai pihak tertentu yang mahu menjadikan Kristian sebagai agama rasmi negara selain melantik Perdana Menteri di kalangan penganut agama itu.

Hishammuddin Hussein berkata, beliau turut terkejut dan sedih dengan pendedahan terbabit kerana dikhuatiri boleh mencetuskan ketegangan serta perbalahan antara kaum khususnya penganut Kristian di negara ini.

Beliau yang juga Naib Presiden UMNO turut menasihatkan pihak-pihak yang menganjurkan majlis pertemuan itu supaya jangan sekali-kali mempolitikkan sebarang isu berkaitan agama.

“Saya sedih, kerana ada pihak pembangkang yang mempolitikkan agama lain dan mahu menimbulkan kemarahan kalangan penganut Kristian. Sebelum ini tak ada langsung,’’ katanya.

... SEDIH KEPALA BANA LAAAA....

MALAON INI DULU BUKA KERIS… ..

KERIS SUDAH TERHUNUS…. TAPI TARAAAAK APA APA…...

TAK ADA APA APA … TUP TUP… MINTA MAAF…...

PASAL APA MINTA MAAAF…. TAK KAN TERASA SALAH BUKA KERIS…...

SAMPAI HARI INI ORANG GEROMBOLAN PAGGIL MALAON INI MAT KERIS TIPU…..


nota:
bini malaon ini terseksa
kerana lidah malaon ini
kontotNGO PEGUAM SELAM

AZIZ BARI -WAJAH PUBLIC INTELEKTUALPAKAR : TIDAK PERLU BIMBANG JIKA PM BUKAN ORANG ISLAM - minsider

Pakar undang-undang Prof Abdul Aziz Bari berkata, Perlembagaan Persekutuan tidak menuntut hanya perdana menteri beragama Islam boleh menerajui kerajaan pusat dan keperluan seperti itu bertentangan dengan undang-undang sedia ada.

“Peruntukan bahawa perdana menteri mesti seorang yang beragama Islam tidak selaras peruntukan di bawah Artikel 8 Perlembagaan Persekutuan,” katanya.

Aziz berkata demikian sebagai respons terhadap kenyataan Presiden Persatuan Peguam Muslim Malaysia (PPMM) Zainul Rijal Abu Bakar semalam yang mengatakan perdana menteri wajar beragama Islam.

Kata Zainul Rijal, walaupun ia tiada dalam peruntukan undang-undang mengenai soal agama atau kaum untuk menjadi perdana menteri, namun ia perlu bagi membantu dalam hal ehwal agama Islam.

JADI ISLAM SAJA BUKAN MENJAMIN MEMBAWA KEADILAN…..

..MUBARAK DI MESIR ISLAM.. PANDAI CAKAP ARAB..TAPI ZALIM…..

.. RAJA SAUDI… RUMAH DI MEKAH…..

....BUKA TINGKAP NAMPAK KAABAH…..

.... QURAN DALAN BAHASA ARAB SENDIRI......

.... TAPI DALAM DUNIA NO WAHID ZALIM…...

MADEY INDIA MUSLIM…. TAPI ZALIM DAN LAKNAT…...

... SWEDEN NEGARA KAPIR.... PM SWEDEN KAPIR MAKAN BABI......

... TAPI UNIVERSITY UNTUK RAKYAT DIBERI PERCUMA.......

...PERUBATAN DIBERI PADA RAKYAT PERCUMA...

... WARGA SWEDEN TAK KERJA DAPAT DUIT BULANAN......

...SEMUA RAKYAT DI BERI RUMAH.......

nota:
pm agama islam ke
pm agama kristian ke
pm agama hindu ke
tidak menjamin keadilan akan wujud

keadilan wujud jika agihan ekonomi adil
keadilan wujud jika ada kebebasan ada
keadilan wujud apabila warga memiliki kebebasan bersuara
keadilan wujud jika ekonomi yang menjana masyrakat itu adil
tak sangkut paut dengan agam pm