Khamis, 25 Ogos 2011

Penjaralah Anwar Seribu Kali, Jiwanya Tetap Bebas

MULAI Isnin perbicaraan tuduhan liwat ke atas Anwar Ibrahim masuk peringkat separuh akhir, iaitu pembelaaan diri oleh Anwar dan team peguamnya. Semalam Anwar telah membela dirinya dengan membuat kenyataan setebal 32 muka surat mengambil masa selama dua jam di kandang orang salah. Selepas ini setelah semua saksi pembela dipanggil hakim membuat keputusan sama ada Anwar disabit atau pun bebas.

Anwar memilih untuk memberi keterangan tanpa disoal balas oleh pendakwa. Ramai yang terkejut dengan 'keberanian' Anwar itu. Ada juga yang berpendapat Anwar sengaja menghulurkan leher ke penjara kerana keputusan memilih membela diri begitu merbahaya.

Ada juga yang musykil keputusan Anwar itu seolah-olah beliau pengecut untuk menghadapi realitinya?

Alasan Anwar kenapa beliau memilih cara itu kerana sangsi dengan keadilan dan integriti hakim yang mengendalikan kesnya. Itu adalah alasan paling konkrit.

Mengenai tindakan Anwar itu, kata dan ulaslah apa-apa pun sebab, negara ini bebas dan merdeka. Sesiapa boleh bersuara mengutuk dan mengampu sesiapa yang dimahuinya. Apa lagi kalau bersuara untuk membela pemimpin dan parti pemerintah kebebasan itu akan diberi semutlaknya. Tindakan ke atas pengampu kerajaan dan pemfitnah akan dibiarkan semahunya. Ini realiti bukan bohong. Apa yang berlaku di sekeliling kita mengesahkan hakikat itu.

Macam-macam juga cemuhan dilemparkan kepada Anwar. Bila Anwar membuat protes kepada mahkamah, minta tangguh dan sebagainya, dikatakan Anwar sengaja menangguhkan perbicaraan. Melambat-lambatkan yang memberi konotasi Anwar takut berhadapan dengan hukuman. Itu tuduhan mereka yang otak kemetot dan tidak mengetahui proses perundangan yang diguna pakai di negeri ini. Mereka yang lulus dalam bidang pengajian undang-undang akan tersenyum mendengar segala desakan dan protes itu.

Kalau ada masa belajarlah sedikit mengenai undang-undang dan bacalah peraturan (prosuder) mahkamah agar tidak nampak diri kita lebih bodoh dari kaldai tua yang nak mampos. (Maaflah kasar sikit).

Anwar boleh membuat rayuan, atau meminta perbicaraan ditangguhkan bukan sekali, tetapi seribu kali pun boleh. Ia bukan satu kesalahan kerana memang ada ruang untuk beliau berbuat begitu. Jadi kalau hendak salah, jangan salahkan Anwar tetapi salahkan kepada prosuder mahkamah yang membenarkannya. Kenapa kita harus salahkan ketiping berjalan mereng kerana adatnya memang begitu? Kitalah bodoh kerana tidak tahu bahasa dan adat.

Dalam keadaan hari ini yang Anwar anggap tuduhan ke atasnya itu adalah kelangsungan konspirasi adalah 'bundak' baginya kalau tidak berbuat begitu.

Sebagai orang akan menghadapi risiko dan akan menanggung kesan pertuduhan itu Anwar berhak melakukan apa saja. Anwar yang menanggung segala-gala bahana atas tuduh itu. Kalau disabitkan kesalahan, yang akan ke penjara bukan orang lain, tetapi Anwar secara bersendirian. Iya, perjuangan yang dilakukan adalah demi untuk rakyat dan orang ramai tetapi kalau berlaku apa-apa yang akan memikul bebannya diri Anwar seorang sahaja. Tahun 1998 dulu beliau telah melalui sejarah itu dan telah ada pengalaman azab mengenainya. Apakah Anwar suka-suka untuk mengambil risiko itu? Tanya dan jawablah sendiri dengan adil dan saksama.

Itulah tanggungjawab dan amanah. Anwar tidak pun meminta untuk orang menjadi galang gantinya. Tangan yang mencincang, bahu juga yang sanggup memikulnya. Itulah Anwar. Dan beliau sudah tahu dan arif benar mengenainya. Jadi membela hingga rapat ke dinding dan melakukan apa saja usaha dan ikhtiar itu adalah hak Anwar yang tidak akan dipersendakan oleh mereka yang waras fikirannya.

Jadi perangai-perangai yang tidak bermoral dan berotak kemetot yang berbambu aji no motoitu biarlah dimiliki oleh orang yang suka menjadi lanun upahan. Biarlah mereka hendak bertempik dan melaung tetapi jangan sampai orang di luar Umno terikut sama dengan gelagat itu. Kata orang bukan Umno kalau tidak jahat?

Berbalik kepada tanggapan buruk terhadap perbicaraan dan implikasi yang akan dihadapi Anwar kelak ia tidak akan ke mana. Hatta kalau pun Anwar di penjara sekalipun niat atau tujuan orang yang berbuat begitu tidak akan kesampaian. Kalau pendakwaan itu seperti mana kata Anwar untuk menghancurkan kerjaya politiknya, ia tidak akan menjadi kenyataan. Azam dari segala perancangan jahat itu hanya sia-sia saja. Perbuatan syaitan selalunya hancur sebelum hari siang.

Memang ada orang berharap kisah atau peristiwa tahun 1999 akan berulang sekali lagi ke atas kembara politik dan kehidupan Anwar. Keadaan waktu itu di mana pilihan raya umum ke-11 diadakan ketika Anwar berada dalam penjara. Mereka itu tidak mahu Anwar berpeluang mengambil bahagian dalam pilihan raya. Kali ini juga begitu, ada niat untuk melihat Anwar diringkukkan dalam penjara kemudian pilihan raya akan diadakan.

Mereka mengira hanya dengan penjarakan saja Anwar ia boleh menghalang Anwar daripada mengapai cita-cita politiknya untuk jadi Perdana Menteri. Dalam pada itu ia membolehkan orang yang berkuasa terus berkuasa. Apabila Anwar dipenjara bermakna beliau tidak akan dapat bertanding dalam pilihan raya selama dua penggal. Cukuplah kalau Anwar dipenjaga beliau tidak boleh menyertai pilihan raya ke -13 dan ke 14. Umur Anwar ketika itu sudah pun hampir 80 tahun sudah terlalu tua.

Dalam hitungan orang politik kalau Anwar dipenjara ia memberi peluang kepada UBN untuk menang. Najib bersama isterinya Rosmah Mansor akan merasa selesa kalau Anwar dihumban ke penjara. Mereka mengira Pakatan Rakyat tidak mampu mengugat BN kalau tanpa Anwar. Mereka tahu yang menjadi engen kepada Pakatan Rakyat hanya Anwar.

Anggapan sebegini menafikan dakwaan mengatakan Anwar kini sudah tidak berpengaruh. Kekuatan Anwar sudah pun mengecil, penyokongnya juga sudah berkurangan. Inilah kesilapan perhitungan para strategis UBN dalam membuat perhitungan mengenai ini. Mereka jadi lupa kepada apa yang mereka katakan sebelum ini. Inilah yang dikatakan kelalaian orang yang selalu membuat silap dan bertindak secara salah. Kenapa tupai jatuh ke tanah kerana terlalu percaya kepada kebijaksanaan diri sendiri.

Betulkah andaian itu, bahawa UBN akan menang dalam pilihan raya dan Pakatan Rakyat akan kalah tanpa Anwar berada di luar? Itu sebenarnya telahan dan anggapan saja. Orang yang ingin memperkecilkan kuasa Anwar akan berkata begitu. Sebenarnya apa yang akan berlaku bukan begitu. Diri anwar bukan faktor kepada kemenangan Pakatan Rakyat, tetapi perjuangan Anwar yang menjadi penyebabnya.

Perkembangan politik Malaysia di masa depan bukan saja terletak di tangan mana-mana individu atau tokoh seperti Anwar. Hari ini generasi muda sudah sedar dan insaf. Mereka bukan buta dan berada di bawah serkup lagi. Benih keberanian bersuara dan bertindak yang dipupuk Anwar kini sudah menular dan subuh tubuh dalam hati anak-anak muda. Perkembangan ini tidak boleh dibendung lagi dengan apa-apa kuasa syaitan.

Makanya kalau UBN mengira dengan memenjarakan Anwar kebangkitan itu berhenti dan UBN akan kembali selesa adalah satu kesilapan besar. Anggapan begitu umpama membubuh bim jangka dalam poket baju.

Mungkin generasi muda tidak begitu menaruh harapan lagi kepada Anwar untuk menajdi PM. Tetapi mereka tetap sedar bahawa kebangkitan politik hari ini untuk membela diri mereka sendiri. Jadi sesiapa pun yang akan memimpin nanti mereka tidak akan peduli. Yang berada di hadapan mereka satu saja tumbangkan UBN. Semangat dan jiwa anwar adalah pendorong kepada usaha dan perjuangan itu.

Kesedaran hak membela diri dan semangat keberanian yang dicurahkan Anwar kini sudah menyelinap dan menyerap ke segenap pembuluh darah generasi muda. Semangat dan keberanian itu membara dan marak dalam jiwa mereka. Justeru walaupun langkah Anwar dikunci dan jasadnya dibekukan tetapi spritual yang dialunkan Anwar terus bergelombang. Makanya saya mengira usaha memenjarakan Anwar menerusi konspirasi jahat itu tidak akan berhasil, malahan ia akan menyebabkan UBN semakin tenat dan parah.

Anwar boleh dimatikan oleh musuhnya tetapi semangat dan jiwa Anwar akan tetap melekat dihati setiap manusia yang mengenal diri dan tahu menjaga maruah dirinya sebagai manusia bertamadun. Lirik lagu jihad Anwar, Lawan Tetap Lawan akan menjadi lagu kebangsaan bangsa ini sebagai mengapai kemerdekaan mutlak mereka

Mufti: Melayu berpecah kerana k'jaan rasuah

Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria mendedahkan, bagi memastikan perpaduan Melayu-Islam, beliau pernah mengingatkan Datuk Seri Najib Tun Razak tentang kerajaan yang "lemah, tidak amanah dan rasuah."

"Saya kata pada Najib, Datuk Seri, perpecahan Melayu sebab kerajaan ini cukup lemah, tak amanah dan rasuah," kata Harussani.

Bercakap dalam wacana "Ulama dan Politik" di Shah Alam hari ini, Harussani berkata sebagai orang yang tidak berparti, beliau telah mengambil pendekatan itu sejak zaman Tun Razak Hussein lagi.

Diminta menghuraikan tegurannya itu, Harussani bagaimanapun enggan melakukannya kerana berharap ia "habis di sini sahaja".

Bercakap dalam wacana "Ulama dan Politik" di Shah Alam hari ini, Harussani berkata sebagai orang yang tidak berparti, beliau mengambil pendekatan itu sejak zaman bapa Najib - Tun Razak Hussein - menjadi perdana menteri lagi.

Harussani turut berkata, beliau juga pernah cuba menasihati bekas perdana Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tun Abdullah Ahmad Badawi sebelum ini berhubung pelbagai isu.

Harussani berkata, walaupun Dr Mahathir selalu mendengar nasihatnya, terdapat tiga perkara yang tidak dipedulikan.

Perkara itu menurutnya, nasihat yang cuba disampaikan supaya Dr Mahathir tidak memecat timbalannya ketika itu Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Waktu nak pecat Anwar, saya pergi tapi tak boleh masuk (jumpa). Saya kata, kalau pecat dia, bukan sikit pengaruh dia (Anwar), berpecah orang Melayu... Kalau hendak buat tuduhan liwat, kalau tak ada saksi, buruk padahnya.

Tak ingat

"(Nasihat) kedua, kalau nak pecat, buat rombakan kabinet dulu. Letakkan dia (Anwar) sebagai menteri biasa (baru pecat).

"Satu lagi (nasihat) saya tidak ingat," kata Harussani.

Pada zaman Abdullah pula, mufti paling kanan di Malaysia itu berkata, beliau pernah tiga kali menasihatinya tetapi semuanya ditolak.

Beliau bagaimanapun tidak menyebutkan apa tiga nasihatnya kepada Abdullah itu.

Harussani tegas mengulangi pendiriannya bahawa Melayu-Islam bersatu-padu, termasuk melalui pembentukan kerajaan campuran antara Umno-PAS kerana dalam al-Quran umat Islam diperintah berkasih-kasihan antara satu sama lain dan bukannya dengan orang kafir.

"Dalam al-Quran disebut orang kafir zalim. Tak pernah lagi disebut orang Islam itu zalim," katanya merujuk kepada kerjasama politik parti Melayu dengan parti yang didokong bukan Islam.

Dua lagi anggota panel dalam wacana itu Ketua Penerangan PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dan ulama muda Umno Fathul Baru Mat Jahya. Bekas mufti Perlis Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin bertindak sebagai moderator.

Sebagai respons kepada pendapat itu, Tuan Ibrahim (kiri) sebelum itu secara berseloroh mengusik Harussani dengan berkata:

"Kalau mufti hendak jumpa perdana menteri pun tak boleh, lu fikirlah sendiri."

Ketawa besar

Kata-kata itu nyata mengundang ketawa besar kira-kira 500 peserta yang hadir dalam majlis kira-kira dua jam itu.

Mengaitkan perkara itu tentang pengiktirafan terhadap ulama, Tuan Ibrahim mengambil kesempatan menyifatkan kerajaan dan Umno selama ini selama ini hanya menjadikan ulama seolah-olah 'terompah kayu' dan 'ricecooker' (periuk nasi).

"Ia beri gambaran, bila perlu saja pakai ulama. Pandangan majlis fatwa ditolak, pandangan mufti diketepi. (Jadi ulama) nak pandu politik macam mana kalau pengiktirafan pun tak ada," katanya.

Sementara itu, Fathul pula berkata, usaha dakwah memerlukan masa dan tempoh sebelum membuahkan hasil.

Sehubungan itu, beliau meminta umat Islam di negara ini mendoakan kebaikan kepada pemimpin supaya kesannya dirasai semua lapisan masyarakat.

"Ini tidak, doa minta mampuslah, pecah perutlah," katanya yang kesal kerana pernah digelar "ulama upahan".

BETUL KE AKHBAR KOMPAS MINTA MAAF?

NOTA

media di indonesia hari ini heboh
berita bagaimana kompas telah dipaksa
mohon maaf oleh rosmah

rosmah telah mengancam kompas
kalau tidak mohon maaf
rosmah akan berbogel
di hadapan pejabat kompas

untuk mengelakan pekerja dan wartawan kompas
dari muntak taik - maka kompas telah dikatakan
minta maaf -kah kah kah

KOMPAS DIPAKSA MOHON MAAF OLEH ROSMAH

Menurut sumber Malaysiakini, permohonan maaf yang dituntut oleh Pejabat Perdana Menteri (PMO) pada mulanya ditolak oleh editor Kompas yang bertegas mempertahankan artikel mereka, khususnya berhubung dakwaan kegiatan kongsi gelap Maira, yang juga boleh dilayari secara meluas di Internet.

Dua penasihat itu kemudiannya mengancam mengugut Kompas dengan tindakan undang-undang, tetapi ini juga gagal untuk menundukkan akhbar Indonesia yang berpengaruh itu.

Kompas, bagaimanapun bersetuju membuka ruang kepada Najib untuk menjawap dan menangkis segala tuduhan dengan menghantar editor antarabangsa, Jimmy Harianto bagi menemubual Najib di Putrajaya pada Khamis lalu.

Bagiamanapun pada Ahad lalu, agensi berita nasional Bernama mengesahkan bahawa Kompas telah meminta maaf kepada Najib.


...YANG LAPOR MINTA MAAF INI HANYA TIEWNAMA.... kah kah kah...

MULUT BESAR


nota:
mulut besar
tanda suka makan free
lain suka apa?SAHEH INI KANG KONG DARI SINTOK

NOTA:

sila ambil perhatian
telah dibuktikan sekali lagi
bahawa yang selalu bercakap tentang melayu itu
sebenarnya bukan melayu

lihat gambar dibawah ini
saheh ini eee kang kong dari sintok

semenjak zaman kerajaan melayu melaka lagi
kita bertemu dengan watak ee
ada kling mendeliar
ada kitul
eee inilah yang membawa malapetaka kepada melayu

jumpa eee jumpa ular
ketuk kepala zul nordin dulu'
kerana hutang belum bayar
kah kah kah


EEE DARI SINTUK
MANA ADA KAUM YG BERSATU..! DI CHINA BERGADUH, DI INDIA BERGADUH, DI ARAB BERGADUH,,! TAKDE BERSATU2,,, BERSATU ITU ILUSI...! PERSOALAN YG KRITIKAL UTK MELAYU: BERSATU UNTUK APA???
By Non-Governmental Individual on SAHEH INI SINTOK on 8/23/11

Si bahalol Kang Kung ni tak tahukah bila Melayu pernah bersatu? Melayu hanya bersatu pada 5 rukun Islam dan adat kahwin aje, yang lain Melayu selalu berbeza pendapat. Tapi Kang Kung ni nampak lebih macam mamak tapi mahu berbicara tentan MElayu. --------------------------- mane ade bangsa dalam dunia ni bersatu? bukan melayu je... cina pun tak pernah bersatu... india... mat saleh, arab, afrika... pendapat akal fikiran akan menyebabkan tak da manusia yang bersatu... sikit-sikit "INILAH MELAYU, ITULAH MELAYU"... itu agenda madey ahhh... sib baik bro prasan kan gua agenda madey mamak... kuikuikui
By Revolusi_Malaysia on SAHEH INI SINTOK on 8/23/11

Maksud bersatu pada UMNONANI ialah bersatu dengan UMNO. Kalau tak bersatu dengan UMNO, maksudnya berpecah... eeeeee jugak ke pak cik ni....tone gelap sket
By Anonymous on SAHEH INI SINTOK on 8/23/11


kah kah kah kah.. nasib baik aku bukan lulusan sintok jugak.. barai jugak jadi sintok kalau asik kene bahan dgn tt.. kah kah kah kah..
By Anonymous on SAHEH INI SINTOK on 8/23/11


BERITA AWAL

NAIB CASELOR UUM:PERPECAHAN MELAYU MAKIN PARAH - malaysianinsider

SINTOK, 22 Ogos — Naib Canselor Universiti Utara Malaysia (UUM) berkata perpecahan masyarakat Melayu dilihat semakin parah meliputi segenap lapisan termasuk parti politik dan pertubuhan bukan kerajaan kerana terlalu mengejar agenda masing-masing.

“Saya melihat sekarang ini dengan penuh kebimbangan perpecahan yang sedang berlaku dalam masyarakat Melayu sangat parah. Mereka bukan sahaja berpecah daripada kelompok parti politik, malah dalam pertubuhan bukan kerajaan juga berpecah dan dalam organisasi pun turut berpecah.

“Tidak sepakat dalam hal-hal yang menyentuh mengenai kepentingan rakyat... agenda perjuangan kita yang sebenar pun kita sudah lupa,” kata Eee Mohamed Mustafa Eee Ishak dipetik Tiewnama Online.


... KALAU KANG KONG SAJA OKAY JUGA....kah kah kah..
...INI KANG KONG EEE.... kah kah kah...

....TAK ADALAH YANG PALING HINA MELAINKAN KANG KONG EEE... kah kah kah
KENYATAN RASMI

JAWATANKUASA PILIHAN KHAS PEMBAHARUAN PILIHAN RAYA TAK GAMBARKAN KEIKHLASAN PM DAN UMNO-BN


Saya merujuk kenyataan terbaru Saifuddin Abdullah, Timbalan Menteri Pengajian Tinggi dan Ahli Parlimen Temerloh yang meminta Pakatan Rakyat menyertai Jawatankuasa Pilihan Khas Pembaharuan Pilihan Raya dan tidak mempersoalkan keikhlasan Najib Razak dan UMNO-BN dalam menubuhkannya.

Saya pertama sekali ingin memuji Saifuddin sebagai antara minoriti kecil Menteri/Timbalan Menteri BN yang punya keberanian menyatakan prinsip dan pandangannya walaupun diserang bertubi-tubi oleh UMNO sendiri.

Pun begitu dalam hal ini saya berbeza pandangan dengannya.

Amalan perlantikan Jawatankuasa Pilihan Khas ini adalah amalan Parlimen Westminster. Secara tradisinya, Jawatankuasa Kira-Kira Awam (Public Accounts Committee atau PAC) yang dilihat memainkan peranan penting dalam memastikan kebertanggungjawaban dan ketelusan Kerajaan yang memerintah dipengerusikan Ahli Parlimen pembangkang. Ini bukan sahaja amalan di negara maju. India, misalnya, mempunyai Pengerusi PAC yang dipilih daripada pembangkang sejak tahun 1967.

Negeri pertama di Malaysia yang mengusulkan agar Pengerusi PAC diberikan kepada pihak pembangkang ialah Selangor di bawah Pakatan Rakyat pada tahun 2010. Cadangan itu dipersetujui oleh YB Khir Toyo dalam pertemuan dengan Speaker DUN Selangor Teng Chang Khim sebelum Sidang DUN pada Julai 2010 tetapi kemudian usul perlantikan Pengerusi PAC daripada pembangkang (BN) ditolak ketika Sidang DUN berlangsung.

Saya tidak tahu mengapa BN tukar fikiran di Selangor, tetapi kita berharap PM dapat menunjukkan kepimpinannya dan keikhlasannya dalam transformasi demokrasi negara dengan meletakkan syarat ini. Saya yakin Pakatan Rakyat tiada masalah menerimanya.

Malah, bukan ini sahaja. Pada 15 Ogos PM menegaskan penubuhan Jawatankuasa Pilihan Khas Pembaharuan Pilihan Raya dibuat bagi memastikan pilihan raya akan datang akan dijalankan secara bersih dan adil tanpa boleh dipertikaikan mana-mana pihak.

Ini nampaknya ekoran nasihat penasihat-penasihat dan konsultan-konsultan mewah yang dilantik BN yang melihat kesan negatif cara PM menguruskan BERSIH 2.0.

Tetapi penyakit ‘flip-flop’ ini terus menular dalam Jawatankuasa Pilihan Khas Pembaharuan Pilihan Raya apabila PM tunduk kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin dan menegaskan pilihan raya boleh diadakan bila-bila masa dan tidak tertakluk kepada Jawatankuasa Pilihan Khas tersebut.

Setiap pelajar undang-undang dan Perlembagaan Malaysia tahu kuasa membubarkan Parlimen adalah tertakluk kepada nasihat PM kepada Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong. Mengapa PM harus mengalah kepada TPM dalam hal ini?

Wujud sedikit harapan bahawa PM akan akhirnya menunjukkan kepimpinannya dan menjadikan Jawatankuasa Pilihan Khas ini sebagai warisannya kepada demokrasi Malaysia tetapi nampaknya harapan tersebut berkecai lagi.

Beza Pakatan dan BN ialah jelas – Pakatan cakap serupa bikin dan BN pula cakap tak serupa bikin.

NIK NAZMI NIK AHMAD
Pengarah Komunikasi
Parti Keadilan RakyatBERITA TERKINI DARI MAHKAMAH JALAN DUTA


Doktor Pusrawi, Dr Mohamad Osman mendedahkan di mahkamah sebentar tadi bahawa Saiful memasukkan pelastik ke dalam j**ur dia supaya nampak macam kena liwat


BOTOL UNTUK JUBUR SAIFOOL


nota:
sila cadangkan
botol yang mana
yang terbaik untuk
dimasukkan ke dlam jubur saifool
agar mahkamah yakin yang saifool
bukan anak dara lagi kah kah kahMINTA MAAF DARI RAIS YATIM

YANG MANA SATU?MINTA MAAF : KOMPAS MAHU RAIS YATIM MINTA MAAF
- tiewnama

Semua pemblog wajar mengikut langkah akhbar Indonesia, Kompas yang menuntut Rais Yatim memohon maaf kerana merogol seorang amah Indonesia.

Rais Yatim berkata laporan berita rogol amah ini telah ditimbulkan oleh pemblog. Kes rogol ini boleh menjejaskan reputasi seseorang yang berjawatan tinggi dalam sesebuah negara.

“Mereka yang telah menulis seperti Kompas itu di tanah air kita, sama ada pemblog atau mereka yang sengaja menimbulkan isu-isu ini harus berbuat sama seperti Kompas.

“Tapi keadaan dunia hari ini berapa orang sangatlah yang hendak tampil dan mohon maaf, sehingga diseret mungkin barangkali baru hendak pohon maaf,” katanya dipetik Tiewnama Online malam tadi.

... KAKI BODEEEEK.... kah kah kah


LAGI LAGI POLIS MALAYSIA BERHEMAH

NOTA:

ini lagi kesah dan cerita
polis malaysia berhemah
ini adalah cerita cerita
rakyat biasa yang telah
menjadi cerita 'cult'

kita berterima kaseh
kepada saekor kang kong
yang berani bersuara untuk
mengehemahkan polis malaysia
kah kah kahINILAH DIA BUKTI POLIS MALAYSIA AMAT AMAT BERHEMAH


ni ada dua yang aku nak kongsi 1) aku kena tahan dgn polis kat federal highway pada hari pertama bawak moto kat kl. dalam mencari lane moto, polis dah tahan.. so dia nak 20 ringgit aku kata 10 ringgit boleh la dia nak juga 20 aku kata boleh tapi duit syiling la.. pas tu dia ambil 10..

2) aku kena tahan speed trap.. so polis kata depa ada 4 org so aku kata sorong 10 hinggit so aku bagi note 50 pasal tadak duit kecik.. dan depa bagi balik 10 hinggit.. kah kah.. sekarang aku tak buat dah kerja tawar menawar nih.. kalau nak saman saman.. kalau tak nak saman bagi aku jalan..
By Anonymous on INI TAMBAHAN CERITA POLIS BERHEMAH on 8/22/11


kes berlaku masa aku belajar di usm tronoh perak sekitar tahun 92/93..malam minggu kami biasa tengok wayang kat ipoh..pastu makan kat railway station..kami park larr moto kapcai memasing kat depan gerai tu...masa tgh makan tetiba polis trafik datang terus saman motor yg parking depan gerai tu..aku ni bukan anak org kaya..bapak tanam kelapa sawit kat kampong..

nak settle saman memang tak mampu..bagitau bapak..bapak aku jual satu gulung paip getah meracun..dapat larr 200 hingget..aku pi balai trafik ipoh , kat kaunter depan tu aku bagitau niat aku nak bayar kompoun..polis tu tanye "mampu ker nak bayor kompoun?"..sebab aku bagitau aku ni masih belajar kat usm..aku pun tunjuk ler duit yg aku bawak tu (lurus betul aku masa tu)...polis tu amik duit aku pastu suruh aku balik...cilaka..! skang aku dah jadik kontraktor..buat projek kerajaan barisan nasional..untung yg aku buat aku bagi kat PAS utk dana pilhanraya..bior hancur BN..
By hadiputera on POLIS MALAYSIA BERHEMAH KE? on 8/22/11


NOTA:

ada lagi cerita cerita
polis malaysia berhemah?


SAHEH INI SINTOK

INI BUKTI BERSATU MELAWANnota:

melayu udah lama bersatu
melayu udah lama berpadu
melayu bersatu dan berpadu
untuk pecahkan gerombolan


NAIB CANCELOR UUM: PERPECAHAN MELAYU MAKIN PARAH
– malaysian insider

SINTOK, 22 Ogos — Naib Canselor Universiti Utara Malaysia (UUM) berkata perpecahan masyarakat Melayu dilihat semakin parah meliputi segenap lapisan termasuk parti politik dan pertubuhan bukan kerajaan kerana terlalu mengejar agenda masing-masing.

“Saya melihat sekarang ini dengan penuh kebimbangan perpecahan yang sedang berlaku dalam masyarakat Melayu sangat parah. Mereka bukan sahaja berpecah daripada kelompok parti politik, malah dalam pertubuhan bukan kerajaan juga berpecah dan dalam organisasi pun turut berpecah.

“Tidak sepakat dalam hal-hal yang menyentuh mengenai kepentingan rakyat... agenda perjuangan kita yang sebenar pun kita sudah lupa,” kata Prof Dr Mohamed Mustafa Ishak.

Beliau berkata kalau pemimpin dan orang Melayu masih tidak insaf, mereka terpaksa menerima hakikat bahawa mereka mungkin akan hilang kemerdekaan.

“Merdeka ialah penentuan nasib diri sendiri. Jika kita tidak boleh menentukan nasib diri sendiri dan nasib ditentukan oleh orang lain, apa ertinya kita merdeka. Inilah yang berlaku sekarang,” katanya.

“Jadi saya harap supaya gologan intelektual Melayu, ahli-ahli politik Melayu dan pemimpin-pemimpin Melayu semua insaf. Kita perlu mula bekerja bersama-sama,” kata beliau sambil menambah, “jangan sampai kita telah hilang semuanya baru kita nak berpeluk-peluk dan menangis.”

“Itu semua buang masa. Jangan sampai nasi menjadi bubur,” kata Mohamed Mustafa.
Beliau berkata sehingga kini ahli-ahli politik tidak boleh mengambil pendirian bersama dalam isu-isu yang menyentuh kepentingan agama, bangsa dan negara kerana mereka masing-masing terlalu meterialistik hendak mendapatkan kuasa, ganjaran dan pangkat yang akhirnya mereka lupa apa perjuangan mereka yang sebenar.

Katanya, sesiapa yang memberi pandangan akan terus dikecam sehinggakan jika ada ulama yang menghentam sesuatu perkara akan dikatakan “ulama upahan, ulama pengampu.”

“Jangan kita terlalu terdesak sehingga kita sanggup gadai masa depan bangsa dan negara hanya semata-mata untuk kuasa,” katanya.

...KALAU SINTOK ITU.... SINTOKLAAAAA.... kah kah kah...

....NAMPAK JELAS KESINTOKAN KANG KONG INI..... kah kah kah..

nota:
diharapkan semua pembaca
yang selalu bertanya kenapa tibai sintok?
berita ini akan menjawab soalan itu


....ADA LAGI RUPA RUPA NYA AJENDA PERPADUAN MELAYU.... kah kah kah..

...KANG KONG INI SELAMA TIDOOOO KE?.... kah kah kah...

....ATAU BUAT BENDANG Di KUALA KEDAH.... jkah kah kah...

....MELAYU MEMANG DAH LAMA BERSATU.... kah kah kah..

...MELAYU HARI INI SUDAH BERPADU.... kah kah kah...

....SEMUA MELAYU BERSATU MENGHUMBANKAN GEROMBOLAN.... kah kah kah...RAHSIA GEROMBOLAN AKAN DIBUKA DIMAHKAMAH

MENONGGENG GEROMBOLAN

SAYA TIDAK MINTA MAAF, JUMPA DI MAHKAMAH : MUSTAFA – harakah daily

Setiausaha Agung PAS, Mustafa Ali akan mendedahkan segala bukti penglibatan Umno di belakang isu pemeriksaan Jais ke atas gereja methodist Damansara Utama apabila beliau di saman oleh Umno nanti.

Sehubungan itu, beliau tidak bercadang untuk meminta maaf kepada Umno dan akan bertemu dengan mereka di mahkamah nanti, kata Mustafa yang bercakap dengan Harakahdaily dari Makkah.

"Saya tidak akan minta maaf dan akan serahkan bukti yang saya ada dalam mahkamah nanti," kata Mustafa.

Mustafa yang sedang menunaikan umrah sehingga Aidil Fitri ini didesak memohon maaf oleh Umno ekoran dakwaannya bahawa Umno terlibat di belakang Jais dalam pemeriksaannya ke atas gereja itu.

Umno Selangor dilaporkan akan memfailkan saman RM10 juta terhadap Mustafa Ali berhubung dakwaan kononnya parti Melayu itu memainkan peranan dalam tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) ke atas sebuah gereja awal bulan ini.

.... INI KES YANG DI TUNGGU TUNGGU.... kah kahkah..

...SEMUA MENANTI APAKAH YANG AKAN BOCOR....kah kah kah..

...ORANG RAMAI NAK TAHU CARA GEROMBOLAN BUAT KERJA.... kah kah kah..

...ORANG RAMAI NAK TAHU.... SIAPA DAPAT KONTREK INI.... kah kahkah...

nota:
jais kais mais bais dais
semua kaki pau