Isnin, 1 Mac 2010

DUNIA NAK TAHU - TAKKAN TAK BOLEH

DUNIA NAK TAHU - TAKKAN TAK BOLEH
SATU DUNIA NAK TAHU


WAKIL RAKYAT PEMBANGKANG CEMARKAN IMEJ MALAYSIA – berita hairan

TELUK INTAN: Kementerian Luar sedang memantau tindakan Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) parti pembangkang yang memburuk-burukkan imej Malaysia pada peringkat antarabangsa.

Timbalan Menterinya, A Kohilan Pillay, berkata pihaknya menerima laporan mengenai tindakan Ahli Parlimen dan Adun pembangkang mengkritik secara terbuka kepemimpinan kerajaan Barisan Nasional ketika berada di negara asing.

"Mereka membuat kritikan ini sama ada dalam ceramah atau menerusi kenyataan akhbar ketika berada di luar negara," katanya selepas menghadiri rumah terbuka Tahun Baru Cina anjuran Gerakan Bahagian Teluk lntan, di sini, semalam.

Katanya, Kementerian Luar tidak menghalang pemimpin pembangkang melawat luar negara tetapi mereka tidak sewajarnya menjatuhkan imej negara di mata dunia.

"Tindakan memburuk-burukkan imej negara boleh menjejaskan pelaburan, menjatuhkan ekonomi dan menghakis keyakinan pemimpin dunia kepada Malaysia," katanya.

Kohilan berkata, tindakan itu seperti 'membuka pekung di dada' kerana kesan buruknya menimpa rakyat negara ini termasuk pemimpin pembangkang sendiri.

"Semua rakyat Malaysia sama ada pemimpin atau rakyat biasa harus memberi taat-setia dan menjaga imej negara ketika berada di luar negara," katanya.

INI MENTERI BANGANG.

IMEJ APA BENDA NYA.

CANTIK MANA IMEJ MALAYSIA INI.

MEMANG LAH TUGAS DAN TANGGUG JAWAB AHLI POLITIK PAKATAN.

SATU DUNIA NAK TAHU.... SIAPA BUNUH ALTANTUYA.

SATU DUNIA NAK TAHU.... SIAPA BERI ARAHAN BUNUH ALTANTUYA .

SATU DUNIA NAK TAHU.... BERAPA RAMAI PENDATANG YANG KENA ROTAN DALAM PENJARA.

WATAWAN DUNIA NAK TAHU... PHD ZAMBRY ITU BELI DI MANA?.

BERAPA HARGA SEKILO.

KERANA MAT EZAM NAK BELI JUGA.
SATU CONTOH PERNIAGAAN BUMIPUTERA

MALAS BEKERJA - SURUH KERAJAAN BAGI MONOPOLI


KOS TAMBAHAN PUNCA HARGA MENINGKAT – berita hairan

KUALA LUMPUR: Bekalan ikan dalam negara akan berkurangan dan harga dijangka naik 10 peratus jika Persatuan Pengimport/Pemborong Ikan dan Sumber Laut Malaysia menghentikan import ikan bagi membantah arahan kerajaan menggunakan kotak ikan berinsulasi.

Pengerusi Jawatankuasa Pengimport/Pemborong Ikan dan Sumber Laut Malaysia, Yusoff Ismail, berkata 1,500 tan ikan import dari Thailand dan Indonesia setiap hari mungkin tidak dapat dibawa masuk jika penggunaan kotak berinsulasi diwajibkan.

“Ini kerana kebanyakan ahli persatuan tidak mampu membelinya kerana harga kotak itu lebih mahal berbanding tong plastik digunakan sekarang.

“Kalaupun pengimport menggunakan kotak berinsulasi ini, harga ikan dijangka meningkat kerana kos tambahan akan disalurkan kepada pembeli,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Pada 24 Oktober 2009, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Noh Omar mengumumkan penggunaannya dilaksanakan mulai hari ini selepas dibantah sebelum ini.

Yusoff juga membantah syarat mewajibkan pembelian kotak berinsulasi itu hanya daripada KF Marketing Sdn Bhd (KFM) yang ditaja Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM).

Katanya, monopoli KFM itu bersifat menindas rakyat kerana semua kos tambahan akan disalur kepada mereka, walhal lima kilang lain bersetuju menjual kotak sama pada harga lebih murah.

Ahli jawatankuasa Persatuan Import dan Eksport Malaysia, Tan Chee Meng, berkata sebahagian besar pengimport ikan dari Johor, Selangor, Kedah dan Perak nekad menghentikan import ikan mulai hari ini.

“Saya difahamkan beberapa pemilik bot juga sudah mengurangkan operasi menangkap ikan kecuali mereka yang memiliki kemudahan sejuk beku untuk menyimpan hasil tangkapan sementara menunggu kesudahan kemelut baru ini.

“Walaupun kempen boikot ini hanya membabitkan ikan import, nelayan tempatan juga dikhuatiri menghadapi kesukaran memasarkan ikan kerana lori milik pemborong dijangka tidak akan beroperasi sepanjang tempoh boikot untuk mengangkut hasil tangkapan,” katanya.

KENAPA SUSAH KAN SATU MALAYSIA?.

APA TUJUAN GUNAKAN KOTAK INI ?.

KENAPA PAKSA BELI PADA SYARIKAT INI ?


INI MESTI SYARIKAT KRONI.

APA TUJUAN PAKAI KOTAK BERINSULASI INI ?

NAK JAGA KESIHATAN RAKYAT?

KALAU NAK JAGA KESIHATAN ORANG RAMAI KENAPA HOSPITAL DI SWASTAKAN

SIAPA PUNYA SYARIKAT : KF MARKETING SDN BHD INI ?

APA HUBUNGAN SYARIKAT INI DENGAN MALAON MENTERI.

KENAPA SUARA DARI PENGIMPOT IKAN TIDAK DI LAPORKAN.

SATU MALAYSIA NAK TAHU... KENAPA PENGIMPOT IKAN MEMBANTAH.
SAJA BUAT BERITA - NAK SEDAPKAN HATI ORANG MELAYU

SYARIKT INI DARI LUAR - PUN SEWA TANAH - KENAPA TAK MARAH !


BATAL LESEN JIKA PAJAK , SEWA TAPAK KEPADA WARGA ASING -melayau

KUANTAN 28 Feb. - Peniaga dan penjaja tempatan yang didapati memajak atau menyewa tapak perniagaan kepada warga asing akan berhadapan tindakan dibatalkan lesen perniagaan mereka.

Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Lajim Ukin berkata, Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) telah diminta mengenal pasti peniaga terbabit sebelum mereka diberi amaran untuk menjalankan perniagaan itu sendiri.

"Kita bagi tempoh tiga hingga enam bulan, kalau mereka masih berdegil, kita akan batalkan lesen mereka dan serahkan kepada peniaga tempatan yang lain,” katanya kepada pemberita selepas melakukan lawatan di pasar tani di sini, hari ini.

Beliau berkata, berdasarkan laporan yang diperolehi pihaknya, kira-kira 70 peratus tapak perniagaan terutama di Jalan Masjid India dan Chow Kit di ibu negara dipajak atau disewakan kepada warga asing termasuk yang tidak mempunyai dokumen perjalanan yang sah.

HENTIKAN LAH PROJEK TIPU MELAYU NI.

KALAU NAK BATAL LESEN... BATAL KAN LESEN MEK DOGAL.

BATAL KAN LESEN.... KFC.

BATAL KAN LESEN HSBC.... FIRST NATIONAL CITY BANK.

TAK KAN PAK CIK MINANG JUAL APAM BALIK DI CHOW KIT DIANGGAP MUSUH.

TAK KAN MAT ACHEH KEDAI RUNCIT DI JALAN RAJA ALANG ... DIANGGAP MUSUH.

TAK KAN MEK NGOH JUAL TOM YAM DI KG BARU DIANGGAP MUSUH.

KENAPA SERANG PEKEDAI KECIL.

SERANGLAH PEKEDAI BESAR... MACAM ESSO... SHELL... TESCO.

MEREKA PUN SEWA TANAH JUGA... LAGI MEROSAKKAN EKONOMI NEGARA.
APA DIA KOTAK BERINSULASI

KALAU DAPAT IKAN JENIS INI - TAK BERINSULASI LAGI BAIK

KOTAK IKAN BERINSULASI BUKAN UNTUK NELAYAN TEMPATAN - melayau

JASIN 28 Feb. - Arahan penggunaan Kotak Ikan Berinsulasi Bergred Makanan (KIBFG) hanya dikenakan kepada pengimport ikan dan ia tidak melibatkan nelayan tempatan, kata Noh Omar.

Dia berkata, tujuan penggunaan KIBFG ialah bagi memastikan ikan yang diimport dalam keadaan segar dan berkualiti tinggi.

"Dalam kotak ini ada mikrocip, kita gunakan (mikrocip) bagi memudahkan pihak penguatkuasa untuk mengetahui maklumat KIBFG seperti kandungan dalam kotak itu dan pemiliknya, ini akan memudahkan jika terdapat isu-isu berkaitan keselamatan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan program Juara Rakyat peringkat Parlimen Jasin di sini, hari ini.

Semalam, Noh menegaskan kerajaan akan tetap meneruskan arahan penggunaan KIBFG secara berperingkat bermula esok, walaupun ada segelintir pengimport ikan yang masih berdolak dalik dan mengugut untuk menghentikan operasi membawa masuk ikan ke negara ini.

Noh berkata, bagi membolehkan arahan penggunaan KIBFG dilaksanakan, kerajaan telah bertolak ansur dengan pengimport ikan termasuk bersetuju menyediakan peruntukan sebanyak RM2.4 juta bagi membiayai subsidi penggunaan KIBFG.

nota:
masih ada yang tidak jelas tentang hal kotak berinsulasi.
malaon ini kata tujuan untuk ikan segar dan berkualiti tinggi
ertiny kalau makan ikan busuk orang ramai akan sakit perut
ertinya kalau makan ikan busuk orang ramai akan ceret beret

ada yang tidak betul di sini.

semenjak bila pula kerajaan gerombolan ingin menjaga kesihatan rakyat.
kalau hendak menjaga kesihatan rakyat kenapa hospital di swastakan

kotak ini ada microchip pulak.
micro chip ini untuk pertahanan dan keselamtan negara.
biar betul - takkan ikan sebahagian daripada pertahanan kita.

ini macam ada kroni cadangankan projek ini.
malaon ini paksa pengimpot gunakan kotak berinsulasi ini.
kotak berinsulasi hanya boleh di beli di sebuah kedai.

ini macam kes beras
tak ada yang boleh import beras keculi bernas
kemudian kalau nak beli beras kena beli dari syraikat bernas ini saja.

yang pelinya itu TIDAK MELIBAT NELAYAN TEMPATAN.
yang peliknya itu kerjaaan ada pulak bagi sunsidi.
apa sebenarnya sedang berlaku?

mungkin malaon ini rasa inilah masa masa
terakhir untuk membuat duit sebelum gerombolan lucut kuasa
macam nor yacob... rembat sebanyak mungkin... dua tahun
lagi kerajaan perkatan akan datang.
silap silap hari bulan macam thaksin... semua harta
kena rampas kembali
KU LI BERI TEKANAN

INI KULI BARU PULANG DARI ESTATE
INI KU LI BAKAL PM MALAYSIA
ROYALTI: AHLI MT MAHU KUM LI DIKENKAN TINDAKAN – malaysiakini

Seorang ahli Majlis Tertinggi (MT) Umno, Mohd Puad Zarkashi berkata Umno perlu mengambil tindakan terhadap ahli parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah kerana didakwanya bersekongkol dengan parti pembangkang dalam isu royalti minyak Kelantan.

Mohd Puad, yang juga timbalan menteri pelajaran dan Ketua Umno bahagian Batu Pahat berkata, walaupun Tengku Razaleigh merupakan bekas "orang besar" dalam Umno, tetapi ia tidak bermakna beliau perlu diberikan sebarang layanan istimewa.

"Umno perlu mengambil tindakan terhadap Tengku Razaleigh. Beliau tidak sepatutnya diberikan sebarang layanan istimewa walaupun beliau pernah menjadi orang besar di dalam Umno suatu ketika dahulu," katanya kepada Bernama hari ini.

Mohd Puad berkata demikian sebagai mengulas tindakan Tengku Razaleigh bekerjasama serta terlibat di dalam siri ceramah anjuran parti pembangkang dalam isu royalti minyak Kelantan.

Majlis Tertinggi Umno, dalam mesyuaratnya minggu ini, menyerahkan kepada anggotanya untuk menentukan bentuk tindakan yang boleh dikenakan terhadap Tengku Razaleigh.

BAGUS KU LI INI.

KU LI SEDANG BIKIN HURU HARA DALAM GEROMBOLAN.

BAGUS ....KU LI INI BUAT GEROMBOLAN SAKIT KEPALA.

JAMIN GEROMBOLAN TAK BERANI BUANG KU LI.

JAMIN GEROMBOLAN TAK BERANI BERI KU LI AMARAN.

nota:
silap silap hari bulan
ku li akan di nobatkan sebagai
perdana menteri yang baru

Tiada ulasan: