Sabtu, 23 Januari 2010

JANGAN LUPA

INI GAMBAR KHALID SAMAD BUKAN GAMBAR SITI KAVITA KAUR


KHALID DITITAH MENGHADAP SUTAN SELANGOR - melayau

Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad dititah menghadap Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah esok.

KHALID SAMAD BUAT HAL LAGI -melayau

Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad hari ini mencadangkan supaya 25 kalimah yang dilarang penggunaannya oleh bukan Islam termasuk Allah di negeri ini dikaji semula kerana ia sudah ketinggalan zaman.

nota:

jangan lupa bawa numbor
talipon siti kavita kaurSATU LAGI PERCUBAAN UNTUK MENIPU MELAYU

MAAF - INI BUKAN GAMBAR MESYUARAT IKIM - INI GAMBAR HARI BERTUNANG


GOD BUKAN ALLAH - IKIM - malayau

Muzakarah Pakar anjuran Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) hari ini mengambil kata sepakat penggunaan kalimah Allah sebagai terjemahan atau ganti nama kepada 'God' tidak tepat.

Pengerusi IKIM, Abdullah Ahmad Badawi menegaskan, penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam juga menyalahi hakikat sebenar kerana ia bercanggah dengan konsep Tuhan yang dianjur oleh agama Islam atas dasar setempat di Malaysia.

''Hasil keputusan Muzakarah Pakar ini akan diserahkan secepat mungkin kepada kerajaan untuk tindakan lanjut,'' katanya pada sidang akhbar selepas menghadiri muzakarah tersebut di IKIM di sini hari ini.

Muzakarah yang dipengerusikan oleh Ketua Pengarah IKIM, Nik Mustapha Nik Hassan itu disertai oleh tujuh ahli panel iaitu Prof. Madya Dr. Kamar Ainiah Kamaruzzaman dari Jabatan Usuluddin dan Perbandingan Agama, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dan Penasihat Agama kepada Perdana Menteri, DDr. Abdullah Md. Zin,

Panel lain ialah Presiden Pas, Abdul Hadi Awang; Ahli Majlis Pimpinan Pusat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Dr. Mohd. Nur Manuty; bekas Mufti Perlis, Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin; Pengarah Pusat Kajian Ekonomi dan Kemasyarakatan IKIM, Dr. Mohd. Sani Badron dan Felo Pusat Kajian Syariah, Undang-Undang dan Politik IKIM, Md. Asham Ahmad.

INI KENYAATAN RESMI IKIM.

sila baca bawah ini apa yang sebenarnya berlaku:

USTAZ HADI NAFI LAPORAN GOD BUKAN ALLAH – harakah daily

Presiden PAS, Abdul Hadi Awang menjelaskan bahawa Muzakarah Pakar anjuran Institut Kefahaman Islam Malaysia (Ikim) semalam sebenarnya tidak membuat apa-apa resolusi.

Penjelasan tersebut sekaligus dilihat berbeza dengan berita 'God bukan Allah -Ikim' seperti yang dilaporkan akhbar harian bahawa ahli muzakarah sebulat suara bersepakat penggunaan kalimah Allah sebagai terjemahan bagi ganti nama 'God' atau 'Tuhan' adalah tidak tepat.

"Ya, muzakarah itu tidak mempunyai apa-apa resolusi, laporan itu tidak betul," jelasnya ketika dihubungi petang ini.

Pun begitu, beliau menegaskan bahawa kalimah Allah tidak boleh disalah guna untuk mengelirukan umat Islam.

"Penggunaan kalimah Allah oleh umat Islam secara dalaman jelas mengEsakan Allah, penggunaan yang boleh mengelirukan orang Islam tidak dibenarkan sama sekali," jelasnya.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Marang turut mengulangi ketetapan PAS seperti yang diputuskan oleh Lajnah Politik dan tulisannya sebelum ini.

"Pandangan kita (PAS) seperti yang saya tulis sebelum ini, seperti yang diputuskan (dalam Lajnah Politik) sebelum ini," jelasnya.

"Kita tidak boleh melarang mereka (penganut agama samawi) menggunakan perkataan Allah di kalangan mereka sendiri walaupun salah maksud dan maknanya yang asal mengikut bahasa kita," dipetik dari kenyataan rasmi Ustaz Abdul Hadi pada 7 Januari lalu.

Dua hari sebelum itu, Lajnah Politik PAS Pusat mengingatkan semua pihak supaya tidak menyalahgunakan nama Allah untuk mengelirukan atau meraih sokongan politik murahan daripada rakyat.

Selain Ustaz Abdul Hadi, muzakarah semalam disertai Ahli Majlis Kepimpinan Tertinggi (MPT) PKR, Dr Mohd Nur Manuty, bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainal Abidin, Pengarah Pusat Kajian Ekonomi dan Kemasyarakatan Ikim Dr Mohd Sani Badron dan Felo Pusat Kajian Syariah, Undang-Undang dan Politik Ikim, Md Asham Ahmad.

Muzakarah yang dipengerusikan oleh Ketua Pengarah Ikim, Nik Mustapha Nik Hassan itu turut disertai oleh Pengerusi Ikim yang juga bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi, pensyarah dari Jabatan Usuluddin dan Perbandingan Agama Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Prof Madya Dr Kamar Ainiah Kamaruzzaman, Penasihat Agama kepada Perdana Menteri Malaysia, Dr Abdullah Md. Zain.

sila baca lagi bawah ini :

SELAIAN HADI, PKR DAN ASRI NAFI LAPORAN GOD BUKAN ALLAH – malaysian insider

Tiga daripada tujuh peserta muzakarah pakar termasuk dua ahli politik pembangkang dan bekas mufti Perlis menegaskan pertemuan semalam anjuran Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) itu sebenarnya tidak membuat apa-apa resolusi sebagaimana dilaporkan media tertentu.

Dalam satu kenyataan dikeluarkan lewat petang ini, ketiga-tiga mereka — Presiden PAS Abdul Hadi Awang, Ahli Majlis Pimpinan Pusat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Dr Mohd Nur Manuty dan bekas mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata “apa yang tidak dinyatakan dalam laporan berkenaan (semalam) ialah pendirian konsisten kami” menyentuh tiga perkara.

Salah satu pendirian itu ialah penggunaan kalimah “Allah” untuk tujuan amalan agama sesama penganut agama Kristian dan Yahudi adalah dibenarkan oleh Islam dengan bersumberkan dalil al-Quran dan As-Sunnah serta pandangan ulama muktabar.

“Demi menjaga keharmonian dan kesejahteraan negara, polemik ini hendaklah diselesaikan dengan menyuburkan budaya dialog antara agama secara matang dan bijaksana,” kata mereka dalam kenyataan itu.

Pendirian ketiga ialah berasaskan semangat musyawarah dan saling memahami dalam konteks masyarakat Malaysia, maka suasana dan keadaan setempat perlu diambil kira dalam menentukan penggunaan kalimah “Allah” itu.

IKIM INI PUN KAKI KELENTONG???.

APA SUDAH JADI ?

ADA TIGA PEKARA DISINI BERLAKU

SATU: MELAYAU NAK TIPU MELAYU.

KEDUA: IKIM NAK TIPU MELAYU.

KETIGA : MAT NGANTUK TIDOOO DALAM MESYUARAT

TAK TAHU APA BERLAKU… BANGUN DARI TIDOO … TERUS MERABAN BERCAKAP
.

nota:
mana satu yang betul
menipu melayu
menipu tidoo
atau tidoo kena tipu kah kah kah
SEMBAB MENYEMBAB LAGI

SIAPA CORENG ARANG DI MUKA SEMBAB? - AIRBRUSHLAA - KALAU NAK LAWAN NAJIB


KERAJAAN TIDAK PERNAH ABAI HAK ASASI MANUSIA - melayau

Muhyiddin Yassin berkata isu hak asasi di Malaysia perlu dinilai secara adil kerana kerajaan tidak pernah mengabaikan isu tersebut seperti didakwa pihak tertentu.

Beliau berkata kerajaan sentiasa melakukan penambahbaikan dalam pelbagai isu hak asasi manusia termasuk membabitkan keagamaan di negara ini.

"Kita telah melakukan yang terbaik,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Pemimpin Bersama Rakyat di Masjid Assyakirin di sini hari ini.

Muhyiddin berkata kadang kala penilaian hak asasi di negara ini dinilai melalui persepsi semata-mata dan ini menimbulkan salah tasfiran.

Human Right Watch di dalam laporannya yang dikeluarkan semalam dan disiarkan oleh akhbar The Star mendakwa kerajaan Malaysia pimpinan sekarang telah mungkir janji untuk melindungi kepentingan rakyat dan masih lemah menangani isu hak asasi manusia.

Laporan 612 muka surat tersebut mendakwa kepimpinan sekarang menindas pembangkang, menyekat hak kebebasan bersuara dan memberi layanan buruk kepada pendatang asing.

TEBAL LAPORAN INI…SAMPAI 612 MUKA SURAT


PIHAK PIHAK TERTENTU INI MESTI CEMBURU.

PIHAK PIHAK TERTENTU INI MESTI TAK SUKA NEGARA KITA MAJU

PIHAK PIHAK TERTENTU INI MESTI AJEN ASING


PIHAK PIHAK TERTENTU INI MESTI BUDAYA BARAT

AYAH DINO ENTOT ENTOT KATA PIHAK TERTENTU INI GUNA FACEBOOK DAN TWITTER
.

SIAPA PIHAK PIHAK TERTENTU INI ?.


nota:
rakyat satu malaysia menentang isa
rakyat satu malaysia tak mahu akta cetak
rakyat atu malaysia mahu auku di mansuh
rakyat satu malaysia tak mahu mati dalam penjara
mca tak suka isa
gerakan tak suka isa
mic tak suka isa

adakah rakyat satu malaysia pihak pihak tertentu ajen asing ? kah kah kah
KERJA MENIPU

RAMPAS KEMBALI TANAH KERAJAAN DARI KHIR TOYO - DAN BAGI MALAON INI PENYAPU

URUSUAN PINDAH HAL MILIK TANAH SECARA TIPU TIDAK SAH – berita hairan

Kontroversi berhubung kesahihan urusan pemindahan hak milik tanah secara penipuan yang mencetuskan kebimbangan ramai pihak, semalam berakhir apabila Mahkamah Persekutuan mengisytiharkan transaksi sedemikian tidak sah.

Keputusan itu, sekali gus mengetepikan keputusan mahkamah sama sembilan tahun lalu yang memberi hak kepada pemilik berdaftar dalam geran tanah, walaupun dokumen dalam proses pemindahan nama hak milik itu dipalsukan.

Berikutan keputusan itu, Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Tinggi perlu mengguna pakai prinsip undang-undang yang diputuskan oleh Mahkamah Persekutuan itu ketika membuat keputusan masing-masing dalam kes yang mempunyai persamaan.

BERAPA BANYAK AGAKNYA TANAH ORANG RAMAI TELAH KENA REMBAT


HAKIM DULU SEMUA DI LANTIK OLEH VK LINGGAM


HASILNYA HABIS TANAH ORANG KAMPONG

nota:
di selangor ada berpuluh puluh kes
geran tipu. bertimbun timbun.
semenjak pakatan mula membuka
fail beratus kes orang kampong hilang
tanah. dari zaman mi no spik inglis
lagi inilah kerja gerombolan. merembat
harta tanah orang kampong.

apa jadi dengan pemandu toyo
yang merembat dua ratus ekar tanah.
tidak dapat tidak kena rampas kembali
dan beri malaon tu sebatang penyapu

Tiada ulasan: