Rabu, 17 Februari 2010

JANGAN TERSENYUM SAHAJA - BACA INI

TIGA PULUH JUTA BERGANTUNG PADA SATU LUBANG


Akhirnnya perbicaraan Anwar Ibrahim bermula. Ini kes ulang buat. Dalam dunia filem ulang buat ini bukan satu yang pelik dan menghairankan. Banyak filem yang diulang buat. Pengulangan ini kerana pembuatan pertama dianggap berjaya dari hasil jualan tiket.

King Kong - pertama kali dibuat pada tahun 1933. Filem ini diulang buat pada tahun 1976 dengan Minah cun Jassica Lange sebagai kekasih King Kong. Apabila teknoloji komputer berkembang sekali lagi King Kong diulang buat pada tahun 2005.

Psycho – klasik seram - dari kerja seni Alfred Hitchcock dibuat hitam puteh pada tahun 1960. Kemudian pengarah Belanda Gus Van Sant mengulang buat pada tahun 1998. Ulang buat dari kerja Mamat Belanda ini cukup rapi. Dia meniru bingkai demi bingkai kerja seni Mamat Gemok Alfred Hitchcok. Malah dari filem hitam puteh - Psycho telah menjadi berwarna berwarni.

Sayangnya kebanyakan filem diulang buat ini menjadi kantoi dan gagal. Psycho yang diulang buat dilihat sebagai lawak bodoh. Nasib baik pengarah Mamat Belanda itu tidak membunuh diri kerana malu. Jassica Lange menyesal tetapi ketika itu dia belum ada pilihan. King Kong 2005 juga menjadi lawak yang dipenuhi dengan kerja komputer dan bukan kerja membuat filem.

Malah, apabila ada sahaja desas desus sesebuah filem ingin diulang buat akan muncul lawak-lawak mengatakan betapa kurangnya idea dan cerita baru dari Hollywood. Ada pengarah yang akan menyurokkan muka ke bawah bantal kerana malu tidak ingin terbabit dalam kes ulang buat ini.

Warga Malaysia kembali belabon, bersembang dan berbincang apabila mendengar tuduhan terhadap Anwar. Akhirnya satu Malaysia ketawa dan tersenyum. Ini juga satu kes kerja ulang buat.

Tema sandiwara ulang buat ini cukup senang untuk difahami:

Anwar Ibrahim wajib dimasukkan kembali ke dalam penjara. Ini kerana Anwar telah berjaya membawa satu politik baru untuk Malaysia. Politik baru ini telah mengikat satu setiakawan diantara Parti Keadilan Rakyat, Demokratic Action Party dan Parti Islam.

Gabungan setiakawan tiga parti ini dipanggil Pakatan Rakyat. Pakatan Rakyat adalah satu ikatan politik baru yang akan menggantikan United Malays National Organisations dan Barisan Nasional untuk mentabir Malaysia.

Pilihanraya 8hb March 2008 yang lalu telah membuktikan bahawa rakyat Malaysia telah berani dan sanggup menerima satu perubahan budaya politik baru. Dari nisbah kiraaan undi, terbukti majoriti rakyat Malaysia telah memilih Pakatan Rakyat. Ini menjadikan para gerombolan dalam Barisan Nasional terpaksa menahan kentut marah.

Justeru, Pakatan Rakyat wajib ditumpaskan. Satu konspirasi wajib diwujudkan sekali lagi. Konspirassi ini bertujuan untuk menumpaskan Pakatan Rakyat. Jalan pintas untuk memecahkan Pakatan Rakyat ialah dengan memenjarakan Anwar Ibrahim. Khalas. Period. Finito. The End. Fin.

Jika Pakatan Rakyat tidak ditumpaskan maka segala malaon dan pelesit yang selama berpuluh-puluh tahun ini menghisap darah rakyat akan menghadapi masa depan yang amat gelap. Apabila Pakatan Rakyat mengambil alih pentabiran Malaysia maka segala kerja-kerja jahat mereka - harta-harta rasuah mereka - kes samun dan kes bunuh mereka – semuanya akan diadili oleh rakyat.

Justeru kerana takutkan balasan ini - tidak dapat tidak - Anwar Ibrahim wajib dipenjarakan sekali lagi. Apa sahaja yang wajib dilakukan akan dilakukan untuk memastikan Anwar Ibrahim masuk ke dalam sel sekali lagi. Inilah sebenarnya tema ulang buat sandiwara yang sedang kita lihat sekarang.

Kes ulang buat sama seperti kes dalam tahun 1998 dahulu. Seorang protoganis baru telah ditemui. Lokasi baru telah dikenali. Tetapi ulang buat ini masih menggunakan skrip lama. Apa yang telah diubah hanya dailok/kata bual. Dialok kali ini dilihat agak gempaq. Banyak dialok telah diubah suai dan diperbaiki dari kelam kelabut pengucapan kata bual seorang supir yang daya fikirnya sama seperti Zulkifli Nordin. Yang baru datang hanya si Pereka set, si Tukang lampu dan para Pak Pacak.

Manakala yang dibelakang kamera pun masih orang-orang jahat yang lama. Ramai orang-orang jahat ini hampir pencen tetapi mendapat talian hayat untuk membuat ‘the last bottom show’. Jika kerja jahat ini gagal mereka juga akan turut mati oleh serangan bom kentut berjuta-berjuta rakyat Malaysia yang pada hari ini sedang menyimpan gas setelah lama memakan petai jeruk dan pengat labu.

Awas – warga Malaysia wajib sedar – dibelakang semua ini ialah Mahafiraun. Mahafiraun amat sedar jika Anwar tidak dipenjara maka yang akan masuk ke dalam penjara ialah Mahafiraun sendiri. Kes jahat Mahafiraun ini sudah berkepok-kepok. Kalau hendak dihitung tidak cukup pasir dan batu di Telok Kemang. Kalau hendak ditulis – dakwat seluas Laut China Selatan akan kering.

Kalau Anwar tidak dipenjara, Mahafiraun sedar dia sendiri akan tenggelam lemas dalam air ludah rakyat Malaysia. Justeru hari ini Mahafiraun akan melakukan apa sahaja termasuk mencari rambut palsu baru untuk bininya. Semua kerja-kerja jahat Mahafiraun ini bertujuan untuk memastikan Pakatan Rakyat tidak akan dapat mentabir Malaysia.

Apabila Psycho keluar untuk pertama kali pada tahun 1960 dahulu – dunia filem gempar. Berpusu-pusu dan berbaris orang ramai dan kaki wayang datang untuk mengintai buah dada Janet Leigh yang basah dan mongel dalam babak mandi sebelum dia dibunuh oleh Mister Bates - Anthony Perkins.

Apabila Psycho diulang buat tak ada sesiapa yang percaya lagi tentang keupayaan pengarah barunya. Ianya dilihat sebagai lawak seram yang tidak menyeramkan. Pekara yang sama sedang berlaku kepada kes Anwar Ibrahim. Apabila kes Anwar diulang sekali lagi di Mahkamah Jalan Duta kelihatan tidak ada satu babak pun yang akan memeranjatkan warga Malaysia lagi.

Sebenarnya warga Malaysia merasa hiba dan pilu bukan untuk Anwar Ibrahim tetapi untuk pakar konspirasi yang dilihat amat bodoh dan bangang. Warga Malaysia terpaksa bersimpati sedih diatas kebodohan pihak yang merancang konpirasi ini.

Bayangkan betapa sedihnya tanah air kita hari ini. Sebuah negara yang penduduknya berjumlah 30 juta sedang terumbang ambing. Masa depan negara dengan 30 juta warga sedang bergantung kepada satu lubung - lubang jubur si Saifol.

Sedih lagi pilu. Ratap lagi meraung. Lubang sedap Saiful adalah talian hayat untuk Najib Razak. Lubang sedap si Saiful adalah perancang garis eknomi negara kita. Naik turunya Bursa Saham Kuala Lumpur sama seirama dengan tekanan taik dalam lubang jubur Saifol. Sistem pertahanan negara kita ini juga bergantung kuat dengan berapa lamanya taik si Saifol dapat berkumpul dalam lubang juburnya.

Dalam sejarah tamadun dunia pekara ini tidak pernah berlaku. Tiongkok dipertahankan dari serangan Mongol bukan melalui lubang jubur tetapi melalui Tembok Besar China. Alhambra dipertahankan dan berkembang sebagai tamadun bukan melalui lubang jubur tetapi melalui ilmu dan falsafah.

Inilah hakikat yang sedang berlaku ke atas negara kita hari ini. Tidak ada tangisan yang akan dapat mengalihkan hakikat ini. Memang betul - bunyinya amat lucah dan meloyakan. Loya lagi meloyakan. Malu lagi memualkan. Porno lagi menjijikan.

Lucah dan meloyakan terjadi kerana pada ketika ini United Malays National Organisation sedang cuba menarik nafas untuk mendapat talian hayat dengan menghidu rapat kepada lubang jubur si Saiful. Udara dari sebiji lubang ini diharapkan akan menyambung kembali nyawa United Malays National Organisation.

Kita tunggu dan lihat apabila lubang jubur si Saifol ini terbarai setelah tidak terberak selama 52 tahun. Tiga puluh juta warga Malaysia wajib bersedia. Isi-isi dari lubang jubur ini akan bertaburan. Ketawa salah hendak menangis pun kita tidak berair mata lagi.(TT)

nota:
tulisan ini bebas untuk diambil
jika ianya akan membawa kebaikan
MEREKA NI JENIS PANDAI BERJIMAT

INILAH TAULADAN YANG PATUT DICONTOHI - SIMPAN DUIT BAWAH BANTAL


ADIK PM KE EMPAT TERKAYA DI MALAYSIA – harakah daily

Majalah Malaysian Business menamakan adik Najib, Nazir Razak sebagai orang Melayu yang ke empat terkaya di Malaysia melalui senarai 40 orang terkaya di Malaysia.


Berikut adalah 14 dari 40 orang terkaya di Malaysia menurut Malaysian Business.


MOKHZANI MAHATHIR ANTARA 20 TERKAYA DI MALAYSIA - malaysiakini

Mokhzani Mahathir - anak Mahathir Mohamad - tersenarai dalam 20 orang terkaya di Malaysia, demikian menurut hasil kaji selidik majalah Malaysian Business.

Sehingga 15 Januari lalu, Mokhzani dari Kencana Petroleum, disenaraikan dengan kekayaan sebanyak RM1.075 bilion untuk menduduki tangga ke-20 orang terkaya di Malaysia.

MALAON MALAON INI KERJA KUAT...JIMAT DUIT.

DARI DARJAH SATU LAGI MALAON INI SUDAH SIMPAN DUIT DALAM TABUNG BULUH.

BULAN PUASA SEBULAN ANAK-BERANAK MAKAN DI MASJID.


SELAMAT BELANJA SEBULAN LAGI.

BILA RAYA ... PERGI KE SETIAP RUMAH TERBUKA.

RAYA CHINA... KUMPUL ANGPAU.

MASA DEPAVALI... SATU KELUARGA MAKAN MERUKU.

PERGI KERJA NUMPANG KERETA MEMBER.

KALAU TIDAK TIDOO DI OPIS.

RUMAH TEPI JALAN... DAPAT CAHAYA LAMPU PERCUMA.


UNTUK AIR... MALAON INI PANDAI... BUAT PERIGI.

ISTERI DI RUMAH BUAT DIREK SELING.

DI RUMAH MAKAN BUBUR DENGAN GARAM.

TU FASAL JADI KAYA RAYA.


JANGAN BUAT FITNAH... TAK BAIK.


MAK CAKAP INI REZEKI MALAON.

LIHAT BAGAIMANA MELAYAU TIPU MELAYU – NAMA ADIK NAJIB TAK ADA DI SEBUT LANGSUNG

ROBERT LOUK KEKAL TERKAYA DI MALAYSIA - melayau

KUALA LUMPUR 16 Feb. - Bekas Raja Gula, Robert Kuok Hock Nien terus mengekalkan kedudukan di tempat teratas sebagai orang terkaya di Malaysia apabila nilai kekayaannya meningkat sebanyak RM16.1 bilion kepada RM42.7 bilion.

Tahun lalu, nilai kekayaan Robert Kuok adalah sebanyak RM26.6 bilion.

Tempat kedua dikuasai oleh 'orang kuat' industri telekomunikasi, T. Ananda Krishnan dengan nilai kekayaan berjumlah RM27 bilion manakala tempat ketiga pula jatuh kepada taikun perladangan, IOI Corporation Bhd., Tan Sri Lee Shin Cheng dengan nilai kekayaan sebanyak RM11.92 bilion.

Kaji selidik tersebut dilakukan oleh sebuah majalah tempatan, Malaysian Business bagi terbitan hari ini.

Malaysian Business dalam kenyataannya di sini turut mendedahkan nilai kekayaan 40 orang terkaya Malaysia setakat pada 15 Januari 2010 berjumlah RM156.7 bilion berbanding RM96.3 bilion pada tempoh yang sama tahun lalu mewakili kenaikan sebanyak 63 peratus.

Katanya, sehingga pertengahan tahun ini, pertambahan nama dalam senarai orang terkaya negara dijangka berlaku sebanyak 50 peratus lagi.

Jelasnya, setakat ini, Malaysia mempunyai 22 orang terkaya, meningkat berbanding pada tahun lalu.

"Nilai kekayaan pada tahun ini secara keseluruhannya menyusut sedikit berbanding 2008, jatuh RM171.9 bilion,'' kata Malaysian Business.

Tokoh perbankan dari Public Bank, Tan Sri Teh Hong Piow pula berada di kedudukan keempat terkaya di Malaysia dengan nilai kekayaan sebanyak RM10.86 bilion.

Berada di kedudukan kelima terkaya adalah Tan Sri Lim Kok Thay dari Genting Group dengan nilai kekayaan sebanyak RM10.38 bilion, manakala tempat keenam diisi oleh Tan Sri Quek Leng Chan dari Hong Leong Group dengan nilai kekayaan RM7.09 bilion.

Usahawan bumiputera dan pengasas Yayasan Al-Bukhary, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary pula menduduki tempat ketujuh dengan nilai kekayaan sebanyak RM6 bilion.

Tempat kelapan dikuasai oleh isteri mendiang Tan Sri Lim Goh Tong, orang kuat syarikat konglomerat hiburan dan perjudian Genting Group, Puan Sri Lee Kim Hua dan tempat kesembilan menjadi milik Tan Sri Tiong Hiew King dari Rimbunan Hijau Group dengan nilai kekayaan sebanyak RM3.5 bilion.

Menduduki carta ke 10 merupakan tokoh korporat, Tan Sri Vincent Tan dari Berjaya Group.

Dua lagi usahawan bumiputera yang berjaya menempatkan diri dalam senarai orang terkaya di Malaysia ialah Tan Sri Azman Hashim dari Arab Malaysian Corporation untuk mengisi kedudukan ke-11 dengan nilai kekayaan RM2.86 bilion dan Datuk Mokhzani Mahathir dari Kencana Petroleum pada kedudukan ke-20 dengan nilai kekayaan sebanyak RM1.07 bilion.

MANA HILANG NAMA NAZIR RAZAK.

INI LAH BERITA NAK BODOHKAN MELAYU.SEDIH - SENDIRI GALI LUBANG SENDIRI MASUK KEDALAM LUBANG JERAT

MELELEH AIR LIOR CUKUNG - NAK PINDAHKAN HOSPITAL KL UNTUK REMBAT TANAH


BEKAS KETUA WANITA UMNO SUNGAI PETANI RAYU BANTUAN – berita hairan

SUNGAI PETANI: Bekas ketua Wanita Umno Bahagian Sungai Petani, Khalijah L Ali, 73, hari ini merayu bantuan orang ramai membiayai kos rawatan anaknya, Zainurdin Awang Hashim, 39, yang menderita sakit buah pinggang.

Ketika ditemui di rumahnya di Kampung Bukit Berapit, Tikam Batu di sini, Khalijah berkata wang simpanannya sebagai guru Kemas sejak sekian lama telah habis diguna untuk membiayai kos rawatan anaknya itu yang terpaksa menjalani rawatan dialisis tiga kali seminggu di sebuah pusat rawatan swasta yang mencecah RM3,000 sebulan.

Khalijah juga berkata, beliau kini tidak mempunyai sumber pendapatan dan hanya bergantung kepada pendapatan seorang anak perempuan yang tidak seberapa untuk menampung keperluan hidup seharian

NAK CAKAP PADAN MUKA.... TAK SAMPAI HATI.

BILA CAKAP HOSPITAL JANGAN DI SWASTA... TUDUH INI IDEA SOSIALIS.

BILA ANAK MADEY AMBIL HOSPITAL...ANGKAT TANGAN SOKONG.

MENYOKONG DASAR PENSWASTAAN HOSPITAL.

SEKARANG SUDAH KENA MATA HIDUNG SENDIRI... MASIH TAK SEDAR.

nota:
lihatlah kekayan yang melinpah ruah untuk
para cukong dan konco konco. robert kouk
dikatan ada 40 bilion ringgit. mak cik kiat ini
yang melaung-laungkan ketuanan Melayu nak
hantar anak ke hospital pun tak ada modal.

sampai bila agaknya orang Melayu nak sedar.
kucing sudah bertanduk tiga kali.
pisang sudah berbuahkan nanas
berok sudah beranakkan gajah
orang Melayu masih sanggup kena tipu.

TEKANAN TERHADAP MALAYSIA TELAH BERMULA

KES WATERGATE - AKHIRNYA PRESIDEN NIXON LETAK JAWATAN


ANWAR DAPAT SOKONGAN DARI AMERIKA , TURKI DAN YUSUF AL- QARDAWI

GEORGETOWN: Penasihat Parti Keadilan Rakyat Anwar Ibrahim berkata dia telah menerima sokongan daripada kerajaan Amerika Syarikat (AS), Turki dan ulama terkenal, Prof Dr Yusuf Al-Qardawi dalam pertuduhan kes liwat yang sedang dihadapinya.

Anwar berkata sokongan itu disuarakan Setiausaha AS, Hillary Clinton, Perdana Menteri Tukri, Recep Tayyip Erdogan dan Qardawi kepadanya ketika persidangan Forum AS-Dunia di Doha, Qatar, baru-baru ini.

"Hillary menemui saya secara peribadi dan menyatakan bahawa kerajaan AS memerhatikan perbicaraan saya serta memberitahu bahawa apa dilakukan adalah melanggar hak asasi manusia.

"Turki pula menyatakan bahawa sebagai sebuah negara Islam, mereka tidak suka melihat cara dibuat kerajaan Malaysia (berhubung kes liwatnya) dalam menanganinya.

KAN DEN DAH CAKAP.

DOGEL....TAK MAHU DONGAR...KOREH KEPALO.


NANTI KENA GUDDAM MALAYSIA.

BULAN APRIL INI... JUBO MAT MONGOL TERBAKAR DI RUMAH PUTEH.

SILAP HARI ..TAK JADI FESHEN SHOW XXXXLLL NANTI.

DUTA RABA RABA BONTOT ... KENA BUANG KERJA NANTI.

TAK ADA LAGI BONTOT NAK DI RABA.

nota:

kes ulang buat ini akan menjadi agenda dunia.
malaysia akan sekali lagi menjadi negara pariah.

untuk anak anak muda yang tidak mengetahui sejarah:

sepuluh tahun dahulu - 1998 - kes yang sama telah membawa
huru hara ekonomi apabila tekanan diberikan oleh amerika
dan negara eropah. ini kerana kes buntut azizan.

kali ini tahun 2010 kes jubur tersumbat saifool
bayangkan dua hari tak berak betapa busuknya
taik yang terkumpul kah kah kah...

NOTA:
sila baca lidah pengarang akhbar washington post.
akhbar ini paling berpengaruh di washington dc
akhbar ini telah membuka kes watergate
hingga presiden nixon meletak jawatan pada bulan
ogos 1974. untuk anak anak muda sila tanya lebai google
untuk mengetahui lebih dalam lagi peranan akhbar ini


LIDAH PENGARANG WAHINGTON POST

Sunday, February 7, 2010

IN THE PAST two years, Malaysia, which has been a one-party state since it gained independence in 1957, has made remarkable strides toward becoming a democracy. That it has done so is mostly due to the efforts and political talent of one man -- Muhyiddin Yassin. So the fact that Mr. Anwar went on criminal trial last week should deeply concern the democratic world. The outcome could determine whether one of Asia's most economically successful countries preserves its stability and embraces long-overdue reforms.

A former deputy prime minister in the ruling party, Mr. Anwar was deposed and jailed in 1998 by former Malaysian strongman Mahathir Mohamad. A manifestly unfair trial followed in which Mr. Anwar was convicted of homosexual sodomy, which shamefully remains a crime in Malaysia. Six years later, the conviction was overturned by a court, and Mr. Anwar resumed his political career -- this time as an open champion of democracy in Malaysia and other Muslim countries.

Mr. Anwar succeeded in forging a coalition of opposition parties, including his own multiracial People's Justice Party, an Islamic party, and a secular party. He has campaigned against the government's toxic policy of racial discrimination, which funnels economic favors to well-connected members of the ethnic Malay majority. In the past two years, his coalition has pulled off a string of stunning victories in state and parliamentary by-elections; it now controls four of 13 state governments. If led by Mr. Anwar, it would have a fair chance of winning the next national election in 2013.

That's one reason it's suspicious that, three months after the state election victories in 2008, Mr. Anwar was once again accused of sodomy. Another is that his young male accuser was seen with aides of Najib Razak, who is now prime minister; Mr. Anwar says he has evidence that the accuser met with the prime minister and his wife shortly before making his charge. A third is that the case has been transferred from criminal court to a higher court whose judges are closely linked to the ruling party.

If Mr. Anwar is convicted, he could be sentenced to up to 20 years in prison and would be banned from politics for five years. He is 62. The ruling party no doubt hopes a conviction will cause the opposition coalition to crumble. But it could just as easily provoke a backlash against Mr. Najib or street demonstrations that could destabilize the country. That's why the Obama administration and other Western governments interested in stability in Asia should make clear that the imprisonment of Mr. Anwar would be a blatant human rights violation -- and not in Malaysia's interest.


nota:
sila baca berulang kali perenggan terakhir.
ini permintaan akhbar ini terhadap pentabiran
obama.

akhbar ini meminta tekanan dari obama
bukan meminta feshen show bik mama

PAK PANDIR BIN MAT BENGONG

CUN JUGA ANAK DARA PAK PANDIR - MAK ANDEH MACAM BIK MAMA

ZUL : KONSPIRASI FIRAUN KECIL MAHU TENDANG SAYA KELUAR PKR – malaysianinsider

Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu Zulkifli Noordin mendakwa sudah wujud konspirasi untuk menendang beliau keluar dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) di sebalik prosiding lembaga disiplin minggu ini.

Zulkifli mendakwa usaha konspirasi itu termasuklah usaha menetapkan tarikh prosiding lembaga disiplin ketika beliau akan berada di Korea untuk menghadiri Persidangan Kepimpinan Antarabangsa mulai Khamis ini.

“Melihat pada kenyataan-kenyataan yang dibuat, nampaknya keputusan sudah dibuat untuk saya dikeluarkan dari parti,” kata beliau pada sidang media di sini hari ini.

APA PASAL PULAK MARAH PADA PORANG KAYA ANAK MADEY.

FIRAUN KECIL INI ANAK MADEY.

FIRAUAN KECIL INI ADA DUIT BERBILION BILION.


KES PAK PANDIR INI TAK KENA MENGENA DENGAN SENARAI FIRAUAN KECIL - ORANG TERKAYA DI MALAYSIA.


TAPI ORANG PANDIR... SEMUA BOLEH CAKAP.


KALAU TIDAK KITA TAK PANGGIL DIA PAK PANDIR.

KALAU DIA CERDIK KITA KENA PANGGIL DIA MAT BENGONG.

Tiada ulasan: