Jumaat, 22 April 2011

Gani Patail lebih berkuasa daripada Najib malah Obama

Percaya atau tidak, tapi itulah hakikatnya. Gani Patail, Peguam Negara kini dilihat lebih berkuasa daripada Perdana Menteri Malaysia, malah lebih berkuasa daripada Presiden Amerika Syarikat, Barrack Obama.

Tindak-tanduk Gani bukan sahaja mengatasi apa saja Undang-undang ciptaan manusia tetapi beliau juga dilihat tidak takut untuk melanggar apa sahaja Undang-undang dan hukum-hakam ciptaan Allah SWT. Rekod pembohongan dan pengkhianatan si peguam negara seperti tiada batasan.

Tindakan terbaru Gani dalam kemelut video seks yang kononnya membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim membuktikan betapa Undang-undang negara perlu tunduk dan mengikut interpretasi dan kemahuan beliau. Pelbagai hukum dan kanun acara jenayah yang diguna-pakai, hanya sebagai hiasan.

Dengan kuasa sebagai Peguam Negara, beliau telah memperlekehkan segala usaha pihak polis semata-mata mahukan Datuk Seri Anwar disabitkan dengan kesalahan yang tidak wujud. Akibatnya, pihak polis terpaksa menari mengikut rentak yang ditentukan oleh Gani dan bukannya mengikut keperluan Undang-undang yang digunakan pakai. Undang-undang yang telah dibuat oleh Parlimen, diinjak-injak mengikut selera Peguam Negara.

Tidak hairanlah jika kes video seks ini bermula dengan hanya seorang 'Datuk T' telah menjadi 'Datuk Trio'. Daripada seorang pelacur warga China, menjadi seorang pelajar IPTS. Kejadian yang didakwa berlaku di sebuah hotel, berpindah ke sebuah kondominium. Jam tangan Omega yang kononnya dihadiahkan oleh keluarga DiRaja Arab Saudi tiba-tiba bertukar menjadi sebuah jam tangan yang dibeli di Taiwan.

Malah ketulenan video yang telah disahkan oleh 'pakar multimedia tempatan' seperti yang pernah diwar-warkan oleh Ketua Polis Negara sedikit masa lalu, terpaksa disahkan semula ketulenannya oleh sebuah badan penyiaran Korea Selatan! Dan pihak polis dipaksa untuk mengubah-ubah segala fakta siasatan bagi memuaskan nafsu dan kehendak si Peguam Negara.

Pesalah-pesalah (ketiga-tiga Datuk 'T') yang terang-terangan melakukan kesalahan di bawah Akta Acara Jenayah Kanun Kesiksaan Seksyen 292 tidak berani disentuh oleh pihak polis.

Begitulah beberapa rentetan peristiwa yang membuktikan betapa manusia bernama Gani Patail, adalah manusia yang paling berkuasa di atas muka bumi ini, menjadikan pihak polis seolah-olah tiada kewibawaan kerana segala hasil siasatan mereka perlu 'turun-naik' pejabat Peguam negara beberapa kali.

Pelbagai peristiwa yang telah menimpa watak-watak utama 'Kes Liwat 1' tidak langsung memberikan apa-apa kesan terhadap tindak-tanduk Peguam Negara, Gani Patail.


AMK: Tiada Kanun Keseksaan Boleh Mensabitkan Anwar

SHAH ALAM 21 APRIL: Di sebalik kesungguhan polis menyiasat ketulenan rakaman video seks yang dikaitkan dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim, anehnya, tiada satu pun laporan polis dibuat mengenainya.

Dan sekali lagi, jika pun benar pelakunya adalah Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia itu, tiada peruntukan mahupun kanun keseksaan untuk mendakwa Anwar melakukan sebarang kesalahan jenayah, kata Ketua AMK, Shamsul Iskandar Md Akin.

Walhal katanya, ketiga-tiga individu yang jelas berdepan dengan kesalahan di bawah Seksyen 292 Kanun Keseksaan itu masih bebas sehingga kini.

"Dalam kes ini, tidak ada satu laporan pun yang dibuat mana-mana pihak untuk mensabitkan Datuk Seri Anwar dengan apa-apa kes jenayah. Hanya laporan yang dibuat di seluruh negara menjurus secara khusus kepada Seksyen 292.

"Dan tidak ada satu kesalahan pun dalam mana-mana kanun keseksaan yang boleh mensabitkan (Datuk Seri) Anwar sekiranya betul pelakon itu adalah beliau, di mana kita menafikan ianya sekeras-kerasnya," ujar beliau.

Shamsul yang dihubungi Tv Selangor tidak menolak kemungkinan adanya campur tangan politik selain desakan daripada pemimpin Umno-Barisan Nasional (BN) sehingga Peguam Negara didesak memulangkan semula kertas siasatan tersebut kepada polis hari ini.

Katanya, polis seolah-olah berada dalam keadaan keliru memandangkan tiada asas kukuh dalam siasatan terbaru untuk mensabitkan Anwar dengan individu dalam video 21 minit berkenaan.

Justeru beliau menyatakan kekesalan terhadap tindakan Tan Sri Ghani Patail yang sekali lagi dilihat menjadi pencacai Umno-BN dalam usaha memusnahkan karier politik Anwar sejak tahun 1998.

"Saya hairan mengapa peguam negara memulangkan kertas siasatan itu (kali ke 2) seolah-olah pihak polis menyiasat dengan tidak sempurna. Apa yang ingin diketahui adalah satu perkara yang menghairankan.

"Di situ timbul satu persepsi dan kita menjangkakan bahawa peguam negara tidak berminat untuk membuat pertuduhan terhadap ketiga-tiga (trio Datuk T) suspek jenayah," ujar beliau lagi.

Shamsul tetap menegaskan bahawa ketulenan rakaman tersebut masih dipertikai kerana ianya berwarna hitam putih.

Rentetan perkara itu ujar Shamsul, kerajaan terus menggunakan helah media arus perdana sebagai medium untuk meracuni pemikiran rakyat.

"Sekarang ini mereka guna strategi baru pula iaitu dengan menggunakan kononnya pakai imej dan menyiarkan di muka hadapan akhbar (Berita Harian) lalu mengesahkan ianya imej Anwar

Trio 'Datuk T' iaitu bekas ketua menteri Melaka, Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik, ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay dan bekas bendahari Persatuan Peribumi Perkasa (Perkasa), Shuib Lazim mengaku mendalangi pendedahan rakaman video 21 minit kepada media terpilih di Carcosa Seri Negara pada 21 Februari lalu.

Mereka mendakwa Anwar adalah individu yang melakukan aksi seks dengan pelacur berbangsa Cina namun di lokasi yang masih menjadi tanda tanya selain melakukan intimidasi jenayah dengan mengugut supaya beliau melepaskan jawatan sebagai Ketua Umum.

Anwar walau bagaimanapun menyangkal dakwaan itu dan seterusnya membuat laporan polis terhadap ketiga-tiga individu terbabit untuk disiasat di bawah Seksyen 292 Kanun Keseksaan dan sekiranya bersalah akan dikenakan hukuman penjara tidak lebih dari 3 tahun dan denda.

Tiada ulasan: