Isnin, 28 Mac 2011

Hukum UMNO dan BN yang sudah hilang akhlak dan moral

Berikutan dengan gangguan melampau pihak pasukan keselamatan terhadap ceramah DS Anwar beberapa hari lepas saya terpanggil untuk mengeluarkan beberapa kenyataan seperti berikut:

1. Saya membantah segala bentuk gangguan dan halangan kepada rakyat Malaysia yang telah dibenarkan sesuai dengan Perlembagaan Negara untuk bergerak dan berhimpun secara bebas.

2. Tindalan menganggu ceramah yang dianjurkan oleh Pakatan Rakyat adalah tidakan bacul dan penakut BN untuk menghalang rakyat mendengar penjelasan dan pembelaan diri dalam kes fitnah video sex terhadap DS Anwar.

3.Apa saja langkah yang digunakan ubtuk menghalang rakyat mendengar penjelasan dan pembelaan diri DS Anwar adalah tindakan yang tidak demokratik dan bertentangan dengan slogan "rakyat didahulukan".

4. Sebenarnya rakyat telah jemu dan muak dengan pemberitaan yang berat sebelah dan banyak berunsur fitnah kepada Pakatan Rakyat dan pemimpinnya, kerana itu mereka telah beralih kepada media dan maklumat laternatif bagi mendapat pejelasan yang sebenat.

5.Kersana itu usaha menghalang DS Anwar dan ceramah penjelasan tersebut adalah satu langkah untuk melindungi kejahatan yang dilakukan oleh UMNO dan pimpinan BN yang lain.

6. Sepatutunya pihak keselamatan hendah lebih awal dan terlebih dahlu menganggu dan mengacau kejadian menayang video lucah di carciosa seri negara kerana ianya jelas bercanggah dengan unddang-undang negara serta melanggar tatasusila agama dan moral juga adat ketimuran.

7. Adalah tidak masuk akan pihak yang menyang dan menganjurkan sesuatu yabg melanggar undang-undang dibiarkan bebas dan semacam dilindungi sedangkan pihak yang difitnah dengan tayang itu dihalang sekeras-kerasnya untuk memberi penjelasan.

8. Oleh itu saya mencabar pimpinan UMNO dan BN menyediakan platform yang sesuai dan dibenarkan kepada DS Anwar bagi memberikan penjelasannya, bukannya menghalang dengan cara tidak bertamaddun.

9.Segala tindakan UMNO dan BN merosakkan sistem kehidupan beragama dan bermasyarakat di negara Malaysia yang kita cintai, tindakan mengannjurkan tayangan video fitnah membuktikan bahawa pimpinan UMNO dan BN sudah rosak dan tidak boleh diharapkan lagi.

10. Olah itu saya menyeru rakyat Malaysia di mana sahaja anda berada untuk memperbetulkan kepincangan tersebut dengan memberi laluan kepada PR mentadbir negara. Kejahatan UMNO dan BN mesti diubah dengan setiap undi dari rakyat Malaysia yanag mengharapkan wujudnya negara yang aman dan makmur dengan pemimpin yang berakhlak dan bermoral.

Kenyataan Media/27 Mac 2011

Drs. Khalil Idham Lim
Ketu Penerangan PAS Perak

Tiada ulasan: