Ahad, 4 September 2011

Anwar, selangkah lebih hampir sebagai PM

Terdapat kecenderungan untuk perkara-perkara kontroversi di negara ini. Setiap perkara kecil akan diperbesar-besarkan. Setiap kenyataan, setiap kesilapan dalam mengeluarkan kata-kata, akan digunakan terhadap seseorang, terutama jika individu tersebut daripada pihak pembangkang.

Mana–mana isu yang dipaparkan oleh media utama atau Main Stream Media (MSM), maka semua akan mencetuskan haru–biru dan memperkatakan tentang isu tersebut.

Terbaru, ucapan pemimpin PAS, Mat Sabu di Pulau Pinang telah mencetuskan kacau-bilau dalam negara. Sekurang-kurangnya 49 laporan polis dibuat dan pemimpin-pemimpin BN bersatu menghentam ucapan tersebut.

Pihak polis mahu menyoal siasat beliau Timbalan PM Muhyiddin Yassin menggesa beliau supaya bertaubat dan berhenti daripada bercakap bohong. Walau bagaimanapun kecohnya ‘drama’ tersebut, berikan masa satu bulan lagi, tiada siapa yang akan ingat apa yang kononnya telah dikatakan oleh Mat Sabu dalam ucapannya.

Hal yang sama berlaku terhadap isu ‘Allah’, isu kitab Injil Bahasa Melayu dan Perdana Menteri Kristian. Semuanya amat kecoh pada awalnya tetapi kemudian berlalu dalam diam.

Usaha menjatuhkan Anwar

Penglibatan pemimpin pembangkang,Anwar Ibrahim dalam klip video seks adalah lebih menarik. Video Datuk T tersebut lebih menggemparkan daripada gabungan kesemua isu lain. Ketiga-tiga trio tersebut telah didakwa,walaupun hukumannya sekadar hukuman ringan.

Bagaimanapun, sehingga hari ini, kerajaan masih mencuba mengatakan yang Anwar bersalah, walaupun di mata masyarakat, ianya ialah sebuah usaha yang gagal untuk menjatuhkan pemimpin pembangkang tersebut. Hampir tiada siapa lagi yang menyebut isu tersebut, kecuali mereka yang menggeleng kepala dan mengutuk budaya korup UMNo yang dituduh mereka-reka video tersebut.

Faktor mengejutkan ialah pendedahan daripada mantan duta AS ke Malaysia John Malott mmenguatkan lagi kesangsian yang ada di kalangan masyarakat Malaysia.

Malott memaklumkan terdapat satu pakatan politik untuk menghapuskan Anwar, dan bagaimana orang kanan Perdana Menteri Najib Razak, Razak Baginda telah memberitahu kepada seorang pegawai kanan di kedutaan,:keputusan telah dibuat,mereka akan 'nuke' Anwar sehingga beliau tidak boleh berdiri lagi di arena politik”.

Seorang pegawai cawangan khas memberitahu pegawai atasan kedutaan bahawa mereka akan terus-menerus mendakwa Anwar supaya beliau dipenjarakan untuk 100 tahun lagi.

Masih jauh di hadapan pencabarnya

Sehingga ke hari ini, Anwar masih teguh berdiri.

Beliau mungkin diancam dengan lebih teruk dan dikaitkan dengan dakwaan meliwat pusingan kedua oleh kerajaan Najib yang mungkin menghalang beliau dari kembali ke arena politik. Jangan silap, Anwar, 64 tahun lebih hebat, manakala musuhnya yang berusia 58 tahun, Najib Razak, semakin merudum. Pendapat umum terbaru mengejutkan ramai bila mana dilaporkan populariti Najib telah menurun sebanyak 6% kepada 59% dalam masa 3 bulan sahaja.

Permainan ini dipanggil kelayakan, permainan roller coaster jatuh bangun di mana hanya yang kuat akan berjaya. Ianya sesuatu yang perlu dipelajari oleh UMNO dan ahli politik baru.tiada pelajaran yang lebih baik dari saga 1998 dan 2008 Anwar lawan Najib lawan Mahathir.

Kelayakan sejati akan mengatasi kontroversi, sama ada yang benar atau yang diada-adakan. Dan tidak ada perhubungan awam (public relation) semahal mana yang dapat membetulkan kelayakan yang silap atau palsu, akibat daripada hipokrasi dan ketidakjujuran.

Walaupun berada di kedudukan yang lebih baik dan kuasa yang dimiliki dengan jawatannya, Najib gagal dan hampir disingkir daripada kepimpinan UMNO oleh teman-teman seperjuangannya termasuk Muhyddin. (Rujuk: Najib mula dibiar tenggelam bersendirian) Kenapa? Kerana Najib gagal memenuhi tugasnya dan lebih buruk lagi, berkali kali beliau gagal memenuhi janjinya kepada rakyat, dari Model Ekonomi Baru keapda kes kematian Teoh Beng Hock dan yang terbaru, Perhimpunan Bersih 2.0.

Anwar pula, walaupun berbagai ribut melanda akibat kes Liwat II dan klip video Datuk T, masih berdiri utuh dengan polisinya. Beliau telah menunjukkan kewibawaannya, keyakinan diri dan semangat juang yang tinggi. Bukan sesuatu yang pelik baginya walaupun beliau mungkin berhadapan dengan hukuman penjara akibat dakwaan meliwat, Anwar dilihat sebagai semakin hampir untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia selepas pilihanraya umum ke-13.

Bakal PM, satu kemungkinan

Tidak disangkal lagi bahawa populariti Anwar semakin bertambah kukuh, bukan hanya di mata masyarakat di Barat, malah juga di Timur. Anwar dikaitan dengan kebangkitan rakyat Arab di musim luruh terhadap rejim zalim seperti yang terbaru, kejatuhan Gaddafi di Libya, Mubarak di Mesir dan Ben Ali di Tunisia, yang di samakan dengan pimpinan UMNO-BN.

Ini adalah satu sebab lagi mengapa Najib dan UMNO amat takut kepada karisma Anwar dan mereka sedar walaupun ada krmungkinan berlaku perubahan jumlah pengundi sekiranya Anwar dipenjarakan, mereka masih merasakan perlunya untuk menghumban Anwar ke penjara. Pernah menjadi hero orang Melayu satu ketika dulu, bukan perkara sukar untuk Anwar mendapatkan semula sokongan orang Melayu dan mereka melihat beliau sebagai pemimpin, walaupun berbagai serangan yang dibuat oleh MSM.

Kesilapan dalam menghukumnya untuk kes Liwat II akan melengkapkan pusingan kejatuhan Anwar dari pucuk pimpinan atasan. Hukuman penjara akan membuatkan beliau dilihat sebagai hero yang lebih hebat kepada rakyat dan akan melonjakkan populariti nya yang amat ditakuti UMNO, terutama nya musuh utamanya Mahathir Mohamad dan pesaing terdekat untuk jawatan PM, Muhyddin Yassin.

Phobia Anwar dalam UMNO

Dalam pada itu, di dalam UMNO sendiri, phobia Anwar semakin bertambah teruk. Yang terlibat semakin panik, dan tidak sabar untuk menghapuskannya. Kehadiran ya terus mengganggu tidur lena mereka yang berkenaan.

Ini juga adalah salah satu sebab kenapa Anwar perlu member lebih perhatian kepada soalan keselamatan. Apabila kekalahan dalam PRU-13 semakin jelas dan tidak dapat dielakkan, senjata UMNO pasti akan menjadikan Anwar sasarannya. Beliau dan ahli keluarganya juga telah menjadi sasaran ugutan bunuh. Terbaru, yang berlaku pada 9 Julai, di mana Anwar yang kelihatan terkejut, dijadikan sasaran oleh pegawai polis yang menembak gas pemedih mata ketika Perhimpunan Bersih 2.0.

Kemuncak phobia Anwar ialah pada Pilihan Raya Kecil Permatang Pauh 2008, di mana Anwar menang walaupun kerajaan telah mengurangkan harga minyak, memerintahkan serbuan anti-rasuh terhadap kerajaan Pakatan Perak, dan kemunculan tuduhan Liwat II.

Daripada menjadi seorang Professor Pelawat, Anwar bergerak menjadi pemimpin pembangkang sepenuh masa. Dan ini menjadikan beliau musuh utama No 1. Bila beliau merancang ambil alih kuasa kerajaan persekutuan dengan ‘defection’ (berpaling tadah) pada 16 September gagal, UMNO berpeluang untuk menghentam beliau dengan lebih hebat.

Keadaan terdesak dan langkah berjaga-jaga

Pada ketika ini, Najib yang terdesak mencuba segala jalan dan cara untuk menghalang. Tapi seharusnya pertahanan yang utama ialah terhadap kawan-kawannya dalam UMNO daripada terhadap Anwar.

Bagaimanapun, Najib sedar jika berjaya menghapuskan pengaruh Anwar, Najib mungkin dapat meraih sokongan dalam UMNO dan mengalahkan timbalannya Muhyddin pada saat-saat akhir.

Mungkin sebab itulah, Najib memilih Permatang Pauh sebagai lokasi Rumah Terbuka Hari Raya 1Malaysia. Tiada kes klasik Anwar phobia yang lebih hebat dari ini, walaupun Menteri Penerangan Rais Yatim berkata tiada motif di sebaliknya.

Bagi Anwar, beliau perlu meningkatkan keselamatan diri beliau dan juga ahli keluarga. Keadaan terdesak sudah semakin hampir di Malaysia

Tiada ulasan: