Jumaat, 24 September 2010

Peguam Pelakon Lucah Bela Suspek Pembunuh Datuk Sosilawati

Artikel "Kes pembunuhan Datuk Sosilawati makin menarik apabila suspek utama telah dibenarkan berjumpa dengan peguam mereka selama 15 minit di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur (IPKKL). Dalam pertemuan singkat tersebut, suspek utama telah mendakwa tidak diberi peluang untuk mempertahankan diri sebelum ditahan reman.

Suspek juga tidak mengaku salah atas tuduhan pembunuhan ini, malah suspek mendakwa dia ditumbuk dan ditendang oleh anggota polis sehingga cedera di belakang badan. Malah, mengikut kenyataan suspek, permintaannya untuk mendapatkan rawatan di hospital berhubung kecederaan itu juga tidak diendahkan oleh polis.Suspek akan membuat laporan polis berkaiatan dengan kejadian tersebut.

Mengikut laporan daripada Berita Harian;
Peguam Vijandran bersama peguam Ravi Nekoo dan Pushpa Ratnam tiba di IPKKL kira-kira jam 3 petang bersama isteri kedua-dua suspek utama sebelum meninggalkan pekarangan ibu pejabat itu 30 minit kemudian.
Apa yang menarik peguam D.P. Vijandran ini yang dulunya penentang Dato' Seri Samy Vellu, dia juga disebut ebagai penganti kepada Dato' Seri Samy Vellu pada satu ketika duhulu.

Tapi isunya tenggelam kerana pembabitan Vijandran dengan Video Lucah adegan dia sendiri sebagai pelakon utama. Mengikut maklumat salah seorang "pelakon" wanita dalam video tersebut telah membunuh diri.

Petikan ini membantu untuk pembaca memahaminya;

Pita video lucah Vijandran muncul setelah rumah Timbalan Speaker Dewan Rakyat, D.P Vinjandran dimasuki pencuri pada 8 Ogos 1988 . Pencuri tersebut telah mencuri 11 pita video dipercayai aksi lucah D.P Vijandran yang tersimpan dalam sebuah peti besi . Ibu dan anak saudaranya yang berada di dalam rumah itu turut diugut.

Dua bulan kemudian , Datuk Megat Junid Megat Ayub selaku Timbalan Menteri Dalam Negeri mengumumkan bahawa 4 orang lelaki telah ditahan dan sedang disiasat oleh pihak polis PDRM kerana memiliki pita video tersebut.

Pada 6 Disember 1989 , Karpal Singh seorang peguam dan ahli parlimen Jelutong , Pulau Pinang telah membangkitkan isu pita video lucah tersebut. Pada 11 Disember 1989 beliau menamakan Timbalan Speaker Dewan Rakyat, D.P Vijandran sebagai lelaki dalam video tersebut. D.P Vijandran segera menafikan hal itu dan menutup suis pembesar suara Karpal Singh dan mengarahkan Karpal Singh keluar dari Dewan Rakyat. Tetapi Karpal Singh terus membuat dakwaan di luar parlimen dan mendesak V.P Vijandran meletak jawatan . Lalu D.P Vijandran membuat saman malu terhadapnya.

Datuk Zaman Khan selaku Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah , PDRM menjelaskan bahawa Polis Bukit Aman akan menyerahkan laporan penuh kepada Kementerian Dalam Negeri. Terdapat percanggahan kenyataan antara Datuk Zaman Khan dengan Peguam Negara , Tan Sri Abu Talib Osman.

Tan Sri Abu Talib menasihati polis memusnahkan kesemua 11 pita video dan 4 sampul surat yang dicuri dari rumah D.P Vijandran sedangkan semua itu boleh menjadi barang kes / bahan bukti terpenting di mahkamah. Seksyen 413 Kod Prosedur Jenayah menyatakan hanya majistret mempunyai kuasa memusnahkan bahan bukti. Itupun melalui peraturan yang ketat. Sebaliknya Tan Sri Abu Talib menyatakan beliau tidak melanggar sebarang undang-undang kerana telah mendapat persetujuan daripada pemiliknya, D.P Vijandran, tokoh masa depan MIC.

Ironinya, mengapa D.P Vijandran tidak didakwa di mahkamah di bawah Seksyen 24(1) Akta Penapis Filem 1952 iaitu memiliki video lucah. Denda RM10,000 dan 6 bulan penjara boleh dikenakan atau kedua-duanya sekali serta membuat laporan palsu kepada polis.

Majlis Peguam membidas tindakan Peguam Negara yang bertindak tidak mengikut undang-undang sedia ada. Tetapi Peguam Negara hanya berdiam diri dan enggan menjawab sebarang tohmahan. Pada 1988, Peguam Negara dan Majlis Peguam bertelagah berhubung pemecatan Tun Salleh Abbas selaku Ketua Hskim Negara.

Percanggahan berlaku kerana Tan Sri Abu Talib menyatakan barang kes dimusnahkan setelah mendapat kebenaran D.P Vijandran sementara Datuk Zaman Khan menyatakan polis sedang menyiasat. S.M Mohd Idris selaku Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) hairan bagaimana pita video itu dimusnahkan setahun tahun (1988). Masyarakat mempunyai hak untuk mengetahui perkara sebenar. Peguam Negara sepatutnya memberitahu seawal mungkin , bukan selepas setahun dimusnahkan. Mengapa mesti dimusnahkan ?.

M.G Pandhithan yang juga bekas Naib Presiden MIC ketika itu menyatakan tokoh tertentu jelas terbabit dan D.P Vijandran harus meletakkan jawatan sebelum menjadi isu politik menjelang Pilihan raya umum Malaysia 1990. Datin Paduka Hajah Rahmah Osman selaku Ketua Pergerakan Wanita Semangat 46 mahu D.P Vijandran meletakkan jawatan sebagaimana pemimpin politik Jepun meletakkan jawatan apabila terbabit dengan skandal membabitkan geisha dan skandal penyelewengan dana parti politik.
Nampaknya kes pembunuhan Datuk Sosilawati dan rakan-rakannya akan menjadi menarik kerana pelakon lucah membela pembunuh kejam. Malaysia memang serba boleh.Re: Peguam Pelakon Lucah Bela Suspek Pembunuh Datuk Sosilawati .
.

hahahaha....lawak2

.


Re: Peguam Pelakon Lucah Bela Suspek Pembunuh Datuk Sosilawati.
Ayo yo yo................lagi kuat lah paria ni main ular!! Ganster porno bela gangster paria!!Re: Peguam Pelakon Lucah Bela Suspek Pembunuh Datuk Sosilawati
ingat kata hang tuah!kalau jumpa ular dgn pariah ni, mana yg perlu kita ketuk dulu ....hahahahahaRe: Peguam Pelakon Lucah Bela Suspek Pembunuh Datuk Sosilawati

Sepatutnya lesen mempraktik peguam D.P Vijandran ini ditarik balik, sebab dia ini pula jenis peguam suka buat filem menonggang kuda dan dia tidak berminat menegakkan kebenaran tetapi penguam pulus jika dapat melepaskan suspek.

Inilah produk peguam yang dilahirkan oleh sistem pemerintahan barisan nasional setelah 53 tahun memerintah. Apapun peguam jenis ini akan memperbodohkan polis dalam mahkamah, jika mereka hendak menolong suspek. Peguam pun main pulus , ....sikit lagi bahan bukti kes sosilawati pun dibakar.

Mati dibakar dan bahan bukti pun di bakar. Syabas UMNO yang memerintah 53 tahun. Hasil pemerintah yang membawa masyarakat kembali hidup ke zaman tentera moghul yang gasar (barbaric) tidak bertamaddun sampai wujudnya orang seperti Tan Sri Abu Talib yang mengarahkan bahan bukti di bakar. Sekarang ini Negara Monggolia telah moden dan dapat datang ke malaysia tetapi dibunuh pula dan kes masih tidak selesai.

Keadaan negara terus dihujani dengan berbagai kes sebab perangai menutup kes memag hebat di negara ini untuk menjaga BN, konnnya tidak mahu dengar maka kes yang tutup akan terus tutup. BN ini lupa allah yang menguasai Allam dan manusia. Maka setiap kes yang tutup mesti akan kembali terbuka dan sesiapa yang bersubahat akan tahu Allah yang berkuasa, membuka dan menutup kes bukannya manusia.

Dengan ini penglibatan peguam pelakon lucah ini pula membuka kes Tan Sri Abu Talib Osman, yang mengkhianati rakyat....tapi dapat Tan Sri? BN BN ....tak habis-habis buat kerja bengong.
Re: Peguam Pelakon Lucah Bela Suspek Pembunuh Datuk Sosilawati

betul jugak cakap2 kedai kopi, bukan ahli tapi penyokong tegar parti politik...
Re: Peguam Pelakon Lucah Bela Suspek Pembunuh Datuk Sosilawati

Tentunya masayarakat India bertambah malu.....

Remember PRU 13 is coming soon and please support Pakatan Rakyat because that is the only solution and your way out from all these problems. Pakatan Rakyat is the only way that can get rid of all the monkeying of individual and authorities manipulating the sistem. The formula is.....Put the right people at the place and that is the main point ini PRU 13. And of coz BN will keep you all to stay cool, be relax coz eyerything is under control dan finally just forget it and maintain status quo (that is....be dumb at all time).
Re: Peguam Pelakon Lucah Bela Suspek Pembunuh Datuk Sosilawati

BIASALAHHHH....
Re: Peguam Pelakon Lucah Bela Suspek Pembunuh Datuk Sosilawati
Nampaknya perbicaraan kes ini akan disertai oleh peguam yang korup dan rendah akhlaknya. Semoga hakim, pendakwaraya dan saksi-saksi yang bakal terlibat bukannya terdiri daripada golongan korup. Kita hanya boleh berharap,sejarah menunjukkan perkara ini jarang berlaku.

Tiada ulasan: