Khamis, 3 Jun 2010

KALAU BERANI TURUN LA KE EROPAH

HANTU ALTANTUYA MENGHANTU LAGI


SCORPENE – KAPAL SELAM RAZAK BAGINDA – POLIS PERABCHIS SERBU PEJABAT DCNS – ajensi berita france

Polis Perancis menyerbu pejabat pengeluar senjata DCNS dan kumpulan industri Thales berhubung siasatan terhadap penjualan kapal selam kepada Malaysia, demikian menurut sumber kehakiman semalam.

Dokumen-dokumen dirampas dalam serbuan tersebut minggu lalu, tambah sumber itu.

Thales enggan mengulas perkara itu, manakala DCNS memberitahu AFPbahawa ia "tidak mengesah atau menafikan maklumat tersebut."

"Satu siasatan sedang dijalankan dan kami tidak boleh memberi sebarang komen."

Mac lalu, Pejabat pendakwaraya Paris memulakan siasatan terhadap penjualan kapal selam tersebut pada tahun 2002 ekoran aduan yang dibuat oleh badan hak asasi manusia dari Malaysia, Suaram.

Suaram mendakwa Armaris - anak syarikat Thales dan DCN - telah membayar komisyen sebanyak 114 juta euro kepada syarikat Malaysia Perimekar, yang dikaitkan dengan individu yang rapat dengan Perdana Menteri sekarang, Najib Tun Razak .

Najib merupakan merupakan menteri pertahanan pada tahun 2002 dan bertanggungjawab dalam rundingan kontrak tersebut.

Sejak tahun 2000, bayaran komisyen bagi kontrak yang berkaitan dengan pemimpin asing merupakan satu rasuah di bawah undang-undang Perancis.
Pada 2002, The DCN menyertai Thales dan kumpulan pembinaan Navantia dalam kontrak untuk menjual tiga kapal selam kepada Malaysia pada sekitar harga satu bilion euro.

Lewat April lalu, seorang jurucakap Pejabat Perdana Menteri menegaskan bahawa "tiada kes" untuk dijawab.

Menurutnya, urusniaga tersebut bebas daripada rasuah dan tidak benar Perimekar mendapat manfaat secara tidak betul daripada urusniaga tersebut.

TAK ADA KES

TEROK POLIS PERANCHIS INI

TAK ADA KES PUN SERBU

INI MACAM POLIS MALAYSIA AJE

nota:
bila nak gi shopping ke paris?
raja petra dah buat laporan polis kat
balai polis di lapangan
terbang heathrow atau belum?

ni sakit kepala mak ni
ganggu mak nak gi shopping

lagi pulak...mak ada jemputan dari
carla beroni... ni martha stewart yang arange
pundek betul raja petra ni
bagi mak susah....susah susah macam ni
baik juga jatuh dua kilo berat badan


SIAPA TUDUH SIAPA

KUALI INI KATA BONTOT MAMAT INI HITAM

MAMAT INI KATA BONTOT KUALI HITAM
i rest my case... my lord

MUFTI PERAK TEGUR MEDIA CENDERUNG SEBAR FITNAH
-melayau

Harussani Zakaria hari ini menegur media tertentu terutama media baru yang cenderung menyebarkan fitnah daripada melaporkan perkara sebenar.

Beliau berkata, keadaan itu jika dibiarkan hanya akan meruntuhkan akhlak dan merosakkan ketamadunan sesuatu bangsa.

''Media sepatutnya berperanan mendidik masyarakat. Jadi apa yang harus ada pada media ialah melaporkan berita-berita yang benar, berita betul, mengandungi nasihat dan sebagainya.

''Tetapi hari ini kita melihat media apatah lagi media baru, banyak menyiarkan perkara yang negatif daripada positif. Etika dalam media itu sendiri telah ditinggalkan," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas tamat Muzakarah Ulama Dan Cendekiawan Islam di sini hari ini.

nota:

tergolek dan terbantil ketawa
berdekah dekah kah kah kah


TERKINI TERBONGGENG

TELOR SIAPA TERKETAR-KETAR


SELAMAT TINGGAL BERSHOPING DI EROPAH

Polis Peranchis telah menyerbu kilang DCN.

DCN adalah kilang yang membuat kapal selam
yang di jual kepada Razak Baginda.

Serbuan ini berikutan dengan laporan dari beberapa peguam Peranchis
yang menyabitkan rasuah dan salah guna duit rakyat Peranchis.

Ini termasuk penjualan kapal selam buatan DCN kepada Razak Baginda.

INI BARU BETUL

BUAT LAPORAN POLIS.... TERUS DATANG SIASAT

nota:
dua plastik beg tesco razak baginda
masih tertinggal di london

nota:
fitnah lain akan menyusul

ANAK MUDA BANGUN MELAWAN

BAGUN DAN LAWAN ZIONIS TEMPATAN

GERAKAN MAHASISWA SEDAR

Gerakan Mahasiswa Sedar ( GMS ) Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor ( KUIS ) mengecam tindakan Tentera Israel yang telah menyerang konvoi bantuan kemanusiaan yang sedang dalam perjalanan menuju ke Gaza sehingga menyebabkan lebih 20 aktivis pro-Palestin terbunuh manakala puluhan yang lain tercedera.

Konvoi bantuan kemanusiaan untuk rakyat palestin yang dikenali sebagai ‘Freedom Flotilla’ telah berlepas pada 27 Mei 2010 dari pelabuhan di Turki menaiki kapal yang diberi nama ‘Mavi Marmara’ ketika itu sedang belayar menghampiri Gaza. Kapal yang sarat dengan muatan turut membawa 700 penumpang itu telah diserang dengan helicopter Tentera Israel.

Konvoi ini juga diketuai oleh sebuah NGO daripada Turki iaitu Insani Yardim Vakfi (IHH) yang membawa 10,000 tan bantuan kemanusiaan untuk rakyat Gaza. Selain itu, terdapat lebih daripada 50 buah negara menyertai konvoi terbesar ini. Bahkan, tiada sebarang bentuk persenjataan dibawa oleh sukarelawan konvoi walaupun tujuan untuk mempertahankan diri.

Ternyata tindakan ganas dan kejam tentera negara haram Israel ini sememangnya tidak boleh diterima walau apa jua alasan yang diberikan memandangkan bantuan yang dihantar hanyalah sekadar bantuan kemanusiaan dan bukanlah situasi perang melainkan sekelompok aktivis kemanusiaan yang membawa bantuan perubatan, pendidikan dan pembinaan bagi rakyat Gaza yang menderita akibat sekatan yang dikenakan.

GMS mendesak dan menggesa Kerajaan Malaysia, anggota PBB, OIC, pemimpin-pemimpin politik, pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan, Majlis Perwakilan Mahasiswa di seluruh kampus, gerakan-gerakan mahasiswa dan semua pihak supaya terus bangkit dengan lantangnya mengutuk tindakan kejam Zionis Israel dan menuntut agar misi kemanusiaan terbesar ini dibenarkan masuk serta dapat menghantar bantuan ke bumi Palestin Gaza.

GMS juga meyokong segala usaha yang akan dilakukan oleh badan-badan politik, pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan, 'front-front' mahasiswa dan semua pihak untuk menunjukkan ketidakpuashatian umat Islam dan rakyat Malaysia terhadap tindakan kejam regim Zionis ini.

GMS turut berpendapat bahawa tindakan kerajaan Malaysia yang terus menerus menjaga hubungan baik dengan International Advisory Council (APCO) yang merupakan konsultan yang mempunyai kaitan jelas dengan Israel telah menguatkan lagi tanggapan buruk rakyat Malaysia terhadap kepimpinan Dato' Seri Mohd Najib bin Tun Abdul Razak dan ia dilihat seperti merestui hubungan baik Malaysia-Israel.

GMS juga menyeru kepada semua rakyat Malaysia dan mahasiswa Islam di seluruh dunia agar melakukan Solat Hajat dan Qunut Nazilah bagi mendoakan keselamatan aktivis konvoi dan rakyat Palestin.

AHMAD SHUKRI KAMARUDIN
Aktivis Gerakan Mahasiswa Sedar ( GMS
)


KETAWA SEKARANG SEBELUM KETAWA DIHARAMKAN

DAPATKAN MAJALAH CULT INI SEKARANG


SENDAWA MAHKAMAH HANGATKAN ISU DALAM KARTUN VOLUME 3

Sambutan hangat masyarakat terhadap karya kreatif kartun dan penulisan humor alternatif mengkritik penyelewengan dan salah guna kuasa pemerintah mendorong Zunar, kartunis politik tanahair menerbitkan buku terbaru Isu Dalam Kartun vol 3.


Di bawah syarikatnya Sepakat Efektif Sdn Bhd, Zunar bersama barisan kartunis dan penulis tanahair menggegarkan lagi dunia politik tanahair dengan isu-isu terkini yang menjadi bualan hangat rakyat Malaysia di semua peringkat.

Istimewanya, jumlah karyawan yang menyumbang semakin bertambah. Selain daripada karyawan yang biasa menyumbang, ada kartunis muda yang masih baru turut berkarya dan juga kartunis veteran terkenal seperti Rossem.

Keluaran kali ini memfokuskan isu utama tentang kepincangan ‘sandiwara’ perbicaraan mahkamah kes liwat Anwar Ibrahim. Dari muka surat 3 hingga 15, “Sendawara Mahkamah” garapan Zunar dan ilustrasi oleh Enot, Jonos dan Art membongkar konspirasi ini sejak mula ia dirancangkan bagaimana laporan polis yang dibuat oleh Saiful Bukhari berbeza dengan pendakwaan di mahkamah.


Laporan polis Saiful menyatakan ia diliwat tanpa kerelaan sedangkan Anwar didakwa di bawah seksyen ‘diliwat dengan rela’. Berbagai peristiwa lucu di dalam mahkamah dibongkar dalam bentuk kartun untuk mendedahkan kepada rakyat yang tidak tahu apa sebenarnya berlaku.

Dimuatkan kisah bagaimana hakim tidak membenarkan pihak peguam Anwar mendapatkan senarai saksi, Saiful menyatakan dia tidak dapat melihat punggungnya sendiri dan bermacam-macam lagi perkara ‘lucu’ tetapi benar.

Isu Apco turut menjadi topik kritikan. Ada lukisan kartunis Art yang menggambarkan tentera zionis sedang membelasah rakyat Palestin dan pada masa yang sama pemimpin Malaysia menuangkan wang ke dalam beg tentera tersebut. Kartunis Jonos mengkritik kerajaan Malaysia yang meniru konsep 1 Israel dalam 1Malaysianya.


Isu Dalam Kartun Vol 3 juga mengetengahkan isu keganasan polis yang kerap bertindak keras dan mengancam keselamatan rakyat. Tragedi adik Aminul Rasyid ditembak polis dipuisikan Abdullah Jones dan ditegur oleh seniman Pyanhabib dalam kolum “racau”nya.


Begitu juga kartunis Enot dengan cerita “Sarjan Kamis dan mertua”, kartunis Haili pula mencuit dalam kartunnya bagaimana seorang ibu berpesan kepada anaknya berhati-hati ketika memandu, jangan lupa pakai talipinggang keledar dan “jaket kalis peluru”.

Penipuan dalam pilihanraya adalah isu yang tidak pernah mati. Keluaran kali ini juga membongkar beberapa strategi tipu yang dilakukan kerajaan dengan menggunakan SPR sebagai kuda tunggangan melakukan penipuan untuk memenangkan tuan mereka. Jenis-jenis pengundi hantu dan bagaimana mereka bekerja telah dibongkar dalam bentuk kartun.


Di dalam isu ini juga turut dimuatkan perbandingan di antara negara luar dan negara kita dalam konteks mengendalikan pilihanraya secara adil. Ketika badan penganjur pilihanraya negara lain cuba memberikan erti demokrasi yang telus, SPR di Malaysia bersungguh-sungguh menjadi pecacai bagi memastikan kerajaan BN terus berkuasa.

Selain itu, isu-isu seperti katak menjadi senatak (senator katak), isu larangan berpolitik dalam masjid, isu rakyat tolak ‘rasuah gula-gula’ Najib dalam pilihanraya kecil Sibu turut disentuh dengan pedas dan kritis.


Selain kartunis Zunar sebagai kartunis dan ketua editor, Isu Dalam Kartun vol 3 juga menampilkan kartunis seperti Ronasina (editor/ kartunis), Jonos, Enot, Haili, Art, Oly, Nur, Abdullah Jones, Ubilepih, Madsein, Warih dan lain-lain serta penulis kritis seperti Hishamuddin Rais, Pyanhabib, Pusparos, Benludin dan Fared Ayam.


Harga RM10 senaskah. Dapatkan di pasaran atau secara online di cartoonkafe.com atau hubungi
03-22-72-40-45

KALAU TADI TALIPON TERLALU SIBUK PANGGIL SEKALI LAGI UNTUK MEMESAN : 03-22-72-40-45

nota:
majalah cult.
dapatkan sekarang
sila talipon number diatas

dapatkan kartun ini dahulu sebelum kamu di kartunkan sekarang kah kah kah


SEMUA POSTPONE - SEMUA BELUM SELESAI

NANTI KENYATAAN BALA PUN BELUM MUKTAMAD LAGI


BELUM ADA KEPUTUSAN MENGENAI SUBSIDI :PM – berita hairan

Kerajaan belum lagi membuat sebarang keputusan muktamad mengenai pengurangan atau pemotongan subsidi, kata Najib Razak.

Katanya kerajaan masih lagi meneliti apa yang patut dilakukan dalam perkara ini.
"Cuma kita gambarkan kalau kita tidak melakukan apa-apa (dalam hal ini), kesannya (kepada negara pada masa depan) sudahpun kita maklumkan," katanya kepada pemberita ketika ditanya sama ada kerajaan bercadang memotong insentif kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) yang diberikan sekarang, seperti cadangan memotong atau mengurangkan subsidi kepada pelbagai barangan yang diberikan sekarang.

ZAMAN MAT NGANTUK JAWABAN LAIN

MAT NGANTUK KATA ...SAYA BELUM DAPAT LAPORAN

ATAU SAYA BELUM BACA

ATAU SAYA TIDAK TAHU MENAHU

ZAMAN MAT MONGOL LEBIH BENGAP DARI ZAMAN MAT NGANTUK

MAT MONGOL KATA...SEMUA PEKARA BELUM MUKTAMAD LAGI

GULA NAIK HARGA ATAU TIDAK?

BELUM MUKTAMAD LAGI

PAKAI MODEL EKONOMI BARU ATAU TIDAK

BELUM MUKTAMAD LAGI

INI KERJA GILA

LAGI DUA HARI NAK BICANG DI PARLIMEN… MASIH BELUM MUKTAMAD LAGI

SUDAH PANCUT KE BELUM

BELUM MUKTAMAD LAGI

PASAL APA BELUM MUKTAMAD LAGI ?

PASAL BIK MAMA KATA KOMISEN BELUM BELUM MUKTAMAD LAGI

KENAPA ORANG RAMAI TAK HORMAT MENTERI

KABINET KOSONG TAK ADA OTAK


AHLI PARLIMEN BN TIDAK LAYAK ANGGOTAI KABINET NAJIB – harakah daily

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim berkata, penyenaraian lebih banyak senator dalam kabinet baru seakan memberi gambaran bahawa ahli parlimen BN tidak layak dilantik menjadi menteri dan timbalan menteri.

"Bagi Najib Tun Razak, kebanyakan ahli-ahli parlimen yang kanan di Dewan Rakyat mungkin tidak layak menjadi menteri dan timbalan menteri dalam kabinet baru ini," jelas beliau selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Pemimpin Pakatan Rakyat di ibu pejabat PKR, Tropicana lewat petang tadi.

Sehubungan itu, beliau yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh mencadangkan Najib supaya mengadakan pilihan raya kecil dengan meletakkan para senator yang baru dilantik bertanding dan menjadi Ahli Parlimen bagi menggantikan segelintir ahli parlimen BN yang sedia ada.

"Elok Najib adakan suatu pilihan raya kecil untuk memilih dari kalangan senator-senator terbabit menjadi ahli parlimen, ganti mana-mana ahli Parlimen BN yang dirasakan Najib tidak layak," ujar beliau yang juga Ketua Umum PKR.

PATUT LAH ORANG RAMAI TAK HORMAT PADA MALAON MENTERI

SEMUANYA TIDAK DIPILIH RAKYAT

ADA MENTERI MALAON TERLIBAT DALAM RASUAH

SEPERTI MAT NOR YACOB

MALAON KEPALA RASUH INI INDIA MENYAMAR MELAYU

TAK CAYA TANYA PADA SENATAK MAT KOTAK

DULU MAT KOTAK ADA BUAT LAPORAN DAN BERI PADA MAT NGANTUK

ADA BERAPA MAMAT LAAA NEGARA INI

ADA MAT MONGOL.. MAT NGANTUK… MAT KOTAK


SEMUA MAMAT INI ADALH MAMAT KUTU BERAHAK



ZIONIS TEMPATAN PUN SAMA

INI DI GAZA
INI DI KUALA LUMPUR
SERANGAN ISREAL PERBUATAN TIDAK BERTAMADUN ABAD INI : ABU ZAHAR – berita hairan

Tindakan Israel menyerang kapal misi bantuan kemanusiaan ke Gaza dan membunuh serta mencederakan sukarelawannya disifatkan sebagai perbuatan tidak bertamadun abad ini.

Yang Dipertua Dewan Negara, Zahar Ujang, berkata pihaknya kesal perbuatan sedemikian masih berlaku pada zaman era dunia moden hari ini.
"Saya kesal atas perbuatan dan tindak tanduk Israel membunuh orang tidak berdosa. Mereka bukan tentera tapi sukarelawan yang ke sana semata-mata untuk menghantar bantuan kepada rakyat Palestin yang memerlukan.

MEMANG BETUL ZIONIS ISREAL GANAS TIDAK BERTAMADUN

BAGAI MANA PULA DENGAN ZIONIS TEMPATAN

RUNTUH KAN RUMAH DI BEREMBANG… BERTAMADUN ATAU TIDAK ?

BUNUH TEOH BENG HOCK… BERTAMADUN ATAU TIDAK?

BUNUH KUGAN…. BERTAMADUN ATAU TIDAK

TEMBAK BUDAK SEKOLAH 14 TAHUN… BERTAMADUN ATAU TIDAK

JANGAN HANYA NAMPAK DI GAZA

TAK KAN TAK KENAL ZIONIS TEMPATAN

Tiada ulasan: