Selasa, 11 Januari 2011

INGAT BN INGAT DUIT KITA

Selepas tahun 2008 cuba kita jujur dan bertanya pada diri sendiri. Apakah kehidupan kita lebih baik dari sebelumnya? Apakah kita mendapat hasil yang setimpal setelah bekerja keras dan jujur dalam melakukan tugasan? Sesetengah orang terpaksa melakukan overtime berpuluh jam tetapi mereka masih belum mampu keluar dari kesempitan hidup yang semakin menghimpit.

Ingat BN ingat duit kita yang telah dirembat dengan hebatnya. Projek mewah - mewah, pembaziran video klip Rosmah Mansor, ketirisan projek yang melibatkan negara dengan kos yang tak masuk akal, rasuah sana - sini. Akibat perkara buruk seperti ini maka kita dipaksa menerima kenaikan harga barang. Naik bukannya sedikit, tetapi tersangatlah tinggi.

Gaji masih di takuk lama sedangkan harga barang semakin naik. Tepung, susu, gula, bawang, tong gas, minyak tanah, RON 95 dan sebagainya semuanya telah naik menggila. Semuanya kerana kita yang mengizinkan perkara tersebut terjadi. Kalau kita menghalang perkara seperti ini terjadi sudah pasti sekarang kita tidak cepat jatuh sakit kerana memikirkan bagaimana mahu mencari duit lebih.

Jika kita tidak mengizinkan projek yang melibatkan kepentingan negara berlaku ketirisan sudah pasti duit negara akan selamat. Sebut harga pada mulanya RM10 Juta naik kepada RM 1 Billion. Semuanya kerana mahu memastikan kroni - kroni mereka mengaut keuntungan secara maksimum. Apabila jumlah sedemikian rupa digunakan dan dibazirkan, siapa yang rugi? Kita!!

Najib kata jangan menang sorak nanti kampung tergadai. Tapi sekarang ini kita tak bersorak pun kampung, tanah, duit tergadai. Jatuh papa kedana. Kasihan kita ini. Makin menjadi bebal akibat lama diperintah oleh Umno. Tapi mahukah kita terus dibebalkan. Sudah pasti tidak mahu. Caranya?

Tiada ulasan: