Khamis, 25 Februari 2010

SABTU INI EFEK RUMAH KACA - DAN DUM DUM TAK

SABTU INI EFEK RUMAH KACA - DAN DUM DUM TAK

KENAPA DUNIA MAKIN PANAS ? DI JEMPUT DATANG YANG COOL DAN YANG ROCK


KONSERT ECO-FREEDOM: EFEK RUMAH KACA LIVE IN KUALA LUMPUR 2010


TEMPAT : No One Cafe, Jalan Tuanku Abdul Rahman, Chow Kit (same row as Tune Hotel), KL

MASA: 3PM – 11PM

BILA :
SABTU 27hb Februari 2010,

HARGA TIKET: Awal , RM25 di pintu , RM35

Oxygen Media, Frinjan & Envelove Distro dengan rasa rendah diri mempersembahkan kepada audien Malaysia band yang sering digelar band ’sospol’ (sosial politik) kerana lirik-lirik mereka yang mengandungi elemen kritik sosial politik yang sarat dengan isi.

Melalui lagu-lagu pop yang enak didengar, lirik-lirik yang puitis dan dalam lebih mudah dihadam.

Kesan akibat pemanasan global bukan lagi omongan kosong sebaliknya realiti nyata yang sedang kita hadapi semua.

Begitu halnya juga dengan kebebasan baik dari segi politik, media dan pastinya muzik yang sering diancam dengan pelbagai alasan, dari moral hinggalah kepada ketenteraman awam.

Ayuh berhibur dan menyelami di sebalik bait lirik untuk kita fikir-fikir dan hadam-hadam dengan terbuka tanpa paksaan.

Turut akan beraksi ialah band tempatan yang turut sama mendokong iaitu Nao, Couple, Deepset, Dum Dum Tak, Free Love dan Bit the Medusa (mahasiswa Indonesia yang kuliah di Malaysia)

Konsert ini boleh terjadi dengan sokongan Institut Kajian Dasar, Amnesty International, Republik Anak Muda, My Future Foundation dan Gegey Music.

Nak beli kat mana?

-emel ke oxygenmedia22@gmail.com dan ikut arahan selanjutnya

nota:
band paling cool dum dum tak akan bersama.RAKYAT BERDEMO LAGI

HANYA BERDEMO YANG AKAN MENGUBAH KEADAAN !


ANAK MINTA SUHAKAM SIASAT FELDA TINDAS PENEROKA – harakah daily

Persatuan Anak-Anak Peneroka Felda SeMalaysia (Anak) meminta Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) mengadakan siasatan awam terhadap Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) kerana didakwa melakukan penindasan berterusan kepada peneroka.

Cadangan itu dikemukakan oleh Pengerusi Anak, Mazlan Aliman dalam dalam satu pertemuan dan penyerahan memorandum kepada Suhakam di pejabat suruhanjaya berkenaan, petang tadi.

"Untuk lebih adil, saya minta satu siasatan awam dibuat untuk mendengar sendiri aduan peneroka dan perkara ini dipanjangkan untuk tindakan yang lebih lanjut," katanya.

Mazlan mengetuai kira-kira 200 peneroka tanah rancangan Felda dari Pahang, Perak, Negeri Sembilan dan Johor untuk menyerahkan memorandum kepada Suhakam berkenaan beberapa perlanggaran hak asasi dan ketidakadilan pengerusan Felda ke atas peneroka setelah lebih 50 tahun ia diwujudkan.

Memorandum tersebut mengandungi empat aduan daripada peneroka termasuk mengenai Akta Kawasan Tanah Berkelompok (Group Settlement Act 1960) yang didakwa digunakan oleh kerajaan Umno/BN untuk mengongkong kebebasan para peneroka.

Anak juga membuat aduan mengenai wang tanam semula yang dicarum peneroka yang sehingga ke hari ini tidak diserahkan kepada peneroka.

Selain itu, aduan dibuat juga berkaitan isu ladang Felda apabila pihak pengurusan Felda bertindak menindas peneroka selain mengenai kegagalan peneroka menguruskan sendiri kebun mereka walaupun telah melangsaikn hutang kepada Felda.

Aduan itu didengar dua Pesuruhjaya Suhakam, N. Subramaniam dan Khalid Ibrahim di tingkat 29 Bangunan Suhakam, sebelum menerima memorandum daripada Mazlan.

Mazlan dalam aduannya kepada Suhakam juga berkata, semua jawatankuasa yang ditubuhkan pengusan Felda tidak berpihak kepada golongan peneroka yang tidak bersetuju dengan perjanjian yang ditetapkan Felda itu menyebabkan peneroka tida tempat untuk mengadu masalah mereka.

"Sebutlah jawatankuasa apa pun di bawah Felda, semuanya tidak berpihak kepada peneroka. Kewujudan Gabungan Persatuan Wanita (GPW) di tanah-tanah rancangan menjadi mata dan telinga kepada Felda," katanya.

Turut hadir dalam pertemuan tersebut ialah peguam yang mewakili Anak iaitu Ahmad Nizam Afendi dan Suhaimi Said.

Ahmad Nizam mendakwa, perjanjian yang dibuat di antara Felda dan peneroka adalah berat sebelah dan keterlaluan.

"Perjanjian itu tidak ada tarikh tamat. Kalau ikut perjanjian tersebut, peneroka akan terikat dengan Felda dan bila sebut peneroka, ada terma yang mengikat waris, anak, cucu dan sebagainya akan terikat juga dengan Felda," katanya.

Khalid dalam responsnya dalam pertemuan itu mengakui tidak pernah mendengar sebarang aduan buruk berkaiatan Felda dan tidak menyangka terdapat banyak masalah yang membelenggu para peneroka di seluruh negara.

Pengerusi Kumpulan Kerja Aduan dan Siasatan Suhakam itu berjanji akan membincangkan aduan itu ke mesyuarat suruhanjaya pada 8 Mac depan dan akan turut mendapatkan penjelasan daripada Felda berhubung aduan itu.

Beliau juga berkata, pihaknya akan mengkaji keperluan untuk mengadakan siasatan awam seperti yang dicadangkan Anak.

"Kami menerima memorandum yangakan diserahkan pada hari ini adn akan mengkaji seluruh aduan yang dibuat sebelum membuat keputusan samaada akan mengadakan siasatan awam atau tidak. Ini bukan lagi public inquiry, tapi national inquiry kerana melibatkan seluruh Malaysia," ujarnya.

Dalam pada itu, bercakap kepada media sebelum pertemuan dengan Suhakam, Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahudin Ayub yang juga Naib Presiden PAS berjanji akan terus membawa isu penindasan peneroka dalam perbahasan Dewan Rakyat yang akan berlangsung pada 15 Mac depan.

"Kami di pihak Ahli Parlimen tidak pernah putus asa berdebat mengenai isu peneroka di Dewan Rakyat.

"Saya berjanji di atas nama ahli Parlimen bahawa kita akan tetap membahaskan mengenai akta GSA ini dan ia merupakan satu topik yang penting kerana GSA cukup menindas dan mencengkam peneroka," katanya.

Nada yang sama turut disuarakan Ahli Parlimen Batu, Tian Chua yang mahukan nasib golongan peneroka dibela.

"Kita akui sumbangan Felda kepada perkembangan ekonomi negara. Tapi peneroka masih menghadapi banyak masalah di bawah Felda. Sebab itu kita setuju bersama gabungan ini untuk mengambil isu ini secara serius dan mengkaji dasar sekarang supaya kita benar-benar menghargai sumbangan para peneroka," katanya.

Peguam Anak, Suhaimi pula berkata, pihaknya bersedia untuk mengendalikan semua kes melibatkan tuntutan peneroka tanpa sebarang bayaran.

"Kami telah barjanji dengan anak bahawa kami akan mengambil semua kes melibatkan generasi felda. Di konvensyen peneroka baru-baru ini pun kami berjanji akan membela nasib peneroka tanpa mengenakan bayaran," katanya.

MBFM DAKWA ANAK CUBA PECAH BELAH FELDA – berita hairan

Majlis Belia Felda Malaysia (MBFM) hari ini menyerahkan satu memorandum kepada Pengarah Besar Felda, Dzulkifli Abdul Wahab, bagi membantah cubaan untuk memporak-perandakan gagasan Felda.

Presidennya, Anuar Abdul Manap, berkata memorandum itu menyatakan bahawa Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) yang kononnya mewakili golongan belia, adalah pertubuhan tidak berdaftar dan cuba memecah-belahkan keharmonian warga Felda.

Beliau memberitahu pemberita di sini bahawa MBFM yang berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan (ROS) sejak 1991 dan Pendaftar Pertubuhan Belia sejak tahun lalu, adalah wakil sah yang diberi mandat oleh 317 cawangan pertubuhan belia Felda di seluruh negara untuk mewakili golongan muda dan bukannya Anak.

"Dakwaan Anak bahawa mereka mempunyai hampir 1.5 juta ahli tidak benar kerana mereka tidak berdaftar, macam mana nak buktikan ahli mereka seramai itu? Kami yang berdaftar ini pun hanya mempunyai 100,003 ahli dari kalangan belia berusia 15 hingga 40 tahun," katanya.

Anuar berkata, kepimpinan MBFM yang baru akan bergerak lebih aktif bagi menyelesaikan isu membabitkan generasi muda Felda melalui saluran yang betul.

Ketua Peneroka SeMalaysia, Samsudin Othman pula berkata kebanyakan dakwaan Anak mengenai kelemahan Felda adalah salah.

"Felda dah banyak bantu peneroka jadi saya minta agar pihak berkuasa mengharamkan pertubuhan ini," katanya.

PERHATIKAN DUA BERITA INI.

SAKSIKAN .... MANA SATU YANG BETUL BERJUANG UNTUK PENEROKA.

SATU PERSATUAN MENIMBULKAN TUNTUTAN PENEROKA.

YANG SATU LAGI SIBUK FASAL SIAPA YANG SAH DAN BERDAFTAR.

nota:
mari melihat sejarah
ketika rakyat bangun mengangkat senjata melawan british
ada gerombolan yang bangun melawan orang yang melawan british.
pabila rakyat angkat senjata nak halau penjajah
muncul pak sibuk lawan orang yang angkat senjata lawan penjajah

sekarang sejarah berulang lagi
satu kumpulan bangun menuntut keadilan untuk peneroka
satu kumpulan lagi menentang orang yang bangun menuntut keadilan
kah kah kahDEMO TELAH MENJADI BUDAYA KITA

HANYA BERDEMO AKAN MENGUBAH KEADAAN


ISU TANAH KENA REMBAT : 30 ORANG ASLI BERDEMO DI GOMBAK - malaysiakini

Sekumpulan 30 Orang Asli menyertai perhimpunan di depan Hospital Orang Asli Gombak tengah hari ini kerana membantah apa yang mereka dakwa salah guna kuasa oleh Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA), melibatkan layanan hospital seliaan jabatan itu.

Dalam satu petisyen berkaitan perkara itu, hospital di bawah seliaan jabatan berkenaan didakwa melakukan penganiayaan kepada masyarakat berkenaan.

Perhimpunan itu diketuai Sokyen Man, 40, yang mendakwa mewakili penduduk kampung tersebut. Mereka sebelum itu mengutip tandatangan penduduk kawasan penempatan Orang Asli di situ bagi menyokong petisyen tersebut.

Mereka turut membawa poster yang antaranya berbunyi "Akta 134 kami dicabul," "Mana ubat kami di kampung?," dan "Kami orang miskin di bumi sendiri tapi kami ada maruah dan bukan bodoh."

Kumpulan itu juga turut melaungkan slogan "Jangan rampas hak kami" dan juga "Bunuh kami dulu jika mahu tanah kami" ketika berdemonstrasi di hadapan hospital seliaan bahagian kesihatan dan perubatan JHEOA.

Bercakap kepada media, Sokyen turut menimbulkan pemilikan tanah mereka - tanah kategori saka dan rayau - yang dikatakan tidak akan diberi milik kepada mereka selepas ini.

"Kami dapat maklumat ada dasar tanah baru yang akan digubal di parlimen. Dasar ini digubal dengan tidak mengambil kira Orang Asli dan dibantah oleh Orang Asli pada keseluruhannya.

"Apabila ia dikuatkuasakan kami akan hilang hak ke atas tanah saka dan juga tanah rayau kami," tambahnya.

INI BETUL BETUL DAHULUKAN MEREMBAT TANAH RAKYAT.

INI PRESTASI YANG BETUL.... TANAH ORANG ASLI DI JUAL PADA CUKONG.

nota:
demo telah menjadi budaya orang asli
demo telah menjadi budaya gerombolan
demo telah menjadi budaya eee
demo telah menjadi budaya anak muda
demo telah menjadi budaya politik

kesian mahafiraun
menangis siang malam
dia kena humban kerana demo reformasiDARI MONGOLIA DENGAN ZZZZZ


JANGKITAN PENYAKIT ZZZZZ


ISU ROYALTI : Kelantan MAHU PENJELASAN NAJIB BUKANNYA MUSTAPA – malaysian insider

Di sebalik pertikaian tuntutan royalti minyak Kelantan sebanyak lima peratus, Pengerusi Jawatankuasa Petroleum Negeri Kelantan Husam Musa mempersoalkan kredibiliti Najib Razak yang beliau mendakwa sebagai hanya membisu.

Husam berkata demikian sebagai reaksinya terhadap Mustapa Mohamed yang sejak kebelakangan ini dilihat terlalu aktif mengatur pelbagai program dengan mendakwa Kelantan tiada hak mendapatkan bayaran royalti lima peratus.

“Sepatutnya Najib yang bercakap pasal ini, dan kita memang inginkan penjelasan Perdana Menteri sendiri.

“Ambo (saya) minta Datuk Pa tak usah campur hal ini, biar Perdana Menteri sendiri yang bercakap.

“Sebab dia bukan menteri berkaitan dalam perkara ini. Rakyat semua tahu,” kata beliau dalam ceramah umum dihadiri kira-kira 4,000 penyokong PAS di stadium mini Pasir Mas, dekat sini malam tadi.

HUSAM INI PUN SATU HAL.

INI PUN SALAH ORANG .

TANYA MAT MONGOL BUAT APA?.

MAT MONGOL SUDAH JADI MAT ZZZZZZZZZZ.

CUBA TRY TANYA BIK MAMA.
TERLEWAT 22 TAHUN

EJAAN BERMULA DENGAN HURUF P - BUKAN HURUF F

PAKAR SETUJU BUKAN MELAYU BOLEH JADI PM - malaysiakini

Di sudut perlembagaan, seorang lagi pakar perlembagaan terkenal Prof Shad Saleem Faruqi , sependapat bahawa golongan bukan Melayu boleh menjadi perdana menteri Malaysia.

Mengulas kenyataan rakan sejawatannya Prof Dr Abdul Aziz Bari dari Universiti Islam Antarabangsa (UIA) mengenai perkara itu, beliau berkata:

“Tiada larangan terhadap bukan Melayu (untuk menjadi perdana menteri). Bagaimanapun kita ada konvensyen (kebiasaan).

“Saya rasa berdasarkan realiti politik di negara ini, ini negara Melayu,” kata pensyarah kanan di fakulti undang-undang Universiti Teknologi Mara (UiTM) itu.

APA PUNYA PAKAR INI

INI SATU MALAYSIA TAHU

TAK PERLU GUNA PEN PARKER

TAK KAN LUPA SELAMA 22 TAHUN MALAYALI YANG JADI PM DI NEGARA INI

PEN PARKER NI DAH KETINGGALAN ZAMAN

nota:
yang perlu dibincangkan sekarang
ialah: bolehkah katak menjadi perdana menteri
ini kita perlukan pandangan semua pen paker

Tiada ulasan: